فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 49، تابستان 1393)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 49، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی کرباسیان*، سیدمحسن میرباقری صفحه 11
    یکی از مهم ترین مسائل و چالش های پیش روی صنایع کشور مسئله بهره وری است؛ زیرا کالاها و خدمات داخلی، به دلیل نداشتن بهره وری لازم، قادر به رقابت در بازار جهانی نیستند. یکی از ارکان اصلی بهره وری به منظور ایجاد ارزش افزوده و مقابله با تحریم ها چرخه بهره وری است. این چرخه به دلایل استفاده از روش سعی و خطا، ناکارآمدی در موسسات غیرانتفاعی، تعیین نشدن معیارهای اندازه گیری بهره وری، رعایت نشدن توالی در حلقه های چرخه و محدودیت در تعیین بعضی از شاخص های کیفی مثل رضایت کارکنان لازم به نظر می رسد. در این مقاله، به شیوه کتابخانه ای و بر اساس تجزیه و تحلیل مراحل مختلف چرخه بهره وری، ابتدا ابعاد مسئله بر اساس فرضیات و شاخص های بهره وری به خوبی تعریف می شود؛ همچنین با توجه به پیشینه تحقیق و الگوهای طراحی شده و با کمک رویکرد نوآوری نظام یافته تریز الگویی طراحی می شود تا، علاوه بر رفع نقایص مذکور، منجر به ارتقا و تکامل چرخه بهره وری شود و اطمینان حاصل از اثربخشی اجرای آن را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: چرخه بهره وری، خلاقیت و نوآوری، تریز، طراحی مفهومی
  • علی محمد احمدوند، الهام آخوندزاده*، زینب محمدیانی، بهروز مینایی بیدگلی صفحه 41
    بررسی عملکرد یکی از مهم ترین فرایندهای راهبردی در هر سازمان است که مدیر و کارکنان از طریق آن به نقاط قوت و ضعف سازمان پی می برند و با ریشه یابی آن ها اقدامات اصلاحی برای بهبود عملکرد را انجام می دهند. بدین منظور، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران نیز اقدام به تاسیس مرکز نظارت همگانی (سامانه 197) با هدف اعمال نظارت مردمی بر عملکرد پلیس کرده است. یکی از ماموریت های اصلی این مرکز بررسی عملکرد کارکنان و واحدهای مختلف ناجاست. پایگاه داده این مرکز بر اساس نوع پیام ها در قالب انتقاد، پیشنهاد، شکایت و قدردانی است. در این مقاله، با استفاده از داده های این سامانه، بر رتبه بندی عملکرد واحدهای مختلف ناجا تمرکز می شود و رویکردی جدید از کاربرد قوانین باهم آیی در این حوزه معرفی می شود. به منظور استخراج قوانین باهم آیی از الگوریتم اپریوری استفاده شده و رتبه بندی واحدهای مختلف بر اساس قوانین به دست آمده صورت گرفته است. بدین منظور، پنج تخلفی که، به لحاظ فراوانی، رتبه های اول را به خود اختصاص داده، بررسی شده است، که عبارت است از: حضور به موقع نداشتن، اعمال خلاف شئون نظامی، اعمال مدیریت نکردن، رسیدگی نکردن به پرونده و رعایت نکردن بخشنامه های داخلی. در واقع، برای هر یک از این پنج تخلف در هر یک از واحدهای ناجا، در سطح استان های مختلف، رتبه بندی صورت گرفته است. نتایج به دست آمده می تواند در اختیار مدیران ناجا قرار گیرد تا مشکلات و مسائل ناشی از نارضایتی مردم شناسایی و در جهت رفع آن ها راه کارهای عملی عرضه شود. همچنین، رویکرد عرضه شده می تواند در موارد مشابه به منظور رتبه بندی و مقایسه واحدهای مختلف استفاده شود.
