فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 51، رمستان 1393)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 51، رمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمدرضا اسماعیلی* صفحات 11-38
    در بسیاری از تحقیقات بر پیامدهای مثبت رفتارهای شهروندی سازمانی در بین کارکنان تاکید شده است. به همین دلیل، بسیاری از مدیران و صاحب نظران به شناسایی عوامل به وجود آورنده این گونه از رفتارها در سازمان ها توجه کرده اند. یکی از متغیرهایی که به نظر می رسد بر میزان رفتارهای شهروندی در بین کارکنان تاثیرگذار باشد میزان ادراک از عدالت موجود در سازمان است. هدف از این مقاله بررسی تاثیر و نقش ادراک کارکنان از عدالت سازمانی بر ایجاد و توسعه رفتارهای شهروندی سازمانی است. به این منظور، در ابتدا مروری بر مبانی نظری دو مفهوم یاد شده صورت گرفت. سپس، با استناد به پیشینه نظری و تحقیقاتی مرتبط، به بررسی این رابطه پرداختیم. در این تحقیق، به منظور دست یابی به اهداف از پیش تعیین شده، از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی استفاده شده است و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و از طریق بررسی اسناد و تحقیقات صورت گرفته در قالب مقالات، کتب و پایان نامه ها در موضوعات مرتبط است. بر اساس نتایج حاصل از مرور منابع مرتبط، ادراک کارکنان هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم از طریق متغیرهای میانجی مانند اعتماد، تعهد سازمانی، رضایت شغلی و... بر رفتارهای شهروندی سازمانی تاثیر مثبت دارد. البته این تاثیر در همه ابعاد عدالت به یک میزان نیست. بر اساس نتایج برخی از تحقیقات، از بین ابعاد مختلف عدالت سازمانی، به ترتیب عدالت مراوده ای، عدالت اطلاعاتی و عدالت رویه ای بیشترین ارتباط را با ایجاد و گسترش رفتارهای شهروندی سازمانی دارد.
    کلیدواژگان: رفتارهای شهروندی سازمانی، عدالت سازمانی، عملکرد سازمانی، سیاست سازمانی، نوع دوستی، عدالت رویه ای
  • علی کریمی خوزانی*، غلام جباری، مسعود ملکی، اسدالله پازوکیان صفحات 39-66
    امروزه به مفهوم امنیت ملی، با حفظ بعد سلبی، بعد ایجابی نیز اضافه شده است. بعد ایجابی، که به معنای تامین شرایط مطلوب در درون کشور است، به گونه ای است که موجبات رضایتمندی و مشروعیت سیاسی از حکومت را فراهم می آورد و انسجام اجتماعی و احساس رضایت از وضعیت کشور را ارتقا می دهد. بر این اساس، در این تحقیق به دنبال بررسی نقش و جایگاه پلیس در تامین امنیت ملی با توجه به تغییرات صورت گرفته در مفهوم امنیت ملی هستیم. از این رو تحقیق می تواند از نوع تحقیقات بنیادی محسوب شود که کاربرد عملی نیز دارد. روش تدوین این مقاله تشریح و استنتاج با مطالعه کتابخانه ای و اسنادی است. بر اساس یافته های تحقیق، در بعد سلبی امنیت ملی، وظیفه پلیس این است که با مدیریت کارامد انتظامی از تبدیل مسائل امنیت عمومی به مسائل امنیت ملی جلوگیری نماید. در بعد ایجابی نیز، از یک سو، با عرضه خدمات باکیفیت و مد نظر قرار دادن نگرانی های شهروندان در ماموریت های خود، به دنبال کسب رضایتمندی مردم و ارتقای احساس امنیت است. از سوی دیگر، در جامعه با نهادینه کردن امر پیشگیری وضعی و نیز توانمندسازی افراد در حل مشکلاتشان به دنبال تحقق اجتماع خودمسئول محور است. با ترکیب وظایف پلیس در بعد سلبی و ایجابی امنیت ملی، الگوی مدیریتی پلیس برای تامین امنیت ملی با محورهای عناوین و موضوعات سیاست گذاری، روش ها و اهداف، و نتایج مورد انتظار به مثابه نتیجه تحقیق عرضه می شود.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، نیروی انتظامی، کارکرد، وظایف، الگو
  • مهدی طغرایی سمیرمی* صفحات 67-92
