فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 34 (تابستان 1395)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 34 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا علیزاده ممقانی *، پریسا صادقیه صفحات 7-24
    در زمینه فناوری دو گونه اخلاق وجود دارد که از آنها به ترتیب تحت عنوان های اخلاق پیشافناوری و اخلاق پسافناوری یاد می شود. استدلال خواهد شد که هر دوی این موارد به حوزه اخلاق عمومی آفرینندگان، صنعتگران، کنشگران و کاربران فناوری ها اختصاص دارد. چند آزمایش فکری پیشنهاد خواهدشد که بیانگر امتناع ورود مستقیم اخلاق به ساحت فناوری است و آن را به حوزه اخلاق عمومی همگی کنشگران منتسب می سازد. این واکاوی به دو نتیجه خواهد رسید که مطابق یک تحلیل، اخلاق، امری پیشین و در تحلیلی دیگر، امری پسین نسبت به فناوری است که در وجوه ارزشی و ایدئولوژیک آن پیش تر مستتر شده است و باز پس تر مستقر خواهد شد. براساس این تحلیل نوعی عدم تعین در اخلاق پسافناوری وجود دارد که ناشی از پیچیدگی های امر کارکرد است. دامنه این عدم تعین را حتی می توان به اخلاق پیشافناوری نیز بسط داد و این همان نکته ای است که تکلیف اخلاق در زمینه فناوری را ناتمام و تاحدودی معلق می گذارد و این خود شاهدی بر این مدعاست که فناوری فاقد ذات به آن معنایی است که هایدگر به آن نسبت می داد. اما راه حل هرگونه بحران حاصل از فناوری مشتمل بر بحران اخلاقی هنوز همان است که او ارائه داده بود.
    کلیدواژگان: فناوری، اخلاق پیشافناوری، اخلاق پسافناوری، کارکرد فناورانه، گشتل
  • علیرضا منصوری* صفحات 25-43
    توسعه در تمام مراحل تهیه چشم انداز و راهبرد و پیاده سازی نیازمند برنامه ریزی و سیاست گذاری و مدیریت است. نشان می دهیم که تقسیم کار و تخصصی شدن علوم در کنار برخی فلسفه ها، نفوذ تهدیدآمیز تکنوکراسی در سیاست گذاری ها را در بر دارد؛ تکنوکراسی در نهایت باعث می شود توسعه در جهت رفاه عموم مردم شکل نگیرد. به همین دلیل برای توسعه و پیشرفت مناسب و بومی نیازمند نهادها و رویکردها و زمینه های فلسفی هستیم که بستر مناسبی برای امکان نقد و اصلاح سیاست گذاری ها فراهم کند.
    کلیدواژگان: فن سالاری، توسعه، سیاست گذاری، عقلانیت نقاد، تخصص، علم و تکنولوژی
  • علی چاپرک*، حجت الله حاجی حسینی صفحات 45-61
    علم و فناوری در جهان امروز دارای نقشی کلیدی در اکثر حوزه هاست. این نقش به ویژه در سه حوزه سیاست گذاری، آموزش مهندسی و فضای عمومی از اهمیت بسیار برخوردار است. از این رو چیستی و چگونگی رابطه بین آنها اهمیت فراوانی دارد. در باور عمومی غالب رابطه این دو بدین صورت تعریف می شود که فناوری همان علم کاربردی است. هدف ما در این نوشته بررسی و نقد این باور از طریق استدلالات نظری و تجربی است. نشان داده می شود که این خوانش از رابطه علم و فناوری درست و دقیق نیست و نیازمند بازبینی و بازتعریف است. در انتها نیز پیشنهادهایی برای حالات بدیل رابطه بین علم و فناوری مطرح می گردد.