    کلیدواژگان: مرکز نظارت همگانی نیروی انتظامی، داده کاوی، قوانین باهم آیی
  • مرجان فراشی*، حمیده رشادت جو صفحه 63
    این پژوهش با هدف الگوسازی معادلات ساختاری تاثیر ساختار سازمانی بر موفقیت مدیریت دانش در سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران صورت گرفته است. این تحقیق، از بعد هدف، کاربردی و، از بعد ماهیت، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش چهارصد نفر است. از آنجا که این تعداد شامل کل کارکنان سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران است، با توجه به جدول مورگان، دویست نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده اند. در این پژوهش دو پرسش نامه تهیه و استفاده شده است. پرسش نامه اول ساختار سازمانی را در سه بعد رسمیت، تمرکز و پیچیدگی ارزیابی می کند؛ پرسش نامه دوم سه بعد مدیریت دانش شامل خلق، انتقال و حفظ دانش را ارزیابی می کند. داده های حاصل از پرسش نامه ها با استفاده از الگوسازی معادله ساختاری با استفاده از نرم افزارهای آموس نسخه 20 و اس.پی.اس.اس نسخه 19 تحلیل شد. نتایج حاصل از معادلات ساختاری نشان داد که دو بعد رسمیت و تمرکز در ساختار سازمانی با ابعاد مدیریت دانش دارای روابطی معکوس و معنادار، و پیچیدگی سازمان با ابعاد مدیریت دانش دارای روابطی مستقیم و معنادار بود. معنادار شدن روابط نشان می دهد که هر یک از ابعاد ساختار سازمانی بر سه بعد خلق دانش، انتقال دانش و حفظ دانش در سازمان تاثیرگذار است. از این رو رسمیت کم و ساختار غیر متمرکز در سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران به اعضای سازمان امکان می دهد که به منظور اجرای مدیریت دانش با یکدیگر تعامل و ارتباط مناسب برقرار کنند؛ افزایش پیچیدگی در سازمان نیز، با افزایش مهارت های شغلی، باعث شده است که کارکنان به صورت داوطلبانه و خودجوش به خلق، انتقال و حفظ دانش بپردازند.
    کلیدواژگان: ابعاد ساختار سازمانی، ابعاد مدیریت دانش، موفقیت مدیریت دانش
  • سعید صیادی، سلیمان احمدزاده *، جبار باباشاهی، فراز صادق وزیری صفحه 79
    امروزه معنویت در محیط کاری باعث افزایش خلاقیت، اعتماد، تعهد سازمانی، بهبود نگرش های شغلی کارکنان، کاهش ترک خدمت کارکنان و افزایش اخلاق و وجدان کاری می شود. رهبر معنوی، با ایجاد چشم انداز مشترک، باعث تقویت فرهنگ یادگیری و زمینه تسهیم دانش و توسعه شایستگی های کارکنان می شود، که با درک درست و عملکرد مناسب شرایط لازم را برای بهره برداری از فرصت ها و توسعه سازمان فراهم می آورد. در واقع، هدف از این پژوهش دست یابی به بهبود و توسعه سازمانی از منظر رهبری معنوی و با نگاه به ارتقای قابلیت یادگیری سازمانی است. جامعه آماری پژوهش کارکنان یکی از سازمان های صنعتی- دفاعی است. روش پژوهش از نوع توصیفی است. برای آزمودن فرضیه ها، از آزمون همبستگی اسپیرمن، رگرسیون و الگوسازی معادلات ساختاری استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پرسش نامه نشان داد که در سطح اطمینان 99 درصد همبستگی مثبت و رابطه ای معنادار بین رهبری معنوی، قابلیت یادگیری سازمانی و توسعه سازمانی وجود دارد؛ یعنی: 1- رابطه رهبری معنوی با قابلیت یادگیری سازمانی و توسعه سازمانی مثبت و معنی دار است، که از ابعاد رهبری معنوی بعد «چشم انداز» بیشترین سهم را در پیش بینی تغییرات مربوط به قابلیت یادگیری سازمانی و توسعه سازمانی دارد. 2- رابطه بین قابلیت یادگیری سازمانی