فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 8-9 (بهار 1389)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 8-9 (بهار 1389)

  • 230 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/03/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احد فرامرز قراملکی صفحه 7
    داوری علمی در فعالیت های پژوهشی و آموزشی نقش راهبردی دارد. برحسب گوناگونی این فعالیت های، داوری علمی تنوع عرضی می یابد. داوری در تنوع طولی به داوری درجه اول و درجه دوم تقسیم می شود. توجه به این تنوع طولی نقش مهمی در دغدغه های اخلاقی داوران دارد. داوری علمی از طرفی با تولید علم در کشور و توسعه دانشگاه ها (منافع ملی و سازمانی) و از طرف دیگر با حقوق اعضای هیئت علمی ارتباط دارد. داوری علمی محتاج دوگونه ترازو است: داوری درست (مصاب به واقع) و داوری اخلاقی (به دور از اجحاف به حقوق افراد و منافع ملی و سازمانی). در این مقاله پس از تعریف داوری علمی و بیان گونه های آن به ارائه اصول عمده داوری درست و نیز داوری اخلاقی می پردازیم. در هر دو مورد، مطالعه به شیوه تحلیلی منطقی انجام می شود.
    کلیدواژگان: داوری علمی، داوری درجه اول، داوری درجه دوم، داوری درست، داوری اخلاقی
  • سید حسن اسلامی صفحه 21
    ارجاع ندادن برخی از پژوهشگران به آثار معاصران خویش، از آسیب های جدی در عرصه پژوهش به شمار می رود. این کسان به دلایلی از نام بردن نوشته های محققان هم روزگار خود می پرهیزند. عمده دلایل عدم ارجاع به معاصران عبارت اند از: 1. بی خبری، 2. بی اعتمادی، 3. رقابت، 4. نفرت، 5. ملاحظات دوستانه، و 6. خودبزرگ بینی. این کار با هر انگیزه ای که صورت بگیرد، افزون بر آنکه از نظر اخلاقی خطا است، در درازمدت به فقر علمی می انجامد و موجب داوری منفی دیگران می شود و پیامدهایی دارد که به سود هیچ کس، حتی کسانی که دست به این کار زده اند، نیست. برخی از پیامدهای چنین رفتاری عبارت اند از: 1. آغاز از صفر، 2. کلی گویی، 3. عدم ارجاع متقابل، 4. فقر عمومی در زمینه منابع، 5. داوری منفی جوامع علمی دیگر، و 6. بدنام شدن کسانی که این شیوه را دنبال می کنند. به همین سبب لازم است که محققان در عرصه پژوهش، ملاحظات شخصی خود را کنار گذاشته، به معاصرانی که آثاری جدی تولید کرده اند، ارجاع دهند. این کار چه با معیارهای منفعت طلبانه بررسی شود و چه با معیارهای اخلاقی، به سود محققان و جامعه علمی است.
    کلیدواژگان: اخلاق پژوهش، اخلاق نگارش، تولید علم، حجاب معاصرت، دانش گستری
  • نسرین بحرینی صفحه 39
    گستردگی پژوهش در محافل علمی و سازمان ها و آسیب پذیری اخلاقی پژوهش، نیاز به مقوله اخلاق در پژوهش را نمایان می سازد. مسئله مقاله حاضر جستجوی اضلاع معرفتی دانشی است که بتواند مسائل اخلاقی پژوهش را در چارچوب نظری و با روش شناسی معین تحلیل کند. فرضیه تحقیق، امکان دست یابی به اخلاق پژوهش به منزله یک دانش با اضلاع معرفتی معین است. روش آزمون فرضیه، تحلیل منطقی براساس الگوی علم شناسی رایج در سده های اخیر نزد دانشمندان مسلمان، الگوی علم شناسی اصولیان، است. بر این اساس، اخلاق پژوهش فراتر از توصیه های اخلاقی، دانشی منسجم را به دست می دهد که با اهداف، منابع، رهیافت ها و روش شناسی مشخص، امکان تشخیص درست و حل اثربخش مسائل اخلاقی را میسر می سازد. بدین ترتیب، مواجهه مبتنی بر آزمون و خطای فردی و اخذ مواضع عجالتی در قبال معضلات اخلاقی در پژوهش جای خود را به تحلیل روشمند و علمی می دهد و دستیابی به چنین دانشی می تواند برنامه های پیشگیری و درمان آسیب های اخلاقی در پژوهش و نیز برنامه های ترویج اخلاق نزد محققان و موسسه های پژوهشی را توسعه دهد.
