فهرست مطالب

جراحی ایران - سال بیست و چهارم شماره 2 (تابستان 1395)

نشریه جراحی ایران
سال بیست و چهارم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/19
  • تعداد عناوین: 14
|
  • ابوالقاسم اباسهل، کاظم زنده دل، کوروش شمیمی، سیاوش صحت، کاظم عباسیون، غلامعلی عکاشه، ایرج فاضل، محمدعلی محققی*، احمد میر صفحه 1
    زمینه و هدف
    مطب جایگاهی مقدس و مفید در جامعه و خط اول ملاقات بیماران و مردم با طبیبان و جامعه پزشکی است. در گروه حرفه ای جراحان نیز مطب از جایگاهی والا و معنوی و تاثیرگذار برخوردار است. در این مقاله تلاش شده است تا با ترسیم سیمای واقعی مطب جراحی، اصول حرفه ای و اخلاقی بایسته و شایسته و نیز رفتارها و منش های ناروا و ناشایست در این جایگاه مقدس، مستندی اجمالی و با ارزش به جراحان و سایر پزشکان عزیز، پرتلاش و اخلاق مدار کشور و الگوئی برای طبیبان سایر ملل تقدیم گردد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بروش دلفی توسط کمیته اخلاق جامعه جراحان ایران، متشکل از 14 نفر از اعضاء انجام شد. در مرحله اول با مرور صورت جلسات 14 نشست قبلی کمیته اخلاق، موضوعات کلان اخلاق پزشکی و امور حرفه ای مطرح در جامعه پزشکی و به ویژه حرف جراحی، استخراج و اولویت بندی شد. مسائل اخلاقی و حرفه ای در مطب جراحان، به عنوان اولویت اول مشخص گردید. در مرحله دوم لیست موضوعات دارای ماهیت اخلاقی و حرفه ای حائز اهمیت در مطب جراحی شناسائی و طی مطالعه کتابخانه ای تکمیل گردید. در نهایت این موضوعات به سه گروه، 1) مسائل و آداب اخلاقی و حرفه ای الزام آور در همه شرایط، 2) موضوعات و فضائل اخلاقی اختیاری (ترجیحی) که رعایت آنها به ارزش ها و شایستگی های جراح می افزاید، 3) رذائل و مناهی و موضوعاتی که شایسته حرفه مقدس طب نیست و ممنوع و مستوجب پیگیری و توبیخ است، طبقه بندی شد.
    یافته ها
    در مجموع 20 موضوع کلان اخلاقی و حرفه ای حائز اهمیت شناسائی شد: مسائل اخلاقی و حرفه ای در مطب جراحان، اخلاقیات عمومی در حرفه جراحی، مسائل اخلاقی مرتبط با آموزش جراحی (کلاسیک، مداوم)، حفظ اسرار و افشای راز، احترام به نیازهای معنوی بیماران، اخلاقیات ارتباطات، تعاملات و همکاری ها در حرفه جراحی، مسائل قانونی دارای ریشه اخلاقی و اخلاقیات مرتبط با رضایت آگاهانه و تصمیم گیری جایگزین، حرفه ای گری، نوآوری ها – تکنیک ها و ابزار جدید، عدالت، تضارب منافع و مسئولیت، مسائل اخلاقی با ابعاد مذهبی، پژوهش و نوآوری، موضوعات درون حرفه ای، مسائل اخلاقی به تفکیک رشته های جراحی، مسائل اخلاقی دارای پیامدهای سیاسی و اخلاق در بحران ها و حوادث. در مورد اولویت مسائل اخلاقی و حرفه ای در مطب جراحان اتفاق نظر و اجماع حاصل شد و این موضوع برای مطالعه حاضر انتخاب گردید. در این اولویت، 40 موضوع شناسائی و در مطالعه کتابخانه ای 45 موضوع دیگر به لیست اضافه شد. با اجماع نظر گروه مطالعه، موضوعات شناسائی شده به سه گروه، بایسته (33 موضوع)، شایسته (32 موضوع) و ممنوع یا مذموم (20 موضوع)، تقسیم بندی و به تفکیک هر گروه اولویت بندی شد.
    نتیجه گیری
    مطب جایگاهی مقدس و محل ارائه طیف وسیعی از خدمات جراحان به بیماران و جامعه می باشد. دانستن و رعایت اصول و آداب اداره مطب جراحی، اموازین اخلاق پزشکی و اصول حرفه ای، و اجتناب از لغزش ها، اشتباهات، بدخلقی ها، و بدرفتاری ها، لازمه خدمات شایسته حرفه ای در این مکان مقدس و جلب اعتماد عمومی و بیماران و ارتقای اخلاق حرفه ای و سلوک اجتماعی است. این مطالعه اولویت های مربوط به موضوعات اخلاقی مطب جراحی را در سه گروه بایسته ها، شایسته ها و نبایدها، تعیین نموده است. پرداختن به این موضوعات و تلاش برای پیاده سازی آنها، می تواند در ارتقاء مستمر خصوصیات اخلاقی در جامعه جراحی و پزشکی کشور موثر باشد.
