فهرست مطالب

فصلنامه سیاست علم و فناوری
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین خصاف مفرد*، حسن دانایی فرد صفحه 1
    حوزه علم، فناوری و نوآوری را می توان از مهم ترین و راهبردی ترین حوزه ها در کشور دانست که در سال های اخیر مورد توجه فراوانی نیز قرار گرفته است. در این میان، نظام ملی نوآوری به مثابه چارچوبی کلان برای بازیگران این عرصه و روابط میان آنها، می تواند ما را در ارتقاء این حوزه یاری دهد. از اجزاء مهم نظام ملی نوآوری، نهادهای واسط یا میانجی هستند که با انجام کارویژه های مختلف خود، سایر بازیگران نظام (اعم از نهادهای دولتی، دانشگاه ها، صنایع و بخش خصوصی) را از حالت فعالیت جزیره ای خارج کرده و موجب ارتباط هماهنگ و هم افزای آنها می شوند. این نوشتار، با معرفی نهادهای واسط به عنوان جزئی مهم از نظام ملی نوآوری، آغاز می شود و در ادامه به تعریف، بررسی پیشینه و دسته بندی آثار علمی در این زمینه می پردازد. سپس مروری بر عناوین نهادهای واسط در ایران داشته و در سه دسته دولت، دانشگاه و صنعت آنها را معرفی خواهد نمود. در ادامه با استفاده از روش گردآوری داده به صورت انجام مصاحبه و متنی و با استفاده از روش پژوهشی داده بنیاد با رویکرد گلیزری (خودجوش و نوظهور)، در نهایت به معرفی دالان واسطه های نوآوری، به عنوان نوآوری این پژوهش و بیان کارویژه های مربوط به هر یک از آنها، خواهیم پرداخت. حاصل کار، در قالب نموداری از سیر رشد مجموعه های دانش بنیان و کارویژه های مورد نیاز در هر سطح از رشد آنها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: واسطه های نوآوری، کارویژه، نظام ملی نوآوری، فناوری، نوآوری
  • ابراهیم سوزنچی کاشانی*، مهدی زینالو صفحه 23
    یکی از مهم ترین موضوعات مرتبط با شرکت های دانش بنیان، مسیر رشد توانمندی های فناورانه در این شرکت ها است. این که شرکت ها با چه الگویی توانمندی های فناورانه را کسب کرده اند و تمرکز آنان بیشتر بر روی کسب و توسعه کدام توانمندی بوده، سوالی است که پیش روی مقاله حاضر قرار دارد. در این مقاله، الگوی رشد توانمندی های فناورانه برای چهار شرکت دانش بنیان حوزه تولید تجهیزات الکترونیکی و زمان لازم برای کسب این توانمندی ها در شرکت ها و همچنین عوامل موثر بر این الگو بررسی شده است. نتایج مصاحبه های عمیق از مدیران شرکت ها و همچنین اطلاعات مکتوب دریافت شده از آنان، منابع اطلاعاتی استفاده شده بوده است. نهایتا در مقوله زمان لازم برای کسب سطوح مختلف توانمندی های فناورانه توسط شرکت ها اختلاف معناداری دیده نشد. گرچه الگوهای کلی کسب توانمندی توسط شرکت ها اختلافاتی داشتند اما در صورت کلی شان بسیار شبیه به یکدیگر بودند. توانمندی های مرتبط با محصول در همه شرکت ها اهمیت بیشتری نسبت به دیگر توانمندی ها داشته و رشد سایر توانمندی ها همزمان با رشد مقیاس شرکت بوده است. همچنین مشخص شد که عامل اساسی در رشد این توانمندی ها، رویدادهای خاصی بوده که می تواند مدنظر سیاستگذار قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توانمندی فناورانه، شرکت های دانش بنیان، تجهیزات الکترونیک، الگوی رشد توانمندی
  • محمدحسن ملکی*، احمد جعفرنژاد صفحه 39
    تحقیق در عملیات مجموعه ای از مدل ها برای بررسی مسائل سازمانی است. مدل های کلاسیک این رشته به دنبال بهینه سازی بوده و روی ارزش های کمی، عینی و قابل اندازه گیری تاکید می کنند. مسائل بسیاری وجود دارند که طیف ذینفعان و ارزش های حاکم آن مساله، گسترده بوده و با منطق سنتی نمی توان آنها را مورد بررسی قرار داد. محققین تلاش کرده اند با رویکرد اخلاق گفتمانی هابرماس و ارزش های سه گانه مطرح در آن، یک سناریوی هنجاری برای مدل های تحقیق در عملیات ارائه دهند. علت گزینش رویکرد هابرماس در مقایسه با رویکردهای دیگر از جمله فایده گرایی و دیدگاه کانتی، جامعیت آن است. ارزش های مطرح در رویکرد هابرماس عبارتند از: ارزش های عمل گرایانه، ارزش های اجتماعی یا اخلاقی و ارزش های جهان روا که با توجه به این ارزش ها، سه نوع مدل عمل گرا، مشارکتی و هنجاری شناسایی شده اند. علاوه بر این مدل ها، یک مدل مطلوب و ترکیبی نیز برای مسائل سازمانی معرفی شده است. مدل های متکثر به دنبال بهبود بوده، بر ارزش ها و عقلانیت چندگانه تاکید دارند و مبتنی بر فلسفه پراگماتیسم انتقادی هستند. در این مقاله، طبقه بندی پژوهشگران با رویکرد کینی مورد مقایسه قرار گرفته و مزیت های آن طرح شده است.
