فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی - سال یازدهم شماره 1 (بهار 1396)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال یازدهم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرشاد محمدیان*، سعید یزدانی، حبیب الله سلامی، ایرج صالح صفحات 1-28
    با توجه به اهمیت تنوع زیستی و تنوع فعالیت های تولیدی در پایداری بوم نظام های کشاورزی و نقش مقیاس تولید و صرفه های اقتصادی ناشی از آن، مطالعه حاضر به بررسی ارتباط بین تنوع و مقیاس تولید با بهره وری عوامل تولید دشت ماهیدشت استان کرمانشاه پرداخته است. برای این منظور، 210 پرسشنامه در سال 1394 به روش نمونه گیری خوشه ایدومرحله ای تکمیل و آمار و اطلاعات مورد نیاز جمع آوری شده است. از شاخص ترنکوئیست- تیل برای محاسبه بهره وری جزیی، چندگانه و کل عوامل تولید، از شاخص آنتروپی مرکب برای محاسبه سطح تنوع و از شاخص مقداری تعداد دام و کل زمین کشت شده برای محاسبه مقیاس تولید استفاده و با بکارگیری آزمون مقایسه میانگین ها این بررسی صورت گرفته است. نتایج مطالعه نشان می دهد که تنوع بیشتر تاثیر مثبت و معناداری بر بهره وری کل عوامل تولید در بخش زراعی داشته و مقیاس بزرگتر تاثیر مثبت و معناداری بر بهره وری عوامل تولید در بخش دامی و کل مزرعه داشته است. همچنین مزارع با تنوع بیشتر تاثیر مثبت و معنادار بر بهره وری جزئی کودهای شیمیایی، بهره وری چندگانه کود و سموم شیمیایی و بهره وری چندگانه کود، سموم شیمیایی و آب دارد. مزارع کوچک مقیاس و با تنوع بالا بیش از سایر مزارع در حفظ و بهبود کیفیت محیط زیست عمل کرده و در راستای افزایش بهره وری کل عوامل تولید بایستی مزارع، (به خصوص مزارع بزرگ مقیاس) به سمت تنوع بیشتر پیش روند. بنابراین پیشنهاد می شود با اعمال سیاست های مناسب از سوی سیاست گذاران و مروجان کشاورزی، مزارع تخصصی و بزرگ مقیاس به سمت متنوع سازی فعالیت های تولیدی رفته تا علاوه بر استفاده بهینه از منابع و امکانات تولیدی، در راستای کشاورزی پایدار و بهبود عملکرد محیط زیست گام مهمی برداشته شود.
    کلیدواژگان: تنوع، مقیاس، بهره وری عوامل تولید، دشت ماهیدشت
  • حبیب الله سلامی*، نازیلا محتشمی صفحات 29-51
    در شرایطی که تفاوت درجه توسعه یافتگی مناطق مختلف قابل توجه است و مناطق از نظر آب و هوایی متفاوت می باشند و قیمت مواد خوراکی در مناطق تفاوت دارند، برآورد خط فقر ملی نابرابری های موجود را آشکار نمی کند و تصویر واقعی از فقر را در مناطق مختلف ارائه نمی نماید. در چنین شرایطی محاسبه خطوط فقر منطقه ای بر خط فقر ملی ترجیح داده می شود. مطالعه حاضر به دنبال آن است تا با بهره گیری از نظریه ترجیحات آشکار شده مناسب بودن یا نبودن خط فقر ملی را برای نشان دادن سطح فقر در استان های کشور مورد آزمون و تحلیل قرار دهد. در این راستا خطوط فقر مطلق استانی براساس اطلاعات و آمار طرح جامع الگوی مصرف مواد غذائی خانوار انستیتو تحقیقات تغذیه و ضنایع غذایی و طرح هزینه و درآمد خانوارهای شهری مرکز آمار مربوط به سال 1391 محاسبه و آزمون سازگاری آن ها با اصول نظریه ترجیحات آشکار شده انجام گرفته است. نتایج حاکی از آن است که خط فقر مطلق استانی حتی با انجام تعدیلاتی در اغلب استان ها، با هم سازگار نیستند و در نتیجه استفاده از یک خط فقر ملی نمی تواند مناسب باشد. این نتیجه پیشنهاد می کند که باید برای هر استان یک سبد غذایی جداگانه با توجه به اقلام غذایی قابل دسترس در آن استان، تعریف و خطوط فقر استانی با استفاده از این سبدهای استانی محاسبه گردد.
