فهرست مطالب

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال دوم شماره 4 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/12/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • غلامرضا سلطانی، شاهرخ شجری، سیروس سلمان زاده صفحه 1

    بازده اقتصادی سرمایه گذاری در پژوهش، آموزش و ترویج کشاورزی با برآورد الگوی بهره وری کل عوامل تولید تعیین و تاثیر پیشرفت های فنی ناشی از پژوهش و ترویج به صورت انتقال منحنی عرضه ی گندم به سمت راست مورد ازریابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تاثیر متغیر های پژوهش و آموزش کشاورزی بر بهره وری کل عوامل تولید مثبت، ولی اثر ترویج کشاورزی بر بهره وری در دوره ی مورد بررسی معنی دار نبود. در یک اقتصاد بسته و شرایط بازار آزاد، توزیع منافع اقتصادی پیشرفت های فناوری بین تولیدکنندگان و مصرف کنندگان بستگی به نسبت انتقال منحنی عرضه، نرخ پذیرش فناوری، میزان محصول قابل عرضه به بازار و کشش های قیمتی عرضه و تقاضا دارد. در این مطالعه منافع اقتصادی حاصل از معرفی ارقام اصلاح شده ی گندم در ایران به منظور تعیین سهم پرداختی هزینه های اجرای طرح های پژوهشی به نژادی گندم تعیین شد.

