فهرست مطالب

سیاست علم و فناوری - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، پاییز 1389)

فصلنامه سیاست علم و فناوری
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا آراستی، محمد پاک نیت صفحات 5-14
    این مقاله به مرور و تحلیل مدل های ارائه شده در ادبیات برای تدوین استراتژی تکنولوژی در سطح بنگاه می پردازد. امروزه تکنولوژی نقشی کلیدی در رقابت پذیری بنگاه ها ایفا می کند، بنابراین می باید مبتنی بر یک نگاه استراتژیک مدیریت شود. اولین و مهمترین گام در مدیریت استراتژیک تکنولوژی، تدوین یک برنامه است که اولویت های سرمایه گذاری بنگاه در حوزه تکنولوژی را برای یک افق بلندمدت مشخص کند. مدل ها و چارچوب های مختلفی در این زمینه ارائه شده اند تا بنگاه ها را در زمینه تدوین استراتژی تکنولوژی یاری نمایند، اما این مدل ها و چارچوب ها دارای ویژگی ها و پیش فرض هایی هستند که امکان استفاده از آن ها را در شرایط مختلف، محدود می کند. عدم توجه به این ویژگی ها و پیش فرض ها ممکن است بنگاه ها را در انتخاب مدل مناسب (متناسب با شرایط خاص بنگاه) دچار اشتباه کند. در این مقاله مدل ها و چارچوب های مختلف بر اساس یک رویکرد فرایندی مورد ارزیابی و مقایسه قرار می گیرند. نتیجه این ارزیابی، ارائه یک دسته بندی از مدل ها است که به بنگاه ها کمک می کند بر اساس اهداف و شرایط خود، مدل مناسب تدوین استراتژی تکنولوژی را انتخاب کنند
    کلیدواژگان: مدل های تدوین استراتژی تکنولوژی، انتخاب مدل مناسب، رویکرد فرایندی، مرور ادبیات، چارچوب نظری
  • محمد سعید جبل عاملی، ماندانا آزادگان مهر صفحات 15-28
    دانشگاه کارآفرین امروز باید بستری توانمند برای انتقال دانش و فناوری به محیط صنعت کشور و مجهز به ابزارهای کارآمد حمایت از تجاری سازی باشد. سرمایه گذاری خطر پذیر به عنوان اهرمی توانمند می تواند در کنار ساختارهای دیگر حمایتی، شکاف تامین مالی و کمک های مدیریتی مورد نیاز شرکت های فناوری محور دانشگاهی را پر کند. این که دانشگاه علم و صنعت، برای بکارگیری ابزار سرمایه گذاری خطر پذیر با چه ملاحظاتی روبروست و چگونه می تواند این زیرساخت را برای گام برداشتن در مسیر تبدیل شدن به دانشگاه کارآفرین به خدمت بگیرد، پرسش این تحقیق است. این پرسش پاسخ های مختلفی می تواند داشته باشد که در قالب سناریوها یا راه حل های جایگزین، قابل ارائه به تصمیم گیران هستند. در این مقاله برای سناریوسازی از تحلیل ریخت شناسی استفاده شده است. اولین گام در تحلیل ریخت شناسی، شکستن سؤال اصلی تحقیق به ابعاد و مراحل فرعی است که به این منظور بر مبنای یک مدل کاربردی، ابعاد مسئله تشریح و با مصاحبه از دوگروه، یعنی دست اندرکاران و صاحبنظران دانشگاهی و خبرگان صنعت سرمایه گذاری خطرپذیر و همچنین مطالعه قوانین حاکم، گزینه های ممکن هر بعد استخراج گردیده اند. حذف مسیرهای غیر ممکن از ترکیب تمام گزینه ها، با مقایسه زوجی و روش فار (FAR) صورت گرفته که به این ترتیب، مسیرهای فاقد ناسازگاری، در نهایت پنج سناریو یا گزینه تصمیم را برای ارائه به تصمیم گیرندگان ایجاد کرده است.
