فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی - سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1397)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • رامتین جولایی*، شهرزاد میرکریمی، افشین امجدی، الهام باریکانی صفحات 1-19
    در برنامه پنجم توسعه کشور، سیاست های علمی و مدیریتی مناسبی در راستای بهره گیری بهینه از نهاده ها و تولید محصولات زراعی سازگار با شرایط هر منطقه، بیان شده است. در این تحقیق با استفاده از روش برنامه ریزی ریاضی مثبت تاثیر تغییر احتمالی مصرف نهاده های کشاورزی بر الگوی کشت کشاورزان و پیامدهای اقتصادی ناشی از آن در شهرستان آمل ارزیابی شد. این تغییرات احتمالی در قالب سناریوهایی شامل کاهش یک درصدی در مصرف آب (PMP1)، کاهش هفت درصدی در مصرف کودهای شیمیایی (PMP2)، کاهش یک درصدی در مصرف سموم (PMP3)، افزایش 64/0 درصدی در اشتغال نیروی کار (PMP4) و ترکیب سناریو های مذکور (PMP5) مطرح شدند. بدین منظور در سال زراعی 93-1392، 124 نفر از زارعین این شهرستان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی مورد پرسش گری قرار گرفتند. نتایج نشان میدهد در صورت اجرای سناریوی اول، سوم و چهارم به طور جداگانه، تغییری در میزان سطح زیر کشت محصولات این شهرستان ایجاد نمی شود؛ لذا از طریق تحلیل حساسیت کمترین کاهشی که مدل نسبت به آن عکس العمل نشان می دهد محاسبه شد. هم چنین نتایج حاکی از آن است در صورت اجرای سناریوی پنجم (PMP5) به ترتیب کاهش 5 و 2/0 درصدی در مجموع سطح زیر کشت و بازده برنامه ای این شهرستان در مقایسه با الگوی فعلی منطقه ملاحظه می گردد؛ به طوری که بیش ترین کاهش سطح زیر کشت به ترتیب با 40 و 30 درصد مربوط به محصولات جو آبی و سویا دیم می باشد. هم چنین با توجه به اینکه کلیه سناریوهای مذکور به کاهش بازده برنامه ای منجر می شوند و این امر کاهش رفاه کشاورزان منطقه را در پی خواهد داشت؛ لذا پیشنهاد می شود اقدامات لازم در جهت بهبود وضعیت معیشتی آنان صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: الگوی کشت، محصولات زراعی، برنامه ریزی ریاضی مثبت، سیاستهای کشاورزی، شهرستان آمل
  • اسماعیل پیش بهار*، فاطمه ثانی، قادر دشتی صفحات 21-37
    قانون خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی به عنوان یک سیاست حمایتی با هدف ایجاد تعادل در نظام تولید، جلوگیری از ضایعات محصولات و زیان کشاورزان برای تعدادی از محصولات کشاورزی به اجرا در آمده است. با این حال که سیاستی پرهزینه بوده، اما هر سال دنبال می شود. از این رو در چارچوب ماده 33 قانون افزایش بهره وری، برای جایگزینی سیاست خرید تضمینی، سیاست قیمت تضمینی پیشنهاد گردید. این سیاست برای نخستین بار در سال 1394 برای محصول جو استان کرمانشاه به صورت آزمایشی اجرا گردید. هدف مطالعه حاضر، مقایسه تغییر قیمت جو در اثر اجرای سیاست مذکور است. یکی از چالش های پراهمیت در ارزیابی سیاست، پاسخ به این پرسش است که اگر سیاست قیمت تضمینی اجرا نمی شد، قیمت جو در مناطق مجری به چه سطحی میرسید. برای بررسی این مسئله، از رهیافت جورسازی بر اساس نمره تمایل (PSM) استفاده گردید. مشاهدات استان کرمانشاه (استان مجری) با شش استان عمده تولیدکننده جو کشور (خراسان رضوی، فارس، همدان، اصفهان، لرستان و مرکزی) با استفاده از داده های سال 1394 مقایسه گردید. نتایج رهیافت PSM بیانگر آن است که اجرای سیاست مذکور باعث شده که تولیدکنندگان جو در استان کرمانشاه به طور متوسط جو را 847 ریال بالاتر از قبل اجرای سیاست قیمت تضمینی به فروش برسانند. با توجه به نتایج، اولا ادامه اجرا و همچنین پیگیری اجرای این سیاست برای سایر محصولات کشاورزی پیشنهاد می شود، چراکه اجرای چنین سیاستی یک عامل تشویقی جهت افزایش بهره وری عوامل تولید بخش کشاورزی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: جو، خرید تضمینی، رهیافت جفت و جورسازی بر اساس نمره تمایل، قیمت تضمینی
