فهرست مطالب

فصلنامه سیاست علم و فناوری
سال نهم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی گودرزی صفحه 0
  • سحر کوثری*، سید سپهر قاضی نوری، فاطمه ثقفی، قاسم عمو عابدینی صفحه 1
    یکی از اصلی ترین انگیزه های تحقیقات در حوزه مهندسی و علم در مقیاس نانو، پیشبرد اهداف وسیع اجتماعی است؛ در رویکرد متعادل آثار اجتماعی توسعه فناوری، نه تنها مزایای اجتماعی بلکه پیامدهای پیش بینی نشده نیز مدنظر می باشد. مورفولوژی به عنوان نوعی از ارزیابی پیشینی سیاست گذاری، این اطمینان را ایجاد می کند که با مدنظر قراردادن اهداف بدیل و عدم قطعیت های آثار اجتماعی توسعه فناوری، رویکرد متعادل توسعه و شرایط متنوع آینده را نیز مدنظر قرار داده است. در این مقاله، از روش مورفولوژی به عنوان یکی از روش های برنامه ریزی سناریویی جهت استخراج های سناریوهای باورپذیر آینده بهره گرفته شده است. این مطالعه بر ارتباط و ارزش توسعه فناوری نانو در حوزه های مختلف تمرکز داشته و نتایج آن نشان می دهد که هرگاه روش مورفولوژی در یک فرآیند مشارکتی و نظام مند استفاده شود به سیاست گذاران کمک می کند تا اجماع و تعهد به خروجی ها تحقق یابد. افزون بر این، فناوری نانو می بایست در افق زمانی مدنظر در سه حوزه انرژی، فناوری اطلاعات و ارتباطات و همچنین پزشکی و داروسازی توسعه یابد تا سناریوی مطلوب مقدور آثار اجتماعی تحقق یابد.
    کلیدواژگان: آثار اجتماعی، توسعه سناریوها، تحلیل مورفولوژی، نانوفناوری
  • هومن شبابی *، محمود یحیی زاده فر، محسن علیزاده ثانی صفحه 17
    رشد سریع صنایع خلاق طی سالیان اخیر موجب شده تا بسیاری از کشورهای توسعه یافته جایگاه ویژه ای را برای این صنایع در اقتصاد خود در نظر گیرند. هدف مقاله حاضر، بررسی نقش سیاست گذاری نوآوری در ورود شرکت ها به صنایع خلاق با بهره گیری از عوامل سیاستی سه گانه موثر در ورود شرکت ها به این صنایع (عوامل ارتباطی، مالی و اداری) می باشد. برای این منظور از رگرسیون پانل بهره گرفته شده و به ترتیب از اثرات خارجی شبکه، سودآوری بانک ها و تعداد رویه های راه اندازی به عنوان معیار سنجش عوامل ارتباطی، مالی و اداری در کشورهای حوزه خاورمیانه و کشورهای منتخب حوزه آسیا، اروپا، آمریکا و اقیانوسیه استفاده شده است. نتایج به دست آمده ارتباط مثبت و معنادار اثرات خارجی شبکه و نیز سودآوری بانک ها و همچنین رابطه منفی و معنادار تعداد رویه های راه اندازی را با ورود شرکت ها به صنایع خلاق نشان می دهد. نتایج پژوهش حاضر راهگشای سیاست گذاران در هدایت شرکت ها به سمت صنایع خلاق می باشد.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری نوآوری، صنایع خلاق، اقتصاد خلاق، اثرات خارجی شبکه، بازار وام
  • لیلا نامداریان* صفحه 31
    مراکز اسناد و مدارک علمی، کانون اطلاعات علمی و فناورانه بوده و از این جهت به عنوان یکی از نهادهای مهم میانجی در نظام علم و فناوری هرکشوری قلمداد می شوند. برای بررسی نحوه پشتیبانی این مراکز از نهادهای سیاست گذار علم و فناوری و حصول اطمینان از وجود روابط لازم بین این نهادها، به چارچوب خاصی نیاز داریم تا به خلاءهای موجود پی برده و راه حل هایی را برای پیشبرد مدیریت، تحلیل و تولید اطلاعات استراتژیک، اتخاذ نمائیم. در راستای تحقق این هدف، مقاله حاضر با بهره گیری از روش ترکیبی، مدلی را