با توسعه سازمانی معنی دار است و در رابطه بین رهبری معنوی و توسعه سازمانی نقش میانجی دارد. از ابعاد قابلیت یادگیری سازمانی، بعد «محیط سازمانی برای یادگیری» بیشترین سهم را در پیش بینی تغییرات مربوط به توسعه سازمانی دارد. در نتیجه، سه فرضیه پژوهش تایید شد. بنابراین می توان این نتیجه را گرفت که رهبری معنوی، با تقویت ظرفیت یادگیری سازمانی، زمینه را برای توسعه سازمان فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، توسعه سازمانی، قابلیت یادگیری سازمانی، سازمان صنعتی، دفاعی
  • علی علیزاده زوارم *، محسن رجب زاده صفحه 109
    امروزه مفاهیمی همچون پیرو و پیروی به گونه ای فزاینده در مباحث مرتبط با موضوعات رهبری و سازمان مطرح است. با مروری بر تحقیقات صورت گرفته درباره روابط رهبر- پیرو می توان به این نکته مهم پی برد که کانون توجه بیشتر این تحقیقات بر روی مفهوم رهبری متمرکز بوده است. این در حالی است که، بدون حضور پیروان اثربخش، رهبری اثربخش نیز مفهومی نخواهد داشت. با توجه به این موضوع، این ضرورت احساس می شود که به مفهوم پیروی در روابط رهبر- پیرو با نگرشی ویژه توجهی بیشتر شود. از این رو، هدف از این پژوهش این است که با رویکردی جدید و با استفاده از نظریه های مطرح شده درباره پیروی به تشریح مفهوم پیروی اثربخش و ارتباط آن با رهبری اثربخش برای ارتقای سطح روابط بین رهبر و پیرو در چارچوب سازمان بپردازیم. به این منظور، در این پژوهش با رویکرد مطالعات کتابخانه ای به گردآوری و تحلیل نظریه های مطرح شده در این زمینه پرداخته ایم. بر اساس یافته های تحقیق، مشخص شد که، در میان سبک های مختلف پیروی، سبک پیروی اثربخش با برخورداری از تفکر انتقادی مستقل و عملکردی فعالانه بهترین سبک در تعامل با رهبری اثربخش به منظور تحقق اهداف سازمانی است.
    کلیدواژگان: پیروی اثربخش، رهبری اثربخش، نظریه های پیروی، ویژگی های پیروان، روابط رهبر، پیرو
  • عبدالله هندیانی صفحه 131
    تغییر نگرش و انتظارات عمومی جامعه از سازمان نیروی انتظامی موجب شده است که مفاهیمی چون بهسازی فرایندها، رشد پایدار، انعطاف پذیری در برخورد با محیط، جلب رضایت مراجعه کنندگان، بهبود کیفیت خدمات و افزایش بهره وری منابع به مسائل اصلی سازمان تبدیل شود. در واقع، می توان گفت که ضعف فرایندها، اتلاف منابع، نداشتن پویایی و... مشکلاتی است که بسیاری از سازمان های دولتی به وجود آورده اند. حل مشکلات فوق نیازمند دست یابی سازمان ها به توانمندی هایی است که آنان را در پاسخ گویی به انتظارات ذی نفعان و به کارگیری هرچه بهتر منابع و امکانات موجود خود یاری دهد. به همین منظور در این تحقیق به بررسی نقش آموزش منابع انسانی در کیفیت خدمات انتظامی می پردازیم. این تحقیق، از لحاظ هدف، کاربردی، بر اساس روش توصیفی پیمایشی، از نظر نوع داده، کمی و بر اساس نقش محقق، مستقل از فرایند تحقیق است. جامعه آماری این تحقیق فرماندهان انتظامی شهرستان ها هستند. با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه کوکرن نمونه ای به حجم 176 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه ای که اعتبار درونی و بیرونی آن ارزیابی و سنجش شده استفاده شده است. برای تحلیل داده های این تحقیق از آزمون های آماری همبستگی استفاده شده است. در این تحقیق ابتدا رابطه آموزش منابع انسانی و کیفیت خدمات تایید و سپس میزان تاثیرگذاری آموزش بر هر کدام از ابعاد کیفیت خدمات انتظامی مشخص شده شد.
