فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی - سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1396)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی دریجانی* صفحات 1-20
    تامین نیاز های غذایی، همواره یکی از دغدغه های اساسی بشر به شمار می رود. اتخاذ سیاست های مطلوب افزایش توان تولید و کاهش ریسک در بخش کشاورزی، از برنامه های دولت ها به منظور دستیابی به امنیت غذایی می باشد. در این خصوص بیمه محصولات کشاورزی به عنوان سازوکاری مناسب برای کاهش ریسک اقتصادی و ارتقاء امنیت غذایی جامعه مطرح است.
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر پذیرش بیمه محصول سویا جهت توسعه ی پایدار تولید در شهرستان گرگان صورت پذیرفت. آمار و اطلاعات پژوهش از طریق طراحی و تکمیل پرسشنامه از 183 بهره بردار سویاکار دهستان ها که به روش تصادفی طبقه بندی انتخاب شده و اطلاعات اسنادی صندوق بیمه محصولات کشاورزی و کارگروه دانه های روغنی جمع آوری گردید. به منظور شناسایی متغیر های موثر بر پذیرش بیمه و میزان اثربخشی آنها از الگوی اقتصادسنجی لوجیت بهره گرفته شد. نتایج برازش الگوی لوجیت نشان داد متغیر های تحصیلات، اخذ تسهیلات، سابقه ی کشت، تجربه، سن و سابقه ی خطر زارع، اثر مثبتی بر پذیرش بیمه داشته و متغیر های درآمد، تنوع درآمدی و اصلی بودن شغل کشاورزی، مالکیت شخصی اراضی و تنوع تولید اثر منفی بر پذیرش بیمه دارند. مقادیر اثر نهایی متغیرها نشان داد که با یک درصد کاهش در سطح زیرکشت سویا، احتمال پذیرش بیمه 071/0 درصد افزایش می یابد. لذا خرده مالکان تمایل بیشتری به بیمه نمودن محصول سویای خود دارند که با رویکرد اصلی بیمه که حمایت از کشاورزان خرده پا است مطابقت دارد. در پایان، ضمن ارائه ی الگوی پایداری و ناپایداری بیمه، راهکار های اجرایی نظیر ایجاد بانک اطلاعات زارعین و کارشناسان، ایجاد نظام مستقل ترویج در صندوق بیمه جهت افزایش عملکرد صندوق بیمه، به برنامه ریزان و سیاستگذاران ارائه گردید.
    کلیدواژگان: بیمه، پذیرش، لوجیت، سویا، الگوی پایداری
  • اسماعیل پیش بهار *، سحر عابدی صفحات 21-49
    طرح سنتی بیمه محصولات کشاورزی به دلیل چالش اطلاعات نامتقارن، هزینه های اجرایی زیادی دارد. از طرفی وابستگی بیش از حد بخش کشاورزی، مخصوصا تولیدات دیم، به عوامل طبیعی و تاثیرپذیری از تغییرات آب و هوایی، سیاست گذاران را به اتخاذ روش های نوین مدیریت ریسک مجبور می سازد. بیمه شاخص آب و هوا یکی از این روش ها است که در بسیاری از کشورهای در حال توسعه اجرا شده و نتایج رضایت بخشی داشته است. در این پژوهش سعی شده بیمه شاخص آب و هوا برای جو دیم اهر با استفاده از جدیدترین روش محاسبه ساختار وابستگی، یعنی انواع «توابع مفصل تاکی شکل»، طراحی گردد. اطلاعات مورد نیاز برای عملکرد و متغیرهای آب و هوایی به ترتیب از سازمان های جهاد کشاورزی و هواشناسی استان آذربایجان شرقی در سال های 93-1374 گردآوری گردیدند. با توجه به نتایج آزمون های وونگ و کلارک الگوی R-vine برای تبیین تابع «توزیع توام» عملکرد و متغیرهای آب و هوایی انتخاب و در نهایت خسارت مورد انتظار، حق بیمه و غرامت پرداختی پلکانی محاسبه گردید. حق بیمه محاسبه شده در سطح پوشش 80 درصد 270348 ریال به دست آمد که از حق بیمه طرح سنتی کمتر و منطقی تر است. نتایج طراحی تابع غرامت نیز نشان داد، به ازای واحدهای مشخص کاهش در بارش تجمعی، کاهش عملکرد خطی و ثابت نیست و استفاده از روش پلکانی در پرداخت غرامت می تواند نتایج قابل اعتمادتری ارائه نماید.
