فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 5 (بهار 1388)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 5 (بهار 1388)

  • 136 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/03/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین سوزنچی صفحه 7
    انجام هر نوع پژوهشی در مورد پدیده پیچیدهای چون فرهنگ سازمانی مستلزم داشتن چارچوب مفهومی قوی و مستحکم است. صاحب نظران مختلف هر یک به فراخور زمینه های تخصصی و علاقه و تجربیات شخصی خود برای شناخت و اندازه گیری فرهنگ سازمانی گونهشناسی های مختلفی راارائه دادهاند. اینکه در میان گونه شناسی های مختلف معر فی شده کدامیک بهتر میتواند ما را در شناخت بهتر فرهنگ سازمانی و نحوه تغییر آن یاری رساند، نویسندگان این مقاله را بر آن داشت تا با بررسی دقیق انواع گونه شناسی های فرهنگ سازمانی معیارهای معناداری برای ارزیابی آنها شناسایی و هر یک از این طبقه بندی ها را براساسآن معیارها ارزیابی نمایند. معیارهای شناساییشده عبارت استاز: سادگی و قابل فهم بودن، قابلیتبه کارگیری روش های مختلف تحقیق، توانایی درکتغییرات فرهنگی، دارا بودن چارچوب مفهومی، قابلیت کاربرد در انواع سازمانها و توان شناسائی ویژگی های ممتاز. این مقاله چارچوب نسبتا جامعی را در اختیار پژوهشگران عرصه فرهنگ سازمانی قرارمیدهد تا بتوانند نوع شناسی های قویتری را جهت شناخت، اندازه گیری و ترسیم نیمرخ فرهنگ سازمانی در وضعیت موجود و مطلوب ارائه نمایند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، گونه شناسی فرهنگ سازمانی، معیار ارزیابی فرهنگ سازمانی، طبقه بندی فرهنگ سازمانی
  • برزو فرهی بوزنجانی، محمد ابراهیم سنجقی صفحه 29
    انجام هر نوع پژوهشی در مورد پدیده پیچیده ای چون فرهنگ سازمانی مستلزم داشتن چارچوب مفهومی قوی و مستحکم است. صاحب نظران مختلف هر یک به فراخور زمینه های تخصصی و علاقه و تجربیات شخصی خود برای شناخت و انداز هگیری فرهنگ سازمانی گون هشناس ی های مختلفی راارائه داده اند. اینکه در میان گونه شناسی های مختلف معرفی شده کدام یک بهتر می تواند ما را در شناخت بهتر فرهنگ سازمانی و نحوه تغییر آن یاری رساند، نویسندگان این مقاله را بر آن داشت تا با بررسی دقیق انواع گونه شناسی های فرهنگ سازمانی معیارهای معناداری برای ارزیابی آنها شناسایی و هر یک از این طبقه بندی ها را براساس آن معیارها ارزیابی نمایند. معیارهای شناساییشده عبارت است از: سادگی و قابل فهم بودن، قابلیت به کارگیری روش های مختلف تحقیق، توانایی درک تغییرات فرهنگی، دارا بودن چارچوب مفهومی، قابلیت کاربرد در انواع سازمان ها و توان شناسائی ویژگی های ممتاز. این مقاله چارچوب نسبتا جامعی را در اختیار پژوهشگران عرصه فرهنگ سازمانی قرار می دهد تا بتوانند نوع شناسی های قوی تری را جهت شناخت، اندازه گیری و ترسیم نیمرخ فرهنگ سازمانی در وضعیت موجود و مطلوب ارائه نمایند.
