فهرست مطالب

فصلنامه سیاست علم و فناوری
پیاپی 2 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 0
  • شعبان الهی*، امین خدابنده امیری صفحات 1-15

    نرم‌افزار عنصری کلیدی در افزایش استفاده از فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطاتی در جوامع حاضر و  همچنین صنعتی دوستدار محیط زیست و دارای رشد جهانی بالاست؛ در عین حال حیاتی‌ترین عنصر سیستمهای دولتی و تجاری است که هر کشوری می باید برای خود ایجاد کند. کشورهای در حال توسعه رشد صنعت نرم‌افزار را به عنوان فرصتی برای رسیدن به کشورهای پیشرفته و راه درمانی برای توسعه نامتوازن خود می‌بینند چنانکه در ایران نیز این تمایل وجود دارد که از ظرفیت نرم‌افزار برای رشد و توسعه کشور استفاده گردد. بر اساس موج سوم نظریه‌های توسعه صنعتی که دولت را به عنوان سکاندار کشتی توسعه فرض می‌کنند و در جهت کمک به سیاستگذاری صنعت نرم‌افزار، مدلهای عوامل موفقیت مختلفی برای صنایع نرم‌افزاری ارایه شد که از میان آنها می‌توان مدل عوامل موفقیت صادرات نرم‌افزار، مدل تخم‌مرغی و چارچوب دایاسیندهو را نام برد. اما در این میان جای یک مدل جامع که عوامل موفقیت و اولویتها را با درجه انتزاع کمتری بیان کند، در کنار صادرات به بازار داخلی توجه نماید، علاوه بر عوامل موفقیت با نگاهی سیستمی معیارهای موفقیت را نیز ارایه نماید، و نقش عوامل اثرگذار اما غیر قابل کنترل بر موفقیت صنعت نرم‌افزار را در مدل نشان دهد، خالی بوده است. در این تحقیق، بعد از بررسی اثر صنعت نرم‌افزار روی جامعه، مدلهای عوامل موفقیت و عوامل موفقیت صنایع نرم‌افزاری کشورهای پیشرو در منابع موضوع، مدلی از عوامل موفقیت متشکل از 6 منظر دولت، مشتری، ساختار و فرایند داخلی، سرمایه انسانی، زیرساخت، و عوامل محیطی ارایه گردید که هر یک از این منظرها نیز خود چندین عامل موفقیت صنعت نرم‌افزار ایران را شامل می‌شوند. در انتها بعد از تجزیه و تحلیل داده‌های به دست آمده از خبرگان به سه طریق وبگاه، پست الکترونیکی، و کاغذی و با استفاده از استعاره باغ مرکبات، مدل نهایی عوامل موفقیت صنعت نرم‌افزار ایران با عنوان مدل باغ مرکبات صنعت نرم‌افزار ارایه شده است.

    کلیدواژگان: صنعت نرم افزار، اولویت های صنعت نرم افزار، عوامل موفقیت صنعت نرم افزار، سیاستگذاری صنعت نرم افزار، مدل باغ مرکبات صنعت نرم افزار
  • فرهاد عباسی صفحات 17-28

    الگویابی ابزار پایش عملکرد و پویش "بهترین عملکرد" از طریق یادگیری از دیگران است. در مقاله حاضر جهت الگویابی میان پروژه های تحقیق و توسعه، مدل جدیدی تحت عنوان الگویابی مجازی (VBM) به کمک تحلیل پوششی داده ها ارایه شده است. از مزیت های این مدل، تعریف نشانگرهای ستانده براساس مراحل تحقیق و توسعه و رفع مشکل ناهمگونی ستانده های تحقیقاتی است. مدل پیشنهادی با استفاده از نشانگرهای نهاده - ستانده 30 پروژه تحقیق و توسعه گروه‌های پژوهشی الکترونیک سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران بطور تجربی مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج مطالعه موید آن است که برای تشخیص بهترین عملکرد، بایستی معیار کارایی توام با معیار اثربخشی بکار گرفته شوند. براساس مدل VBM، 17% از پروژه‌ها به عنوان مرجع برای سایر پروژه‌ها تشخیص داده شد. از ویژگیهای برجسته پروژه های مرجع، برنامه ریزی موثر نیروی انسانی و همچنین انجام بازاریابی برای واگذاری نتایج تحقیقات بوده است. استفاده از الگویابی مجازی می تواند منجر به ارتقاء قابل ملاحظه سطح کارایی پروژه‌های تحقیق و توسعه گردد.