    کلیدواژگان: بیمه شاخص آب و هوا، مفصل تاکی شکل، غرامت پلکانی، جو دیم، اهر
  • طراوت عارف عشقی، حسین راحلی*، محمد قهرمان زاده، قادر دشتی صفحات 51-73
    تولیدکنندگان بخش کشاورزی همواره با نوسانات درآمدی مواجه بوده و ناگزیر به استفاده از روش های مناسب مدیریتی جهت مقابله با شرایط ریسکی و بعضا عدم اطمینان حاکم هستند. مطالعه ی حاضر ضمن بررسی وضعیت بیمه‏ کشاورزی برای دو محصول استراتژیک گندم و جو در استان آذربایجان شرقی، بیمه عملکرد منطقه، به عنوان یک راهکار مناسب و جایگزین را مدنظر قرار داده و نرخ حق بیمه آن را به روش ناپارمتریک تعیین می نماید. بدین منظور از رهیافت متداول دو مرحله‏ای برای مدلسازی ریسک عملکرد محصولات گندم و جو استفاده شد، بدین صورت که ابتدا عملکرد‏ها روندزدایی شده و سپس توزیع احتمالاتی آن با بهره‏گیری از رهیافت ناپارامتریک برآورد گردید. در نهایت احتمال خسارت، نرخ حق بیمه منصفانه و واقعی و حق بیمه محاسبه شد. نتایج نشان داد، در سطح پوشش 65 درصد، سطح پوشش ارائه شده برای بیمه سنتی، برای محصول گندم در نواحی مختلف نر‏خ‏های حق بیمه واقعی از 6/1 درصد در شهرستان اهر تا 1/3 درصد در شهرستان هشترود، برای گندم دیم از 9/3 درصد در شهرستان اهر تا 3/9 درصد در شهرستان میانه، برای محصول جو آبی از 3/1 درصد در شهرستان اهر تا 9/4 درصد در شهرستان مراغه و برای جو دیم از 7/2 درصد در شهرستان مراغه تا 9/6 درصد در شهرستان سراب متغیر است که با توجه به نرخ‏های ارائه شده در حق بیمه سنتی، نتایج حاکی از صرفه‏جویی در مقادیر حق بیمه های پرداختی نسبت به حق بیمه های موجود می‏باشد. که این مزایایی را برای کشاورزان و بیمه‏گر در بر خواهد داشت.