    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، سبک های همسرگزینی، ازدواج با رضایتخانواده، ازدواج اجباری، ازدواج علیرغم مخالفتخانواده، ازدواج برای فرار از خانه
  • علی مظاهری، منصوره سادات صادقی، ام لیلی نصرآبادی، فاطمه انصاری نژاد، مریم عباسی صفحه 55
    تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه انواع سبک های همسرگزینی و سازگاری زناشویی اجرا گردید. برای بررسی این مسئله دو مطالعه جداگانه اما مرتبط با یکدیگر انجام شد. در مطالعه نخست رابطه سبک های همسرگزینی با سازگاری زناشویی در زنان تهرانی مورد بررسی قرار گرفت. این بررسی نشان داد که سبک های همسرگزینی «آشنایی قبلی و ازدواج با رضایت خانواده» و «خواستگاری و ازدواج با رضایت فرد و خانواده» سطح بالاتری از سازگاری زناشویی را در مقایسه با سبک های «خواستگاری و ازدواج اجباری» و «آشنایی قبلی با همسر و ازدواج اجباری» در پی دارد. بررسی تحولی سبک های ازدواج و سازگاری زناشویی نشان داد که نمره سازگاری زنانی که از طریق«خواستگاری و ازدواج با رضایت خود و خانواده» و «آشنایی و ازدواج با موافقت خانواده ها» ازدواج نموده اند، در سال های نخست ازدواج بالاتر از دو گروه ازدواج های اجباری است و با گذشت زمان نیز این برتری به رغم نوساناتی که دارد همچنان حفظ می شود. این در حالی است که زنانی که سبک همسرگزینی خود را «شیفتگی و ازدواج علیرغم مخالفت خانواده ها» گزارش کرده اند، اگر چه در سال های نخست ازدواج خود رضایت زناشویی بالایی در حد دو گروه فوق نشان داده اند، ولی هر چه از سال های ازدواج آنها بیشتر می گذرد نمره سازگاری زناشویی آنها بیشتر افت می کند. در مطالعه دوم به بررسی این سوال پرداخته شد که آیا سبک های همسرگزینی در میان زوجین متقاضی طلاق، زوجین در جستجوی زوج درمانی و زوجین راضی از زندگی خانوادگی خود متفاوت است؟ بدین منظور 310 زوج، از شهرهای تهران، مشهد، اسفراین و سبزوار انتخاب و به پرسشنامه ای در خصوص سبک همسرگزینی پاسخ دادند. مقایسه داده ها در مطالعه دوم نشان داد که سبک های مختلف همسرگزینی به طور معناداری در گروه های مختلف زوجین «راضی»، «ناراضی و در جستجوی درمان» و «متقاضی طلاق» متفاوت می باشد: در حالی که بیش از % 89 زوج های راضی از طریق یکی از دو سبک «خواستگاری و ازدواج با رضایت خود و خانواده» و «آشنایی و ازدواج با موافقت خانواده ها» ازدواج نموده اند، بیش از % 48 زوج های متقاضی طلاق یکی از دو سبک «خواستگاری و ازواج اجباری» و «شیفتگی و ازدواج علیرغم مخالفت خانواده ها» و بیش از % 43 زوج های در جستجوی درمان نیز یکی از دو سبک «ازدواج با انتخاب خود ولی برای فرار از خانه» و «آشنایی و ازدواج اجباری» را به عنوان سبک همسرگزینی خود گزارش نموده اند.
    کلیدواژگان: امنیت فرهنگی ملی، امنیت فرهنگی انسانی، رویکرد اسلامی به امنیت فرهنگی
  • حسام الدین آشنا، محمدصادق اسمعیلی صفحه 73
    این مقاله بر آن است تا حوزه مفهومی، مولفه های اصلی و سطوح عملکرد امنیت فرهنگی را مورد بررسی قرار داده و حتی الامکان به مرزبند ی مناسبی برای آن دست یابد. به این منظور ابتدا به تعاریف و رویکردهای فرهنگ گرا در امنیت پرداخته شده و پس از آن تعامل دو حوزه فرهنگ و امنیت مورد توجه قرار گرفته است. در بخش بعد تلاش شده تا تعریفی قابل تامل برای مفهوم امنیت فرهنگی ملی ارائه شود، انگیزه های حکومت ها برای پرداختن به امنیت فرهنگی ملی بررسی گردد، تهدیدات امنیت فرهنگی در سطح ملی مورد تامل قرار گیرد، محیط و سطوح مختلف امنیت فرهنگی در سطح ملی بررسی شود و در نهایت الگوی تامین امنیت فرهنگی معرفی و ارزیابی گردد.
