فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 24 (زمستان 1392)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 24 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید حسین سراج زاده، فرشید رحیمی صفحه 7
    مطالعه کارکرد معنابخشی دین در حیات فردی و تاثیرات اجتماعی آن یکی از موضوعات مهم در جامعه شناسی دین است. اهمیت معنا در زندگی از آنجا ناشی می شود، که با ورود به جهان مدرن، نظام های ارزشی سنتی با چالش مواجه شدند و سیال بودن جهان زندگی مدرن، کثرت معناها و روایت های متعدد از آن، انسان ها را دچار سرگشتگی و اضطراب کرد.
    جامعه شناسان حوزه دین، با جهت گیری های فکری مختلف، عمدتا بر این نظر واقف بوده اند که دین قدرت توجیه شوربختی و خوشبختی انسان ها را دارد؛ که عمدتا از طریق قرار دادن تجربیات انسان ها در چارچوبی منظم و تفسیرپذیر ساختن آنها، نقش و کارکرد خود را ایفا می کند و در نهایت به سان سپهری معنابخش عمل می کند.
    این پژوهش در پی آن است تا رابطه دینداری با معناداری زندگی را، به صورت تجربی با نمونه ای 372 نفره از دانشجویان دانشگاه خوارزمی تهران آزمون کند. مطالعه به صورت پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده است.
    بر اساس یافته های تحقیق، دینداری با معناداری زندگی رابطه مثبت و مستقیم دارد؛ در میان ابعاد دینداری، بعد اعتقادی دارای بیشترین رابطه مثبت و بعد مناسکی دارای کمترین رابطه است. در این مقاله دلالت های این یافته ها مورد تحلیل قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: دینداری، معناداری زندگی، ارزشمندی، امیدواری، هدفمندی
  • مهدی سلطانی گردفرامرزی، فاطمه محمدی صفحه 31
    از رویکرد جامعه شناختی، فیلم ها تصورات ما درباره مسائل بنیادین اجتماعی، اقتصادی و سیاسی را بازنمایی می کنند و به شیوه هایی که ما درباره این مسائل می اندیشیم، شکل می دهند. در میان مسائل بنیادینی که فیلم ها به بازنمایی و برساخت آنها می پردازند مقوله مصرف از جایگاه مهمی برخوردار است که در مناسبات شخصیت های فیلم ها با کالاهای مصرفی تجلی می یابد. مقاله حاضر می کوشد تا چگونگی بازنمایی مصرف در فیلم های سینمایی دوره سازندگی را مورد مطالعه قرار دهد. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که مصرف چگونه در فیلم های سینمایی دوره سازندگی (1368 تا 1375)، بازنمایی و با هویت های اجتماعی کنشگران فیلم ها گره خورده است؟ روش تحقیق در این مطالعه، روش تحلیل نشانه شناسی است که با به کارگیری آن، چهار فیلم سینمایی ساخته شده در این دوره مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهند که در فیلم های سینمایی این دوره، مصرف دلالت مند شرم زدگی است؛ بدین معنا که شخصیت های فیلم ها از مصرف گرایی خود شرمسارند و ضمن نگاه به مردم فقیر طبقه پایین و مصرف محقرانه آنها، خود را سرزنش می کنند.
