فهرست مطالب

فصلنامه سیاست علم و فناوری
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید سپهر قاضی نوری صفحه 0
    سال 94 را در شرایطی پشت سر گذاشتیم که موقعیت سیاستی و امنیتی کشور ما، مستحکم ترین جایگاه را در منطقه آشوب زده خاورمیانه دارد. به نظر می رسد که اکنون نباید چندان نگرانی بزرگی برای آینده کشور از این نظر داشته باشیم. اما تجربه یک دهه گذشته، نشان داده که تهدیدات اقتصادی عظیم مقابل ایران، این قابلیت را دارد که به بحران های سیاسی و امنیتی منجر شود. لذاست که در سال 95 باید بیشترین توجه به اقتصاد ملی و رفع چالش های آن باشد.
    سوال اینجاست که چرا امروز اقتصاد ما اینگونه بین بیم و امید قرار گرفته و در همان حال که بیشترین امیدواری را به آینده آن داریم بیشترین نگرانی ها را هم بر می انگیزد؟ مگر نه اینکه سد بلند مانع ارتباطات بین المللی کشور برداشته شده و اکنون دست ما به منابع بزرگی از کالا و فناوری می رسد که قبلا نمی رسید؟ مگر نه اینکه نظریات مختلف اقتصادی بر تاثیر مهم تجارت بین المللی و سرمایه گذاری خارجی روی رشد و اشتغال تاکید دارند و برآوردها نشان می دهد که با سرمایه داخلی حداکثر به 5/3 درصد رشد می رسیم اما به کمک سرمایه خارجی می توانیم این نرخ را 2 تا 3 برابر کنیم. پس نگران چه هستیم؟
    به نظر می رسد که علاوه بر نرخ رشد اقتصاد ملی، عامل دیگری هم باید در نظر گرفته شود و آن کیفیت این نرخ رشد است. این کیفیت به چه معناست؟ آیا ممکن است مثلا نرخ رشد 5 درصدی در شرایطی بهتر از نرخ 7 درصدی باشد؟
    به نظر نگارنده، پاسخ مثبت است و این کیفیت همان میزان مستحکم بودن اقتصاد ملی است. اقتصادی که صرفا به شکل زایده ای بر اقتصادهای بزرگ دیگران عمل کرده و بر نیروی انسانی، فناوری، برندهای ملی و بازار داخلی خودش، اتکاء نسبی نداشته باشد به همان ترتیب که سریع رشد می کند به سرعت بیشتری هم می تواند زمین بخورد.
    مقاومتی کردن اقتصاد، همانا به معنای ورود دانش به سطوح مخلتف فنی و بازرگانی کسب و کارهای کشور است و اقدام و عمل مضاعف تک تک ما در این مسیر، مطالبه ملی از مدیران و کارشناسان حوزه فناوری است.
  • پیمان اخوان*، معصومه نبی زاده صفحه 1
    در محیط امروزی، مزیت رقابتی پایدار و اصلی در «سرمایه های دانشی» نهفته است. در چنین محیطی، دانش مهم ترین مفهوم در خلق ارزش افزوده محسوب می شود. با توجه به شرایط کنونی و گذر از اقتصاد صنعتی به اقتصاد دانش بنیان و کارکردهای مدیریت دانش در این تغییر، به نظر می رسد ارائه الگویی برای مدیریت دارائی های غیرملموس می تواند در بهبود شرایط اقتصادی و اجتماعی کشور مفید واقع شود. لذا تلاش این تحقیق ارائه الگوی مدیریت دانش در سطح ملی است تا بتواند در کاهش هدررفت دانش و سرمایه های فکری ملی مفید واقع شود. بدین منظور تئوری داده بنیاد به عنوان یک روش کیفی برای جمع آوری و تحلیل داده ها انتخاب شد. تجربیات مدیریت دانش در برخی کشورها مورد مطالعه قرار گرفت و عوامل کلیدی موفقیت آن با استفاده از مرحله نخست تئوری داده بنیاد احصاء گردید. برای تقلیل مفاهیم و ساخت تئوری، از نظرات جمعی از خبرگان و متخصصان حوزه مدیریت دانش نیز به همراه روش کیفی مذکور استفاده گردید. لازم به ذکر است که در این نظرخواهی علاوه بر ساخت الگو، مولفه های بومی کشور نیز به آن اضافه و اعتبارسنجی الگو انجام پذیرفت. در نهایت، به منظور تست نظریه از روش مدلسازی ساختاری تفسیری استفاده و مولفه ها در سه سطح «چشم اندازها»، «توانمندسازها» (شامل