    کلیدواژگان: بیمه عملکرد منطقه ای، تابع چگالی کرنل، جو، حق بیمه، گندم
  • سیدعلی حسینی یکانی*، فاطمه کشیری کلایی صفحات 75-94
    کشاورزان همواره در معرض ریسک های متفاوتی نظیر نوسان قیمت محصولات کشاورزی قرارگرفته اند. لذا شناسایی میزان ریسک گریزی کشاورزان در زمینه ی تغییر قیمت ها و لحاظ آن در بررسی اثرات احتمالی نوسان قیمت ها بر الگوی بهینه ی بهره برداری زمین های زراعی، امری مهم به نظر می رسد. در این راستا، در مطالعه حاضر با استفاده از الگوی برنامه ریزی ریاضی اثباتی، به بررسی اثر نوسان قیمت محصولات کشاورزی بر واکنش زارعان شهرستان ساری در زمینه ی انتخاب الگوی کشت مناسب برای دوره 1392-1391 پرداخته می شود. اطلاعات مورد نیاز شامل هزینه تولید سال زراعی مذکور و اطلاعات قیمتی سال های 1392-1381، از داده های سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران استخراج شده است. جهت تحلیل داده ها نرم افزار GAMS مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج بررسی کاهش 50 درصدی تا افزایش 50 درصدی نوسان قیمت حاکی از آن است که سطح کشت محصولات ریسکی تر مانند پیاز آبی، کلزای دیم و سیب زمینی آبی در صورت افزایش 50 درصدی نوسان قیمت، به ترتیب حدود 17، 4 و 2 درصد کاهش یافته درحالی که محصولات کم ریسک تر مانند سویای دیم، گندم دیم و جوی آبی به ترتیب تقریبا 4، 9/0 و 3/0 درصد با افزایش سطح کشت مواجه می شوند. بر اساس نتایج تحقیق، از بین محصولات مورد بررسی گندم آبی در هر دو حالت افزایش و کاهش نوسان قیمت، با کاهش سطح کشت مواجه شده است. از طرفی کاهش نوسان قیمت بر سطح کشت محصولاتی مانند شلتوک و جو دیم اثری نداشته درحالی که برای سایر محصولات نتایج معکوسی در مقایسه با افزایش نوسان قیمت، مشاهده شده است. چنین نتایجی می تواند به درجه ریسک گریزی، ماهیت داده ها و در واقع نسبت ریسک به بازدهی محصولات وابسته باشد. لذا، برای مقابله با اثرات سوء نوسان قیمت ها، باید محصولاتی انتخاب شوند که کمترین تغییرات در آنها مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی ریاضی اثباتی، ریسک، ضریب ریسک گریزی، واکنش کشاورزان
  • صفیه بهمن پوری*، محمد بخشوده صفحات 95-113
    فعالیت های کشاورزی گرچه سهم بسیار مهمی در تولید ناخالص داخلی کشور ها دارند ولی همراه با تاثیرات جانبی زیست محیطی نیز هست. در طی سال های اخیر استفاده بیش از حد و غیرمعقول از مواد شیمیایی در کشاورزی و استفاده بی رویه از آب و بکارگیری روش های نامناسب آبیاری وضعیت نگران کننده و ناپایداری را در فعالیتهای کشاورزی کشور بوجود آورده است .در این مطالعه، یک مدل برنامه ریزی ریاضی نشان دهنده ی رفتار اقتصادی زارعان و تئوری بازی ها باهم ترکیب شده است تا تصویر واقعی تری از الگو های زراعی با رعایت جنبه های کشاورزی زیست محیطی و اقتصادی فراهم آید. مطالعه ی حاضر راه حل بهینه یی برای اهداف متناقض زارعان و محیط زیست به عنوان دو مجموعه ی بازی گر را به دست می دهد. داده های مورد نیاز از بهره برداران نماینده منطقه بوانات، در سال زراعی 93-1392 و همچنین سازمان جهاد کشاورزی استان فارس جمع آوری گردید. کاربرد چهار روش برای حل مساله ی کشمکش نشان داد که دو گروه بازی گر قادر اند به منظور ایجاد تعادل میان اهداف متناقض شان به توافق برسند. علاوه بر این، نتایج نشان داد که در شرایطی که به اهداف اقتصادی و زیست محیطی وزن یکسان داده شود، میزان مصرف کود نیترات 4 درصد و بازده برنامه ای 11 درصد نسبت به زمانی که تنها هدف اقتصادی مدنظر باشد کاهش می یابند.با توجه به یافته ها، اهمیت توجه به اهداف زیست محیطی در بهینه سازی الگوی کشت لازم است و این اهداف دیگر را نسبتا پوشش می دهد و این مهم مورد توجه سیاست گزاران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: الگوی زراعی، شاخص های پایداری، تئوری بازی ها، منطقه بوانات
