فهرست مطالب

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال نهم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • افسانه نیکوکار صفحات 1-29
    در بازارهای همگرا، شوک های قیمتی در یک بازار، در بازارهای دیگر پاسخ داده می شود. در این شرایط، تفاوت قیمت کالاهای همگن در بازارها ناشی از هزینه های حمل ونقل است. بررسی انتقال مکانی قیمت در بازار یک کالا، یکی از روش های مطالعه همگرایی بازارهاست. فرآیند انتقال مکانی قیمت پسته با این دیدگاه و در چارچوب الگوهای آستانه ای انتقال قیمت مورد مطالعه قرار گرفت. در این مطالعه با استفاده از داده های ماهانه شاخص قیمت خرده فروشی پسته در دوره 92-1386 الگوهای آستانه ای انتقال قیمت از استان تولیدکننده (کرمان) به استان های مصرف کننده (سایر استان های کشور) برآورد شد. نتایج نشان داد که انتقال قیمت در بیشتر استان های کشور، در کوتاه مدت نامتقارن مثبت است و عوامل بازاریابی از تفاوت در سرعت همگرایی بازارها در هنگام افزایش ها و کاهش های قیمت در بازار مبدا، منافع اضافی کسب می کنند و مصرف کنندگان زیان می بینند. اما در مجموع بازارها در بلندمدت همگرا هستند و عدم تقارن بلندمدت در انتقال قیمت ها وجود ندارد. با توجه به ساختار نزدیک به رقابتی بازار پسته در سطح خرده فروشی، انتقال نامتقارن قیمت ها احتمالا ناشی از تورم عمومی قیمت ها، مدیریت موجودی انبار، هزینه های تعدیل قیمت ها و اطلاعات نامتقارن است. بنابراین اتخاذ سیاست های ضدتورمی، فراهم آوری سیستم های اطلاعات بازار و ایجاد بازار بورس به همگرایی بیشتر بازارها و انتقال متقارن قیمت ها کمک می کند.
    کلیدواژگان: انتقال مکانی قیمت، ایران، پسته، بازارهای همگرا، الگوی تصحیح خطای آستانه ای
  • ابوذر پرهیزکاری، سعید یزدانی، محسن شوکت فدایی، غلامرضا یاوری صفحات 31-56
    هدف اصلی مطالعه حاضر شبیه سازی پاسخ کشاورزان به سیاست افزایش قیمت محصولات کشاورزی در توابع استان قزوین می باشد. بدین منظور، محصول ذرت دانه ای در شهرستان البرز و گوجه فرنگی در شهرستان آبیک که دارای نوسانات بالایی در قیمت بازاری می باشند، مورد بررسی قرار گرفتند. برای تحقق این هدف، از یک سیستم مدل سازی اقتصادی مشتمل بر مدل برنامه ریزی ریاضی مثبت (PMP) و توابع تولید منطقه ای محصولات کشاورزی (SWAP) استفاده شد. در ادامه، واکنش کشاورزان نسبت به سیاست افزایش قیمت محصولات کشاورزی تحت سناریوهای 10، 20، 30، 40 و 50 درصد شبیه سازی شد و تغییرات بوجود آمده در الگوی کشت و سود ناخالص کشاورزان تحلیل و ارزیابی گردید. داده های موردنیاز مربوط به سال 91-1390 بودکه با مراجعه مستقیم به ادارات ذیربط در استان قزوین جمع آوری شد. برای حل مدل از نرم افزار GAMSنسخه 5/23 استفاده شد. نتایج نشان داد که با افزایش قیمت گوجه فرنگی و ذرت دانه ای، کشاورزان شهرستان های آبیک و البرز برای دستیابی به سود بیشتر به افزایش سطح زیرکشت این محصولات تمایل پیدا می کنند و از سطح زیرکشت محصولات با بازده کمتر (گندم و جوآبی) می کاهند. همچنین، نتایج نشان داد که تحت سناریوهای 10 تا 50 درصد، با افزایش قیمت گوجه فرنگی سود ناخالص کشاورزان آبیک 18/4 تا 39/20 درصد و با افزایش قیمت ذرت دانه ای سود ناخالص کشاورزان شهرستان البرز 02/3 تا 4/19 درصد افزایش می-یابد. در پایان به منظور اثربخشی سیاست افزایش قیمت محصولات کشاورزی، بکارگیری سیاست های مکمل در بخش عرضه نهاده ها و محصولات و سیاست های کمکی در بخش منابع آب به صورت همزمان با این سیاست پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: مدل سازی اقتصادی، برنامه ریزی ریاضی مثبت، توابع تولید منطقه ای، قیمت گذاری محصولات کشاورزی، سود ناخالص کشاورزان