    کلیدواژگان: مصرف، هویت اجتماعی، تمایز طبقاتی، بازنمایی، نشانه شناسی، سینما، فیلم، دوره سازندگی
  • یعقوب انتظاری، حسن محجوب صفحه 65
    ایران برای ساخت اقتصاد دانش بنیان و کاهش شکاف توسعه خود با کشورهای پیشرفته، راهی جز «توسعه دانش بنیان» ندارد. توسعه دانش بنیان، نیازمند «اقتصاد دانش» پویا و بالنده است. سیاست گذاری و برنامه ریزی اثربخش برای توسعه «اقتصاد دانش ایران»، نیازمند شناخت وضعیت موجود و تحولات آن در مقایسه با سایر کشورها است. بنابراین، در مقاله حاضر تحولات اقتصاد دانش ایران در 15 سال گذشته در مقایسه پویا با کشورهای منطقه تحلیل شده است. در این راستا، ضمن توسعه چارچوب مفهومی جدید برای اقتصاد دانش، شاخصی ترکیبی شامل مولفه های صنایع دانش، صنایع دانش بنیان، جامعه یادگیری، جامعه اطلاعاتی و دولت دانش برای این مفهوم ساخته شده است. محاسبه شاخص ترکیبی با استفاده از داده های بین المللی و نظر کارشناسان نشان می دهد که وضعیت اقتصاد دانش ایران در 15 سال گذشته بهبود قابل توجهی داشته است. به طوری که رتبه اش در میان کشورهای منطقه از 17 در سال1995 به 6 در سال 2010 ارتقاء یافته است. البته توسعه مولفه های اقتصاد دانش متوازن نبوده است. برای حفظ توازن و پایداری در توسعه اقتصاد دانش ایران، باید ضعف های زیرساختی در فناوری اطلاعات و دولت دانش از بین برود؛ تجاری سازی نتایج تحقیقات و اختراعات توسعه داده شود؛ و سرمایه گذاری در تحقیقات و آموزش افزایش یابد. اگر این ضعف ها در طول برنامه های پنجم و ششم توسعه برطرف شوند، می توان انتظار داشت که ایران در سال 1404 به مقام اولی منطقه دست یابد.
    کلیدواژگان: صنعت دانش، صنعت دانش بنیان، جامعه یادگیری، جامعه اطلاعاتی، اقتصاد دانش
  • حسن قلاوندی، جواد امانی ساری بگلو، محمدتقی غلامی*، پروا اکبری سوره صفحه 99

    ازخودبیگانگی مشکلی است که عده ای از دانش آموزان در طی تحصیل دچار آن می شوند. دانش آموزان ازخودبیگانه عموما تبدیل به بزرگسالانی می شوند که دچار ازخودبیگانگی اجتماعی بوده و از لحاظ سیاسی و اقتصادی نیز فاقد توانایی هستند. بر اساس نظریه خودتعیین گری، محیط زندگی و نیازهای روان شناختی اساسی دانش آموزان بر ازخودبیگانگی آنان تاثیر می گذارد. بنابراین هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه فرهنگ مدرسه با ازخودبیگانگی تحصیلی با توجه به نقش واسطه ای نیازهای روان شناختی اساسی است. بدین منظور، 289 نفر از دانش آموزان دوره متوسطه شهرستان قم با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده و به پرسشنامه های ازخودبیگانگی تحصیلی، فرهنگ مدرسه و نیازهای روان شناختی اساسی پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج تحلیل نشان داد که در ارتباط فرهنگ مدرسه با ازخودبیگانگی تحصیلی، نیازهای روان شناختی اساسی نقش واسطه ای دارد. نیازهای روان شناختی اساسی نیز اثر منفی و معنی داری بر ازخودبیگانگی تحصیلی دارد. اثر فرهنگ مدرسه بر نیازهای روان شناختی اساسی نیز، مثبت و معنی دار است. به طور کلی مدل آزمون از برازش مناسبی برخوردار بوده و 60 درصد از تغییرات ازخودبیگانگی تحصیلی را تبیین نمود.

