فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال دهم شماره 2 (پیاپی 45، تابستان 1392)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال دهم شماره 2 (پیاپی 45، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی محمد احمدوند، حمیدرضا اشراق، امیر تربتی صفحه 11
    امروزه سازمان ها، برای اینکه بتوانند آینده ای روشن برای دوام و بقای خود ترسیم کنند، سعی می کنند با توجه به امکانات و توانایی های خود، با نگاهی آینده نگر، به مسیر تحقق اهداف خود بنگرند و به آن سو قدم بردارند. نهادهای مسئول با محیط پویا روبه رو هستند. از این رو مدیریت عملکرد چشم انداز بسیار مهم است. سنجش چشم انداز می تواند هرگونه انتظار مدیران را از مجریان آن روشن سازد؛ به گونه ای که مجریان متوجه خطاها و انتظارات شوند و بتوانند چشم انداز را به طور کمی و مشخص بسنجند و میزان دست یابی به آن را بررسی نمایند. توجه به ماموریت سازمان ها و عرضه خدمات باکیفیت برای دست یابی به افزایش رضایت مشتریان در افق زمانی باعث شده است که چشم انداز از اهمیتی بسزا برخوردار باشد. این پژوهش از جمله پژوهش های کاربردی محسوب می شود و ماهیتی توصیفی دارد؛ هدف از آن معرفی الگوی مفهومی مدیریت اثربخش چشم انداز سازمان برای بهبود عملکرد مستمر است. بنابراین در این تحقیق ابتدا مروری بر چشم انداز، ویژگی و اهمیت آن در سازمان، ارزیابی عملکرد سازمانی، مدیریت راهبرد متوازن، هماهنگی راهبرد و نقاط مرجع پرداخته شده است. سپس، به منظور بومی سازی الگو در سازمان های دولتی و نیروهای مسلح، با استفاده از مصاحبه با فرماندهان، مسئولان و استادان دانشگاه در این زمینه، الگویی جامع برای اثربخشی چشم انداز استخراج شد و روایی و پایایی آن نیز بررسی شد. سرانجام، با بررسی منابع و جمع آوری دیدگاه های افراد خبره درباره عوامل تحقق چشم انداز عرضه شد. نتایج بررسی ها نشان می دهد، بدون تغییر در رفتار و طرز تلقی آحاد کارکنان و همسویی با رهبران و مدیران و ایجاد چشم انداز مشترک، موفقیت در تحقق چشم انداز دچار مشکل می شود.
    کلیدواژگان: چشم انداز، اهمیت چشم انداز سازمانی، ویژگی های چشم انداز سازمان، ارزیابی عملکرد مستمر، مدیریت راهبرد متوازن، هماهنگی راهبرد
  • محمدحسن مرادی صفحه 41
    اندازه گیری جو سازمانی برای شناخت عوامل درون سازمانی و تعدیل آن ها، برای مدیران، از اهمیتی ویژه برخوردار است. یکی از الگوهای مناسبی که برای آسیب شناسی جو سازمانی مطرح شده است الگوی شش بعدی وایزبورد است. در این الگو، شش مولفه شامل هدف، ساختار، رهبری، ارتباطات، پاداش ها و سازوکارهای مفید تعریف شده است؛ به مولفه های موجود در این الگو، مولفه نگرش مثبت به تغییر نیز اضافه می شود تا الگو از جامعیتی بیشتر در شناسایی جو سازمانی برخوردار شود. این تحقیق از نوع توصیفی کاربردی است و بر آسیب شناسی چگونگی ادراکات معاونان طرح و برنامه و بودجه نیروی انتظامی درباره جو سازمانی متمرکز شده است. جامعه آماری آن نیز شامل همه معاونان طرح و برنامه و بودجه استان ها و رده-های حوزه مرکزی نیروی انتظامی است. در مجموع 43 پرسش نامه تکمیل شده جمع آوری و تحلیل شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که در مجموع جو سازمانی معاونت طرح و برنامه و بودجه نیروی انتظامی بیشتر از متوسط ارزیابی می شود؛ بر اساس نتایج تحلیل واریانس «فریدمن» مولفه های هدف، ساختار، رهبری و ارتباطات در مقایسه با مولفه های پاداش ها، سازوکار های مفید و نگرش مثبت به تغییر از وضعیتی مطلوب تر برخوردار است. بر اساس نتایج ضریب همبستگی اسپیرمن، بین مولفه های رهبری- ارتباطات، ساختار- ارتباطات و ساختار- هدف همبستگی زیاد و بین مولفه سازوکار های مفید با ساختار و پاداش ها همبستگی کمی برقرار است. همچنین سازمان درباره معرفی اولویت های سازمانی، طراحی ساختار واحدهای کاری، حل تضادهای حل نشده، منصفانه و متناسب بودن معیار پرداخت ها با کار صورت گرفته و وجود سازوکار های مفید وضعیتی بهینه ندارد و نیازمند توجه و برنامه ریزی بیشتری است.