فهرست مطالب

مجله آبیاری و زهکشی ایران
سال دهم شماره 3 (امرداد و شهریور 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/30
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمدحسین مبین، اعظم غلام نیا، رضا ابراهیمی* صفحات 272-283
    در قرن اخیر تغییرات اقلیمی و تحولات اقتصادی- اجتماعی کشورهای جهان موجب توجه فزاینده مردم به پدیده خشکسالی گردیده، به طوریکه پیش بینی، تشخیص و ارزیابی اثرات این پدیده در بسیاری از کشورها از جهات گوناگون به ویژه در برنامه ریزی راهبردی کشاورزی و مدیریت منابع آب اهمیت بحرانی یافته است. از طرفی رخداد این پدیده را با اطمینان کامل نمی توان پیش بینی نمود. بنابراین باید آن را رخدادی تصادفی تلقی کرد. هدف اصلی پژوهش حاضر ارائه و بسط یک مفهوم جدید از خشکسالی اقلیمی و روشی نوین برای تشخیص و ارزیابی آن بر پایه رابطه سه گانه بین خشکسالی و متغیرهای هیدرومتئورولوژی و متئورولوژی مانند بارندگی، تابش خورشیدی و ساعات آفتابی است. بدین منظور با استفاده از داده های هواشناختی ایستگاه همدیدی کرمانشاه در دوره آماری 1970-2010، ابتدا نمودارهای دوگانه خشکسالی- خورشیدی DGM)) در ایستگاه کرمانشاه ترسیم شد و مشاهده گردید که وضعیت خشکی برخی از ماه ها نسبت به جدول توصیف کیفی خشکسالی و ترسالی براساس شاخص نمره استاندارد Z-Score تغییر می یابد. در مرحله بعد نقشه منحنی های هم ارزش بارش استاندارد شده ترسیم و متغیرهای معادله آنگستروم چون تابش خورشیدی و ساعات آفتابی به عنوان متغیرهای مرجع رسم شد. این تکنیک که به عنوان روش سه گانه ترسیمی (TGM) موسوم است، الگوهای رفتاری بین پدیده خشکسالی و متغیرهای تابش خورشیدی و ساعات آفتابی را به صورت بارز نمایان می سازد. رابطه رگرسیون خطی بین خشکسالی و معادله آنگستروم 61/0 به دست آمد. خشکسالی و ضرایب مدل آنگستروم با روش پیشنهادی محاسبه شدند. رابطه بین معادله آنگستروم و خشکسالی با روش TGM ارائه شده است، روش TGM اطلاعات زیادی را درباره رخداد خشکسالی در ترکیب های متفاوت از تابش خورشیدی و ساعات آفتابی نشان می دهد. این روش در ایستگاه همدیدی کرمانشاه به کار برده شد. روش سه گانه ترسیمی در تشخیص و ارزیابی دوره های مرطوب و خشک و هم چنین بررسی رابطه آن ها با تغییرات متغیرهای خورشیدی مانند تابش خورشیدی و ساعت آفتابی کمک می کند. نمودار ایستگاه کرمانشاه مبین آن است که میزان شیب این خط به نوعی تمایز فصلی دوره خشک و بارشی را نشان می دهد. یعنی هرچه شیب این خط بیش تر باشد، سال از دو فصل متمایز و متباین خشک و بارشی تشکیل شده و روش های تحلیلی DGM و TGM از کارایی بیش تری برخوردارند. این تحقیق در مقیاس زمانی ماهانه انجام شده اما اگر تحقیقات آتی براساس تقویم ژولیوسی صورت گیرد، موضوع مورد بررسی در مقیاس زمانی روزانه و حتی کم تر از آن نیز قابل مطالعه است .
    کلیدواژگان: خشکسالی، روش سه گانه گرافیکی، کرمانشاه، معادله آنگستروم، تابش خورشیدی، ساعات آفتابی، دوره های خشک و مرطوب
  • مهدی خراشادی زاده، سید آرمان هاشمی منفرد، ابوالفضل اکبرپور*، محسن پوررضا بیلندی صفحات 284-293
    در رودخانه های کم عمق، با صرفنظر از شتاب قائم در مقابل شتاب ثقل، معادلات آب های کم عمق بوجود می آید. در این تحقیق از معادلات آب های کم عمق جهت شبیه سازی انتقال آلودگی به روش حجم محدود دوبعدی در رودخانه استفاده شد. در این روش با تبدیل معادلات حاکم به معادلات خطی امکان حل عددی این معادلات فراهم شد. برای دستیابی به نتایج بهتر در برآورد غلظت آلودگی در رودخانه و محدوده ی قابل اطمینان، به تحلیل عدم قطعیت مدل انتقال آلودگی تهیه شده، پرداخته شد. برای این کار، 5000 تکرار از دامنه عدم قطعیت 3 پارامتر واسنجی مدل انتقال آلودگی با استفاده از الگوریتم عدم قطعیت GLUE صورت پذیرفت. برای این منظور از مسئله انتقال آلودگی در سد استفاده شد. با اعمال آستانه قابل پذیرش شاخص مجموع مربعات خطا (SSE) بر روی کل شبیه سازی های حاصله، تعداد 1000 شبیه سازی برتر به عنوان شبیه سازی های کارآمد، قلمدادگردید. با درنظر گرفتن حدود اطمینان 95 درصد به عنوان کران های بالا و پایین عدم قطعیت، شاخص های d-factor و p-factor، به ترتیب 68/0 و 75/0 به دست آمد که نشان دهنده مقدار بالای غلظت های مشاهداتی در حدود اطمینان 95 درصد بود. این نتایج نشان داد به کارگیری روش GLUE، منجر به کاهش عدم قطعیت پارامترهای مدل انتقال آلودگی شد. با استخراج نمودارهای احتمالاتی توزیع پسین پارامترهای متناظر با شبیه سازی های کارآمد، پارامتر n (ضریب مانینگ) به عنوان پارامتر حساس و تاثیرگذار بر شبیه سازی شناخته شد و مقدار بهینه برای این پارامتر 0/2477 بدست آمد.