    کلیدواژگان: ازخودبیگانگی تحصیلی، نیازهای روان شناختی اساسی، فرهنگ مدرسه، نظریه خودتعیین گری
  • احمد سلحشوری، معصومه خنکدارطارسی صفحه 117
    هدف اصلی این پژوهش بررسی چالش ها و افق های نظریه پیچیدگی برای تربیت دینی است. روش پژوهش این مقاله توصیفی تحلیلی است. نظریه پیچیدگی یک نظریه حیاتی، تکاملی و انطباقی است و می توان گفت که این نظریه علم مطالعه سیستم های انطباقی است و با مسائل پیچیده سروکار دارد و اساسا ریشه در بیولوژی دارد. این نظریه تاکید می کند که در جهان علت ها بسیار پیچیده اند و نتایج تنها با یک علت اتفاق نمی افتند و بر ویژگی هایی مانند بازخورد، انطباق، آشفتگی، خود تحلیلی، ارتباط، خودسازماندهی، حساسیت بالا، جاذبه های ناآشنا، غیرخطی بودن تاکید می کند. این مقاله به دنبال آن است که باتوجه به ویژگی ها و پیش فرض های نظریه پیچیدگی، چالش ها و افق های فراروی تربیت دینی را بیان کند. تربیت دینی بر اموری مانند سلسله مراتب، مطلق گرایی، ارادی بودن رفتار، واقعیت، باطن گرایی و حد و مرز داشتن امور تاکید می کند. یافته های پژوهش نشان داد که باتوجه به نظریه پیچیدگی، مواردی چون گرفتارشدن در شک گرایی مبهم، بی مسئولیتی، ضد بازنمایی، نفی سلسله مراتب، نسبی گرایی اخلاقی، عدم قطعیت و شکستن حد و مرزها را می توان چالش های فراروی تربیت دینی تلقی کرد و افق های فراروی تربیت دینی را نیز می توان اعتقاد به یک نیروی ماورای ماده، کل گرایی، جایگاه اراده و اختیار انسان، هدفمندی هستی، وحدت در عین کثرت، بعد پنهان و باطنی و رابطه علیت متقابل دانست.
    کلیدواژگان: نظریه پیچیدگی، چالش ها، افق ها، تربیت دینی
  • امیر مسعود شهرا منیا، نازنین نظیفی نایینی صفحه 141
    دیپلماسی فرهنگی به عنوان رکن اصلی دیپلماسی عمومی و قدرت نرم در روابط بین کشورها مورد توجه است. جهانی شدن نیز عاملی کلیدی برای تمرین دیپلماسی است. پروسه جهانی شدن به ویژه در بعد فرهنگی خود، می تواند فرصت هایی برای دیپلماسی فرهنگی در فضای جهانی ایجاد کند. این پژوهش در صدد شناخت تاثیر جهانی شدن بر رهیافت دیپلماسی فرهنگی است و با تاکید بر «نظریه صلح سازی»، فرصت های جهانی شدن برای دیپلماسی فرهنگی را تبیین می کند. نتایج حاصله نشان می دهد فرهنگ، جهانی شدن و روابط بین المللی، به طور فزاینده ای در حال وابسته شدن به یکدیگرند، چرا که تسلط بر این سه، کشورها را برای قدرتمندشدن و تاثیر بر همکاری، صلح و همبستگی توانمند می سازد و این مهم با اتخاذ دیپلماسی فرهنگی در جریان روابط کشورها محقق خواهد گشت.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، دیپلماسی فرهنگی، قدرت نرم، نظریه صلح سازی
  • اسماعیل شاه طهماسبی، حامد طاهری، سارا شمس الهی صفحه 163
    یکی از مواردی که همواره ذهن برنامه ریزان اقتصادی را به خود مشغول داشته، وجود کارایی در عملکرد بنگاه های مختلف حاضر در اقتصاد است. بخش فرهنگ به عنوان یکی از ارکان مهم جامعه است که می تواند با تضمین کارایی در مفهوم اقتصادی، تحولات تاثیرگذاری را در جامعه فراهم آورد. در این راستا این تحقیق با هدف تعیین و تحلیل ارقام کارایی نسبی استان ها در شاخص های اقتصادی فرهنگ انجام گرفته است. این مقاله به کمک روش تحلیل پوششی داده ها و با استفاده از داده های مربوط به سال های 1379-1386 و نیز استفاده از منابع رسمی آمارهای فرهنگی، قابلیت هر یک از استان ها و در واقع کارایی نسبی استان ها را در استفاده از منابع موجود در بخش فرهنگ می سنجد. نتایج نشان می دهد در برنامه سوم، استان های تهران، قم و کرمان در صدر مقدار کارایی قرار دارند، در سه سال ابتدایی برنامه چهارم همچنان تهران با اختلاف در صدر جدول کارایی قرار دارد. نسبت به برنامه سوم بیشترین کاهش را استان های کرمان، قم و سیستان داشته اند. همچنین بیشترین افزایش مقدار کارایی مرتبط با آذربایجان شرقی، چهارمحال بختیاری، هرمزگان و لرستان می باشد. در تحلیل حساسیت شاخص ها، تولیدات صداوسیما دارای حساس ترین شاخص مدل بوده و استان سمنان بهترین کیفیت کارایی را داشته است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، برنامه سوم و چهارم توسعه، کارایی، تحلیل پوششی داده ها
|
  • Seyed Hossein Serajzadeh, Farshid Rahimi Page 7