  • سید صفدر حسینی، نورمحمد آبیار، حبیب الله سلامی، غلامرضا پیکانی صفحات 57-74
    در دهه های اخیر سرمایه گذاری در تحقیقات کشاورزی کشورهای رو به توسعه کاهش یافته و نظام های تحقیقات کشاورزی در این کشورها از جمله ایران با چالش تامین مالی نیازهای پژوهشی مواجه شده اند. در چنین شرایطی تامین مالی این نوع تحقیقات مستلزم ارائه شواهد مستند از منافع آن به سیاستگذاران و برنامه ریزان اقتصادی خواهد بود. بدون مستندسازی شفاف و متقاعدکننده منافع، تحقیقات کشاورزی حمایت مالی پایدار را کسب نخواهد کرد. لذا این تحقیق برای برآورد منافع تحقیقات بهنژادی تحت شرایط ریسک در سه پهنه اقلیمی-کشاورزی مرکزی خشک، دشت ساحلی خزری و شمال غربی ایران انجام شده است که نتایج آن ضمن ایجاد آگاهی، می تواند مجموعه سیاست-گذاری و برنامه ریزی اقتصادی کشور را برای حمایت شایسته از تحقیقات کشاورزی متقاعد و مجاب نماید. برای انجام این تحقیق از الگوی مازاد اقتصادی پیش از اجرا استفاده شده است که می تواند خروجی های مفید و موثر برای استنتاج منافع تحقیقات تولید کند. بر اساس یافته ها، تحقیقات بهنژادی هر سه پهنه، علیرغم عدم حتمیت و ریسک فعالیت های کشاورزی از نرخ بازده 17 تا 70 درصد برخوردار هستند. لذا کاربست فن آوری ( بذر و نهال اصلاح شده) منتج از آن ها می تواند در افزایش تولید و عرضه محصولات راهبردی کشاورزی نقش اساسی ایفا نماید. این شواهد بر ضرورت حمایت و تامین مالی تحقیقات کشاورزی به ویژه تحقیقات به نژادی تاکید دارد.
    کلیدواژگان: تحقیقات بهنژادی، ارزیابی پیش از اجرا، ریسک، پهنه های اقلیمی، کشاورزی، شبیه سازی
  • رضا هزاره، ناصر شاهنوشی، حسین محمدی، سید مهدی سقاییان صفحات 75-96
    نوسانات قیمت مواد غذایی و اثر گذاری آن به امنیت غذایی و رفاه جامعه منجر به علاقه مندی اقتصاددانان به بررسی عوامل موثر بر قیمت مواد غذایی گردیده است، به طوری که شناسایی این عوامل می تواند ابزار مناسبی جهت برنامه ریزی های صحیح در راستای کنترل تبعات منفی این تغییرات بر رفاه جامعه باشد، بنابراین این مطالعه به بررسی تاثیر متغیرهای اقتصادی بر شاخص قیمت مواد غذایی در کشورهای صادرکننده و واردکننده نفت در بازه زمانی 2013-2000 در قالب داده های ماهانه پرداخته است. برای این منظور از الگوی خود رگرسیون برداری داده های پانل استفاده شده است. برآورد ضرایب الگوی تحقیق نشان می دهد، وقفه های قیمت نفت در کشورهای صادرکننده نفت بیشترین تاثیر را بر قیمت مواد غذایی در مقایسه با کشورهای واردکننده نفت دارد. از سوی دیگر نتایج مربوط به توابع عکس العمل آنی نشان می دهد، شوک های مواد غذایی و نرخ بهره دارای اثر موقتی و شوک-های نرخ ارز، قیمت کود شیمیایی و قیمت نفت دارای اثرات دائمی بر قیمت مواد غذایی هستند. همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد، شوک های قیمت مواد غذایی در هر دو گروه از کشورها بیش از 90 درصد از نوسانات قیمت مواد غذایی را توضیح می دهد.