    کلیدواژگان: آب های کم عمق، توزیع احتمالاتی، روش حجم محدود، غلظت
  • الهه قوامی، کاظم اسماعیلی*، علی اصغر بهشتی صفحات 294-306
    رودخانه ها در مناطق خشک و نیمه خشک عمدتا از نوع فصلی یا خشکه رود می باشد که جریان با تداوم کوتاه مدتی در آن ها وجود دارد و یا اینکه اصلا جریانی وجود ندارد. یکی از مناسب ترین روش ها برای انحراف جریان در چنین رودخانه هایی به کارگیری سیستم آبگیر زیرسطحی با شبکه زهکشی در بستر رودخانه است. مدلی آزمایشگاهی برای بررسی اثر خصوصیات هیدرولیکی جریان و هندسی آبگیر بر میزان دبی انحرافی طراحی گردید، که در آن امکان اندازه گیری جریان ورودی و جریان انحرافی در نظر گرفته شد. در این تحقیق تاثیر توام عواملی همچون شیب کف آبگیر و اندازه قطر زهکش ها در دو حالت تراز ثابت سطح آب و عدم کنترل جریان پایین دست (دبی ورودی) بر میزان جریان انحرافی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد شیب محیط متخلخل تاثیر محسوسی بر جریان انحرافی در حالت ثابت بودن تراز سطح آب ندارد. اما در حالت دبی ورودی افزایش شیب سبب افزایش ناچیزی در دبی انحراف می گردد. ضمنا افزایش20 درصد در قطر زهکش ها، در حالت دبی ورودی 9 درصد و در حالت تراز ثابت سطح آب 20 درصد دبی زهکش ها را بهبود می بخشد. با کمک نرم افزار آماری spss معادلات رگرسیونی جهت تخمین میزان جریان انحرافی بر پایه میزان جریان ورودی و بار آبی روی لوله ها و هدایت هیدرولیکی محیط متخلخل ارائه گردید.
    کلیدواژگان: آبگیر ترانشه ای، جریان زیرسطحی، شبکه زهکشی، محیط متخلخل
  • زهرا امیری، مهدی قیصری*، هومن صادقی نظر آبادی صفحات 307-315
    هدف از این پژوهش بررسی امکان استفاده از فیلتر ژئوتکستایل برای کاهش مواد معلق پساب، به منظور استفاده در سیستم آبیاری قطره ای بود. برای این منظور یک جعبه فلزی با شش لایه فیلتر ژئوتکستایل طراحی و ساخته شد. آزمایش ها در چهار ارتفاع سطح پساب تا زمان گرفتگی فیلتر ها انجام شد. شاخص دبی خروجی از سیستم فیلتراسیون، ارتفاع سطح پساب بین لایه های ژئوتکستایل و کل مواد معلق پساب ورودی و خروجی از سیستم فیلتراسیون در زمان های معین اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که سرعت گرفتگی فیلتر ژئوتکستایل به عوامل فیزیکی و بیولوژیکی بستگی دارد. هم چنین نتایج نشان داد که روند تغییرات دبی و افت سطح پساب نسبت به زمان حین عبور از لایه ژئوتکستایل یکسان و مستقل از عامل گرفتگی است. اما زمان گرفتگی بستگی به پارامترهای کیفی پساب داشت. روند تغییرات دبی نسبت به زمان در ابتدا سریع و خطی و با گذشت زمان روند آرام تر و لگاریتمی بود. برای ارتفاع سطح پساب 70 سانتی متر، میزان دبی پس از 27 دقیقه از شروع آزمایش 83/8 لیتر بر ثانیه بر متر و پس از 56 دقیقه از شروع آزمایش 47/3 لیتر بر ثانیه بر متر بود. در این تحقیق روابطی برای شبیه سازی دبی عبوری و میزان افت سطح پساب (RMSE= 9.6%، R2=0.867) و گرفتگی سیستم فیلتراسیون و افت سطح پساب (R2=0.968 RMSE=0.773Lit/s/m،) توسعه داده شد که نتایج ارزیابی دقت مدل ها را تایید می کند.
    کلیدواژگان: پساب شهری، تصفیه، ژئوتکستایل، مدل سازی، هیدرولیک
  • محبوبه قبادی، حامد ابراهیمیان*، فریبرز عباسی صفحات 316-326
    کارآیی مصرف آب یا مقدار ماده ی خشک تولیدی به ازای واحد آب مصرفی یکی از مهم ترین شاخص های موثر در برنامه ریزی آبیاری است. تعیین دقیق شاخص کارایی مصرف آب با در نظر گرفتن عوامل مختلف به منظور مدیریت بهتر آبیاری نیازمند استفاده از روش های علمی و ابزارهای مناسب مانند مدل های شبیه سازی آبیاری است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر دور آبیاری، دبی ورودی و کم آبیاری بر کارآیی مصرف آب با استفاده از یک مدل شبیه سازی فصلی آبیاری جویچه ای و تعیین بهترین شرایط از نظر حداکثر بودن کارآیی مصرف آب است. به منظور تعیین ترکیب مناسب از پارامترهای طراحی مانند دبی ورودی، زمان قطع جریان و دور آبیاری در طی فصل رشد محصول ذرت، مدل واسنجی شده برای دو مزرعه متفاوت در منطقه کرج برای حالت های مختلف اجرا شده و کارآیی مصرف آب برای هر حالت تعیین شد. نتایج نشان داد که بیش ترین مقدار کارآیی مصرف آب در مزرعه پردیس کشاورزی در دور آبیاری 3 روز و کم آبیاری 50 درصد و در مزرعه موسسه تحقیقات در دور آبیاری 5 روز و کم آبیاری 25 درصد اتفاق افتاد. استفاده از مدل شبیه سازی فصلی برای برنامه ریزی بهینه آبیاری جویچه ای به منظور افزایش کارآیی مصرف آب و کاهش تلفات آب پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: تلفات آب، تنش خشکی، دبی ورودی، دور آبیاری، کم آبیاری
  • مریم شفایی*، احمد فاخری فرد، یعقوب دین پژوه، رسول میر عباسی نجف آبادی صفحات 327-337