    در بخش نهایی به مفهوم امنیت فرهنگی در چارچوب امنیت انسانی توجه شده، سپس با ارائه مولفه هایی برای امنیت فرهنگی انسانی به تعامل آن با مفهوم امنیت فرهنگی ملی توجه شده است و در نهایت رویکرد اسلامی به امنیت انسانی و امنیت فرهنگی انسانی در محدوده دو جامع حدیثی اصول کافی و وسائل الشیعه به صورتی مختصر تبیین گردیده است.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، فرهنگ سازمانی، فرهنگ مشارکتی، فرهنگ رسالتی، فرهنگ انعطاف پذیر_ فرهنگ ثبات
  • عباس خاکپور، محمد قهرمانی، محمدحسن پرداختچی *، محمود ابوالقاسمی صفحه 91

    به دلیل ناتوانی در تسهیم اثربخش دانش و سرمایه های فکری، سازمانها مقادیر زیادی هزینه برای کسب دانشی که می توانستند از طریق فعالیت تسهیم به دست آورند، متحمل می شوند. تسهیم اثربخش دانش نیازمند بافت و بستر مناسب فرهنگی است. تحقیقات انجام شده نشان می دهند که فرهنگ سازمانی یکی از مهم ترین عوامل در پیشبرد یا بازدارندگی فعالیت های مدیریت و تسهیم دانش است. فرهنگ سازمانی همواره یکی از چالش های اساسی در مدیریت و تسهیم دانش به شمار می رود و از این رو شناسایی موانع و محرک های فرهنگی برای تحقق فعالیت های مدیریت و تسهیم دانش بسیار ضروری و تعیین کننده است. در این تحقیق رابطه فرهنگ سازمانی و فعالیت های تسهیم دانش در میان اعضای هیئت علمی جهاد دانشگاهی مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق از نوع مطالعات ترکیبی همبستگی می باشد و ابزارهای تحقیق شامل پرسشنامه فرهنگ سازمانی دنیسون (60 سوال) و پرسشنامه تسهیم دانش لاوسون (20 سوال) می باشند. حجم نمونه پژوهش تعداد 280 نفر از اعضای هیئت علمی می باشند که به روش نمونه گیری طبقه ای تناسبی انتخاب شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد فرهنگ های سازمانی مشارکتی، انعطاف پذیر(نوآورانه) و رسالتی رابطه مثبتی با تسهیم دانش در بین اعضای هیئت علمی دارند و فرهنگ مبتنی بر ثبات رابط های با فراین دهای تسهیم دانش ندارد. همچنین یافته های پژوهش ها بیانگر آن است که رابطه بین فرهنگ سازمانی و تسهیم دانش با توجه به روشی که دانش تسهیم می شود تعدیل می گردد.

    کلیدواژگان: خرافه گرایی، خرافه پژوهی جامعه شناختی، مقیاس خرافه گرایی، دانشجویان
  • حیدر جانعلیزاده چوب بستی، علی بابازاده بایی، سمانه ابراهیمی صفحه 107
    خرافه گرایی تعلق و پایبندی به وهمیاتی است که توجیه اصیل عقلانی، دینی و یا علمی ندارد. ضرورت خرافه پژوهی جامعه شناختی نه فقط از ناحیه متعارض بودنش با فرایند توسعه است، بلکه به جهت آثار منفی متعددی که از آن ناشی می شود. هدف این مقاله است «بررسی جامعه شناختی وضعیت خرافه گرایی دانشجویان دانشگاه های مازندران و صنعتی نوشیروانی بابل» است. در این بررسی پیمایشی، از بین 14548 دانشجوی این دانشگاه ها و بر اساس جدول مورگان به روش نمونه گیری تصادفی طبق های متناسب، 375 دانشجو به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. داده های جمع آوری شده از طریق پرسشنامه محقق ساخته و تحلیل آنها با به کارگیری برنامه آماری SPSS، یافته های با اهمیتی را نشان می دهد: بالا بودن میزان پایایی مقیاس ساخته شده خرافه گرایی (α >0/ (80، خرافه گرا بودن کمتر از یک چهارم دانشجویان (حدود 23 درصد)، وجود تفاوت معنی دار در میزان گرایش به خرافات دانشجویان بر حسب جنس و دوره تحصیلی و فقدان این نوع تفاوت بر حسب وابستگی رشته ای و دانشگاهی، توضیح حدود 18 درصد میزان تغییرات متغیر وابسته (خرافه گرایی دانشجویان) به وسیله سه متغیر میزان دینداری، جنس و میزان تحصیلات و مه متر بودن متغیر میزان دینداری از جهت اثربخشی بر میزان خرافه گرایی این دانشجویان در مقایسه با دو متغیر دیگر از جمله یافته های مهم این مطالعه است.