    نهادینه سازی کیفیت و تعالی یکی از جنبه های حیاتی ارتقای هر سازمان است. توجه به این مهم باعث می شود که، ضمن دست یابی به بهبودهای مقطعی در زمینه کیفیت، اهداف تعالی نیز دنبال شود. در این مقاله، ضمن بررسی جایزه ملی بهره وری و تعالی سازمانی در پنج دوره اخیر اجرای طرح و مقایسه آن با الگوی طراحی شده مکنا، به شناسایی چالش ها و نقاط ضعف الگوها می پردازیم. در ادامه نیز مقایسه ای تطبیقی بین الگوی مکنا و الگوی ملی تعالی سازمانی صورت گرفته و نتیجه آن به صورت مقایسه ای نشان داده شده است. در این پژوهش، به منظور شناسایی چالش ها و جمع آوری داده ها، ابزار پرسش نامه به کار گرفته شده، از آزمون فریدمن در نرم افزار اس.پی.اس.اس. به منظور تحلیل داده ها استفاده شده و شاخص های مرتبط با اجرای الگوی ملی تعالی سازمانی اولویت بندی و رتبهبندی شده است. همچنین، در سازمان های متقاضی جایزه ملی بهره وری و تعالی سازمانی، نقاط قوت و حوزه های نیازمند بهبود از طریق مصاحبه با کارشناسان تعالی سازمان ها شناسایی شده است. پس از بررسی چالش های مرتبط با الگوی ملی تعالی سازمانی و همچنین به منظور پیشگیری از احتمال وقوع مشکلات مشاهده شده در الگوی رشد و تعالی ناجا، پیشنهادهایی در سه حوزه منابع انسانی، سازمانی و فرماندهی و با هدف بهبود الگوی تعالی مکنا عرضه شده است. با توجه به مولفه های منحصر به فرد هر کدام از الگوها، تحلیل تطبیقی آن می تواند به ایجاد تحول سازمانی و ارتقای کیفیت در هر دو حوزه منجر شود.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت، تعالی سازمانی، الگوی مکنا، جایزه ملی بهره وری و تعالی سازمانی
  • عبدالرسول جمشیدیان، محمد فروهر*، ناهید محمدی صفحات 93-116
    نیروهای امنیتی و پلیسی هر کشور مهم ترین رکن حفظ امنیت و ثبات آن محسوب می-شود. از سوی دیگر، شغل پلیس به دلیل ماهیت فعالیت خود در جهت حفظ امنیت جامعه با مسائل، مشکلات و مخاطرات بالقوه خاص خود مواجه است که کارکنان را برای بسیاری از آسیب های شغلی و روحی و روانی مستعد می سازد. رویکرد اخیر نظریه سازمانی مثبت گرا، با الهام و استفاده از نهضت روان شناسی مثبت گرا، به جای تاکید و توجه به چنین مسائل منفی ای در محیط سازمانی به نقاط قوت و مثبت کارکنان و محیط کار توجه نشان داده و اثبات کرده است که توجه به توانمندی ها و نقاط قوت کارکنان این گونه از نهادها و سازمان ها به افزایش روحیه و عملکردشان منجر می شود. در واقع، در رویکرد مثبت گرایی، مسائل منفی از چشم اندازی مثبت مورد توجه قرار گرفته است و به جای آسیب شناسی سازمانی و کارکنان بر شکوفایی و عملکرد بهینه شان تاکید می شود. سرمایه روان شناختی یکی از مفاهیم جدید رفتار سازمانی است که ریشه در روان شناسی مثبت گرا دارد و امروزه به مثابه ابزار کارامد مدیریت اثربخش منابع انسانی و خلق مزیت رقابتی شناخته می شود. در این مقاله، به تاریخچه و اهمیت مثبت گرایی در محیط کار و همچنین سرمایه روان شناختی و پیامدهای آن با تمرکز بر نهادها و سازمان های پلیسی و امنیتی پرداخته ایم و سرانجام نیز برای توسعه سرمایه روان شناختی کارکنان پلیس پیشنهادهایی داده ایم.
    کلیدواژگان: روان شناسی مثبت گرا در کار، رفتار سازمانی مثبت گرا، سرمایه روان شناختی
  • علی محمد احمدوند، محمد فاتحی*، بهزاد حیدرپور صفحات 117-130
    هدف از این مقاله تجزیه و تحلیل بهبود عملکرد و عوامل موثر بر آن و همچنین یافتن اهمیت نسبی هر یک از این عوامل در نیروی انتظامی است. بدین منظور، با مشورت صاحب نظران این حوزه معیارها و زیرمعیارهای بهبود عملکرد تعیین شد. در ادامه، با استفاده از تدوین پرسش نامه، به تعیین اهمیت هر یک از این عوامل به دست آمده پرداختیم. استفاده از روش های سنتی در تعیین ضرایب اهمیت از مهم ترین چالش های پیش رو در تصمیم گیری های چند معیاره است. قضاوت های ذهنی، جهت گیری ها و برخوردهای سطحی تصمیم گیران از مهم ترین عواملی است که صحت مقایسات زوجی را با تردید مواجه می کند. روش های مبتنی بر رای گیری از جدیدترین روش هایی است که با رتبه بندی معیارها، ضمن رفع عیوب روش های پیشین، تصمیمات مدیران را شایان اعتمادتر می کند. اعتبار نتایج به دست آمده در رتبه بندی عوامل موثر بر بهبود عملکرد می تواند مبنایی برای تحلیل و تفسیر مسائل مدیریتی و اتخاذ تصمیمات کلان شود.