    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل، بازده اقتصادی، پژوهش و ترویج، تغییر فناوری، گندم اصلاح شده، انتقال عرضه، ایران
  • نعمت الله اکبری، مهدی زاهدی کیوان صفحه 21
    در تصمیم گیری برای تعیین الگوی کشت محصولات کشاورزی در یک منطقه، شاخص های بسیار مهم و اساسی وجود دارد که بنا به دلایل گوناگون (برای مثال:کیفی بودن آنها) نمی توان با مدل های برنامه ریزی ریاضی آنها را فرموله کرد و از سویی دخالت دادن اثر آنها در پاسخ های نهایی امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. در این پژوهش سعی شده تا ابتدا به کمک روش تحلیل سلسله مراتبی فازی[1]، درجه اولویت کشت هر یک از محصولات با توجه به شاخص های اساسی در زراعت و با لحاظ نمودن نظر و تجربه ی کشاورزان و خبرگان این بخش تعیین شود. سپس با دخالت دادن اوزان بدست آمده در تابع هدف مدل برنامه ریزی خطی معمولی الگوی بهینه ی کشت محصولات زراعی را با توجه به قیود و محدودیت های پیش روی کشاورزان تعیین نمود. منطقه ی مورد مطالعه در این پژوهش یک واحد زراعی 70 هکتاری بوده و محصولات منتخب شامل گندم، ذرت، چغندرقند، آفتاب گردان و سیب زمینی می باشند. نتایج حاکی از آن است که ترکیب روش تحلیل سلسله مراتبی فازی و مدل برنامه ریزی خطی معمولی، الگوی بهینه دقیق تر و دارای سازگاری بیشتری با دنیای واقعی را نسبت به مدل برنامه ریزی خطی معمولی نشان می دهد. برنامه ریزی خطی معمولی، الگوی بهینه ی کشت گندم (47/46 هکتار) و سیب زمینی (52/23 هکتار) را در مزرعه نشان می دهد، این در حالی است که ترکیب تحلیل سلسله مراتبی فازی و برنامه ریزی خطی، افزون بر گندم، کشت چغندر قند به میزان 66/26 هکتار به جای سیب زمینی را در الگوی کشت مزرعه توصیه می نماید.
    کلیدواژگان: تعیین الگوی بهینه کشت محصول، تصمیم گیری چند شاخصه فازی[2]، تحلیل سلسله مراتبی فازی، برنامه ریزی خطی
  • سعید یزدانی، حبیب شهبازی صفحه 37
    در این مطالعه از دو شکل تابعی انعطاف پذیر(ترانسلوگ) و انعطاف ناپذیر(کاب داگلاس) برای برآورد تابع تولید انگور و از آن رو تعیین بازده مقیاس، برای 90 باغدار در منطقه ی تاکستان استان قزوین استفاده شده است. بازده مقیاس با فرض های «استفاده از کود و نیروی کار اضافی»، «عدم استفاده از کود و نیروی کار اضافی»، «تنها با نیروی کار اضافی» و «تنها با کود اضافی»، مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که تابع تولید ترانسلوگ در تعیین بازده مقیاس، بهتر از تابع تولید کاب داگلاس است. همچنین یافته های دیگر پژوهش بیانگر آن است که چنانچه باغداران تنها از کود اضافی استفاده نمایند، بالاترین بازده مقیاس را خواهند داشت (کشش مقیاس برابر 39/6)، ولی چنانچه از کود و نیروی کار اضافی استفاده ننمایند، بازده کاهشی مقیاس خواهند داشت (کشش مقیاس برابر 39/0).
    کلیدواژگان: تابع تولید، بازدهی به مقیاس، شکل انعطاف پذیرو انعطاف ناپذیر، آزمون های اقتصادسنجی
  • محمود صبوحی، احمدعلی کهخا، محمود احمدپور صفحه 53
    در این مطالعه، برنامه ریزی چند هدف برای یک مزرعه ی نماینده در شهرستان دشتستان انجام شد. چهار هدف، حداکثر نمودن بازده برنامه ای، کمینه نمودن آب آبیاری، ریسک و کود و سموم شیمیایی مصرفی در برنامه ریزی لحاظ گردید. مدل با استفاده از روش های وزنی و محدودیت e تعمیم یافته، به ترتیب برای 18 و 42 حالت گوناگون حل شد و در هر حالت یک پاسخ کارا بدست آمد. نتایج نشان داد که روش محدودیت e تعمیم یافته در مقایسه با روش وزنی نارسایی های کمتری دارد و مجموعه پاسخ های کارای بیشتری ایجاد می کند. افزون برآن، مقایسه پاسخ های محدودیت e تعمیم یافته با الگوی کشت فعلی مزرعه ی نماینده نشان داد که الگوهایی که برهدف بیشینه کردن بازده و کمینه نمودن ریسک تاکید داشته اند، به الگوهای کشت فعلی زارعین نزدیکتر ند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی چند هدف، روش وزنی، روش محدودیت e تعمیم یافته
  • سید صفدر حسینی، حامد رفیعی صفحه 73
    استان مازندران از استان های پیشرو در تولید و صادرات مرکبات در کشور است، به گونه ای که در سطح جهانی جزو ده تولیدکننده ی بزرگ این محصول به شمار می رود. در این پژوهش بازار مرکبات استان با تاکید بر مرکز استان بررسی می شود. روش پژوهش بر مبنای تعیین حاشیه ها و سهم عوامل بازاریابی، کارایی بازار و تعیین عوامل موثر بر حاشیه ی بازار با استفاده از روش مارک – آپ است. همچنین مزیت صادراتی مرکبات استان با استفاده از شاخص های مزیت صادراتی تعیین شده است. به این منظور 54 تولیدکننده، 46 عمده فروش و به همین تعداد خرده فروش در سال 86-1385 بررسی شدند. نتایج نشان می دهد که حاشیه ها در این بازار نسبت به قیمت تولید کننده رقم بالایی بوده و حاشیه ی خرد ه فروشی بیشتر از حاشیه ی عمده فروشی است و سهم تولید کننده از قیمت نهایی پایین است (59/48 درصد)، ضرایب هزینه های بازاریابی نزدیک به 31 درصد است. مزیت صادراتی دراستان نسبت به کل کشور و عدم مزیت صادراتی نسبت به کل صادرات جهانی مشاهده می شود. نتایج نشان داد، قیمت خرده فروشی نسبت به هزینه های بازاریابی تاثیری بزرگتر و معنی دارتر بر حاشیه ی بازار دارد.
    کلیدواژگان: بازاریابی، حاشیه بازار، کارایی بازار، مسیر بازاریابی، ضریب هزینه ی بازاریابی، مزیت صادرات
  • سمیه امیرتیموری، صادق خلیلیان صفحه 93
    در این مطالعه بهره وری نیروی کار، موجودی سرمایه، انرژی و رشد بهره وری کل عوامل تولید در بخش کشاورزی ایران طی دوره ی 82-1355 محاسبه و روند آنها مورد بررسی قرار گرفت. به منظور محاسبه ی بهره وری عوامل تولید (نیروی کار، موجودی سرمایه و انرژی) از روش بهره وری متوسط تعمیم یافته و از شیوه ی مطلق روش سری های زمانی برای محاسبه ی رشد بهره وری کل عوامل تولید استفاده شد. بکارگیری این روش ها نیازمند برآورد تابع تولید بخش کشاورزی است. لذا ابتدا تابع تولید بخش کشاورزی با روش ARDL برآورد شد. نتایج نشان داد که بهره وری نیروی کار در بخش کشاورزی طی دوره ی مورد مطالعه روندی صعودی داشته و این مطلب نشان دهنده ی بهبود و ارتقاء بهره وری نیروی کار در بخش کشاورزی است. بهره وری انرژی تا سال 1368 روند نزولی داشته و پس از آن به دلیل استفاده ی بهینه و کارآمد از انرژی دارای روند صعودی بوده است. بهره وری موجودی سرمایه تا سال 1368 روندی صعودی داشته، ولی در سالهای پس از جنگ کاهش یافته است که دلیل اصلی آن وجود ظرفیت های بیکار و عدم استفاده ی کارآمد از موجودی سرمایه می باشد. رشد بهره وری کل عوامل تولید در بخش کشاورزی طی دوره ی مورد مطالعه نوسانات زیادی داشته و میانگین آن برابر 5/2% بوده است. این مطلب نشان دهنده ی رشد مناسب بهره وری و عملکرد مناسب بخش کشاورزی در استفاده ی بهینه از منابع تولید می باشد. با توجه به اهداف در نظر گرفته شده در برنامه ی چهارم توسعه، تحقق رشد بهره وری نیروی کار و بهره وری کل عوامل تولید سهل الوصول به نظر می رسد، ولی تحقق رشد بهره وری سرمایه با توجه به روند 15 سال اخیر و کاهش تقریبا 7 درصدی آن، نیازمند استفاده ی بهینه از امکانات سرمایه ای و اتخاذ سیاست های جدید در بخش کشاورزی می باشد.
    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، بهره وری، روش ARDL، GAP
  • فرزانه طاهری، سیدنعمت الله موسوی، فردین بوستانی صفحه 115