    کلیدواژگان: خط فقر، ترجیحات آشکار شده، معیار تسهیل آزمون، ایران
  • مسعود فهرستی ثانی، احمد فتاحی*، یدالله بستان، محمد رضوانی صفحات 53-67
    پایداری الگوهای تجاری برای هر کشوری باعث ثبات اقتصادی در داخل کشور و افزایش قدرت رقابتی در تجارت بین الملل می شود. کشورهای حوزه منا بخاطر مسائل گوناگونی نظیر برخورداری از مواهب طبیعی دارای نقش استراتژیک در جهان هستند. بنابراین در این مطالعه به شناخت و بررسی پایداری بلندمدت و کوتاه مدت الگوهای تجاری کشورهای منتخب حوزه منا در سه بخش کشاورزی، صنایع و معادن و انرژی به کمک محاسبه شاخص-های مزیت نسبی آشکار شده ی متقارن پرداخته شد. آمار و اطلاعات لازم برای محاسبه شاخص ها به شکل داده های ترکیبی برای دوره زمانی 2000 تا 2014 برای سه بخش و 11 کشور منتخب منا از بانک جهانی جمع آوری شد. نتایج نشان داد، الگوهای تجاری برای کشورهای عضو در بلندمدت برای بخش های کشاورزی و انرژی پایدار بوده لیکن برای بخش صنایع و معادن پایدار نبوده و به عبارتی تخصص گرایی در این بخش کاهش یافته است. همچنین در کوتاه مدت الگوهای تجاری متغیر در سه بخش پایدار نبوده و سطح تخصصی کشورها در تجارت کاهش یافته است. در این شرایط دولت ها با تشخیص کالاهای صادراتی دارای مزیت در بخش های مختلف می-توانند به پایداری الگوهای تجاری خود در منطقه منا کمک کرده و شرایط بهتری را برای تجارت کالاهای خود فراهم کنند. در این بین، ایران با دارا بودن نیروی کار فعال و مزیت های گوناگونی که در بخش های مختلف در بین کشورهای حوزه منا دارد، می تواند شرایط بسیار مساعدی را برای خود فراهم کند. لذا باید مطالعات بسیاری در این حوزه صورت گیرد تا موقعیت تجاری ایران مشخص گردیده و قدرت رقابتی ایران نسبت به دیگر کشورهای منطقه و جهان افزایش یابد.
    کلیدواژگان: پایداری الگوهای تجاری، مزیت نسبی، شاخص های تجاری، کشورهای منا، ECM
  • سید حبیب الله موسوی* صفحات 69-92
    خودکفایی در تولید گندم و نیز تامین نان ارزان قیمت خطی مشی کلی سیاست های کشاورزی و غذایی کشور از بدو انقلاب تا کنون بوده است. در این راستا سیاست های مختلفی جهت دستیابی به این دو هدف غیر همسو اتخاذ و پی گیری شده است که در این بین سیاست های قیمتی از سایر سیاست ها فراگیرتر بوده اند. با این رویکرد، در مطالعه حاضر تلاش شده است تا سیاست های حمایت قیمتی دولت در بازار گندم مورد ارزیابی و تحلیل قرار گیرد. نتایج مطالعه ناظر بر این واقعیت است که مشی سیاستی مورد بحث توام با زیان خالص اجتماعی است و لذا آزاد سازی بازار این محصول بیش از آنکه یک توصیه علمی باشد یک الزام سیاستی است. ر مطالعه حاضر تلاش شده است تا سیاست های حمایت قیمتی دولت در بازار گندم مورد ارزیابی و تحلیل قرار گیرد. نتایج مطالعه ناظر بر این واقعیت است که مشی سیاستی مورد بحث توام با زیان خالص اجتماعی است و لذا آزاد سازی بازار این محصول بیش از آنکه یک توصیه علمی باشد یک الزام سیاستی است.