    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، سرمایه گذاری خطرپذیر، تحلیل ریخت شناسی، برنامه ریزی سناریو، شرکت های انشعابی، دانشگاه علم و صنعت ایران
  • سیدمحمود زنجیرچی، لعیا زنگنه صفحات 29-44
    یکی از ویژگی های عصر حاضر شدت یافتن تغییرات است. در عرصه مدیریت تولید، چابکی به عنوان پاسخی متناسب با شرایط زمان مورد توجه قرار گرفته و در پاره ای از تحقیقات، سعی بر شناسایی عوامل تاثیرگذار شده است. اگرچه برخی از این عوامل را می توان زیرمجموعه فناوری به حساب آورد، لیکن مطالعه کلیه عوامل مرتبط با فناوری در یک پژوهش انجام نگردیده است. در این مقاله، مفهوم فناوری در سه بعد فناوری تولید، فناوری محصول و فناوری اطلاعات دیده شده و تاثیر مؤلفه های هریک از این ابعاد بر چابکی در صنعت الکترونیک ایران بررسی و در مورد ارتباط آنها با چابکی بحث شده است. به علاوه مؤلفه های مختلف بر اساس دو عامل اهمیت و فاصله آنها از وضع مطلوب، رتبه بندی شده اند که نشان دهنده اولویت پرداختن به آنها در مسیر چابکی است. در این رتبه بندی «فناوری های پیشرفته تولید» در جایگاه اول قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فناوری تولید، فناوری محصول، فناوری اطلاعات، چابکی
  • ابراهیم سوزنچی، اسکندر امیدی نیا صفحات 45-62
    قانون ایمنی زیستی کشور، در ارتباط با فناوری زیستی و مواجهه با ریسک های احتمالی آن، پس از حدود 8 سال کشمکش و اختلاف نظر میان وزارتخانه و سازمان های درگیر در اردیبهشت ماه 1388 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. اما شواهد موجود نشان می دهد که این قانون نه تنها کمکی به حل مسائل کشور نمی تواند بکند، بلکه احیانا به معضلات موجود دامن نیز خواهد زد. موضوع مورد بحث این مقاله، بررسی کشمکش ها و اختلاف هایی گسترده پیرامون قانون ایمنی زیستی و قانونگذاری در حوزه فناوری زیستی است. اختلاف نظر و کشمکش های گسترده در سیستم های سیاستگذاری حکومت ها و دولت ها، به خصوص زمانی که ریسک، علم و فناوری با یکدیگر گره می خورند یکی از حوزه هایی است که پژوهشگران حوزه سیاستگذاری علم و فناوری به صورت جدی به آن پرداخته اند. مقاله حاضر عقیده دارد که وجود مجموعه ای از پیش فرض های جهت دهنده و متعارض درون سیستم قانون گذاری کشور باعث فقدان شکل گیری تفاهم و رسیدن به پارادایم مشترک و در نتیجه دامنه داری اختلاف ها گردیده است. در ادامه با توسعه چارچوبی که مناسب شرایط ایران است، چنین پیش فرض هایی احصاء گردیده و تفاوت های میان آنان و اثر آنها بر فقدان شکل گیری تفاهم آشکار می گردد. از منظر ارائه راهکار، مادامی که چنین پیش فرض هایی درون سازمان های دخیل در این موضوع وجود داشته باشد، کشمکش ها ادامه خواهد یافت و بنابراین به جای بحث در مورد سازوکارهای اجرایی، مقاله پیشنهاد می دهد کنشگران باید ابتدا در ارتباط با پیش فرض های احصاء شده در مقاله به بحث و تبادل نظر بپردازند تا در سایه تفاهم ایجاد شده بتوانند به سمت سازوکارهای اجرایی حرکت کنند.