    کلیدواژگان: پژوهش، اخلاق، اخلاق پژوهش، هویت معرفتی، هویت اسلامی علم اخلاق
  • لیلا افشار، علی نعمتی صفحه 59
    حریم خصوصی از مباحث مهم و عام اخلاق است که در حوزه اخلاق حرفه ای به ویژه اخلاق پژوهش چالش های فراوانی را ایجاد کرده است. همچنین تحولات علمی باعث شده اند که انسان و سوژه انسانی در معرض پژوهش ها وآزمون های مختلف قرارگیرد و به لحاظ پیشرفت های فنی نیز امکان دسترسی، ذخیره و بازیافت حجم انبوهی از اطلاعات میسر شده است. از جمله مهم ترین پژوهش های معطوف به سوژه انسانی می توان از تحقیقات بالینی پزشکی، بررسی های ژنتیکی، مطالعات روان شناختی، علوم اجتماعی، علم کلام و الهیات نوین و پژوهش های اخلاق کاربردی نام برد.
    در این مقاله پس از بررسی مفهوم حریم خصوصی، با نظر بر پژوهش های معطوف به سوژه انسانی، معضله حریم خصوصی در فرایند پژوهش براساس آموزه های اسلامی مورد تحلیل قرار می گیرد. در حالت معمول، حق افراد بر صیانت از حریم خصوصی شان نباید در تعارض با تحقیق قرار گیرد، چرا که اصل بر این است که اطلاعات و یا نمونه های گرفته شده از افراد به ضرر خودشان استفاده نمی شود. ولی در شرایطی که این اطلاعات یا نمونه ها در تحقیقاتی به کار رود که از تسلط فرد خارج است، ممکن است محدودیتی برای حفظ حریم خصوصی ایجاد کند که این امر با اخذ رضایت آگاهانه از فرد و یا با سیاست های حفاظتی موسسه های پژوهش قابل جبران است. به هر روی مهم ترین عامل در حفظ حریم خصوصی تقوی و پارسایی محقق است.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، سوژه انسانی، پارسایی محقق
  • منشور اخلاقی پژوهش / استوار بر ارزش های اسلامی
    محمدحسن قدردان قراملکی صفحه 75
    مقاله حاضر در دو بخش به تبیین منشور اخلاقی امر پژوهش می پردازد. بخش اول شامل بایستگی های اخلاقی پژوهش در سه مقوله موضوع پژوهش، پژوهشگر و سازمان متصدی پژوهش است. بخش دوم مقاله متکفل آسیب شناسی پژوهش است. این بحث با تبیین نبایدهای اخلاقی پژوهشگر و سازمان مربوط به سامان رسیده است. تدبر در آسیب های رفتاری در پژوهش ضرورت الزام به ارزش ها و بایدهای اخلاقی را نشان می دهد. براساس مباحث این مقاله می توان به طرحی از منشور اخلاق پژوهش بر بنیان ارزش های اسلامی دست یافت.