    کلیدواژگان: تحقیق در عملیات، اخلاق گفتمانی، ارزش های عمل گرایانه، ارزش های اخلاقی، ارزش های جهان روا، تصمیمات سیاستی
  • سید علیرضا رادمنش*، مصطفی تقوی صفحه 57
    هدف پژوهش حاضر تحلیل بخش علم و فناوری لایحه الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت با توجه به برخی از مهم ترین اقتضائات اسلامی پیشرفت در حوزه علم و فناوری است. به این منظور لایحه مذکور با روش تحلیل محتوا در دو بعد نظری و عملی (اجرایی) مورد بررسی قرار گرفت. روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و نظرخواهی (پرسشنامه) بوده و برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش نیز از آمار توصیفی و تحلیل های کیفی استفاده شده است. نتایج بدست آمده حاکی از آن بوده که لایحه مذکور در بعد نظری 85% از مهم ترین اقتضائات اسلامی پیشرفت که در این پژوهش به عنوان مبانی بینشی و ارزشی اسلامی در حوزه علم و فناوری در نظر گرفته شده را لحاظ نموده که البته در اغلب موارد، مقوله ها به صورت جملاتی تیتر وار و صرفا انتزاعی عنوان شده اند. در بعد اجرایی و عملیاتی اما متاسفانه 5/81% از مقوله های در نظر گرفته شده، مبنای تدوین این بخش لایحه نبوده است. در کل باید گفت که بخش علم و فناوری لایحه، عمده مبانی بینشی و ارزشی اسلامی در عرصه علم و فناوری را درون خود جای داده لیکن در آن درک صحیحی از مقصد یعنی تحقق نظام علم و فناوری بر اساس این مبانی و همچنین راهبردهای حرکت به سمت الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت مورد توجه قرار نگرفته است به عبارت دیگر لایحه در این بخش بیشتر به آرزوها پرداخته آرزوهایی که گرچه با مبانی بینشی و ارزشی جهان بینی اسلامی تطابق داشته اند ولی در عمل و از جنبه اجرائی، شیوه های عملی تحقق این آرزوها آن گونه که مورد نیاز بوده را مورد توجه قرار نداده است. به نظر می رسد این امر به دلیل فقدان حاکمیت یک الگوی نظری دقیق و مشخص در فراسوی لایحه بروز کرده است.