  • سمانه غزالی*، منصور زیبایی صفحات 39-58
    این مقاله به بررسی درک خانوار و سنجش آسیب پذیری معیشتی نسبت به تغییر اقلیم برای عشایر استان فارس، پرداخته است. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، در مجموع تعداد 393 خانوار عشایری از طوایف عمله، فارسیمدان، کشکولی بزرگ و کشکولی کوچک ایل قشقایی، انتخاب شده و اطلاعات اولیه، از طریق مصاحبه ی حضوری با استفاده از پرسشنامه های ساختار یافته به دست آمده است. این مقاله شامل دو قسمت است. در قسمت اول، درک خانوار عشایری از تغییر اقلیم ارزیابی شده و در قسمت دوم، شاخص آسیب-پذیری معیشتی نسبت به تغییر اقلیم محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد، خانوارهای مورد بررسی دارای درک مناسب از تغییر اقلیم هستند. بر اساس نتایج، طوایف فارسیمدان و عمله، که بیشتر در معرض تغییر اقلیم قرار داشته اند، دارای ظرفیت انطباق بالا هستند، ولی در مقابل عشایر دو طایفه کشکولی بزرگ و کوچک که کمتر در معرض تغییر اقلیم قرار داشته اند، دارای معیشت متکی بر دامداری سنتی بوده و از ظرفیت انطباق پایین در برابر شرایط برخوردار می باشند. همچنین، خانوارهای عشایری طایفه «فارسیمدان» به دلیل تخریب بالای مراتع، دارای بیشترین شاخص آسیب پذیری معیشتی (برابر 32/5) و عشایر طایفه «عمله» به دلیل ظرفیت انطباق بالا در برابر تغییر اقلیم، دارای کمترین شاخص آسیب پذیری معیشتی (برابر 44/4) هستند.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، تغییر اقلیم، درک خانوار، معیشت
  • صمد عرفانی فر *، محمد بخشوده صفحات 59-78
    در این مطالعه با ایجاد بازار فرضی و منظور کردن سه ویژگی عدم مصرف آنتی بیوتیک در فرآیند پرورش، مرغ با وزن استاندارد (مرغ سایز) و مرغ بهداشتی، گوشت مرغ سلامت محور برای مصرف کنندگان در شهر شیراز تشریح و تبیین گردید. به منظور بررسی تمایل به پرداخت مصرف کنندگان برای این محصول از روش ارزشگذاری مشروط و سوالات انتها- باز استفاده گردید. داده های مورد نیاز با تکمیل پرسش نامه از یک نمونه تصادفی 440 نفری از شهروندان شیرازی در خرداد ماه سال 1396 بدست آمد. از مدل دو مرحله ای هکمن برای تشخیص عوامل موثر بر انتخاب و تخمین میزان تمایل به پرداخت اضافه برای مرغ سلامت محور نسبت به مرغ معمولی استفاده شد. تحلیل داده ها نشان داد که حدود 3/87% افراد حاضر به پرداخت مبلغ اضافه جهت خرید مرغ سلامت محور هستند. متوسط تمایل به پرداخت اضافه مصرف کنندگان برای هر کیلوگرم گوشت مرغ سلامت محور مبلغ 19650ریال بدست آمد. نتایج نشان داد که احتمال انتخاب مرغ سلامت محور توسط خانوارهای با درآمد متوسط نسبت به خانوارهای کم درآمد، 11% بیش تر است. از طرف دیگر سن و بعد خانوار اثر منفی و معنی داری بر تمایل به پرداخت برای مرغ سلامت محور دارند و سطح تحصیلات، درآمد و متاهل بودن فرد، میزان تمایل به پرداخت را به طور مثبت و معنی داری تحت تاثیر قرار می دهند.