    کلیدواژگان: علم، فناوری، سیاست گذاری، آموزش مهندسی، حوزه عمومی
  • آرش موسوی *، کیوان الستی صفحات 63-89
    اخلاق شبکه های اجتماعی شاخه مطالعاتی جوانی است که در سال های اخیر بر تنه اخلاق کاربردی روئیده است. این حوزه نوظهور مطالعاتی درباره شبکه های اجتماعی مبتنی بر وب و نسبت آنها با موضوعات متفاوتی از جمله هویت، حریم خصوصی و مفهوم دوستی بحث می کند. مقاله حاضر می کوشد تا سیاهه مقولات مورد بحث در این حوزه مطالعاتی را گسترش داده و باب مطالعه و تامل درخصوص مقوله خلوت انسانی را نیز در این حوزه بگشاید و نسبت این مقوله را با تغییرات وسیعی که شبکه های اجتماعی در سبک زندگی انسان امروزی ایجاد کرده اند بکاود. تجربه خلوت نشینی تجربه ای غنی در زندگی بشری است که در آثار ادبی، عرفانی و فلسفی شرق و غرب انعکاس وسیعی یافته است. این تجربه برخلاف حس تنهایی و انزوا تجربه ناخوشایندی نیست، بلکه سرشار از کیفیت های معنوی ممتاز و منحصربه فرد است. در این مقاله در مورد ماهیت، ابعاد و فضیلت های این تجربه بحث کرده و تلاش می کنیم نشان دهیم که برخی از فناوری های ارتباطی جدید و به طور خاص شبکه های اجتماعی، در صورتی که به شکلی نیندیشیده و بی مهار مورد استفاده قرار گیرند، به مرور این تجربه را تحت الشعاع قرار داده و از دسترس انسان خارج خواهد کرد.
    کلیدواژگان: خلوت، شبکه های اجتماعی، اخلاق فناوری، فلسفه تکنولوژی، اخلاق کاربردی
  • زهرا زرگر* صفحات 91-113
    تکنولوژی مدرن انسان را با چالش های اخلاقی بی سابقه ای مواجه کرده است. از طرفی قرار گرفتن خود انسان به عنوان موضوع تکنولوژی و از طرف دیگر آثار گسترده و اجتناب ناپذیر رواج روزافزون تکنولوژی بر روی محیط زیست، تصمیم گیری درباره نحوه توسعه و به کارگیری تکنولوژی را به چالش هایی اخلاقی بدل کرده است. یوناس در مقاله «تکنولوژی و مسئولیت، تاملاتی بر ماموریت جدید اخلاق» با مروری بر تغییراتی که جایگاه انسان و شرایط او در نتیجه توسعه تکنولوژی مدرن داشته است می کوشد نشان دهد نظام های اخلاقی سنتی با خصوصیاتی که دارند نمی توانند پاسخگوی مسائل اخلاقی نوظهور باشند. در این مقاله سعی شده است بر مبنای مقاله یوناس، استدلال هایی که اخلاق سنتی را در پاسخگویی به مسائل ناشی از تکنولوژی مدرن ناتوان می داند صورت بندی و تحلیل شوند. از آنجا که اخلاق اسلامی نیز مشمول حکم یوناس درباره اخلاق های سنتی است، ما در این مقاله به طور خاص از منظر اخلاق اسلامی، ادعای یوناس درباره اخلاق های سنتی را محک می زنیم و ظرفیت این آموزه ها در پاسخگویی به پرسش های نوظهور و پیشگیری از وقوع بحران های معاصر را بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: اخلاق تکنولوژی، اخلاق مسئولیت پذیری، اخلاق محیط زیست، اخلاق اسلامی، هانس یوناس
  • رحمان شریف زاده* صفحات 115-136
    نظریه کنشگر شبکه به عنوان یکی از نظریه های مهم در مطالعات علم و فناوری، از وساطت مصنوعات و عامل بودن آنها در کنار انسان ها دفاع می کند. مصنوعات و انسان ها واسطه هایی اند که ماهیت یکدیگر را تغییر می دهند. از این رو تصمیم ها، کنش ها و عاملیت های انسان امری وساطت شده است، ما «به همراه» مصنوعات تصمیم خواهیم گرفت و کنش خواهیم کرد نه «به وسیله» آنها. تصمیم برخاسته از یک ذات ایزوله انسانی نیست و عاملیت و کنش تنها متعلق به انسان نیست بلکه بر روی شبکه ای اجتماعی فنی از انسان و مصنوعات توزیع می شود. این رویکرد مسائلی را در مورد رابطه مصنوعات با انسان و عاملیت و تصمیم گیری انسان ها ایجاد می کند؛ از جمله اینکه آیا عاملیت توزیع شده و واسطه بودن مصنوعات، قصدیت و اراده را از انسان سلب نمی کند؟، آیا به مصنوعات قصدیت نمی دهد؟ چه بر سر مسئولیت های اخلاقی و حقوقی انسان می آید؟ آیا به تبع عاملیت توزیع شده، مسئولیت نیز بر روی مصنوعات توزیع می شود؟! اینها مسائلی است که در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت. ما با دفاع از موضع نظریه کنشگر شبکه، نشان خواهیم داد که نگاه شبکه ای و متقارن به مصنوعات و واسطه و عامل دانستن آنها، نه از انسان ها سلب قصدیت می کند نه لزوما به مصنوعات قصدیت می دهد و همچنین پیامد های غیرشهودی در باب مسئولیت را به همراه ندارد.
