فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 4 (زمستان 1387)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 4 (زمستان 1387)

  • 160 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/11/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا شجاعی زند صفحه 7
    این مقاله در گام نخست تلاشی است برای رفع ابهام و رد گمان تناقض نما از مفهوم «روشنفکری دینی». حاصل کار، به فراتر از رفع شبهه مفهومی ره می سپارد و نشان می دهد که تلقی یا عدم تلقی تناقض نما از این مفهوم، تا چه حد در منع یا تسهیل عرفی شدن، موثر خواهد افتاد.
    واکاوی مفهومی اجزای این اصطلاح مرکب نشان می دهد که در صورت پایبندی به فحوا و معنای اصیل دینداری و روشنفکری، هیچ تناقض و تنافری میانشان برقرار نیست، بلکه حتی موید و متضمن یکدیگرند. تامل در معانی روشنفکری دینی نیز روشن می سازد که تلقی تناقض نما از این اصطلاح اولا مربوط به دینداری متجددانه است و ثانیا برخاسته از بدفهمی نسبت به عقل خودبنیاد و انتخابگری. از فراز سوم مقال که جایگاه طرح و بررسی مسئله اصلی این تحقیق، یعنی اثر تلقی تناقض نما از این مفهوم بر عرفی شدن است، این نتیجه حاصل آمده که تنها راه صیانت از دچارشدن به این سرنوشت، اولا تلقی غیرتناقض نما از روشنفکری دینی است و ثانیا داشتن نگاه نواندیشانه به دین است و بالاخره، تلقی فرامدرن از روشنفکری و نواندیشی است و البته ملتزم بودن به روشنفکری و دینداری و مراقبت از اصول و اقتضائات آن.
    کلیدواژگان: روشنفکری، روشنفکری دینی، دینداری، عرفی شدن
  • محمدعلی کی نژاد، بابک نگاهداری صفحه 25
    در این مقاله با تکیه بر رویکرد راهبردی، تلاش می شود تا از طریق تحلیل نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدهای نظام آموزش و پرورش کشور، رشد خلاقیت در نظام مذکور آسیب شناسی شود و با استفاده از تجربه های آموزشی سایر کشورها و تحلیل راهبردی نظام داخلی، شیوه های ارتقاء خلاقیت در برنامه ریزی های کلان آموزشی، استنباط گردد.
    در تحلیل عوامل درون سازمانی، مسائل مربوط به معلمان، دانش آموزان، ساختار آموزشی و محتوای آموزشی مورد توجه بوده و در تحلیل عوامل برون سازمانی، تلاش شده است تا تهدیدها و فرصت ها در چهار بعد سیاسی حقوقی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بررسی شود.
    در پایان با استفاده ازشیوه تحلیل راهبردی راهکارهایی نظیر موارد زیر پیشنهاد شده است:راه اندازی دوره های آموزشی مربوط به مهارت های خلاقیت و شیوه های آموزش تفکر خلاق در مراکز تربیت معلم و آموزش ضمن خدمت آموزش و ترویج شیوه های صحیح برقراری رابطه عاطفی و ایجاد اعتماد متقابل میان معلم و دانش آموزآموزش شیوه های یادگیری فعال، دوسویه و مشارکت جو به معلمان به کارگیری هر چه بیشتر شاخص های مربوط به انگیزه و علاقه به شغل معلمی در نظام گزینش معلمان ترویج روحیه نوآوری و خطرپذیری و عدم ترس از طرد اجتماعی و شکست در بین دانش آموزان طراحی ارزیابی های آموزشی برمبنای حل مسئله خلاق و سنجش خلاقیت دانش آموز و نه محفوظات صرف توجه به اصول علمی مخاطب شناسی، نیازسنجی و موقعیت شناسی در طراحی محتواهای درسی رعایت هرچه بیشتر عدالت در توزیع و بهره برداری از امکانات و فضاهای آموزشی
    کلیدواژگان: تحلیل راهبردی، آموزش و پرورش، خلاقیت، توسعه دانش
  • علیرضا کاویانی صفحه 45
    مقاله حاضر در صدد است جنبه های عملی و نظری انحصار رسانه ای را در عصر حاضر بررسی کند. نگارنده با تاکید بر اهمیت نقش رسانه ها در شکل گیری افکار عمومی و همچنین ایجاد حس مشترک اجتماعی، مفاهیمی چون جریان آزاد اطلاعات و تقابل آن با واقعیت های موجود را شرح می دهد.