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، فرهنگ سازمانی، آسیب شناسی سازمانی، مدل شش بعدی وایزبورد
  • مینا اکبری، اسدالله کارنما، علی ملاحسینی صفحه 63
    مسئله اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین رهبری تحول آفرین و عملکرد سازمانی است. هدف پژوهش در واقع تعیین رابطه ویژگی های رهبری تحول آفرین با عملکرد سازمان است. این تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شده شامل 320 نفر از معاونان و روسای 37 سازمان دولتی استان کرمان است. نمونه آماری این پژوهش، با استفاده از فرمول نمونه گیری از جامعه محدود، 179 نفر محاسبه شد. روش نمونه گیری در این پژوهش از نوع تصادفی ساده است. ابزار اندازه گیری درباره رهبری تحول آفرین پرسش نامه چند عاملی رهبری و درباره عملکرد سازمانی پرسش نامه الگوی تعالی کیفیت اروپاست. برای تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی و رگرسیون چند متغیره (گام به گام) استفاده شد. پس از جمع آوری و تحلیل پرسش نامه به کمک نرم افزار اس.پی.اس.اس.، نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که رابطه ای مثبت و معنادار بین رهبری تحول آفرین و مولفه های آن (ویژگی آرمانی، رفتار آرمانی، ترغیب ذهنی، انگیزش الهام بخش و ملاحظات فردی) و عملکرد سازمانی وجود دارد. از مقایسه نتایج آماری برای تک تک مولفه های رهبری تحول آفرین با عملکرد سازمان نیز این نتیجه به دست آمد که عملکرد سازمانی با مولفه ترغیب ذهنی ارتباط بیشتری دارد. با توجه به همبستگی به دست آمده از سبک های رهبری با عملکرد سازمان، نتیجه به دست آمده این بود که عملکرد سازمان با سبک رهبری تحول آفرین ارتباط بیشتری دارد و موثرتر است. همچنین تحلیل رگرسیون چند متغیره بیان کننده این است که، از میان مولفه های رهبری تحول آفرین، رفتار آرمانی و ترغیب ذهنی بیشترین تاثیر را در عملکرد سازمان می گذارد.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، عملکرد سازمان، الگوی تعالی کیفیت اروپا
  • علیرضا پویا، هدیه لقمانی صفحه 87
    روش شناسی کیو روشی کمتر شناخته شده در پژوهش های علوم انسانی است. اگرچه این شیوه به تازگی در تحقیقات زمینه های مختلف در ایران استفاده شده است؛ اما هنوز جایگاه شایسته خود را به مثابه روشی اعتمادپذیر در تحقیقات علوم سازمانی و اجتماعی، به ویژه تحقیقات پلیسی، پیدا نکرده است این شیوه پژوهشی، که ویلیام استفانسون آن را پایه گذاری کرد، از تحلیل عاملی در پژوهش های کیفی استفاده می کند تا به ذهنیت افراد شامل نگرش ها، باورها، احساسات و عقاید دست پیدا کند. روش شناسی کیو روشی موثر برای به دست آوردن اطلاعات از نمونه های کوچک است. به طور خلاصه، در این شیوه پاسخ دهندگان گویه هایی را که محقق عرضه می کند در قالب جدول انتخاب اجباری رتبه بندی می کنند؛ با استفاده از تحلیل عاملی، الگوهای مشترک موجود در جداول جمع آوری شده کشف می شود و محقق آن را تفسیر می کند. در این مقاله تلاش می شود که از این روش تعریفی عرضه کند و ویژگی ها و شایستگی این شیوه را به مثابه روشی کمی- کیفی بیان کند.