    کلیدواژگان: آموزش، خدمات، کیفیت، منابع انسانی، شهروندان
|
  • Mahdi Karbasian*, Sayyed Mohsen Mirbagheri Page 11
    Productivity is one of the most important issues and challenges facing the country industries because domestic services and products cannot compete in world market for lacking required productivity. One of the main pillars of productivity is productivity cycle to create added value and to oppose sanction. This cycle was unsuccessful because of using trial and error method, inefficiency in nonprofit institutions, undefined productivity measuring criteria, sequence disarray in cycle loops and in definition of some qualitative criteria such as personnel satisfaction. In this article using library method and based on analysis of different stages of productivity cycle, first the dimensions of issue based on hypotheses and productivity criteria were well defined and also regarding to research background and designed models and using TRIZ organized innovation approach, a model is designed so that in addition to remove aforementioned weakness, promotion and completion of productivity cycle is resulted and the confidence resulting from its effective execution is increased.
    Keywords: Productivity Cycle, Innovation, Creativity, Conceptual Designing
  • Ali Mohammad Ahmadvand, Elham Akhondzadeh*, Zainab Mohammadiyani, Behrooz Minaeebidgoli Page 41
    Performance study is one of the most important strategic processes in every organization through which manager and personnel find out about organization strength and weakness and by analyzing them can perform remedial actions to improve performance. Therefore Iran police also established public surveillance center (197 call system) to implement public surveillance over police performance. One of the main missions of this center is to study the performance of different units and personnel of Iran police. The database of this center is based on the type of message in format of criticism, suggestion, complain and acknowledgement. In this article using the data of this system, the focus is centered on rating Iran police different units’ performance; a new approach from association rule in this domain is introduced. Apriori algorithm is used to extract association rule and the rating is done based on obtained rule. Therefore five violations that based on frequency occupied the first rankings were studied. These violations are: not present on time, actions contrary to military dignity, not implementing management, not investigating the file and disregarding the internal circular. In fact each of these violations is rated in each unit of Iran police in different provinces. The results can be given to Iran police managers and commanders so that the problems and issues resulted from people dissatisfaction are recognized and remedial actions are introduced. The suggested approach can be used to rate and compare different units.
    Keywords: Iran Police Public Surveillance, Data Mining, Association Rule
  • Marjan Frashi*, Hamideh Reshadatjoo Page 63
    The purpose of this research is to model structural equation of organization structure influence on knowledge management success in Tehran municipality communication and information technology organization. This research is applied in target and descriptive metric in nature. The research statistical population is 400 people. Since this number consisted of all Tehran municipality communication and information technology organization, Morgan table is used to select 200 people as research sample. Two questionnaires were prepared and used. The first questionnaire appraises the organization structure in three dimensions of formalization, centralization and complexity and the second questionnaire appraises three dimensions of knowledge management such as creation, transmission and preservation of knowledge. The data of the questionnaires was analyzed using structural equation modeling by AMOS version 20 and SPSS version 19 software. The results of Structural equation indicated that two dimensions of formalization and centralization in organization with knowledge management dimension has inverse and meaningful relationship and organization complexity with knowledge management dimension has meaningful and direct relationship. Meaningfulness of relationship indicated that each of organization structure dimensions has influence over three dimensions of creation, transmission and preservation of knowledge in organization. Therefore less formalization and decentralized structure in Tehran municipality communication and information technology organization enables the organization members to cooperate and interact appropriately to implement knowledge management and increase in complexity and job skills in organization resulted that personnel voluntarily and spontaneously create, transmit and preserve knowledge.