    کلیدواژگان: خودکفایی، گندم، قیمت تضمینی، آزاد سازی، رفاه اجتماعی
  • مرضیه منافی ملایوسفی *، باب الله حیاتی، اسماعیل پیشبهار، جواد نعمتیان صفحات 93-109
    بکارگیری بی رویه نهاده های تولید به منظور افزایش عملکرد طی دهه های اخیر و در نتیجه تخریب محیط زیست، اهمیت توجه به پایداری کشاورزی و استمرار تولید همراه با حفظ منابع طبیعی را دو چندان کرده است. در این راستا پژوهش حاضر نیز به تحلیل و تبیین عوامل اصلی پایداری کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی با استفاده از تحلیل عاملی می پردازد. داده ها و اطلاعات مورد نیاز مطالعه با مراجعه به مراجع گوناگونی نظیر سازمان جهاد کشاورزی، سازمان آب منطقه ای استان آذربایجان شرقی و سالنامه های آماری استان و شهرستان ها جمع آوری شد. نتایج مطالعه نشان داد که 5 عامل بقای اجتماعی، حمایت های زیربنایی، بقای اقتصادی، بقای زیست محیطی و عملیات کشاورزی پایدار محور که از 16 شاخص تشکیل شده اند، بیش از 70 درصد واریانس عوامل پایداری کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی را تبیین می کنند. با توجه به نتایج پیشنهاد می-شود با اتخاذ سیاست هایی در جهت بهبود کیفیت زندگی در مناطق روستایی و نیز افزایش امکانات و خدمات روستا نظیر امکانات بهداشتی و آموزشی در جهت بقای اجتماعی پایداری عمل شود. همچنین توصیه می شود خدمات زیربنایی نظیر صنایع تبدیلی کشاورزی، تعاونی های کشاورزی و امکانات مکانیزاسیون در مناطق روستایی گسترش یابد، زیرا این عوامل می تواند نقش مهمی در کاهش هزینه های تولید و واسطه گری و افزایش ارزش افزوده بخش کشاورزی ایفا کند.
    کلیدواژگان: استان آذربایجان شرقی، تحلیل عاملی، عوامل پایداری، کشاورزی و منابع طبیعی
  • فاطمه کشیری کلایی، سیدعلی حسینی یکانی*، فاطمه کرکبودی صفحات 111-132
    به دلیل وابستگی بخش کشاورزی به عوامل محیطی، ریسک موجود در این فعالیت نیز بیشتر نمایان شده است. از جمله ریسک های مرتبط در این زمینه ریسک عملکرد محصولات می باشد. با توجه به اینکه یکی از روش های مقابله با این چنین ریسک هایی، بیمه محصولات کشاورزی می باشد، لذا در مطالعه حاضر سعی شده است اثر لحاظ و عدم لحاظ بیمه تولید بر الگوی کشت محصولات منتخب در استان مازندران مورد بررسی قرار گیرد. به این منظور از روش ارزش در معرض خطر شرطی در قالب برنامه ریزی ریاضی آمیخته با اعداد صحیح استفاده شد. همچنین به منظور نشان دادن برتری روش ارزش در معرض خطر شرطی، نتایج مدل مذکور با نتایج یک مدل ریسکی دیگر نظیر الگوی موتاد مقایسه شده است. اطلاعات مورد استفاده نیز مربوط به سال زراعی 90-1389 بوده و جهت تخمین نتایج، نرم افزار GAMS مورد استفاده قرار گرفت. نتایج تخمین الگوی در معرض خطر شرطی نشان می دهد عدم لحاظ بیمه موجب کشت محصولات شلتوک و سویا در استان مازندران خواهد شد ولی در شرایط لحاظ بیمه، کشت و انتخاب بیمه برای محصول ذرت به کشت محصولات شلتوک و سویا افزوده می شود. همچنین مقایسه نسبت نیم واریانس به بازدهی واقعی در مدل موتاد نسبت به مدل ارزش در معرض خطر شرطی نشان دهنده فزونی این معیار در مدل موتاد بوده است. بر این مبنا به کاربرد مدل ارزش در معرض خطر شرطی در تخمین الگوی کشت ریسکی تاکید می شود. نهایتا نتایج محاسبه سود حاکی از فزونی سود انتظاری در شرایط لحاظ بیمه نسبت به حالت عدم لحاظ بیمه می باشد که این مسئله می تواند در ترغیب کشاورزان در پذیرش بیمه و الگوی کشت پیشنهادی موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: ریسک، بیمه، برنامه ریزی ریاضی، الگوی کشت، مازندران
