فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 30 (تابستان 1394)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 30 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آسیه اناری، محمدعلی مظاهری، کارینه طهماسیان صفحه 7
    هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل خانوادگی موثر در میزان رضایت از زندگی دختران نوجوان بود. بدین منظور با روش نمونه گیری در دسترس از 292 نفر از دانش آموزان تهران خواسته شد تا به پرسشنامه های تعارض والد نوجوان، مقیاس چندبعدی رضایت از زندگی دانش آموزان، پرسشنامه ارزیابی خانواده، مقیاس ادراک از شیوه های فرزندپروری و پرسشنامه دلبستگی کولینز و رید پاسخ دهند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان دهنده قابلیت پیش بینی ابعاد رضایت از زندگی از طریق متغیر های مرتبط با خانواده بود. به طوری که رضایت از زندگی خانوادگی توسط متغیر نقش ها؛ رضایت از زندگی مرتبط با دوستان توسط تعارض والد نوجوان در مسائل مالی؛ رضایت از زندگی تحصیلی به وسیله سبک والدینی مقتدرانه و تعارض والد نوجوان در مسائل مالی پیش بینی شد. همچنین رضایت از زندگی مرتبط با محیط زندگی توسط تعارض والد نوجوان در ارتباط با اعضای خانواده؛ رضایت از زندگی مرتبط با خود به وسیله تعارض والد نوجوان در مسائل بهداشتی و در ارتباط با دوستان و در نهایت رضایت از زندگی کلی توسط متغیر تعارض والد نوجوان در ارتباط با مسائل دینی، قابل پیش بینی بود. عوامل خانوادگی نقش مهمی در پیش بینی رضایت از زندگی دختران دارند و لازم است در طراحی برنامه های پیشگیرانه و مداخلاتی مدنظر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، تعارض والد، نوجوان، کارکرد خانواده، شیوه های فرزندپروری، دلبستگی
  • ندا رضوی زاده، تکتم پیکانی * صفحه 35

    هدف این مطالعه بررسی توزیع مقداری، موضوعی و زمانی مطالعات تنظیم خانواده در ایران است که بازتابی از مسائل و روند های تنظیم خانواده می باشد. مطالعه به روش مروری انجام شد. پژوهش های انجام شده طی سال های 1375-1391 در سه پایگاه داده مقالات علمی پژوهشی فارسی زبان جستجو و بررسی و از میان 76 مقاله، 28 مقاله وارد مطالعه و بررسی شدند. دو پایگاه داده انگلیسی زبان نیز بدون ذکر تاریخ جستجو شد و در نهایت 8 مقاله از بین 27 مقاله یافت شده به زبان انگلیسی وارد این مطالعه شدند. یافته های این تحقیق، توزیع نگرش ها (آگاهی، احساسات و رفتار) و ترجیحات زنان و مردان در تحقیقات تنظیم خانواده را نشان می دهد. در این تحقیقات مهم ترین عامل اثرگذار در تغییر آگاهی، نگرش و عملکرد، آموزش و تحصیلات گزارش شده است. هچنین طبق یافته ها مسئله مشارکت زوجین اهمیت ویژه ای در تنظیم خانواده دارد. یافته های بعضی تحقیقات، همگرایی نسبی در کاهش باروری را در بین مذاهب، قومیت ها و منشا های (شهری/ روستایی) نشان می دهد. یافته ها حاکی از آن است که محققان به نقش مردان در تصمیمات باروری کمتر توجه کرده اند. همچنین پژوهش های حوزه تنظیم خانواده کمتر بر توضیح و تبیین روابط بین متغیرها متمرکز بوده اند و عمدتا به ارائه آماره های توصیفی یا گزارش صرف همبستگی ها اکتفا کرده اند. در این مقاله پیشنهادهایی هم برای تحقیقات آتی در این زمینه ارائه شده است.

    کلیدواژگان: رفتار باروری، تنظیم خانواده، کنترل جمعیت، جلوگیری از بارداری، مرور نظام مند
  • شهین ایروانی، بهناز مرجانی صفحه 67
    این پژوهش با هدف یافتن نسبت دانش و مهارت و جایگاه دانش در مهارت آموزی انجام گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که خلا دانش در فرآیند مهارت آموزی و آموزش های عملی احساس می شود. اگر چه که سوابق تاریخی، این دو حیطه را مستقل از یکدیگر نشان می دهد، اما تعریف عمیق مفاهیم، موید پیوند میان دانش و مهارت است و مبنای این پیوستگی ریشه عقلانی آنهاست که در فلسفه ارسطو تبیین شده است. در این فلسفه عقل نظری به امور کلی پرداخته و مبنای دانش جزئی یا عقل عملی قرار می گیرد و راهنمای آن به سوی عمل می گردد. این دانش کلی به عنوان مبنا، نقش بستر و زمینه مهارت آموزی را ایفا می کند و شامل فلسفه فناوری، نوع نگاه انسان به طبیعت و نحوه تعامل با آن و نسبت انسان با تولید است. بنابر نظر هایدگر، این فلسفه در دوره مدرن مبتنی بر تعرض بر طبیعت و نگاه ابزاری به فناوری است. دانش عملی (فن و هنر) در یونان، هماهنگی و تحقق قابلیت های اشیاء بود؛ اما هایدگر آن را نوعی انکشاف حقیقت و به حضور آوردن تولید می داند. پیامد ماهیت تعرضی فناوری امروز به طبیعت، تخریب محیط زیست و آسیب به تولید می باشد.