    Keywords: Organization Structure Dimensions, Knowledge Management Dimensions, Knowledge Management Success
  • Saeed Sayadi, Soleyman Ahmadzadeh*, Jabbar Babashahi, Fraz Sadeghvaziri Page 79
    Today spirituality in work environment resulted in increase in innovation, credibility, organization commitment, personnel job attitude improvement, and decrease in personnel leaving the work and increase in morality and work conscience. Spiritual leadership by establishing common perspective, reinforce learning culture and sharing knowledge and development of personnel competence which with sound understanding and suitable performance provide required conditions for using opportunities to develop organization. In fact the purpose of this research is to improve and develop organization from spiritual leadership perspective and also enhance organization learning capacity. The research statistical population is the personnel of one of the defense- industry organizations. Research method is descriptive. Structural equation modeling, regression and spearman correlation testing are used to test the hypotheses. The analysis of questionnaire data indicated that at the level of 99% assurance, there is positive correlation and meaningful relation between spiritual leadership, organization learning capacity and organization development; namely 1- the relation of spiritual leadership with organization learning capacity and organization development is positive and meaningful which from spiritual leadership dimensions, the dimension of perspective has the most share in forecasting changes related to organization learning capacity and organization development 2- the relation between organization learning capacity and organization development is meaningful and in relation to spiritual leadership and organization development, it has the mediator role. Among organization learning capacity dimensions, the dimension of organization environment for learning has the most share in forecasting changes related to organization development. Consequently three research hypotheses confirmed. Therefore it can be said that spiritual leadership by reinforcing organization learning capacity pay the way for organization development.
    Keywords: Spiritual Leadership, Organization Development, Organization Learning Capacity, Defense, Industry Organizations
  • Ali Alizadeh Zoeram*, Mohsen Rajabzadeh Page 109
    Today concepts such as follower and followership are increasingly discussed in topics related to organization and leadership. A review in researches carried out on follower -leadership relation revealed that the main focus of this research is centralized on leadership concept. Although without presence of effective followership, effective leadership is also meaningless. Therefore it is necessary that the concept of followership in follower-leadership relation receives the most attention. Thus the purpose of this research is that with a new approach and using suggested theories about followership, the concept of effective followership and its relation to effective leadership is defined so that the relation level between leader and follower in organization framework enhanced. Therefore in this research, a library method is used to collect and analyze the suggested theories. The results of research indicated that among different styles of followership, effective followership style having independent critical thinking and active performance is the best style in interaction with effective leadership to materialize organization targets.
    Keywords: Effective Followership, Effective Leadership, Followership Theories, Followership Characteristics, Follower, Leadership Relation
  • Abdullah Hendiyani Page 131
    The change of attitude and social public expectations from Iran police has caused that concepts such as process improvement, sustainable growth, flexibility in dealing with environment, obtaining the satisfaction of clients, service quality optimization and resource productivity increase have been translated into the main issues of organization. In fact it can be said that processes weakness, resource loss, not being dynamic and so on are the problems that many governmental organizations have created. Solving aforementioned problems required that organizations acquire capabilities that help them to respond to share holders’ expectations and apply resources and capabilities most effectively. Therefore in this research the role of human resource training in Iran police service quality is discussed. In regard to goal it is an applied research and its method is metric- descriptive. The data is qualitative and based on researcher role and independent from research process. Statistical population is the provinces police commanders. Using Cochran formula for determining sample size, a sample of 176 people by simple random method is selected. Questionnaire which its internal and external validity is measured is used to collect data. Statistical correlation testing is used to analyze the data. In this research first the relation between human resource training and service quality confirmed then the extent of training influence on each of Iran police service quality dimensions determined.
    Keywords: Training, Service, Quality, Human Resource, Citizen