فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 25 (بهار 1393)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 25 (بهار 1393)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/04/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • قاسم زائری، حاجیه محمدعلی زاده صفحه 7
    این مقاله به بحث از تاریخ ایده «دانشگاه اسلامی» می پردازد و نشان می دهد که برخلاف تصور اولیه، پیش از انقلاب اسلامی 1357 نیر مباحث مهمی در مورد «دانشگاه اسلامی» مطرح بوده و نخستین بار این پیشنهاد در اواخر دهه سی شمسی مطرح شده است. دست کم سه روند اصلی زمینه ساز ظهور اندیشه «دانشگاه اسلامی» در این دوره بوده است: اولا تداوم سیاست های دین ستیزانه پهلوی اول در دوره حکومت پهلوی دوم، به خصوص نیاز به رخنه در تشکیلات دینی و مقابله با روحانیت انقلابی پس از قیام پانزده خرداد 1342؛ ثانیا «مسئله فلسطین» و نیاز به ترمیم وجهه «اسلامی» ایران در بین کشور های اسلامی به دلیل همراهی و روابط حسنه حکومت پهلوی با رژیم اسرائیل در جریان جنگ های اعراب و اسرائیل؛ ثالثا پیدایی جریان خودانتقادی در غرب پس از جنگ جهانی دوم و ضرورت بازاندیشی در علم جدید که منجر به ظهور جریان های منتقد تجدد و علم جدید، از جمله سنت گرایی با محوریت سیدحسین نصر در ایران شد. درنتیجه این سه روند، حکومت پهلوی عهده دار پیگیری و تاسیس «دانشگاه اسلامی» شد و روحانیت انقلابی با محوریت امام خمینی (ره)، طی نزدیک به دو دهه قاطعانه با آن مخالفت کردند. مقاله همچنین نشان می دهد که نوعی گذار از رویکرد «سیاسی» به «هویتی» در نحوه پیگیری ایده «دانشگاه اسلامی» در دوره ماقبل انقلاب اسلامی قابل شناسایی است؛ هرچند انقلاب اسلامی این ایده را به شکل «معرفتی» و اساسا برمبنای «علم توحیدی» و با ماهیت و معنای تازه ای در انقلاب فرهنگی 1359 پیگیری کرد، اما برخی سازوکارهای پیشین پیگیری این طرح، در دوره مابعد انقلاب اسلامی نیز تداوم یافت. شیوه انجام این مطالعه، بهره گیری از جهت گیری فوکو در مطالعات تاریخی با تکیه بر روش دیرینه شناسی است.
    کلیدواژگان: دانشگاه اسلامی، دیرینه شناسی، علم مدرن، سنت گرایی، حکومت پهلوی، انقلاب اسلامی، امام خمینی (ره)
  • حسن دانایی فرد، علیرضا حسن زاده، زهرا حاجی هاشمی صفحه 41
    هدف غایی این پژوهش، واکاوی مفهوم «مسئولیت ملی» و طراحی و اعتباریابی سنجه ای برای اندازه گیری آن است؛ برای تحقق این هدف از استراتژی پژوهش ترکیبی اکتشافی استفاده شده است. در مرحله اول با مصاحبه با 34 نفر از کارکنان در بخش دولتی، مفهوم مسئولیت ملی واکاوی شد. در این مرحله از شیوه تحلیل داده بنیاد استفاده شد. بر این اساس نتایج مصاحبه در قالب مضامین دسته بندی شد، به طوری که مضمون های اصلی، فرعی و کد های اولیه و ثانویه حاصل شد. با توجه به نتایج حاصل، مسئولیت ملی به سه بعد مسئولیت فردی (مسئولیت فرد نسبت به خود و خانواده)، مسئولیت سازمانی و مسئولیت اجتماعی عملیاتی شد. تعیین روایی صوری و محتوایی با استمداد از نظرات 17 خبره، صورت پذیرفت. سپس به منظور روایی سازه، رابطه بین مسئولیت ملی با بی تفاوتی