    این مقاله به صورتی مستند روند سلطه بر ابررسانه های جهان را حرکتی هدفمند از سوی اقلیتی خاص می داند که از قرن نوزدهم میلادی خواست خود را در به انحصار درآوردن رسانه ها آشکارا عنوان ساخته بود.
    بازنمایی حرکت انحصارگرایانه صهیونیست ها در تسلط بر ابررسانه های آمریکا و جهان، با ذکر نمونه های متعدد می تواند حقیقت پوشش رسانه ای در تمامی عرصه های انتقال پیام را بیش از پیش آشکار سازد.
    تبیین برخی از نظریه های سلطه فرهنگی و تاثیر انکارناپذیر رسانه ها در نفوذ فرهنگی و همچنین مسئولیت سنگین ما در مقابله با نفوذ خطرناک رسانه های صهیونیستی در عصر حاضر از دیگر محورهای عمده مطرح شده در این نوشتار است
    کلیدواژگان: رسانه، آمریکا، سلطه، افکار عمومی، اطلاع رسانی، لابی یهود، صهیونیسم
  • حسین سوزنچی صفحه 79
    از دوره رنسانس تاکنون، علم و شناخت وضعیت جدیدی پیدا کرده، به نحوی که امروزه نام «علم» با روش «تجربی» گره خورده است. نگاهی فلسفی به چگونگی تحولاتی که به این پیوند انجامید، نشان می دهد که این نوع نگاه به علم، نگاه آسیب زایی است که سابقه ای در تاریخ تفکر نداشته و شیوع آن خصوصا در جامعه ما به بسیاری از معضلات در فرآیند گسترش علم دامن زده است. مساله از این قرار است که بر اثر ضعف فلسفه در قرون وسطی و مشکلاتی که از دکارت تا کانت در عرصه تفکر فلسفی پیرامون ماهیت علم و معرفت پدید آمد، بتدریج، هم مسائل هنجاری از حوزه علم و معرفت خارج شد، و هم در حوزه مسائل نظری، تجربه تنها راه درک عالم خارج به حساب آمد. پوزیتیویست ها این مشکل را تثبیت کردند و پوپر هم که می خواست از هویت منطقی و معرفت شناختی علم دفاع کند، تنها معرفت هایی را که به داوری تجربه تن در می دهند، «علم» دانست و «شناخت» را به دو دسته «علمی» و «غیرعلمی» تفکیک نمود و ناخودآگاه راه را برای جایگزینی جامعه شناسی معرفت به جای مباحث معرفت شناختی معرفت باز کرد تا جایی که «فیلسوفان علم» بعدی - که دیگر، نقش فلاسفه مابعدالطبیعه دان را در دنیای امروز بازی می کنند- صریحا علم شناسی را به جامعه شناسی تحویل دادند و در دامن نسبیت گرایی غلطیدند؛ در حالی که نه مقام داوری تجربه، تعین بخش علوم تجربی است و نه اساسا روش می تواند معیار صحیحی برای طبقه بندی علوم باشد. راهکار خلاصی از این معضل، اولا بازگشت به موضع نخست و اصل قرار دادن معرفی و طبقه بندی علم بر اساس موضوع است، و نه بر اساس روش؛ ثانیا مشروط کردن روش شناسی هر علم بر درک صحیح از موضوع آن علم؛ و ثالثا بازگرداندن موضوعات هنجاری به آغوش علم و تعیین جایگاه معقول موضوعات نظری و عملی در قبال یکدیگر است.
    کلیدواژگان: علم، علم تجربی، روش، فرهنگ، فلسفه علم، جامعه شناسی معرفت
  • ایراندخت فیاض، ژاله کیانی صفحه 99
    پژوهش حاضر به بررسی باورهای غیرمنطقی دانشجویان دانشگاه شیراز در سال 1388 می پردازد. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش از میان دانشجویان دختر و پسر تعداد 400 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. که از این تعداد 311 نفر (با 89 نفر افت نمونه) به پرسشنامه باورهای غیرمنطقی جونز ((IBTپاسخ کامل دادند.
    برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون غیرپارامتریک فریدمن استفاده شد. رتبه آزمودنی ها در فاکتورهای ده گانه باورهای غیرمنطقی و در سوالات هر عامل به طور جداگانه با هم مقایسه شد. نتایج نشان می دهد:1.مولفه های کمال گرایی(p)، توام با اضطراب (AO)، انتظار بیش از حد از خود(HSE)، واکنش عاجزانه به ناکامی((FR و آمادگی برای سرزنش (BP)، به ترتیب بالاترین رتبه را در میان مولفه های باورهای غیرمنطقی جونز از آن خود کرده اند. این نتیجه گویای آن است که آزمودنی ها در این پنج مولفه در مقایسه با سایر مولفه ها غیرمنطقی تر فکر می کنند. بی مسئولیتی عاطفی(EI) و به ترتیب اجتناب از مشکل (PA)، توقع تایید از دیگرانDA))، درماندگی در برابر تغییر(HC)، وابستگی(D) پایین ترین رتبه را از آن خود کرده که نشان می دهد باورهای غیرمنطقی آزمودنی ها در این مولفه ها در مقایسه با سایر مولفه ها کمتر است.
    2.طبق یافته های پژوهش حاضر، جنسیت در میزان باورهای غیرمنطقی تاثیر ندارد. نتایج نشان می دهد هر دو گروه از دانشجویان دختر و پسر در مولفه کمال گرایی(P) و به ترتیب در مولفه های انتظار بیش از حد از خود (HSE) و نگرانی زیاد توام با اضطراب (AO) بالاترین رتبه و در مولفه بی مسئولیتی عاطفی (EI) و به ترتیب اجتناب از مشکل (PA) و توقع تایید از دیگران DA)) پایین ترین رتبه را از آن خود کرده اند.
    3.همچنین نتایج بیانگر آن است میزان و نوع پا سخ های دختران و پسران به سوالات تشکیل دهنده مولفه های ده گانه جونز به صورت معناداری متفاوت است.
    کلیدواژگان: باورهای غیرمنطقی، باورهای منطقی، پرسشنامه جونز، دانشجویان دانشگاه شیراز
  • مهدی ابزری، هادی تیموری، محمدرضا دلوی صفحه 119
    هدف از نگارش مقاله حاضر، تجزیه و تحلیل مولفه های فرهنگ سازمانی با رویکرد آسیب شناسی فرهنگی است. بدین منظور از مولفه هایی مانند: خطر پذیری و نوآوری، انگیزش، هویت (وفاداری)، انسجام و یکپارچگی، اهداف مشترک، ثبات، نتیجه گرایی، ارتباطات، کار گروهی، تاکید بر عمل و شیوه نظارت، استفاده شده و از این طریق فرضیه های پژوهش مورد آزمون قرار گرفته است.
    تحقیق حاضر از نوع توصیفی پیمایشی است و در آن برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه مدیران و کارکنان یکی از شرکت های صنعت برق در بخش خصوصی تشکیل می دهند و در آن از روش نمونه گیری تصادفی استفاده گردیده است. همچنین برای آزمون فرضیه ها، روش های آمار استنباطی (آزمون t تک نمونه ای و آزمون t هتلینگ) به کار رفته است.
