فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی - سال هفتم شماره 4 (زمستان 1392)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال هفتم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسماعیل پیش بهار*، محمد قهرمان زاده، طراوت عارف عشقی صفحه 1
    عبور نرخ ارز یکی از مباحث مهم در اقتصاد کلان کشورها می باشد که به بررسی رابطه بین نوسان نرخ ارز و تعدیل قیمت ها می پردازد. هدف از این بررسی تعیین میزان تاثیر عبور نرخ ارز به شاخص قیمت مواد غذایی در ایران می باشد. برای این منظور رهیافت خود توضیح برداری ساختاری (SVAR)با استفاده از داده های فصلی سال های 1371 تا 1390 به کار رفته است. نتایج تحقیق نشان داد که عبور نرخ ارز به شاخص قیمت مواد غذایی ناقص بوده و کشش عبور نرخ ارز در کوتاه مدت حدود 3 درصد و در بلندمدت حدود 6 درصد می باشد و نتایج مربوط به تجزیه واریانس نشان داد که سهم کوچکی از تغییرات قیمت مواد غذایی توسط تکانه های نرخ ارز و عرضه پول توضیح داده می شود و بین 93 تا 98 درصد تغییرات سطح قیمت توسط تکانه های مربوط به خود شاخص قیمت مواد غذایی تعیین می شود. همچنین با توجه به اینکه عبور نرخ ارز کم، آزادی بیشتری را برای پیگیری سیاست های پولی مستقل به ویژه با هدف رسیدن به رژیم های تورمی خاص فراهم می کند به کارگیری سیاست های مناسب ارزی می تواند در کاهش نرخ تورم به ویژه تورم قیمت مواد غذایی که امنیت غذایی کشور را دچار بحران می کند بسیار موثر باشد.
    کلیدواژگان: الگوی خود توضیح برداری ساختاری، تورم، شاخص قیمت مواد غذایی، عبور نرخ ارز
  • حسین محمدی*، مهسا بهرامی نصب صفحه 23
    پسته یکی از محصولات عمده ی ارزآور صادراتی ایران است که توسط کشورهای محدودی در جهان عرضه شده و متقاضیان زیادی در بازار جهانی دارد. در این بررسی با استفاده از آمار سال های 1980- 2010 میلادی و با رهیافت خود توضیح برداری (VAR)، تحلیل های واکنش به ضربه و تجزیه واریانس خطای پیش بینی، عوامل موثر بر عرضه و تقاضای صادرات پسته ایران مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده از الگوی همجمعی نشان دهنده ی آن است که هر یک از متغیرهای میانگین درآمد کشورهای وارد کننده، نرخ واقعی ارز و تولید داخلی پسته، با عرضه و تقاضای صادرات پسته ایران در بلند مدت رابطه مثبت و معنادار خواهند داشت، درحالی که تولید در دیگر کشورها و قیمت داخلی پسته در بلند مدت با عرضه و تقاضای صادراتی محصول، رابطه منفی و معنادار دارند. همچنین تجزیه واریانس خطای پیش بینی نشان دهنده آن است که بیشترین تاثیر گذاری بر نوسانات عرضه صادرات پسته در ایران از خود متغیر ناشی می شود و موثرترین عامل بر نوسانات تقاضای جهانی صادرات نیز، متغیر عرضه صادرات ایران بوده و پس از آن در بلندمدت قیمت صادراتی ایران نیز تاثیر گذار خواهد بود.
