فهرست مطالب

فصلنامه سیاست علم و فناوری
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجتبی عزیزی، محمدحسین صبحیه*، محمدرضا آراستی، امیر البدوی صفحه 1
    امروزه بسیاری از پروژه های بزرگ و زیرساختی جهان مانند پروژه های نفتی بین المللی، به صحنه نبردی برای یادگیری تبدیل شده و بسیاری از سازمان ها از این پروژه ها برای ارتقاء سطح دانش و قابلیت های خود استفاده میکنند؛ اما در همین پروژه ها عوامل متعددی وجود دارد که اگر به خوبی مدیریت نشوند باعث کاهش و یا از دست رفتن فرصت های یادگیری می شود. هدف از این مقاله، شناسایی عوامل کلیدی موثر بر انتقال بین سازمانی دانش مدیریت پروژه در کنسرسیوم های بین المللی صنعت نفت ایران و ارائه مدلی مفهومی در این رابطه می باشد. تحقیق حاضر با رویکردی کیفی- اکتشافی، با استفاده از روش دلفی سه مرحله ای و مشارکت 18 نفر از خبرگان صنعت نفت ایران انجام شده است. 22 عامل در این رابطه شناسایی شدند که از میان آنها 10 عامل از جمله «بالاتر بودن سطح بلوغ شرکت خارجی در مدیریت پروژه»، «انگیزه و تمایل شرکت داخلی به کسب دانش مدیریت پروژه از شرکت خارجی» و «استحکام روابط و تعاملات دو شرکت با یکدیگر» به عنوان مهم ترین عوامل اثرگذار بر انتقال بین سازمانی دانش مدیریت پروژه در کنسرسیوم های بین المللی در صدر اولویت ها قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: انتقال بین سازمانی دانش، توسعه قابلیت های سازمانی، دانش مدیریت پروژه، کنسرسیوم های بین المللی، صنعت نفت ایران
  • مژده میری مقدم، سیدسپهر قاضی نوری*، جعفر توفیقی، شعبان الهی صفحه 17
    تجربه اجرای مکرر پروژه های توسعه ای با حضور پیمانکاران خارجی در صنعت نفت نشان داده که یادگیری فناورانه در این صنعت از عملکرد مطلوبی برخوردار نبوده است. این مقاله در ریشه یابی این مساله به دنبال شناسایی عواملی است که بر عملکرد یادگیری فناورانه در نظام های فنی اجتماعی بزرگ تاثیرگذار هستند. مقاله با استفاده از نظریه پردازی داده بنیاد، مدل فرآیندی رخداد یادگیری در صنعت نفت را ترسیم و گلوگاه های موجود را شناسایی نموده است. نتایج مطالعات میدانی و شواهد تجربی حاصله از صنعت نفت نشان می دهد که رژیم نهادی صنعت نفت، سناریوهای یادگیری فناورانه در این صنعت را تضعیف می کند. این رژیم دچار یک قفل شدگی نهادی است که منجر به «هم تکاملی منفی» کنشگران اجتماعی فعال در این صنعت و نهایتا تضعیف یادگیری فناورانه در آن می شود. هم تکاملی منفی منجر به تغییر استراتژی در طرف عرضه گردیده و در این وضعیت، تامین کنندگان تلاش می کنند با اتخاذ استراتژی هایی که به تثبیت رژیم فعلی کمک می کند جایگاه رقابتی خود را در بازار حفظ کنند. این مساله موجب غلبه و حاکمیت روتین های منسوخ فناورانه در بنگاه ها و نهایتا شکست یادگیری فناورانه در صنعت نفت می گردد.