برای بررسی وضعیت پشتیبانی این مراکز از سیاست گذاری علم و فناوری توسعه داده و سپس این مدل در خصوص پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) پیاده شده است. با بهره گیری از این مدل، وضعیت پشتیبانی ایرانداک از سیاست گذاری علم و فناوری از دیدگاه سیاست گذاران و همچنین از دیدگاه مدیران و کارشناسان این پژوهشگاه مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج این بررسی، نشان می دهد ایرانداک به لحاظ پشتیبانی از سیاست گذاران وضعیت چندان مناسبی ندارد. اقداماتی که ایرانداک و سایر مراکز اسناد و مدارک علمی در پشتیبانی از سیاست گذاری می توانند انجام دهند عبارتند از: تولید دانش و اطلاعات تحلیلی مورد نیاز سیاست گذاران؛ تقویت و بهبود فرآیندهای نشر و اشاعه دانش و نیز اطلاعات مورد نیاز سیاست گذاران؛ مشارکت و همکاری رضایت بخش در سیاست گذاری؛ کمک به تکمیل و تقویت زیرساخت ها، قوانین و مقررات علم و فناوری کشور؛ و نهایتا راه اندازی و ساماندهی نظام های آماری و اطلاعات علمی، پژوهشی و فناوری.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری، پشتیبانی اطلاعاتی، مراکز اسناد و مدارک علمی، کارکردهای نظام ملی نوآوری
  • محمد صادق خیاطیان*، مهدی الیاسی، سید حبیب الله طباطباییان صفحه 49
    اقتصاد دانش بنیان، اقتصاد نوینی است که در آن تولید، توزیع و استفاده از دانش، منبع اصلی رشد و ایجاد ثروت است. موتور محرک چنین اقتصادهایی شرکت های دانش بنیان هستند که به منظور هم افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی و همچنین تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه در حوزه فناوری های برتر نقش دارند. به دلیل ریسک های ذاتی و ویژگی های خاص، یکی از چالش های موفقیت این شرکت ها، تداوم رشد و پایداری آنها است. با وجود اثربخشی قابل ملاحظه این شرکت ها، آمارها نشان می دهد که بیشتر آنها در طول زمان یا از بین رفته یا کوچک باقی می مانند و تنها تعداد اندکی از آنها به شرکت هایی بزرگ تر تبدیل می شوند. همچنین ورود موفق به بازار و رقابت، با عدم اطمینان بالایی همراه بوده و محدودیت های مختلفی در این زمینه وجود دارد. از این رو تعداد زیادی از این شرکت ها و به خصوص شرکت های جدیدتر پس از ورود به بازار، در اندک زمانی آن را ترک می کنند. در این راستا هدف این تحقیق، ارائه الگویی جهت تبیین پایداری و شناسایی عوامل موثر بر پایداری شرکت های دانش بنیان در ایران است.
    پس از مرور پیشینه تحقیق و طبقه بندی برخی از عوامل موثر بر پایداری شرکت های دانش بنیان، با تکیه بر مصاحبه عمیق با 12 نفر از مدیران و صاحب نظران حوزه شرکت های دانش بنیان، پرسشنامه و مدل مفهومی تحقیق طراحی گردید. در نهایت هم با مشارکت 330 نفر از مدیران شرکت های مستقر در پارک های علم و فناوری سراسر کشور، پرسشنامه توزیع و داده های طرح گردآوری شد. نتایج حاصله نشان داد که اولا؛ ماهیت پایداری شرکت های دانش بنیان از چهار مولفه نتایج مالی، نتایج بازار، نتایج نوآوری و نتایج کارآفرینی تشکیل شده است. ثانیا؛ عوامل موثر بر پایداری شرکت های دانش بنیان، دارای دو مولفه اصلی عوامل درون سازمانی (متشکل از دو دسته عوامل فردی موسسین و عوامل شرکتی) و عوامل برون سازمانی (متشکل از دو دسته عوامل ویژگی های کسب وکار و مولفه های نظام نوآوری) می باشد.