  • سمیه نقوی *، علیرضا کرباسی، محمود دانشور کاخکی، امید روزمند صفحات 115-133
    زنجیره تامین شیر و فرآورده های آن ، یکی ازمهم ترین زنجیره های محصولات کشاورزی می باشد. دراین مطالعه سعی شده است ابتدا با استفاده از داده های سری زمانی مربوط به سال های 1394-1374 و سیستم تقاضای تقریبا« ایده آل به تحلیل رفتار مصرفی خانوارهای شهری در شهرستان کرمان وسپس با استفاده از روش میانگین متحرک به بررسی یکی از پدیده های مهم در زنجیره های تامین، به نام اثر شلاق چرمی گاوی پرداخته شود.یکی ازمهم ترین علل ایجاد این اثر، عدم اطلاع دقیق و به موقع از مقدار تقاضا در سطوح مختلف زنجیره و وجود زمان های انتظار می باشد. نتایج نشان می دهد که پدیده اثر شلاقی در زنجیره تامین محصولات پگاه کرمان وجود دارد.لذا، اگر عاملان زنجیره ، باتوجه به کشش های مختلف محصولات ، تقاضای محصولات را در مقابل تغییرات قیمت ، درست پیش بینی کنند ، این امر منجر به هدفمندشدن برنامه های تولید محصولات و کارایی هرچه بیشتر این زنجیره می شود.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، اثر شلاقی، محصولات لبنی، سیستم تقاضای تقریباایده آل، روش میانگین متحرک
  • علیرضا دانشی، علی نجفی نژاد *، فاطمه مقصود، مصطفی پناهی صفحات 135-155
    تالاب ها یکی از کلیدیترین اکوسیستم های طبیعی هستند که در طول زمان میزان بالایی از تخریب را تجربه کرده اند. یکی از دلایل تخریب این منابع را می توان به دلیل ناکارآمدی نظام های اقتصادی در ارزش گذاری درست آنها دانست که نتیجه آن، تقویت تفکر رایگان بودن این خدمات و استفاده بی رویه از چنین منابعی بوده و باعث وارد شدن آسیب های بازگشت ناپذیر به آنها شده است. براین اساس، شاید نخستین گام در حفاظت از چنین منابعی، ارائه تخمینی قابل اعتماد از ارزش واقعی آنها جهت ارتقای سطح آگاهی ذی نفعان و بهره برداران مربوطه باشد. پژوهش حاضر را باید تلاشی برای ارزیابی میزان تمایل به پرداخت مردم استان اردبیل جهت حفاظت از دریاچه شورابیل با استفاده از رویکرد ارزش گذاری مشروط (CVM) به شمار آورد که با تکیه بر طراحی و تکمیل پرسشنامه های مورد نیاز پژوهش پایه ریزی شده است. دراین راستا، تعداد 218 مورد پرسشنامه در تابستان 1395 در استان اردبیل تکمیل و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان داد که 53.21 درصد از پاسخ گویان تمایل دارند، به ازای هر یک از افراد خانواده خود، به طور میانگین 32135 ریال در سال جهت حفاظت از دریاچه شورابیل پرداخت کنند. با تکیه بر این نتایج، ارزش کل حفاظتی دریاچه شورابیل در مجموع 21.398 میلیارد ریال در سال و ارزش حفاظتی هر هکتار از آن 125.872 میلیون ریال در سال محاسبه شد. پیشنهاد می شود در تحقیقاتی مشابه، ابعاد دیگری از ارزش های دریاچه شورابیل از جمله؛ ارزش تفریحی، فرهنگی و... برآورد گردد تا دید جامع تری نسبت به مدیریت اصولی دریاچه به مسئولان امر ارائه دهد.