    کلیدواژگان: یادگیری فناورانه، قفل شدگی نهادی، هم تکاملی، صنعت نفت، پارس جنوبی
  • ابوالفضل شاه آبادی*، صبا سلیمی صفحه 35
    تحقیق و توسعه و پیشرفت فناوری، باعث افزایش بهره وری، تقویت و جابجایی عوامل تولید و ایجاد تنوع بیشتر در تولیدات می گردد. سوال مهم این است که چرا برخی از کشورها می توانند درصد بالاتری از تولید ناخالص داخلی خود را به انجام تحقیق و توسعه اختصاص دهند؟ حکمرانی خوب با فراهم کردن چارچوب نهادی مطلوب، موجب افزایش سرمایه گذاری برای تحقیق و توسعه نسبت به تولید ناخالص ملی می گردد. هدف اصلی این مقاله، بررسی اثر حکمرانی بر شدت تحقیق و توسعه با استفاده از داده های آماری کشورهای منتخب توسعه یافته و در حال توسعه طی دوره زمانی 1996 تا 2011 است. روابط موجود بین متغیرها با استفاده از گشتاور های تعمیم یافته (GMM) تخمین زده شده است. همچنین متغیرهای نسبت خالص جریان ورودی سرمایه گذاری مستقیم خارجی به تولید ناخالص داخلی، شاخص سرمایه انسانی، نسبت ارزش افزوده بخش صنعت به تولید ناخالص داخلی، نسبت واردات کالا و خدمات به تولید ناخالص داخلی و فراوانی منابع طبیعی به عنوان متغیرهای کنترل در نظر گرفته شده اند. نتایج این مطالعه نشان می دهد حکمرانی خوب، اثر مثبت و معناداری بر شدت تحقیق و توسعه کشورهای مورد مطالعه دارد. ضرایب تخمینی متغیر خالص جریان ورودی سرمایه گذاری مستقیم خارجی و سرمایه انسانی برای هر دو دسته از کشورها مثبت و معنی دار بوده است. اما ضریب تخمینی متغیر نسبت ارزش افزوده بخش صنعت به تولید ناخالص داخلی برای کشورهای توسعه یافته مثبت و معنی دار، ولی برای کشورهای در حال توسعه منفی و معنی دار بوده است. همچنین ضریب نسبت واردات کالا و خدمات، برای هر دو دسته کشورهای منتخب منفی و غیرمعنی دار و ضریب شاخص فراوانی منابع، برای کشورهای توسعه یافته منتخب مثبت و معنادار اما برای کشورهای در حال توسعه، منفی و غیرمعنی دار بوده است.
    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه، حکمرانی، کشورهای توسعه یافته، کشورهای در حال توسعه، روش پنل پویا
  • جواد پورعباسی*، عبدالله آقایی، مجتبی حاجیان حیدری صفحه 47
    نقش محیط های علمی و ضرورت بررسی و مدیریت تبادلات علمی میان آنها در عصر ارتباطات، امری انکارناپذیر است. محیط های علمی بسیاری در سطح ملی و بین المللی وجود دارد که علاوه بر ارتباطات علمی داخلی، نیاز به برقراری ارتباط با سایر جوامع علمی دارند. بدین منظور و بر اساس منافع مشترکی که میان این محیط های علمی وجود دارد همکاری های علمی میان آنها شکل می گیرد. از طرف دیگر، از آنجا که این تبادلات در محیط علم الکترونیکی انجام می شود تدوین یک معماری که تبادلات میان محیط های علمی را نشان دهد کار بررسی آن را ساده تر می سازد. در این مقاله، با توجه به نیاز روزافزون به ارائه راهکاری برای مدیریت همکاری های علمی در سطح بین المللی، یک معماری سرویس گرا برای مدیریت همکاری علمی در محیط علم الکترونیکی ارائه شده است. همچنین برای نشان دادن بهتر ارتباط اجزاء معماری با یکدیگر، نمودار توالی زبان مدل سازی سیستم طراحی گردیده است. از آنجا که معماری شبکه همکاری علمی در محیط علم الکترونیکی برای حالات کلی ارائه شده دو مورد کاوی نیز بیان و معماری متناسب با آنها مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: علم الکترونیکی، تبادلات علمی، همکاری علمی، علم جمعی
  • رحیم یوسفی اقدم* صفحه 65
    در چند سال اخیر، تعداد دانشجویان دکتری افزایش یافته است. این پدیده، نگرش به فعالیت ها و جایگاه دانشجویان دکتری را تغییر داده و بر فرآیند توسعه هویت حرفه ای آنها تاثیر گذاشته است. در همین راستا این پژوهش سعی دارد توسعه هویت حرفه ای دانشجویان دکتری علوم اجتماعی را بررسی کند. روش تحقیق، نظریه مبنایی است. این مقاله خوانشی عمل گرایانه از روش نظریه مبنایی دارد و مدلی برای منطق کشف آن با استفاده از قیاس محتمل ارائه کرده است که نقش محقق و مفاهیم موجود در پیشینه نظری تحقیق در مراحل مختلف گردآوری و تفسیر داده ها را روشن می کند. داده ها از طرق مصاحبه با 15 نفر از دانشجویان رشته های علوم اجتماعی در دانشگاه علامه طباطبایی گردآوری شده اند. یافته های تحقیق نشان دهنده عدم تعین هویت حرفه ای دانشجویان دکتری است. دانشجویان در حوزه های مختلف به صورت موقت، فعالیت های متنوعی انجام می دهند که واکنشی به فقدان چشم انداز موقعیت حرفه ای آنها است. فعالیت های متنوع و موقت دانشجویان دکتری در زمینه های مختلف با مفهوم نظری «امر موقت» توضیح داده شده است تا بتوان تنوع کنش های دانشجویان را در سطح تجربی توضیح داد. به طور خلاصه «امر موقت»، موقعیت زمانی بین حال و آینده نا معلوم است. این موقعیت ابهام آمیز، شکننده و سیال است. فرد در این موقعیت نمی تواند نقش و جایگاه خود را در آینده تشخیص دهد. بنابراین به تناسب نیاز و برآوردهای ذهنی خود آموزش های متفاوتی می بیند و فعالیت های مختلفی در میدان های مختلف انجام می دهد. بر این اساس عدم تعین هویت حرفه ای، تاکتیک ارادی دانشجو برای رویارویی با «امر موقت» است.
