فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 52، بهار 1394)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 52، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی عامری صفحات 11-30
    هدف از این پژوهش رتبه بندی تاثیر ویژگی های مورد نیاز مدیران بر مدیریت کیفیت و معیارهای تعالی سازمانی در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و طراحی و عرضه الگوی مورد نیاز برای آن است. این پژوهش از بعد هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته است؛ برای تایید اعتبار آن از روش محتوایی با بهره مندی از نظر استادان مدیریت و برای تعیین پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است که مقدار آن 86/0 برآورد شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزار آماری اس.پی.اس.اس. در دو سطح توصیفی و استنباطی استفاده شد. در سطح آمار توصیفی، از فراوانی، درصد فراوانی، میانگین، واریانس و انحراف معیار استفاده شده است. در سطح آمار استنباطی، نظر به اینکه استفاده از آزمون پارامتریک مستلزم اطمینان از نرمال بودن توزیع داده هاست، ابتدا آزمون اجرا شد و پس از آن برای تجزیه و تحلیل داده ها با توجه به مولفه های بررسی شده از آزمون تی تک نمونه ای و برای رتبه بندی ویژگی های مدیران از روش تاپسیس استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که همه ویژگی های مدیران (مدیریتی، شخصیتی، رفتاری، ارزشی و بینشی) بر مدیریت کیفیت و تعالی سازمانی در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران موثر است. همچنین در رتبه بندی این عوامل با استفاده از روش تاپسیس مشخص شد که ویژگی های «ارزشی و بینشی» بیشترین و ویژگی های «رفتاری» کمترین تاثیر را در مدیریت کیفیت و تعالی سازمانی ناجا دارد.
    کلیدواژگان: تعالی سازمانی، مدیریت کیفیت، ویژگی های شخصیتی، ویژگی های رفتاری، ویژگی های مدیریتی، ویژگی های ارزشی و بینشی
  • امیر بهرامی، بختیاراستادی، محمد اقدسی صفحات 31-52
    امروزه شرکت ها و سازمان ها به موضوع مسئولیت اجتماعی و استانداردهای مطرح در این حوزه برای به دست آوردن مزیت های رقابتی اهمیتی فراوان قائل هستند. در حوزه مسئولیت اجتماعی استاندارد ایزو 26000 مطرح است. با توجه به برخورد نزدیک پلیس با جامعه و مسئولیت این سازمان بزرگ با مردم، نقش و اهمیت پلیس در برقراری نظم و امنیت در جامعه انکارناپذیر است. از این رو در این مقاله به بررسی ارتباط شاخص های بهره وری بر عملکرد سازمانی از دید مسئولیت اجتماعی پرداخته ایم. برای این کار، در ابتدا هر یک از مفاهیم بهره وری و مسئولیت اجتماعی به طور جداگانه برای پلیس بررسی شده است؛ سپس ابعاد و معیارهای هر یک از آن ها استخراج و در نهایت چهارچوبی استنتاجی برای بیان عامل های تاثیرگذار دو موضوع بر یکدیگر ارائه شده است. بر این اساس، برای موضوع بهره وری 22 شاخص و برای موضوع مسئولیت اجتماعی پانزده شاخص از مقالات، کتب و گزارش های سازمان های پلیسی استخراج شده است. این مقاله به دو روش مطالعه توصیفی و اکتشافی صورت گرفته است. در مطالعه توصیفی شاخص ها و مفاهیم تاثیرگذار بر دو موضوع بهره وری و مسئولیت اجتماعی را به صورت جداگانه استخراج کرده ایم. مطالعه اکتشافی به بیان ارتباط بین مفاهیم و شاخص های مطرح شده در دو حوزه بهره وری و مسئولیت اجتماعی که برگرفته از مرور ادبیات است و بررسی جداگانه این مفاهیم برای سازمان پلیس می پردازد.