    کلیدواژگان: الگوی خود توضیح برداری، پسته، تقاضا، صادرات، عرضه
  • رقیه زاهدیان تجنکی*، مهرنوش عبداللهی، محمدرضا نظری، مریم اسدپور صفحه 43
    در این نوشتار ضمن معرفی آزمون ریشه واحد فصلی، از آن برای تعیین ریشه های واحد فصلی و غیر فصلی سری های زمانی قیمت خرده فروشی چهار محصول گوشتی مرغ، ماهی قزل آلا، میگو و گوشت قرمز استفاده شده است. برای این منظور از داده های ماهیانه قیمت خرده فروشی این محصولات در سطح کشور برای سال های 1386-1380 استفاده شده است. نتایج نشان داد که همه ی سری های قیمت بجز قیمت خرده فروشی گوشت مرغ علاوه بر وجود ریشه واحد در فراوانی صفر دارای یک یا چند ریشه واحد در فراوانی های فصلی می باشند. این نتیجه علاوه بر اینکه وجود فرایند فصلی تصادفی نامانا را در همه ی سری ها تایید می کند نشان می دهد که صافی(فیلتر) های تفاضل گیری مناسب برای ایستایی آنها نیز متفاوت از تفاضل گیری فصلی که در رهیافت باکس و جنکینز پیشنهاد شده، می باشد. برپایه نتایج بدست آمده از آزمون، استفاده از روش های سنتی در بررسی های تجربی به دلیل استفاده از صافی تفاضل گیری در همه ی ریشه های فصلی (پیش فرض قرار دادن ریشه های فصلی در همه فراوانی ها) موجب از دست دادن اطلاعات درونی سری و بروز خطای تصریح می شود. لذا برای یررسی رفتار سری های زمانی ماهانه و پیش بینی آن ها شناسایی ریشه واحد در هریک از فراوانی های فصلی به صورت جداگانه با استفاده از روش آزمون به جای پیش فرض قرار دادن وجود ریشه واحد فصلی در همه ی فراوانی ها از بروز نتایج گمراه کننده جلوگیری خواهد کرد.
    کلیدواژگان: مولفه فصلی، فرآیند فصلی تصادفی نامانا، آزمون ریشه واحد فصلی، گروه کالاهای گوشتی
  • عباس عبدشاهی، مرتضی تاکی، محمدرضا گلابی، میثم حداد* صفحه 57
    دراین تحقیق کارایی انرژی محصول گندم در دشت مهیار شهرستان شهرضا، با کمک رویکرد تحلیل پوششی داده (DEA) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، نهادهآب مصرفی با 5/79% بیشترین و نیروی انسانی با 24/0% کمترین سهم مصرفانرژیرابهخوداختصاص داده اند. بهره وری انرژی، خالص افزوده انرژی و نسبت انرژی ستانده به نهاده در این کشت به ترتیب 048/0، 34/79 و 63/1 برآورد شد. نتایج بدست آمده از تحلیل پوششی داده های انرژی گویای این بود، در مدل بازگشت به مقیاس ثابت، 23% و در مدل بازگشت به مقیاس متغیر، 36% از کل واحدها، کارایی 100 درصد داشته و دیگر واحدها با درجه ها مختلفی از ناکارایی روبرو بوده اند. میانگین کارایی فنی، کارایی فنی خالص و کارایی مقیاس به ترتیب 26/90، 14/95 و 43/94 برآورد شد. همچنین میانگین کارایی فنی واحدهای ناکارا بر پایه مدل بازگشت به مقیاس ثابت 87% محاسبه شد، به این معنا که 13% از منابع می تواند با بالا بردن کارایی این واحدها ذخیره شود.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده، کارایی انرژی، واحدهای کارا، کارایی فنی، دشت مهیار شهرضا
  • محمدرضا کهنسال، سمیه نقوی* صفحه 75
    افزایش تخریب محیط زیست در سال های اخیر، بررسی رابطه ی بین سطح فعالیت های اقتصادی و شاخص های زیست محیطی را مطرح نموده است. هدف مطالعه حاضر ارزیابی برخی شاخص های فناوری کشاورزی بر انتشار دی اکسیدکربن در چند کشور منتخب با استفاده از روش داده های ترکیبی برای داده های سالانه 1389-1379 می باشد. نتایج گویای اثرگذاری های مختلف شاخص های فناوری کشاورزی بر انتشار دی اکسیدکربن می باشد.ازبین شاخص های فناوری دربخش کشاورزی، بیشترین تاثیر را متغیر مکانیزاسیون کشاورزی و کم ترین تاثیر را متغیر زمین تحت آبیاری کشاورزی بر انتشار دی اکسیدکربن دارند. به ازاء یک درصد افزایش استفاده از مکانیزاسیون، 19/0درصد بر میزان انتشار دی اکسیدکربن افزوده می شود. همچنین به ازاء یک درصد افزایش در متغیز زمین تحت آبیاری کشاورزی، به اندازه01/0درصد بر میزان انتشار دی اکسیدکربن افزوده می شود. بنابراین،در راستای نتایج این بررسی، پیشنهاد می شود که از ماشینها و ادوات کشاورزی با بهره وری بالا در بخش کشاورزی استفاده شود. همچنین، هنگام توسعه فناوری های کشاورزی باید علاوه برافزایش میزان تولید در بخش کشاورزی، به تاثیر توسعه فناوری های کشاورزی بر انتشار دی اکسیدکربن نیز توجه شود.