    کلیدواژگان: قیمت نفت، نرخ ارز، خود رگرسیون برداری داده های پانل، شاخص قیمت مواد غذایی
  • محمد قهرمان زاده، محمدباقر ضیایی، اسماعیل پیش بهار، قادر دشتی صفحات 97-119
    در مطالعه حاضر سعی شده است اثر افزایش قیمت مواد غذایی بر رفاه خانوارهای شهری ایرانی و در بین دهک های درآمدی در سال های 90-1388 اندازه گیری و تحلیل شود. برای این منظور سیستم تقاضای تقریبا ایده آل درجه دوم برای نه گروه اصلی مواد غذایی در کشور برای هر یک از دهک های درآمدی در سال های 1388 و 1390 برآورد گردید. نتایج حاصل از کشش های درآمدی برای کل خانوارهای شهری نشان داد که گروه-های غلات، لبنیات و تخم پرندگان، سبزی و حبوبات، ادویه ها و آشامیدنی ها ضروری و گروه های گوشت، روغن-ها، میوه ها و خشکبار و قند و شکر و مرباها کالاهای لوکس محسوب می شوند. در نهایت با بکارگیری کشش-های تقاضای هیکس بدست آمده، اثرات رفاهی ناشی از افزایش قیمت مواد غذایی با استفاده از شاخص رفاه تغییرات جبرانی (CV) محاسبه شد. نتایج مطالعه نشان داد افزایش قیمت مواد غذایی رفاه کلیه خانوارهای شهری ایرانی را کاهش داده است. به طور نسبی از مخارج کل خانوارهای دهک اول در طی دوره 90-1388، 63/19 درصد از درآمد اولیه خویش را به سبب افزایش قیمت مواد غذایی از دست داده اند. در صورتی که همین نسبت برای خانوارهای دهک دهم 254/7 درصد از درآمد اولیه شان بوده است. ملاحظه می شود رفاه از دست رفته برای خانوارهای فقیر به مراتب بیشتر از خانوارهای ثروتمند بوده است و این در حالی است خانوارهای فقیر بخش بزرگی از درامد خود را صرف خرید مواد غذایی می نمایند. بنابراین لازم است تا سیاستگذاران اقتصادی حمایت بیشتری از خانوارهای دهک های پایین درآمدی بعمل آورند.
