فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 54، پاییز 1394)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 54، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی بشیری*، مجید جلیلی، آرش رضازاده، علیرضا شرفی صفحه 12
    نیروی انتظامی یکی از ارگان های حیاتی و حساس کشور است که رسالتش نگهبانی و پاسداری از ارزش های انقلاب اسلامی، برقراری نظم و امنیت جامعه و تامین آسایش فردی و عمومی است. با توجه به افزایش جمعیت، رشد فناوری و پیچیدگی جرایم و تخلفات، برای داشتن پلیس کارا باید نیروی انتظامی بخشی از وظایف و ماموریت هایش را به خارج از سازمان منتقل نماید تا زمان و نیروی انسانی خود را با تمرکز و قدرت بیشتر مشغول وظایف و ماموریت های راهبردی خود نماید. از طرف دیگر، تجربه خصوصی سازی در پلیس کشورهای جهان حاکی از آن است که، نه فقط رویکرد جهانی واحدی برای خصوصی سازی وجود ندارد بلکه، اجرای موفق این برنامه تابع عوامل و شرایطی مختلف است و الزاماتی خاص را طلب می کند. در این پژوهش تلاش بر این است که، با مطالعات کتابخانه ای، بررسی تجارب سایر کشورها و انتخاب نمونه آماری مناسب از خبرگان، به جنبه های مختلف مسئله برون سپاری و خصوصی سازی در نیروی انتظامی پرداخته شود و راهبردها و رویکردها، بایدها و نبایدها، نیازمندی ها، الزامات، دغدغه ها و راهبردهای نیروی انتظامی در به کارگیری این سیاست مهم استخراج شود. روش این تحقیق بر مبنای هدف از نوع کاربردی است و تحلیل داده ها با استفاده از روش الگوسازی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS 2 در قالب تحلیل عاملی تاییدی صورت پذیرفته است.
    کلیدواژگان: برون سپاری، راهبرد و رویکرد، روش های برون سپاری
  • مرتضی مرادی* صفحه 35
    یکی از مهم ترین ابزارهایی که می تواند به پلیس در پاسخ به شرایط بحرانی کمک کند هوش هیجانی است. هدف از این مقاله بررسی نقش و اهمیت مولفه های هوش هیجانی در مدیریت بحران، سوانح و امداد و نجات است. پژوهش از نوع مروری و جمع آوری اطلاعات آن به روش کتابخانه ای است. بررسی ها نشان داد هوش هیجانی از اهمیتی ویژه در مدیریت بحران، سوانح و امداد و نجات برخوردار است. ارزش خودآگاهی و خودمدیریتی، ایجاد روابط، دریافت شهودی و عوامل احساسی در مدیریت بحران، سوانح و امداد و نجات تردیدناپذیر است. پلیس در هنگام بروز بحران یا سانحه می تواند روحیه تیمی و توانمندسازی محیط را با بهبود مشخصه های هوش عاطفی بهبود ببخشد. بنابراین، پلیس های برخوردار از هوش هیجانی از طریق خودآگاهی و شناخت احساسات و مدیریت هیجانات خود، آگاهی از نیاز های افراد و توجه به آن ها، احساس هم دلی با دیگران و مشارکت دادن آن ها در تصمیم گیری در هنگام سانحه، تطبیق پذیری سریع با شرایط بحرانی، ارتباط با رسانه های جمعی به صورت موثر و کارا، استفاده از منطق و احساس به طور هم زمان و داشتن اعتماد به نفس زیاد که مستلزم داشتن هوش هیجانی مناسب است می توانند شرایط بحرانی را به شرایط تعادلی قبل از بحران و سانحه مبدل نمایند.