    کلیدواژگان: دی اکسید کربن، فناوری های کشاورزی، داده های ترکیبی
  • امین ارجمندی*، حسین مهرابی بشرآبادی صفحه 87
    الگوی کشت به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار در رشد و توسعه بخش کشاورزی، به ویژه در کشورهای در حال توسعه که با افزایش جمعیت، رشد تقاضا و بهبود نسبی سطح زندگی مردم روبه رو هستند، دارای اهمیت خاصی است. در این راستا این مطالعه به بررسی تغییر الگوی کشت محصولات زراعی بر حسب اثر جایگزینی و افزایشی در دوره 62-1361 تا 88-1387 و رابطه آن با تولید این محصولات در ایران پرداخته است. نتایج بررسی ها نشان داد که با وجود تسلط کشت گندم بر بیش از 50 درصد سطح زیر کشت محصولات زراعی، گرایش به کاشت محصولاتی همچون ذرت دانه ای، دانه های روغنی و برخی اقلام پر مصرف حبوبات و صیفی جات وجود داشته است، به گونه ای که هم اثر جایگزینی و هم اثر افزایشی در تغییر الگوی کشت موثر بوده است. به طور مشخص 7/58 درصد تغییرات سطح زیر کشت ناشی از اثر افزایشی و 3/41 درصد تغییرات ناشی از اثر جایگزینی بوده است.بررسی شاخص هرفیندال به عنوان معیاری برای سنجش سطح تنوع کشت و همچنین رابطه آن با میزان تولید محصولات نشان داد که میزان تنوع کشت موجود رابطه معنی داری با افزایش تولید نداشته که این خود با توجه به سطح بالای زیر کشت گندم دور از انتظار نیست. از این رو توجه به تنوع کشت از طریق بهبود عملکرد گندم و سایر محصولات زراعی پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: الگوی کشت، اثر جایگزینی و افزایشی، شاخص هرفیندال، محصولات زراعی
  • مریم اسکندرزاده*، عبدالرحمن راسخ صفحه 105
    یکی از موضوع های بسیار مهم در علم اقتصاد برآورد تابع تولید است. اما یکی از نارسایی هایی که در برآورد تابع تولید وجود دارد این است که سطح نهاده های محصول مشخص به طور عمومی قابل دسترس نیستند. هدف از انجام این بررسی برآورد سهم نهاده ها در سطح محصولات در سال های 1375-1384 با استفاده از روش بیشینه آنتروپی تعمیم یافته است. این روش در شرایطی که به دلیل نداشتن اطلاعات کافی در مورد متغیرها نمی توان از روش های استاندارد برای برآورد مشخصه ها استفاده کرد، کاربرد دارد. در این بررسی برای برآورد تابع تولید محصولات غلات و حبوبات در سطح استان ها در شرایطی از این روش استفاده شده است، که سهم نهاده زمین به تفکیک محصول و استان معلوم باشد اما برای دیگر نهاده ها سهم آنها تنها به تفکیک استان مشخص می باشد. نتایج نشان می دهد که کشش ها در سطح محصولات غلات و حبوبات در طول زمان تغییر می کنند و تنها در سطح محصولات غلات کشش نهاده ماشین ها در دو سال 1379 و 1380 ثابت و برابر 073/0 است. با توجه به میانگین سهم نهاده ها در طی این ده سال در محصول غلات نهاده نیروی کار، و در سطح حبوبات نهاده ماشین ها نسبت به نهاده های دیگر سهم بیشتری به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: آنتروپی، ماکسیمم آنتروپی تعمیم یافته، تابع تولید، کشش
|
  • Esmaeil Pishbahar*, Mohammad Gharamanzadeh, Taravat Aref Eshghi Page 1
    One of the central issues in national macroeconomics is exchange pass-through, which investigates the relation between exchange rate fluctuations and price adjustments. For this purpose we used the Structural Vector Autoregressive model (SVAR) and quarterly data from 1992:1 to 2011:4. The results expressed that the exchange pass-through in to food inflation is incomplete, and for food prices, ERPT elasticity is around 3 percent in the short run and 6 percent in the long-run. The results of variance decomposition showed that a small portion of food price changes are explained by exchange rate and money supply shocks, and between 93 to 98 percent of the price level changes are explained by its own shocks. In addition, since, Low exchange rate pass‐through provides greater freedom for pursuing independent monetary policy especially through inflation targeting regime, using the suitable exchange rate policies could be effective in decreasing inflation particularly food inflation which could causes food crisis.