    The study of the function of religion in creating meaning in man’s individual life and its social effects is one of the significant subjects in sociology of religion. The significance of meaning in life stems from the fact that with the advent of the modern world, the traditional value systems encounter a challenge and the volatility of the modern world life, its multiple of meanings and its various narrations, have landed man in bewilderment and caused him anxiety. Sociologist of religion, with different intellectual orientations, have agreed that religion has the power to justify happiness or unhappiness of man and plays its role and function mainly by formulating human experiences in a regular and interpretable framework and finally works as a firmament for creating meaning. The present paper is an attempt to measure the relationship between religiosity and meaningfulness of life through an empirical study. The sample of this study included 372 students of the Kharazmi University. The data were collected by questionnaire for this survey. The findings of the study indicate that religiosity has a positive direct relationship with meaningfulness of life, while among different aspects of religiosity, the creedal dimension has the highest level of positive relations, while its ritualistic aspect has the weakest relation. The connotations of these data have been analyzed as well.
    Keywords: Religiosity, Meaningfulness of Life, Valuability, Hopefulness, Goal, orientedness
  • Mahdi Sultani Gordfaramarzi, Fatemeh Mohammadi Page 31
    From sociological point of view, films represent our conceptions of fundamental social, economic and political problems and shape the ways we think about these problems. Among the fundamental problems that film represents, the issue of consumption is of high significance which is reflected in the relationship of film personages with the consumer goods. The present article is an attempt to explain the way of representation of consumption in cinematic films of the Reconstruction Era. The main question of the present paper is: how consumption is represented and intertwined with the social identity of the actors in the cinematic films of the Reconstruction Era (1989-1996) Research methodology employed in this research is semiotics through which four films produced during the period under study have been analyzed. The findings of the research indicate that connoted consumption is shameful, i.e. the personages of the film are shameful of their own consumerism and censure themselves when they look at the poor people of the lower stratum and their low consumptions.
    Keywords: Consumption, Social Identity, Class Difference, Representation, Semantology, Cinema, Film, Reconstruction Era
  • Yahqub Entezari, Hassan Mahjub Page 65
    Faculty Member, Shaheed Satari Aviation University; PhD Student, University of Tehran In order to develop a knowledge-based economy and reduce its gap with the developed countries, Iran has but to adopt the policy of knowledge-based development. Knowledge-based development requires a dynamic and vibrant knowledge economy. Effective planning and policymaking for development of Iran’s knowledge economy requires a proper understanding of the existing situation and its developments compared to other countries. Therefore, attempts have been made in this research to compare the developments of Iran’s knowledge economy with those of the regional countries during the past fifteen years. In this regard, while developing a new conceptual framework for knowledge economy, a combinatory index, including elements of knowledge industry, knowledge-based industries, learning society, information society and knowledge government, was made for this concept. The measurement of the combinatory index on the basis of international data and experts’ views indicates that the condition of knowledge economy in Iran during the past 15 years has considerably improved. In fact, Iran’s rank was upgraded from 17 in 1995 to 6 in 2010. However, the development of components of knowledge economy was not balanced. In order to preserve the balance and sustainability of development of Iran’s knowledge economy, the weaknesses of infrastructures of information technology and knowledge government must be removed; commercialization of research results and innovations must be expanded; and investment in research and education should be increased. If these shortcomings are removed during the fifth and sixth development plans, one can expect Iran to achieve the first rank in the region in 2025.