    کلیدواژگان: اخلاق، بایدها و نبایدهای اخلاقی، پژوهشگر، سازمان پژوهشی، آسیب شناسی اخلاقی پژوهش
  • سعید ضرغامی، عادل رمضانی صفحه 91
    هدف پژوهش حاضر، تحلیل تطبیقی اندیشه های فیلسوفان هستی درباره ماهیت اخلاق و زندگانی اخلاقی آدمی و استنتاج مبانی اخلاقی ارتباط استاد با دانشجو و نیز اصل های اخلاقی متناظر با هر مبنا است. روش پژوهش نیز تحلیل تطبیقی (از رویکردهای پژوهش کیفی) و نیز قیاس عملی(از روش های پژوهش فلسفی) بوده است. بر اساس یافته های پژوهش، اندیشمندان هستی در تبیین هستی آدمی و زندگانی اخلاقی او بر نکته های مشترکی تاکید می کنند. بر چنین زمینه ای سه مبنا و شش اصل برای زندگانی اخلاقی استاد با دانشجویانش پیشنهاد می شود: مبنای ارزشمندی فردیت و ویژگی های یگانه آدمی و اصل های احترام به فردیت و تفاوت و برگزیدن رابطه «دانشجو استاد» به جای رابطه «استاد دانشجویان»؛ مبنای ارزشمندی اصالت و اصل های برگزیدن رابطه «من تو» به جای رابطه «من آن» در ارتباط با دانشجو از سوی استاد، برقراری «ارتباط اگزیستانسی» با دانشجو از سوی استاد و فراهم کردن زمینه تجربه «موقعیت های مرزی» برای دانشجویان از سوی استاد؛ و سرانجام مبنای ارزشمندی جنبه پرشور و عاطفی زندگانی در کنار جنبه خردمندانه و اصل آگاهی بخشی درباره بودن انسانی و زمینه سازی برای مشارکت همه جانبه دانشجو در زندگانی واقعی. سرانجام پس از اشاره به کاستی های اندیشه این فیلسوفان، این نتیجه به دست می آید که در کنار برگرفتن مبانی و اصول اخلاقی در ارتباط میان استاد با دانشجو در نظام آموزش عالی کشورمان باید به این کاستی ها نیز توجه کرد.
    کلیدواژگان: اخلاق، ارتباط استاد و دانشجو، فلسفه هستی، مبنا، اصل
  • مهدی فیض، مهدی بهادری نژاد صفحه 115
    هدف از این پژوهش بررسی جایگاه اخلاق مهندسی در میان شایستگی های حرفه ای مهندسان است. الگوی شایستگی مهندسان، ابتدا از طریق پژوهش کیفی به روش دلفی و با مشارکت قریب 50 نفر از خبرگان به دست آمد و سپس در یک نظرسنجی از صاحب نظران این حوزه، مورد تایید کلی قرار گرفت و در نهایت، در یک پژوهش پیمایشی توسط گروهی از دانش آموختگان دانشگاه صنعتی شریف بر اساس نمونه گیری افراد در دسترس، ارزیابی شد. از این طریق، الگوی نهایی (مشتمل بر 4 شایستگی کلان، 7 شایستگی اصلی و 28 شایستگی فرعی) به دست آمد. پژوهش حاضر، ابتدا برای مهندسان، 8 شایستگی اصلی حرفه ای را مدنظر داشت. شایستگی اول و دوم این فهرست عبارت بودند از: پرانگیزه و فعال بودن و اخلاقمند و پاسخگو بودن. پژوهش کمی نشان داد که تفکیک دو شایستگی حرفه ای فوق، پاسخگوی مدل مطلوب نیست. لذا این دو شایستگی در یکدیگر ادغام شد و شایستگی حرفه ای جدید با عنوان «انگیزه متعالی داشتن» شکل گرفت و 8 شایستگی حرفه ای، به 7 شایستگی تقلیل یافت. مقاله حاضر، نشان می دهد که جایگاه شایستگی حرفه ای «انگیزه متعالی داشتن» در عرض سایر شایستگی ها قرار ندارد، بلکه هسته مرکزی و موتور محرک 6 شایستگی حرفه ای دیگر است. ضمنا «انگیزه متعالی» برای فعالیت حرفه ای یک مهندس، نباید مستقل از سایر انگیزه های او در زندگی باشد، بلکه یک مهندس مطلوب از حیث انگیزه، کسی است که رسالت واحدی را در کل زندگی فردی و اجتماعی خود برگزیده است و همان رسالت واحد، در نقش های مختلف زندگی، انگیزه متعالی آن نقش را مهیا می کند.