    تشخیص یک مفصل چند بعدی مناسب به منظور تعیین ساختار وابستگی داده های چند بعدی امر پیچیده ای می باشد چرا که مفصل های چند بعدی نظیر مفصل های بیضوی و ارشمیدسی فاقد انعطاف پذیری لازم جهت مدل سازی ساختار وابستگی بوده و دارای محدودیت های از قبیل محدودیت های پارامتر می باشد. برای غلبه بر این محدودیت ها، مفصل های واین جهت مدل سازی و شبیه سازی داده های هیدرولوژیکی چند بعدی ارائه شده اند. ساختمان سی-واین شامل آبشاری از جفت-مفصل ها می باشد که بواسطه آن ها دارای چندین پارامتر بوده و بدین وسیله تشخیص و درک کامل الگوهای وابستگی پنهان و مختلط بین متغیرهای هیدرولوژیکی را فراهم می آورد. در این مقاله مفصل های سی-واین به منظور توصیف ساختار وابستگی بین ویژگی های سیل (حجم سیل(V)، دبی اوج سیل (P)، زمان پایه (B)و زمان اوج سیل(TP)) پیشنهاد گردید و از مناسب ترین ساختارهای سی- واین جهت مدل سازی توزیع توام چهار متغیره بهره گرفته شد. در این روش ابتدا با استفاده از جایگشت متغیرها ساختارهای سی-واین مختلف حاصل گردید و سپس مناسب ترین جفت- مفصل ها از خانواده های مفصل بیضوی و ارشمیدسی مطابق با معیارهای اطلاعات بیزین(BIC) و آکائیکه (AIC) انتخاب گردید. در نهایت مفصل های سی-واین چهاربعدی حاصل با مفصل های تجربی چهار بعدی مقایسه گردیدند و با توجه به معیارهای ضریب تبیین، ریشه میانگین مربعات خطا و میانگین قدر مطلق خطاها و روش گرافیکی، ساختار (B-P-V-TP) دقیق ترین تابع توزیع توام چهار بعدی تشخیص داده شد. بنابراین در نهایت نتیجه گیری شد که انتخاب متغیر زمان پایه Bبعنوان متغیر مرکزی انتخاب مناسبی بوده و این متغیر نقش کنترل کننده متغیرهای حجم کل، زمان اوج و دبی اوج سیل را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: حجم سیل، جفت، مفصل، مفصل ارشمیدسی مفصل بیضوی، معیار اطلاعات آکائیکه
  • افشین نجفی، ابراهیم امیری تکلدانی*، حامد ابراهیمیان، سید هادی میرابولقاسمی صفحات 339-351
    بزرگ ترین مصرف کننده ی آب در جهان، بخش کشاورزی است. در نتیجه بهینه سازی مصرف آب کشاورزی از اهمیت فراوانی برخوردار است. در این پژوهش، بهینه سازی برنامه ریزی آبیاری در واحد های زراعی تحت پوشش یک کانال درجه ی سه در شبکه آبیاری و زهکشی با استفاده از مدل AquaCropو بهینه سازی چند هدفه در مدل الگوریتم ژنتیک انجام گرفت. بدین منظور دو نوع برنامه ریزی آبیاری عمق ثابت- دور ثابت و عمق متغیر- دور متغیر متناسب با دو نوع بافت خاک (سبک و سنگین) در واحد های زراعی تحت مطالعه، برای محصول ذرت دانه ای (گیاه پرمصرف الگوی کشت) بررسی شده و حالت بهینه برای دو برنامه ریزی پیشنهاد گردید. توابع هدف در نظر گرفته شده در مدل بهینه سازیدر خاک با بافت سبک عبارت از بهره وری آب، کسر آبشویی، عملکرد و تعداد نوبت آبیاری و در خاک با بافت سنگین، بهره وری آب، شوری عصاره اشباع خاک، عملکرد و تعداد نوبت آبیاری بود. نتایج حاصل از بهینه سازی،نشان دهنده کاهش تقریبا 50 درصد در مصرف آب، افزایش 94 درصد در مقدار بهره وری آب، کاهش 62 درصد در کسر آبشویی و کاهش سه نوبت آبیاری در برنامه ی عمق ثابت- دور ثابت و کاهش 50 درصد در مصرف آب، افزایش111 درصد در مقدار بهره وری آب، کاهش 66 درصد در کسر آبشویی و کاهش سه نوبت آبیاری در برنامه ی عمق متغیر- دور متغیر در خاک سبک، نسبت به برنامه پیشنهادی موجود می باشد. برای خاک با بافت سنگین نیز نتایج نشان دهنده کاهش 35 درصد در مصرف آب، افزایش 63 درصد در مقدار بهره وری آب، کاهش 52 درصد در کسر آبشویی و کاهش یک نوبت آبیاری در برنامه ی عمق ثابت- دور ثابت و کاهش 35 درصد در مصرف آب، افزایش70 درصد در بهره وری آب، افزایش11 درصد در عملکرد محصول و کاهش یک نوبت آبیاری در برنامه ی عمق متغیر- دور متغیرنسبت به برنامه پیشنهادی است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی آبیاری، بهینه سازی چند هدفه، تابع هدف، ذرت، مدلAquaCrop
  • غلامعباس سهولی، مجید دلاور *، محسن قمری اصل صفحات 352-364
    تغییرات کاربری اراضی ازجمله مولفه های اصلی در مطالعات منابع آب و به عنوان یکی از دلایل اصلی کاهش جریان ورودی به دریاچه ارومیه مطرح گردیده است. برآوردی از چشم انداز این تغییرات در آینده با توجه به روند احتمالی آن ها و هم چنین سیاست گذاری های انجام شده در حوضه، می تواند در تصمیم گیری موثر و چاره اندیشی برای رفع بحران زیست محیطی دریاچه ارومیه بسیار کارساز باشد. در مطالعه حاضر تلاش شده است تا ضمن استخراج و بررسی تغییرات تاریخی کاربری اراضی در حوضه زرینه رود با استفاده از تصاویر ماهواره ای، چشم اندازی از آینده تغییرات کاربری اراضی ارائه گردد. ارزیابی های به عمل آمده در استان های موجود در حوضه زرینه رود، به طور متوسط بیش ترین تغییرات را در راستای افزایش کاربری هایی هم چون کشت آبی(40 درصد) و باغات (57 درصد) و هم چنین در جهت کاهش اراضی مرتعی(5 درصد) و کشت دیم(10 درصد)، در سال 2013 نسبت به سال 2000، نشان می دهد. این روند تغییرات برای افق 2020 نیز مشاهده شده است. تحلیل عدم قطعیت نتایج حاصل از پیش بینی کاربری اراضی در افق 2020 نیز حاکی از آن است که کاربری های کشت آبی، دیم و باغ به ترتیب با اطمینان پذیری 73 ، 85 و 48 درصد، دارای بیش ترین عدم قطعیت پیش بینی بوده اند.