سازمانی و رفتارشهروندی سازمانی که هر دو دارای پرسشنامه های استاندارد هستند بررسی شد. به کمک ابزار تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و دوم، نیز روایی سازه بررسی شد. پرسشنامه نهایی در 10 سازمان دولتی توزیع شد و اطلاعات حاصل برای اعتباریابی سنجه و بررسی فرضیه های پژوهشی استفاده شد. تحلیل های آماری، مناسب بودن مدل و فرضیه های پژوهش را تایید کردند؛ لذا می توان نتیجه گرفت مسئولیت ملی با بی تفاوتی سازمانی رابطه معکوس معنی دار و با رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت معنی دار دارد. با توجه به نتایج حاصل، سنجه مورد نظر از روایی بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: مسئولیت ملی، سازمان های دولتی، پژوهش ترکیبی، سنجه پژوهشی
  • سلیمان پاک سرشت صفحه 71
    سرمایه اجتماعی یکی از مفاهیم مهم و پرکاربرد در طیف وسیعی از حوزه های علوم اجتماعی است. با وجود اینکه طی دو دهه گذشته این مفهوم از اقبال خوبی در بین محققان برخوردار شده است و حتی وارد گفتگو های روزمره و ادبیات مردان سیاست شده است، تامل در راهبرد های ارتقای این نوع سرمایه برای بهره مندی از منافع آن چندان توسعه یافته نیست. نوشتار حاضر در همین راستا می کوشد به این سوال پاسخ دهد که با اتکاء به چه ملاحظات و راهبردهایی می توان به مداخله و مدیریت در سرمایه اجتماعی جامعه ایرانی اندیشید؟ پس از بررسی رویکردهای تئوریک مهم در ارتباط با تعریف و تبیین سرمایه اجتماعی، موضع تحلیلی هم افزایی به عنوان چارچوبی برای استخراج ملاحظات و توصیه های راهبردی مورد استفاده قرار گرفته است. راهبردهای متاثر از این دیدگاه به دلیل تاکید همزمان بر ویژگی های نهادی و عملکردی دولت و همچنین ویژگی شبکه های اجتماعی از حیث درون گروهی و یا برون گروهی بودن و در نهایت الگوی ارتباط و تعامل این دو بر توصیه های سایر دیدگاه ها در خصوص ارتقای سرمایه اجتماعی ارجحیت دارند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، ارتقای سرمایه اجتماعی، هم افزایی
  • سید حسن اسلامی اردکانی صفحه 105
    یکی از موانع ذهنی تولید علم این باور کلیشه ای است که پرنویسی با خوب نویسی در تقابلی بنیادین است. از این رو، اگر در پی خوب نویسی (که لازمه تولید و گسترش علم است) باشیم، باید از پرنویسی بپرهیزیم و به کم نویسی روی بیاوریم. این باور چنان ریشه دوانده است که کمتر کسی یارای درافتادن با آن را دارد. مقاله حاضر در پی بررسی محتوای این باور و دلایلی است که به سود آن ارائه شده است. در این راه، پژوهشگر پنج دلیل عمده به سود این تقابل را صورت بندی، نقل و یکایک آنها را تحلیل و نقد می کند و سرانجام به استناد یافته های متعدد پژوهشی و به کمک قاعده لوتکا، نتیجه می گیرد که پرنویسی، البته در صورتی که بر اساس ضوابط نگارش عالمانه باشد، شرط لازم دانش آفرینی است و در واقع هسته مرکزی عمده رشته های علمی را افراد معدودی تشکیل می دهند که عموما پرنویس بوده اند و با نوشته های بسیار خود ادبیات رشته خود را غنی و بارور ساخته اند، مانند ارسطو، فارابی، ابن سینا، ابن عربی، آکویناس، والتون و رشر.