    کلیدواژگان: بهره وری، عملکرد سازمانی، مسئولیت اجتماعی، شاخص های عملکردی، پلیس
  • امیر تربتی، محسن احمدوند صفحات 53-68
    با افزایش رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات در سطح جامعه و همچنین رشد فناوری های مرتبط با داده، اطلاعات و دانش، امروزه بسیاری از سازمان ها به اهمیت توجه به دانش و راه های کسب، تولید، ذخیره سازی و انتقال آن در ایجاد مزیت رقابتی پی برده اند. مدیریت دانش یکی از زمینه های پژوهش مرتبط با ساده سازی و بهبود فرایند تسهیم، توزیع، کسب و شناخت دانش است. برای به کارگیری مدیریت دانش در سازمان، از ابزارهایی متفاوت استفاده می شود که یکی از مهم ترین آن ها داده کاوی است. داده کاوی یکی از ابزارهای کارامد در تجزیه و تحلیل و کاوش حجم عظیم داده ها محسوب می شود و در حوزه های کاربردی مختلفی استفاده شده است. یکی از کاربردهای این روش در مرکز نظارت همگانی 197 که یکی از زیرمجموعه های نیروی انتظامی است مورد توجه قرار گرفته است. این مرکز به منظور توسعه نظارت مردم بر عملکرد ناجا و مشارکت آن ها در مدیریت بخش های مختلف این ارگان تاسیس شده است. بانک داده این مرکز حاوی اطلاعات تماس های مردم با این سامانه است که می تواند به مثابه منبعی مهم و مناسب به منظور بهبود عملکرد ناجا تحلیل و کاوش شود. در این مقاله، با تلفیق داده کاوی و مدیریت دانش در مرکز نظارت همگانی 197، الگویی جامع برای بهبود عملکرد ناجا و نیز ابزاری موثر به منظور افزایش سطح رضایتمندی مردم عرضه شده است.
    کلیدواژگان: مرکز نظارت همگانی 197، بهبود عملکرد، مدیریت دانش، داده کاوی
  • فرشته محمدی، حامد بختیاری صفحات 69-84
    دانش منبعی راهبردی و باارزش برای سازمان ها محسوب می گردد. روش مدیریت این منبع بالقوه بر سرعت، شفافیت، انعطاف پذیری، صحت، رعایت عدالت و احترام به دیدگاه های ارباب رجوع و به طور کلی بر کیفیت خدمات تاثیرگذار است. دو مفهوم جذاب و جدید هوش سازمانی و یادگیری سازمانی نیز از راه افزایش دانش سازمانی نقشی کلیدی در ارتقای کیفیت خدمات ایفا می کند. یادگیری سازمانی با تاکید بر خلق، تسهیم و به کارگیری دانش سودمند بر بهبود عملکرد فردی و سازمانی و دست یابی به اهداف سازمان تاکید می کند. از سوی دیگر، هوش سازمانی نیز که توانایی بالقوه سازمان در تحرک بخشیدن به توانمندی های ذهنی است بر خلق دانش تاثیرگذار است. در این مقاله، ضمن تشریح مفاهیم و ابعاد هوش سازمانی و یادگیری سازمانی، در الگویی نظری به تشریح نقش این دو متغیر و رابطه اش با کیفیت خدمات از راه خلق دانش سازمانی پرداخته ایم. در این مقاله برای جمع آوری مطالب از روش کتابخانه ای استفاده شده است. از اهداف اصلی این مقاله نیز می توان به معرفی مسیرهای جدید تاثیرگذاری بر کیفیت خدمات و منفعت بردن از این رابطه اشاره نمود.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، دانش، هوش سازمانی، یادگیری سازمانی
  • امیر حسین صادق شیرازی صفحات 85-108
    در این مقاله، ضمن بررسی جایزه ملی کیفیت ایران و نقد و بررسی ابعاد و ویژگی های آن، شاخص ها و ویژگی های این جایزه با جایزه مدیریت کیفیت نیروی انتظامی (طرح مکنا) مقایسه می شود. از طریق مصاحبه با مجریان جایزه ملی کیفیت و طرح مکنا، توزیع پرسش نامه بین سازمان های برتر جایزه ملی کیفیت، تحلیل آن با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس. و رتبه بندی نقاط ضعف و قوت این جایزه با استفاده از تابع دبلیوکندال، به بیان نقاط ضعف و قوت طرح مکنا پرداخته شده است. به طور کلی اهم ارزش های فعلی مکنا گستردگی و رشد سازمان های شرکت کننده، تبادل موفق تجربیات سازمان های شرکت کننده، توجه ویژه به معیارهای رفتاری، حمایت فرماندهان از طرح و وجود جوایز بخشی است. اهم پیشنهادهای داده شده شامل برگزاری ممیزی ها به صورت گروهی، تلاش بیشتر در ارتقای بخش های نتایج کارکنان و ارباب رجوع با توجه به انتظارات بیشتر الگو از کلانتری ها در این معیارها، بهره گیری بیشتر مکنا از نقاط قوت جایزه ملی کیفیت در سازمان ها یعنی اولا آشنایی کارکنان با خط مشی و اهداف ثانیا شناسایی نقاط ضعف و قوت خود سازمان شرکت کننده بررسی لزوم سخت گیرانه تر شدن فرایند امتیازدهی یا بررسی اصلاح الگو در سال های آتی و کاهش دیوان سالاری ها و سهولت ارتباطات با سازمان ها با راه اندازی پایگاه اینترنتی کاراست.