    کلیدواژگان: پیش بینی، زرینه رود، سلول های خودکار، کاربری اراضی، عدم قطعیت
  • محمد نادریان فر* صفحات 365-376
    ریحان (Ocimum basilicum L.) یکی از گیاهان مهم متعلق به تیره نعناع (Lamiaceae) است که به عنوان گیاه دارویی، ادویه ای و هم چنین به صورت سبزی تازه مورد استفاده قرار می گیرد. تحقیق حاضر جهت تعیین عمق شاخص آبیاری تحت شرایط مدیریتی مختلف با ارزیابی اثر سه گانه کم آبیاری، بافت خاک و استفاده از نانو کود بر عملکرد گیاه ریحان دارویی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 18 تیمار و 3 تکرار در سال 1392-1393 در ایستگاه هواشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. تیمارهای کم آبیاری شامل سه سطح آبیاری (ETc %100I1=)، (ETc %75I2=) و (ETc %50I3=) و تیمار کود شامل 3 سطح نانو کود با غلظت کامل (F1)، نانو کود با غلظت 70 درصد (F2)، و عدم استفاده از نانو کود (F3)؛ در دو بافت سبک (S1) و متوسط (S2) اجرا گردید. نتایج نشان داد که میزان متوسط تبخیر- تعرق واقعی برآوردی متوسط توسط دستگاه REC-P55، در ابتدای دوره رشد ریحان 38/3 میلی متر بوده که این میزان با افزایش دوره کشت به میزان 60/8 میلی متر در دوره میانی افزایش یافته است. نتایج آنالیز ضریب گیاهی نشان داد که بیش ترین ضریب گیاهی ریحان در تیر ماه به میزان 42/1 می باشد. نتایج تحقیقات حاکی از آن بود که بیش ترین میزان کارایی مصرف آب بر حسب عملکرد تر و خشک در تیمار S2I3F3 به میزان 06/2 و 37/0 کیلوگرم در مترمکعب بدست آمد. در حالی که بیش ترین کارایی مصرف آب بر حسب عملکرد دانه در تیمار S1I2F2 (37/0 کیلوگرم در مترمکعب) بدست آمد. با استفاده از نتایج تحقیق بر اساس سطوح مختلف آب مصرفی توابع تولید Y(W)، تابع هزینه C(W) و تابع درآمد B(W) برای گیاه ریحان بر اساس تحلیل ریاضی و اقتصادی این توابع، عمق های شاخص و بهینه آبیاری مورد ارزیابی قرار گرفت و مشخص گردید که با کم آبیاری در شرایط محدودیت آب، با هدف استفاده حداکثر از واحد حجم آب، عمق بهینه آب مصرفی نسبت به آبیاری بیشینه 20 درصد کاهش خواهد یافت. هم چنین با این میزان کم آبیاری حداکثر بازده ریالی به ازای هر مترمکعب آب مصرفی 1849 ریال بدست آمد.
    کلیدواژگان: تابع تولید، عمق بهینه آبیاری، کم آبیاری، نانو کود
  • فروغ فاضل*، ناصر گنجی خرم دل، مهدی قیصری صفحات 377-388
    به علت رشد جمعیت جهان و محدودیت منابع آب، آبیاری در کشاورزی باید در جهت تولید محصول بیش تر با میزان آب کم تر حرکت کند بنابراین پژوهش ها بر افزایش کارایی آب و نیتروژن متمرکز شده است که شبیه سازی عددی راه حل موثری در بهینه سازی مدیریت آب و کود در مزرعه برای رسیدن به بالاترین عملکرد محصول و پایین ترین آلودگی نیترات خاک، در شرایط بحران کمبود آب می باشد. این امر لزوم ارزیابی مدل های جدید با کاربری آسان در شناسایی صحیح توزیع آب و املاح در خاک منطقه و انتخاب بهترین گزینه مدیریتی را نشان می دهد. مدل Eu-Rotate-N برای شبیه سازی و بهینه سازی مصرف نیتروژن در تناوب محصولات گیاهی و بدون نیاز به کالیبراسیون، توسعه داده شده است. این پژوهش با هدف بررسی کارایی مدل Eu-Rrotae-N درشبیه سازی توزیع رطوبت و نیتروژن و عملکرد گیاه فلفل تحت دو سیستم آبیاری قطره ای و سطحی در مزرعه ای با بافت لوم رس سیلتی در اصفهان در سال 94 انجام شد. چهار شاخص آماریRMSE ،NRMSE ، r2 و d جهت ارزیابی مدل محاسبه شدند. این شاخص ها برای رطوبت خاک در هر دو تیمار و در کل پروفیل خاک به ترتیب برابر با 025/0، 26/13، 65/0، 996/0 بودند. هم چنین برای نیترات و عملکرد گیاه در هر دو تیمار مقدار NRMSE کم تر از 20 درصد r2 بیش تر از 90 درصد بود که نشان دهنده کارایی خوب و روند شبیه سازی بسیار مناسب مدل بود. بنابراین کارایی مدل Eu-Rotate-N در شبیه سازی توزیع رطوبت، نیترات و عملکرد برای گیاه فلفل تایید شد و می توان از مدل برای شبیه سازی و بهینه سازی مدیریت آب در مزرعه در شرایط اقلیمی گرم و خشک در خاکی با بافت سنگین برای گیاه فلفل استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آلودگی نیترات، اقلیم گرم و خشک، توزیع رطوبت خاک، فلفل شیرین
  • هادی رمضانی اعتدالی*، عبدالمجید لیاقت، مسعود پارسی نژاد، علیرضا توکلی صفحات 389-397
    با توجه به کمبود منابع آب به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک، اعمال کم آبیاری یکی از مهمترین مدیریت ها به منظور دسترسی به بیشترین تولید است. در سال های اخیر مدل های گیاهی متعددی برای شبیه سازی رشد و عملکرد گیاهان در شرایط مختلف زراعی و آبیاری ارائه شده است. مدل AquaCrop یک مدل فراگیر است که توسط فائو برای محدوده وسیعی از محصولات زراعی ارائه شده است. در این تحقیق توانایی دو نسخه 3.1 و 5 مدل AquaCrop در مدیریت کم آبیاری برای غلات مهم (گندم، جو و ذرت دانه ای) در حوضه رودخانه شور بررسی شده است. نسخه 3.1 تنش شوری را در نظر نمی گیرد. در ابتدا لازم است که مدل واسنجی شود. واسنجی پارامترهای گیاهی مانند عمق توسعه ریشه، حداکثر پوشش گیاهی و طول دوره های مختلف رشد از جمله مهترین پارامترها در مرحله واسنجی است. پس از واسنجی اقدام به اعتبارسنجی مدل شد. نتایج شاخص های ارزیابی نسخه 3.1 مدل AquaCrop شامل RMSE و EF به ترتیب 6/286 کیلوگرم بر هکتار و 91/0 برای گندم، 9/233 کیلوگرم بر هکتار و 94/0 برای جو، 4/444 کیلوگرم بر هکتار و 98/0 برای ذرت در سال 1379 و 3/796 کیلوگرم بر هکتار و 95/0 برای ذرت در سال 1380 بود. مقادیر RMSE به ترتیب 0/265، 1/198، 8/430 و 4/780 کیلوگرم بر هکتار و مقادیر EF به ترتیب 94/0، 96/0، 99/0 و 98/0 برای گندم، جو، ذرت در سال 1379 و ذرت در سال 1380 برای نسخه 5 مدل AquaCrop بود. نتایج نشان می دهد نسخه 5 مدل به دلیل در نظر گرفتن تنش شوری، دقت بیشتری دارد. بنابراین پیشنهاد می شود هنگامی که منابع آب و خاک شوری بالایی دارند و یا گیاه حساسیت بالاتری به شوری دارد از نسخه 5 مدل AquaCrop است.