  • محمد قهرمان زاده*، زهرا رسولی بیرامی، قادر دشتی صفحات 133-162
    در مطالعه ی حاضر، رفتار تلاطم قیمت و تغییر رژیم تلاطم در بازارهای اصلی مرتبط با گوشت قرمز کشور با استفاده از سری های قیمت ماهانه ی علوفه، گوسفند زنده، گوساله ی زنده، گوشت گوسفند و گوشت گوساله در دوره زمانی فروردین 1371 تا اسفند 1392، با کاربرد الگو های مارکف سوئیچینگ خودرگرسیو ناهمسانی واریانس شرطی تعمیم یافته الگوسازی شد. نتایج بدست آمده نشان داد در تمامی متغیرهای تحت بررسی دو رژیم تلاطم وجود دارد که در همه ی آنها به غیر از علوفه چرخش پی در پی در رژیم تلاطم به وقوع پیوسته است. بطوریکه بازار علوفه از لحاظ تغییر رژیم تلاطم، یکنواخت ترین بازار و بازار خرده فروشی گوشت گوسفند متغیرترین بازار در بین این بازارها می باشند. با توجه به نتایج بدست آمده هرچند دوره ی دوام رژیم پرتلاطم کمتر از دوره ی دوام رژیم کم تلاطم می باشد ولی ادامه یافتن این رژیم (حداقل 5 ماه) در بازارهای تولیدکننده و خرده فروشی گوشت قرمز و نیز چرخش های پی در پی رژیم تلاطم شرایط نامطمئنی را برای سرمایه گذاری در این بخش بوجود آورده و پیش بینی وضعیت بازار را با عدم حتمیت زیادی روبرو می سازد، ضمن اینکه رفاه مصرف کنندگان نیز پی در پی دچار تغییر می شود.
    کلیدواژگان: تلاطم، چرخش رژیم، زنجیر مارکف، احتمالات هموارشده، احتمالات گذار
  • ساسان محسن زاده*، نویدرضا نمازی، عارفه سادات کاردانی اصفهانی، زینب آهومنش صفحات 163-183
    هدف این پژوهش، رتبه بندی اقتصادی برخی گندم های کشت شده در ایران، با استفاده از تکنیک تاپسیس است. گندم مهمترین محصول کشاورزی ایران است، لذا افزایش محصول و انتخاب رقم مناسب کاشت، مورد توجه بوده است. در این پژوهش داده های برخی ارقام گندم کشت شده در ایران با توجه به معیارهای اقتصادی چون عملکرد دانه، زمان کاشت تا رسیدن دانه، وزن هزار دانه و ارتفاع گیاه در شرایط شاهد و تنش شوری و خشکی از تعدادی مقالات گرفته شده است. به منظور انتخاب مناسب تر، از تکنیک تاپسیس استفاده شده است. معیارها با توجه به اهمیت آنها در تولید محصول و با توجه به نقش مثبت و یا منفی آنها در تولید، تعیین شدند و با استفاده از نرم-افزار اکسل و تکنیک تاپسیس، ارقام گندم مورد رتبه بندی قرار گرفتند. نتایج نشان می دهد که رقم «اروند 1» در شرایط شاهد با شاخص نزدیکی نسبی 96/0 و در شرایط شوری با شاخص نزدیکی نسبی 99/0 در بین ارقام مورد بررسی بهترین رقم است. رقم های «کرج 1» و «چمران» در شرایط تنش خشکی جزء رتبه های برتر هستند. افزون بر این، با استفاده از نرم افزارهای آماری و آزمون فریدمن، 3 فرضیه ارائه گردید. این پژوهش درستی روش تاپسیس را در رتبه بندی گندم از دیدگاه اقتصادی و تفاوت آن را با تک بعدی نگری بیان می نماید. پیشنهاد می-گردد که با روش تاپسیس به مقایسه کلیه ارقام گندم در مناطق مختلف ایران با آب و هوای متفاوت و با در نظر گرفتن معیارهای اقتصادی بپردازند.