    کلیدواژگان: مطب، جراحی، اخلاق پزشکی، آداب حرفه ای، حرفه ای گری، بایسته ها، شایسته ها
  • محمد شیرانی بیدآبادی، عباس امیرجمشیدی*، کوروش کریمی یارندی، هدیه مرادی تبریز، سید محمد حسینی، سیدشهاب قاضی میرسعید صفحه 20
    زمینه و هدف
    تومورهای هیپوفیزی سومین تومور شایع اولیه اینتراکرانیال می باشند. آدنوم های هیپوفیزی Atypical به وسیله MIB-1>3% و رنگ آمیزی هسته ای وسیع P-53 مشخص می شوند. هدف از این مطالعه مشخص کردن تاثیر سطح فاکتورهای MIB-1 و Mutant P-53 بر فرجام انواع مختلف آدنوم های هیپوفیزی جراحی شده می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت همگروهی (کوهورت) و در دو فاز گذشته نگر و آینده نگر به صورت همزمان از فروردین 92 تا مهر 94 در 83 بیماری که در تصویربرداری یا علایم بالینی شواهدی به نفع آدنوم هیپوفیز داشته و در بررسی هورمونال دارای شواهدی به نفع افزایش یک یا چند هورمون بوده و مورد جراحی ترانس اسفنوئید و یا کرانیوتومی قرار گرفتند، انجام شد. در مرحله گذشته نگر براساس محتویات پرونده ها و در مرحله آینده نگر براساس معاینه حضوری بعد از عمل جراحی، اطلاعات حاصل از خصوصیات دموگرافیک تومورهای فانکشنال و نان فانکشنال، MRI V/A، (حدت بینایی) و V/F (میدان بینایی)، آزمایشات هورمونال و فاکتورهای MIB-1 و Mutant P-53 جمع آوری گردید و حداقل یک سال پیگیری صورت گرفت. داده های بدست آمده وارد نرم افزار 19SPSS گردید و سطح P کمتر از 05/0 از نظر آماری معنی دار فرض گردید.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر تهاجم به سینوس کاورنوس در تومورهای فانکشنال (38 بیمار) و نان فانکشنال (45 بیمار) به ترتیب، 21 بیمار (3/55%) و 37 بیمار (2/82%) بود که از نظر آماری اختلاف معنی دار داشتند .(P=0.008) در این مطالعه بیماران با فرجام بد (46 مورد) و فرجام خوب (37 مورد) به ترتیب دارای: 1 MIB-1 (با میانگین ± انحراف معیار) 80/1±62/1 و 81/1±89/1 (P=0.490). 2 Mutant P53 (با میانگین ± انحراف معیار) 25/0±07/0 و 22/0±05/0 (P=0.834) بوده اند. ضمنا تهاجم در 39 مورد (7/84%) بیماران با فرجام بد و 19 مورد (3/51%) بیماران با فرجام خوب یافت شد که از نظر آماری اختلاف معنی داری بدست آمد (P=0.001).
    نتیجه گیری
    از بین فاکتورهای تهاجم تومور، حجم تومور MIB-1 Mutant P53، تنها فاکتور پیش بینی کننده در فرجام تومور، تهاجم تومور می باشد و مابقی فاکتورها می توانند نقش مخدوش کننده داشته باشند.
    کلیدواژگان: آدنوم هیپوفیز، MIB، 1 و Mutant P53
  • شعبان مهرورز، سلیمان حیدری، مهدی مرشدی*، مهدی عارفی صفحه 31
    زمینه و هدف
    فرو رفتن سوزن یا جسم تیز در پوست که در طی اقدامات تشخیصی یا درمانی اتفاق می افتد که به آن Needle - Stick Injury (N.S) گفته می شود. این اتفاق در حین اعمال جراحی برای جراحان به دفعات رخ می دهد، ولی در اغلب موارد به عنوان حادثه کم اهمیت تلقی شده و علیرغم وجود پروتکل های کامل در مورد نحوه اقدامات بعد از تماس، متاسفانه پیگیری مناسبی نمی شود. هدف از این مطالعه بررسی این موضوع بود که جراحان پس از ابتلا به این حادثه چه واکنشی داشته و تا چه میزان از اقدامات پیشگیری و درمان های پس از ابتلا حادثه فرو رفتن سوزن اطلاع داشته و به آن عمل می کنند.
    مواد و روش ها
    این یک مطالعه توصیفی – مقطعی (Cross – Sectional) است و در سال 1393 در 5 بیمارستان آموزشی درمانی تهران انجام شده است. جامعه مورد مطالعه به صورت سرشماری شامل جراحان شاغلی بود که بطور قطع و یقین مورد حادثه فرو رفتن سوزن خونی قرار گرفته بودند. کلیه افراد با رضایت شخصی وارد مطالعه شده و به سوالات شفاهی پاسخ داده و پرسشنامه مخصوص را پر نمودند. برای ثبت داده ها و محاسبه میانگین ها انحراف معیار از نرم افزار 22 SPSS استفاده شده است. در بررسی متغیرهای از آزمون های آماری خاصی استفاده نشد.
    یافته ها
    تعداد 318 نفر جراح، (66/55%) 177 نفر مرد و (34/44%) 141 نفر زن در مطالعه همکاری نمودند. میانگین سنی 95/8 ± 76/47 سال و سابقه جراحی03/7 ± 35/11 سال بود. تعداد 291 نفر (59/91%) واکسیناسیون کامل علیه هپاتیت B داشتند، سطح پوشش واکسیناسیون هپاتیت B در جراحان مرد 09/92% و در جراحان زن 78/90% بود. دفعات فرو رفتن سوزن در بین گروه مورد مطالعه حداقل 4 بار گزارش شد. پس از حادثه فرو رفتن سوزن تنها 92 نفر (9/28%) از جراحان بر اساس پروتکل استاندارد اقدام نموده بودند. 57 نفر (9/17%) به حادثه هیچ توجهی نداشته و بقیه جراحان هم پیگیری و اقدامات ناقص انجام دادند.