    کلیدواژگان: گندم، جو، ذرت دانه ای، مدل های گیاهی، کم آبیاری
  • آمنه میان آبادی، امین علیزاده*، سید حسین ثنایی نژاد، بیژن قهرمان، کامران داوری صفحات 398-411
    تعیین و پیش بینیمولفه های بیلان آب به ویژه تبخیر واقعی در حوضه های آبریز اهمیت زیادی در ارایه راهکارهای مدیریتی و برنامه ریزی های سازگاری با تغییر اقلیم دارد. مدل های هیدرولوژیکی توزیعی یا فیزیک-مبنا بسیار پیچیده بوده و برای تخمین مولفه های بیلان آب نیازمند داده های فراوانی می باشند. هم چنین دقت و کیفیت داده های ورودی تاثیر زیادی بر میزان دقت این مدل ها دارد. در برخی موارد نیازی به داشتن تخمین بسیار دقیق مولفه های بیلان نیست و برای اهداف مدیریتی داشتن تخمین اولیه از تبخیر و رواناب در مقیاس سالانه کافی می باشد. به همین دلیل استفاده از مدل های یکپارچه مفهومی در مطالعات اولیه هیدرولوژی گسترش یافته است. یکی از مدل های یکپارچه ساده که کاربرد آن در سطح جهان گسترش زیادی یافته، منحنی های بادیکو می باشد. منحنی های بادیکو برای حوضه های دارای شرایط پایدار که در آن ها تغییرات ذخیره آب ناچیز فرض می شود، قابل استفاده می باشد. با گسترش استفاده از چارچوب بادیکو مدل جدیدی (مدل Greve et al.، 2016) ارائه شده است که با تغییر شرایط مرزی بتواند در مقیاس های زمانی کوچک و در شرایطی که تغیییرات ذخیره آب قابل صرف نظر کردن نیست، مقدار تبخیر حوضه را تخمین بزند. در پژوهش حاضر با توجه به شرایط ناپایدار حوضه نیشابور- رخ، مدل جدید ارائه شده با استفاده از داده های بارش، تبخیر پتانسیل و تبخیر واقعی واسنجی و سپس مقدار تبخیر برای دوره پایه (1351-1350 تا 1384-1383) و دوره آینده (1396-1395 تا 1429-1428) با استفاده از مدل اقلیمی به دست آمده از پروژه CORDEX تخمین زده شد. میانگین پارامترهای مدل گریو و همکاران ( و ) با توجه به تبخیر واقعی به دست آمده از مدل SWAT به ترتیب برابر 24/0 و 54/1 به دست آمد. نتایج بررسی تغییر اقلیم نشان داد که مقدار بارش در دوره آینده 48/0 درصد کاهش و دمای متوسط، تبخیر پتانسیل و تبخیر واقعی به ترتیب 25/11، 66/4 و 11/2 درصدافزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: بادیکو، تبخیر، تغییر اقلیم، CORDEX، SWAT، حوضه نیشابور، رخ
  • ابوالفضل ناصری* صفحات 412-421
    برای برنامه ریزی آبیاری گیاهان، از رطوبت خاک، متغیرهای جوی و سنجش های گیاهی و یا ترکیب این اندازه گیری ها استفاده می شود. به منظور تعیین زمان مناسب آبیاری گیاه ذرت بر مبنای اختلاف دمای آسمانه گیاهی و هوا، آزمایشی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی (خسروشهر)، در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی با تیمارهای آزمایشی آبیاری کامل (T1)، آبیاری محدود با آبیاری کامل در دوره خمیری (T2)، آبیاری محدود با آبیاری کامل در دوره گلدهی (T3)، آبیاری محدود با آبیاری کامل در دوره گلدهی و خمیری (T4) گیاه ذرت سینگل کراس 704 در سه تکرار انجام شد. آبیاری محدود به صورت جویچه های یک در میان اعمال شد. دمای پوشش سبز گیاه به کمک دماسنج مادون قرمز و دمای تر و خشک هوا با دماسنج های تر و خشک اندازه گیری شد. با محاسبه اختلاف دمای آسمانه گیاهی و دمای هوا (Tc-Ta)، فاصله خطوط تنش کمبود حداکثر و حداقل برای گیاه مشخص گردید. با استفاده از مقادیر کمبود فشار بخار و اختلاف دمای آسمانه گیاه و هوا، معادله خط های مبنای پائین برای تیمارهای یاد شده تعیین شد. میانگین اختلاف دمایی در خط مبنای بالا برابر 7/4 درجه سانتی گراد به دست آمد. بر اساس تغییرات اختلاف دمای آسمانه گیاهی و هوا، کمبود فشار بخار و شیب فشار بخار واقعی، یک مجموعه نمودار به عنوان راهنمای مهندسی در برنامه ریزی آبیاری ذرت در منطقه یا مناطق با اقلیم و شرایط مشابه ارائه شد.
