فهرست مطالب

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اسماعیل پیش بهار، پریسا پاکروح، محمد قهرمان زاده صفحات 10-19
    بخش کشاورزی ایران دارای ارتباط های دو سویه ای با بازارهای جهانی است زیرا از یک سو صادرکننده محصولات عمده و از یک سو واردکننده نهاده ها برای صنعت دام است، لذا به واسطه حجم چنین مبادله هایی تحت تاثیر قیمت ها و دگرگونی های جهانی قرار خواهد گرفت. در بسیاری از کشورهای جهان بعد از آغاز نوسان های قیمت نفت از سال 1382 و در ادامه آغاز بحران مالی جهانی از سال 1384، شدت و نوع رابطه بین قیمت نفت و نرخ ارز تغییر یافته است و بسیاری از قیمت های جهانی به ویژه بخش کشاورزی را بیشتر از گذشته تحت تاثیر قرار داده است که به نظر می رسد در ایران هم صنعت دام به واسطه ای وارداتی بودن اغلب نهاده ها تحت تاثیر قرار گرفته است. بنابراین در این بررسی به ارزیابی همبستگی قیمت نفت و نرخ ارز با قیمت نهاده های صنعت دام در دو بازه زمانی 83-1374 (پیش از بحران) و 93-1384 (پس از بحران) با استفاده از رهیافت واین کاپیولا بر اساس ARMA-MGARCH پرداختیم. نتایج به دست آمده از این بررسی نشان داده، نهاده های ذرت، سویا و جو در دوره پس از بحران نسبت به دوره پیش از بحران همبستگی مثبت و بالایی با قیمت نفت و همبستگی منفی با نرخ ارز از خود نشان داده اند، به عنوان نمونه همبستگی بین قیمت نفت با ذرت از 05/0 به میزان 20/0 افزایش یافته است که این به دلیل تغییر شدت و نوع همبستگی بین قیمت نفت با نرخ ارز از دوره پیش از بحران به دوره پس از بحران بوده است. بنابراین به نظر می رسد نهاده های وارداتی صنعت دام با آغاز شوک های اندک قیمت نفت از سال 1382 به واسطه ی پیامدهای آغاز جنگ عراق و آمریکا و در ادامه آغاز بحران مالی جهانی از سال 1384 و افزایش جهانی قیمت نهاده های کشاورزی، بیشتر تحت تاثیر دگرگونی های جهانی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: صنعت دام، قیمت نفت، کاپیولا، نرخ ارز، نهاده
  • زهره خیز، منصور زیبایی، زکریا فرج زاده * صفحات 21-43


    خشکسالی از طریق کاهش تولید محصولات کشاورزی و غذایی می تواند افزون بر کاهش درآمد و رفاه خانوارها، موجب تهدید امنیت غذایی آنان شود. با توجه به ارتباط میان بخش های کشاورزی و غیرکشاورزی لازم است اثرگذاری های خشکسالی به طور جامع ارزیابی شود. به همین منظور در این بررسی با استفاده از مدل تعادل عمومی قابل محاسبه پیامدهای آن در حوزه درآمد و رفاه خانوارها و همچنین شاخص تولید غذا ارزیابی شد. داده های مورد نیاز این پژوهش از ماتریس حسابداری اجتماعی 1380 به دست آمد. خشکسالی نیز به صورت کاهش دسترسی به آب در قالب سه سطح ضعیف (16 درصد) ، متوسط (36 درصد) و شدید (47 درصد) لحاظ شد. رفاه با استفاده از تغییر های معادل (EV) محاسبه شد. نتایج بررسی نشان داد شاخص تولید غذا 8/27-8/5 درصد و شاخص رفاه 1/27-2/6 درصد بر اساس شدت خشکسالی کاهش می یابد. همچنین مشخص شد خشکسالی موجب کاهش درآمد هر دو گروه خانوارهای روستایی و شهری می شود که کاهش درآمد خانوارهای روستایی و به ویژه دهک های درآمدی پایین به مراتب بالاتر به دست آمد. از دیگر یافته های بررسی تغییر رابطه مبادله به زیان بخش های غیرکشاورزی در مقابل بخش کشاورزی بود که می تواند زمینه سرمایه گذاری در جهت افزایش بهره وری منبع های محدود آب را فرآهم سازد.