    کلیدواژگان: روش کیفی، کمی، روش شناسی کیو، روش شناسی آر، جدول انتخاب اجباری
  • محمدتقی کامه خوش، هادی اسماعیلی صفحه 107
    مفهوم حافظه سازمانی گستره ای وسیع از تحقیقات را در رشته ها و علوم مختلف به خود اختصاص داده است. در ادبیات مدیریت نیز به مفهوم حافظه سازمانی، به ویژه در دو بعد حافظه اظهاری و رویه ای، بسیار توجه شده و درباره آن تحقیق شده است. اما، با وجود فراوانی تحقیقات، به محتوا و جنبه عاطفی حافظه سازمانی به میزانی کم توجه شده است. از این رو، در شرایط رقابت کنونی و با توجه به تاثیر مثبت و سازنده حافظه سازمانی بر عملکرد و توان رقابتی سازمان ها، لازم است به عواملی که بر حافظه سازمانی تاثیر گذار است بیشتر پرداخته شود؛ از آنجا که تحقیقات در موضوع بعد عاطفی حافظه سازمانی به تعدادی محدود و انگشت شمار صورت گرفته است و کاستی هایی نیز در این زمینه وجود دارد، این مقاله با هدف تعریف حافظه عاطفی سازمانی و ابعاد مختلف عواطف و پرداختن به تاثیر عواطف و حافظه عاطفی بر حافظه سازمانی نگاشته شده است. جهت نیل به این اهداف، گستره ای از ادبیات موجود درباره حافظه عاطفی و بعد عاطفی حافظه سازمانی مرور شده است. نتایج حاصل به این مطلب منتهی شد که عواطف می تواند نقشی بسزا در حافظه کارکنان و سازمان ایفا کند و موجب تعدیل حافظه سازمانی شود. همچنین می توان درباره عواطف -به مثابه بخشی از حافظه سازمانی- تحقیق و بررسی کرد؛ ابعاد عاطفی و ترکیب های مختلف این ابعاد می تواند منجر به حفظ حافظه سازمانی موجود، تغییر در حافظه اظهاری و رویه ای و یا فراموشی سازمانی شود. همچنین، رابطه ای دو طرفه میان حافظه عاطفی با حافظه اظهاری و رویه ای وجود دارد که، به واسطه ابعادی از حافظه عاطفی، تعدیل می شود. از این رو بهره گیری اثربخش از حافظه سازمانی مستلزم این است که مدیران و رهبران سازمان تجربیات عاطفی گذشته را مد نظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: حافظه سازمانی، حافظه اظهاری، حافظه رویه ای، تجربیات عاطفی، فراموشی سازمانی
  • ماتیو جی. گیبلین، جورج دبلیو. بوروس ترجمه: غلام جاپلقیان صفحه 129

    نظریه نهادی نویدبخش چارچوب پایداری برای شناخت فعالیت ها و ساختار سازمانی پلیس است؛ اما دشواری در سنجش مفاهیم کلیدیش آزمودن آن را مشکل ساز کرده است. برای اینکه کاربرد نظریه نهادی در خدمات پلیس گسترده شود، در این مقاله قصد داریم الگوی سنجش فشارهای نهادی برگرفته از بحث هم شکلی پاول و دیماجو را بررسی کنیم. تحلیل عاملی تاییدی درجه دو و درجه یک بر روی داده های دست دومی صورت گرفت؛ که در اصل از پژوهش ملی سال 1997 ادارات مجری قانون، درباره رویکردشان نسبت به پلیس جامعه محور، جمع آوری شده بود. نتایج نشان می دهد که الگوی پالایش شده از فرایندهای نهادی من جمله از سه سازه حرفه گرایی، انتشارات و تقلید ساخته شده است. سازه که اقدامات سرمایه گذاری نشان می دهد با فشارهای نهادی دیگر سازگاری ندارد. در این پژوهش از داده های موجود و سنجش هایی که به طور ویژه برای نظریه سنجی ساخته نشده استفاده شده است؛ از این گذشته، نتایج با نظریه نهادی سازگار است. این الگو چارچوبی برای آزمودن آینده نظریه نهادی در خدمات پلیسی و راهی برای تدوین شاخص های اضافی خواهد بود.