    کلیدواژگان: فلسفه اخلاق، اخلاق حرفه ای، اخلاق مهندسی، شایستگی های حرفه ای مهندسان، انگیزه متعالی، رسالت زندگی
  • حجت صفار حیدری صفحه 149
    هدف این مقاله بررسی وضعیت کارکردهای اخلاقی دانشگاه ها در دوره غلبه سرمایه داری پیشرفته است. سرمایه داری پیشرفته نامی است که برای توصیف وضعیت اقتصادی جوامع غربی در دهه های اخیر به کار می رود. فرضیه اصلی مقاله این است که سرمایه داری، به ویژه در دهه های گذشته بر وظایف اخلاقی دانشگاه ها تاثیر منفی داشته است. در اینجا منظور از کارکرد اخلاقی توجه به تعالی انسان به عنوان یک موجود معنوی و نیز گسترش عدالت اجتماعی است. برای تحلیل مسئله، کارکردهای اخلاقی دانشگاه ها از شش منظر آرمان گرا، لیبرالیستی، مارکسیستی، فمنیستی و نژادی، اگزیستانسیال و پسامدرن مورد نقد و بررسی قرار گرفت و در نهایت رویکردی تلفیقی پیشنهاد شد. تحلیل یافته ها، کاستی های اخلاقی دانشگاه ها را در عصر سرمایه داری از مناظر گوناگون نشان می دهد. بر اساس این تحلیل، ضعف اخلاقی دانشگاه ها در عصر سرمایه داری را می توان در مواردی چون توسعه روابط طبقاتی و ایجاد نابرابری؛ به خدمت گرفتن دانش به عنوان ابزاری برای سلطه گروه های ذینفع؛ گسترش نابرابری جنسیتی و نژادی و بالاخره نادیده گرفتن بعد متعالی و معنوی انسان و تلقی او به مثابه یک شیء یا یک نیروی کارتخصصی و در نتیجه از خودبیگانگی او دانست.
    کلیدواژگان: کارکردهای اخلاقی، دانشگاه، سرمایه داری پیشرفته، دانش ابزاری، نابرابری
  • اخلاق حرفه ای در آموزش عالی / تاملی بر راهبرده ای بهبود استاندارده ای اخلاقی در آموزش های دانشگاهی
    نعمت الله عزیزی صفحه 173
    هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی و مقایسه وضعیت موجود و مطلوب استانداردهای اخلاق حرفه ای در آموزش های دانشگاهی و پیشنهاد راه هایی برای تقویت این استانداردها در موسسات آموزش عالی است. در این مطالعه از روش تحقیق توصیفی پیمایشی و الگوی تلفیقی کمی و کیفی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل اساتید و دانشجویان دانشگاه کردستان بوده که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم، نمونه آماری مورد نیاز انتخاب گردید. جهت گردآوری داده های مورد نیاز علاوه بر پرسشنامه از مصاحبه نیمه ساختمند و بحث تمرکز گروهی نیز بهره گرفته شد. در ارتباط با روش تحلیل داده ها نیز بنابه ماهیت سوالات پژوهشی از روش آمار توصیفی، آزمون تی گروه های مستقل، آزمون تی وابسته و تحلیل واریانس یک طرفه استفاده گردید. نتایج پژوهش حاکی از آن است از نظر اساتید و دانشجویان، وضعیت موجود اخلاق حرفه ای در حوزه فعالیت های آموزشی پایین تر از حد متوسط ارزیابی می شود. این در حالی است که پاسخگویان، توجه به این استانداردها را در آموزش های دانشگاهی بسیار ضروری می دانند. مقایسه نظرات اساتید و دانشجویان و لحاظ کردن سایر ویژگی های جمعیت شناختی گروه نمونه در تحلیل های ثانوی، مبین نوعی تجانس در نظرات آنان در ارتباط با وضعیت جاری و وضعیت مطلوب این استانداردهاست.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، استانداردهای اخلاق حرفه ای، فرایند آموزش و یادگیری، مسئولیت های حرفه ای، روابط آکادمیک
  • حمیدرضا آراسته، عبدالرحیم نوه ابراهیم، علیرضا مطلبی فرد صفحه 203
    این مقاله به بررسی وضعیت رعایت اخلاق آموزشی اعضای هیئت علمی دانشگاه های دولتی شهر تهران از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی می پردازد. در بررسی این موضوع از نه مولفه استفاده شد: اثربخشی محتوای درسی، اثربخشی آموزشی، پرداختن به موضوعات حساس، توجه به رشد فکری دانشجویان، دوری کردن از برقراری رابطه دوگانه با دانشجویان، احترام به دانشگاه، احترام به همکاران، رازداری و ارزشیابی عادلانه از دانشجویان. روش تحقیق حاضر پیمایشی از نوع همبستگی است و برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شد. برای بررسی نتایج، از آزمون تی تک نمونه ای و تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردید. جامعه آماری پژوهش عبارت بود از کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه های دولتی شهر تهران که در برگیرنده 44514 نفر، شامل 20060 دختر و 24454 پسر بود. برای نمونه گیری ابتدا سه دانشگاه صنعتی شریف، تربیت معلم تهران و علامه طباطبایی به صورت خوشه ایو به طور تصادفی انتخاب شد و سپس از طریق نمونه گیری تصادفی، 381 نفر از 27 دانشکده این سه دانشگاه برگزیده شدند که از این میان 355 پرسشنامه جمع آوری گردید. بر اساس یافته های تحقیق، دانشجویان معتقدند که استادان دانشگاه های دولتی شهر تهران موضوع اخلاق و رعایت اخلاق در تدریس را پراهمیت و با ارزش می دانند و به رعایت این اصول و مولفه ها در تدریس خود توجه و اهتمام ویژه دارند.