    طبقه بندی: C68, D58, P46, Q18, Q25, Q54

    کلیدواژگان: خشکسالی، درآمد، رفاه، شاخص تولید غذا
  • علیرضا علی پور، سید حبیب الله موسوی ، رهام رحمانی صفحات 45-67
    قیمت مبادله برنج به عنوان یک مولفه اصلی، پل ارتباطی میان بخش های مختلف بازار این محصول است که عامل اصلی در تعیین سطح درآمد کشاورزان، مبادله کنندگان و عرضه کنندگان نهایی آن به شمار می آید. بنابراین، تحلیل و بررسی تاثیر متقابل قیمت ها بر یکدیگر در سطوح مختلف بازار برنج دارای اهمیت است. در این بررسی، با استفاده از آمار دوره (سری) زمانی ماهیانه قیمت ها در سطوح مختلف بازار برنج کامفیروزی در بازه زمانی فروردین 1376 تا اسفند 1394 و با به کارگیری مدل های واریانس ناهمسانی شرطی چندمتغیره و تصحیح خطای برداری به صورت موردی به تحلیل و ارزیابی سرایت نوسان و انتقال قیمت در بازار برنج ایرانی پرداخته شد. نتایج نشان داد، به صورت کلی، در کوتاه مدت انتقال قیمت مثبت از سطوح پایین تر بازار برنج کامفیروزی به سطوح بالاتر آن رخ نمی دهد و به صورت ویژه تولیدکنندگان این محصول توان کافی برای اثرگذاری مثبت بر قیمت برنج کامفیروزی در بازار برنج کشور نداشته اند. افزون براین، نتایج نشان داد، یک ارتباط مستقیم میان نبود زمینه انتقال قیمت و نیز نبود زمینه افزایش نوسان درآمد در سطوح مختلف بازار برنج کامفیروزی وجود دارد. در نهایت، به منظور حمایت از تولیدکنندگان برنج کامفیروزی پیشنهاد شد که سیاست های تنظیم بازار دولت بر حمایت از قیمت عمده فروشی این محصول و تعدیل مناسب عرضه و تقاضای بازار متمرکز شود.
    کلیدواژگان: برنج کامفیروزی، انتقال قیمت، سرایت نوسان قیمت، مدل واریانس ناهمسانی شرطی چندمتغیره
  • فرزانه جاریانی، سجاد فرجی دیزجی، رضا نجارزاده صفحات 69-90
    در این بررسی، با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) ، مدل جاذبه و داده های ترکیبی پویا به ارزیابی تاثیر تحریم های اعمال شده در مورد ایران بر ارزش تجارت متقابل محصولات کشاورزی بین ایران و شریکان تجاری آن در منطقه خلیج فارس و شمال افریقا (MENA) و نیز کشورهای عضو اتحادیه اروپا (EU) در فاصله زمانی سال های 2000 تا 2014، پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که تحریم ها بر ارزش تجارت متقابل محصولات کشاورزی بین ایران و کشورهای منطقه منا بی تاثیر بوده، ولی در مقابل بر ارزش صادرات محصولات کشاورزی ایران به کشورهای اتحادیه اروپا تاثیر مثبت و معنا دار داشته اند؛ هر چند منجر به کاهش واردات از این کشورها شده اند. میزان بارش سالیانه در ایران به عنوان متغیر کنترلی مدل این بررسی، بر ارزش صادرات محصولات کشاورزی ایران به اتحادیه اروپا تاثیر مثبت و بر واردات کشاورزی از این کشورها تاثیر منفی داشته است. اندازه اقتصادی دو شریک تجاری بر ارزش تجارت متقابل با کشورهای اتحادیه اروپا تاثیر مستقیم و معنادار داشته است. با توجه به نتایج به دست آمده، اعمال تحریم ها می تواند به عنوان فرصتی برای توسعه بخش کشاورزی و تنوع بخشی صادرات آن به عنوان یک محصول غیرنفتی به کشورهای اروپایی بوده و از این منظر بخشی از هزینه های ناشی از تحریم ها بر اقتصاد ایران را جبران کنند.