    در این مطالعه با استفاده از رهیافت برنامه ریزی چندهدفی هدف های زیست محیطی و بهره برداران منطقه ی مرودشت به گونه ی توام مورد بررسی قرار گرفت. برای هریک از هدف های سطوح گوناگون انتخاب و الگوهای متعدد ارایه شد. بر اساس یافته های مطالعه مشخص گردید که میان هدف های یاد شده تبادل وجود دارد و می توان به ترکیب بهینه ای از هدف ها که در مقایسه با سطح فعلی آنها از جاذبه ی بیشتری برخوردار است، دست یافت. همچنین مشخص گردید که از راه تغییر در الگوی کشت می توان به الگوهایی دست یافت که قادرند در هدف های زیست محیطی بهبود شایان توجهی ایجاد نمایند. در مقایسه با سایر محصولات نیز جو و گوجه فرنگی، در تامین توام هدف های مورد نظر از شرایط بهتری برخوردارند. پس از این دو محصول گندم و برنج قرار دارند.

    کلیدواژگان: الگوی زیست محیطی، آب، کودشیمیایی، سموم، ریسک، درآمد، استان فارس
  • شاهرخ شجری، الهام باریکانی، افشین امجدی * صفحه 141

    به منظور بررسی تعیین کارایی اقتصادی تعاونی های تولید کشاورزی وعوامل موثر برکارایی اقتصادی آنها نسبت به جمع آوری آمار و داده های مورد نیاز از تعاونی های تولید کشاورزی در شهرستان های فسا، فیروزآباد، مرودشت و اقلید اقدام گردید. نتایج برآورد تابع سود تعاونی های تولید کشاورزی در شهرستان های فسا، فیروزآباد، مرودشت و اقلید نشان می دهد که میزان سرمایه های اولیه و کنونی شرکت های تعاونی تولید کشاورزی و میزان هزینه ی مربوط به کلیه ی فعالیت های آنها با سود مرزی رابطه ی مستقیم دارند. همچنین نتایج توزیع کارایی اقتصادی تعاونی های تولید کشاورزی شهرستان های یاد شده نشان می دهد که میانگین کارایی اقتصادی آنها 741/0 می باشد. همچنین نتایج بررسی عوامل موثر بر کارایی اقتصادی تعاونی های تولید کشاورزی این شهرستان ها نشان می دهد که میزان تحصیلات مدیر عامل شرکت، تعداد فعالیت های شرکت تعاونی تولید کشاورزی (تنوع فعالیت ها)، فاصله ی مسافتی شرکت تعاونی تولید کشاورزی از مرکز شهر و واقع شدن شرکت تعاونی در شهرستان فیروزآباد (نسبت به شهرستان های اقلید، مرودشت و فسا) تاثیر ی مثبت بر کارایی اقتصادی، نوع مدیریت دولتی (در مقابل با مدیریت خود گردان) و مدت زمان فعالیت شرکت تعاونی تولید کشاورزی دارد و واقع شدن شرکت تعاونی در شهرستان فسا (نسبت به شهرستان های اقلیدومرودشت) و واقع شدن شرکت تعاونی در شهرستان اقلید (نسبت به شهرستان مرودشت) تاثیر ی منفی بر کارایی اقتصادی شرکت های تعاونی تولید کشاورزی در استان فارس دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، تعاونی تولید کشاورزی، تابع سود، کارایی، استان فارس
  • مهدیه مسنن مظفری، محمود صبوحی، احمدعلی کهخا صفحه 157

