فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 56، بهار 1395)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 56، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیر تربتی *، سعید احمدوند، محسن احمدوند، محمد قادری صفحه 13
    نیروی انتظامی به مثابه سازمانی انسان محور و موثر در سطح جامعه مطرح است. این سازمان به منظور افزایش رضایتمندی جامعه و اثربخش شدن خدمات باید، متناسب با محیط، فرایند کاری خود را تغییر دهد و آن را بهبود بخشد. از طرفی کارسنجی و زمان سنجی زمینه مناسب برای کشف نقاط قوت و زمینه های بهبود فرایند را ایجاد و با تعیین برنامه های اجرایی به تعالی و بهبود در سازمان کمک می کند. در این مقاله به دنبال معرفی الگوی کارسنجی و زمان سنجی به منظور بهبود عملکرد در مشاغل اداری ناجا هستیم. پس نوع پژوهش کاربردی است. برای گردآوری داده های پژوهش از تلفیق مطالعه اسنادی و بررسی میدانی استفاده می شود.
    بنابراین این پژوهش پژوهشی کمی و کیفی است. برای بررسی پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید. پنجاه نفر انتخاب شدند و از این افراد 43 پرسش نامه تکمیل شده به میزان 91/0 به دست آمد که نشان دهنده سطحی مطلوب از پایایی است. پس از بررسی مبانی تحقیق و نیز مصاحبه با افراد خبره، الگوی کارسنجی و زمان سنجی هشت مرحله ای به طور حلقوی عرضه شد. برای تثبیت الگو سه موقعیت شغلی از معاونت نیروی انسانی به دلیل ازدحام و همچنین حجم کاری زیاد به مثابه نمونه انتخاب شد. این سه موقعیت شامل هفت نفر بود و نوزده فرایند را این هفت نفر انجام می دادند. تحلیل و بررسی این مشاغل نشان داد که، در صورت استانداردسازی فرایند کاری و نیز حذف دوباره کاری، متوسط بی کاری غیر مجاز به ازای هر فرد حداقل 6600 دقیقه در ماه می شود. بنابراین این مشاغل، برای اجرای ماموریت، نیازی به نیروی انسانی جدید ندارند.
    کلیدواژگان: بهبود عملکرد سازمان، کارسنجی و زمان سنجی، استانداردسازی، مشاغل اداری ناجا
  • نسیم سریع القدم، آرام محبی نیا، یاسر بشیربنائم* صفحه 33
    رقابت اصطلاحی است که سازمان و شرکت ها (خصوصی و دولتی) مدام از آن دم می زنند؛ اما بسیاری از آن ها، به دلیل نداشتن اطلاعات مفید و به موقع، خیلی زود از صحنه رقابت حذف می شوند. اطلاعات برای سازمان همانند خون برای شریان های بدن است. حال، با این همه اطلاعات مفید و غیر مفید در محیط، چگونه باید از آن ها به گونه موثر استفاده کرد؟ یکی از ابزارهای مفید در استفاده بهینه از اطلاعات می تواند حافظه سازمانی باشد. در این مقاله سعی شده است که حافظه سازمانی و شیوه کارکرد آن برای سازمان ها و شرکت ها به گونه ای ساده و روان توصیف گردد. نوع این تحقیق مروری و از حیث روش تحقیقی توصیفی است. هدف اصلی از نگارش این مقاله توصیف حافظه سازمانی و بیان ابعاد مبهم آن است. با توجه به مطالب بیان شده و نتایج به دست آمده از بررسی حاصل از تحقیقات صورت گرفته در این زمینه به این نتیجه میرسیم که حافظه سازمانی یکی از توانایی ها و امکانات و استعدادهای اصلی سازمان برای کسب مزیت رقابتی و توسعه و پیشرفت آن هاست.