    کلیدواژگان: آبیاری محدود، برنامه ریزی آبیاری، ذرت، کم آبیاری، نمایه تنش کمبود آب
|
  • M.H. Mobin, A. Gholamnia, R. Ebrahimi* Pages 272-283
    Drought prediction for in many regions of the world has critical importance for strategic planning agriculture and water management. The occurrence of droughts cannot be predicted with certainty and thus must be treated as random variables. It is the main purpose of this paper to develop a new concept of drought features assessments based on triple drought related hydro meteorological and meteorological variables¡ namely¡ rainfall¡ solar irradiation and sunshine duration. At first scatter diagram of rainfall¡ solar irradiation and sunshine duration are drawn as named Dual Graphic Method (DGM) and observed monthly drought condition are change compare SMP values table. Equal standard rainfall lines are drawn as a map with two reference variables as solar irradiation and sunshine duration. These are referred to as the triple graphical method (TGM) approach. It furnishes rich features of drought behavior variation based on the rainfall¡ solar irradiation and sunshine duration. This analysis and the solar irradiation estimation method are applied to Kermanshah stations in the Republic of Iran for the monthly data period 1970–2010. The linear relations between drought and the variables of the Angstrom equation are found 0.61. TGM graphs help to identify not only precipitation surplus (wet spells) or deficits (dry spells droughts) but also their variations with two more meteorological variables as solar irradiation and sunshine duration.
    Keywords: Drought, triple graphical method (TGM), Kermanshah, Angstrom equation, Solar irradiation, Sunshine duration, Dry, wet season
  • M. Khorashadizadeh, S.A. Hashemimonfared, A. Akbarpour*, M. Pourreza, Bilondi Pages 284-293
    In shallow river¡ regardless of the vertical acceleration against gravity acceleration¡ great simplifying will be created in equations that the result of them are shallow water equations. In this studyshallow water equation has been used to simulate transport of pollution in 2D limited volumes method. In this method it is possible to turn differential equations ruling fluid to be solved in numerical form. To achieve better results in estimating pollution concentration in the river and Reliable range¡ the pollution Transformation Model uncertainty analysis prepared were examined. To uncertainty assessment in this study 5000 times repetition of uncertainty 3 calibration parameter of pollution transferring model by the use of uncertainty algorithm GLUE had happened in river. For this matter of pollution Transformation Problem breaking a dam was used. By applying acceptability threshold indicator of total average cubes (SSE) on all the obtained simulations¡ 1000 top simulations were known as efficient simulations. Considering about 95 percent confidence as high and low bound of uncertainty¡ and by applying used d-factor and p-factor indicators¡ 68 and 75 respectively were obtained Which reflects the high level of concentration was observed in 95 percent confidence. Results had showed using GLUE method caused reduction of uncertainty pollution transferring model parameters. Extraction probabilistical charts last corresponding parameter distributed with efficient simulation¡ parameter (n) as a sensitive and effective parameter on simulation models. And the optimal value obtained for this parameter 0/2477.
    Keywords: Shallo water, Finite volume method, Probability distribution, Concentration
  • E.Ghavami, K. Esmaili*, A. Behshti Pages 294-306
    The type of rivers are dry or seasonal in arid or semiarid zone and current flowing through them is short or if there is no flow. One of the best methods to divert the flow in the river basin system is implementation with subsurface drainage network in the river bed A laboratory model for study the effects of hydraulic and geometric characteristics of the intake flow rate diversion was designed ¡ Which the possibility measuring the inflow and outflow of diversion was considered.in this study were evaluated the effect of bed slope intake and diameter size of particle on diversion flow in two condition¡ water level constant and without control input discharge . The results showed that the slope of the porous medium tangible impact on current of deviation is in a state of constant water level. But the steep increase in input mode increases the deviation is negligible in Dubai. The 20% increase in diameter drains¡ in case the input of 9% and 20% in fixed alignment surface water drainage flow improves.The SPSS were using to obtain an equations that by them can estimate the diversion flow base of head flow hydraulic conductivity in porous media.
    Keywords: Trench intake, Subsurface flow, Drainage, Porous media
  • Z. Amiri, M. Gheysari*, H. Sadeghi, Nazarabadi Pages 307-315
    The aim of this study was to investigate the feasibility of the use of geotextile filters to decrease suspended materials of wastewater to use in trickle irrigation systems to perform the experiment¡ a metal box was designed and made. Experimental treatments included four wastewater heads which were continued until clogging occurred. Outflow index¡ wastewater heads between geotextile layers¡ influent and effluent TSS (Total Suspended Solids) from filtration system were measured at specific times. The results showed that clogging rate of geotextile filters depends on physical and biological parameters. Furthermore¡ these results indicate that flow rate variation and wastewater head loss were the same while passing the geotextile layers and was independent of the clogging factor. However¡ the clogging time was related to the parameters of the swage quality. The flow rate trend variation versus time was linear with dramatic change at the beginning of experiment. However¡ after a while¡ it became logarithmic and slow. The decrease in flow rate for the 70-cm height of wastewater head was 8.83 lit/s/m until 27 mintutes of the beginning of the experiment and 3.47 lit/s/m at 56 mintutes of the end of experiment¡ respectively. In this study¡ some equations were developed to model the flow rate and wastewater head loss (RMSE= 9.6%¡ R2=0.86)¡ clogging of the filtration system and wastewater head loss (R2=0.968 RMSE=0.773Lit/s/m). Our results confirmed the accuracy of the models.
    Keywords: Municipal sewage, Treatment, Geotextile, Modeling, hydraulic
  • M. Ghobadi, H. Ebrahimian*, F. Abbasi Pages 316-326
    Water use efficiency or the amount of dry matter production per unit of consumed water is one of the most important indices in irrigation scheduling. Accurate determination of water use efficiency¡ with taking into account various factors to better irrigation management requires the use of scientific methods and tools such as simulation model of irrigation. The aim of this study was to evaluate the effect of irrigation frequency¡ inflow rate and deficit irrigation on water use efficiency by using a seasonal simulation model to determine the best conditions to maximize water use efficiency. In order to determine the appropriate combination of design parameters such as inflow rate¡ cutoff time and irrigation frequency during the maize growing season¡ calibrated model for two different fields located in Karaj was run for different conditions and water use efficiency for each case was determined. The results showed that the highest water use efficiency for the college farm was happened in 3-day irrigation frequency and 50 percent deficit irrigation and for the Institute farm¡ the best condition was in 5-day irrigation frequency and 25 percent deficit irrigation. Using seasonal simulation models for furrow irrigation scheduling to increase water use efficiency and reduce water loss is recommended.