    کلیدواژگان: هوش، سوانح، امداد و نجات، هوش هیجانی، پلیس
  • محمد جعفری*، مجید سلطانی صفحه 50
    امروزه با توجه به نگرانی های روزافزون کارکنان درباره شرایط زندگی و آینده شغلی و رابطه تنگاتنگ رضایت شغلی کارکنان با رضایتمندی مشتریان سازمان، عرضه خدمات بیمه ای مناسب توسط سازمان ها به اصلی اساسی تبدیل شده است. از این رو، در این پژوهش درصدد بررسی میزان رضایتمندی کارکنان نیروهای مسلح از کیفیت خدمات یکی از موسسات بیمه ای وابسته و تحلیل ادراکات و انتظارات بیمه شدگان هستیم. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و، به لحاظ ماهیت و روش، توصیفی-تحلیلی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری، شامل همه بیمه شدگان سازمانی وابسته به نیروهای مسلح با جامعه آماری سه هزار نفر و حجم نمونه 190 نفر است. ابزار سنجش پرسش نامه استاندارد سروکوال است که روایی و پایایی آن قبلا از طریق تحقیقات مشابه دیگر تایید شده است. از تحلیل های اکتشافی در جهت توصیف ویژگی های آزمون شوندگان و سوال های پرسش نامه و از آزمون آماری تی جفتی به منظور تحلیل استنباطی با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس. استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد میان ادراکات و انتظارات بیمه شدگان از خدمات عرضه شده به آنان اختلافی بسیار وجود دارد. از این رو موسسه مذکور نتوانسته است انتظارات مشتریان خود را در حدی مطلوب برآورده نماید. نتایج تحقیق نشان می دهد میزان رضایت کارکنان بیمه شده از موسسه مورد نظر در ابعاد ملموس بودن، قابلیت اطمینان، پاسخگویی، اعتمادپذیری و هم دلی کمتر از حد انتظار بیمه شدگان است و شرایط موجود رضایت آنان را در پی ندارد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، رضایت، ادراکات، انتظارات، شکاف کیفیت خدمات، الگوی سروکوال
  • یعقوب ممبینی* صفحه 61
    در دنیای در حال تغییر، فرایند یادگیری متحول شده است. دنیای سازمانی و کسب وکار حالت ثبات ندارد و آنچه در گذشته به خوبی موثر بود در آینده ممکن است موثر نباشد. از این رو باید از طریق یادگیری عاداتی جدید کسب کنیم تا سازمانمان به سازمانی یادگیرنده تبدیل شود؛ در این صورت بقا و موفقیت آن حتمی و قطعی خواهد بود. مدیریت کیفیت یکی از ابزارهایی است که می تواند سازمان را به سمت یادگیری و تعالی سازمانی سوق دهد. در این مقاله، تاثیر مدیریت کیفیت فراگیر بر یادگیری سازمانی بررسی شده است. همچنین نقش میانجی گری یادگیری سازمانی به مثابه توانمندی برتر برای سازمان ها در رابطه بین مدیریت کیفیت و تعالی سازمانی بررسی شده است. داده های پژوهش از شرکت های تولیدی شهر صنعتی رشت گردآوری شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است. اطلاعات از طریق پرسش نامه جمع آوری شده و برای تحلیل داده ها از الگوسازی معادلات ساختاری و الگوریتم حداقل مربعات جزئی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مدیریت کیفیت فراگیر با میانجی گری یادگیری سازمانی بر روی تعالی سازمانی تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت فراگیر، یادگیری سازمانی، تعالی سازمانی، الگوسازی معادلات ساختاری، الگوریتم حداقل مربعات جزئی
  • محمدرضا سیف الدینی صفحه 76
    امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات جوامع را دچار تغییراتی بسیار کرده است. مشاغل، مهارت ها، فرهنگ ها، همه و همه تحت تاثیر فناوری قرار گرفته اند. بی شک تعالی سازمان ها نیز سهمی عمده در توسعه این فناوری ها داشته اند. توجه به فناوری اطلاعات و الگوهای تعالی سازمانی، به مثابه سرمایه های مهم سازمانی، بیش از پیش مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. در کنار رویکردهای مختلف سازمان ها در معیارهای رهبری، راهبرد، منابع انسانی، شراکت های بیرونی و منابع مالی، علاوه بر اینکه به کارگیری فناوری اطلاعات و سامانه های اطلاعات مدیریت از اهمیتی ویژه برخوردار است، چگونگی مدیریت بر اطلاعات در سازمان نیز از جمله معیارهای مهم در بخش توانمندسازی الگوی تعالی سازمانی به حساب می آید که در ارزیابی سازمان ها نیز مورد توجه و تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. بررسی اینکه سازمان ها چگونه اطلاعات و دانش خود را مرزبندی می کنند و فرایندهای مدیریت بر آن ها را در راستای یکدیگر طراحی و پایش می کنند همواره از دغدغه های اساسی ارزیابان در فرایند ارزیابی و دادن گزارش بازخورد قابل استفاده برای سازمان های ارزیابی شونده به حساب می آید. در این مقاله، تاثیر به کارگیری فناوری اطلاعات در تعالی سازمان و کیفیت خدمات در نیروی انتظامی بررسی شده و نشان داده شده است که اندازه سازمان بر عمق اجرای سامانه های فناوری اطلاعات و الگوی تعالی سازمانی تاثیرگذار است. همچنین آن دسته از سازمان هایی که به صورتی گسترده تر از فناوری اطلاعات و سامانه های اطلاعاتی استفاده می کنند در تعالی سازمانی موفقیتی بیشتر کسب کرده و به امتیازاتی بیشتر در این الگوی موفقیت دست یافته اند.