    کلیدواژگان: حافظه سازمانی، سیستم های حافظه سازمانی، سیستم اطلاعاتی حافظه سازمانی، اجزای سیستم حافظه سازمانی
  • علی محمد رضایی*، افضل اکبری بلوطبنگان صفحه 55
    این پژوهش به منظور ساخت و استانداردسازی ابزار اندازه گیری مطلوبیت های رفتاری پلیس به اجرا درآمده است. پژوهش توصیفی و از نوع تحقیقات همبستگی است. به این منظور، با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای چهارصد نفر از فرماندهان و مدیران ناجا در سراسر کشور انتخاب شدند و به پرسش نامه مطلوبیت های رفتاری پلیس پاسخ دادند. اعتبار پرسش نامه با استفاده از تحلیل عاملی تایید شد. نتایج نشان داد، مطابق با سند چشم انداز ناجا، پرسش نامه از پنج عامل سخت کوشی، خلاقیت، محبوبیت، ایثار و فداکاری، و اقتدار تشکیل شده است. پایایی پرسش نامه اندازه گیری مطلوبیت های رفتاری پلیس با استفاده از روش همسانی درونی و با بهره گیری از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد. نتایج نشان داد که پایایی کل پرسش نامه 96/0 و پایایی عوامل آن شامل سخت کوشی، خلاقیت، محبوبیت، ایثار و فداکاری، و اقتدار به ترتیب 91/0، 90/0، 81/0، 90/0 و 93/0 به دست آمد که همه از شاخص های بسندیدگی برخوردار بودند. در پایان، با توجه به عینیت، سهولت اجرا، سهولت نمره گذاری، سهولت تعبیر و تفسیر، زمان مناسب برای پاسخ گویی (کمتر از ده دقیقه)، امکان اجرا به صورت فردی و گروهی، عملی بودن، اعتبار و پایایی بسنده نتیجه گرفته می شود که پرسش نامه اندازه گیری مطلوبیت های رفتاری پلیس ابزار محقق ساخته ای مناسب برای بررسی وضعیت موجود و مورد انتظار مطلوبیت های رفتاری پلیس و رصد راهبردی حرکت در راستای چشم انداز ناجاست.
    کلیدواژگان: پلیس، مطلوبیت های رفتاری، سخت کوشی، خلاقیت، محبوبیت، ایثار و فداکاری، اقتدار
  • حسنعلی شهرکی مقدم*، مسعود ملکی صفحه 79
    هدف از این تحقیق بررسی رابطه بین کیفیت خدمات و شیوه برخورد کارکنان با رضایت ارباب رجوع در کلانتری های شهر بندرعباس بوده است. در این تحقیق تاثیر ابعاد متغیرهایی نظیر ملموس بودن، اعتبارپذیری، پاسخ گویی، اطمینان پذیری، همدلی، سرعت، صداقت، صحت و دقت و شفافیت بر متغیر رضایت ارباب رجوع بررسی می شود. این تحقیق، از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش از نوع همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق عبارت است از ارباب رجوع سازمان های مزبور که تعدادشان در سال 1393 به صدهزار رسیده است. از جامعه آماری مزبور بر اساس جدول کرجسی و مورگان (1970) نمونه ای به حجم 384 نفر تعیین شده است که، به صورت تصادفی طبقاتی و به شیوه سهمیه ای متناسب، سهم ارباب رجوع هر کلانتری و نیز مراجعان مربوط مشخص شده است. ابزار گردآوری داده ها سه پرسش نامه استاندارد بوده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین کیفیت خدمات و شیوه برخورد کارکنان (و نیز مولفه های آن ها) با رضایت ارباب رجوع رابطه ای مثبت و معنادار وجود دارد. تحقیق فوق به صورت تجربی نشان داد که متغیر اطمینان پذیری با ضریب تعیین 57/0 بیشترین تاثیر را با رضایت ارباب رجوع و متغیر ملموس بودن با 08/0 کمترین تاثیر را با متغیر وابسته تحقیق دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، شیوه برخورد، رضایت ارباب رجوع
  • حسین رشیدی راد* صفحه 101
    در این پژوهش دلایل رکود مکنا در برخی از کلانتری هایی که قبلا رتبه ای بالا داشتند اما اکنون رتبه شان نزول پیدا کرده است بررسی می شود. این پژوهش از نظر هدف از نوع کاربردی است و از نظر روش توصیفی است که به روش پیمایشی صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش همه کلانتری هایی است که در استان الف درخواست شرکت در جشنواره مکنای سال 93 را داشتند. نمونه آماری پژوهش شامل روسای کلانتری ها، افسران مکنا و روسای دوایر کلانتری هاست. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه است که به روش میدانی صورت گرفته است. پایایی آن به وسیله آلفای کرونباخ 891/0 است. یافته های پژوهش نشان می دهد که از نظر نمونه آماری اثربخشی سازمانی در قبل و بعد از مکنا متفاوت است. اثربخشی بعد از اجرای مکنا بهبود یافته است. اما دیدگاه های افراد درباره اجرای مکنا یکسان نیست و همین ناهمسویی اهداف و دیدگاه ها باعث نزول رتبه شان شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت، اثربخشی، رکود، همسوسازی
  • سیدمحسن اقبالی*، حسین اقبالی صفحه 125