    کلیدواژگان: الگویابی، تحلیل پوششی داده ها، تحقیق و توسعه، کارایی، پروژه های الکترونیک
  • منصوره عبدی، محمدرضا امین ناصری، محتبی شریعتی نیاسر صفحات 29-41

    در جهان صنعتی امروز، فناوری نانو به‌عنوان یکی از فناوری‌های نوظهور و راهبردی مطرح است و در ایران نیز ‌برنامه‌ ملی مربوطه, حضور در بین 15 کشور برتر در فناوری نانو تا سال 2015 را هدف قرار داده است. از آنجا که هزینه پروژه‌های تحقیقاتی و اجرایی در زمینه فناوری‌های نوین بسیار قابل توجه می‌باشد و همچنین به‌دلیل تعدد شاخه‌های فناوری نانو، تعیین اولویت برای سرمایه‌گذاری در این زمینه اهمیت فراوان دارد. از سوی دیگر, صنعت نفت و به‌ویژه بخش بالادستی آن به‌عنوان یک صنعت استراتژیک برای ایران مطرح است و برای کاربردهای علمی و تحقیقاتی فناوری نانو در این صنعت، افق روشنی پیش‌بینی می‌شود. از سوی دیگر و از آنجا که موردی ازتحقیقات علمی در خصوص تعیین اولویت‌های فناوری نانو در صنایع مختلف کشور و به‌ویژه صنعت نفت یافت نشد ، موضوع این تحقیق به یافتن اولویت‌های کاربرد فناوری نانو در صنایع بالادستی نفت اختصاص یافت. برای این منظور, ابتدا با مرور ادبیات تصمیم‌گیری، AHP به‌عنوان یکی از روش‌های تصمیم‌گیری چندمعیاره جهت تعیین اولویت‌ها انتخاب گردیده و در مرحله بعد، معیارهای اولویت‌دهی، بر اساس نظرات کارشناسان صنایع بالادستی نفت و بر پایه مرور معیارهای تصمیم‌گیری ذکر شده در ادبیات تصمیم‌گیری و پروژه‌های مشابه در داخل کشور، مشخص شده اند. در نهایت نیز با جمع‌بندی نظرات کارشناسی و با استفاده از نرم‌افزار Expert Choice, اولویت‌های کاربرد فناوری نانو در صنایع بالادستی نفت ایران، با توجه به کاربردهای شناسایی شده فناوری نانو در صنایع بالادستی نفت در مرکز مطالعات تکنولوژی دانشگاه صنعتی شریف، تعیین و روایی نتایج از طریق بررسی همبستگی اسپیرمن آنها با نتایج حل مجدد مساله از طریق روش PROMETHEE سنجیده شده است.

    کلیدواژگان: اولویت دهی، فناوری نانو، صنایع بالادستی نفت، روند سلسله مراتبی تحلیلی، ایران
  • مقصود فراستخواه صفحات 43-58

    تحولات جهانی ودگرگونی عظیم در ساختارها بویژه ظهور« فناوری اطلاعات وارتباطات» و« اقتصاد دانش» به مباحثات مربوط به کیفیت در نظام علمی را اهمیت خاصی بخشیده است. این در حالی است که نظام جامعی برای ارزیابی کیفیت در نظام علمی ایران که مورد اجماع دانشگاهیان وسیاستگذاران،ومطابق با اصول وهنجارهای علمی ودانشگاهی در سطح بین المللی ومتناسب با زمینه های ملی باشد،تا کنون استقرار نیافته است. در این مقاله ضمن نقد وبررسی فعالیت های صورت گرفته ووضعیت موجود ارزیابی در ایران ،با روش بررسی تاریخی وتحقیق کیفی وبا استفاده از نتایج مطالعات تطبیقی ،مدلی از افق مطلوب بر مبنای الگویی «نه وجهی» و«نظام اعتبار سنجی» (ارزیابی درونی وسپس ارزیابی بیرونی) ارایه شده است. با استفاده از الگوی «مساله ها /راه حلها» ، چالشهای اساسی ارزشیابی علمی در ایران دسته بندی شده ونه گام اصلی برای مواجهه با این چالشها واستقرار نظام جامع ارزیابی آموزشی عالی پیشنهاد شده است که در چهار سطح 1.نظام اطلاعات دانشگاهی2.سیستم ارزیابی در دانشگاه3.ارزیابی بیرونی و اعتبار سنجی و4 .پایش ملی نظام علمی قابل سطح بندی هستند. افق مطلوب ارزیابی وارتقای کیفیت تنها از طریق نقش حمایتی وبسترساز دولت در توسعه زیر ساختهای لازم برای پایش ملی نظام علمی ،وبا ابتکارات درونزای دانشگاه ها ونهادهای علمی ،در فضایی رقابتی از محیط ملی و بین المللی ،دست یافتنی است.