    کلیدواژگان: فناوری، فناوری اطلاعات، کیفیت خدمات، سنجش کیفیت خدمات، بهبود کیفیت خدمات
  • ذاکر گل، مرات دلیس ترجمه: رضا پارسای صفحه 98

    شغل پلیسی به دلیل ساعات کاری طولانی و نامنظم، ساختار سلسله مراتبی و نگرانی در مورد امنیت جانی از مشاغلی است که فشار روانی بسیار ایجاد می کند. فشار روانی شغلی، علاوه بر آثار زیان بار بر خود شخص، بر کار و خانواده فرد نیز اثرگذار است. در این تحقیق، آثار فشار روانی شغلی پلیس در رابطه با همسر بررسی می شود. برای آزمون فرضیه، از اطلاعات مربوط به پاسخ 1632 مامور پلیس استفاده شد. از آنجا که متغیرهای وابسته ترتیبی است، از تخمین های منطقی ترتیبی استفاده شد تا ضریب تاثیرات به دست آید. یافته ها نشان می دهد که سطحی بالا از فشار روانی تجربه شده در کار مثبت، قوی و به طوری چشمگیر با متغیر وابسته در ارتباط است. علاوه بر این، زمانی که مامور پلیس با کاهش فشار روانی مواجه می شود و یا به برنامه های مقابله با فشار روانی می پردازد، ارتباطش با همسر بهتر می شود و بهبود می یابد. جالب توجه است احتمالا سطح بالاتر آموزش بروز مشکل را درباره همسر افزایش می دهد. در پایان، چندین پیشنهاد به منظور کمک به ماموران پلیسی که تحت تاثیر فشار روانی منفی شغلی قرار دارند به ادارات پلیس داده شد.

    کلیدواژگان: پلیس، فشار روانی شغلی، رابطه ازدواج، کاهش فشار روانی، برنامه های مقابله با فشار روانی
|
  • Mahdi Bashiri*, Majid Jalili, Arash Rezazadeh, Ali Reza Sharafi Page 12
    Iran police is one of vital and sensitive organizations in the country whose mission is guarding and protecting the Islamic revelation values, establishing security and order in the society and providing public and personal peace. Regarding population boom, technology growth and violation and crime complexity, to have efficient police, police forces should transform part of its duties and missions to outside so that it can focus its attention to strategic duties and missions. Therefore the experience of privatization in other countries police have indicated that not only there is no single world approach to privatization but also successful implementation of this plan is subjected to different conditions and factors and has required specific requirements. For this research the library, the experiences of other countries and selection of suitable statistical sample from among experts are used to deal with different aspects of outsourcing and privatization and then strategies and approaches, musts and must not, requirements, obligations, concerns and Iran police strategies in applying these important policies are extracted. The aim of this research is applicatory and smart PLS2 software and structural equation modeling are used to analyze the data and confirmed by affirmative factor analysis.
    Keywords: Outsourcing, Approaches, Strategy, Outsourcing Methods
  • Morteza Moradi* Page 35
    One of the most important tools that will help police in critical conditions is emotional intelligence. The purpose of this article is to study the role and the significance of emotional intelligence factors in management of crisis, accidents, rescue and relief. The value of self-conscience and self-management, relation building, intuition and emotional factors in crisis management, accidents and rescue and relief are undeniable. Police at time of occurring crisis or accidents can improve team morale and environmental enabling by emotional intelligence characteristics. Therefore police officers with emotional intelligence through self-conscience and understanding, feeling and management of their emotion, knowing individuals needs and attention to those needs, feeling empathy towards others and participating them in decision making at time of accidents, fast adaptability to critical crisis, relation with mass media efficiently and effectively, using logic and emotion simultaneously and so much self-reliance (which requires to have suitable emotional intelligence) can transform critical conditions into balanced conditions of before crisis and accidents.