    Keywords: Exchange pass, through, Food price index, Inflation Structural vector autoregressive model
  • Hossein Mohammadi*, Mahsa Bahrami Nasab Page 23
    One of Iran’s major lucrative export products, offered by a limited number of countries in the world, yet having a large range of customers is pistachios. The study taking advantage of the statistics from 1980 to 2010 and with Vector Auto Regression approach (VAR), Impulse Response Analysis and forcast error variance decomposition, factors affecting Iran’s export supply and demand were analyzed. The results of co-integration model reveals the fact that each of the variables of average income of importing countries, the real exchange rate and domestic production of pistachios has a significant as well as positive relation in long-term while production in other countries in addition to the domestic price of the product has a significant and negative relation with supply and demand of the exporting product in long-term. The analysis of forecast error variance decomposition, additionally, manifests the most effect on the fluctuations of supply of pistachios export in Iran is due to the variable itself, while the most effective factor on fluctuations of the global demand of the export, is the variable of Iran’s exporting supply factor, after which the same is true for the exporting price in long-term.
    Keywords: Vector Auto Regression, Pistachios, demand, export, supply
  • Roghaye Zahedia*, Mehrnoosh Abdollahi, Mohammad Reza Nazari, Maryam Asadpour Page 43
    In this paper, meanwhile introducing seasonal unit root test HEGY, we used this test for determining seasonal and non-seasonal unit roots of retail price time series for four of meat products: chicken, salmon, shrimp and beef. For this purpose, the monthly data on retail prices of these products are used across the country for the years 1380-86. The results showed that all price series except chicken meat retail price besides the unit root at zero frequency, have unit root in one or several unit root in seasonal frequencies besides being the result of nonstationary random seasonal process in all series confirm that the prosper difference filter for their stationary are different from seasonal difference filters that was proposed in box and jenkinz approach. Based on HEGY test, traditional methods in experimental studies because use of all the roots of the seasonal (default seasonal roots at all frequencies), causing loss of series inner information and making stipulation bias. This study seeks the time series of monthly behavior in each seasonal frequency separately by HEGY test rather than the default placement of unit roots at all frequencies of occurrence will avoid illusory results.