    کلیدواژگان: آموزش، اخلاق آموزشی، دانشگاه های دولتی، اصول اخلاقی مورای، تهران
|
  • Ahad Faramarz Qaramaleki Page 7
    Scientific refereeing plays a strategic role in research and educational activities. On the basis of diversity of such activities, scientific refereeing becomes horizontally diverse. In vertical diversity, refereeing is classified into first and second rates. Paying due attention to vertical diversity plays a very important part in the ethical concerns of referees. On the one hand, scientific refereeing is related to production of knowledge and promotion of universities (national and organizational interests) in the country, and on the other it is related to the rights of the faculty members. Scientific refereeing requires two kinds of scales: correct refereeing (correspondant to reality); and ethical refereeing (free from encroachment upon the rights of the individuals and national and organizational interests). In the first place, in the present paper scientific refereeing and its different kinds have been defined and then the principles of correct refereeing and ethical refereeing are discussed. In the both cases, the study follows an analytical-logical method.
    Keywords: Scientific Refereeing, First Rate Refereeing, Second Rate Refereeing, Correct Refereeing, Ethical Refereeing
  • Seyed Hassan Islami Page 21
    Refrainment of some scholars from quoting their contemporaries in their writings is among serious impediments of the field of research. Due to somereasons, they refrain from quoting their contemporary scholars. The main reasons for refraining from quoting the contemporaries are: 1. Unawareness; 2. Mistrust; 3. Competition; 4. Hatred; 5. Friendly considerations; and 6. Self-aggrandizement. Due to whatever reason that it may take place, besides being ethically wrong, it will lead to scientific poverty and negative judgment of others in the long run, with consequences that are not in the interest of anybody including those who commit such acts. Some of the consequences of such acts are: 1. Beginning from square one, 2. Generalization; 3. Lack of mutual reference; 4. General poverty in the field of references; 5. Negative judgment of other scientific communities; and 6. Defamation of those who use such methods. Hence it is obligatory on the part of researchers to set aside their personal considerations and quote their contemporaries who have produced serious works. This procedure, either on the basis of utilitarian criteria or ethical values, is in the interest of researchers and the scientific community.
    Keywords: Ethics in Research, Ethics of Writing, Production of Knowledge, Veil of Contemporariness, Promotion of Knowledge
  • Ethics in Research as a Discipline / A Study of the Dimensions and Epistemic Identity of Ethics in Research
    Nasrin Bahreini Page 39
    The expanse of research in academic circles and organizations and vulnerabilityof research morality underlines the need for morality in research. The main focus of the present paper is to study the epistemic dimensions of a discipline that is capable of analyzing ethical issues of research within a specific theoretical framework and methodology. The main hypothesis of the present paper is: it is possible to achieve ethics in research as a discipline with definite epistemic dimensions. The methodology to test the hypothesis is logical analysis on the basis of the model of scientology which has been prevalent among the Muslim scholars over the recent centuries, that is, the model of Principlists’ scientology. On the basis of this model, ethics in research goes beyond ethical recommendations and through its definite objectives, resources, approaches and methodology provides an opportunity for proper understanding and effective solution of ethical issues. Thus, encountering ethical problems through individual trial and error and taking temporary stances towards such problems would be replaced with a methodological and scientific analysis. The establishment of such a discipline can promote preventive programs and cure of ethical ailments in research and can also expand programs for promotion of ethics among researchers and research institutes.