    کلیدواژگان: تولید علم، دانش آفرینی، پرنویسی، کم نویسی، اخلاق نگارش، اخلاق پژوهش، خوب نویسی
  • رعایت اخلاق پژوهش در رساله های دکتری / مورد مطالعه: گروه علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد طی سال های 1386 تا 1390
    سمیه بهمن آبادی، طاهره کلاته جعفرآبادی، بختیار شعبانی ورکی صفحه 129
    هدف این پژوهش بررسی میزان رعایت اصول اخلاقی در رساله های دکتری گروه علوم انسانی در دانشگاه فردوسی مشهد است. روش پژوهش تحلیل محتوا است. کلیه رساله های دکتری دفاع شده گروه علوم انسانی طی 5 سال (1386 تا 1390) با استفاده از سیاهه محقق ساخته مورد بررسی قرار گرفت. در این سیاهه مولفه هایی نظیر رعایت حقوق آزمودنی ها در پژوهش، رعایت اصول اخلاقی در استناددهی و ارجاع، رعایت اصول اخلاقی در تدوین گزارش پژوهش و داشتن تعهدنامه اخلاقی در نظر گرفته شده است. یافته های پژوهش نشان داد که در بخش معتنابهی از رساله های دکتری برخی از معیار های اخلاق پژوهش مورد توجه قرار گرفته و بقیه موازین اخلاق پژوهش مورد غفلت واقع شده یا با دقت گزارش نشده است. به عنوان نمونه یافته ها نشان داد که در اغلب رساله ها موضوع گمنامی آزمودنی ها، رعایت رازداری، مشخص بودن روش گردآوری داده ها، گزارش اعتبار ابزار پژوهش، مشخص بودن روش تحلیل داده ها، همسو بودن روش تحلیل داده ها با روش اجرای پژوهش و داشتن تعهدنامه اخلاقی مورد توجه قرار گرفته است (حدود %75 رساله ها). همچنین در %50 رساله ها استاندارد های استناد به منابع مورد استفاده رعایت شده است. در تعداد بسیار ناچیزی (حدود %5 رساله ها) از رساله ها بحث اخذ رضایت آگاهانه، آگاه کردن آزمودنی ها از هدف ها و ماهیت مطالعه، معرفی خود به عنوان پژوهشگر به آزمودنی ها، سلامت و آسایش آزمودنی ها، چاره اندیشی برای عوارض مربوط به مطالعه، شیوه تدارک فضای عاری از استرس مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اخلاق پژوهش، اخلاق حرفه ای، رساله های دکتری، علوم انسانی
  • حیدر جانعلیزاده چوب بستی، اکبر علیوردی نیا، شیوا پورقاضی صفحه 153
    دو هدف در این مطالعه دنبال شده است: 1. بررسی وضعیت تمایل به برون کوچی اعضای بنیاد ملی نخبگان استان مازندران و 2. علل و زمینه های اجتماعی موثر بر گرایش به برون کوچی نخبگان علمی. نظریه «جاذبه و دافعه لی» چارچوب نظری این تحقیق بود. مبتنی بر این چارچوب و استفاده از تحقیقات تجربی موجود و نیز مشاوره با متخصصان، پرسشنامه این مطالعه ساخته شد (اعتبار سازه ای و صوری). پایایی مقیاس ها با استفاده از آلفای کرونباخ تایید شده است. پس از سه مرحله پیگیری، 40 نخبه علمی به درخواست ایمیلی واکنش نشان دادند. نتایج حاصل از 32 پرسشنامه پرشده، مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان دادند بیش از نیمی از نخبگان مشارکت کننده در این مطالعه (حدود 54 درصد) تمایل به ماندن در ایران داشته اند و بیش از یک چهارم این شرکت کنندگان (25/45 درصد) مایل به مهاجرت بودند. تمایل به برون کوچی نخبگان علمی به شرایط و عملکرد عاملان اجتماعی در داخل و خارج کشور مربوط می شود. از نظر جمعیت مورد بررسی برایند پایین بودن جاذبه مبدا و بالا بودن دافعه مبدا و جاذبه مقصد سبب تمایل به برون کوچی نخبگان است. در میان عوامل کششی، فرصت های اشتغال، بااهمیت ترین جاذبه ای است که پاسخگویان را متمایل به مهاجرت می کند و دو عامل نامساعدبودن زمینه برای ادامه تحصیل و پ‍ژوهش و عدم قدردانی کافی از نخبگان علمی مهم ترین دافعه هایی هستندکه سبب تمایل به مهاجرت این نخبگان می شوند.
    کلیدواژگان: تبیین جامعه شناختی، نخبگان علمی، فرار مغزها، تمایل به برون کوچی، عوامل اجتماعی
  • فردوس آقاگل زاده، حسین داوری صفحه 179
    گسترش زبان انگلیسی در عصر موسوم به جهانی شدن با پیامد های متعددی برای نظام های زبانی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و آموزشی همراه شده که ماحصل آن طرح مباحث، جهت گیری ها و نقدهایی پردامنه در این خصوص بوده است. بررسی شرایط کنونی جامعه ایران بیانگر آن است که با وجود روند رو به گسترش زبان انگلیسی، نه تنها شاهد تدوین برنامه ای جامع درخصوص چگونگی مواجهه با این روند نیستیم، که حتی ابعاد مختلفی از این موضوع در پژوهش های موجود مغفول مانده است. از این رو، این مقاله ضمن معرفی اجمالی این رویداد، با لحاظ نمودن نیاز به زبان انگلیسی در حوزه های مختلف از یک سو و اذعان به وجود تعارض های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و ایدئولوژیکی جامعه ایران با جوامع انگلیسی زبان از سوی دیگر، بر پایه دیدگاه های مطرح شده و مبتنی بر رویکرد انتقادی، راهبردی مناسب درخصوص نحوه مواجهه با این زبان به ویژه در بخش آموزش که بیشترین نقش را در گسترش نظام مند زبان انگلیسی در ایران به عهده دارد، ارائه نماید.