    نتیجه گیری
    بیشتر جراحان مورد مطالعه حادثه فرو رفتن سوزن را یک اتفاق غیر مهم قلمداد کرده و اغلب در برخورد با آن پروتکل های بهداشتی موجود را رعایت نکرده و در مواجهه با بیماران آلوده از اصول مراقبتی درباره پیشگیری اطلاع کافی ندارند. بنظر می رسد که این موضوع به دلیل فقدان اطلاعات کافی در این زمینه بوده و نیاز به اجرای برنامه های بازآموزی برای این گروه احساس می شود.
    کلیدواژگان: جراح، فرورفتن سوزن، ایدز، هپاتیت B، هپاتیت C
  • آرش آزاد مهر، کامبیز شیخی، ساویز پژهان، حمیدرضا خورشیدی*، علی بی هراس منفرد، امین نیایش صفحه 38
    زمینه و هدف
    رزکسیون جراحی تنها درمان طولانی مدت موثر آسپرژیلومای ریوی می باشد، اما به علت میزان بالای عوارض حین جراحی و پس از آن استفاده از این شیوه همچنان مورد بحث است. مطالعه حاضر با هدف بررسی نتایج و عوارض عمل جراحی در مبتلایان به آسپرژیلومای ریوی مراجعه کننده به بیمارستان مسیح دانشوری در فاصله سال های 1380 تا 1391 انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی - مقطعی، 43 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان مسیح دانشوری در فاصله سال های 1380 تا 1391 که با تشخیص آسپرژیلومای ریوی تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند، به صورت گذشته نگر و با مرور پرونده بالینی بیماران مذکور ارزیابی شدند. جهت پیگیری بیماران در انتهای طرح با بیماران جهت مراجعه به بیمارستان مسیح دانشوری تماس تلفنی گرفته شد که در مراجعه مذکور، بیماران تحت معاینه بالینی و بررسی رادیوگرافیک قفسه صدری به صورت دیجیتال قرار گرفتند تا در صورت بروز عوارض و یا عود احتمالی علاوه بر انجام پروژه تحقیقاتی، درمان های لازمه نیز انجام گیرد. اطلاعات توسط نرم افزار SPSS ویرایش 16 با استفاده از فرم ها و پرسشنامه های مربوطه، تحلیل گردید و از آمار توصیفی برای بیان نتایج استفاده شد.
    یافته ها
    در بررسی علایم بیماران، خلط خونی با 69/90% شایعترین علامت مشاهده شده بود. لوبکتومی با 15 مورد (9/34%) شایعترین جراحی انجام شده بر روی بیماران بود. 18 بیمار (87/41%) مبتلا به بیماری سل بودند. در بررسی درگیری لوب های ریوی، لوب فوقانی راست با 16 مورد (2/37%) بیشترین میزان درگیری را داشت. 26 بیمار (46/60%) در زمان بستری دچار عوارضی شدند. اتساع ناکامل ریه با 12 مورد (9/27%)، شایعترین عارضه بود. شایعترین روش درمان عوارض در مدت بستری در بیمارستان به صورت ساکشن با چست تیوب در 10 بیمار (25/23%) بود. میانگین ترخیص از بیمارستان 53/14±00/13 روز (60-4 روز) پس از جراحی بود. مجموعا 14 بیمار پس از ترخیص دچار عوارضی شدند که خونریزی و اتساع ناکامل ریه هر کدام با 4 مورد (3/9%) شایعترین عوارض بودند. در مجموع 5 بیمار (62/11%) فوت کردند. 2 بیمار در بیمارستان و 3 بیمار پس از ترخیص در بیمارستان و در زمان پیگیری فوت کردند. در مدت زمان پیگیری هیچ موردی از عود در بین بیماران وجود نداشت.
    بحث و نتیجه گیری
    در مجموع از مطالعه فوق برمی آید که با انتخاب مناسب بیماران فونگوس بال (توپ قارچی) جهت انجام جراحی و انتخاب با درایت و دقیق تکنیک جراحی، مراقبت و پیگیری مناسب بیماران پس از جراحی می توان عوارض پس از عمل را کاهش داد که در این صورت درمان جراحی فونگوس بال ریوی روش درمانی مطمئنی بوده و ضمن کنترل علائم بالینی بیمار قادر به ریشه کنی این ارگانیسم و رفع عامل زمینه ای ریوی این بیماری نیز می باشد.
    کلیدواژگان: آسپرژیلومای ریوی، درمان جراحی، عوارض، مرگ و میر
  • امیراسدالله خواجه رحیمی، بابک نیکومرام، بهنوش جدیدی، حسین اکبری*، محمد جواد فاطمی صفحه 46
    زمینه و هدف
    سرطان های پوست از مهمترین انواع بدخیمی ها محسوب می گردند. شناخت عوامل خطر می تواند نقش مهمی در کاهش موارد سرطان های غیرملانومایی داشته باشد. این مطالعه به منظور بررسی میزان شیوع و فاکتورهای تعیین کننده پیش-آگهی در سرطان های غیرملانومایی پوست سر به دنبال رادیوتراپی در کودکی در مراجعه کنندگان به بیمارستان حضرت فاطمه (س) انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مشاهده ای که به صورت یک بررسی از نوع مقطعی تحلیلی انجام شد، تعداد 62 نفر از مراجعه کنندگان به بیمارستان حضرت فاطمه در سال های 89 تا 94 که مبتلا به سرطان های غیرملانومایی پوست سر (شامل BCC و SCC) به دنبال رادیوتراپی در کودکی بودند، به صورت در دسترس انتخاب شده و میزان شیوع و فاکتورهای تعیین کننده پیش آگهی (شامل متاستاز و عود و مورتالیتی) در آنها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 13و آزمون های آماری کای اسکوار و تی مستقل ارزیابی گردید و سطح معناداری کمتر از پنج صدم درنظر گرفته شد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج به دست آمده در این مطالعه، پیش آگهی بد (شامل وجود متاستاز یا عود یا مورتالیتی) در 40 بیمار (5/64 درصد) مشاهده گردید. سن بالاتر، جنسیت مذکر، عدم سابقه خانوادگی و اندازه تومور بالای دو سانتیمتر فاکتورهای مرتبط با پیش آگهی نامطلوب در بیماران بودند (P < 0.05).