    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی، مقایسات زوجی، رای گیری، نیروی انتظامی
  • مرجان فراشی*، حمیده رشادت جو صفحات 131-151
    این پژوهش با هدف معرفی چارچوبی برای ارزیابی تاثیر ساختار سازمانی بر مدیریت دانش در سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران صورت گرفته است. جامعه آماری این تحقیق چهارصد نفر از کارکنان سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران است. از این میان دویست نفر به مثابه نمونه پژوهش انتخاب شد. به منظور جمع آوری نظر کارکنان، دو پرسش نامه تهیه و در میان کارکنان توزیع شد. داده های حاصل از پرسش نامه ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و الگوسازی معادله ساختاری با استفاده از نرم افزارهای آموس نسخه بیست و اس.پی.اس.اس نسخه نوزده تحلیل شد. نتایج حاصل از معادلات ساختاری نشان داد که دو بعد رسمیت و تمرکز در ساختار سازمانی با ابعاد مدیریت دانش دارای روابطی معکوس و معنادار بود. همچنین پیچیدگی سازمان با ابعاد مدیریت دانش دارای روابطی مستقیم و معنادار بود. معنادار شدن روابط نشان می دهد که هر یک از ابعاد ساختار سازمانی به طور مستقیم بر سه بعد خلق دانش، انتقال دانش و حفظ دانش در سازمان تاثیرگذار است. از این رو رسمیت کم و ساختار غیر متمرکز در سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران به اعضای سازمان امکان می دهد که به منظور اجرای مدیریت دانش با یکدیگر تعامل و ارتباط مناسب برقرار کنند. افزایش پیچیدگی در سازمان نیز با افزایش مهارت های شغلی باعث شده است که کارکنان به صورت داوطلبانه و خودجوش به خلق، انتقال و حفظ دانش بپردازند.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، پیچیدگی، رسمیت، تمرکز، الگوی بلوگود، مدیریت دانش
|
  • Ahmadreza Esmaeli* Pages 11-38
    Many researches have emphasized the positive consequences of organizational citizenship behaviors among personnel. Therefore many managers and experts have focused on identification of factors causing such behaviors in organization. one of the variants seemed to influence the extent of citizenship behaviors among personnel is the extent of justice perception in organization. It is intended to study the effect and the role of personnel perception of organization justice on creation and development of organizational citizenship behaviors. For this reason، first the theoretical basis of these two concepts were reviewed. Then based on theoretical history and related research، this relation was studied. In this research for obtaining predefined targets، the analytical descriptive method was used and data collection is library based using documents، research، articles، books and dissertation in related topics. Based on the obtained results، the personnel perception directly and indirectly through mediator such as trust، organizational commitment and job satisfaction produce positive effects on organizational citizenship behaviors. Yet this effect in all justice dimensions is not identical. Based on the results of certain researches among different dimensions of organizational justice، the intercommunicative justice، informational justice and procedural justice have more relatedness to creation and expansion of organizational citizenship behaviors respectively.
    Keywords: Organizational Citizenship Behaviors, Organizational Justice, Organizational Performance, Organizational Policy, Altruism, Procedural Justice
  • Ali Karimi Khozani*, Gholam Jabari, Masood Maleki, Asadallah Pazokian Pages 39-66
    Today the concept of national security، in addition to negative dimension، the positive dimension is added too. The positive dimension namely securing favorite condition inside country is such that provides satisfaction and political legitimacy of the state and promotes social integrity and satisfaction feeling for situation in the country. Therefore in this research، the role and the place of police in national security regarding changes in national security concept is studied. This can be a basic research which has practical application. Research method is explanation and induction which documentary and library studies are used. Based on research results in negative dimension of national security، the police duty is managing efficiently and preventing public security affairs to become national security affairs. In positive dimension too in one hand by providing high quality service and considering citizen concerns in their missions، police tries to acquire people satisfaction and promote feeling safety. On the other hand in society by internalization of situational prevention and empowering individuals in solving problems، police tries to achieve self-responsible based society. Combining duties in positive and negative dimensions of national security، the police management model for national security is introduced and policy making subjects and titles، methods and targets and expected results are introduced as research findings.