    کلیدواژگان: زبان انگلیسی، جهانی شدن، امپریالیسم زبانی، رویکرد انتقادی، فرهنگ، آموزش
|
  • Qasem Zaeri, Hajiyeh Mohammad Alizadeh Page 7
    The present paper is an attempt to study the history of the idea of 'Islamic University'. Contrary to what is commonly perceived, the idea of 'Islamic University' existed before the 1979 Islamic Revolution, which was put forth for the first time in late 1950s. At least three trends prepared the grounds for the emergence of the idea of 'Islamic University' during this period: first, anti-religious policies of the Pahlavi I and Pahlavi II regimes, particularly the need to infiltrate the religious organizations in order to confront the revolutionary clerics after the 1963 Uprising; second, the issue of Palestine and the need to repair Iran’s Islamic image among Muslim countries to thwart the effects of the regime’s warm relations with the Israeli regime in the course of the Arab-Israeli wars; and third, the emergence of the selfcriticism trend in the West in the post-Second World War era and the necessity of revising modern sciences, which led to the emergence of critical trends against modernity and modern sciences, including traditionalism with the pivotal role of Seyed Hussein Nasr in Iran. As a result of these three trends, the Pahlavi government tried to establish an 'Islamic University', while the revolutionary clerics, led by Imam Khomeini, opposed it for about two decades. The findings of this research also indicate that a kind of transition from political approach to identity approach to persuasion of the idea of 'Islamic University' took place in the pre-Revolution era. In the post-Revolution era, the idea was followed through epistemological approach in search of monotheistic sciences within a new semantic framework reflected in the 1980 Cultural Revolution. However, some of the former mecha- nisms for the follow up of this plan were pursued in the post-Revolution era. The present study was conducted through Foucault’s approach to historical studies focusing on archeological method.
    Keywords: Islamic University, Archeology, Modern Science, Traditionalism, Pahlavi Government, Islamic Revolution, Imam Khomeini
  • Hassan Danaifard, Alireza Hassanzadeh, Zahra Haji Hashemi Page 41
    The main objective of the present research is to review the concept of 'national responsibility' and design and validate a scale for its measurement. Combined exploratory research method was used for the purpose of this research. In the first place, the concept of national responsibility was reviewed through interview with 34 government employees. At this stage, grounded theory method was used. The results of the interview were classified on the basis of certain themes and the main and secondary themes and primary and secondary codes were extracted. In the light of the obtained results, national responsibility became operational with three dimensions: individual responsibility (responsibility towards self and family); organizational responsibility; and social responsibility. Formal and content validity was assessed with the help of 17 experts. The construct validity was assessed by studying the relationship between national responsibility and organizational indifference and organizational citizenship behavior for both of which standard questionnaires are available. The validity of the construct was studied by first and second order confirmatory factor analysis. The final questionnaire was distributed among 10 government organizations and the final garnered information was used for validation of the scale and testing the research hypotheses. Statistical analysis sustained the hypotheses and suitability of the research model. Hence, it may be concluded that national responsibility has significant negative relationship with organizational indifference and significant positive relationship with organizational citizenship behavior. In the light of these results, the said scale enjoys a high degree of validity.
    Keywords: National Responsibility, Combined Research, Exploratory Interview
  • Soleiman Pakseresht Page 71
    Social capital is an important and popular term in a wide range of social sciences disciplines. Contrary to this common use and its entry in everydaylife conversations and rehtoric of politicians, literature on enhancing social capital for utilizing its benefits is not well-developed. Therefore, the article tries to answer a question regarding considerations and strategies needed for management of social capital in Iran. After analysing and assessing main approaches in terms of their definitions and explanations of social capital, synergy approach is used as a theoretical framework for extracting main strategic suggestions for enhancing social capital. The synergy approach concentrates on both institutional and functional characteristics of the state, social networks and finally on the pattern of intereaction between them. therefore, strategies based on this approach are prefered for the purpose of enhancing social capital.