    کلیدواژگان: تکنیک تاپسیس، رتبه بندی اقتصادی گندم، اقتصاد کشاورزی، مدل تصمیم گیری
  • سیدنعمت الله موسوی*، صمد زارعی صفحات 185-209
    تلاش برای تبیین منابع رشد اقتصادی منجر به معرفی انواع متعددی از سرمایه شد. اخیرا سرمایه اجتماعی و سرمایه زیست محیطی مورد توجه قرار گرفته است. در همین راستا این مطالعه با هدف تحلیل نقش انواع سرمایه در اقتصاد ایران صورت گرفت. برای این منظور از الگوی رشد نئوکلاسیک و داده های دوره 89-1353 اقتصاد ایران استفاده گردید. انواع سرمایه افزون بر سرمایه فیزیکی شامل سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی و سرمایه زیست محیطی در نظر گرفته شد. سرمایه زیست محیطی بصورت زیان حاصل از انتشار دی اکسیدکربن لحاظ گردید. متغیرهای بیانگر سرمایه اجتماعی عبارت بودند از دسترسی به اینترنت و همچنین دسترسی به تلفن. برای سرمایه انسانی از سه متغیر شامل نرخ باسوادی، نرخ ثبت نام در دوره ابتدایی و همچنین تعداد دانشجویان استفاده گردید. همچنین فرض شد تکنولوژی افزون بر نیروی کار در قالب سرمایه فیزیکی نیز ظاهر می شود. یافته ها نشان داد سرمایه فیزیکی مهمترین عامل در رشد اقتصاد ایران است و بازده آن 4/0-3/0 به دست آمد. اما نقش بسیار کمی برای متغیرهای سرمایه انسانی و سرمایه زیست محیطی به دست آمد. همچنین نقش سرمایه اجتماعی بطور نسبی قابل پذیرش و مثبت برآورد گردید که در حدود یک سوم تا یک چهارم سرمایه فیزیکی می باشد.
    کلیدواژگان: مدل رشد، سرمایه اجتماعی، سرمایه زیست محیطی، ایران
  • ساره حسینی، حمید امیرنژاد *، جعفر اولادی صفحات 211-239
    جنگل ها علاوه بر تولید چوب، منافع زیستی محیطی و اجتماعی فراوانی به همراه دارند که اغلب آنها فاقد بازار می باشند. در این مقاله 13 مورد از خدمات اکوسیستم جنگلی پارک ملی کیاسر در شمال ایران از منظر اقتصادی مورد توجه قرار گرفت و با رویکردهای گوناگون ارزشگذاری گردید. در این مطالعه روش های ارزشگذاری مستقیم بازار، انتقال منافع، روش های مبتنی بر هزینه و روش هزینه جایگزین به ترتیب جهت تعیین ارزش فرآورده های غیرچوبی، ارزش های تفریحی و حفاظتی، ارزش کارکردهای حفاظت آب، خاک، تنظیم گاز و خاکزائی استفاده گردید. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد ارزش کل اقتصادی اکوسیستم جنگلی پارک ملی کیاسر در سال 1393، 64/2132 میلیارد ریال بوده است. در این مقاله ارزش کارکردهای حفاظت آب، حفاظت خاک، تنظیم گاز، خاکزایی، تولیدی، تفریحی و حفاظتی اکوسیستم جنگلی پارک ملی کیاسر سالانه به ترتیب معادل 1620، 03/36، 70/297، 39/5 ، 057/0، 45/133 و 40 میلیارد ریال برآورد گردید. لذا کارکردهای حفاظت آب و تنظیم گاز به ترتیب با 96/75، 96/13 درصد، بیشترین سهم از ارزش کل اقتصادی اکوسیستم جنگلی پارک ملی کیاسر را به خود اختصاص داده اند و کارکردهای خاکزایی با 25/0 درصد و کارکرد تولیدی با 0002/0 درصد کمترین سهم از ارزش کل اقتصادی اکوسیستم جنگلی پارک ملی کیاسر را کسب نموده اند. این نتایج بیانگر آن است که ارزش پارک ملی کیاسر از جنبه زیست محیطی بیشتر از جنبه تولیدی می باشد.