    کلیدواژگان: جایزه ملی کیفیت ایران، مدیریت کیفیت و تعالی سازمانی، جوایز کیفیت و تعالی، مکنا
  • هدی مشایخی، زهرا نورالله صفحات 109-126
    افزایش دانش و آگاه سازی افراد از عوامل ارتقای کیفیت رفتاری و عملکردی است. از این رو، آموزش، اطلاع رسانی و بازآموزی جزء جدانشدنی سازمان هایی است که رشد کیفی خدمات در زمره اهدافشان است. آموزش و اطلاع رسانی در نیروی انتظامی، علاوه بر ارتقای کیفیت خدمات، موجب آگاهی بخشی به افراد جامعه و ابزاری برای تحقق امنیت اجتماعی است. موفقیت در امر پیشگیری از حوادث و جرایم مستلزم تهیه برنامه های منسجم و شناخت مدبرانه روش های پیشگیری و فرایند آن است. از طرف دیگر، پالایش و هدفمندسازی برنامه های آموزشی با توجه به ویژگی های مخاطب از ملزومات اجرای هر برنامه آموزشی است. در این مقاله، چارچوبی برای هدفمندسازی آموزش و اطلاع رسانی برای بهبود خدمات پلیس عرضه می شود. چارچوب عرضه شده دارای سه فرایند اصلی است که به ترتیب به تحلیل جامعه هدف با استفاده از روش های داده کاوی، تدوین رویکردهای آموزشی، تطبیق با جامعه هدف و اجرای برنامه آموزش می پردازد. به منظور بررسی چارچوب عرضه شده نمونه پژوهی ای در جامعه رانندگان متخلف در حوزه خدمات پلیس راهنمایی و رانندگی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: آموزش و اطلاع رسانی، کیفیت خدمات، ارتقای دانش، داده کاوی، حوادث ترافیکی
|
  • Mohammad Ali Ameri Pages 11-30
    The purpose of this research is to rank the effects of necessary characteristics of Iran police managers on quality management and organization excellence criteria in Iran police and designing and introducing necessary models thereof. It is an applied research in its target and metric in it’s data collection. Data collection tool was researcher made questionnaire. The quality method using views of management professionals is used for its validity and alpha Cronbach coefficient for its reliability which was estimated at 86%.for data analysis, SPSS software at two levels of descriptive and inferential was used. At the level of inferential statistics because using parametric test requires assurance of normality of data distribution, first the testing was executed and then for data analysis of studied factors, single sample T test and for ranking the managers characteristics the technique of order preference by similarity to ideal solution were used. The research findings indicated that all manager's characteristics (managerial, personal, behavioral, value bearing and perceptual characteristics) have influences over quality management and organization excellence in Iran police organization. Also in ranking these factors using the technique of order preference by similarity to ideal solution it was clear that value bearing and perceptual characteristics have the most effects and behavioral characteristics has the less effect on quality management and organization excellence in Iran police respectively.
    Keywords: Organization excellence, quality management, personal characteristics, behavioral characteristics, managerial characteristics, value bearing, perceptual characteristics
  • Amir Bahrami, Bakhtiar Ostadi, Mohammad Aghdasi Pages 31-52
    Today companies and organizations have considered social responsibility and related standards very important for gaining competitive advantages. ISO 26000 in social responsibility is on the top. Regarding police close contact with society and the responsibility of this huge organization towards people, the role and the significance of police in stablishing security and order in society are undeniable. Therefore in this article the relevance of productivity indicators on organization performance from social responsibility point of view is studied. For this matter, first each of social responsibility and productivity concepts individually for police was studied then dimensions and criteria of each concept extracted and finally an inductive framework for explanation of these two effective factors on each other was introduced. Therefore for productivity 22 indicators and for social responsibility 15 indicators from articles, books and police organization reports were extracted. This article is both descriptive and exploratory. In descriptive study the effective concepts and indicators on productivity and social responsibility were extracted individually. Exploratory study deals with the relation between concepts and indicators in two domains of productivity and social responsibility which are taken from literatures review and individually these concepts for police organization are studied.