    Keywords: Social Capital, Enhancing Social Capital, Synergy
  • Seyed Hassan Islami Ardakani Page 105
    One of the most famous stereotypes in academic circles is the idea that writing a lot is in sharp contrast to good writing. So, to be a good writer, we should avoid writing much. This cliché is so powerful that virtually nobody has tried to challenge it. In this article, the writer has attempted to question this belief and to analyze it critically. To achieve this end, he has articulated and reported five reasons in defense of this idea. Then he has tried to show insufficiency of them. At the end, referring to Lotka's Law, the writer has concluded that writing a lot, but at the same time well-structured and according to all grammatical rules, is the first and prime condition for knowledge production. In fact, there are mostly a few people who constitute the core of scientific disciplines, who were usually prolific writers and enriched the literature of their subjects through prolific writing, such as Aristotle, Farabi, Avicenna, Aquinas, Walton, and Rescher.
    Keywords: Research Ethics_Ethics of Writing_Knowledge Production_Good Writing_Writing a Lot
  • Somayeh Bahmanabadi, Taherh Kalate Jafarabadi, Bakhtiar Shabani Varaki Page 129
    The main purpose of the present paper is to study the degree of observation of ethical standards in the PhD theses at the Faculty of Humanities of Ferdowsi University, Mashad. Content analysis has been employed for the purpose of this study. All PhD theses defended in a period of five years between 2007 and 2012 have been analyzed by using the researcher-made list. The following elements have been used in the list: observation of the rights of participants, observation of ethical principles in giving references and sources, observation of ethical principles in preparation of research report and having ethical codes. The findings of the research indicate that some ethical standards have been observed in major chunk of the PhD theses, while other standards of research ethics have either been neglected or have not been precisely reported. For example, the findings indicate that in most of the theses (75 percent) the following elements have been observed: anonymity of participants, secrecy, clarity of the method of data collection, report on validity of research tools, clarity of method of data analysis, congruity of the method of data analysis with the method of conducting research, and having ethical code. Also in 50 percent of the theses reference standards have been observed, while in 5 percent of the theses the following elements have been taken into consideration: getting conscious consent, giving information about the objectives and nature of the research to the participants, introduction of the researcher to the respondents, health and convenience of the participants, seeking a remedy for negative consequences of research and preparation of a stress-free environment.
    Keywords: Research Ethics, Professional Ethics, PhD Thesis, Humanities
  • Heidar Janalizadeh, Akbar Aliverdinia, Shiva Pourqazi Page 153
    The present research follows two main
    Objectives
    1- Studying the tendency of the members of the National Elite Foundation of Mazandaran Province to emigrate; and 2 – Studying the effective social factors and grounds for tendency of the scientific elite to migrate. Lee’s theory of pull and push has been used as theoretical framework. Based on this framework and the existing empirical studies as well as consultation with experts, a questionnaire was prepared for this study (construct and formal validity). The reliability of the scales was approved by Cronbach’s alpha. After three follow-ups, 40 scientific elite responded to email requests. The data collected through 32 filled questionnaires were analyzed. The findings of the study indicate that more than half (54 percent) of the responding elite were inclined to stay in Iran, while more than one-forth (25.45) were inclined to emigrate. In viewpoint of the population studied, the resultant of low degree of pull in the origin and high degree of push in the origin and high degree of pull in the destination are the factors for the tendency of the elite to emigrate. Among the pull factors, job opportunities are the most important ones for the tendency of the elite to emigrate; while unsuitable grounds for continuation of education and research as well as insufficient appreciation of the scientific elite are the most important push factors causing the tendency of the elite towards emigration.
    Keywords: Sociological Explanation, Scientific Elite, Brain Drain, Tendency to Emigrate, Social Factors
  • Ferdows Aghagolzadeh, Hossein Davari Page 179
    The spread of English language in the era known as globalization has had various consequences for linguistic, cultural, social, political and educational systems, whose results have been emergence of some sweeping discussions, trends and criticisms around the subject. The study of the current situation in Iran indicates that despite the growing spread of English language, not only a comprehensive plan has not been prepared to deal with this trend, but also certain aspects of this important issue have been neglected in the existing studies. The present study is an attempt to pursue the following
    Objectives
    introducing the trend though briefly; shedding light on the necessity of promoting English language in different areas, while confirming some cultural, social, political and ideological differences between the Iranian and English-speaking societies; and presenting an effective strategy – based on existing viewpoints and through a critical approach – for dealing with English language, particularly in education sector that plays the most important role in systematic promotion of English language in Iran.
    Keywords: English Language, Globalization, Linguistic Imperialism, Critical Approach, Culture, Education