    کلیدواژگان: ایمنی زیستی، فناوری زیستی، قانونگذاری، پروتکل کارتاهنا
  • بابک سهرابی، ایمان رئیسی وانانی، سیروس علیدوستی صفحات 63-80
    به هر میزان که سازمان ها دارای فرایندهای دانش بر بیشتری باشند، به همان میزان نیازمند برنامه های واقع گرا و کاربردی برای مدیریت دانش سازمانی به عنوان منبعی راهبردی برای بهبودهای مستمر آتی خواهند بود. در این پژوهش، هدف اصلی پژوهشگران، ارائه مدلی مدون و کاربردی برای شفاف سازی نقش سنجش بلوغ مدیریت دانش و تشریح رویکردی است که توسط آن بتوان مدیریت دانش را به صورت راهبردی و جهت بهبودهای مستمر آینده، مورد ارزیابی و بهبود قرار داد. برای دستیابی به این هدف، مروری مختصر بر ادبیات مرتبط با مدیریت دانش و دیدگاه فکری سرمایه های فکری ارائه شده و سپس، مفاهیم عملکرد دانش محور سازمانی (بر مبنای شاخص های سنجش مدیریت دانش) مورد بحث قرار گرفته اند. سپس، مدلی شامل عوامل و شاخص های تائید شده در ادبیات موضوعی تحقیق ارائه شده است که در آن، شاخص ها برحسب میزان پیچیدگی و دشواری و طبق ارزیابی و تائید خبرگان، در سطوح بلوغ توزیع شده اند. در پایان، معتبرترین شرکت تولیدکننده نرم افزار در ایران به عنوان سازمانی دانش محور مورد سنجش قرار گرفته و توسط مدل بلوغ مدیریت دانش، سطح بلوغ آن به صورت دقیق مشخص شده و راهکارهایی نیز جهت بهبود بلوغ مدیریت دانش این سازمان ارائه شده اند تا راهگشای تحقیقات آتی در زمینه سنجش بلوغ مدیریت دانش در دیگر شرکت های تولیدکننده نرم افزار ایران باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سرمایه های فکری، بلوغ، عملکرد سازمانی
  • طیبه عباسی، حسن دانایی فرد، عادل آذر، سید مهدی الوانی صفحات 81-98
    قانون «اهداف، وظایف و تشکیلات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری» به عنوان یکی از تحولات اساسی در ساختار و مدیریت حوزه علوم، تحقیقات و فناوری و نوعی تغییر خط مشی در این حوزه محسوب می شود و هدف مقاله تبیین نحوه تغییر این خط مشی است؛ برای تبیین یک رخداد (در این مقاله تغییر خط مشی) شیوه های پژوهش بسیاری وجود دارد. یکی از راه های متداول، تبیین یک پدیده به کمک نظریه ها است. برای این منظور، این مقاله تلاش می کند تا با بهره گیری از چارچوب جریان های چندگانه کینگدون تبیین کند که چگونه قانون اهداف، وظایف و تشکیلات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری متحول شده است. براین اساس پژوهش نشان می دهد که چگونه جریان مسائل، جریان خط مشی ها و جریان سیاسی در شکل دهی تغییر خط مشی فوق به هم پیوند خورده اند و مشارکت کنندگان خط مشی چه نقشی در چنین پیوندی داشته اند و چگونه از فرصت پیش آمده در نتیجه این پیوند برای تصویب پیشنهادات خود استفاده کردند؛ وبه چه نحوی دریچه خط مشی و مسئله باز و باعث تسهیل روند تغییرات در این خط مشی شد. در نهایت مقاله ادعا می کند که این نظریه علی رغم برخی محدودیت ها، کاربردهای واضحی در تحلیل و تبیین فرایند تغییر قانون اهداف، وظایف و تشکیلات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دارد.
    با توجه به ماهیت و اهداف این پژوهش، برای انجام آن از شیوه تحلیل کیفی و روش موردکاوی استفاده شده است. همچنین برای جمع آوری و تحلیل داده ها، محققان از روش های کیفی (مصاحبه و بررسی مستندات) استفاده کرده اند.
    کلیدواژگان: تغییر خط مشی، جریان های چندگانه، سیاستگذاری علوم، تحقیقات و فناوری
  • سید احمد رضا علایی طباطبایی، مسعود موحدی صفحات 99-120
    طی چندسالی که از شکل گیری فن بازار در کشور می گذرد، ساختار مذکور به دلایل مختلف به عنوان بازار فناوری فعالیت نکرده و عملکرد خود را محدود به اطلاع رسانی در حوزه های مختلف کرده است. این در حالی است که وظیفه اصلی فن بازار و کارکردی که باعث ایجاد ارزش افزوده می شود، عملکرد آن به عنوان سامانه خرید و فروش فناوری است. در این مقاله بعضی از عوامل تاثیرگذار بر این مشکل، احصا شده اند. آنچه در مقاله حاضر مدنظر است، بررسی موانع و چالش های شکل گیری و توسعه فن بازار و یافتن میزان اهمیت آنهاست که از طریق ارزیابی مجدد و روزآمد کردن مطالعات انجام شده در مورد فن بازار و و احصاء موانع در حوزه های فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و... انجام خواهد شد. همچنین از روش های آماری رگرسیون مرحله ای و نیز تحلیل همبستگی، میزان اهمیت هرکدام از موانع مذکور مشخص خواهد شد.