نظام های پشتیبان، عوامل محیطی، محرک ها و عوامل فرهنگی) و در نهایت «پیامدها» (شامل خلق دانش، بکارگیری دانش، اشتراک دانش، رشد درآمد و رونق اقتصادی، توسعه علم و فناوری و نوآوری در کشور، قدرت پاسخگویی و انعطاف پذیری، خردورزی، خودکفایی، خوداتکایی و غرور ملی، معرفت الهی، افزایش بهره وری و بهبود شاخص های رفاه اجتماعی و جامعه دانش بنیان) دسته بندی شدند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش در سطح ملی، نظریه سازی داده بنیاد، مدلسازی تفسیری ساختاری
  • علیرضا پویا *، منیژه احمدی منش صفحه 17
    سنجش و مقایسه کمی و کیفی انتشارات علمی دانشگاه ها از شیوه های بسیار مفید ارزیابی نسبی تولیدات علمی بر مبنای امکانات و فرصت های موجود است. در نظام های رتبه بندی مختلف، ارزیابی تولیدات علمی بر مبنای شاخص های مختلفی صورت می گیرد که آگاهی از این شاخص ها و بررسی نقاط قوت و ضعف دانشگاه ها با توجه به این شاخص ها، جهت دهنده بسیار خوبی برای رسیدن به جایگاهی برتر و بهتر است. در این تحقیق سعی شده با استفاده از روش های تحلیل واریانس چندمتغیره، وجود یا عدم وجود تفاوت جایگاه دانشگاه های ایران با دانشگاه های برتر جهان در نظام رتبه بندی لیدن بررسی و عوامل موثر بر دلایل این تفاوت ها به کمک تحلیل تشخیصی مشخص گردد. برای تحقق این امر، دانشگاه های موجود در رتبه بندی پایگاه Web of Science که در سال های 2013-2010 دارای تولید علمی بودند مورد بررسی قرار گرفته اند. به این صورت که 13 دانشگاه ایرانی موجود در نظام رتبه بندی لیدن به عنوان گروه یک، 25 دانشگاه هم رتبه با دانشگاه های ایران در این نظام به عنوان گروه دو و 25 دانشگاه برتر این نظام هم در گروه سه قرار گرفتند. با توجه به نتایج بدست آمده هر یک از شاخص های تعداد مقالات، تعداد کل استنادات، تعداد کل استنادات بر اساس رشته و سال، تعداد استناد 1%، سهم انتشارات مشترک داخلی، سهم انتشارات مشترک فاصله طولانی، میانگین استنادات بر اساس رشته و سال باعث شده است دانشگاه های برتر ایران در جایگاهی پائین تر از دانشگاه های برتر جهان قرار گیرند. همچنین ترکیب عواملی همچون تعداد و سهم انتشارات مشترک بین المللی، تعداد انتشارات مشترک فاصله کوتاه، تعداد انتشارات مشترک فاصله طولانی، سهم استناد 1%، سهم انتشارات مشترک بین المللی، سهم انتشارات مشترک صنعت، سهم انتشارات مشترک فاصله کوتاه، سهم انتشارات مشترک فاصله طولانی باعث ایجاد تمایز بین این دو گروه از دانشگاه ها شده است
    کلیدواژگان: نظام رتبه بندی لیدن، شاخص تاثیر، شاخص همکاری، علم سنجی، تحلیل تشخیصی
  • عبدالرضا نوروزی چاکلی، *رقیه قضاوی، بهجت طاهری صفحه 31
    گرچه مقایسه عملکرد پژوهشی رشته های مختلف به دلیل متفاوت بودن شرایط آنها امکان پذیر نیست اما مراکز فعال در عرصه سیاستگذاری پژوهش و فناوری، همواره نیازمند مقایسه پژوهشگران و موسسه های پژوهشی هستند تا آنها را از ابعاد گوناگون از جمله توانمندی، کارایی، بهره وری، اثربخشی و مانند آن مورد ارزیابی قرار دهند. مقاله حاضر بر آن است تا با در نظر گرفتن وجود تفاوت های بین عملکرد پژوهشی حوزه های علمی مختلف و رشته های علمی مربوطه و از طریق وزن دهی و ارزش گذاری مولفه های مربوط به تولیدات علمی (انتشارات) این حوزه ها در شاخص های فعلی ارزیابی، این شاخص ها را جهت ارزیابی دقیق تر عوامل تولید علم در حوزه های گوناگون و برای مقایسه با یکدیگر تعدیل کند. پژوهش از نوع مطالعات علم سنجی بوده که با استفاده