    سد امیرکبیر افزون بر این که یکی از منابع اصلی تامین کننده ی آب شرب شهر تهران می باشد، وظیفه ی تامین آب آبیاری، تولید برق و کنترل سیلاب را نیز بر عهده دارد. در این پژوهش پس از پیش بینی آب رودخانه کرج به روش شبیه سازی مونت کارلو، از برنامه ریزی آرمانی وزنی و اولویت دار به منظور تخصیص آب سد کرج به بخش های شرب و کشاورزی استفاده شد. نتایج برنامه ریزی آرمانی اولویت دار نشان داد، با توجه به اهداف تصمیم گیرنده، می توان آب تخصیصی به شرب و درآمد ناخالص کشاورزان را افزایش داد. با استفاده از برنامه ریزی آرمانی وزنی، آب تخصیصی به شرب بیش از مقدار کنونی، درآمد ناخالص کشاورزان و برق تولیدی نیز بیش از آرمان مورد نظر بود. افزون برآن، از دید مدیریت آب سد بررسی آرمان ها و شرایط گوناگون با توجه به مدل ساخته شده امکان پذیر است.

    کلیدواژگان: سد امیرکبیر، شبیه سازی مونت کارلو، برنامه ریزی آرمانی
  • عباس امینی فسخودی، سید هدایت الله نوری، سید رضا حجازی صفحه 177

    برنامه ریزی در راستای استفاده ی بهینه از منابع آب و خاک افزون بر حفاظت آنها، افزایش تولید، رشد درآمد کشاورزان و شکوفایی اقتصاد روستایی را نیز به همراه خواهد داشت. در پژوهش حاضر که در راستای برنامه ریزی محصول و مدیریت منابع آب و خاک به منظور تعیین الگوی بهینه ی کشت در اراضی زراعی ناحیه ی روستایی شرق اصفهان انجام شد، هدف های متعددی نظیر بیشینه سازی سطح زیرکشت، سود خالص، فرصت های اشتغال، کاهش هزینه ها و نیز حفاظت و پایداری منابع آب به گونه ی همزمان مد نظر قرار گرفت. پس از جمع آوری و پردازش داده های مورد نیاز از منابع گوناگون و مصاحبه با کارشناسان، مدل سازی، اهداف و مسئله پژوهش به کمک رهیافت چندمعیاری برنامه ریزی آرمانی برای دو دهستان براآن شمالی و جنوبی تدوین و به کمک نرم افزار LINDO حل گردید. در الگوی کشت بدست آمده محصولاتی مانند برنج، یونجه و چغندرقند حذف و سطح زیرکشت سیب زمینی و ذرت دانه ای با افزایش همراه بود. گندم، جو و ذرت علوفه ای در دو الگو از وضعیت تقریبا مشابهی برخوردار بود و سطح زیرکشت پیاز نیز کاهش نشان داد. افزایش ارزش افزوده به میزان 2/26 و 2/38 درصد، ایجاد فرصت اشتغال به میزان 1/15 و 2/2 درصد و همزمان کاهش مصرف آب به میزان 7/10 و 7/9 درصد در مقایسه با الگوی فعلی، از دیگر نتایج پژوهش در اثر تغییر الگوی کشت در این دو منطقه است. بنابراین برنامه ریزی تولید و هدایت زارعین در راستای نتایج یاد شده، می تواند نقش موثری در توسعه ی کشاورزی ناحیه ی زراعی شرق اصفهان ایفا نماید.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی محصول، الگوی کشت، بهره برداری بهینه، برنامه ریزی آرمانی و منطقه براآن
|
  • G. R. Soltani, S. Shajari, S. Salman Zadeh Page 1