    کلیدواژگان: دانشجویان دکتری، امر موقت، هویت حرفه ای، نظریه مبنایی، قیاس محتمل
  • محمد توکل، ایمان عرفان منش* صفحه 83
    یکی از کاربردهای جامعه شناسی علم به عنوان شاخه ای تخصصی از جامعه شناسی معرفت، پرداختن به تاثیر و تاثر میان جامعه و علم(به ویژه مسائل جامعه شناختی نهاد علم) است. این مقاله، ضمن مرور برخی آمارهای مرتبط با مهاجرت نخبگان در ایران و جهان و همچنین ارائه سنخ شناسی این مهاجرت ها، تلاش می کند با استفاده از روش پژوهش اسنادی و تحلیل مجدد آماری و با رویکرد تلفیقی جامعه شناسی علم، به تحلیل مساله مهاجرت نخبگان بپردازد. برخی از مهم ترین یافته های نظری مقاله عبارتند از: 1) علیرغم افزایش سهم تولید علم و پیشرفت های علمی کشور، آمار مهاجرت نخبگان ایرانی همچنان بالاست؛ 2) در پرتو تاثیر متقابل جامعه و نهاد علم، 10 سنخ از مهاجرت نخبگان ایرانی قابل کشف و شناسایی است؛ 3) بر اساس بینش مندرج در جامعه شناسی علم، ضرورت دارد به مصادیق تاثیر هنجارهای اجتماعات علمی بر نخبگان، تاثیر ساختارها و هنجارهای اجتماعی-اقتصادی بر فعالیت های علمی، نقش شبکه های ارتباطی محققان و نقش ساختارهای اجتماعی و شناختی توجه شود. رهیافت تلفیقی در تحلیل خود، همزمان به دو مولفه عاملیت و ساختار توجه دارد.
    کلیدواژگان: مهاجرت نخبگان، فرار مغزها، سنخ شناسی مهاجرت، جامعه شناسی علم، رویکرد تلفیقی، علم و فناوری
|
  • Mojtaba Azizi, Mohammad Hossein Sobhiyah*, Mohammad Reza Arasti, Amir Albadvi Page 1
    Today many of the large and infrastructure projects in the world are turning into learning battlefields and a growing number of organizations participate in such projects to improve their knowledge and capabilities. Not to manage properly, there are several factors that hinder knowledge transfer and learning opportunities in these projects. This research aims to identify key factors affecting project management inter-organizational Knowledge transfer in Iran petroleum international consortiums and to provide a conceptual model for it. Having an explorative and qualitative approach, a 3stage Delphi method is conducted with the contribution of 18 experts from Iran petroleum industry. 22 factors are explored in this research and the most important factors like: "the higher maturity of foreign partner in project management", "local partner level of intention and motivation to acquire PM knowledge from foreign partner" and "tie strength between Corresponding Author: partners" are prioritized as the top 10. Comparison with previous research findings, a couple of new revealed factors, and several practical and theoretical suggestions are also discussed in this paper.
    Keywords: Inter, Organizational Knowledge Transfer, Organizational Capability Development, Project Management Knowledge, International Consortiums, Iran Petroleum Industry.
  • Mojdeh Mirimoghadam, Sepehr Ghazinoory*, Jafar Towfighi, Shaban Elahi Page 17
    Technological learning is deemed an important factor in the innovation system of petroleum industry in Iran which, as a developing country, requires expediting its’ development process. Repeated execution of development projects in petroleum industry shows that technological learning has not had a favorable occurrence. This paper aims to identify the factors affecting technological learning in large socio-technical systems. In this paper, a process model is provided for technological learning in petroleum industry and the bottlenecks are identified as well. The results of field study and empirical evidence in petroleum industry reveal that the institutional regime of petroleum industry weakens technological scenarios. This regime suffers a lock-in which leads to the "negative co-evolution" of active industry actors and subsequently impairment of technological learning. The negative co-evolution creates a change of strategy in the supply side. Suppliers try to adopt strategies which are in favor of the current regime in order to safeguard their position in the market. This leads to dominancy of obsolete technological routines in the firms and ultimately failure of technological learning in the petroleum industry.