    نتیجه گیری
    در مجموع بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه چنین استنباط می شود که بیش از سه چهارم از مبتلایان به سرطان های غیرملانومایی پوست سر به دنبال رادیوتراپی در کودکی، دارای پیش آگهی نامطلوب هستند که این مساله چند عاملی بوده و فاکتورهای متعددی بر روی آن تاثیرگذار می باشند.
    کلیدواژگان: سرطان غیرملانومایی پوست سر، رادیوتراپی، پیش آگهی
  • ضرغام حسین احمدی، ساویز پژهان، حمیدرضا خورشیدی*، بابک شریف کاشانی، زهرا انصاری اول، حبیب الله امامی، امین نیایش صفحه 53
    زمینه و هدف
    علیرغم پیشرفت های اخیر در روش های درمانی مدیکال و جراحی، الگوریتم درمانی تعریف شده ای برای آمبولی پولمونر ماسیو وجود ندارد. هدف از مطالعه حاضر، گزارش تجربیات ما از جراحی آمبولکتومی پولمونر در بیماران مبتلا به آمبولی ماسیو و حاد شریان ریوی بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مشاهده ای، 15 بیمار مبتلا به آمبولی ماسیو و حاد شریان ریوی مراجعه کننده به بخش کاردیوتوراسیک بیمارستان مسیح دانشوری که بین سال های 85 تا 91 مراجعه و تحت عمل جراحی آمبولکتومی از طریق استرنوتومی میانی و بای پس کاردیو پولموناری قرار گرفته بودند مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات به دست آمده با نرم افزار آماری SPSS ویرایش 17 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و در موارد مورد نیاز، از آزمون های آماری تی تست و ناپارامتری استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه، 13/52 سال بود. میانگین فاصله زمانی تشخیص بیماری تا انتقال به اتاق عمل 40/53±53/44 ساعت بود. میانگین زمان بستری در بخش مراقبت های ویژه پس از جراحی 95/9±26/12 روز بود. تنگی نفس در 12 بیمار، درد پلورتیک در 6 بیمار، سرفه در 5 بیمار، هموپتزی در 3 بیمار و ضعف و خستگی زودرس در 2 بیمار وجود داشت. تاکی کاردی در 6/66% و تاکی پنه در 60% وجود داشت. 14 بیمار تحت اکوکاردیوگرافی و 11 بیمار تحت سونوگرافی اندام قرار گرفته بودند. در 9 بیمار سی تی اسکن مولتی اسلایس انجام شده بود. سه بیمار (20%) قبل از جراحی تحت فیبرینولیتیک تراپی قرار گرفته بودند. مرگ در 40% بیماران اتفاق افتاد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، روش آمبولکتومی پولمونر یک روش مناسب با نتایج قابل قبول در درمان آمبولی پولمونر ماسیو حاد می باشد.
    کلیدواژگان: آمبولی ماسیو و حاد شریان ریوی، آمبولکتومی، مرگ و میر
  • حلیم بردی طعنه*، قربان محمد کوچکی، طاهره بخشی، سهیلا کلانتری صفحه 64
    زمینه و هدف
    فتق دیافراگمی مادر زادی یکی از بیماری های نادری است که در حدود 5-2 در 10000 تولد بروز می کند، در طول 20 سال اخیر روش های تشخیص مناسبی قبل از تولد طراحی شده است و در اروپا حدود 60% موارد تشخیص داده می-شوند. در صورت تشخیص داده شدن قبل از تولد پیشنهاد می شود، این مادران در مراکزی زایمان کنند که بخش مراقبت های ویژه نوزادان داشته باشد. علائم جسمی و نشانه های بالینی مربوط به این بیماری به اختلال در عملکرد قلب و ریه برمی گردد. در این مطالعه یازده مورد از این بیماران مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی طالقانی با تشخیص نهایی فتق دیافراگمی مورد بررسی قرار گرفتند.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی که طی سال های 1385 تا 1393 انجام شده است. تعداد بیماران 11 نفر بودند اطلاعات بدست آمده براساس پرونده موجود در بیمارستان با چک لیست تدوین شده جمع آوری گردید،کلیه بیماران تحت عمل جراحی فتق دیافراگمی قرار گرفته بودند. پرونده هایی که مخدوش و تشخیص افتراقی آنها مشابه بودند، از لیست موجود حذف شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی انجام گرفت.