از روش های تحلیل محتوا و تکنیک ارزیابانه انجام شده است. جامعه این پژوهش متشکل از نمونه ای 106 نفره و مشتمل بر پژوهشگران، فناوران، مدیران پژوهشی و همچنین مدیران فناوری برتر کشوری است. به منظور مقایسه ارزش ها، داده های کمی حاصل از تعداد عملکردهای پژوهشی افراد در جامعه مورد بررسی، با روش آنتروپی شانون وزن دهی شد. همچنین با استخراج وزن های مربوط به میزان اهمیت هر یک از تولیدات علمی بر اساس نظرات خبرگان (برگرفته از سایر پژوهش ها) و تعدیل آنها، یک وزن نهایی برای هر یک از تولیدات علمی به دست آمد. برای تعیین نسبت ها از ماتریس های دو به دو استفاده شد. طبق نتایج حاصله، در حوزه فنی و مهندسی «اختراعات (142/0)»؛ در حوزه علوم پایه «مقاله خارجی (074/0)»؛ در حوزه علوم انسانی و اجتماعی «کتاب (174/0)» و در علوم پزشکی نیز «مقاله خارجی (111/0)» بالاترین وزن را نسبت به سایر قالب های اطلاعاتی دارند. با تقسیم وزن های به دست آمده برای هر یک از شاخص های انتشاراتی، ارزش هر نوع از تولیدات علمی در یک حوزه نسبت به تولیدات علمی دیگر حوزه ها و سایر تولیدات همان حوزه نسبت به یکدیگر حاصل گردید. با استفاده از ارزش ها و نسبت های نرمال سازی شده شاخص های انتشاراتی حاصل از این پژوهش، می توان به نتایج دقیق و تعدیل شده ای دست یافت تا سیاستگذاری عینی بر اساس این نتایج امکان پذیر و مبتنی بر واقعیات باشد.
    کلیدواژگان: شاخص های ارزیابی پژوهش، تولیدات علمی، حوزه های علمی، رشته های علمی، ارزش گذاری، نرمال سازی
  • محمدرضا آراستی*، احمد کریم پور کلو، بزرگمهر فیروزفر صفحه 41
    ارزیابی فناوری یکی از مولفه های اصلی مدیریت فناوری و دربرگیرنده فرآیندی است که بر اساس آن بنگاه ها پس از شناسایی فناوری ها، میزان جذابیت آنها و توانمندی و قابلیت های خود در آن فناوری ها را ارزیابی می کنند. یکی از کاربردهای مهم این مقوله، بکارگیری نتایج ارزیابی فناوری در تدوین راهبرد فناوری و تعیین اولویت های سرمایه گذاری است. مدل هایی که تاکنون در حوزه ارزیابی فناوری توسعه داده شده اند همگی به موضوع ارزیابی یک فناوری خاص در سطح یک بنگاه تمرکز داشته اند. این در حالی است که در بیرون از مرزهای بنگاه و در سطح زنجیره تامین، معمولا با مجموعه ای از فناوری های به هم پیوسته روبه رو هستیم که با محصولات/فناوری های درون بنگاه ارتباط داشته و تصمیمات بنگاه را متاثر می کنند. بنابراین تصمیم گیری در مورد توسعه یا بکارگیری یک فناوری جدید در محصولات بنگاه مادر، بدون توجه به جذابیت آن برای تامین کنندگان و توانمندی ایشان در محقق ساختن این هدف امکان پذیر نخواهد بود. مقاله حاضر در پاسخ به این خلاء نظری به ارائه مدلی پرداخته اند که ارزیابی فناوری را در بنگاه های مادر دارای زنجیره تامین گسترده (با توجه به نظرات و توانمندی های تامین کنندگان) امکان پذیر می سازد. در این مقاله از یک رویکرد کیفی به عنوان روش تحقیق استفاده شده است. داده ها از طریق انجام مصاحبه های عمیق اکتشافی با خبرگان (که به صورت هدفمند از صنعت خودروسازی ایران انتخاب شده اند) جمع آوری شده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش تحلیل تم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و بر اساس یافته های تحقیق اقدام به طراحی مدل شده است. در مرحله بعدی نیز اعتبار مدل طراحی شده با استفاده از روش گروه کانونی مورد تایید قرار گرفته و نهایتا در قالب دو فقره تجربه صنعتی مختلف صحه گذاری شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی فناوری، واحد فناوری راهبردی محصول، گروه های فناوری هموسته، زنجیره تامین فناوری، ماتریس بسط یافته ارزیابی فناوری، صنعت خودروسازی ایران