    Keywords: Research, Ethics, Ethics in Research, Epistemic Identity, Islamic Identity of Ethics
  • Liela Afshar, Ali Nemati Page 59
    Privacy is among significant general issues of ethics which has created lots of challenges in the field of professional ethics, particularly in the field of ethics in research. Scientific developments have exposed human beings and human subjects to different investigations and tests, while due to technical advancements, access, storage and retrieval of a great volume of data has become possible. Among the most important researches related to human subject one may mention medical clinical studies, genetic, psychological, social and modern theological studies and applied ethical investigations. The present article is an attempt to study the concept of privacy within the studies related to human subject and the problem of privacy in the process of research. Islamic teachings. Under normal circumstances, the people’s right to protection of their privacy should not contradict research, for basically it is understood that the data or the sample taken from the people is not used against them. But when these data or samples are used in the studies which are out of control of the people, it may infringe upon their privacy which can be compensated through getting the conscious consent of the concerned person or through protective policies of the research institute. However, the most important factor in protection of privacy is the piety and virtue of the researcher.
    Keywords: Privacy, Human Subject, Piety of Researcher
  • Mohammad Hassan Qadrdan Qaramaleki Page 75
    Attempts have been made in the present paper to explain ethical charter of research in two parts. The first part deals with the ethical merits of research with regard to three categories, i.e., research subject, researcher and the organization in charge of research. The second part of the paper deals with pathology of research. This part focuses on the ethical ‘ought not to’s of researcher and the related organization. A reflection on the behavioral impediments in research would demonstrate the imperative of commitment to ethical values and ‘ought to’s. On the basis of the said arguments the present paper is an attempt to offer a plan for a charter of ethics in research on the basis of Islamic values.
    Keywords: Ethics, Ethical Ought tos, Ought not tos, Research, Researcher, Research Organization, Ethical Pathology of Research
  • Said Zarghami Page 91
    The objective of the present paper is to comparatively study the existence philosophers’ ideas about the nature of ethics and man’s ethical life as well as to infer ethical fundamentals and related principles of teacher-student relationships. The research methodology applied in the present paper is comparative analysis (a qualitative research approach) and practical syllogism (a philosophical research method). According to the findings of this research, the existence thinkers lay emphasis on common points with regard to man’s existence and his ethical life. On this basis, three fundamentals and six principles are proposed for ethical relationships between teacher and student: the fundamental of validity of individuality and unique characteristics of human being and the principles of respect to individuality and choosing student-teacher relations instead of teacher-student relations; the fundamental of validity of originality and the principles of choosing me-you relations instead of me-that relations with student by the teacher, establishment of existence relations with student by the teacher and preparing the grounds by the teacher for experiencing border situations by the students; and finally, the fundamental of validity of emotional and exiting aspects of life on the side of rational aspect and the principle of providing information about humane being and preparing the grounds for all-out participation of student in the real life. Lastly, referring the shortcomings of the ideas of these philosophers, it is concluded that on the side of following ethical fundamentals and principles in relations between teacher and student in the higher education system of our country, due attention should be paid to the shortcomings as well.
    Keywords: Ethics, Relations Between Teacher, Student, Existence Philosophy, Fundamentals, Principles
  • Mahdi Feiz, Mahdi Bahadorinejad Page 115
    The main objective of the present paper is to study the place of engineering ethics in engineering professional competencies. The engineering professional competencies model was first obtained by qualitative research through Delphi Method with the participation of 50 experts, which was confirmed by experts of this field through an opinion poll. Finally this model was analyzed through a survey of the sample consisting of accessible graduates of the Sharif University. Thus the final model was obtained (consisting of 4 major competencies, 7 main competencies and 28 secondary competencies). The present research in the first place considered 8 main engineering professional competencies. The first and second competencies of this list were: having motivation and being active as well as being ethical and accountable. Quantitative research indicated that segregation of the above mentioned two professional competencies did not serve the desirable model. Hence the said two competencies were integrated and a new professional competency called “having exalted motivation” was formed and the eight professional competencies were reduced to seven. The findings of the present paper indicate that the place of having “exalted motivation” as a professional competency is not at par with other competencies, rather it is the core and engine of other 6 professional competencies. Meanwhile, exalted motivation for professional activity of an engineer should not be independent of his other motivations in his life, rather a desirable engineer with regard to motivation is the one who has chosen a single mission in his entire individual and social life and the very single mission provides the exalted motivation of that role in different roles in life.