    Keywords: Intelligence, Accidents, Rescue, Relief, Emotional Intelligence, Police
  • Mohammad Jafari*, Majid Soltani Page 50
    Today in regard to personnel increasing anxieties about living conditions and profession prospective and close relationship of personnel profession satisfaction to organization client's satisfaction, provision of suitable insurance services by organizations has become a major principle. Therefore in this research the percentage of armed forces personnel satisfaction from services of one of affiliated insurance institution are studied and the perception and the expectation of clients are analyzed. This is an applied research and its nature and method is analytical and descriptive and its type is metric. Statistical population are all assured of organization affiliated to armed forces and 3000 persons are statistical population and the sample is 190 persons. The questionnaire measuring tool is SERVQUAL standard which its credibility and validity are confirmed through similar researches. Exploratory analyses are used to define the characteristics of testees and questionnaire questions and paired samples t test for illative analysis by SSPS software is used. The research results indicated that there are greet difference between perception and expectation of assured about services that they have received. therefore the afore mentioned organization has not been able to fulfil the expectation of its clients satisfactorily. The results of research indicated that the assured personnel satisfaction level from that organization in dimensions such as tangibility, reliability, responsiveness, trustworthiness and empathy are less than the expected level of assured personnel and current condition will not satisfy them.
    Keywords: Service Quality, Satisfaction, Perception, Expectation, Service Quality Gap, SERVQUAL Model
  • Yaghoob Mombiniy* Page 61
    In changing world, the process of learning has transformed. World of organization and business are not stable and what has been effective in the past may not be effective in the future. Therefore through learning new habits should be acquired so that our organization will change into learning organization in that case the survival and success of organization will be certain and absolute. Quality management is one of tools that can usher organization towards organization excellence and learning. In this article the effect of comprehensive quality management on organization learning is studied. Likewise the mediatory role of organization learning as superior enabler for organizations in relation between quality management and organization excellence are studied. Research data are collected from manufacturing companies in Rasht industrial city. The research method is descriptive - metric. Information was collected through questionnaires and structural equation modeling and partial least square were used for data analysis. Research findings indicated that comprehensive quality management along with mediatory of organization learning have effect on organization excellence.
    Keywords: Comprehensive Quality Management, Organization Learning, Organization Excellence, Structural Equation Modeling, Partial Least Square
  • Mohammad Reza Seifodiny Page 76
    Today information technology and communications have subjected the society to greet changes. Vocations, skills, cultures and everything else have been subjected to technology influence. Undoubtedly organizations excellence also have major share in development of such technology. Attention to information technology and organizations excellence models as organizations important resources more than ever have attracted the attention of researchers. Alongside organizations different approaches to leadership criteria, strategies, human resources, external partnership and financial resources, the application of information technology and management information systems are very important and how to manage information in organization is among important criteria in enabling sector of organization excellence models that has been the focus of analysis in organizations appraisal. To study how organizations demark their information and knowledge and monitor the management processes underlying them in relation to each other have been always the major concerns of appraisers in appraisal process and feedback report has always been useful for appraised organizations. In this article the effect of information technology application in organization excellence and service quality in Iran police have been studied and it showed that organizations size has effects on application of information technology systems and organizations excellence models. Also those organizations that have used information technology and information systems extensively have been more successful and have acquired more credits in this regard.
    Keywords: Technology, Information Technology, Service Quality, Service Quality Measurement, Service Quality Improvement
  • Zakir GÜl., Murat Deli, Ce Page 98

    Being a police is considered one of the highly stressful occupations because of the reasons such as long irregular hours, hierarchic structure and safety concerns. Job stress might not only have adverse effects on himself/herself, but also on the officer’s department and family. In this study, however, the effects of the job stress on the spousal relationship are examined. A secondary data that have 1,632 responses by police officer are used to test the hypotheses. Because the dependent variable is ordinal, ordinal logistic estimators are used to find the coefficient effects. The findings indicate that high level of stress experienced in the job is positively, strongly and significantly associated with the dependent variable. Moreover, when the officer used stress reduction/coping programs (SRCPs), the better gets the relationship with his/her spouse. Interestingly, higher level of education increases the likelihood of the spousal relational problems. At the end, several suggestions were made to the police departments in terms of helping the officers that are affected adversely by job stress.

    Keywords: Police, Job Stress, Spousal Relationship, Stress Reduction, Coping Programs (SRCPs)