    کلیدواژگان: دریاچه شورابیل، ارزش گذاری مشروط، مدل لوجیت، تمایل به پرداخت
  • مرتضی مولایی*، نیما حصاری شرمه، عذرا جوان بخت صفحات 157-172
    اگرچه استفاده از کودها و سموم شیمیایی در فرآیند تولید محصولات کشاورزی باعث افزایش عملکرد در واحد سطح محصولات میشود؛ اما آسیبهای زیادی به منابع طبیعی و محیطزیست وارد میکند. در این مطالعه، ابتدا نهاده های کود و سموم شیمیایی بهعنوان نهاده های مطلوب در فرآیند تولید در نظر گرفته شده که به افزایش عملکرد کمک می کنند. سپس، همان نهاده ها به عنوان نهاده های مضر فرض شده که به محیط زیست آسیب می رساند. داده های مورد نیاز با استفاده از تکمیل پرسشنامه از 140 نفر از کشاورزان شالیکار در شهرستان بابلسر جمع آوری شده است. بهمنظور برآورد کارایی فنی و زیست محیطی از روش تابع مرزی تصادفی استفاده شد. نتایج نشان می دهدکه میانگین کارایی فنی و زیستمحیطی بهترتیب برابر با 87 و 77 درصد می باشد. ملاحظه می شود که کارایی زیست محیطی به مراتب کمتر از کارایی فنی میباشد. بهعبارت دیگر، بایستی بهمنظور برآورد نزدیک به واقعیت کارایی تولید، مضر بودن نهاده های شیمیایی در فرآیند تولید لحاظ شود. بررسی عوامل موثر بر کارایی فنی و زیست محیطی نشان می دهد که تحصیلات بالاتر، شرکت در کلاسهای ترویجی و یکپارچه سازی اراضی به طور معنی داری کارایی فنی و زیست محیطی را افزایش می دهد. توصیه می شود با آگاهی رساندن به کشاورزان از طریق شرکت دادن آنها در کلاس های ترویجی و نیز یکپارچه سازی اراضی به بالا رفتن کارایی در منطقه کمک شود. همچنین، در برآورد کارایی تولید، اثرات جانبی تولید در برآوردها وارد شود.
    کلیدواژگان: بابلسر، تابع تولید مرزی تصادفی، کارایی فنی، کارایی زیست محیطی، کودها و سموم شیمیایی
|
  • Ali Darijani * Pages 1-20
    Food Provision is one of the main concerns of mankind. To achieve food security, governments design policies to increase the production capacity and reduce risks in agriculture. Agricultural insurance is a suitable mechanism to reduce economic risk and promote national food security. This research has been conducted to investigate and analyze the effective factors on purchasing the soybean insurance with the purpose of sustainable development in agricultural production in Gorgan district. The survey data was collected by designing and completing questionnaires from a sample of 183 soybean farmers in five rural districts that were selected via classified random sampling. Also, some data was gathered from documentary information of Agricultural Insurance Fund and Oil-bean committee. The econometric Logit model was used to determine the effective factors and their effectiveness on purchasing soybean Insurance by farmers. The results of Logit model estimation revealed that the educational level, getting loan, cultivation precedence, experience, age and risk experience of farmers had positive effects on insurance adoption, but revenue, revenue diversity and having agricultural production as the main job, land ownership for soybean farmers and production diversity had negative effects on insurance adoption. Amounts of marginal effects of variables showed that the insurance adoption probability will increase %0.071 by a %1 decrease in soybean acreage, meaning that smallholders have more tendency to insure their products. This is in accordance with the approach of Agricultural Insurance Fund in smallholders. Finally, the following are recommended to policymakers and planners to improve the efficiency of Agricultural Insurance Fund and insurance adoption rate in order to improve input usage and get closer to production development path: establishment of farmers and experts information bank in insurance fund, changing insurance encouraging policies such as supplying the subsidized detrimental inputs, and establishing an independent extension system in insurance fund.
    Keywords: Insurance, Adoption, Logit, Soybean, Sustainable Model
  • Esmaeil Pishbahar* Pages 21-49
    Traditional project of agricultural insurance suffers from asymmetric information challenges which lead to enormous costs. In addition, since agriculture sector, particularly rainfed production, is more dependent on natural factors and is more impressible of weather situation, politicians must adopt new risk management methods. Weather-based crop insurance schemes are one of these methods that were applied by developing countries and had satisfactory results. In this study, it was attemped to design weather-based crop insurance for Ahar rainfed barley with utilization of the newest approach in computing of dependency structure, i.e., vine copulas functions. The information of yield and weather variables was collected between 1995-2014 from Iranian Agricultural Organization and Metrological Organization, respectively. According to Vuong and Clarke tests, R-vine model was selected to explain joint distribution function of yield and weather variables, then expected loss, premium and step function indemnity were calculated. The calculated premium amount in 80 percent coverage level was 270348 Rials that is less and more reasonable than traditional project premium. The indemnity designing results showed for each certain unit reduction in cumulative rainfall, yield reduction is not linear and constant; hence, the utilization of step function in indemnity paying can provide reliable results.