    کلیدواژگان: نظام علمی، آموزش عالی، ارزیابی، چالش ها، راه حلها
  • بهمن فکور، حجت الله حاجی حسینی صفحات 59-70

    این مقاله با بررسی عوامل تاثیرگذار در رویکرد دانشگاه ها به دانشگاه کارآفرین، تعریف و مفهوم دانشگاه کارآفرین را مورد جستجو قرار داده و مصادیق فعالیت های کارآفرینی دانشگاهی را روشن می سازد. سپس نتایج مطالعه موردی فعالیت‎های کارآفرینی دانشگاهی و تجاری‎سازی نتایج تحقیقات در هفت دانشگاه مهم کشور را ارایه می دهد. مطالعه شامل بررسی وضعیت نهاد عامل، پرسنل تخصیص یافته به آنها، فرآیند کاری تعریف شده و نهایتا عملکرد سال 85 در مورد چهار فعالیت زیر می‎باشد: ثبت و حفاظت حقوقی از نتایج تحقیقات، لیسانس‎دهی و انتقال حقوق مالکیت نتایج تحقیقات، تشکیل شرکت‎های انشعابی دانشگاهی، انجام تحقیقات مشترک و قراردادی با صنعت و سایر سازمان ها. فعالیت‎های انتخاب شده به عنوان مصادیق کارآفرینی دانشگاهی و فعالیت‎های ذیربط با تجاری‎سازی نتایج تحقیقات ، مورد اتفاق نظر صاحب‎نظران و محققین این زمینه می‎باشند. نتایج حاصل از مطالعه نشان می‎دهد که در دانشگاه‎های مورد مطالعه، انجام تحقیقات مشترک و قراردادی با صنعت از وضعیت تثبیت شده‎ای برخوردار است و ثبت و حفاظت حقوقی از نتایج تحقیقات اخیرا مورد توجه قرار گرفته است. ولی سایر فعالیت‎ها نظیر لیسانس‎دهی و انتقال حقوق مالکیت نتایج تحقیقات و تشکیل شرکت‎های انشعابی دانشگاهی هنوز رایج نمی‎باشند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی دانشگاهی، دانشگاه کارآفرین، تجاری سازی نتایج تحقیقات، شرکت های انشعابی دانشگاهی
  • محمد امین قانعی راد، ابوالقاسم طلوع، فرهاد خسرو خاور صفحات 71-85

    مقاله حاضر از طریق پژوهش میدانی در پی بررسی عوامل و انگیزش‌های تولید دانش و بهره‌وری در بین نخبگان علمی دارای بالاترین میزان انتشار مقاله نمایه شده در ISI می‌باشد. هدف دیگر این مقاله، شناخت و تحلیل چالش‌های تولید دانش در ایران در رابطه با فضاهای تعاملاتی و ارتباطاتی از یک سو و هنجاری و اخلاقی از سوی دیگر است. داده‌های پژوهش با کاربرد پرسشنامه اعتبارسنجی شده جمع‌آوری و با روش‌های آماری توصیفی و استنباطی واستفاده از نرم افزار آماری علوم اجتماعی (SPSS) تحلیل شده است. براساس یافته‌های اساسی مطالعه، الگوهای فردی و جمعی تولید دانش دارای گسست از یکدیگر است؛ تولید دانش با چالش فقدان شکل‌گیری اجتماعات علمی پایدار همراه می‌باشد و در عین حال بین میزان تولید دانش و بهره‌وری افراد و هنجارمندی فردی و سازمانی آنان همبستگی‌های آماری معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: تولید دانش، نخبگان علمی، الگوهای تولید دانش، اجتماعات علمی، تعاملات و ارتباطات علمی، هنجارها و اخلاقیات علم
  • طاهره میرعمادی صفحات 87-101