  • مهدی محمدی*، مهدی الیاسی، سید مصطفی محمدپور نارنجی، آرش شجاعی چرمینه صفحه 57
    امروزه نوآوری به یکی از مهم ترین عوامل رشد اقتصادی پایدار کشورها تبدیل شده و مدل های مختلفی برای ارزیابی و مقایسه نظام ملی نوآوری کشورها وجود دارد. مقاله حاضر تلاش دارد با بررسی مدل های ارائه شده و با تاکید بر ابعاد نظام ملی نوآوری، مدلی برای ارزیابی توان نوآوری در سطح ملی ارائه دهد. بنابراین ابتدا با انجام مطالعات کتابخانه ای و بررسی مدل های مختلف، شاخص های مربوط به هر یک از کارکردهای نظام نوآوری استخراج و پس از آن با برگزاری پانل خبرگان متشکل از پنج صاحب نظر این حوزه، شاخص های نهایی احصاء گردید که بر پایه آن مدلی با 7 عامل و 29 شاخص در غالب عوامل زمینه ای، ورودی، فرآیندی و خروجی محیط نوآوری، برای سنجش میزان نوآوری در سطح ملی ارائه شد. در ادامه با استفاده از داده های استخراج شده از منابع مختلف بین المللی و روش تحلیل عاملی تاییدی، ابعاد و مولفه های مدل مورد تایید قرار گرفتند و سپس بر مبنای این مدل، 146 کشور جهان از منظر نظام ملی نوآوری رتبه بندی شدند که نتایج آن با سایر مدل های مشابه مقایسه گردید. در نهایت نیز وضعیت ایران در هر یک از کارکردهای هفت گانه (مرتبط با 7 عامل مورد اشاره) مشخص و بر مبنای آزمون t بر روی میانگین امتیازات کشورها، نقاط قوت و ضعف نظام ملی نوآوری ایران تعیین و راهکارهایی جهت بهبود آن ارائه شده است.
    کلیدواژگان: نظام ملی نوآوری، سنجش توان نوآوری ملی، تحلیل عاملی تاییدی، رتبه بندی
  • اکبر گلدسته*، محمود ابوالقاسمی، مقصود فراستخواه، کوروش فتحی واجارگاه صفحه 81
    در این مقاله، عوامل موثر بر جذب دانشجو توسط موسسات آموزش عالی غیرانتفاعی به استناد دیدگاه های ذینفعان و سیاستگذاران این خرده نظام از دو جنبه میزان اهمیت و عدم قطعیت رخداد آنها طی افق زمانی سند چشم انداز 1404 مورد شناسایی قرار گرفته اند. به این منظور، روش پژوهش آمیخته شامل اجرا و تحلیل مصاحبه های نیمه سازمان یافته با صاحبنظران حوزه آموزش عالی غیرانتفاعی )در بخش کیفی( و جمع آوری و تحلیل نظرات ذینفعان و سیاستگذاران در قالب پرسشنامه تهیه شده از نتایج تحلیل کیفی )در بخش کمی(، اجرا شده است. در بخش کیفی 103 عامل (خرده مقوله) در 4 سطح کلی بین المللی، ملی، نظام آموزش عالی کشور و نظام درونی این موسسات شناسایی شدند. نتایج بخش کمی نشان داد که بنا بر دیدگاه هر دو گروه ذینفعان و سیاستگذاران، کیفیت آموزشی موسسات غیرانتفاعی و رتبه و اعتبار آنها طی ده سال آینده به عنوان مهم ترین عامل جذب دانشجو توسط آنها مطرح خواهد بود. به علاوه، از دیدگاه ذینفعان، وضعیت بودجه تخصیصی به دانشگاه های دولتی و وضعیت دانشگاه آزاد اسلامی، دارای بیشترین عدم قطعیت بوده اند. سیاستگذاران نیز، وضعیت بازار کار و اشتغال در کشور و رقابت جریان های سیاسی طی ده سال آینده را به عنوان عواملی با بیشترین عدم قطعیت تلقی کرده اند. آزمون های آماری نشان داده اند که بین نظرات ذینفعان و سیاستگذاران در سطوح 4گانه کلی مورد اشاره در بالا، تفاوت معنی داری به جهت میزان اهمیت عوامل وجود نداشته است لیکن سیاستگذاران، بیشترین عوامل دارای عدم قطعیت را در سطوح ملی ؛ و ذینفعان، این عوامل نایقین را ذیل سطح نظام آموزش عالی کشور ارائه نموده اند.