    کلیدواژگان: خرافه گرایی، خرافه پژوهی جامعه شناختی، مقیاس خرافه گرایی، دانشجویان
|
  • H. Suzanchi Page 7
    Within the area of human sciences, perhaps one of the most important problems in Iran is the incompatibility of these sciences with the cultural milieu and concrete needs of a society which is deeply religious. At the same time, that Islam has a practical plan for the material life of human beings; human sciences claim to be offering a similar plan. If within the area of human sciences, by ‘religious science’ we mean a perspective, which strives to expand ideas that are the products of interaction between teachings of modern sciences and those of Islam, then one can present that the most important need of human sciences is ‘the production of religious science’. This paper takes as its presumption the necessity of some kind of interaction between the achievements of modern sciences and doctrines inherent in religious texts. The paper does not attempt to enter a discussion on the existing disagreements pertaining the meaning of ‘religious science’, but it aims to offer common strategies for policy makers who focus on scientific community. In the long run, such common strategies are intended to bring about the required conditions for realization of religious science and to convert the situation of human sciences from one of ‘threat’ to an opportunity’. The suggested policies intend to reexamine curricula of modern science and the Islamic teachings, so that to provide an interaction between the two. These policies also include our educational concerns about what the process of acquisition of science should entail. In addition, the suggested policies seek to modify macro structures pertaining to science nationwide, from universities to the seminaries, and from elementary & secondary education to certain cultural institutions.
    Keywords: Religious Science, Islamic human sciences, Science, Religions, Policy, Making on Science, the Seminary, the University
  • B. F. Bouzanjani, M. E. Sanjagi Page 29
    Conducting any research on a complex phenomenon as that of organizational culture requires a strong and solid conceptual framework. Various thinkers, pending their specialization, area of interest, and personal experiences, have individually proposed different typologies for understanding and measuring of organizational culture. Which one of these typologies can best help us in understanding and in controlling the manner by which organizational culture undergoes change? By conducting a careful examination on different kinds of typologies concerning organizational culture, this paper attempts to present a set of meaningful criteria for the evaluation of those typologies. By utilizing these criteria the paper then goes on to evaluate the examined typologies. The identified criteria are as the following: simplicity and understandability, capacity to be applicable to various research methods, flexibility in understanding cultural changes, advantage of a conceptual and theoretical framework, applicability to various organizations and identification of dominant themes. This paper provides researchers of organizational culture with a rather comprehensive framework in order to be able to utilize a more suitable typology for understanding, measurement, and drawing a profile for organizational culture in both existing and desired situations.
    Keywords: Organizational Culture, Typologies of Organizational Culture, Criteria for Evaluating Organizational Culture, Classification of Organizational Culture
  • A. Mazaheri, M. Sadeghi, F. Ansarinejad, M. Abbasi Page 55
    This paper explores the relationships between different styles of spouse selection (SSS) and quality and stability of marriage among the Iranian couples. Two separate but related studies about this issue are reported here. The first study investigates the relationships between different ‘SSS’ and marital adjustment of women in Tehran. A total of 334 married women were selected through accessible proportional sampling technique. They completed a one-item questionnaire about their ‘SSS’, as well as the Marital Adjustment Test. Results revealed that those who reported their ‘SSS’ as ‘Previous familiarity and acquaintance with family's consents (PFA)’, and ‘Proposing and marriage meeting both with one's and family's approval (PMA)’ were also reported significantly higher marital adjustment than those whose ‘SSS’ were ‘Proposing without one's own will (PWW)’ and ‘Previous familiarity and marriage due to subsequent obligation (PFO)’. From a cross-sectional developmental view, it was revealed that despite fluctuation in marital adjustment scores observed in these groups, they sustain their status compare to each other during years after their marriage. However, those who reported their ‘SSS’ as ‘Infatuation and subsequent marriage without family's approval (IMA)” although reported a high rate of marital adjustment during their first years of marriage, but as time passed, they show a continuously lower marital adjustment. In the second study ‘SSS’ were compared in three groups of couples: ‘Divorcing couples’, ‘couples who were seeking couple therapy/consultation’ (SCTC), and ‘living together couples’ (LTC). From Tehran, Mashhad, Sabzewar and Esfaraien cities, 310 couples were selected on a accessible proportional sampling and completed the revised one-item questionnaire about their ‘SSS’. Significant differences between groups were revealed: While 89% of ‘LTC’ reported their ‘SSS’ as either ‘PFA’ or ‘PMA’, 48% of divorcing couples reported their ‘SSS’ as either ‘PWW’ or ‘IMA’, and 43% of ‘SCTC’ reported their ‘SSS’ as either ‘PFO’ or ‘Marriage to escape from family's domestic setting’.