    کلیدواژگان: مصنوعات، تصمیم، اراده، شبکه، کنشگر، عاملیت، لاتور
  • علیرضا منجمی* صفحات 137-149
    کشورهای واردکننده تکنولوژی در گام اول می کوشند تکنولوژی متناسب با نیازهای خود را انتخاب کنند و در گام دوم تلاش می کنند تا آن را هر چه بیشتر با موقعیت کشور خود سازگار نمایند. از آنجا که موضوع انتقال تکنولوژی در ایران یا در مباحث توسعه مورد مداقه قرار گرفته است یا در علوم مهندسی، پرسش از بنیان های تکنولوژی تا پیش از توسعه کامل تکنولوژی خود به عنوان یکی از موانع انتقال تکنولوژی تلقی شده است. نویسنده بر آن است که پرسش فلسفی از بنیان های تکنولوژی نه تنها مانعی در انتقال تکنولوژی نیست، بلکه برای رفتن به سمت سازگاری و بومی کردن تکنولوژی، یکی از ارکان اصلی آن است. در این مقاله از منظر فلسفه تکنولوژی ابتدا به نقد انتقال تکنولوژی پرداخته خواهد شد و با تمرکز بر سه محور ارزش مداری مصنوع تکنیکی، تفاوت بنیادین دانش تکنولوژیک و دانش علمی و اهمیت سیستم اجتماعی تکنیکی نشان داده خواهد شد که تلقی فعلی از انتقال تکنولوژی سطحی است. سپس بر اساس همین رویکرد دو راهکار برای انتقال تکنولوژی پیشنهاد خواهد شد.
    کلیدواژگان: تکنولوژی، انتقال تکنولوژی، بومی کردن تکنولوژی، فلسفه تکنولوژی، مصنوع تکنیکی، دانش تکنولوژیک، سیستم اجتماعی تکنیکی
|
  • Reza Alizadeh Mamaqani *, Parisa Sadeqiyeh Pages 7-24
    There are two kinds of moralities in the field of technology respectfully called pre-technological and post-technological moralities. It is argued in this paper that these two cases are related to the domain of public morality of creators, craftsmen, actors and users of technologies. Some intellectual tests are presented showing the refusal of direct entry of morality into the sphere of technology, connecting it to the domain of public morality of all actors. This analysis will come to two conclusions, according to one of which morality is a priori and according to the other it is a posteriori to the technology that has already laid in its value and ideological aspects and will be established afterwards. Based on this analysis, there is a kind of indeterminacy in post-technological morality arising from the complexities of the function. The domain of this indeterminacy can even be expanded to pre-technological morality and this is what renders the duty of morality in technology unclear and almost suspended. This conclusion can be used as evidence to the contention that technology lacks the essence which Heidegger attributed to it. However, the solution to any crisis arising from technology, including moral crisis, is still what he suggested.
    Keywords: Technology, Pre, Technological Morality, Post, Technological Morality, Technological Function, Gestel
  • Alireza Mansuri* Pages 25-43
    Development requires planning, policymaking and management in all stages of preparation of the vision, strategy and implementation. Attempts have been made to show that division of labor and specialization of science on the side of some philosophies involve threatening influence of technocracy on policymaking. Technocracy ultimately prevents development from moving towards the direction of public welfare. Hence, in order to have suitable indigenous development and progress, we need philosophical backgrounds as suitable contexts for possibility of criticism and reformation of policymaking.
    Keywords: Technocracy, Development, Policymaking, Critical Rationalism, Specialization, Science, Technology
  • Ali Chaparak *, Hojjatollah Hajihosseini Pages 45-61
    Science and technology play a key role in most fields in the world today. This role is particularly very crucial in the fields of policymaking, engineering education and public sphere. Hence, the nature and quality of their relationship is very important. With regard to the relationship between the two, public opinion often maintains that technology is applied science. The main objective of this paper is to study and critically review the said belief through theoretical and empirical arguments. Attempts have been made to show that this reading of the relationship between science and technology is not correct nor is it precise and hence requires revision and redefinition. Finally, some suggestions are given regarding the alternative type of relationship between science and technology.