    با مشخص شدن موانع مذکور و نیز میزان اهمیت آنها، علاوه بر برنامه ریزی بهتر و دقیق تر برای ایجاد فن بازار ملی، مراکز متولی مانند پارک های علم و فناوری که وظیفه مدیریت تحقیق و توسعه را بر عهده دارند، تلاش خود را معطوف به داشتن ساختاری متمرکز، کارآمد و در خدمت توسعه فناوری کشور خواهند کرد. بنابراین، مقاله حاضر سعی بر آن دارد تا ضمن احصاء کردن موانع مذکور، به منظور برنامه ریزی برای رفع موانع، میزان اهمیت و تاثیرگذاری هرکدام را نیز مشخص نماید.
    کلیدواژگان: فناوری، مدیریت فناوری، فن بازار، رتبه بندی، مدل مکینزی
|
  • Pages 5-14
    Different models have been proposed by scholars and practitioners for the formulation (or formation) of a technology strategy at the level of firm. But, companies may find it difficult to select and exploit the appropriate one which fits their context (internal and external) contexts. This paper reviews the most familiar models and frameworks for a technology strategy elaboratied by Porter, McKinsey, Little, Ford and Saren, Chiesa, Burgelman et al. and Hax and Majluf; their characteristics, limits and applicability are discussed in order to facilitate this choice. These models are evaluated using a process-based approach and according to De Wit and Meyer’s point of view, on the basis of the process of strategy formulation or formation they propose and their expected outputs. Finally, a taxonomy of reviewed models is presented according to the school of thought they follow (positioning vs. resource-based and rational vs. incremental) as well as their understanding of the technology strategy concept.
  • Pages 15-28
    The role of entrepreneurial universities is not only knowledge production, but also to make an essential contribution to economic and social development. So, nowadays, universities should focus on commercialization and play a more active role in transferring new technologies to industry, so that they can create more value for the society. During the last decade, there has been a significant expectation on universities to provide the infrastructures needed by university spin-offs. One of the most important of these infrastructures is venture capital. Since financial problems are one of the biggest obstacles faced by spin-offs, venture capital is an important tool for help them overcome this problem. This tool provides managerial advice in addition to financial support. Universities establishing their own venture capital funds can bridge the spin-offs financial gap. The main question of this research is “What factors, precautions and concerns should be considered by the University of Science and Technology of Iran, using venture capital as a tool for supporting spin-offs This question can have several answers, which can be viewed as different scenarios or solutions. In this research morphological analysis is used to provid these solutions to be presented to decision makers. As the first step in morphological analysis, the main question ought to be broken down into different dimensions and components, which is done on the basis of step-by-step decision making model, and sub-questions have extracted from the model; each sub-question is then answered though face-to-face interviews and studying related rules and regulations. Possible choices have provided for each sub-question. There are as many possible scenarios as there are many combinations of choices, however not all of these combinations provide desirable and possible scenarios. So, using the field anomaly relaxation method, inconsistent choices are recognized and configurations involving these inconsistencies are rejected. The remaining configurations provide five scenarios as the result of this research.
  • Pages 29-44
    As a response to the intensity of change in the current era, a new manufacturing paradigm known as the Agility paradigm has been created. Some studies have defined the factors affecting the agility, of which technology is one of those factors. Since all the attributes of technology have not been considered in one single research study, and so this paper intends to do that. Three aspects of technology-namely, production technology, product technology and information technology- are proposed and the effect of their attributes on agility is investigated. Moreover, the ranking of items is based on two factors, their importance and their gap with the ideal situation, has been done. “Advanced Manufacturing Technology “is at the top of the list and so deserves the most attention.