    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، شرکت های دانش بنیان، شرکت های جدید فناوری بنیان، پایداری
  • امیر الداغی*، حسین صفری صفحه 63
    زیست فناوری یکی از جدیدترین فناوری هایی است که باعث افزایش تولیدات کشاورزی، تسریع در بهبود بیماری ها، رفع آلودگی های محیط زیست و... شده و برای گسترش و اشاعه آن نیاز به اقداماتی می باشد که یکی از مهم ترین آنها تجاری سازی فناوری است. امروزه برای پژوهشگران و متخصصان زیست فناوری کشور چاپ مقاله و دستیابی به دانش فنی ترکیبات جدید در این حوزه کار سختی نیست اما ورود به بازار و تجاری سازی محصولات زیست فناوری موضوعی است که در کشور واجد ضعف جدی است. یکی از مراحل اصلی در تجاری سازی، قیمت گذاری فناوری است. این تحقیق به دنبال ایجاد چارچوبی جدید به منظور تسهیل در تجاری سازی فناوری های حوزه زیست فناوری از طریق ارائه مدلی برای ارزش گذاری و رتبه بندی اختراعات ثبت شده این حوزه است. بر همین اساس با استفاده از تحلیل محتوای استنباطی، معیارهای موثر بر ارزش فناوری از مقالات و کتب این حوزه استخراج و در اختیار خبرگان قرار گرفت تا آنها به هر یک از این معیارها وزنی اختصاص دهند. وزن دهی به شاخص ها با استفاده از روش حداقل مربعات لگاریتمی فازی (FLLSM) انجام شد و در مرحله بعد با استفاده از بانک اطلاعاتی موجود در ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری و دیگر مراکز متولی زیست فناوری در کشور، اطلاعات مربوط به 54 اختراع ثبت شده در کشور در حوزه های پنج گانه زیست فناوری (شامل زیست فناوری دریایی، محیط زیست، شیمی، پزشکی و کشاورزی) استخراج گردید. در نهایت هم اختراعات ثبت شده این حوزه های کاربردی با استفاده از روش FGTMA رتبه بندی شدند. نتایج به دست آمده از این پژوهش موید آن است که مهم ترین پارامترهای تاثیرگذار بر ارزش فناوری، معیار بازار است. به علاوه حوزه های جذاب در بخش زیست فناوری نیز به ترتیب عبارتند از: محیط زیست، کشاورزی، پزشکی، شیمی و دریا.
    کلیدواژگان: اقتصاد ارزش گذاری فناوری، زیست فناوری، رتبه بندی، FLLSM و FGTMA
  • حسن دانایی فرد* صفحه 79
    حکومت ها به اتکاء خط مشی های عمومی، جامعه را مدیریت می کنند. از این رو موفقیت یا شکست آنها در گرو به کارگیری عالمانه و سنجیده چنین خط مشی هایی است. بنا به عوامل و شرایطی، بعضا در نظام های سیاسی نوعی از خط مشی های عمومی ظهور و بروز می کند که فاقد رژیم خط مشی (سیاستی) هستند؛ از نوعی نظریه برنامه برخوردار نیستند؛ دچار نوعی تناقضات درونی اند؛ طرح خط مشی (سیاستی) تنسیق شده ای ندارند؛ در پی کاهش یا انتقال هزینه ها هستند؛ دارای سیستم پایشی و ارزشیابی منسجمی نیستند؛ صبغه سیاست زدگی بالایی دارند و... . نویسنده این گونه خط مشی ها را «خط مشی های رفع تکلیفی نامگذاری» کرده و مدعی است در همه کشورها درجاتی از این نوع خط مشی ها وجود دارد. عوامل متعددی منجر به شکل گیری این نوع خط مشی ها می شود که پیامدهای رفتاری، نگرشی و گفتاری متعددی در سطح ملی یا بین المللی در پی خواهد داشت. هدف این مقاله پردازش مفهومی، فهم شکل گیری و واکاوی پیش آیند و پس آیند چنین پدیده ای است1.