    هوش هیجانی، که توانایی به کارگیری قدرت اندیشه به منظور درک احساسات و ایجاد شعور عاطفی در برخورد با مسائل است، از اهمیتی ویژه برخوردار شده است. از اهمیت هوش هیجانی در زندگی روزمره برای عموم جامعه -به طور کلی- و برای کارکنان پلیس -به طور خاص- نمی توان چشمپوشی کرد. بسیاری از تحقیقات پیشین در این زمینه نقش انکارناپذیر هوش هیجانی را در زندگی روزمره اثبات کرده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه میان هوش هیجانی و عملکرد شغلی در سازمان های پلیسی و با تمرکز بر نیروهای یگان ویژه ثامن الائمه شهر مقدس مشهد به مرحله اجرا درآمده است. با این هدف جامعه آماری نیروهای یگان ویژه ثامن الائمه شهر مقدس مشهد انتخاب گردید. از این میان، چهارصد نفر از کارکنان به صورت تصادفی منظم از روی فهرست اسامی کارکنان سازمان به منظور مشارکت در پژوهش گزینش شدند. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توصیفی- کاربردی است و، با توجه به شیوه جمع آوری اطلاعات و داده ها، روش تحقیق توصیفی-تحلیلی از نوع کتابخانه ای- اسنادی و میدانی است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری همچون تجزیه و تحلیل رگرسیون و به صورتی ترکیبی از محیط نرم افزار داده پرداز اکسل و نرم افزار تحلیل آماری اس.پی.اس.اس. استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد ارتباط معنادار مثبتی میان هوش هیجانی و عملکرد کاری (شغلی) نیروهای پلیسی وجود دارد. همچنین در این پژوهش نتایج نشان داده شد که، با کنترل صفات شخصیتی و توانایی شناختی، هوش هیجانی واریانسی چشمگیر از عملکرد شغلی را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، نیروهای یگان ویژه، شهر مقدس مشهد، عملکرد کاری، سازمان پلیسی
|
  • Amir Torbati *, Saeed Ahmadvand, Mohsen Ahmadvand, Mohammad Ghaderi Page 13
    Iran police as a human centered organization and effective in society is well-known. This organization for enhancing society satisfaction and effectiveness of its service should change or improve its work process proportionate to its environment. Furthermore work measurement and time measurement pay the way for discovering strong points and suitable fields for improvement and by determination of executive programs will help Excellency and improvement in organization. In this article, a model of work measurement and time measurement for performance improvement in Iran police administerial jobs introduced. It is an applicatory research. For data collection a combination of documentary studies and field survey are used. Therefore the research is qualitative and quantitative. Alpha Cronbach coefficient is used for its reliability. Fifty persons selected and out of these numbers, 43 questionnaires completed and 90% results obtained which indicated its level of reliability. After surveying the basis of research and also interview with experts, a model of work measurement and time measurement of eight stages as annulated introduced. For confirmation of the model, three jobs situations from human force department because of crowding and also a great deal of load work selected as sample. These three situations included seven persons and these seven people carried out these nineteen processes. Work analysis indicated that in case of load work standardization and also elimination of reworking, the minimal unauthorized idleness per person in month will be at least 6600 minutes. Therefore these jobs for execution of mission have no need for new human forces.
    Keywords: Organization Performance Improvement, Work Measurement, Time Measurement, Standardization, Iran Police Administerial Jobs
  • Nasim Sariol Ghadam, Aram Mohebinia, Yaser Bashir Banaem* Page 33
    Competition is a terms that organizations and companies (private and public) constantly speak about but many of them for not having on time and useful information very soon will be removed from competition scene. Information for organization is as blood for body arteries. Now by all these useful and harmful information in environment, how should we use them effectively? One of useful tools for better using information can be organization memory. In this article it is attempted to describe very simply and smoothly the organization memory and its working methods for organization and companies. It is reviewal research and its method is descriptive. The main purpose of this article is to describe organization memory and its obscure dimensions. Regarding aforementioned materials and obtained results from research we concluded that organization memory is one of abilities and facilities and main capabilities of organizations for acquisition of competition advantage and development and progress.