    مقاله حاضر حاصل یک پژوهش کاربردی است که طی آن کوشش شده تا در پرتو نظریه شومپتر- فریمن- پرز دلایل بروز و اثرات بحران مالی- اعتباری 2008 تبیین گردد. مقاله در این راستا، دو نتیجه گیری عمده بدست می دهد: نخست این که بحران فعلی، بازگشت عوارض به تعویق افتاده بحرانی است که حدود ده سال پیش در پی ترکیدن حباب شرکتهای با فنآوری نوین موسوم به دات کام بوجود آمد و با سیاستهای آزادسازی اقتصادی موقتا ناپدید شد، دوم اینکه این بحران با توجه به تاثیر مخربی که بر بنیادهای اقتصادی گذاشته و تغییراتی که جریان رویارویی با آن در سیاستگذاریهای کلان اقتصادی تاکنون ایجاد شده ، نشان دهنده چرخشی در پارادایم فنی-اقتصادی حاکم و گذار از مرحله استقرار به مرحله گسترش در چرخه انقلاب فنآوری اطلاعات و ارتباطات است. مقاله سپس بطور موجز به تاثیر این فرآیند در حوزه کشورهای درحال توسعه می پردازد و توضیح می دهد که چگونه تطویل بحران و اتخاذ سیاستهای آگاهانه در پاره ای از کشورهای دیر آغازیده به افزایش فرصت برای پرکردن شکاف فنآوری این کشورها انجامید . این مقاله با تاکید بر اهمیت شناخت قوانین تکامل و سیر دورانهای چرخه انقلابهای فنآوری در جریان تدوین سیاستگذاری در توسعه علوم و فنآوری به پایان می رسد.

    کلیدواژگان: پارادایم فنی.اقتصادی، انقلابات متوالی فناوری، امواج بلند فناوری، روزنه های فرصت، سرمایه مالی، حبابهای اقتصادی
|
  • Shaaban Elahi, Amin Khodabandeh Amiri Pages 1-15

    Software is a key element in contemporary societies for increasing the usage of information communication and technology. It is an environmentally friendly, high-growth global industry, and the most critical element of the government and business systems that every nation must build for itself. So, Software development and usage is Therefore critical. Developing nations see their software industrie's growth as an opportunity to catch up to advanced nations and as a possible cure for uneven development and so they struggle to make successful software industries. In Iran, also, there is a desire to use the software capacity for development of nation; but ire country’s software capacity is limited and should be used strategically. Therefore, there is a need for policy-making and identifying the priorities. To help with this, software success factor models such as the Heeks model, the Oval model, and the Dayasindhu framework are proposed. But there is a need for a comprehensive model that express the success factors and priorities in a less abstract from, that pays attention to the domestic market as well as exports, that shows the criteria as well as for factors success, and that accepts the role of influential, but uncontrollable factors on the success of the software industry. This research, at first, is aimed at a literature review including the software industry's effects on society, success models and success factors of leading software industries of developing countries. Then, based on this literature review and in response to the question "what is the proper success (priorities) model for the Iranian software industry?" a model consisting of 6 factors (government, customer, internal structure and process, human capital, infrastructure, and environmental) was offered. After that, the model was presented to experts in 3 ways: by electronic (online and offline) and paper-based questionnaires. At last, after analyzing the data and using the orange garden as a metaphor, the final model of priorities (success factors) was derived which is called, the Orange Garden Model for the software industry.

  • Farhad Abbasi Pages 17-28

    Benchmarking is a tool for monitoring performance and searching for the best practice through learning from others. This paper introduces a new model, namely the Virtual Benchmarking Model (VBM), for benchmarking the R&D projects. This model uses the Data Envelopment Analysis (DEA) technique and identifies output indicators based on R&D steps and addresses the problem of monhomogeneous outputs. The proposed model was examined empirically using input-output indicators captured from 30 electronics R&D projects in IROST. Results indicate that efficiency and effectiveness criteria should be used jointly for identifying the best practices. Based on the VBM model, 17 % of R&D projects were distinguished as providing benchmarks for other projects. The main characteristics of these projects were 1) effective human resource planning and; 2) marketing the results of R&D projects. Use of the virtual benchmarking process can lead to enhance mont 08 the performance of R&D projects.

  • Farhad Abbasi Pages 29-41

    Benchmarking is a tool for monitoring performance and searching for the best practice through learning from others. This paper introduces a new model, namely the Virtual Benchmarking Model (VBM), for benchmarking the R&D projects. This model uses the Data Envelopment Analysis (DEA) technique and identifies output indicators based on R&D steps and addresses the problem of monhomogeneous outputs. The proposed model was examined empirically using input-output indicators captured from 30 electronics R&D projects in IROST. Results indicate that efficiency and effectiveness criteria should be used jointly for identifying the best practices. Based on the VBM model, 17 % of R&D projects were distinguished as providing benchmarks for other projects. The main characteristics of these projects were 1) effective human resource planning and; 2) marketing the results of R&D projects. Use of the virtual benchmarking process can lead to enhance mont 08 the performance of R&D projects.