    نتایج این پژوهش حاکی از آن است که در نمونه مورد مطالعه در خصوص مولفه های مورد آزمون، بین وضع موجود و مطلوب تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین میانگین مولفه های خطر پذیری و نوآوری، هویت، انسجام و یکپارچگی و اهداف مشترک در وضعیت موجود کمتر از سطح متوسط و میانگین سایر مولفه ها بیشتر از سطح متوسط است. در پایان مقاله برای نزدیک شدن به وضع مطلوب، پیشنهادهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، نوآوری، انگیزش، نتیجه گرایی
  • علی اصغر کیا، سید رضانقیب سادات، محسن سلسله*، علی سلسله صفحه 139

    تحقیق حاضر در پی یافتن موانع و راهکارهای استقرار شهرهای الکترونیکی در ایران است، بعد از مرور ادبیات تحقیق، داده ها از دو طریق کتابخانه ای و پیمایشی گردآوری شده اند. پرسشنامه تحقیق با عنوان بررسی موانع و راهکارهای استقرار شهر الکترونیکی در ایران بین افراد نمونه که در برگیرنده 360 نفر از متخصصان حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات است، توزیع شد و داده های تحقیق با بهره گیری از فنون آماری، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مطابق یافته های تحقیق چهار عمل در شکل گیری شهر الکترونیکی موثرند: دولت الکترونیکی، زندگی الکترونیکی، سازمان الکترونیکی و زیرساخت الکترونیکی.

    کلیدواژگان: دولت الکترونیکی، زندگی الکترونیکی، سازمان الکترونیکی، زیرساخت الکترونیکی، شهر الکترونیکی
|
  • Alireza Shojaie, Zand Page 7
    The present article is an attempt to remove some ambiguities and reject the idea of paradoxicality from the concept of religious intellectuality. The findings of the present study indicate that the approach to paradoxically or non-paradoxicality is effective in facilitation or prohibition of secularization of religion. Conceptual review of components of this complex concept shows that in case of commitment to letter and spirit of religiosity and intellectuality there will be no contradiction between them rather they support each other. Reflection on the meanings of religious intellectualism also clarifies that the attitude of paradoxicality is firstly related to modern religiosity and secondly it stems from misunderstanding of reason and power of election. Another finding of the present research indicates that the only solution to prevent infliction with this fate is first of all a non-paradoxical attitude towards religious intellectuality and secondly a new thinking about religion and finally having an approach to intellectuality and new thinking beyond the Modern approach and of course commitment to intellectuality, religiosity and preservation of its principles and requirements.
    Keywords: intellectuality, religious intellectuality, religiosity, secularization
  • Mohammad Ali Keynejad, Babak Negahdari Page 25
    Through a strategic approach, attempts have been made in the present study to analyze the weak and strong points of the state educational system as well as the opportunities and threats in order to pathologically study the creativity growth of this system. Also relying on the experiences of other countries and strategic analysis of the domestic system, the methods for promotion of creativity in major educational plans have been discussed. In analyzing intra-organizational factors, the issues related to the teachers and students as well as the educational structure and contents of the educational materials have been studied. In analyzing the extra-organizational factors, attempts have been made to study the threats and opportunities in four fields: political-legal, social, economic and cultural fields. In the end relying on strategic analytical method, certain solutions such as the following are suggested:• Offering training courses on creativity skills and methods of creative thinking in teacher training centers and offering on-the-job training courses• Training and promotion of proper methods of establishing emotional relations and mutual confidence building between teachers and students• Teaching active, two-sided and participative learning methods to the teachers• Applying indictors related to incentive and interest in teaching at the time of employment of the teachers • Promotion of the spirit of innovation and risking as well as lack of fear of social rejection and failure among the students• Designing education evaluation schemes based on creative problem solvingand assessment of creativity of students instead of mere memorization of lessons• Paying attention to scientific principles of audience analysis and need assessment at the time of preparation of curriculum• Observation of justice at the time of distribution and utilization of educational spaces and facilities
    Keywords: strategic analysis, education, creativity, promotion of knowledge
  • Alireza Kaviani Page 45
    The present paper is an attempt to study different practical and theoretical aspects of media monopoly in contemporary era. Given the importance of the role of media in the formation of public opinion and creation of a collective social sense, such concepts as free flow of information and its contradiction with the existing realities have been described. The hypothesis of the present paper is that the trend of hegemony over mega-media in the world is a goal-oriented move by minority which has started dominating the media since 19th century. An analysis of the monopolistic Zionist move to dominate the US and international mega-media will shed light on the facts about the media coverage in all arenas of message. Also attempts have been made in the present paper to discuss the theories of cultural domination and effect of media in cultural influence as well as the responsibility of the target countries in confronting the dangerous influence of the Zionist media.