    Keywords: Philosophy of Ethics, Professional Ethics, Engineering Professional Competencies, Exalted Motivation, Life Mission
  • Hojjat Saffar Heidari Page 149
    The main objective of the present paper is to study the condition of ethical functions of university during the domination of advanced capitalism. The term advanced capitalism is used to describe economic condition of Western societies during the recent decades. The main hypothesis of the present paper is that capitalism, particularly during the past few decades, has left an adverse impact on the ethical functions of university. By ethical function we mean sublimation of human being as a spiritual being and also promotion of social justice. The ethical functions of university have been analyzed from six perspectives, i.e., idealism, liberalism, Marxism, feminism and racial, existentialism, and postmodernism and finally a synthetic approach has been proposed. The findings of the present paper show that during era of advanced capitalism there has been an ethical decline of university in different respects. The findings of the present paper also indicate that the ethical decline of university in the era of advanced capitalism has its roots in the following factors: expansion of class relations and creation of inequality; application of knowledge as an instrument for the domination of interest groups; expansion of gender and racial inequality; and finally, ignorance of the sublime and spiritual aspects of human being and considering him as a thing or a professional workforce and ultimately alienation.
    Keywords: Ethical Function, University, Advanced Capitalism, Instrumental Knowledge, Inequality
  • Nematuallh Azizi Page 173
    The main objective of the present paper is to study and compare the current and desirable condition of professional ethical standards in the university education and also to offer some suggestions for the improvement of the standards of institutes of higher education. Descriptive-survey method and combination of qualitative and quantitative techniques have been used for the present study. The statistical population included the students and teachers of the University of Kurdestan and the required sample was obtained through stratified proportional to size sampling method. Questionnaire and semi-structured interview as well as focused groups were used for the collection of the data. For the analysis of the data the following techniques were applied: descriptive statistics, t-test of independent groups, t-test of dependent groups and one-way analysis of variance (ANOVA). The findings of the research indicate that in the viewpoints of the teachers and students, the existing professional ethical condition in the field of educational activities is below average. At the same time the respondents opined that it was necessary to pay attention to such standards in the university education. The comparison of the viewpoints of the teachers and students and consideration of other demographic features of the sample in the secondary analysis demonstrated a sort of convergence in their viewpoints with regard to the current condition and desirable condition of these standards.
    Keywords: Higher Education, Professional Ethical Standards, Teaching, Learning Process, Professional Responsibilities, Academic Relations
  • Hamid Arasteh, Abdul Rahim Nave Ibrahim, Alireza Motalebifar Page 203
    This research examines the status of ethics of teaching among faculty members in Tehran’s state universities from the perspectives of postgraduate students. In examining this issue, the following nine factors were considered: course content effectiveness, pedagogical effectiveness, dealing with sensitive topics, paying attention to students’ thought development, avoiding personal relations with students, respect for institution, respect for colleagues, confidentiality, and fair assessment of students academic progress. This research was a descriptive survey for which the data were collected by questionnaire. One sample independent t-test and confirmatory factor analysis were used to analyze the data. Research population included 44514 postgraduate students including 24454 males and 20060 females in Tehran’s public universities, including Sharif Technical University, Tarbiat Mo’alem University and Alame Tabatabaie University. The sampling model was cluster sampling through randomly selection. The sample included 381 individuals from 27 colleges. A total of 355 questionnaires were returned and analyzed. Based on research findings, faculty members in Tehran state universities pay attention to ethics of teaching and this issue is important to them.
    Keywords: Education, Ethic of Teaching, State Universities, Murray Ethic's Principles, Tehran