    یافته ها
    تعداد بیماران 11 نفر بود، میانگین سنی بیماران 23 ماه و 18 روز بود و از نظر جنسیتی 2 مورد مونث (2/18%) و 9 نفر مذکر (8/81%) بودند. 2 مورد (2/18%) از بیماران در سمت راست فتق دیافراگمی داشتند و 9 مورد (8/81%) در سمت چپ فتق داشتند. نوع زایمان مادران این کودکان مبتلا در 7 مورد (6/63%) طبیعی و در 4 مورد (4/36%) سزارین بود. میانگین وزن کودکان در هنگام تولد 2 کیلو و 972 گرم بوده است. 5 نفر (5/45%) از بیماران در هنگام مراجعه علائم تنفسی داشتند، 6 نفر (5/54%) علائم گوارشی و تنفسی را توام داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که فتق دیافراگمی با تظاهر دیررس در سمت چپ بیشتر بوده و اغلب بیماران در سال اول زندگی علائم بیماری خود را بروز داده اند. علاوه بر این، اکثر کودکان مبتلا با علایم تنفسی مراجعه کرده اند و در مواردی که شیفت مدیاستن در اثر فشار احشاء شکمی هرنیه شده به وجود آید، می تواند با مرگ و میر بالایی همراه باشد. از سوی دیگر، احتمال بروز اشتباه تشخیصی به دلیل مشابهت یافته های رادیولوژیک با اختلالات دیگر زیاد است.
    کلیدواژگان: فتق دیافراگماتیک، بوخدالک هرنیا، اختلال مادرزادی
  • حمید شافی، ناصر قائمیان، ندا امانی، سارا بیژنی، سکینه کمالی آهنگر* صفحه 71
    زمینه و هدف
    آگاهی، آشنایی و کاربرد قوانین حفاظت در برابر پرتوها توسط کارکنان می تواند نقش مهمی در حفاظت آن ها ایفا کند. این مطالعه به منظور بررسی میزان آگاهی پرستاران از اصول حفاظت در برابر اشعه در بیمارستان شهید بهشتی بابل انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی تمام پرستاران شاغل در بیمارستان های شهید بهشتی بابل طی سال های 1393-1392 وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری اطلاعات از یک پرسشنامه پژوهشگر ساخته که روایی آن توسط متخصصین رشته مربوطه تائید شده بود، استفاده گردید. در پایان اطلاعات با استفاده از نرم افزاری آماریSPSS 20 و آزمون هایT-TEST، X2 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    این مطالعه بر روی 72 نفر از پرسنل که 12 مورد (7/16%) مرد و 60 مورد (3/83%) زن بودند، انجام شد. 7/16% دارای اطلاعات ضعیف و 3/83% دارای اطلاعات متوسط بوده اند. در این مطالعه 9/56% در دوره بازآموزی شرکت کرده بودند، 1/43% اصلا این دوره را طی نکرده بودند. هیچ رابطه معناداری بین گذراندن دوره بازآموزی با سطح آگاهی دیده نشد (340/0P=).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه میزان آگاهی پرستاران از اصول حفاظت در برابر اشعه چندان مطلوب نمی باشد.
    کلیدواژگان: حفاظت در برابر اشعه، آگاهی، پرتوهای یونیزان
  • جواد باستار*، فرحناز صادق بیگی، دکترآرام تاج الدینی صفحه 83
    بیماری Castleman یک اختلال نادر لنفوپرولیفراتیو می باشد که شایعترین محل بروز آن مدیاستن است. اگرچه هنوز در مورد روش درمان آن توافق نظر وجود ندارد، اما به نظر می رسد رزکسیون جراحی درمان مناسبی بوده و احتمال عود حتی با رزکسیون ناقص بعید است. در اینجا بیماری که با توده مدیاستن خلفی تحت عمل جراحی قرار گرفت و تشخیص نهایی بیماری Castleman بود معرفی می شود.
    کلیدواژگان: بیماری کسلمن، بیماری های لنفوپرولیفراتیو، لنفوم، مدیاستن، جراحی
  • امین رضازاده*، ایرج فیضی، سیامک موسی زاده، فرزاد نوری صفحه 88
    بلع جسم خارجی معمولا به صورت عمدی و تصادفی دیده می شود که غالبا بدون ایجاد عارضه از دستگاه گوارشی دفع می شود. تعداد کمی از آنها نیز می توانند باعث آسیب دستگاه گوارشی شوند. بیمار آقای 30 ساله ای است با سابقه مشکلات روانپزشکی که تعداد زیادی میخ و پیچ و پلاک بلعیده بود و پس از سه روز بدون هیچگونه علایم گوارشی و تنها با شکایت درد شکم مراجعه کرده بود. پس از اقدامات اولیه درمانی تحت لاپاراتومی قرار گرفته و تمامی اجسام خارجی خارج گردید.
    کلیدواژگان: جسم خارجی، بلع میخ، لاپاراتومی
  • حسین صالح صفحه 94
    در یادبود Macewan در سال 1927 در شهر گلاسکو کوشینگ چنین می گوید (ما قطعا روی شانه های پیشکسوت هایمان ایستاده ایم، در یک طرف Macewan و در طرف دیگر Horsley بودند که پایه های جراحی نوین مغز را بنا نهادند و بحق باید Macewan را پیشکسوت جراحی مغز نوین دانست).