    Keywords: Organization Memory, Organization Memory Systems, Organization Memory Information System, Organization Memory System Execution
  • Ali Mohammad Rezaei*, Afzal Akbari Baloutabnagan Page 55
    This research is implemented to build and standardize the tools for measuring police behavior desirability. it is descriptive and correlative type. Therefore using stratified random sampling, 400 persons among Iran police commanders and managers throughput country were selected and answered the Iran police behavior desirability questionnaire. Questionnaire validity confirmed by factor analysis. The results indicated that based on Iran police prospect document, questionnaire consisted of five factors of industry, innovation, amicability, sacrifice and authority. Using internal correlation and alpha Cronbach coefficient, questionnaire reliability is calculated. The results indicated that the reliability of the whole questionnaire was 96% and reliability of industry, innovation, amicability, sacrifice and authority factors were 91%,90%,81%,90% and 93% respectively. All indexes were suitable. Finally regarding concreteness, easy implementation, easy rating, easy interpretation, answering time suitability (less than 10 minutes), implementation feasibility for individual and groups, practicality, suitable validity and reliability all indicated that researcher made questionnaire for police behavior desirability is suitable for studying the current and expected situation for police behavior desirability and tracking movement strategy is aligned with Iran police prospect.
    Keywords: Police, Behavior Desirability, Industry, Innovation, Amicability, Sacrifice, Authority
  • Hasan Ali Shahraki Moghadam *, Masood Maleki Page 79
    The purpose of this article is to study the relation between service quality and personnel contact method with clientage satisfaction in Bandar abas police stations. In this research the effect of factors such as tangibility, trustworthiness, responsiveness, reliability, congeniality, speed, honesty, accuracy, exactness and clarity on clientage were studied. This research from aim point of view is applicatory and from nature point of view and method is correlative. The statistics population of this research is clientages of all aforementioned police stations which have more than 100000 persons in 1393. From aforementioned statistics population based on karjeci and Morgan, a sample of 384 persons were determined which by stratified random sampling and by appropriate ration method the share of each police station and its relevant clientages were specified. The tools of data collection were three standardized questionnaires. The results of research indicated that between service quality and personnel contact method (and its constituents) with clientages satisfaction there is a positive and meaningful relationship. The research experientially indicated that the factor of reliability with coefficient of 57% has the most effect on clientage satisfaction and factor of tangibility with %.08 has the less effect.
    Keywords: Service Quality, Contact Method, Clientage Satisfaction
  • Hussain Rashidirad* Page 101
    In this research the causes of quality management stagnation in certain police stations were studied which already have received rankings but their rankings have declined. This research from aim point of view is applicatory and from method point of view is descriptive which metric method is used. The statistics population of this research is all police stations in province A which has requested to take part in quality management festival in 1393.The research statistics sample consisted of police stations chiefs, quality management officers and police station department's chiefs. Data collection tool is questionnaire which was implemented in the field. Its reliability confirmed by alpha Cronbach %.891. Research results indicated that from statistical point of view the organization efficacy before and after quality management was different. Efficacy after quality management has improved. But the individuals view about quality management implementation are not the same so this heterogeneity of targets and viewpoints have resulted in downturn of their rankings.
    Keywords: Quality Management, Efficacy, Alignment
  • Seyyed Mohsen Eghbali *, Seyyed Hussain Eghbali Page 125
    Emotional intelligence which has the ability to employ the power of thinking and to understand feeling and to create emotion in dealing with problems is very important. Importance of emotional intelligence in daily life for public in general and for police personnel in particular cannot be ignored. Much of prior research in this field has proved the irrefutable role of emotional intelligence in daily life .Recent research has implemented with the aim of studying the relation between emotional intelligence and job performance in police organization by focusing on Mashhad holy city eighth imam special unit forces. For this aim, Mashhad holy city eighth imam special unit forces selected for statistics population .400 persons selected from among personnel by regular random method from organization personnel list for participation in research. Present research is applicatory –descriptive. Regarding data and information collection, the research method of analysis –descriptive and library –documentary and field research were used. For data analysis, statistics methods such as regression analysis and by combination, excel proccing software and SPSS analysis software were used. The research results indicated that meaningful and positive relation between emotional intelligence and police forces jobs performance exist. Also in this research the results indicated that by controlling personal characteristics and epistemic ability, emotional intelligence explained a great deal of variance in job performance.
    Keywords: Emotional Intelligence, Mashhad Holy City Eighth Imam Special Unit Forces, Job Performance, Police Organization