    کلیدواژگان: ارزش اقتصادی، خدمات اکوسیستمی، اکوسیستم جنگل، پارک ملی کیاسر
|
  • Farshad Mohamadiyan *, Saeed Yazdani, Habibolah Salami, Iraj Saleh Pages 1-28
    Given the importance of biodiversity and diversity of production activities in Stability Agricultural ecosystems And the scale of production and economies resulting from it, Present study investigated link between diversity and scale of production with production factors productivity in Mahidasht plain of Kermanshah province. For this purpose, 210 questionnaires in 1394 by two-stage cluster sampling completed And the information required Have been collected. From Tornqvist-theil Index for calculating partial, multiple and total factor productivity, from Composite Entropy Index for calculating the level of diversity And from total number of livestock and cultivated land Index have been used for calculating scale of production then with Averages Comparison test The survey was conducted. The results show that greater diversity have a significant and positive impact on total factor productivity in the agricultural sector And larger scale have significant and positive impact on total factor productivity in the livestock sector and entire farm. It also farms by more diversity have a significant and positive impact on the partial productivity of chemical fertilizers, multiple productivity of fertilizers and chemical pesticides and multiple productivity of fertilizer, pesticides and water. Small-scale farms and farms with high diversity than any other acted in maintaining and improving environmental quality And in order to the increase in total factor productivity must be farms (especially large-scale farms) to proceed toward greater diversity. So recommended By applying the proper policies From policymakers And agricultural extension agents, Specialized and large-scale farms have gone towards diversify productive activities, Addition to the efficient use of resources and production facilities, An important step in line with Sustainable agriculture and improving environmental performance to be taken.
    Keywords: Diversity, Scale, Production Factors Productivity, Plain Mahidasht
  • Habibollah Salami *, Nazila Mohtashami Pages 29-51
    In the presence of significant differences in the level of regional development, and where climatic zones are varying considerably and the relative food prices are different in the regions, determining one national poverty line for all the regions may not disclose regional disparities and does not provide a true picture of poverty in the country. In such circumstances, specific regional poverty lines are preferred and more appropriately reveal the reality of poverty in the country. The present study tries to test the suitability of the national poverty line in measuring the level of poverty in the provinces of Iran, using the revealed preference principles. To this end, provincial absolute poverty lines are estimated and tested for utility based consistency using revealed preference theory and data on food consumption patterns of Iranain households, generated by the National Nutrition and Food Technology Research Institute and Statistical Centre of Iran in 2012. Results indicate that most of the provinces, the estimated absolute poverty lines are not consistence. Consequently, the use of one national poverty line would not appropriately reflect the povertly lines in different provinces of Iran. This suggests that a separate poverty food basket is required to be specified for each of the provinces based on the available food items in each provinces, and a provincial poverty line has to be defined accordingly.
    Keywords: poverty line, revealed preference, test facility criterion, Iran
  • Ahmad Fatahi *, Yadollah Bostan Pages 53-67
    The stability of trade patterns may cause economic stability inside the country and increase competitive power at international trade for any country. Therefore, in this article was investigated the trade patterns of selected MENA countries have been identified in three sectors of agriculture, industry and mines, and energy by the aid of calculation of some indices such as Revealed Symmetric Comparative Advantage (RSCA). The needed data and information were collected from World Bank website for calculation of the given indices in form of panel data during years 2000- 2014 for three sectors including agriculture, industry and mine and energy. The results showed that the trade pattern for the aforesaid countries has been sustainable in agriculture and energy sectors for long run. However, trade pattern was variable for short-term and Specialization level has been reduced in these countries in terms of trade. In these conditions, governments can contribute to the sustainability of their business models with determining exported goods that have an advantage in different sectors and provide better conditions for trade their goods. Iran due to having active labor force and various advantages in different sectors among MENA countries could provide favorable conditions for itself. Therefore, many studies need to be done in this area to define trade positioning and increase competition power in the region and the globe.