    کلیدواژگان: سیاست های عمومی، خط مشی های (سیاستی) رفع تکلیفی، سیستم های سیاسی، دولت
|
  • Sahar Kosari *, Fateme Saghafi Page 1
    One of the basic engineering and scientific research motivation in nanotechnology scale is society's widespread goals. In balanced approach of society's effect of technology development not only society's advantages but also unpredicted effects are emphasized. Morphology as a pre-evaluation of policy making ensures that it has considered alternative goals and uncertainties of society's effects of technology development besides balanced approach of development and various conditions of future. In this paper we have used morphology as a scenario planning approach for extracting possible future scenarios. This paper has concentrated on value of technology development and its relationship in various scopes. Final results show that using morphology in a cooperative and organized process can help the policy makers to reach the agreement and commitment to output. Furthermore nanotechnology must be developed in desired time horizon in three scopes of energy, information and communication technology and medicine and pharmacy in order to make the desirable scenario of society's effect possible.
    Keywords: Societal Implication, Scenario Development, Morphologic Analysis, Nanotechnology
  • Homan Shababi*, Mahmuod Yahyazadefar Page 17
    Fast growth of creative industries in recent years lead countries to pay special attention to creative industries in their economies. This leads governments to exert innovative policies to encourage companies to enter creative industries. This problem raises the question that how much money do the developing countries invest in creative industries and what is the role of innovative policies in companie's entry to creative industries. The objective of the present paper is to investigate the role of innovative policies in companie's entry to creative industries in Middle East and selected countries of Asia, Europe, America and Oceania using UNCTAD criteria of communication, financial and administrative factors. To do so, network externalities, bank's profitability and start up procedures were used as criteria for communication, financial and administrative factors, respectively. The results showed that network externalities and profitability of the banks have positive and significant relationship and start-up procedures have negative and significant relationship with firm's entrance to creative industries. These results are useful for policymakers to make better and much more precise policies in infrastructural, legal and financial sectors.
    Keywords: Innovation Policy, Creative Industry, Creative Economy, Network Externalities, Loan Market
  • Lila Namdari * Page 31
    Scientific document centers are management centers for science and technology information. So, they could be considered as important mediators institutions of science and technology system in Iran. In order to investigate how these centers support institutions of science and technology policy and to ensure that there exist the relationships among these institutions, a framework is required to fill the existing gaps and find solutions for improving management and analyzing information for science and technology policy. According this, a model has been developed by mixed method in this study. Then, this model has been implemented in Iranian Research Institute for Information Science and Technology (IRANDOC).Using this model, the situation of IRANDOC support of science and technology policy has been evaluated from the perspective of policy-makers and administrators and experts of IRANDOC. The results of the study show the current situation of IRANDOC support is not appropriate. Some of the activities that IRANDOC and other scientific document centers can do in support of policy-making included: Access to the infrastructure in the organization to create the knowledge and analytical information required by science and technology policy-makers; Strengthen and improve the processes of diffusion of knowledge and information required by science and technology policy-makers; Access to the infrastructure in the organization to achieve the satisfactory cooperation in science and technology policy-making; Access to the infrastructure in the organization to help to complete and strengthen the infrastructure, rules and regulations of Science and Technology; Illustrate the position of IRANDOC brand among the institutions of science and technology policy; Access to the infrastructure in the organization to set up and organize statistics systems, for scientific, research and technology information.