    کلیدواژگان: دانش، مهارت آموزی، عقل نظری، عقل عملی، فلسفه فناوری
  • مسعود کوثری، حسین سرفراز صفحه 91
    از منظر نظریه انتقادی و به طور خاص تئودور آدورنو، «صنعت فرهنگ» مکانیسم حرکتی شورآفرین از هسته سخت و زمخت قدرت به لایه های نرم و تراوایی آن است. با وام گیری از نظریه قدرت میشل فوکو، مکانیسم تغییر و چرخش قدرت به سمت و سوی هژمونی است. وضع این مفهوم توسط آدورنو و برداشت او از آن، هم راستا با ظهور گفتمان سیاست فرهنگی پس از جنگ است که کوشش دارد تا با دخالت بیشینه در بازار، از قلمرو فرهنگ و هنرها در برابر آثار مضر و ناخوشایند تجاری سازی محافظت نماید. در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، مبتنی بر تحلیل سند سیاستی واحد پژوهش و توسعه سیاست فرهنگی شورای اروپا (1999)، مسئله مواجهه سیاست گذاری فرهنگی با پروبلماتیک انتقادی صنعت فرهنگ مورد کند و کاو قرار می گیرد. طرح این مسئله از طریق گذار مفهومی از «صنعت فرهنگ» به سوی «صنایع فرهنگی» و اخیرا «صنایع خلاق» در بستر سیاست های فرهنگی دوگانه صورت می گیرد: «دموکراتیزه کردن فرهنگ» و «دموکراسی فرهنگی».
    کلیدواژگان: سیاست فرهنگی، سیاست گذاری فرهنگی، صنعت فرهنگ، صنایع فرهنگی، صنایع خلاق
  • جواد جواهری، محمد واعظی نژاد صفحه 113
    در این پژوهش، صنعت بازی های رایانه ای در ایران بررسی شده و سعی شده تا با تحلیل مشکلات و مسائل این صنعت، به آسیب شناسی و شناسایی موانع رشد آن پرداخته شود. به این منظور پس از بررسی ادبیات موجود در حوزه نظریات سیستمی، صنعت بازی و وضعیت این صنعت در کشور، به اجمال معرفی شده است. سپس با استفاده از روش های کیفی مانند مصاحبه و تکنیک دلفی، مسائل صنعت بازی های رایانه ای از نظر خبرگان این حوزه گردآوری شده و با بهره گیری از تحلیل عاملی، یازده مسئله اصلی این صنعت در دو بخش مسائل داخلی و مسائل محیطی شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، بازی های رایانه ای، روش دلفی، رویکرد سیستمی، صنعت بازی
  • امین حسینی شاوون، علیرضا یوزباشی، رویا نسل سراجی صفحه 137
    در جهان امروز، دانش به یک منبع کلیدی تبدیل شده است که بقای سازمان ها مستقیم یا غیرمستقیم بدان وابسته است. عوامل مختلفی وجود دارند که می توانند بر استقرار مدیریت دانش تاثیر بگذارند از جمله می توان به فرهنگ و ساختار سازمانی، فناوری، رهبری و یادگیری اشاره نمود. هدف مطالعه حاضر، بررسی وضعیت مدیریت دانش و عوامل موثر بر استقرار آن از منظر کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی تهران است. جامعه آماری این پژوهش 278 نفر از کارکنان ستادی دانشگاه و نمونه مورد نظر شامل 96 نفر بوده است که به شیوه نمونه‫گیری تصادفی ساده انتخاب گردیده‫اند. جهت گردآوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه مدیریت دانش نوناکا با پایایی 0/92 و جهت تعیین عوامل موثر بر مدیریت دانش از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. یافته های پژوهش حاکی از آن است که مدیریت دانش از وضعیت نسبتا مطلوبی در میان کارکنان برخوردار است. به علاوه متغیرهای فرهنگ سازمانی، عوامل مدیریتی، زیرساخت فناوری اطلاعات، ساختار سازمانی، عوامل محیطی، ساختار دانش و مشارکت کارکنان، به ترتیب از عوامل موثر بر استقرار مدیریت دانش ذکر گردیده اند. می توان چنین نتیجه گرفت که برای استقرار مدیریت دانش، فرهنگ سازمانی نسبت به فناوری و امثال آن مهم تر می باشد. بنابراین حفظ و تقویت مولفه های فرهنگی موثر بر مدیریت دانش باید از اولویت های دانشگاه علوم پزشکی تهران باشد. ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، فناوری اطلاعات، فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش
  • نفیسه تقی زاده کرمان، رضوان حسین قلی زاده، طاهره جاویدی کلاته جعفرآبادی صفحه 161