    کلیدواژگان: مرغ سلامت محور، ارزشگذاری مشروط، مدل دو مرحله ای هکمن
  • الهه فهیمی، احمد فتاحی*، مسعود فهرستی صفحات 79-94
    آب گران بهاترین ثروتی است که در اختیار بشر قرارگرفته است، به خصوص در مناطق خشک که سطح وسیعی از کشور ما را در برگرفته است. هدف اصلی مطالعه حاضر برآورد ارزش آب زاینده رود برای کارکردهای استفاده ای و غیر استفاده ای با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط و پرسشنامه دوگانه دوبعدی، هم چنین برآورد ارزش آب در بخش کشاورزی برای محصولات گندم و جو در شرق اصفهان شبکه آبشار و روددشت و در نه بخش با استفاده از روش پسماند انجام شد. ارزش آب در بخش صنعت نیز برای صنعت فولاد و مبارکه اصفهان با استفاده از روش هزینه تمام شده و بازده برنامه ای برآورد گردید. نتایج نشان می دهد متوسط تمایل به پرداخت هر خانوار 3.6نفری در سال 1396 برای کارکرد استفاده ای ماهیانه 29943 ریال، برای کارکرد غیر استفاده ای ماهیانه 41216 ریال می باشد. این در حالی است که ارزش هر مترمکعب آب در بخش کشاورزی در سال 1394 برای محصول گندم در شبکه آبشار 1191 ریال و برای شبکه روددشت 2033 ریال و برای محصول جو در شبکه آبشار 308 ریال و برای شبکه روددشت 210 ریال برآورد شده است. علاوه بر این ارزش به دست آمده برای هر مترمکعب آب برای صنایع فولاد و مبارکه اصفهان برابر 764000 ریال برآورد شده است. از این رو، پیشنهاد می شود با فراهم کردن زمینه های آموزشی و افزیش سطح آگاهی شهروندان بویژه در افراد با سطح تحصیلات پایین در خصوص کارکرد منابع آبی، زمینه افزایش تمایل به پرداخت را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: رودخانه ی زاینده رود، تمایل به پرداخت، ارزش گذاری مشروط، کارکردهای منابع آب، روش پسماند
  • فریبا میری *، جواد ترکمانی صفحات 94-115
    هدف از انجام این پژوهش بررسی درجه توسعه یافتگی شهرستان های استان سیستان و بلوچستان با استفاده از روش های چند معیاری و ارائه راهکارهای مناسب و موثر در این راستا می باشد. در این پژوهش، نظر به تنوع معیارهای موجود از تلفیق سه روش چند معیاری تحلیل سلسله مراتبی فازی، آنتروپی و تاپسیس در ارزیابی میزان توسعه یافتگی شهرستان های استان سیستان و بلوچستان استفاده شد. در این زمینه، 65 زیرمعیار در قالب 5 معیار آموزشی، بهداشتی-درمانی، کشاورزی، فرهنگی-مذهبی و زیربنایی-رفاهی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که معیار زیربنایی-رفاهی با وزن نسبی 335/0 تاثیرگذارترین و معیار فرهنگی_مذهبی با وزن نسبی 094/0 کم اهمیت ترین معیار در ارزیابی توسعه یافتگی شهرهای استان می باشد. در میان تمامی زیرمعیارها، مساحت پارک های عمومی با وزن کلی 048/0 بالاترین اهمیت را دارا می باشد. براساس نتایج به دست آمده، از بعد متغیر های بهداشتی-درمانی، فرهنگی-مذهبی، زیربنایی-رفاهی شهرستان زاهدان به عنوان پیشرفته ترین شهرستان استان، نسبت به سایر شهرها شناخته شد. رتبه بندی نهایی نشان داد که شهرستان زاهدان با امتیاز 728/0 Ci= با اختلاف معنی داری نسبت به سایر شهرها توسعه یافته ترین شهرستان استان سیستان و بلوچستان می باشد و شهرستان زابل با امتیاز 393/0 در رتبه دوم و شهرستان هیرمند با امتیاز 026/0 در جایگاه محروم ترین شهرستان استان سیستان و بلوچستان قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد لزوم توجه به برنامه ریزی غیر متمرکز بر اساس منابع و محدودیت ها، به منظور نیل به توسعه و پیشرفت متعادل و یکپارچه منطقه ای، ضرورتی مهم و اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: درجه توسعه یافتگی، استان سیستان و بلوچستان، تحلیل سلسه مراتبی، روش تاپسیس، آنتروپی
|
  • Ramtin Joolaie *, Shahrzad Mirkarimi, Afshin Amjadi, Elham Barikani Pages 1-19
    In fifth development plan, some suitable scientific and managerial policies have been expressed in order to optimizing the use of inputs and producing compatible crops with the conditions of each area. In this study with applying positive mathematical programming method, we evaluated the impacts of possible changes in consumption of inputs on cropping pattern of agricultural crops in Amol Township. These possible changes are propounded in the form of some scenarios like 1% reduction in water usage (PMP1), 7% reduction in fertilizers usage (PMP2), 1% reduction in pesticides usage (PMP3), 0.64% increase in employment (PMP4) and simultaneously mix these scenarios (PMP5). So that in 1392-1393, 124 farmers of this Township