    طبقه بندی: F14, F15
    کلیدواژگان: تجارت متقابل کشاورزی، مدل جاذبه، روش گشتاورهای تعمیم یافته، داده های پانل پویا، شاخص آزادی اقتصادی
  • ساناز کریمی فرد، رضا مقدسی، سعید یزدانی، امیر محمدی نژاد صفحات 91-109
    کشاورزی از مهمترین فعالیتهای اقتصادی بشمار می آید که بیش از هر چیز به شرایط جوی وابسته است. بر همین اساس در این مطالعه، به بررسی تاثیر تغییرات اقلیم بر عملکرد محصولات گندم، برنج و جو در استان خوزستان بر مبنای داده های ترکیبی دوره 1392-1372 پرداخته شد. نتایج نشان داد که تغییرات در شرایط آب و هوایی باعث کاهش در عملکرد گندم، برنج و جو به ترتیب به میزان 05/0 درصد، 032/0 درصد و 021/0 درصد می شود. از سوی دیگر تغییر شرایط اقلیم در دوره 1392-1372 به کاهش سود اقتصادی به میزان 01/58154 هزار ریال در هکتار در بخش گندم، برنج و جو در سال 1392 شده است. با توجه به نتایج تحقیق پیشنهاد می شود که پیش بینی های کوتاه مدت و بلند مدت هواشناسی به منظور آمادگی و اتخاذ تمهیدات لازم جهت محافظت از محصولات کشاورزی و جلوگیری از صدمه ناشی از عوامل نامساعد جوی و اقلیمی در تمام مراحل کاشت، داشت و برداشت انجام شود.
    کلیدواژگان: تغییرات اقلیم، عملکرد، گندم، برنج، جو
  • مظاهر جنت صادقی، ناصر شاهنوشی فروشانی، محمود دانشور کاخکی، آرش دوراندیش، حسین محمدی صفحات 111-134
    تغییر اقلیم در ایران همواره یکی از چالش های مهم در بخش کشاورزی بوده است. چراکه سبب تاثیرپذیری عملکرد محصول های این بخش و افزایش ریسک عملکرد تولید می شود. از سوی دیگر، نهاده های تولید مورد استفاده در بخش کشاورزی نیز بر عملکرد این محصول ها تاثیرگذارند. لذا در این پژوهش اثرگذاری گذاری نهاده های قابل کنترل تولید و عامل های اقلیمی بر میانگین و نوسان عملکرد تولید محصول های کشاورزی منتخب استان خراسان رضوی (گندم، جو) به عنوان محصول های راهبردی بخش کشاورزی برای سال های 1390 تا 1394 با به کارگیری مدل جاست و پاپ ارزیابی شده است. نتایج مطالعه نشان داد که در تابع میانگین عملکرد، یک میلی متر افزایش لگاریتم بارش سبب افزایش میانگین عملکرد محصول های گندم آبی، گندم دیم و جو آبی به میزان 11/0 ، 24/0 و 04/0 کیلوگرم در هکتار و کاهش 57/0 کیلوگرم در هکتار جو دیم شده است. افزایش یک درجه سلسیوس در لگاریتم میانگین بیشینه دما سبب کاهش 02/0، 1/0 کیلوگرم در هکتار در میانگین عملکرد گندم آبی و جو آبی شد، اما میانگین عملکرد گندم دیم و جو دیم را به میزان 28/1 و 17/0 کیلوگرم در هکتار افزایش داده است. همچنین لگاریتم عامل های سطح زیر کشت، ضریب مکانیزاسیون، کود نیتروژنه مصرفی و سم مصرفی دارای تاثیر مثبت بر میانگین عملکرد بوده است. بنابر نتایج تابع ریسک عملکرد بیان شد که پراکنش در بارش سبب افزایش ریسک عملکرد گندم آبی، گندم دیم و جو دیم به میزان 27/0، 65/3 و 83/2 کیلوگرم در هکتار شده و عامل افزایش لگاریتم میانگین بیشینه دما سبب کاهش 69/0، 30/5 و 13/6 کیلوگرم در هکتار ریسک عملکرد این محصول ها شده است. با توجه به نتایج به دست آمده در تابع های میانگین و ریسک عملکرد، ابزارهای مدیریتی ریسک شامل بیمه بر اساس آب و هوا برای محصول های کشاورزی و به کارگیری رقم های بذر مقاوم به خشکی، در جهت جلوگیری از ریسک تولید محصول ها و کاهش آسیب پذیری کشاورزان از نهاده های تولید و عامل های اقلیمی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: نهاده های تولید، عوامل اقلیمی، مدل جاست و پاپ، ریسک تولید
|
  • Esmaeil Pishbahar, Parisa Pakroh, Mohammad Ghahremanzadeh Pages 10-19
    Iran's agricultural sector has a bilateral relations with major world markets, because of Exporters roles and on the other hand importers of inputs for the livestock industry. It is clear, due to the import of such transactions might be influenced by the price changing and global crisis. So in this study,we are modeling dependence among oil prices, exchange rate with prices of imported inputs of livestock industry in the period 1995-2004 (before the crisis) and 2005-2014 (after the crisis) with using the Copulas approach based on ARMA-MGARCH. Our results indicate that, prices of Corn, Soybean and Barley with Oil price in after crisis period has an high and positive correlation rather than before crisis period. For example the correlation between Oil price and Corn price are increase from 0.05 in before crisis to 0.20 in after crisis. So it seemed that Iraq - USA war, Global Financial Crisis and Global increase in food prices might be effective to our imported inputs in livestock industry.