    Keywords: Productivity, organization performance, social responsibility, performance indicators, police
  • Amir Torbati, Mohsen Ahmadvand Pages 53-68
    with increase of information technology growth and communication at society level and also the growth of technologies related to data, information and knowledge, today many organizations have realized the significance of knowledge and its acquisition, production, storage and transmission to create competitive advantage. Knowledge management is one of the fields of research related to simplification and improvement of the process of sharing, distribution, acquisition and understanding the knowledge. Different tools are used to apply knowledge management in organization, which data mining is one of them. Data mining is one of the efficient tools in analysis and research of huge data and used in different applied domains.one of the application of this method is in 197 public surveillance center which is one of the subset of Iran police which has been the center of attention. This center is stablished to extend public surveillance over police performance and increase their participation in different sections of this organization. Data base of this center has the information of people calls with this center which can be used as a suitable and significant center to improve police performance. In this article by integration of data mining and knowledge management in 197 public surveillance center, a comprehensive model for improvement of police performance and also an effective tool to increase people satisfaction is introduced.
    Keywords: 197 public surveillance center, performance improvement, knowledge management, data mining
  • Fresheh Mohammadi, Hamed Bakhtiari Pages 69-84
    Knowledge is a valuable and strategic source for organizations. Management method of this potential source influences the speed, clarity, flexibility, accuracy, fairness and respect to clientages and generally influences the quality of services. Two new and attractive concepts of organization intelligence and organization learning are also have key role in improvement of service quality through organization knowledge increase. Emphasizing the creation, sharing and application of useful knowledge, organization learning stresses on improvement of organization and individual performance and attainment of organization targets. On the other hand organization intelligence (which is the organization potential capability in stimulating the brain capability) influences the knowledge creation. In this article in addition to definition of concepts and dimensions of organization intelligence and organization learning, in theoretical model the role of these two variants and their relation to services quality through knowledge creation explained. Library method is used to collect data. Some of the main targets of this article include the introduction of new ways that have influence on service quality and the usefulness of this relation.
    Keywords: Service quality, knowledge, organization intelligence, organization learning
  • Amir Hossain Shirazi Pages 85-108
    In this article while Iran National Quality Award is studied and its dimensions and features are criticized and compared, the features and the indicators of this reward is compared with Iran police quality management. Through interview with Iran police quality management and Iran National Quality Award administers, distribution of questionnaire among National Quality Award superior organizations and its analysis by SSPS software and ranking the weak and strong points of this reward using Kendall's coefficient of concordance, the strong and weak points of Iran police quality management are expressed. In general the main values of Iran police quality management and expansion and the growth of participating organizations, the exchange of successful experience of participating organizations, special attention to behavioral criteria, and the support of commanders from this plan and the existence of rewards are part of these values. The suggestions include holding appraisal meeting in groups, more attempts to improve clients and personnel results due to model more expectations from police stations to display these behaviors, more usage of National Quality Award strong points by Iran police quality management in organization namely first familiarity of personnel with targets and policy and second recognition of strong and weak points of participating organizations and the study of the necessity of strictness of ranking process or the study of model adjustment in future and the reduction of formalities and easy communication with organization can be effective should internet data base set up.
    Keywords: Iran National Quality Award, organization excellence, quality management, excellence, quality rewards
  • Hoda Mashayekhi, Zahra Nourollah Pages 109-126
    Knowledge increase and people notification are among factors to increase performance and behavioral quality. Therefore education، public notification and relearning are inseparable parts of organizations which have considered service quality growth as their targets. Public notification and education in Iran police in addition to improve service quality، resulted in notifying individual in society and is a tool for realization of social security. Success in prevention of accidents and crime required provision of integrated plans and managerial understanding of prevention methods and process. Furthermore filtration and targeting education plans regarding addressees characteristics are among executional requirements of any educational plan. In this article a framework for targeting education and public notification are introduced to improve service quality. Introduced framework has three main processes which each in turn analyzes target society using data mining methods، codification of educational approaches، adaptation with target community and execution of educational plan. To study introduced framework، a case study among offending drivers in traffic police domain was carried out.
    Keywords: public notification, education, service quality, knowledge increase, data mining, traffic accidents