    کلیدواژگان: خرده نظام آموزش عالی غیرانتفاعی، سند چشم انداز 1404، سیاستگذاری آموزش عالی، ذینفعان آموزش عالی، پژوهش آمیخته
|
  • Peyman Akavan*, Masumeh Nabizadeh Page 1
    In today's environment, sustainable competitive advantage is dependent to the "knowledge capital". In such an environment, knowledge is the most important concept for the creation of value added. Previous studies show that people, organizations, and nations have advantages over competitors that have used knowledge strategically. Due to the current situation and the transition from an industrial economy to knowledge economy and knowledge management function in this change, it seems that providing a model for the management of intangible assets can be useful for improving economic and social conditions in the countries. Therefore, this study tries to provide a model of knowledge management at national level to reduce the loss of national intellectual capital and national knowledge. For this purpose, grounded theory was selected as a qualitative method for collecting and analyzing data. Knowledge management experiences were studied in a number of countries and key success factors were extracted with using the first stage of grounded theory. A group of experts and professionals was used to concise concepts and generate the theory in the fields of knowledge management. It should be noted, in addition to the construction of the model, the native components of country were added due to experts’ opinion and model validation was performed in this stage. Finally, interpretive structural modeling approach was used to test the theory and components were classified in three levels: vision, enablers and outcomes.
    Keywords: National knowledge management, Grounded Theory, Interpretive Structural Modeling (ISM)
  • Alireza Pooya*, Monireh Ahmadimanesh Page 17
    Evaluating and comparing the quality and quantity of scientific publications is a helpful method for relative evaluation of science at universities which is made based on facilities and opportunities. In different rating systems, the assessment of scientific publication is based on various indicators. Knowing these indicators and analyzing the strengths and weakness of the universities with regard to them, orient the universities to a better position and rank. Therefore, in this study, we have usedmultivariate analysis of variance and discriminant analysis to investigate the differences between the top universities and Iran universities in the ranking of Leiden in order to identify an approach for reforming. According to the results of each of the indicators such as the p, TNCS, MNCS, P(top 1%), PP(collab), PP(>5000 km) cause the low rank for Iran universities in comparison to the world ones. In addition, the combination of factors such as the number and share of joint international publications, the number of joint publications both short and long distance, citing the share of 1%, the share of international joint publications, joint publishing industry share, the share of joint publications are short, long distance
    Keywords: Ranking system of Leiden, Impact Factor, Collaboration Factor, Scientometrc
  • Roghayeh Ghazavi*, Behjat Taheri Page 31
    Because of different characteristics, the research performance comparison of different fields is not possible, but research and technology policy makers need to compare researchers and institutions and evaluate them from various aspects, including capability, performance, efficiency, productivity, and so on. The present work aimed to consider the differences between research performances of various fields and weighting and valuating of scientific production (publications) of that field, justify and normalize them. The method of research is scientometrics and performed with using literature review, content analysis and descriptive-survey techniques. A sample (n=106) of the productive researchers in the years 2008 to 2011 introduced by the Ministry of Science, Research and Technology in four areas: engineering, basic sciences, social sciences and humanities, and medical sciences. According to the questions of research, researchers’ CV (by researcher made checklist) was collected and analyzed. To determine the weight and ratio of publications, Shannon Entropy and AHP methods were used. According to the research findings in the field of engineering, inventions (0.142); in basic sciences , international papers (0.074); in humanities, books (0.174); and also in medical sciences, international papers (0.111) had the most weights rather than other formats. According to the amount and importance of formats in various fields, the weight of publications is different. The value of each format rather than the others, calculated with matrix and by division of obtained weights. With attention to the previous literatures and approved hypothesis of this research about differences between indicators of various field it is necessary to results of the research and weighted publication indicators use for evaluation, monitoring of research performance and assessing the productivity and efficiency of comparison of fields and related disciplines to achieve real results which is based on policy making. According to the changes of publication practices over time and changes in covering of evaluated databases, it is necessary to revise the values and the ratios constantly.