    Keywords: Copula, Exchange Rate, Input, Livestock Industry, Oil
  • Zohreh Khiz, Mansour Zibaei, Zakaria Farajzadeh Pages 21-43

    Drought is accompanied with a reduction in agriculture and food products, thus it may represent a threat to food security in addition that can induce a reduction in households’income. Given the relationship between agricultural and nonagricultural sectors, there needs to examine the drought effects comprehensively. To this end, in current study a computable general equilibrium (CGE) model is applied to assess the effects of drought on households’ income and welfare as well as on food production index. Applied data were obtained from the social accounting matrix (SAM) of year1380 (2001). Drought, defined as lower access to water, was examined in three scenarios of weak (16%), moderate (36%) and sever options (47%). Welfare changes are measured by Hicksian equivalent variation (EV). The results indicated that the food production index was decreased by 5.8 to 27.8% according to the severity of drought. The corresponding values of welfare index are 6.2-27.1%. It was also found that drought induces a reduction in rural and urban households’ income, but reduction of income for rural households and especially for lower income groups is more than those for urban ones. The findings showed that terms of trade changes in favor of the agricultural sector, paving the way for investment in activities that increase scarce water resources productivity.

    JEL Classification: C68, D58, P46, Q18, Q25, Q54

    Keywords: Drought, Income, Welfare, Food Production Index
  • Alireza Alipour, Seyed Habib Allah Mosavi , Roham Rahmani Pages 45-67
    Rice prices, as a major component, create a link between the different levels of the market for this product, which is the main factor in determining the income level of farmers, traders and final suppliers. Therefore, the analysis of cross-price effects on each other is important in the various levels of the rice market. In this study, a case study of Kamfiroz brand was carried out to analyze and evaluate the price volatility spillover and price transmission in the Iranian rice market. For this purpose, monthly price data for the various levels of rice market from April 1977 to December 2015 and the models of multivariate generalized autoregressive conditional heteroskedastic and vector error correction were used. The results showed that in the short run, positive price transmission from lower levels rice market to higher levels would not occur. Also, the producers of this product do not have enough power to positively influence the price of rice in the country's rice market. In addition, the results showed that there is a direct relationship between the lack of price transmission and price volatility spillover in the various levels of Kamfiroz brand rice market. Finally, in order to support rice producers in Kamfiroz district, it was suggested that government market regulation policies focus on supporting the wholesale price of this product and adjusting the supply and demand of country's rice market appropriately.