    Keywords: Stability of trade patterns, Relative advantage, Trade indices, MENA countries. ECM
  • Seyed Habib Allah Mosavi * Pages 69-92
    Self-sufficiency in wheat production and ensuring cheap bread supply have been the major goals agricultural and food policies in the country since the revolution from now. Several policies have adopted to achieve these two contradictory goal, among them price policies have been pervasive. Therefore, in this study it was tried to investigate the government support price policies in the wheat market. Results revealed that the mentioned policy scheme is associated with net social welfare loss therefore, wheat market liberalization is more an obligation rather than a scientific guidance. Self-sufficiency in wheat production and ensuring cheap bread supply have been the major goals agricultural and food policies in the country since the revolution from now. Several policies have adopted to achieve these two contradictory goal, among them price policies have been pervasive. Therefore, in this study it was tried to investigate the government support price policies in the wheat market. Results revealed that the mentioned policy scheme is associated with net social welfare loss therefore, wheat market liberalization is more an obligation rather than a scientific guidance.
    Keywords: Self-sufficiency, wheat, support price, liberalization, social welfare
  • Marzieh Manafi Mollayosefi *, Bobollah Hayati, Esmaeil Pishbahar, Javad Nematian Pages 93-109
    During recent decades, overuse of production inputs in order to improve yield and at result destruction of environment, is doubled the importance of sustainable agriculture and production continuity with conservation of natural resources. In this regard, the current research aims to analyze agricultural and natural resources sustainablity factors in East Azerbaijan province using Factor Analysis. The required data and information have been collected from agriculture and East Azerbaijan regional water authority and statistical yearbook of counties and East Azerbaijan province. The results of study showed that 5 factors, social survival, infrastructure support, economic viability, environmental conservation and sustainable farming operation based promotional support services that will encompass a total of 16 indicators, more than 70 percent of the variance in sustainable agricultural and natural resources of the province East Azerbaijan explain. According to the results, we recommended that policies to improve the quality of life in rural areas and increased amenities and services, such as health care and education in rural areas, to act in the sustainability of social survival. It is also recommended infrastructure services such as agricultural processing industries, agricultural cooperatives and mechanization facilities develope in rural areas, because these factors can play an important role in reducing the cost of intermediation and production and increasing the added value of agricultural sector productions.
    Keywords: Agriculture, Natural Resources, East Azerbaijan Province, Factor Analysis, Sustainablity Factors
  • Fatemeh Kashiri Kolaei, Seyed-Ali Hosseini-Yekani *, Fatemeh Karkaboodi Pages 111-132
    Risk in agricultural activity has been more visible because of its dependence on the environmental factors. One types of risk is crop yield risk. Given that insurance is one of the ways to deal with such risks, so in this study, has been tried to examine the effect of crop insurance and lack of it on cropping pattern in Mazandaran province. For this purpose, Conditional Value at Risk (CVaR) approach has been used in the form of Mixed Integer Mathematical Programming. Also the results of mentioned model were compared with the results of a risky model such as MOTAD to show the superiority of CVaR. Data used are based on the crop year 2010-2011 and GAMS software was used to estimate the results. The CVaR estimation results indicate that lack of crop insurance will cause to cultivate paddy rice and soybeans in the Mazandaran province but in terms of crop insurance, cultivate and insurance of corn is added to paddy rice and soybeans. The comparison of the semi-variance to actual returns ratio in MOTAD model than the CVaR model shows this index is higher in MOTAD model. Based on this result, is emphasize the use of CVaR model in the estimation of risky cropping pattern. Finally, the results show that expected profit in terms of crop insurance is more than lack of insurance that it could be effective in persuading farmers to adopt the insurance and proposed cropping pattern.