were interviewed through simple random sampling method. The results show that with running scenarios 1, 3 & 4 separately, any changes don’t occur in cultivated area of crops; so the least reduction that models reaction to it was calculated by sensitivity analysis. Also the results show that with running scenario 5 (PMP5), observe respectively 5 and 0.2 percent decrease in cultivated area of crops and current gross margin of this Township in compare with current model. So that the greatest reduction in cultivated area, respectively with 40 and 30 percent are related to irrigated barley and Rainfed soybean. Also, all of these scenarios lead to reduction in gross margin, which will reduce the welfare of the farmers in this area; therefore, it is suggested to take the necessary actions for improving their livelihoods.
    Keywords: Cropping pattern, Agricultural crops, Positive mathematical programming, Agricultural Policies, Amol County
  • Esmaeil Pishbahar*, Fateme Sani Pages 21-37
    The law of guaranteed purchase of essential agricultural products as a protection policy has become into force with the aim of balancing production system, to avoid production waste and farmer's losses for a number of agricultural products. However, this policy was costly, but it follows every year. Thus, in the context of the article-33 of productivity increasing suggested guaranteed purchase policy instead of guaranteed price policy. In this regard, this policy has executed as sample in Kermanshah province. The purpose of this study is comparing barely price due to the implementation of this policy. One of the important challenges in assessing policy is that if the program does not implement to what level barely price will increase. To answer these questions, and pair of matching method was used. Kermanshah province observations (province executor) compared with the six major producing provinces of barley (Khorasan, Fars, Hamedan, Isfahan, Lorestan and Central) using 1394 data. The results of PSM method indicates that implementing this policy has caused barley producers in Kermanshah province could sell each kg of barely 847 Rls higher than before the implementation of price guarantee. According to the results, firstly continue the implementation of this policy and It is would suggest that this strategic action will be implemented on other agricultural products which is an incentive to increase productivity of factors of agricultural productions.
    Keywords: Barely, Guaranteed Purchase, Propensity Score Matching Method, Guaranteed price
  • Samane Ghazali *, Mansour Zibaei Pages 39-58
    The current study examined households’ perception and evaluated livelihood vulnerability to climate change of nomads in Fars provience. Using a multiple stage cluster sampling, a total of 393 nomadic households was selected from the clans of Amale, Farsimadan, Kashkooli Bozorg and Kashkooli Koochak and the initial information was obtained through a verbal interview by the structured questionnaires. This paper contains two parts. In the first section, households’ perception was examined to climate change and in the second part, livelihood vulnerability indices were assessed to climate change. The result indicates that households in the study have an adequate understanding of climate change. According to the results, Amale and Farsimadan clans that are more exposed to climate change have a high adaptive capacity, but against clans of Kashkooli Bozorg and Kashkooli Koochak that are less exposed to climate change, have a livelihood based on traditional livestock and a low adaptive capacity to conditions. Also, the nomadic households of Farsimadan due to their high degradation of rangelands have the highest livelihood vulnerability index (5.32) and nomads of Amale clan duo to their high adaptability to climate change have the least livelihood vulnerability index to climat change (4.44).