    هدف اصلی این پژوهش، آسیب شناسی تولید دانش در هسته های پژوهشی علوم انسانی مستقر در دانشگاه می باشد. برای دستیابی به این هدف، از روش پژوهش زمینه ای بهره گرفته شد. گروه مورد مطالعه، یازده هسته پژوهشی علوم انسانی مستقر در یکی از دانشگاه های کشور بود. در این میان، با چهارده نفر از اعضای هسته ها مصاحبه شد. داده های به دست آمده در دو مرحله کدگذاری باز و محوری مورد تحلیل قرار گرفتند. براساس تحلیل مصاحبه های صورت گرفته، نه مقوله استخراج شدند که ناظر بر مهم ترین مسائل پیش روی هسته های پژوهشی علوم انسانی مستقر در دانشگاه می باشند. این مسائل عبارت اند از ضعف انگیزش، ضعف ساختار، در حاشیه بودن پژوهش، ضعف حمایت دانشگاه، آموزش محور بودن دانشگاه ها، نبود سیستم مدیریت دانش یکپارچه، ضعف روحیه همکاری پژوهشی، هسته های پژوهشی به مثابه جعبه سیاه، محدودیت در تامین منابع مالی. علاوه بر این، نتایج به دست آمده نشان دهنده تمرکز بیشتر هسته های پژوهشی در برقراری ارتباط با جامعه با هدف پاسخگویی به نیازهای جامعه از طریق انجام طرح های تحقیقاتی می باشد و همچنین نتایج حاکی از نیمه فعال بودن نیمی از هسته ها و غیرفعال بودن برخی از آنهاست.
    کلیدواژگان: تولید دانش، هسته های پژوهشی، علوم انسانی، دانشگاه
|
  • Asyieh Anari, Mohammad Ali Mazaheri, Karineh Tahmasian Page 7
    The aim of present study was to investigate the family factors affecting Iranian adolescent girls’ life satisfaction.292 adolescent students of Tehran were selected, using a convenience sampling, and asked to answer to Parent-adolescent conflict Questionnaire (Asadi, 1390), Multidimensional Student’s Life Satisfaction Scale (MSLSS), Family Assessment Device (FAD), Parenting Style Questionnaire (Naghasshian,1385) and Attachment Scale (Collins & Read, 1990). Results of forward regression analysis showed that the family-related life satisfaction was predicted by family roles, friends-related life satisfaction was predicted by parent-adolescent conflict about financial issues, academic-related life satisfaction was predicted by authoritative parenting style and parent-adolescent conflict about financial issues. Moreover environment-related life satisfaction was predicted by parent-adolescent conflict about family members, self-related life satisfaction was predicted by parent-adolescent conflict about health issues and relationships with friends and eventually parent-adolescent conflict about religious issues could predict general life satisfaction. Family factors play an important role in predicting adolescent girls’ life satisfaction and should be certainly considered in further prevention and intervention programs.
    Keywords: Life Satisfaction, Parent, Adolescent Conflict, Family Function, Parenting Style, Attachment
  • Neda Razavizadeh, Taktum Peikani Page 35

    The objective of this paper is to study the quantitative, thematic and temporal dispersion of family planning studies in Iran, which reflect the issues and trends of family planning. The method used in this study was review. The data were garnered from amongst the studies conducted between 1996 and 2012. Three databanks, containing research papers in Persian language, were searched and 28 articles out of 76 were reviewed. Two English language databanks were also searched irrespective of the date of publication and 8 articles out of 27 were reviewed. The findings of this paper show dispersion of attitudes (awareness, emotions and behavior) and preferences of men and women in researches on family planning. Education has been reported as the most effective factor influencing change of awareness, attitude and performance. Also the findings of this paper indicate that cooperation of couples is highly significant in family planning. The findings of some studies show relative convergence among religious sects, ethnicities, and origins (rural/urban) with regard to the decline of fertility rate. The findings show that researchers have not paid due attention to the role of men in decisions about fertility. Also family planning studies have not properly focused on explanation and elucidation of relationship among variables and have mainly produced descriptive statistics or have been limited to mere correlations. Some suggestions have been made in this research for future studies in this field.