  • Maghsoud Farasatkhah Pages 43-58

    communication technology (ICI) and knowledge economy have increased the importance of the quality debate in the Scientific System. However, there is no comprehensive system for evaluating of the quality of “knowledge prodution system established” in Iran. This requires the consensus of scholars and policy makers, and should be based on international scientific and academic principles and norms, while being relevant to the national context. Anderson, Billing, Busters, Maassen, Tomusk, Vander Wende, Kouwenaar, Vlasceanu, Bazargan and many other researchers at the national and international levels have studied the components of the Scientific Systems and Higher Education Evaluation. By employing a historical, comparative and qualitative research method, This article has developed an appropriate model for a higher education accreditation system (including internal and external evaluation) based on a nonagon model. The historical study shows that quality in Iran’s higher education has always been faced with certain structural and ideo-political obstacles in the form of a huge governmental bureaucracy, a petro-political economy and weak institutions, so that rational and liberalization artivities were often feeble and vulnerable, generally encountering difficult structural challenges as unfinished projects. Using a problem/solution model of categorizing the main challenges of Scientific Evaluation System in Iran, this article proposes nine essential steps for encountering with the afore-mentioned challenges and establishing a comprehensive system for the evaluation of the quality in higher education this includes the four levels of 1. University information system, 2.evaluation system university,3.external evaluation and accreditation, and 4. monitoring the national scientific system. The desired objective of evaluation quality and improvement of the will be only obtained through government playing a supportive and facilitative role of the in developing the required infrastructures for national monitoring of the scientific system; emphasizing internal initiatives of the universities and the scientific institutions themselves in a competitive sphere at both national and international levels.

  • Bahman Fakour, Hojat Haji Hosseini Pages 59-70

    This paper reviews the factors affecting universities approaching to academic entrepreneurship and search to clarify the concept of entrepreneurial university. The paper is based on a case study done on academic entrepreneurship and research commercialization in the seven major Iranian universities. The study investigated the current situation of four important activities: protection of university IPs, licensing and transferring of university IPRs, establishment of university Spin-off Companies, contract research with industry and other organizations, with respect to: the acting organization, the personnel engaged, the work process and performance of these activities in 2006 with in the surveyed universities. The mentioned four selected activities within the framework of this study are consistence to academic entrepreneurship and research commercialization literature. The paper concludes that the process of IPs protection in the universities is recently being established. Contract research with industry is maintained but other activities like licensing and creation of Spin-off Companies has yet to be materialized.

  • Bahman Fakour, Hojat Haji Hosseini Pages 71-85

    This paper reviews the factors affecting universities approaching to academic entrepreneurship and search to clarify the concept of entrepreneurial university. The paper is based on a case study done on academic entrepreneurship and research commercialization in the seven major Iranian universities. The study investigated the current situation of four important activities: protection of university IPs, licensing and transferring of university IPRs, establishment of university Spin-off Companies, contract research with industry and other organizations, with respect to: the acting organization, the personnel engaged, the work process and performance of these activities in 2006 with in the surveyed universities. The mentioned four selected activities within the framework of this study are consistence to academic entrepreneurship and research commercialization literature. The paper concludes that the process of IPs protection in the universities is recently being established. Contract research with industry is maintained but other activities like licensing and creation of Spin-off Companies has yet to be materialized.

  • Tahereh Miremadi Pages 87-101

    This paper attempts to determine the reasons for and consequences of the 2008 Financial Crisis in the light of the Schumpeter-Freeman-Perez Theory. It posits that this crisis is a sign of the resurfacing of the symptoms of the that recession occurred in the aftermath of the so- called Dot com Bubble burst, which had been postponed by liberalized credit policies. Considering the damage it has already done to confidence in the economic rationale of current policies, this paper argues that it is a strong sign of a stylized transition from the installation period to the diffusion period in the long wave of the technological information and communication revolution and a consequent shift in the techno-economic paradigm. The paper finally focuses on the technological evolutions in developing counties and concludes that inappropriate policies to deal with the economic crisis in the center and appropriate measures and policies undertaken by some of late- comer countries on the periphery could prolong abnormally the window of opportunity to catch up with the industrialised world. This analysis shows how the theory of successive technological revolutions and a techno-economic theoretical framework could help in technological policy making.