    Keywords: Deficit irrigation, Drought stress, Irrigation frequency, Inflow rate, Water loss
  • M. Shafaei*, A. Fakheri, Fard, Y. Dinpashoh, R. Mirabbasi Najafabadi Pages 327-337
    The recognition of a proper multi-dimensional copula for determination the dependence structure in multidimensional data is not easy. Because multi- dimensional copulas such as the multi-dimensional Elliptical and Archimedean copulas lack flexibility to capture dependence structure and include other limitations¡ such as parameter restrictions. To dominate these limitations¡ vine copulas have been presented and employed for simulation of hydrology variables. To realize and fully perceive the mixed and hidden dependence patterns between flood characteristics (flood volume (V)¡ peak flow (P)¡ base time (B) and peak time (TP))¡ a mixture of C-vine copulas is proposed describing the dependence structure between the main flood characteristics and then simulates them use the most proper C-vine structures. As a C-vine structure consists several parameters capturing the dependence structure through cascade of pair-copulas¡ the proposed structure can explain completely complex and hidden dependence patterns in multi- dimensional data. In the present study¡ to achieve the most suitable C-vine structures¡ first different structures were created through the permuting of flood characteristics in the C-vine structure and then the most appropriate copula family among Elliptical or Archimedean copula families was selected for each pair-copula according to Log Maximum Likelihood (LML)¡ AIC and BIC evaluation criteria. Finally¡ the obtained four-dimensional joint distribution functions were compared with empirical copula and according to RMSE¡ MAE and R2 criteria and graphical method¡ structure (B-P-V-TP) was known as the most accurate structure. Thus¡ it was found that the selection of flood base time as central variable is a appropriate selection and plays role of controlling variable for volume¡ peak discharge and peak time of flood variables.
    Keywords: Akaike information criteria, Archimedean copula, Elliptic copula, Flood volume, pair-copula
  • A. Najafi, E.Amiri Tokaldany*, H. Ebrahimian, H. Mirabolghasemi Pages 339-351
    The biggest consumer of water in the world is agricultural sector. So¡ optimization of agricultural water usage is considered of a great importance. In this research¡ optimization of irrigation scheduling in ShahidChamran irrigation and drainage network has been investigated at the scale of farm channels using a combined model including AquaCrop simulation model¡ a multi-objective classic optimization algorithm (weighted sum)¡ and genetic algorithm. Two types of irrigation scheduling methods of constant depth-interval and variable depth- interval proportionate with soil type in maize farm units (cropping pattern plant with high demand) were proposed. Objective functions were developed to optimize soil type 1 (coarse-textured) water productivity¡ leaching fraction¡ yield and the number of irrigation events while for soil type 2 (fine-textured) the objective functions were water productivity¡ soil saturated extract salinity¡ crop yield and the number of irrigation events. Each objective function component contains concepts of water resources sustainable development¡ control on drainage volume and environment¡ lands stability and utilization issues. For soil type 1¡ optimization results showed a reduction about 50% in water consumption¡ an increase up to 94 % in water productivity¡ a reduction of 62% in leaching fraction¡ three times reduction in irrigation events in constant depthinterval schedule. The results also showed a reduction of 50% in water consumption¡ 111% increase in water quantities efficiency¡ a reduction of 66% in leaching fraction¡ and three times reduction in irrigation events in variable depth-interval method in soil type 1. Furthermore¡ the results for soil type 2¡ were a reduction of 35% in water consumption¡ an increase of 63% in water productivity¡ 52% reduction in leaching fraction¡ reducing an irrigation event in constant depth-interval schedule. For variable depth-interval method¡ the results indicate a reduction of 35% in water concumption¡ an increase of 70% of water usage efficiency¡ 11% increase in crop yield and a reduction of an irrigation event¡ compared with the proposed irrigation scheduling.
    Keywords: Irrigation schedule, Multi objective optimization, AquaCrop model, Objective function, Maize
  • Gh.A. Sohooli, M. Delavar*, M. Ghamary Asl Pages 352-364
    Changes land use is the main component in water resources studies and have been proposed as one of the main reasons for the reduction in inflow to the Lake Urmia. Estimation of changes in future landscape due to their potential trends as well as the policies conducted in the basin¡ can be effective in decision-making and remedy for resolving Urmia Lake environmental crisis. In this study has been tried to extract and assess the historical changes in land use in the Zarineh basin using satellite images and a projection of the future land use changes has beenprovided.Results show that between2000 and 2013¡ on average¡ most of changes are to increase land use¡ such as irrigated agriculture (40%) and gardens (57%) and also to reduce pasture land (5%) and dry land farming (10%). This trend has also been observed for horizon 2020. Uncertainty analysis of results of lanuse prediction for horizon2020 show that the irrigated agriculture¡ dry land farming and gardens lanuses respectively by reliability of 73¡ 85 and 48 percent¡ have the largest prediction uncertainty.
    Keywords: Cellular automata, Land use, Prediction, Uncertainty, Zarrineh Roud
  • M. Naderianfar* Pages 365-376
    Basil (Ocimum basilicum L.) is one of the important aromatic plants belonging to the genus Lamiaceae¡ which is used as a herb¡ spice as well as fresh vegetable.The present study was performed to determine the irrigation depth index under different management conditions with evaluating the effect of deficit irrigation¡ soil texture and nano fertilization on herbal basil yield. The experiment was performed as a factorial based on randomized complete block design (RCBD) with 18 treatments and three replications at weather station¡ Ferdowsi University of Mashhad. Deficit irrigation treatments consisted of three levels of irrigation (I1=100% ETc)¡ (I2=75% ETc)¡ (I3=50% ETc) and three levels of nano fertilizers¡ containing nano fertilizer with full concentration (F1)¡ 70% (F2)¡ and non-using of nano fertilizer (F3) were implemented in two light soil texture (S1) and medium soil texture (S2). The results showed that the average actual evapotranspiration estimation by REC-P55 device has been equal to 3.38 mm at the beginning of the growing period of Basil¡ which amount has increased to 8.60 mm with increased cultivation period in the middle period. The results of plant coefficient analysis showed that the maximum kc of basil (1.42) was detected in July. The results also indicated that the highest water use efficiency (WUE) was obtained in terms of fresh and dry yield as 2.06 and 0.37 kg/m3 in S2I3F3 treatment¡ respectively¡ while the maximum water use efficiency in terms of seed yield (0.37 kg/m3) was obtained in S1I2F2 treatment. Using the research results¡ according to different levels of water use of functions of yield Y(W)¡ cost C(W)¡ and benefit B(W) for Basil based on mathematical and economic analysis of these functions¡ irritation index and optimal depths were evaluated. It was found that with deficit irrigation under water restriction conditions¡ with the aim of maximum use of water volume unit¡ the optimal water consumption depth will be reduced by 20% compared to maximum irrigation mode. Also¡ with this amount of deficit irrigation¡ the maximum Rial return per cubic meter of water consumption would be as 1849 Rials.