  • Shahin Iravani, Behnaz Marjani Page 67
    This research aims to find out the relationship between knowledge and skill and role of knowledge in learning the skills. The findings of this research indicate that there is a knowledge gap in the process of skill learning and practical training. Although according to historical evidences the two are independent from each other, a more precise definition of the concepts would acknowledge a tie between knowledge and skill. The basis of this connection is their rational root which was explained in Aristotle’s philosophy. In his philosophy, theoretical reason deals with general issues and becomes a basis for particular knowledge or practical reason, leading it towards practice. This general knowledge, as a basis, plays the role of a ground or context for skill learning and includes philosophy of technology, man’s approach to the nature, his interaction with it and man’s relation with production. According to Heidegger, this philosophy in modern age is based on destruction of nature and instrumental approach to technology. Practical knowledge (technique and art) in Greece was harmony and realization of capabilities of things; but Heidegger considers it a kind of exploration of the truth and presentation of production. The consequence of aggressive essence of technology against the nature is destruction of environment and harming the production.
    Keywords: Knowledge, Skill Learning, Theoretical Reason, Practical Reason, Philosophy of Technology
  • Masoud Kousari, Hossein Sarafraz Page 91
    According to critical theory, particularly that of Theodor Adorno, “culture industry” is the mechanism of an exciting move from the harsh hardcore of power to its soft layers (permeability). Relying on Michel Foucault’s theory of power, mechanism of power shift and turn is towards hegemony. The coining of this concept by Adorno and his understanding of this concept is in line with the emergence of the discourse of cultural policy in the post-war era which tries to protect the realm of culture and arts from the harmful and undesirable impacts of commercialization by more involvement of the market. Descriptive-analytical method has been used based on an analysis of Policy Document of the Department of Cultural Policy Research and Development of European Council (1999). Attempts have been made in this article to study the encounter between cultural policymaking and critical problematic of culture industry. This issue is put forth through conceptual transition from culture industry to cultural industries and more recently creative industries in the context of dual cultural policies: democratization of culture and cultural democracy.
  • Javad Javaheri, Mohammad Vaezinejad Page 113
    This research focuses on studying computer games industry in Iran. Attempts have been made to analyze the problems of this industry to pathologically study and identify hurdles in the way of its growth. Hence, after reviewing the related literature in the field of system theories, game industry and its condition in Iran are briefly introduced. In the next step, the viewpoints of experts of this field were collected through qualitative methods such as interview and Delphi technique and through factor analysis eleven problems of this industry in internal and external environments were identified.
    Keywords: Pathology, Computer Games, Delphi Technique, Systemic Approach, Game Industry
  • Amin Hosseini Shavoon, Alireza Youzbashi, Roya Nasl Seraji Page 137
    In today’s world, knowledge has become a key source, on which the survival of organization directly or indirectly depends. There are several factors affecting the establishment of knowledge management, including culture, organizational structure, technology, leadership and learning. The objective of the present research is to study the condition of knowledge management and factors affecting its establishment in viewpoint of the staff of the Tehran University of Medical Sciences. The statistical population of this research includes 278 university non-teaching staff. The sample was 96 non-teaching staff selected through random sampling. The required data were collected through Nonaka Knowledge Management Questionnaire with reliability of 0.92, while the factors affecting knowledge management were determined by a researcher-developed questionnaire. The findings of the research indicate that knowledge management among the staff enjoys a relatively desirable condition. Moreover, the following variables respectively affect establishment of knowledge management: organizational culture, managerial factors, technological infrastructure, organizational structure, environmental factors, knowledge structure and staff contribution. Hence, it can be concluded that organizational culture is more important than technology and other similar factors for establishment of knowledge management. Therefore, protection and promotion of cultural factors affecting knowledge management should be among the priorities of the Tehran University of Medical Sciences.
    Keywords: Organizational Structure, Information Technology, Organizational Culture, Knowledge Management
  • Nafiseh Taqizadeh Kerman, Rezvan Hosseinqolizadeh, Tahereh Javidi Kalate Jafarabadi Page 161
    The main objective of this research is to pathologically study knowledge creation in humanities research centers affiliated to the universities. In the pursuit of this goal, grounded theory was employed. The study group constituted of eleven humanities research centers in one of the universities of Iran. Fourteen members of the research centers were interviewed. The garnered data were analyzed during the two stages of open and pivotal codifications. On the basis of the analysis of interviews, nine categories were extracted, which are most important problems of humanities research centers of the universities. These problems include weak motivation, weak structure, isolation of research, weak university support, education-oriented approach of university, lack of a total knowledge management system, weak morale for cooperation in research, research centers as black boxes and limitation of funds. Moreover, the findings also show that focus of research centers on meeting the demands of the society is through research projects, while half of the centers are semi-active and the other half are non-active.
    Keywords: Knowledge Creation, Research Centers, Humanities, university