    Keywords: Weather-Based Crop Insurance, Vine Copula, Step function indemnity, Barley, Ahar
  • Mohammad Ghahremanzadeh Pages 51-73
    The Producers in the agricultural sector have been faced with changes in income and are forced to employ suitable management methods to deal with risk and uncertainty conditions. This paper reviews the status of agricultural insurance for the two strategic wheat and barley crops in East Azerbaijan province, and also consider the area yeild crop insurance, as an appropriate alternative solution and determine its premium rate by a nonparametric approach.. For this purpose, the conventional two-step approach for yields risk modeling of wheat and barley were used. In the first stage the data will be detrended, while the second stage uses the detrended data to model the distribution by using a nonparametric approach. Finally, the probability of loss, fair and real premium rates and premium were calculated. The results showed that in the coverage level of 65% which is offered for traditional insurance, the actual premium rates are variable for wheat in different areas from 1.6% in Ahar county to 3.1% in Hashtrood, for dry wheat from 3.9% in Ahar to 9.3% in Myaneh, for water barley from 1.3% in Ahar to 4.9% in Maragheh and for dry barley from 2.7% in Maragheh to 6.9% in Sarab which considering to current premium rates, the results indicating the economic premium rates due to the current premium rates which will have benefits for farmers and insurers.
    Keywords: Area yield crop insurance, Barley, kernel distribution function, premium, wheat
  • Seyed-Ali Hosseini-Yekani *, Fatemeh Kashiri Kolaei Pages 75-94
    Farmers have always faced many risks such as price fluctuations in agricultural productions. Therefore, it seems important to identify the farmers risk aversion about price changes and consideration of it in the possible effects of price fluctuations on optimal cropping pattern. In this regard, this study examined the effects of crop price fluctuations on the reaction of sari farmers to the selection of suitable cropping pattern in 2012-2013 crop year using positive mathematical programming model. Data used including crops production costs in 2012-2013 crop year and crops price in 2002-2013 years were collected from Mazandaran Agriculture Organization. GAMS software has been used to analysis data. Results of decreasing 50% to increasing 50% in price fluctuations suggests that land use for riskier crops such as irrigated onions, dryland canola and irrigated potatoes reduce respectively about 17%, 4% and 2% in term of increasing 50% in price fluctuations, while cultivation of low-risk crops such as dryland soybean, dryland wheat and irrigated barley increase about 4%, 0.9% and 0.3%, respectively. According to study results, among the desired crops, cultivation of irrigated wheat has reduced in both increasing and decreasing prices fluctuation. On the other hand, reducing price fluctuations has no effect on rice and barley, while for other crops has observed adverse results to increasing price fluctuations. Such results can depend on the degree of risk aversion, the nature of the data and the ratio of risk to return. So, to deal the bad effects of price fluctuations should choose crops that have been minimal changes.
    Keywords: Positive mathematical programming, Risk, Risk aversion coefficient, Reaction of farmers
  • Safieh Bahmanpouri * Pages 95-113
    Although agriculture activities have important role in gross domestic product of countries but they have externalities environment. In recent years the use of excessive and unreasonable chemicals in agriculture has led to soil and water pollution and also cause to human disease. Also Irregular usage of water and using inappropriate methods of irrigation has caused many environmental and economic problems.In this study, a mathematical planning model representing economic behavior of farmers is combined with game theory for achieving real vision of crop pattern with regarding agricultural, environmental and economic aspects. This research gives optimum solution for conflicting goals of farmers and environmental organizations as two main actors. Required data were collected from farmers in Bavanat region and jihad of agriculture organization in 2014-2015. Application of four methods for resolving challenge showed that both actors have ability to achieve balance between conflicting goals. Also, results showed that in the condition of equal weight to economic and environmental goals, nitrate fertilizer use decrease by 4% and gross margin decreases by 11 percent comparing to condition of regarding only economic goal. . Again address to result and place of environmental issues it may recommend asking policy makers to apply and extent the appropriate methods of farming.