    کلیدواژگان: پلیس، نظریه سازمانی، پلیس جامعه محور، ایالت متحده آمریکا
|
  • Ali Mohammad Ahmadvand, Hamid Reza Eshragh, Amir Torbaty Page 11
    Today organizations due to their potentialities and capabilities have attempted to have a futuristic outlook to achieve their objectives and move towards them so that they can outline a clear future for their viability and survival. Responsive institutions are confronted with dynamic environment. Therefore vision performance management is very important. Vision measurement can clarify any expectations of managers from administrative in a way that administrative can see the errors and what expected of them and are able to measure the vision qualitative and quantitative and can study the extent of their achievements. Attention to organization missions and provision of qualified service to increase costumers satisfaction in long term has resulted in paramount importance of vision. This is an applied and a descriptive research which its objective is to introduce a conceptual model of effective management of organization vision to improve performance continuously. Therefore in this research first vision، its characteristics and importance in organization then organization performance appraisal balanced strategy management، strategy coordination and reference points are reviewed. Furthermore to customize the model in governmental organization and armed forces، commanders، authorities and university professors are interviewed and a comprehensive model for vision effectiveness is extracted and its validity and reliability are confirmed. Finally the sources are studied and experts view points about the factors for realization of vision are presented. The research results indicate that without changing behavior and perception of individual personnel and alignment with leaders and managers and establishment of a common vision، successful realization of vision is problematic.
    Keywords: Vision, Organization Vision Importance, Organization Vision Characteristics, Continuous Performance Appraisal, Balanced Strategy Management, Strategy Coordination
  • Mohammad Hassan Moradi Page 41
    Measuring organization atmosphere is very important for managers to understand and to adjust organization internal factors. One of the suitable models suggested for pathology of organization atmosphere is Weisbord Six-Box Model. In this model، six constituents such as structure، leadership، communication، rewards and useful mechanisms are defined. Positive attitude to change is added to present model so that the model can be more comprehensive in identification of organization atmosphere. This is an applied and descriptive research and focuses on pathology of the perception of vicegerents of Iran police PPB about organization atmosphere. Statistical populations consisted of all vicegerents of provinces PPB and branches of Iran police central district. Totally 43 completed questionnaires were gathered and analyzed. The results of research indicated that in sum the organization atmosphere of Iran police PPB appraised more than normal. Based on the results of freedman variance analysis، constituents of target، leadership، communication in comparison with constituents of rewards، usefull mechanisms and positive attitude to change enjoy better condition. Based on the results of spearman correlation coefficients، between constituents of leadership-communication، structure-communication and structure –target there is much correlation and between constituents of useful mechanisms with structure and rewards there is less correlation. Also organization in introduction of organization priorities، working units structures design، resolving unsolved conflicts، fairness and suitability of payments criteria in comparison to work done and availability of useful mechanisms are not in good condition and required attention and more planning.