  • حسن جلایی خو، منوچهر کیهانی، فرشته شگرف* صفحه 97
    بیماران صعب العلاج به دلیل ماهیت بیماری و غیرقابل درمان بودن آن دارای حقوقی می باشند که باید به طور مناسب از سوی تیم درمان اجرا شود. گاهی بیماران فرایند مرگی طولانی، دردناک، پرهزینه و تهاجمی را تجربه می کنند که رنج فراوانی به دنبال دارد. در واقع درمان درست یک “باید” اخلاقی و عدم انجام آن یک “نباید” “اخلاقی” است. در این مقاله سعی شده ملاحظات اخلاقی در ارتباط با بیمار و حقوق فرد بیمار و خانواده بررسی مروری شود که اهم آن عبارتست از: مراقبت با کیفیت در پایان زندگی – در میان گذاشتن اطلاعات، تصمیم گیری درمان – اجرای نیازها و انتظارات بیمار و کمک به تحکیم روابط – احترام به فرهنگ – وصیت پزشکی و اتانازی می باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق، ارتباط، بیماران صعب العلاج
  • سیدعلی جلالی* صفحه 103
    پزشکان و جراحان از ابتدای شروع به حرفه پزشکی با عوارض بیماری ها آشنا می شوند و عوارض به صورت ادامه بیماری در درسنامه ها کم و بیش شرح و بسط داده شده است. گاهی در درسنامه های جداگانه نیز به صورت عوارض جراحی و یا رشته های دیگر پزشکی در دسترس است. در این مقاله سعی شده که عوارض از دیدگاه دیگری مورد بررسی قرار گیرد و آن اینکه عوارض جزئی از بیماری است و در حقیقت پیامد یک بیماری که در بعضی اتفاق می افتد یا در بعضی کشف می شود و شدت پیدا می کند و در دیگران اینگونه نیست ولی جامعه و خود ما پزشکان نیز هر عارضه ای را پزشک محور و خودانگیخته می دانیم و به علت احساس مسئولیت زیادی که داریم خود را در عوارض مسئول فرض می کنیم. در این مقاله موردی از شرح حال یک بیمار بحث می شود که توسط استادان بزرگ و صاحبنظران پزشکی درمان شده است و به مناسبت هر عارضه بحثی با همکاران خواهیم داشت.
    کلیدواژگان: عارضه در جراحی، بیماری والدنستروم، لنفوم
  • ترجمه: دکتر سیدعباس میرمالک* صفحه 109
    برای هر بیماری یک نقطه پایانی Endpoint وجود دارد. پزشکان و کادر درمان نیز دانسته یا ندانسته با اقدامات تشخیصی و درمانی خود در مسیر هدایت بیمار به نقطه پایان گام برمی دارند. نقطه پایان چنانچه مرگ بیمار باشد، قابل اندازه گیری و محاسبه است. ولی آنچه که کمتر مورد توجه قرار گرفته و به لحاظ محاسباتی اندازه گیری مشکل دارد، کیفیت زندگی بیمار پس از اقدامات درمانی است. این مقاله راهنمای انتخاب یک نقطه پایان مرتبط است.
|
  • Abasahl A., Afsharfard A., Jaberansari M., Hesabi A., Hafizi M. M., Rahmat H., Saeedi F., Zende Del K., Shamimi K., Sehhat S., Abbassioun K., Akashe Gh, Fazel E. Facs, Mohagheghi M. A.*, Mir A. M Page 1
    Introduction &
    Objective
    Private office of surgeons establishes and ensures a professional environment in which all individuals are accepted and treated with respect and compassion. Application of surgical ethics principles and moral values is mandatory in situations specific to surgical practice. Certain other ethical and moral issues are considered preferential and privileged. Unethical and unprofessional behavior, in any form or by any means, is forbidden by surgeons.
    Materials and Methods
    The study designed and conducted by an expert group of Iranian Surgical Association. Lists of relevant ethical issues were developed from previous meeting notes of ethics committee of the Iranian Society of Surgeons, and were further enhanced by internal and external experts and literature review. By focus group discussion, fundamental ethical principles, accepted and preferential moral issues, and unethical behaviors was established and arranged in order of priority.
    Results
    We identified 34 mandatory (fundamental ethical principles), 30 preferential moral issues, and 20 unethical behaviors, in the management of the private surgery offices, and listed the issues in each category based on priorities.
    Conclusions
    Recognition and regard the principles of surgical ethics and professionalism have become a central area of attention by Iranian Surgical Association. This study is a guide to widely accepted recommendations, applicable in general surgery and various other surgical disciplines.
    Keywords: Office, Surgery, Surgical Ethics, Professionalism, Ethical Principles
  • Shirani Bidabadi M., Amirjamshidi A.*, Karimi Yarandi K., Moradi Tabriz H., Hossaini S. M., Ghazi Mirsaeed S. Sh Page 20
    Introduction &
    Objective
    The third common primary intracranial tumors are pituitary adenomas. Atypical pituitary tumors are characterized by MIB-1>3% & significant P53 nuclear staining. The aim of this study is to evaluate the relationship of the mutant P-53 & MIB-1 level with the outcome of these tumors.
    Materials and Methods
    This Cohort study is conducted in both retrospective & prospective phases from April 2013 to October 2015, 83 patients were enrolled, and inclusion criteria were presence of radiological, clinical or endocrinologic evidence of functional or non-functional pituitary adenomas. Besides, all the patients underwent surgery, whether trans-sphenoidal or trans-cranial, for evacuation of adenomas. Follow-up radiologic and clinical evaluation were done 6 weeks, 6months, and one year after the surgery in all the cases.
    Results
    The non-functional tumors were significantly more aggressive (82.2% versus 55.3% in functional adenomas) (P=0.008). No significant relationship was found between outcome MIB-1 & P53 levels (P=0.49, P=0.834 respectively). On the other hand, invasiveness was significantly related to outcome (39 patients (84.7%) with unaccepted outcome and 19 (51.3%) cases with accepted outcome were invasive, P=0.001).
    Conclusions
    Among invasiveness & MIB-1 & P-53 level, the role reliable prognostic factors for anticipating the outcome seems to be invasiveness and the other factors can be just assumed as confounder factors.
    Keywords: Pituitary Adenoma, MIB, 1, P, 53
  • Mehrvarz Sh, Heydari S., Morshedi M.*, Arefinia M Page 31
    Introduction &
    Objective
    Needle-Stick (NS) injury refers to accidental puncture of the skin with sharps contaminated with body fluids (like blood) during surgery or other medical procedures. Such an incident is very important because of the risk for serious viral infection transmission; there exists a national protocol for Needle-Stick exposure; however most surgeons do not follow this protocol. The aim of this study was to evaluate the Surgeons’ perspective with regards to NS injuries and adherence to post-exposure protocol.