    Keywords: Technological Learning, Institutional Lock, In, Co, evolution, Petroleum Industry, South Pars
  • Abolfazl Shahabadi*, Saba Salimi Page 35
    Research & development and technology progress cause productivity increase, enhancement and mobility of production factors and more variety in products. The important question is why some countries assign a higher percentage of their GDP to research and development? Good governance will cause increase in research and development costs to the Gross Domestic Product by providing desirable institutional framework. The main objective of this study is to evaluate the effect of governance on R&D intensity by using the data of the selected developed and developing countries over the 1996-2011 periods. The relationships between variables estimated by using the generalized methods of moments (GMM). As well as the net flow of foreign direct investment to GDP ratio, an indicator of human capital, industry value added sector to GDP ratio, imports of goods and services and abundance of natural resources are considered as control variables. Results obtained from this study show that improvement of the governance index has a positive and significant effect on the research and development intensity in both studied countries. The estimated coefficients of the net foreign direct investment to GDP ratio variable and human capital are positive and significant in both groups. However, the estimated coefficients of the industry value added sector to GDP ratio is positive and significant in developed countries and negative insignificant for developing countries. As well as the ratio of imports of goods and services have negative and insignificant impact for both studied countries and The coefficient of resource abundance index is positive and significant in developed countries and negative insignificant for developing countries.
    Keywords: R, D, Governance, Developing Country, Developed Countries, Dynamic Panel Methods
  • Javad Pourabbasi*, Abdollah Aghaie, Mojtaba Hajian Heidary Page 47
    In the age of communication, the necessity of studying and managing of scientific exchanges in scientific communities is undeniable. There are many scientific communities in the national and international level that in addition to internal scientific collaboration, they need to communicate with other scientific communities. For this purpose and on the basis of common interests among these scientific environments, the scientific collaboration will be formed among them. On the other hand, these scientific exchanges shape in the scientific environments and development of an architecture that show these scientific exchange makes it easier to review. Hence, in this paper, a serviceoriented architecture for scientific collaboration network in the e-science environment is presented in general form. Also to understanding relationship among architecture components, sequence diagram of system modeling language (SysML) is depicted. Finally, Based on the general service-oriented architecture and to show the efficiency of the proposed architecture, two case studies are surveyed.
    Keywords: e science, scientific exchanges, scientific collaboration, crowd science
  • Rahim Yousefi Aghdam* Page 65
    In recent years the number of doctoral students in Iran have been increased. This phenomena has changed the attitude toward status and activity of doctoral students and hence has affected their professional identity development process. Accordingly this study aims to investigate the professional identity development of social science PhD students. Grounded theory is a method of this study. By a pragmatic reading of grounded theory, this study propose a Abductive model as a logic of discovery of grounded theory that clarify the role of researcher, concepts and literature review in various stages of collecting and interpreting data. Data have been collected through interview with 15 student of the social science at Allameh Tabatabaie University. The finding shows the indeterminacy of doctoral student’s professional identity. Temporarily Students do various activities in different areas that is a reaction to the lack of professional position prospect. Various and temporary activities of doctoral student in different fields has been explained by a theoretical concept of "The Temporary" so that to illustrate variety of student’s action in concrete level. In short, "The Temporary" is a time condition, between the present and unknown future. This ambiguous position is fragile and fluid. In this position Student cannot recognize his role and place in the future, so depending of subjective estimate, he/she trains and acts in a various fields. Accordingly, indeterminacy of doctoral student’s professional identity is an informed tactics of student to deal with "The Temporary".
    Keywords: Ph.D. student, the temporary, professional identity, grounded theory, abduction
  • Mohammad Tavakol, Iman Erfanmanesh* Page 83
    One of the applications of sociology of science, as a specific branch of sociology of knowledge, is to advert the interplay between society and science, especially sociological problems of science institution. This article tries to review some statistics concerning brain drain in Iran and the world, to present the typology of these migrations, and to analyze the brain drain issue by using documentary research and re-analysis of statistics methods, and applying the synthetic approach of sociology of science. In general, some of the most important theoretical findings of this article are as follow: 1) In spite of increasing in the contribution of science production and scientific progresses of the country, the statistics of Iranian brain drain is still high. 2) In light of the interplay of society and science institution, 10 types of Iranian brain drain can be discovered and found. 3) According to the sight contained in sociology of science, it is necessary to advert the examples of the effect of scientific communities’ norms on elites, the effect of socio-economical structures and norms on the scientific work, the role of researchers’ networks, and the role of social and cognitive structures. The synthetic approach attends simultaneously to two elements of agency and structure in its analysis.
    Keywords: Emigration, Brain Drain, Social problem, Typology of Emigration, Synthetic Approach, Sociology of Science, Science, Technology