    Keywords: Climate Change, Household's Perception, Livelihoods, Vulnerability
  • Samad Erfanifar *, Mohammad Bakhshoodeh Pages 59-78
    In this study, health-oriented chicken meat was introduced to consumers in Shiraz by creating a constructed market based on three characteristics including the lack of antibiotics in the production process, standard chicken size and chicken health. Contingent valuation method with open-ended questionnaire was utilized to assess the consumers’ willingness to pay for this product. Data were collected by completing the questionnaire from 440 citizens in summer 2017. A two-stage Heckman model was applied to identify the factors affecting the selection and estimation of the extra amount they would be willing to pay for health-oriented chicken poultry compared to that for conventional chicken. Data analysis showed that about 78% of the people are willing to pay 19650 Rial on average as additional amount to buy health-oriented chicken. The probability of choosing health-oriented chicken by average-income households is calculated to be 11% higher than that for the low-income ones. Moreover, age and household dimension have negative and significant effects on the households’ willingness to pay for health-oriented chicken. Educational level, income and marital status positively and significantly affect the amount of willingness to pay.
    Keywords: Health-oriented chicken, contingent valuation method, two-stage Heckman model
  • Elahe Fahimi, Ahmad Fatahi *, Masoud Fehresti Pages 79-94
    Water Most expensive Wealth is That At Authority Human beings is, Especially At areas Dry That Wide area From Country We Take At Picked up Is The main objective of this study was to estimate the value of the river for water use and non-use of functions using contingent valuation method and the double-D questionnaire, as well as estimating the value of water in agriculture for crops of wheat and barley in East cascade network and Rvddsht and not using the waste was done. The value of water in the industrial sector for Mobarakeh Steel industry using cost and gross margin was estimated. The results show the average willingness to pay per household 6/3 people in 1396 Working for the use of monthly 29943 to 41216 is the monthly performance of non-use. However, the value of each cubic meter of water in agriculture in 1394 for wheat waterfall network Rial and 1191.6 to 2033.3 Rvddsht network and for the barley crop waterfall network 308.76 and network Rvddsht 210.5 Rials. In addition to the value obtained for each cubic meter of water for industry and Mobarakeh Steel is equal to 764,000 Rials. Hence, it is suggested by providing the fields of education and increasing awareness among citizens, especially among people with low education level of the water resources function, increase willingness to pay is provided.
    Keywords: Zayanderud river, Willingness to pay, Contingent valuation, Water resource functions, Residual Method
  • Fariba Miri *, Javad Torkamani Pages 94-115
    The purpose of this study was to investigate the degree of development of cities in Sistan and Baluchestan province by using multi-criteria methods and presenting appropriate and effective strategies in this regard. In this study, in view of the diversity of existing criteria, the combination of three multi-criteria approach FAHP, TOPSIS and ENTROPY was used In evaluating the degree of development of the cities of Sistan and Baluchestan Province. For this purpose 65 sub-criteria in the form of education, Sanitary-therapeutic, agricultural, religious-cultural and infrastructural-welfare criteria were selected. Also, among all sub-criteria, public parks area has greatest importance with weights of 0.048. The results indicate that infrastructure-welfare criteria with relative weight of 0.335 paramount importance in the evaluation the degree of development. Based on the results of the different aspects of health care, cultural-religious-welfare infrastructure Zahedan city was recognized as the most advanced city. According to the agricultural and educational sub criteria respectively Zehak and Zabul is the most developed city in Sistan and Baluchestan with a score of 0.526 and 0.691. Final ranking also showed that Zahedan on all criteria with a score of Ci=0.728 by far the most developed city compared to other cities in Sistan and Baluchestan.Zabol city ranked second with and hirmand city with in the most deprived cities in sistan and balouchestan province. The findings indicate that the need for decentralized planning based on resources and constraints is essential and inevitable in order to regional development.
    Keywords: Degree of development, Sistan, Baluchestan Province, Fuzzy analytical hierarchy process, Topsis process, Entropy technique