    Materials and Methods
    This Cross-sectional study was carried out at 5 major general hospitals in Tehran, Between January to May 2013; 318 surgeons who had a history of Needle-Stick injury were assessed and filled the questionnaire.
    Results
    Among 318 surgeons, 177 (55.66%) were male and 141 (34.44%) were female. Mean age was 47.76±8.95 years; 291 (91.51%) of all participants had been vaccinated for HBV. All surgeons had NS injury at least 4 times during their practice. Adherence to national protocol after exposure was seen only in 92 (28.9%) of surgeons during follow up; 57 (17.9%) had no distinct NS report and had no follow-up, and others incompletely followed through with NS protocol.
    Conclusions
    Most surgeons regard NS injuries as a trivial incident and did not follow through with NS injury protocol. Apparently this is mainly due to the fact that importance of this issue is disregarded. Thus continuing education courses are needed in this regard.
    Keywords: Surgeon, Needle, Stick Injury, AIDS, HBV Vaccination, HCV Infection
  • Azadmehr A., Sheikhy K., Pejhan S., Khorshidi H. R.*, Biharas Monfared A., Niayesh A., Shadmehr M. B Page 38
    Introduction &
    Objective
    Surgical resection is the only effective long-term treatment of pulmonary aspergilloma, but due to the high rate of complications during and after surgery, using this technique remains controversial. The present study was conducted with the purpose of evaluating the results and complications of surgery in patients with pulmonary aspergilloma referring to Masih Daneshvari Hospital from 2000 to 2012.
    Materials and Methods
    In a cross-sectional study, 43 patients referring to Masih Daneshvari Hospital from 2000 to 2012 who had undergone surgery for pulmonary aspergilloma were evaluated using a retrospective and clinical review method. At the end of the project, to follow patients, they were called to refer to Masih Daneshvari Hospital. In the visit, the patients underwent clinical examination and digital chest radiography so that in case of complications or possible relapse, in addition to carrying out the research project, the necessary treatments are also provided. The data in the questionnaire and forms were analyzed with SPSS software, version 16, and descriptive statistics.
    Results
    In reviewing the symptoms hemoptysis with 90.69% was the most common observed symptom. Lobectomy with 15 cases (34.9%) was the most common surgical operation performed on the patients. 18 patients (41.87%) were infected with tuberculosis. In the study of pulmonary lobes, the right upper lobe with 16 cases (37.2%) had the highest involvement. 26 patients (60.46%) experienced complications during hospitalization. Incomplete lung expansion with 12 cases (27.9%) was the most common complication. The most common complications treatment during hospitalization was by chest tube suction in 10 patients (23.25%). Average hospital discharge was 14.53± 13.00 days (4-60 days) after surgery. A total of 14 patients experienced complications after discharge that bleeding and incomplete expansion of the lungs each with 4 cases (3.9%) were the most common complications. A total of 5 patients (11.62%) died. 2 patients died in hospital and 3 patients died after discharge during the follow-up. There was no case of relapse among patients in the follow-up period.
    Conclusions
    Overall, from the above study, it is deduced that with proper selection of fungus ball patients for surgery, wise and careful selection of surgical technique and appropriate follow-up care of patients after surgery, one can reduce postoperative complications, in which case pulmonary fungus ball surgical treatment is a reliable treatment that besides controlling clinical symptoms of the patient, it is able to eradicate this organism and eliminate the underlying pulmonary cause of the disease.
    Keywords: Pulmonary Aspergilloma, Surgical Treatment, Complication, Mortality
  • Khajeh Rahimi A.A., Nikoumaram B., Jadidi B., Akbari H.*, Fatemi M. J Page 46
    Introduction &
    Objective
    Skin cancers are the most important types of malignancies. Identify of the risk factors can play a role in reducing the incidence of non melanoma cancer. This study was performed to determine the prevalence rate and contributing factors of prognosis in non-melanoma scalp cancer due to childhood radiotherapy in subjects attending to Hazrat-e-Fatemeh Hospital.
    Materials and Methods
    In this observational study that was performed as a cross-sectional comparative survey, 62 consecutive patients with non-melanoma scalp cancer due to childhood radiotherapy attending to Hazrat-e-Fatemeh Hospital between 2010 and 2015 were enrolled and the prevalence rate and prognostic contributing factors (including metastasis, recurrence, and mortality) for it were determined among them.
    Results
    The findings revealed that bad prognosis was present in 48 patients (77.4%). Higher age, male gender, negative family history, and presence of tumor with size larger than 2 centimeter were related to bad prognosis (P
    Conclusions
    According to the obtained results, it may be concluded that more than three-forth of subjects with non-melanoma scalp cancer due to childhood radiotherapy would have bad prognosis which is a multidimensional entity.
    Keywords: Non, melanoma Scalp Cancer, Childhood Radiotherapy, Prognosis
  • Hossain Ahmadi Z., Pejhan S., Khorshidi H. R.*, Sharif Kashashani B., Ansari Aval Z., Emami H., Niayesh A., Farzanegan R Page 53
    Introduction &
    Objective
    Despite recent advances in both medical and surgical treatment strategies, no defined treatment algorithm exists for massive pulmonary embolism (PE). Our objective was to analyze our experience with surgical embolectomy in patients with acute massive pulmonary embolism.