    Keywords: Media, US, hegemony, public opinion, information dissemination, Jewish lobby, Zionism
  • Hossein Suzanchi Page 79
    From renaissance till date, science and knowledge have found a new position to the extent that today science and experience have become intertwined. A philosophical approach to the nature of developments, which led to this intertwinement, shows that this kind of approach to science is harmful. It has not had any precedence in the history of thought and its spread – particularly in our society – has added to the problems in the process of promotion of science. The problem is that due to the weakness of philosophy in the middle ages and the problems that surfaced in the field of philosophical thought about the nature of science and knowledge from Descartes to Kant, gradually the normative issues were taken out of the fieldof science and knowledge and in the theoretical field experiment became the only means for understanding of the outside reality. The positivists fixed the problem and Popper who was determined to defend the logical and epistemological identity of science, maintained that only the knowledge, which is open to experiment, is science and classified episteme into scientific and unscientific ones. Hence he unconsciously paved the way for the replacement of sociology of knowledge with the issues related to epistemology of knowledge to the extent that the ensuing philosophers of science – who play the role of metaphysical philosophers of modern world – openly submitted scientology to sociology, falling into the bosom of relativism, while neither experiment is the determinant of experimental sciences nor method can be basically a proper criterion for classification of sciences. The outlet is first of all return to classification ofsciences on the basis of subjects not method; secondly subjecting the methodology of every science to the proper understanding of its subject matter; and thirdly retuning the normative issues to the field of science and giving the theoretical and practical subjects their due role.
    Keywords: science, empiricism, method, culture, philosophy of science, sociology of knowledge
  • Irandokht Fayyaz, Jaley Kiayni Page 99
    The present paper is an attempt to study the illogical beliefs of the students of Shiraz University in 2009. The sample of the present study consists of 400 students – boys and girls – who were selected through cluster sampling method. Out of the selected students 311 fully completed Johns Illogical Beliefs Test (IBT). The Friedman non-parametric test was used to analyze the garnered data. The rank of the items in the ten variables of the illogical beliefs and in questions related to each variable were comparatively studied. The findings of the study show that:1. Perfectionism(P),anxious over concern(AO),high self expectations (HSE),frustration reaction(FR) and preparedness for blame (BP) had the highest scores among Johns variables of illogical beliefs. This indicates that the tested students think more illogically regarding these five variables compared to other variables. Emotional irresponsibility(EI), problem avoidance(PA),demand for approval(DA),helplessness for change(HC) and Dependence (D)have respectively the lowest scores.2. The findings of the present paper also indicate that gender does not have any affect on illogical beliefs.3. Another finding of the present paper is that the degree and kind of answers of the boys and girls to the questions related to ten variables significantly differ.
    Keywords: Illogical beliefs, logical beliefs, Johns questionnaire, students of Shiraz University
  • Mahdi Abzari, Hadi Teimur, Mohammad Reza Dalvi Page 119
    The present paper is an attempt to study the indicators of organizational culture through a cultural pathological approach. Hence such indicators as innovation and risking, motivation, identity (loyalty), solidarity and integration, common goals, stability, result orientation, communications, teamwork, and emphasis on practice and control method have been used to test the formulated hypotheses. The questionnaire used for the present research was designed and standardized by the researcher. The sample constituted of all the managers and employees of a private electrical company. The sampling method was random sampling. A series of t-tests and other statistical methods were used to test the hypotheses. The findings of the research indicate that there is a significant gap between the existing situation and the ideal situation. Also the mean of risking and innovation, identity, integrity, solidarity and common goals regarding the existing situation is less than the average mean, while the means of other variables are more than the average mean. Some suggestions have been proposed finally for the improvement of the situation.
    Keywords: organizational culture, innovation, pathological approach
  • Ali Asghar Kiya, Mohsen Selseleh, Seyed Reza Naqibusadat, Ali Selseleh Page 139

    The present paper is an attempt to discuss the obstacles and ways of establishment of electronic cities in Iran. The data for the present study were collected through questionnaire. The sample constituted 360 experts of ICT. The findings of the present study indicate that four practices are effective in the formation of electronic cities: electronic government, electronic live, electronic organization and electronic infrastructure.

    Keywords: e, government, life, organization, infrastructure, city