    Keywords: National Security, Iran Police, Function, Duties, Model
  • Mahdi Toghraei Samiremi* Pages 67-92
    Internalization of excellence and quality is one of the vital aspects of any organization promotion. Attention to this significant issue guarantees both periodical improvement in quality and pursuit of excellence targets. In this article in addition to the study of organization excellence and productivity national reward in five recent periods of plan implementation and its comparison with Iran police organization excellence and quality management (MAKNA)، the challenges and weak points of these models are recognized. Then a corresponding comparison between Iran police organization excellence and quality management (MAKNA) and organizational excellence model is carried out and its results was shown comparatively. In this research in order to understand the challenges and to collect data، questionnaire tool was used and freedman SPSS software was used to analyze data and the indexes related to implementation of organization excellence model was prioritized and ranked. Similarly requesting organizations for organization excellence and productivity national reward، weak points and domains required improvement through interview with organization excellence experts were recognized. After the investigation of challenges related to organization excellence model and also for preventing possible occurrences of problems in Iran police organization excellence and quality management (MAKNA)، suggestions in three domains of human resource، organization and commandment for improvement of Iran police organization excellence and quality management (MAKNA) were introduced. Due to idiosyncratic characteristics of each of the models، its comparative analysis can help creation of organization development and quality promotion in both fields.
    Keywords: Quality Management, Organization Excellence, MAKNA Model, Organization Excellence, Productivity National Reward
  • Abdorasool Jamshidian, Mohammad Forohar*, Nahid Mohammadi Pages 93-116
    Police and security forces of every country is the most important column for preserving security and stability of the state. Furthermore due to nature of its activities in preserving social security، police job is confronted with problems، difficulties and potential risks that make its personnel ready for psychological، spiritual and professional harms. Recent approach of positive organizational theory inspired by and using positive Psychology movement، instead of focusing on such negative problems in organizational environment، has paid attention to personnel positive points and strong points and work environment and has proved that attention to capabilities and personnel strong points of such institutions and organizations resulted in personnel performance and morale increase. In fact، in positive approach، negative problems are considered through positive perspectives and instead of organizational and personnel pathology، their prosperity and better performance are confirmed. Psychological capital is one of the organizational behavior new concept that rooted in positive psychology and today recognized as an efficient tool for human resource effective management and competitive advantage creation. In this article، the history and the importance of positivity in work environment and also psychological capital and its consequences by focusing on policing and security institutions and organizations are reviewed and finally some suggestions for development of police personnel psychological capital are given.
    Keywords: Positive Psychology in Work, Positive Organizational Behavior, Psychological Capital
  • Ali Mohammad Ahmadvand, Mohammad Fatehi*, Behzad Heydarpoor Pages 117-130
    It is intended to analyze performance improvement and factors influencing it and also finding the relative importance of each factor in Iran police. Therefore in consultation with the experts of this field، standards and sub standards for performance improvement identified. Then by formulating the questionnaire، the importance of each factor studied. Using traditional methods in determination of significance coefficient was the most important challenges facing multi criteria decision making. Subjective judgments، orientations and decision makers'' superficial contacts were the most important factors that confronted paired comparison accuracy with doubt. Methods based on voting is the newest methods that by rating the standards in addition to removing pervious methods faults، make managers decisions more reliable. The reliability of the obtained results in ranking the effective factors on performance improvement can provide a basis for analysis and interpretation of management problems and macro decision making.
    Keywords: Hierarchy Analysis, Paired Comparison, Voting, Iran Police
  • Hamideh Reshadatjoo, Marjan Frashi* Pages 131-151
    It is intended to introduce a framework for appraising the effects of organization structure on knowledge management in organizations of Tehran municipality communication and information technology. Statistical population of this research is 400 personnel of Tehran municipality communication and information technology. Among these، 200 people selected as research sample. Two questionnaires prepared to collect data and distributed among personnel. The data obtained from questionnaire was analyzed using Pearson''s correlation coefficient and Structural Equation Modeling using SPSS software. The results of Structural Equation indicated that two dimensions of formalization and centralization in organization structure with knowledge management dimension have meaningful and reverse relationship. Also organization complexity with knowledge management dimension has meaningful and direct relationship. Meaningful relationship indicated that each of organization structure dimensions directly influences the three dimensions of knowledge creation، knowledge transfer and knowledge preservation in organization. Therefore less formalization and decentralized structure in Tehran municipality communication and information technology organization enable organization personnel to have appropriate interaction and relation to implement knowledge management. Complexity increase in organization and also professional skills increase have led personnel to create، transfer and preserve knowledge voluntarily and spontaneously.
    Keywords: Organization Structure, Complexity, Formalization, Centralization, Knowledge Management