    Keywords: Knowledge Industry, Knowledge, Based Industry, Learning Society, Information Society, Knowledge Economy
  • Hassan Qalavandi, Javad Amani Saribeglu, Parvaneh Akbari Sureh Page 99

    Alienation is a problem that some of the students are afflicted with during their study. Alienated students usually turn into adults who are afflicted with social alienation and lack of political and economic capabilities. According to self determination theory, the living environment as well as basic psychological needs of the students affect their alienation. The main objective of this paper is to study the relationship between school culture with academic alienation in the light of the intermediary role of basic psychological needs. Hence, 289 students of intermediate schools of the city of Qum were selected through cluster sampling who responded to the questions of the following questionnaire: Academic Alienation, School Culture and Basic Psychological Needs. Structural equation modeling was used to analyze the data. The results of the research indicate that basic psychological needs play an intermediary role in relationship between school culture and academic alienation. Basic psychological needs has a significant negative effect on academic alienation and the effect of school culture on basic psychological needs is significant and positive. Overall, the tested model had sufficient fitness and predicted 60 percent of variance in academic alienation.

    Keywords: Academic Alienation, Basic Psychological Needs, School Culture, Self, determination Theory
  • Ahmad Salahshuri, Masumeh Khonakdar Taresi Page 117
    MA Student (Philosophy of Education), Buali University, Hamedan The main objective of this paper is to study the complexity theory challenges and horizons for religious education through descriptive-analytical method. Complexity theory is a survival, adaptive and evolutional theory, which can be described as the science of study of comparative systems which deals with complex problems and has its roots in biology. This theory maintains that causes in this world are very complex and that the effects are not the result of one cause and hence lays emphasis on feedback, adaptation, disturbance, autocatalysis, communication, self-organizing, high sensitivity, unknown attractions and non-linearity. The main thrust of this paper is to explain the challenges and horizons for religious education in the light of the characteristics and presuppositions of complexity theory. Religious educa tion lays emphasis on such issues as hierarchy, absolutism, voluntariness of behavior, reality, esotericism, and certainty of boundaries. The findings of this research indicate that in the light of complexity theory, such issues as vague skepticism, no-responsibility, anti-representation, rejecting hierarchy, moral relativism, uncertainty and breaking of boundary can be considered as challenges of religious education. The horizons of religious education are faith in a metaphysical force, generalism, role of human freewill and determination, goal-orientedness of existence, unity in multiplicity, hidden and inner aspects and mutual causal relationship.
    Keywords: Complexity Theory, Challenges, Horizons, Religious Education
  • Amir Masoud Shahramnia Page 141
    Cultural diplomacy is the main pillar of public diplomacy and soft power in relations among states. Globalization is a key factor in practicing diplomacy. The process of globalization, particularly in its cultural aspect, can provide an opportunity for cultural diplomacy in the global space. The objective of the present research is to find out the effects of globalization on the approach of cultural diplomacy and within the framework of peace-building theory explain the opportunities of globalization for cultural diplomacy. The findings of the research show that culture, globalization and international relations are increasingly becoming dependent on each other, for domination of these three would empower the countries to become more powerful, more effective in cooperation, more peace-builders and would strengthen solidarity. This goal will be achieved by adopting cultural diplomacy in relations among states.
    Keywords: Globalization, Cultural Diplomacy, Soft Power, Peace, building
  • Esmail Shahtahmasbi, Hamed Taheri, Sara Shamsullahi Page 163
    One of the issues preoccupying economic planners is effectiveness of different enterprises working in economic sector. Culture is an important pillar of the society that through ensuring effectiveness in economic sense brings about effective developments in the society. The main objective of the present paper is to determine and analyze the effectiveness data of provinces in economic indexes of culture. By employing data envelop analysis method and using the existing data related to 2000-2007 as well as the official cultural statistics, attempts have been made to measure the capability of each province or their relative effectiveness in utilizing the existing resources in the cultural sector. The findings of the research indicate that during the Third Development Plan, Tehran, Qum and Kerman provinces enjoyed the highest effectiveness figures. During the first three years of the Fourth Development Plan, Tehran, with a great gap, is still at the top of the effectiveness table. Compared to the Third Development Plan, the highest decline in effectiveness goes to Kerman, Qum and Sistan provinces. Also, the highest increase in effectiveness figures belong to East Azarbaijan, Chahar Mahal-o-Bakhtiari, Hormozgan and Lurestan provinces. The sensitivity index analysis shows that the productions of the State-run Television was the most sensitive model index, while Semnan Province had the highest effectiveness.
    Keywords: Culture, Third, Fourth Development Plans, Effectiveness, Data Envelop Analysis