  • Pages 45-62
    The biosafety law of Iran was passed by Parliament on May 2009 after nearly 8 years of disputes and disagreements between the ministries and other organizations involved. Biosafety is related to regulating biotechnology and its possible risks. However, the evidence suggests that this law might not be a helpful basis for resolving controversies, but it might also raise the profile of the issue further. This paper seeks to analyze the widespread controversies over the Biosafety Law of Iran. Analyzing controversies has been an interesting topic for scholars of science and technology policy, especially when the regulation of technology hinges on risk and science. This paper argues that the persistence of some contradictory framing assumptions engender the current controversies and have hindered the shaping of a convergence within the system over the Biosafety Law. The paper will develop a framework suitable for the situation of Iran that could identify those framing assumptions. This understanding suggests that controversies will persist as long as those framing assumptions remained unchanged. Therefore, rather than discussing the operational mechanisms of biosafety, it is pivotal to turn to the discussion over the framing assumptions that could pave the way for reaching an agreement over the biosafety law.
  • Pages 63-80
    The more that organizations have knowledge-intensive business processes, the more they need structured and realistic programs for acquiring and managing their knowledge as a strategic resource for future continuous improvements. In this paper, our aim is to clarify the role of knowledge measurement and management and to explain a maturity-based model with which knowledge can be leveraged strategically for continuous improvements. For this purpose, a brief review of the relevant literature has been provided and greater attention has been paid to organizational knowledge based performance. Hence, a knowledge management maturity model has been proposed in order to evaluate the current status of organizational knowledge management and to identify the knowledge management weaknesses. In this way, a group of experts have been requested to verify a list of comprehensive knowledge measurement measures used for evaluating the knowledge management maturity. As a next step, and for each approved measure, a maturity level has been assigned by the experts. As a final stage and for validating the model, one of the most knowledge- intensive organizations (a solution provider) has been evaluated by the final model. Findings show that the model is an appropriate representation of the current knowledge management maturity status and a fairly comprehensive criterion for selecting the next set of measures so as to improve the quality of knowledge management.
  • Pages 81-98
    The law of duties and organization of Ministry of Science, Research and Technology is seen as one of the important changes made in the structure and management of the science, research and technology area in Iran. In other words, it is policy change in this area and the purpose of this paper is to make clear how to change policy. There are various research methods to explain an event or phenomenon. One of these methods is to explain phenomena by applying theories. This paper tries to explain how the Law of Duties and Organization of the Ministry of Science, Research and Technology has been changed, by the multiple streams framework. On this basis, this research describes how the problems stream, policy stream and politics stream have been coupled together to form this policy change; What is the role of policy participants in such a coupling? How did they use this opportunity to approve their propositions? How is a policy window opened and policy changed? Finally, the research claims that this theory, in spite of some deficiencies, has clear applications for analyzing and explaining the process of changing the Law of Duties and Organization of the Ministry of Science, Research and Technology. The Methodology used in this research is qualitative research based on a case study. Also, the authors have used qualitative methods (interview and documentation survey) to gather and analyze data.
  • Pages 99-120
    In developing countries, using technomart as a mechanism for the development and management of technology has been taken into consideration for about three decades and pursued by the relevant organizations. But the problem is that, in some countries (such as the author's country Iran) this structure has not been very useful or successful up until now regarding to its primary goals. In other words, technomart functions were limited to information dissemination and have not been converted from a push system to a pull one. Some of these effective factors are known, but others still remain unknown. In this article, we have aimed to evaluate the barriers of implementation and development of technomart regarding to its primary and functional goals as a pool system. This has been done through scrutinizing the current model and previous studies, especially with a focus on the current barriers to the creation of a technology market such as cultural, economic and political barriers. This will be done through studying and renewing the current technomart models with the emphasis on developing countries. In this research we also identify barriers better and then demomstrate the importance and impact of each one in order to increase the accuracy and reliability of future planning. In the first stage, consideration is given to identifying strengths and weaknesses of technomarts and similar structures which are active in the field of technology management. The results of the first stage and also expert comments show us that developing technomarts from a push system to a pull one has two kinds of barriers, categorized in to seven constructs. Internal barriers are related to strategies and promoting activity constructs, while external barriers consist of the network, economy, national innovation system, technology- related services and legal infrastructure constructs. After identifying the constructs as obstacles, using stepwise regression and Pearson correlation analysis methods, the importance of each factor and priority of each construct is determined. Also technomart success factors are shown as a separate construct.