    Keywords: Styles of Spouse Selection, Marital Adjustment, Divorce, Iran, Cultural Values in Marriage
  • H. Ashna Esmaeli Page 73
    This paper seeks to examine conceptual domain, main components, and performance levels of cultural security and to reach an appropriate delineation for this concept. Thus, we proceed by reviewing culturally oriented definitions and approaches of security, and then turn to examining the interaction between two areas of culture and security. In the next section, several points are discussed. First, we have tried to present a definition for cultural security, a definition that we hope to be worthy of note. Second, we study the governments’ motivations for paying attention to national cultural security. Thirdly, we attempt to reflect on the threats to cultural security at the national level, and then we examine the environment and different levels of cultural security. The final point to consider in this section is that we present and assess the model for provision of cultural security. The final section of the paper deals with the concept of cultural security in a framework that focuses on human security. Then upon offering components for human cultural security, we pay attention to its interaction with the concept of national cultural security. In the end, the Islamic approach to human security and human cultural security is discussed briefly. This discussion takes place within the confines of two major source books on Islamic narration; Osoul-e Kaafi; and Vasael al-Shia.
    Keywords: Cultural Security, National Security, Human Security, Islamic Approach, Conceptual Delineation
  • A. Khakpour, M. Ghahremani, M.H. Pardakhtchi, M. Abolghasemi Page 91

    Most organizations are unable to share knowledge and intellectual capital effectively, thus they sustain much loss which can be prevented through knowledge sharing. Effective knowledge sharing requires the appropriate cultural setting. Research shows that organizational culture is one of the most important factors in helping or otherwise retarding knowledge management and knowledge sharing.Therefore, this research focuses on the relationship between organizational culture and activities related to knowledge sharing among faculty members of Jihad-e Daneshgahi (Academic Defense). The method is of combined correlation studies type, and data gathering technique is the questionnaire. The sample consists of 280 of faculty members who have been selected through proportional stratified sampling method. Results show that an organizational culture which promotes participatory, flexible (innovative) and missionary-devotee elements has a positive relationship with knowledge sharing among the faculties. Yet no significant relationship was found between a stability-based culture and knowledge sharing process. The results also show that the relationship between organizational culture and knowledge sharing can be moderated by the way in which knowledge is shared.

    Keywords: Knowledge Sharing, Organizational Culture, Participatory Culture, Missionary Culture, Adaptability Culture, Flexible Culture, Stability Culture
  • H. Janalizadeh Choobbasti, A. Babazadeh, Baei, S. Ebrahimi Page 107
    The tendency toward superstition is a feeling of belonging and commitmentto illusory issues that has no scientific, religious or rational justification. Sociological study of superstition is necessitated not only for contradictions it bears vis-à-vis development processes, but also for multiplicity of negative consequences it invokes. Utilizing a sociological approach, this article sets out to investigate students’ tendency toward superstition in the University of Mazandaran and the Nowshirvani Technical University in the city of Babol. Out of the total number of 14548 of the student population of these two universities, (during the academic year of 2008-2009), 375 students were chosen to be the sample volume of this survey research. Such sampling was conducted based on Morgan Table and using the proportional stratified sampling technique. The data was collected by a constructed questionnaire and analyzed through the SPSS statistical software. The most significant findings of the survey can be summed up as the following1. Reliability coefficient of the superstition scale is high (α > 0.80).2. Less than a quarter of the students were found to be superstitious (about %23).3. There was a significant difference between rates of students’ tendency toward superstition based on their gender and educational rank, but not on their educational discipline and their university.4. Applying regression analysis revealed that about 18 percent of the changes of the dependent variable (the rate of the students’ tendency toward superstition) can be explained by three independent variables: rate of religiosity, gender, and education level.5. And, more importantly, compared to the other two variables of gender and education, the rate of religiosity (the third variable) has been the most important variable influencing students’ tendency toward superstition.
    Keywords: Tendency toward Superstition, Sociological Study of Superstition, Superstition Scale, University Students