    کلیدواژگان: اقتضائات اسلامی پیشرفت، علم و فناوری، علم دینی، لایحه الگوی اسلامی، ایرانی پیشرفت
  • سید سروش قاضی نوری، حمید کاظمی، سعید روشنی*، نیلوفر ردایی صفحه 71
    هدف از این مقاله، تحلیل محتوای اسناد کلان مرتبط با علم و فناوری به منظور بکارگیری و استفاده از آنها در تدوین برنامه ششم توسعه است. در این پژوهش، اسناد کلان مرتبط با علم و فناوری کشور شامل سند سیاست های کلی علم و فناوری، سند سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، نقشه جامع علمی کشور، سند چشم انداز بیست ساله و برنامه پنجم توسعه مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته اند. این اسناد، مبتنی بر اهداف و ابزارهای سیاستی و همچنین گروه های هدف، مطالعه و مواد مرتبط آنها تحلیل شده اند. روش پژوهش حاضر، تحلیل محتوای کیفی با رویکرد تلخیصی بوده بدین مفهوم که نخست چارچوب ارزیابی، استخراج و بر اساس مولفه های آن، مبادرت به تحلیل محتوا شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که اهداف سیاستی ارتقاء ظرفیت پژوهش و بهبود عملکرد فناوری و نوآوری، دارای بالاترین فراوانی تکرار بوده اند. از منظر ابزارهای سیاستی و بر اساس نوع مداخله دولت، حمایت مالی برای تحریک طرف عرضه و سیاست های اصلاحی شرایط کلان، دارای بالاترین فراوانی تکرار می باشند. از سوی دیگر، سیاست های تقویت طرف تقاضا، حمایت های مالی کاتالیزوری بر اساس نوع مداخله و همچنین سیاست های تقویتی برای کاربران دانش در بخش خصوصی در میان ابزارهای سیاستی دارای پائین ترین فراوانی تکرار بوده اند. نتایج این پژوهش همچنین نشان داده که تدوین احکام سیاستی در حوزه علم و فناوری نیازمند استفاده از اهداف و ابزارهای سیاستی متنوع و ترکیب ابزارها برای اثربخشی بیشتر است.
    کلیدواژگان: اهداف سیاستی، ابزارهای سیاستی، تحلیل محتوا
  • زهرا ابوالحسنی*، احمدرضا اخوت صفحه 87
    ناکارآمدی ها و محدودیت های متعدد مدل های رایج نوآوری که در سال های اخیر بیشتر ظهور پیدا کرده، ضرورت تدوین مدل هایی جدید در این حوزه را آشکار می کند. همچنین جهان بینی متمایز اسلامی و لزوم ملاحظه اقتضائات بومی، از دیگر عواملی است که نیاز به تدوین مدل های نوآوری بومی-اسلامی را نشان می دهد. با توجه به این نیاز، پژوهش حاضر تلاش دارد تا گامی اولیه در مسیر تدوین این مدل بردارد. شیوه مورد استفاده در این تحقیق تفسیر اجتهادی است که با استفاده از آن ماهیت اصلی نظام اسلامی علم، ارکان این نظام و ویژگی های اصلی آن توصیف شده است. بر این اساس، ارکان نظام اسلامی علم شامل «جریان اجتماعی علم» و «حکومت اسلامی» است و مدل علم در نگاه اسلامی علاوه بر ویژگی نظام مندی، برخوردار از سیر و صیروریت و دارای شاکله می باشد.
    کلیدواژگان: مدل نوآوری، کاستی های مدل های رایج، اقتضائات بومی، دیدگاه اسلام
|
  • Hossein Khassaf Mofrad*, Hasan Danaeifard Page 1
    Science, technology and innovation domain can be known as one of the most important and strategic issues in Iran, which considered a lot specially in the recent years. National innovation system, as a comprehensive outlook for players of this area and their relationships, can help us improve it. Innovation intermediaries are an important part of NIS which make coordinative and synergic relationships among different players of NIS (governmental bodies, universities, industries and private part), which worked as isolated islands before. This article, begins first by introducing innovation intermediary bodies as an important part of NIS, then it follows by definition, scientific literature and a comprehensive classification of previous researches in this area. Then we will present an overview of innovation intermediary institutions in Iran in three branches of government, university and industry. By doing interviews and using related documents, we gathered necessary data for this research and by using a grounded theory method with Glaserian approach (emergent and spontaneous) and as the innovation of this research we finally introduce corridor of innovation intermediaries and explain functions of each of them. The result, is shown in a diagram according the growth path of knowledge based firms and their related functions of innovation intermediaries in each level of their growth.
    Keywords: Innovation intermediaries, function, National innovation system, technology, innovation
  • Ebrahim Souzanchi Kashani*, Mehdi Zeinaloo Page 23
    One of the most important issues knowledge based companies are facing is Learning Technological capabilities. Analyzing the pattern of learning those technological capabilities and the required time for moving from each stage of capability to another one forms the central questions of this paper. For this purpose, four Knowledge based companies in electronics equipment industry are analyzed and the factors influencing on their pattern of learning are discussed. Deep interviews and documents are the main sources of information for this study. No meaningful relation between the time and the pattern of learning technological capabilities has been found. The pattern of learning technological capabilities was very similar; although there were some differences among them. Technological capabilities regarding the product are very important for them. Crucial events have been found as very important factors in determining the speed of learning in those firms, which could be seen as a good target for policy making.