    Economic returns to investment in agricultural research, education and extension were evaluated by relating total factor productivity and research, extension and education expenditures. The impact of research and extension induced technological change were also estimated by a rightward shift in the supply function of improved variety of wheat. The findings showed that research and education variables have positive effects on total factor productivity, while the effect of extension on agricultural productivity was not significant during the period considered. The distribution of economic gains between consumers and producers depends on the proportional shift of the supply function, rate of technology adoption, proportion of the crop marketed, and elasticity of demand and supply for the crop. Consumers and producers economic gains from advances in extension and research in the wheat production of Iran may be used as a basis for determining a national taxing schedule.

  • N. Akbary, M. Zahedi Keyvan Page 21
    In decision making for determine optimum pattern of cultivation in farms, there are such important and fundamental indicators which in the different reasons (e.g. to be qualitative) can not formulate them by means of mathematical programming models. On the other hand enter effects of them in the final answers are necessary and inevitable. In this research, in the first step with aid of Fuzzy Analytical Hierarchy Process (Fuzzy AHP) will be determined priority degree of each one of cultivated crops and then enter calculated weights in objective function of linear programming model, finally determine optimum pattern of cultivation with attention to existing constraints in farms. The case study in this research is a farm with 70 hectare area and chosen crops are included: wheat, corn, sun flower, sugar beet and potato. Results indicate that combination of Fuzzy AHP and LP model with together shows more near and actual results in comparison with LP ordinary model to real world conditions. LP shows optimum pattern of wheat and potato but Fuzzy AHP+LP recommend cultivation of sugar beet instead of potato in farm.
  • S. Yazdani, H. Shahbazi Page 37
    Two functional forms (Translog and Cobb-Douglas) were applied for estimation of grapes (vine) production function and thereby evaluation of returns to scale with 90 observations. Also, returns to scale under various conditions, namely, “using added fertilizers and labors”, “no added fertilizers and labors”, “only using added fertilizers” and “only using added labors” were studied. Results indicate that Translog production function is better than Cobb-Douglas production function to determinate returns to scale. Results to scale showed that farmers would have highest returns to scale, if they use added fertilizer. In this case, increasing returns to scale was observed (returns to scale was 6.39). But if farmers do not use added fertilizers and labors, would have decreasing returns to scale.
  • M. Sabuhi, A. Keykha, M. Ahmadpour Page 53
    In current study, multi objective programming (MOP) model was used for a representative farm in tropical zone of Dashtestan, Bushehr. Four goals were considered in the model namely, maximizing total gross margin (GM), minimizing irrigation water, risk, and used chemical fertilizer and pesticides. The model was solved by weighting and augmented -constraint approaches in 18 and 42 various manners and a non-inferior solution obtained in each condition. The results indicated that, augmented -constraint in comparison with weighting method had less inadequacy and richer representation of the efficient set. Moreover, comparison of non-inferior solutions with farmer actual plan indicated that solutions in which goals of total GM maximization and minimization of risk have been emphasized were closer to actual plan.
  • S. Hosseini, H. Rafiei Page 73
    Mazandaran province is one of the forerunner provinces in producing and exporting citrus in Iran and it is one of the largest ten producers of this crop in the world. In this paper, the citrus market of the province has been analyzed by emphasized on center of the province. Market margins, share of marketing factors, market efficiency and factors affected market margins were estimated by using the Mark-up model. The export advantage of citrus produced in the province was determined by calculating export advantage indices. For this purpose, 54 producers, 46 wholesalers and 46 retailers were surveyed in the period of 1385-86. Results indicated that market margins proportion to producer price in this market were considerably high, retail market margin was more than wholesale market margin and producer share of marginal price was low (48.59%), marketing cost coefficient were around 31%. The results showed that the province export advantage compare to the whole country was quite high. However, the province had export disadvantage in comparison with world export. Also, results implied that retail price had more effect than marketing costs on market margins.
  • S. Amirtaimoori, S. Khalilian Page 93
    In this study, productivity of labor, capital stock, energy and growth of total factor productivity in agricultural sector of Iran were estimated during 1976-2001. In order to estimate the productivity of factors (labor, capital stock and energy), the Generalized Average Productivity and to estimate the growth of total factor productivity, the absolute method of time series data were utilized. In order to utilize these methods, production function of agricultural sector was estimated by using ARDL. The results showed that the productivity of labor in the sector had an upward trend during 1976-2001 indicating growth and improvement of labor in agricultural sector. The productivity of energy had a downward trend up to 1989 and after that it had an upward trend due to the optimized and effective utilization. The productivity of capital stock had an upward trend up to 1989 but it decreased during the postwar era which was mainly due to the vacant capacities and lack of effective use of capital stock. The growth of total factor productivity in agricultural sector during this period highly fluctuated and its average was 2.5%. This showed the appropriate growth in productivity and function of agricultural sector. In relation to the objectives of the Fourth Development Plan, it seems that growth of labor and total factors productivity is accessible but growth of the capital productivity by 7% needs an optimal utilization of capital and an adoption of sound policies in agricultural sector.
  • F. Taheri, N. Mousavi, F. Boustani Page 115