    Materials and Methods
    In an observational study, 15 patients were studied who suffered from acute massive pulmonary embolism. They had visited the cardiothoracic ward of the Masih Daneshvari Hospital and undergone embolectomy, in which the cardiopulmonary bypass technique was used and the median sternotomy surgical procedure was performed, between the years 2006 and 2012. Acquired data were analyzed statistically with the SPSS 17, and T-test and Non parametric test were used whenever was necessary.
    Results
    The average age of the patients was 52.13 years. The average time between diagnosis of the disease and the surgical operation was 44.53±53.40 hours, and the average time spent at the ICU after the operation was 12.26±9.95 days. Twelve patients suffered from short breath, six from pleuritic pain, five from coughs, three from hemoptysis, and two from weakness and premature tiredness. Tachycardia was observed in 66.6 percent of the patients and tachypnia in 60 percent. Fourteen patients had undergone echocardiography and sonography had been performed on 11 patients. Four patients (20%) had undergone fibrinolytic therapy before the operation. Forty percent of the patients died.
    Conclusions
    Results of this study, show that pulmonary embolectomy is a suitable procedure with acceptable results in treating acute massive pulmonary embolism.
    Keywords: Acute Massive Pulmonary Embolism, Embolectomy, Mortality
  • Taneh H. B.*, Koochaki M. G., Bakhshi T., Kalantari S Page 64
    Introduction &
    Objective
    A diaphragmatic hernia is a rare disease that occurs in about 2-5 per 10000 births over the last 20 years were designed prenatal diagnostic methods. In Europe 60% of cases were diagnosed before lab ours. For that mothers are recommended giving birth in birth centers that have neonatal intensive care unit. For prenatal diagnosis of this complication usually used ultrasound or after birth by using chest-X-ray can be reached diagnosis. Physical symptoms and clinical signs of disease are due to the heart and lung dysfunction. In this study 11 of the patients referred to Taleghani hospital examined.
    Materials and Methods
    This study was retrospective study in 2006-2014. The data were collected from the files in the hospital by check list, the number of patients were 11, all patients had diaphragmatic hernia, other patients had similar diagnosis was deleted.
    Results
    Mean age was 23 month and 18 days and gender 2 females (18.2%) and 9 males (81.8%d).Two of these were have in the right diaphragmatic hernia and 9(81.8%) on the left side. kind of mothers lab our of children was natural 7(63.6%) and 4(36.4%) caesarian section. mean weight of children at birth based on information in the files 2kg and 972gr. 45.5% of the patients had respiratory symptoms at presentation6(54.5%)had associated reparatory symptoms.
    Conclusions
    The results showed that the incidence of diaphragmatic hernia in the left side and male patient more addition, the majority of children with respiratory symptoms are abdominal viscera displaced pressure is created and can be associated with high mortality. The possibility of misdiagnosis due to similarities with other disorders is high so consultation with other specialties will help.
    Keywords: Diaphragmatic Hernia, Bochdalek Hernia, Congenital
  • Shafi H., Qaymyan N., Amani N., Bijani S., Kamali Ahanghar S.* Page 71
    Introduction &
    Objective
    Knowledge, understanding and application of principles of radiation protection by staff can play an important role for their safety. This study was designed to evaluation of nurse’s awareness of principles of radiation protection in Shahid Behesti Hospital.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, all nurses working in Shahid Behesti Hospital during 2013-2014 were included. For data collecting, we used researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by experts in the relevant field. The first section included basic information and the second part included questions about protection issues and regulations relating to radiation protection. The data were analyzed using statistical software such as the SPSS V.20 using chi-square and t-test.
    Results
    The study was performed, on 72 staff that 12 Case (16.7%) were males and 60 Case (83.3%) were females. 16.7% had a little awareness and 83.3% had a moderate awareness. The 56.9% had participated in training courses and 43.1% not participated. No significant relationship was found between the level of awareness and training courses (P=0.340).
    Conclusions
    According to the results of this study, nurses’ awareness of the principles of radiation protection is not optimal.
    Keywords: Radiation Protection, Awareness, Ionizing Radiation
  • Bastar J.*, Sadegh Baegee F., Tajedinee A Page 83
    Castleman disease is a rare lymphoprolifrative disorder. Mediastinum is the most common site of disease. There is no consensus on definite treatment strategy but it seems that surgical resection is appropriate treatment and recurrence is rare even with incomplete resection. Here we report a case of mediastinal mass that underwent surgical resection and the final diagnosis was Castleman disease.
    Keywords: Castleman, Lymphoprolifrative Disorder, Lymphoma, Mediastinum, Surgery
  • Rezazadeh A.*, Feizi I., Mosazadeh S‚ Noori F Page 88
    Foreign body ingestion can be deliberate or accidental and mostly defecated with no complication in gastrointestinal tract. Some of them can injury the gastrointestinal tract. Patient is a 30 years old man known case of psychologic disorder that was referred with abdominal pain without other symptoms in gastrointestinal tract 3 days after ingestion of a lot of nails and screw nails. After first evaluations surgery was done and all of foreign bodies removed.
    Keywords: Foreign body, Nailingestion, Laparatomy
  • Jalaee Kho H., Keyhani M., Shegarf F.* Page 97
    Refractory diseases are associated with certain legal aspects due to the nature of the disease and their incurability, which should be considered comprehensively. In some case, patient encounter a costly, painful, long lasting and aggressive death process which bring them tremendous suffering and distress. In fact, the proper treatment should be centered on ethical issues. In this paper, we attempt to investigate these kind of ethical consideration related to the patient and their families’ rights, including high quality care at the end of life, meeting the patients’ need and expectations, helping the patients to strengthen their relations, respecting their culture, medical wills and euthanasia.
    Keywords: Ethics, Relation, Refractory Patients