    Keywords: components, seasonal, nonstationary random process, seasonal, seasonal unit root tests, the meat products
  • Abbas Abdeshahi, Morteza Taki, Mohammad Reza Golabi, Meisam Haddad* Page 57
    In this study the efficiency of wheat crop in Mahyar plain was investigated using data envelope analysis (DEA) method. The necessary data were collected from 100 wheat farms. The results indicated that, consumed water with 79.5% and labor force with 0.24% have the most and the least share of energy consumption respectively. Energy productivity, net added energy and output to input energy ratio in this crop were estimated 0.048, 79.34 and 1.63 respectively. The results of data envelope analysis showed that in constant return to scale model 23% and in variable return to scale model 36% of producers have efficiency of 100% and the other producers have different degrees of inefficiency. Mean of technical efficiency, net technical efficiency and scale efficiency were estimated 90.26%, 95.14% and 94.43% respectively. Also the average of technical efficiency of inefficient units was calculated about 87% based on constant return to scale model. Therefore 13% of inputs can be saved by increasing the efficiency of these units.
    Keywords: Data Envelope Analysis, energy efficiency, efficient units, technical efficiency, Mahyar plain of Shahreza
  • Mohamadreza Kohansal, Somayyeh Naghavi* Page 75
    Increasing environmental degradation in recent years, have been proposed the investigating relationship between the level of economic activities and Environmental indicators. The objective of this study is to investigate the impact of agricultural technologies on carbon emissions in Asian countries by using of panel data method for annual data from 2000-2010.The results show that among all the agricultural technologies indicators, Agricultural Mechanization variable has largest effect and Agricultural irrigated land has least impact on carbon emissions. For Every one percent crease The use of mechanization, carbon emissions rises to 0/19 %.Also for Every one percent crease in land under irrigation carbon emissions rises to 0/01 %. Therefore, In line with the results of this study suggest it should be used machines with High productivity. When the development of agricultural technologies In addition to the goal of increasing production in the agriculture sector, will also be considered the impact the development of agricultural technologies on carbon dioxide emissions.
    Keywords: carbon dioxide, agricultural technologies, Panel data
  • Amin Arjomandi*, Hossein Mehrabi Boshrabadi Page 87
    Cropping pattern as one of the key factors in development of the agriculture sector has a prominent role, especially for those developing countries which faced with the increasing population, high demand and a relative improvement in living standards. Therefore, this study investigated the substitution and expansion effects of the cropping pattern change on the crop Production in Iranian agriculture during the period 1982-83 to 2008-09. Results indicated that despite the 50 percent dominance of wheat on the total cropped area, there was a tendency toward cultivation of crops such as corn, oilseeds and some high consumption crops like legumes and vegetables. These changes were affected by both substitution and expansion effects, so that the 58.7 percent of the change in the cropped area was due to the expansion effect and the rest of the 43.1 percent was due to the substitution effect. Calculating the Herfindal index as a measurement of the diversification level and its relation with the production and yields of the crops, it was indicated no relationship between the current diversification level and the available increase in production and yields of the crops which is not unacceptable due to the high area under wheat cultivation. Therefore, it was recommended to extend diversification through increasing yields of wheat and other crops.
    Keywords: cropping pattern, substitution, expansion effects, Herfindal index, crops
  • Maryam Eskandarzadeh*, Abdolrahman Rasekh Page 105
    One of the important problems in economic is estimating a production function.but one of the problems associated with the estimation of production function is that crop-specific input levels are generally not available. The purpose of this study is to estimate the input allocation in crops during 1375-84 in Iran. Using the general maximum Entropy approach.When there aren’t any information about parameters and can’t be estimated by standard techniques this method can solve this problem. In this study this method has been used to estimate of each crop production function at Province level, while the shre of land is available for each crop at Province, but the share of other inputs are only available at province level. The results present the input elasticities have changed over time and in the grain crops machinery input elasticity in 1379 and 1380 is fix. The average share of inputs per crops level in during 1375-1384 shows that the share of labor input in grain crops level and machinery input in cereals level are maximum.
    Keywords: Entropy, General Maximum Entropy, Production Function, Elasticity