    In this study environmental and farmer's objectives of Marvdasht district growers were considered jointly using multi objective programming. Different amounts were chosen for each objective and several plans were developed. Based on the results, it was revealed that, there was a trade off among objectives and a better combination of objectives is available, compare to current plan. It was also found that some patterns may be able to improve environmental objectives. Barley and tomato were recognized pioneer crops in that they may provide desirable combination of objectives, followed by wheat and rice.

  • S. Shajari, E. Barikani, A. Amjadi Page 141

    The purpose of this study is determining the economic efficiency of agricultural production cooperatives and factors affecting it and their profits. The data were collected using multiple random sampling methods. The estimation results of profit function in Fasa, Firouzabad, Marvdasht and Eghleed cooperatives showed that amount of primary and existing capital and cost of total activities of agricultural production cooperatives have direct relationships with their corresponding frontier profit. As the results of economical efficiency distribution of these agricultural production cooperatives showed that average of economical efficiency score is 0.71 with a relatively high range (between efficient and inefficient of agricultural production cooperatives). Therefore there is a possibility to raise their profits through transferring managerial factors of high efficiency agricultural production cooperatives to those with low efficiency. As the results showed that managing director level of education, number of activities of agricultural production cooperatives (activities diversity), distance of agricultural production cooperatives from downtown and agricultural production cooperatives located in Firouzabad relative to other mentioned agricultural production cooperatives had direct relationship with economical efficiency of agricultural production cooperatives and the kind of governmental management of agricultural production cooperatives relative to independent management and activity period of agricultural production cooperatives and the agricultural production cooperative located in Fasa city relative to Eghleed and Marvdasht and the agricultural production cooperatives located in Eghleed city relative to Marvdasht city had indirect relationship with economical efficiency of agricultural production cooperatives in Fars province.

  • M. Mozafari, M. Sabuhi, A. Keykha Page 157

    Amir-kabir dam is one of the main sources of Tehran residential water use. Also, it used for irrigation, generating hydropower electricity and controlling flood. In this study, after forecasting Karaj river flow by Monte-Carlo simulation, the dam water allocation between agricultural and urban sector is considered by lexicographic and weighted goal programming. Results of lexicographic model showed that, regarding to decision maker objectives, domestic water use and gross margin of agricultural sector could be increased. In weighted goal programming, more water was allocated to domestic water and gross margin of agricultural sector and hydropower electricity were more than the goals. In addition, according to established model, it is possible to consider various goals and situations from standpoint of water management of the dam.

  • A. Amini Faskhoodi, H. Noori, R. Hejazi Page 177

    Optimal using of soil and water resources leads to their conservation and farmer's income growth. This study aims to determine the optimal cropping pattern in the farms of east rural region of Isfahan. Several goals such as maximizing cultivated area, net returns, employment, and also conservation and sustainability of the water resources were considered simultaneously. After gathering of needed data from several resources and interviewing with experts and processing them, a mathematical model was formulated by using multi criteria goal programming (GP) technique and solved by LINDO software for the study area. Based on the results, rice, sugar beet and alfalfa were eliminated from the cropping pattern and the cultivated areas of potatoes and corn were increased. Wheat, barley and silage maize have had almost the same area in both existing and optimum cropping patterns and the area of onion has been reduced. In addition, there was an increase in net returns by26.2 and 38.2 percent, employment by 15.1 and 2.2 percent and also decreasing of water consumption by 10.7 and 9.7 percent respectively in the north and south Baraan rural regions. Therefore, advising farmers to adopt such techniques could be beneficial to them and the region.