    Keywords: Technological capabilities, knowledge based companies, electronics equipment industry, pattern of learning capabilities
  • Mohammad Hassan Maleki*, Ahmad Jafarnejad Page 39
    Operations Research is a series of models for studying the organizational issues. Classic models of this field is to optimize and they focus on the quantitative, objective and measurable values. There are many problems that shareholders and values of them seem various, so traditional logic in these issues is ineffective. The researchers have presented the normative scenario for OR by using discourse ethics approach of Habermas and the triple values in this theory. Haberma's approach is selected because of its comprehensive compared with other approaches such as utilitarianism and Kantian perspective. The values of Haberma's approach include: pragmatic values, ethical values and moral values. According to these values, three models were identified. These models are: pragmatic models, participative models and normative models. In addition to these models, a desirable and mixed model has been introduced for the organizational problems. Plural models are looking to improve and focus on multiple values and rationality. These models are based on the philosophy of critical pragmatism. Finally, researcher's classification was compared with the Keeney's approach and was suggested benefits.
    Keywords: Operations Research, Discourse Ethics, Pragmatic Values, Ethical Values, Moral Values
  • Alireza Radmanesh*, Mostafa Taghavi Page 57
    The purpose of this study is to analyze the bill of Islamic-Iranian model of progress on the basis of Islamic requirements of progress in science and technology. For this purpose, the bill analyzed, in both theoretical and practical (executive) aspects, with the method of content analysis. The data collection method is based on the Literature and questionnaire survey and its validity has been calculated (determined) by Cronbach's alpha coefficient which was 92%. The target population was professors and experts in the fields of philosophy of science and technology, policy of science and technology, Islamic philosophy and religious studies and 30 of them were selected as sample. Toanalyzethedata, descriptive statistics andqualitativeanalyzeswere used. The result showed that, in theoretical aspect, the bill covered 85% of the Islamic requirements of progress in science and technology which is considered as basics of Islamic insight and values in science and technology. But in most cases, the categories are expressed in brief and abstract titles. But in the operational aspects, unfortunately, 81.5% of requirements aren’t cover. Finally the researcher came to the conclusion that although most of the basics are inserted in the bill, it has not a correct understanding about the destination, which is implementation of science and technology system based on these basics. That is because of a lack of precisetheoretical model beyond the bill.
    Keywords: The bill of Islamic, Iranian model of progress, Islamic requirements of progress, Science, Technology, Religious Science
  • Soroush Ghazinoori, Hamid Kazemi, Saeed Roshani*, Niloufar Radaei Page 71
    This article aims to analyze the content of main documents related to science and technology to be used in formulating the Sixth Development Plan. This research examines higher documents related to science and technology, including main policies for science and technology, main policies for resilient economy, national master plan for science and education, Iran's vision 2015 and the 5th national Development Plan. These documents were studied based on policy objectives, policy instruments and target groups, and the related articles were analyzed. The research method is summarizing qualitative content analysis. This means that at first the assessment framework is provided and then content analysis is performed based on its components. The results show that the research capacity enhancement and the technology and innovation performance are the most emphsized policy objectives. In terms of policy instruments and based on the type of government intervention, financial support for supply-side encouragement and macro conditions policies have the highest frequency. On the other hand, policies for strengthening the demand side as well as catalytic financial supports based on the type of intervention and strengthening policies for knowledge workers in the private sector have the lowest frequency among policy instruments. The results show that the formulation of science and technology related provisions requires attention to wide range of policy objectives and instruments as well as a wise mix of instruments to be more effective.
    Keywords: Policy objectives, policy instruments, Content analysis, Science, technology policies
  • Zahra Abolhasani*, Ahmadreza Okhovat Page 87
    The shortcomings and limitations of the popular innovation models which have come to light in recent years, illustrates the necessity of developing new innovation models. Besides, the need to consider differences in terms of Islamic ontology and local demands are other factors support the need for an Islamic- domestic innovation models. Thus, this paper intends to propose a preliminary step towards an Islamic model of innovation. The method employed in this research is that of Hermeneutics and by this method, the nature of Islamic model of innovation and its characteristics have been described.
    Keywords: Innovation models, shortcomings of popular models, domestic context, Islamic viewpoint