    Keywords: Crop Pattern, Sustainability indices, Game Theory, Bavanat region
  • Somaye Naghavi * Pages 115-133
    Milk and its Products Supply chain is one of the most important chains of agricultural products. In this study, it has been tried to, first, analyze the consumption behavior of urban households in Kerman using time series data for the years 1995- 2015 and Almost Ideal Demand System and then, to investigate one of the most important phenomena in supply chains called Bullwhip effect using moving average method. One of the main causes of this effect is the lack of accurate and in-time information of the demand in different levels of supply chain as well as long lead times. The results show the existence of Bullwhip effect in supply chain of pegah products in Kerman city, accordingly, if actors of supply Chain of dairy products correctly predict products demand in contrast to price changes with regard to various elastics of products, this will lead to more targeted programs and the efficiency of supply chain as well
    Keywords: Supply Chain, Bullwhip Effect, Dairy products, Almost Ideal Demand System, moving average method
  • Alireza Daneshi, Ali Najafinejad *, Fatemeh Maghsoud, Mostafa Panahi Pages 135-155
    Wetland is a main natural ecosystem that has been exposed to a high amount of destruction over time. One of the reasons for the destruction of these resources is inefficient economic systems for proper valuation that has resulted in reinforcing the idea that these services are free of charge and also indiscriminate use of these resources and lead to irreparable damages. Accordingly, probably the first step in protection of these resources is offering reliable estimates of their real value to improve beneficiaries’ and stakeholders’ knowledge. This study attempted to determine willingness to pay of citizens in Ardebil province to protect the Shorabil lake using contingent valuation method (CVM) based on designing and filling the required questionnaires. In this regard, 218 questionnaires were filled in the summer of 2016 in Ardabil province and then were analyzed. The results showed that 53.21% of the respondents would pay an average 32,135 IRR per family member per year to protect the Shorabil lake. According to the results, the total protection value of Ardebil’s Shorabil Lake was estimated as 21.398 milliard IRR per year and its protection value per hectare was estimated as 125.872 million IRR per year. To achieve integrated view of the effective management for authorities, it is recommended that other aspects of Shorabil lake values including recreational, cultural etc. would be considered in similar research.
    Keywords: Shorabil Lake, Contingent Valuation, LOGIT Model, Willingness to Pay
  • Morteza Molaei * Pages 157-172
    However, the use of chemical fertilizers and pesticides in the production of agricultural products increase crop yield; but cause huge damages to natural resources and the environment. In this study, the chemical fertilizer and pesticide inputs is considered as desirable inputs in the production process that help to increase crop yield. Then, those inputs is assumed harmful (undesirable) inputs that damage the environment. Required data collected using questionnaires from 140 paddy farmers in Babolsar city. Stochastic frontier production function method was used to estimate technical and efficiencies. Results showed that the average technical and environmental efficiency are 87 and 77 percent, respectively. It is observed that environmental efficiency is far less than the technical efficiency. In other words, in order to estimate close to reality production efficiency, harmful (undesirable) chemical inputs must be considered in the production process. Factors affecting technical and environmental efficiency shows that higher education, participation in extension courses and land defragmentation increase the technical and environmental efficiencies significantly. It is recommended to rise farmer's awareness through their participation in extension courses, as well as land defragmentation to increase efficiency in the region. Also, it is suggested that external effects of production enters in the estimation of production efficiency.
    Keywords: Chemical Fertilizer, Pesticides, Technical Efficiency, Environmental Efficiency, Stochastic Frontier Production Function, Babolsar