    Keywords: Nano Fertilizer, Deficit Irrigation, Yield Function, Optimum Irrigation Depth
  • F. Fazel*, N.Ganji Khorramdel, M. Gheysari Pages 377-388
    Because of world population growth and limited water resources¡ irrigation should be moved in direction of producing more yield with less water. Therefore researches has concentrated on improvement of water and nitrogen use efficiency¡ which numerical simulation is the effective solutions to optimize the management of water and fertilizer in the field in order to achieve the maximal yield and minimal nitrate pollution of soil in water deficiency crisis condition.This shows the necessity of evaluating of new user friendly models to identify the correct distribution of water and solute in the soil and choosing the best management. The Eu-Rotate-N model has been developed for simulation and optimization of nitrogen use in vegetables rotation and without the need to calibration.This study in 2015 was conducted to evaluate the efficiency of Eu Rate-N model in simulation of moisture and nitrogen distribution and yield under drip and surface irrigation system and for pepper plant in a farm with silty clay loam soil in Isfahan. Four statistical index¡ RMSE¡ NRMSE¡ r2¡ d in order to model validation was calculated. These indexes for soil water content in both treatments and in the complete soil profile were 0.025¡ 13.26¡ 0.65¡ 0.996 respectively. Also NRMSE for soil nitrate content and plant yield in both treatment was less than 20 percent and r2 was more than 90 percent which pointed out to well efficiency and well process of simulation of the model. So the Eu-Rotate-N model efficiency for simulating soil water and nitrate content distribution and yield for pepper was confirmed and we can use Eu Rotate-N model for the simulation and optimization of agricultural water management in the hot and dry climate conditions in heavy soil texture for pepper.
    Keywords: Hot, dry climate, Nitrate pollution, Soil moisture distribution, Sweet pepper
  • H. Ramezani Etedali*, A. Liaghat, M. Parsinejad, A.R. Tavakkoli Pages 389-397
    Due to water resources shortage, especially in arid and semiarid region, deficit irrigation is one of main managements for achieving maximum production. In recent years, many crop models are developed for simulation of crop growth and yield in various fields and irrigation managements. These models can simulate crop growth and crop yield. AquaCrop model is a pervasive model and is developed by FAO that can be used in growth simulating and modeling of many crops. In this study, Capability of the AquaCrop 3.1 and 5 in deficit irrigation management of important grains (wheat, barley and corn) in Shoor river basin has been investigated. At the first the model should be calibrated. Calibration of crop parameters such as rootzone depth, maximum canopy and periods of each growing cycle are main crop parameters that must be calibrated. Then, the calibrated model has been validated. RMSE and EF indexes were obtained 286.6 Kg/ha and 0.91 Kg/ha for wheat, 233.9 Kg/ha and 0.94 for barely, 444.4 Kg/ha and 0.98 (for the 2000 year data) and 796.3 Kg/ha and 0.95 for corn (for the 2001 year data), respectively by Aquacrop 3.1. RMSE indexes were 265.0, 198.1, 430.8 and 780.4 and EF indexes were 0.94, 0.96, 0.99 and 0.98 for wheat, barely, corn for the 2000 and 2001 year data, respectively by AquaCrop 5. These results show AquaCrop 5 have more accuracy due to salinity consideration. So AquaCrop 5 is suggested when there is salinity in soil and water resources or crop is sensetive to salinty.
    Keywords: Wheat, Barley, Corn, Crop model, Deficit irrigation
  • A. Mianabadi, A.Alizadeh*, H.Sanaeinejad, B.Ghahraman, K.Davary Pages 398-411
    Prediction of the water balance components¡ including actual evaporation is important for water resources management and climate change adaptation. Physically-based or distributed hydrological models are too complicated and they need lots of data as inputs to estimate the water balance components. Also the accuracy and the quality of the inputs can affect the accuracy of the models’ prediction. In some cases¡ it is not needed to have an accurate estimation of the water balance components and a primary estimation of annual evaporation and runoff is adequate for the management of the catchments. For these purposes¡ the conceptual lumped models were developed for the primary studies of hydrology. One of the most applied lumped models is developed based on Budyko hypothesis. Budyko curves were applied for the steady-state catchments in which the soil water storage is negligible. In the Budyko framework¡ a new equation (Greve et al.¡ 2016)was developed to estimate evaporation in non-steady-state situations where the soil water storage cannot be negligible. In this study¡ the new proposed model was calibrated for the non-steady-state catchment of Neishaboor Rokh using the precipitation¡ potential evaporation and actual evaporation and then using the calibrated equation¡ actual evaporation was estimated for the historical (1971-2005) and future (2016-2050) period of CORDEXproject. Based on the actual evaporation from SWAT model¡ Greve et al. model parameters (y0 and k) were 0.24 and 1.54¡ respectively. The results showed that¡ under climate change¡ the precipitation rate would decrease by 0.48% and mean temperature¡ potential evaporation and actual evaporation would increase by 11.25%¡ 4.66% and 2.11%¡ respectively.
    Keywords: Evaporation, Budyko, climate change, CORDEX, SWAT, Neishaboor, Rokh watershed
  • A. Nasseri* Pages 412-421
    Soil moisture¡ climate and crop measurements were applied in Irrigation scheduling in a farm. In order to determine irrigation time of corn (Single cross 704) by difference in canopy and air temperatures¡ an experiment was conducted at the Agriculture and Natural Resources Research Center of East Azarbaijan (Khosroshahr). The experiments were as Randomly Complete Blocks with three replications and with treatments of full irrigation during corn growth period (T1)¡ limited irrigation with full irrigation at dough stage (T2)¡ limited irrigation with full irrigation at flowering stage (T3) and limited irrigation with full irrigation at flowering and dough stages (T4). The canopy temperature was measured by an infrared thermometer and wet and dry temperatures of air were measured by the wet-dry thermometer. The stress lines for corn under specified climate condition were determined by computation of air and canopy temperatures differential values (Tc-Ta). For irrigation treatments¡ the lower baselines during corn growth period were determined by vapor pressure deficit¡ air and canopy temperatures differential values (Tc-Ta) . The (Tc-Ta) was obtained as 4.7 oC in the upper baseline. A series diagrams were presented as engineering procedure for irrigation scheduling of corn¡ based on vapor pressure deficit¡ air and canopy temperatures differential values.
    Keywords: Corn, Deficit irrigation, Irrigation scheduling, Limited irrigation, Water stress index