    Keywords: Science, Technology, Policymaking, Engineering Education, Public Sphere
  • Arash Mousavi *, Keivan Alasti Pages 63-89
    The ethics of social networks is a nascent research branch which has sprouted from the main trunk of applied ethics. This growing literature discusses Web-based social networks in their relations with issues like identity, privacy, and the concept of friendship. In this paper, attempts have been made to develop the list of subjects discussed in the field to include the phenomenon of solitude and its relations with broad changes that social networks have brought about in today’s man lifestyle. Solitude is a rich experience in human life and has been broadly reflected upon in literary, mystical, and philosophical writings of all traditions in the East and West. Contrary to the feeling of loneliness and isolation, this experience is not an unpleasant one. It is full of outstanding exclusive spiritual qualities. In this paper, attempts have been made to discuss the nature, dimensions, and virtues of solitude to show that newly emerging technologies, particularly social networks, will gradually put this experience out of human reach if they are used carelessly and recklessly.
    Keywords: Solitude, Social Networks, Ethics of Technology, Philosophy of Technology, Applied Ethics
  • Zahra Zargar* Pages 91-113
    Modern technology has created unprecedented ethical challenges for man. On the one hand man has become the subject of technology and on the other the extensive and inevitable impacts of the ever increasing spread of technology on environment has turned decision-making about the use of technology into ethical challenges. Hans Jonas, in an article titled “Technology and Responsibility: Reflections on the New Tasks of Ethics,” reviewing the changes in status of man and his condition due to development of modern technology, tries to show that the traditional ethical systems due to their characteristics cannot respond to the newly emerged ethical issues. Based on Jonas’ article, attempts have been made in this article to formulate and analyze the arguments that consider traditional ethics incapable of responding to the problems caused by modern technology. Since Islamic ethics too is a subject of Jonas’ verdict about traditional ethics, in this article, we will examine Jonas’ contention specifically from the perspective of Islamic ethics and study the capacity of Islamic doctrines in responding to the newly emerged queries and preventing the contemporary crises.
    Keywords: Ethic of Technology, Ethics of Accountability, Ethics of Environment, Islamic Ethics
  • Rahman Sharifzadeh* Pages 115-136
    Actor-network theory (ANT), as an important theory in the field of science and technology studies, treats artifacts as mediators and agents on the side of human beings in social networks. Human beings and technologies are mediators which transform the essence of each others. So, human actions, agencies and decisions are mediated; we decide and act »with «artifacts not» by« them. Decisions do not stem from an isolated human nature, and action and agency do not exclusively belong to human beings, but are distributed to a socio-technical network of human beings and objects. This approach creates some questions about relationship between artifacts and human beings and agency and human decision-making, including the followings: Does not distributed agency and agency of artifacts take away intentionality and freewill from man? What will happen to ethical and legal responsibilities of human beings? Following the distributed agency is the responsibility too distributed to the artifacts? Attempts have been made to provide answer to these questions in this paper. Based on the Actor-network theory (ANT) ’s approach, it will be demonstrated that network and symmetric approach to artifacts and considering them as mediators and agents, would not take away intentionality from human beings nor will it give intentionality to artifacts nor does it have non-intuitional consequences regarding responsibility.
    Keywords: Objects, Decision, Freewill, Network, Actor, Agency, Latour
  • Alireza Monajemi* Pages 137-149
    The countries that import technology, in the first step, try to select the required technology concomitant with their needs and, in the second step, they try to make the imported technology compatible with their domestic conditions. Since, the issue of transfer of technology has been discussed in Iran either in the field of development or engineering sciences, question about the foundations of technology before the complete development of technology has been considered one of the main obstacles in the way of transfer of technology. The hypothesis of this paper is that philosophical question about foundations of technology not only is not an obstacle in the way of transfer of technology, but also is one of the main pillars for moving towards compatible and indigenized technology. After critically studying transfer of technology from the perspective of philosophy of technology, by focusing on three issues, i.e. value-orientedness of technical product, fundamental difference between technological knowledge and scientific knowledge and the significance of the social technical system, attempts have been made in this article to demonstrate that the prevailing approach to the transfer of technology is superficial. On the basis of this approach two solutions have been suggested for the transfer of technology.
    Keywords: Technology, Transfer of Technology, Indigenization of Technology, Philosophy of Technology, Technical Product, Technological Knowledge, Technical Social System