    Keywords: Organization Atmosphere, Organization Culture, Pathology of Organization, Weisbord Six, Box Model
  • Mina Akbari, Asadoallah Karnema, Ali Molla Hossaini Page 63
    The main concern of this research is to study the relation between transformational leadership and organization performance. Actually the purpose of this research is to define the relation between transformational leadership characteristics to organization performance. This is a metric –descriptive research. The statistical population of this research is consisted of 320 persons from among vicegerents and chiefs of 37 government organizations of Kerman province. Statistical sampling of this research is calculated as 179 persons using sampling formula of limited population. The type of sampling method in this research is Simple random sampling. The measuring tool for transformational leadership is questionnaire of leadership multi factors and measuring tool for organization performance is the questionnaire of European quality excellence model. Multivariate regression. (Step by step) and correlation coefficient tests were used to analyze the data. The software of SPSS was used to analyze the questionnaires then the results of this research indicated that there is a meaningful and positive relation between transformational leadership and its constituents (individual consideration، inspiring motivation، mental encouragement، ideal behavior، and ideal characteristics) and organization performance. The comparison of statistical results for each constituent of transformational leadership and organization performance also indicated that organization performance has more relation with mental encouragement. Considering the correlation between leadership styles and organization performance indicated that organization performance is more effective and has more relation with transformational leadership. The Multivariate regression analysis also indicated that among transformational leadership constituents، ideal behavior and mental encouragement have more influence on organization performance respectively.
    Keywords: Transformational Leadership, Organization Performance, European Quality Excellence Model
  • Ali Reza Poya, Hediyeh Loghmani Page 87
    Q methodology is a less known method in humanities researches. Although this method is recently used in different field researches in Iran but has not found its proper place in social and organization science research especially in police research as a reliable method. This research method which was founded by William Stephenson has used factor analysis in qualitative researches to find out about individual subjectivity such as attitudes، believes، feelings and opinions. Q methodology is an effective method for obtaining data from small samples. Briefly in this method the respondents rank the sorting template that researchers introduced. Using factor analysis، the available common models accumulated in the templates are discovered and researchers interpret them. In this research it is attempted to provide a description for this method and explain its characteristics and adequacy as a qualiquantological method.
    Keywords: Qualiquantological Method, Q Methodology, R Methodology, Sorting Template
  • Mohammad Taghi Kameh Khosh, Hadi Esmaelli Page 107
    Many researches in different sciences and disciplines have focused on the concept of organization memory. In management literatures، the concept of organization memory especially in two dimensions of declarative memory and procedural memory have been researched and received a great deal of attention too. But despite the abundance of research، less attention has been given to content and emotional dimensions of organization memory. Therefore in present competition conditions and in regard to constructive and positive influence of organization memory on organization competition capability and performance، it is necessary to pay more attention to factors influencing organization memory. Since there are little researches about emotional dimension of organization memory and there is also shortcoming in this field، this article intends to define organization emotional memory and its different dimensions and write about the influence of emotional memory and emotion on organization memory. An extensive review is carried out on available literatures about emotional memory and emotional dimension of organization memory. The results of this review indicated that emotion can play a significant role in organization and personnel memory and culminate in adjustment of organization memory. Emotion can also be studied as a part of organization memory. Emotional dimensions and different compositions of this dimension lead to preservation of present organization memory، changes in declarative memory and procedural memory or organization oblivion. Also there is bilateral relation between emotional memory in one hand and procedural and declarative memories on the other hand which is adjusted by a dimension of emotional memory. Therefore effective using of organization memory required that organization managers and leaders pay attention to past emotional experiences of organization.
    Keywords: Organization Memory, Declarative Memory, Procedural Memory, Emotional Experiences, Organization Oblivion
  • Matthew J. Giblin, George W. Burruss....Translated By Gholam Japlaghian Page 129

    Institutional theory shows promise as a viable framework for understanding police organization structures and activities but difficulties in measuring its core concepts make testing problematic. In order to advance the application of institutional theory in policing، this paper’s aim is to develop a measurement model of institutional pressures derived from DiMaggio and Powell’s discussion of institutional isomorphism. First and second-order confirmatory factor analyses are performed on secondary data originally collected in a 1997 national survey of law enforcement agencies about their approach to community policing. The results showed a refined model of institutional processes including three constructs – professionalization، publications، and mimesis. A construct indicated by funding measures does not seem to be consistent with other institutional pressures. The research made use of available data and existing measures not explicitly constructed for the purpose of theory testing. Nevertheless، the results appear to be consistent with institutional theory. The model provides a framework for future testing of institutional theory in policing and avenues for the development of additional indicators.

    Keywords: Police, Organizational Theory, Community Policing, United States of America