    Keywords: Risk, Insurance, Mathematical Programming, Cropping Pattern, Mazandaran
  • Mohammad Ghahremanzadeh * Pages 133-162
    Price volatility and volatility regime switching of Iranian important livestock markets are modeled using hay, sheep, calf, mutton, and beef monthly return series over the period of April 1992 to March 2014, using Markov-switching generalized autoregressive conditional hetroscedastisity models. The results suggest the existence of two volatility regimes in all studied markets and frequently switching from one regime to another all except for hay. Hay market is the most homogeneous market in terms of volatility regime switching while mutton market is the most variable one. According to results, although the high volatility regime lasts less than low volatility regime, persictency of high volatility regime (at least 5 month) in producer and retailer meat markets and frequently switching from one regime to another lead to uncertainty of investing in meat production. It also leads to unpredictability of market condition and variability of consumer’s welfare.
    Keywords: volatility, Regime Switching, Markov Chains, Smoothed Probabilities, Transition Probabilities
  • Sasan Mohsenzadeh* Pages 163-183
    The purpose of this research, is economic ranking of some kind of cultivated wheat in Iran via TOPSIS. Wheat is the most important agricultural product, so increasing product and selection of appropriate kinds, have been considered. In this research some kind of cultivated wheat in Iran according to economic basis such as grain performance, planting to maturity, weight of one thousand seeds, plant height, in control, salinity and drought conditions has taken from some related articles. The criteria were determined according to their importance in production and due to the positive or negative role in the production and ranked via ò Excel and TOPSIS technique. The results show that “Arvand 1” in control and salinity conditions, with relative proximity index 0.96 and 0.99 is the best wheat kind. “Karaj 1” and “Chamran” in drought condition are premier kinds. In addition, using statistical software and Freidman test, 3 hypothesis were presented. This research has proved the TOPSIS technique in economical ranking of wheat and its differences with one direction aspect. It is recommended to research total wheat cultivars in different areas of Iran with different climates and with economic criteria with TOPSIS technique.
    Keywords: TOPSIS technique, Economic ranking of wheat, Agricultural economics, Decision model
  • Seyed Nematollah Mousavi *, Samad Zarei Pages 185-209
    Empirical works attention to economic growth sources resulted in introduction of different types of capital. Recently, social and environmental capital has been considered. Regarding the issue the objective of this study is to analysis contribution of different types of capital to the Iranian economy growth. To get the objective, neoclassical growth model as well as data for 1974-2010 was applied. Capital includes physical, human, social and environmental capital. Environmental capital is considered as damage cost of CO2 emissions. Internet access and phone access were used as proxies for social capital. Also, literacy rate, primary school enrolment rate and university student were applied as proxies for human capital. It was also assumed that technology is embodied in physical stock in addition to its accompaniment with labor. The results showed that physical capital accounts for the highest contribution to Iranian economy growth with return of 0.3-0.4. However an insignificant role was left for human and environmental capital. Social capital contribution was found, to some extent, acceptable and positive as it its contribution is as one-third to one-forth as that of physical capital.
    Keywords: Growth model, Social Capital, environmental capital, Iran
  • Sareh Hosseini, Hamid Amirnezhad * Pages 211-239
    In addition to wood production, forests have many environmental and social resources that most of them are often lacking in the market. In this paper, 13 cases of ecosystem services forest ecosystem of Kiasar national park in north of Iran was considered from an economic perspective and they have been evaluated to various approaches. In this study direct market valuation methods, transfer of benefits, methods based on cost, replacement cost approach in order to determine the value of non-wood products, recreational and conservation values, soil and water conservation value functions, the functions of regulating gas and construction of soil was used.The results of this study showed that the total economic value of ecosystems forest national park Kiasar in 1393 has been 2132/64 billion Rial. In this study, the functions of water conservation, soil conservation, gas regulation, construction of soil, manufacturing, recreation and ecosystem conservation forest national park Kiasar respectively was 1620, 36/03, 297/70, 5/39, 0/057, 133/45 and 40 billion Rials.Therefore, water conservation functions and regulate gas respectively 75/96, 13/96 percent has been allocated the largest share of the total economic value of ecosystems into Kiasar forest national and construction of soil functions with 0/25 percent and productive function to 0/0002 percent has been allocated the least share of the total economic value of ecosystems forest national park Kiasar.The results indicated that value of national park Kiasar aspect of environmental is most important of production aspect.
    Keywords: Economic value, Ecosystem services, Forest ecosystem, National Park Kiasar