    JEL Classification: C22, L11
    Keywords: Kamfiroz Rice, Price Transmission, Price Volatility Spillover, Multivariate Generalized Autoregressive Conditional Heteroskedastic (MV-GARCH)
  • Farzaneh Jariani, Sajjad Faraji Dizji, Reza Najarzadeh Pages 69-90
    This paper uses Generalized Method of Moments (GMM) estimation, gravity model, and dynamic panel data to evaluate the effect of the imposed sanctions against Iran on the value of the bilateral trade of agricultural products between Iran and its trading partners among the MENA and the EU countries during 2000 to 2014. The results show that the sanctions have had no effects on the trade flows between Iran and the MENA countries. However, they have meaningful impact on the Iran’s agricultural export to the EU countries, albeit they have caused a decrease in Iran’s agricultural import from this area. The annual precipitation in Iran, as a control variable, using in this paper has positive effects on the Iran’s agricultural export to the EU contries, nonetheless has negative effects on the Iran’s import from the mentioned countries. The overall country size of two trading partners’ variable has meaningful and direct effects on the mutual trade between Iran and the EU countries. According to the above outcomes, the imposed sanctions should be considered as an apportunity to the Iranian agricultural development and diversification of exports from the agriculture sector to the EU region as a wide range of non-oil products to compensate some of the costs on the Iranian economy caused by sanctions.
    JEL: F14, F15
    Keywords: Bilateral Trade of Agricultural Products, Gravity Model, Generalized Method of Moments, Dynamic Panel Data, Index of Economic Freedom
  • Sanaz Karimifard, Reza Moghaddasi, Saeed Yazdani, Amir Mohammadi Nezhad Pages 91-109
    This study examines the Fluctuation climate variability on the production of three main crops (wheat, barley and rice) in Khuzestan province in Iran. A panel data set with 105 observations is used. The results indicated that temperature and rainfall have negative effects on wheat yield. Also, temperature have negative effect and rainfall have positive effect on rice yield and these variables have negative effect on barley yield. On the other hand, changes in climate conditions lead to a decline in the yield of wheat, rice and barley by 0.05%, 0.032%, and 0.021%, respectively. In addition, changes in climate condition in the period 1993-2013 have led to decline in economic profit by 58154.01 thousands Rials for wheat, rice and barley in 2013. Based on the results of research, it is recommended that short-run and long-run weather forecasts to be taken into consideration to prepare and adopt the necessary measures to protect agricultural crops and prevent damage caused by adverse atmospheric and climatic factors in all stages of planting and harvesting. صبر کنید…
    Keywords: climate changes, yield, Wheat, rice, barley
  • Mazaher Janat Sadeghi, Naser Shahnoushi Foroushani, Mahmoud Daneshvar Kakhki, Arash Dourandish, Hosein Mohammadi Pages 111-134
    Climate change is one of important issue in agricultural sector in Iran. Because this issue with affects crops’ yield that leads to increasing productivity risk. On the other hand inputs has effect on crops’ yield. So, the aim of this paper is investigating the effect of controlled inputs in production and climate factors on average and performance fluctuations in selected agricultural production in Khorasan Razavi province (wheat, barley) as strategic agricultural products over the period of 2011-2015 by using the Just & Pope model. The results show that in the function of the mean yield, a millimeter increase in the logarithm of precipitation leads to increase in the average yield of rain-fed wheat, rain-fed barely and blue barley at levels of 0.11, 0.04 and 0.24 kg per hectare, and a reduction of 0.57 kg per hectare for blue wheat. An increase of 1 degree Celsius in the logarithm the mean of maximum temperature leads to decrease by 0.02, and 0.1 kg per hectare in the mean yield of blue wheat and blue barely respectively, but the average yield of rain-fed wheat and barley increase by 1.28 and 0.17 kg per hectare respectively. Also, logarithm of the cropping area, mechanization coefficient, nitrogen fertilizer and pesticide had a positive effect on the mean yield. According to the results of the yield risk function, transmittance in precipitation leads to increase the yield risk in blue wheat, rain-fed wheat and rain-fed barely to 0.27, 3.65 and 2.83 kg per hectare and increase in logarithm the mean of maximum temperature leads to decrease 0.69, 5.30 and 6.13 kg per hectare in the yield risk of those products. Based on the results obtained in the function of mean and performance risk, risk management tools include Weather-Based insurance for agricultural products and the use of drought-resistant seed varieties, in order to prevent the risk of production and reduce the vulnerability of farmers to inputs and climatic factors is suggested.
    Keywords: Production Fuctors, Climatic Factors, J, P model, Risk Production