    Keywords: Research evaluation indicators, scientific products, scientific fields, scientific disciplines, valuation, normalization
  • Mohammadreza Arasti*, Ahmad Karimpour, Bozorgmehr Firouzfar Page 41
    Technology evaluation is one of the main funtions of technology management in all corporations. It contains the assessment of product and/or process technologie's attractiveness as well as the firm's technological capabilities. The result of technology evaluation is normally used for technology strategy formulation. Despite the importance of technology strategy at corporate level which includes investment priorities of corporation, its subsidiaries and the supplier's network in the field of technology, almost all of technology evaluation models and frameworks are designed for single companies and dont consider the situation of suppliers. However, the motives and capabilities of supply chain regarding the development/acquisition and implementation of new technology in the end product should be taken into account by corporations. Otherwise, new product development process at corporate level might fail or become successful in term of time and cost. In this paper, we propose a conceptual model for evaluation of technologies which integrates corporation and it supplier's motives and capabilities regarding a specific technology. By reviewing the literature, interviewing experts from automative industry and then using thematic analysis method, the first draft of proposed model is conceived. The model is subsequently verificated and validated through a focus group. Finally, the applicability of model is confirmed via two case studies.
    Keywords: Technology Evaluation, Strategic Product Technology Unit (SPTU), Homogamic Technology Groups, Technology Supply Chain, Expanded Technology Evaluation Matrix (ETEM), IRAN Automotive Industry
  • Mehdi Mohammadi*, Mahdi Elyasi, Mostafa Mohamadpour Naranji, Arash Shojaei Page 57
    In the recent years, innovation has become an important indicator of sustainable economic growth in most countries. Therefore, there are different models for evaluating and comparing the national innovation system of countries. This paper is out to represent a model for evaluating the effectiveness of innovation at the nation-wide level by the means of studying the models proposed around the world. For this purpose, a variety of models are studied and the key indicators of national innovation systems are identified. From these indicators, those which are indicated in at least five models are chosen and after interviewing with several elites in this area, the most important key indicators are specified. Using the finalized key indicators, a model including 7 factors and 29 indicators is developed in order to evaluate the amount of innovation at the nation-wide level. There are four groups of base, input, process and output factors. Furthermore, by the use of data’s from different international sources and the conformity factor Analysis method, the aspects and the factors of the model are verified. In the next step, 146 countries were ranked and compared by the use of this model. Finally in each of the 7 factors, Iran’s status was assigned and by the use of the T-Test on the average scores of all countries, the strengths and weaknesses of Iran’s national Innovation system were determined and suggestions for improvement were represented.
    Keywords: National innovation system, evaluating of national innovation capability, conformity factor Analysis, Ranking
  • A. Goldasteh*, M. Abolqasemi, M. Farasatkhah, K. Fathi Vajargah Page 81
    Recruitment of students in recent years shows a semi-rapid decline trend in Iranian higher education system. Cause of lack of governmental budget, this situation is critical for nonprofit higher education institutes. It seems these institutes gradually fade if such conditions to be continued , so determination of effective factor in student recruitment has particular importance in future of these institutes . In this study a mixed method of research was used for identification and evaluation of effective factors in student recruitment for 10 years ahead. In the qualitative section, Semi structured interviews were conducted with key informants in nonprofit universities in Iran. Interviews continued to reach theoretical saturation in main categories. Also environmental scanning of these universities during the last decade was used based on archived & documented information (including manuscripts, laws, regulations,…) Results showed that, uncertain factors were classified to four main levels as follows: International (5 categories & 16 sub categories), national (10 categories & 29 sub categories), higher education sectors (5 categories & 30 sub categories) and finally institutional level (6 categories & 34 sub categories). In quantitative section, key informant respondents (including 28 policy makers & 43 beneficiaries) had ranked mentioned levels by evaluation of their importance & uncertainty of 103 sub factors via a questionnaire including a 10 points scale system. Results showed that, there was no significant difference between two group of respondents about values of importance of 4 main levels of factors (p > 0.05). Also policy makers responses showed that national level had the main uncertainty, but beneficiaries’ responses showed that higher education sector level had the main uncertainty.
    Keywords: Nonprofit higher education subsystem, 2025 vision of Iranian national document, higher education policy making, higher education beneficiaries