    Keywords: Policy, Making, Information Support, Scientific Document Centers, Functions of National Innovation System
  • Mohamadsadegh Khayatiyan*, Mehdi Elyasi Page 49
    The Knowledge based economy is the modern economy that in which, the production, distribution and use of knowledge is the main source of growth and wealth creation. Knowledge based firms, are driver of Knowledge based economy. These firms have role in the synergy of science and wealth, development of Knowledge based economy, achievement to the scientific and economic objectives and commercialization of research and development in high technologies. However, due to inherent risks and specific characteristics, growth and sustainability is one of the challenges of these firms’ success. Despite the remarkable effectiveness of these firms, the statistics show that most of them are failed or remain small at the period and few of them be large. Also the successful entry into the market and compete has high uncertainty and several limitations. Therefore, the large number of firms, especially new firms, leave the market early after entering. The aim of this article is to provide a model to explain sustainability and the factors affecting the sustainability of Knowledge based firms in Iran. In this article, concept model and questionnaire is designed after reviewing the literature and an assortment of some of the factors affecting the sustainability of Knowledge based firms, with an emphasis on depth interviews with 12 of managers and experts in field of Knowledge based firms. Finally, the questionnaire was run with the participation of 330 managers of firms located in S&T parks. The results of this study showed that the sustainability is formed of 4 components, including financial results, market outcomes, innovation results and entrepreneurshio results. Secondly, the factors affecting the sustainability of Knowledge based firms, have two main components, including internal factors consisting of 2 factors: individual founders factors and corporative factors and also external factors consisting of 2 factors: the characteristics of business and innovation system components.
    Keywords: Knowledge Based Economy, Knowledge Based Firms, New Technology Based Firms, Sustainability
  • Amir Aldaghi *, Hosein Safari Page 63
    The difference that exist between developed and developing countries, is technology particularly advanced technology. One of the advanced technologies is biotechnology that so interesting in recent years and achieved many successes in the domestic and international level. Biotechnology is one of the newest technologies which increase the agricultural productivity, accelerating recovery of diseases, eliminate environmental pollution and so on, to expand and its dissemination need to take measures that commercialization of technology is one of the most important ones. Today publishing paper and access to technical knowledge of new compounds in this field not hard, however, country has serious weaknesses in market entry and commercialization of biotech products. Technology pricing is one of the main steps in commercialization. Accordingly, this research sought to create a new framework to facilitate commercialization of technologies in the field of biotechnology through developing a model for the valuation and ranking of patents in this field. On this basis by deductive content analysis, effective criteria on technology pricing were derived from literature of this field, then were available to experts for allocating weight to each of criteria, weighting to the criteria was conducted by Fuzzy Logarithmic Least Squares Method (FLLSM), in the next stage by using the database at biotech development department of Presidential Deputy for Science and Technology and other biotech centers in the country, were extracted information of 54 registered patents in the quintuple areas of biotechnology (including marine biotechnology, ecology, chemistry, medicine, agriculture). Finally, patents of this applied areas were ranked by using Fuzzy Graph Theory and Matrix Approach (FGTMA). The results of this research revealed that market criteria are the most important effective parameters on technology value. Furthermore, attractive areas in the biotech sector are as follows: environment, agriculture, medicine, chemistry and sea.
    Keywords: Technology Valuation, Biotechnology, Ranking, FLLSM, FGTMA
  • Hasan Danaeifard* Page 79
    Public policies are instruments of governments for managing public affairs. Therefore their success or failure depends on the implementation of such policies is wisely and tactfully.Sometimes in political systems,emerged a kind of public policy with following charactristic:lack of policy regime and a programme theory ,suffering from a kind of inner contradictions , have not a articulated policy design,its purpose is transfer or decreasing public expenditures, have not an integrated monitoring and evaluation system , ascend to high politicization and …The author have called such policies as "getting rid of" public policies and claimed there are some degree of this type of policies in all countries. Several factors leading to the formation of such policies and these kind of policies have impacts on attittude, language and behavour of people. The purpose of this article is to describe the conceptual foundations, formation, and exploring antecedents and concequences of such policies.
    Keywords: Public Policies, Getting Ride Public Policies, Political Systems, Government