    کلیدواژگان: افزایش قیمت مواد غذایی، اثرات رفاهی، معیار تغییرات جبرانی (CV)، تابع تقاضای QUAIDS، دهک های درآمدی
  • شیوا سلطانی، سید حبیب الله موسوی صفحات 121-149
    در مطالعه ی حاضر، راهبرد کم آبیاری به عنوان راه حلی پایدار جهت مقابله با آثار تغییر اقلیم در دشت همدان- بهار مورد تحلیل قرار گرفت. بدین منظور در ابتدا آثار تغییرات دما، بارش و سطح انتشار CO2، بر الگوی کشت در چهار بعد اقتصادی، فیزیولوژی، هیدرولوژی و هواشناسی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش سطح انتشار دی اکسید کربن و تغییرات اقلیمی ناشی از آن، از طریق کاهش عملکرد محصولات کشاورزی و نیز کاهش بیلان آب های زیرزمینی، دارای آثار منفی بر الگوی کشت منطقه است و در بدبینانه ترین پیش بینی، کاهش سود ناخالص بخش کشاورزی دشت به میزان 169 میلیارد ریال، کاهش موجودی آب زیرزمینی به میزان 11 درصد و افزایش ارزش اقتصادی نهاده ی آب به میزان 21 درصد را تا سال 2040 در پی خواهد داشت. هم چنین نتایج نشان داد که از طریق اعمال سیاست 5 درصد کم آبیاری بهینه در کشت محصولات آب بر و نیز استفاده از فناوری های نوین آبیاری، جبران زیان مذکور امکان پذیر خواهد بود.
    کلیدواژگان: کم آبیاری، دی اکسید کربن، تغییرات اقلیم، منابع آب زیرزمینی، ارزش اقتصادی آب
  • حسن یگانه، حامد رفیعی، ایرج صالح، احمد بازگیر صفحات 151-175
    حوزه آبخیز سد تهم به عنوان یکی از جاذبه های اکوتوریستی و ژئوتوریستی استان زنجان، از مناطق مهم گردشگری منطقه می باشد. لذا مطالعه ارزش تفریحی آن می تواند در پیش بینی نیازها و رفع کمبودها و توسعه گردشگری در منطقه موثر باشد. هدف این پژوهش برآورد ارزش تفریحی حوزه آبخیز سد تهم با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط است. برای بررسی عوامل موثر بر میزان تمایل به پرداخت افراد، الگوی لوجیت به روش حداکثر راستنمایی برآورد گردید. روش استخراج پیشنهاد روش دوگانه - دوبعدی است. داده های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری با 181 بازدیدکننده از منطقه مذکور جمع آوری گردید. براساس نتایج مدل مورد استفاده در تعیین عوامل موثر بر میزان ارزش تفرجی منطقه، متغیرهای تعداد بازدید در سال، تحصیلات، درآمد فرد، بومی بودن و میزان پیشنهاد معنی دار شده است و از عوامل موثر در میزان WTP بازدیدکنندگان برای استفاده از مراتع منطقه می باشند. در این مطالعه، متوسط WTP به عنوان قیمت ورودیه برای هر بازدیدکننده جهت استفاده از مراتع حوزه آبخیز تهم 6266 ریال بدست آمده است. همچنین ارزش تفریحی سالانه این منطقه 39083 ریال در هکتار و ارزش کل تفریحی آن 539062303 ریال برآورد شده، که نشان دهنده توجه بازدیدکنندگان به منابع تفریحی منطقه مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری مشروط، الگوی لوجیت، تمایل به پرداخت، تهم، ارزش تفریحی
  • حمید امیرنژاد، محمد زرگرطالبی، محمدعلی روشن فر صفحات 177-195
    طی دهه های اخیر، همگام با افزایش اهمیت مسائل محیط زیستی، تمامی کشورها تلاش می کنند با برنامه ریزی صحیح و به کارگیری روش های مناسب، نه تنها به اهداف اقتصادی خود دست یابند، بلکه آسیب های محیط زیستی ناشی از رشد اقتصادی را نیز به حداقل برسانند. تحقق این امر بدون اطلاع از چگونگی رابطه ی بین فعالیت های اقتصادی با آلودگی محیط زیست و تاثیرات متقابل بین آن ها میسر نمی باشد. در این مطالعه، روابط کوتاه مدت و بلندمدت بین مصرف انرژی، انتشار دی اکسید کربن (به عنوان شاخص آلودگی محیط زیستی) با استفاده از داده های سال های 1390-1353 در ایران با استفاده از روش اقتصادسنجی خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی (ARDL) مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج این مطالعه وجود رابطه بلندمدت بین متغیرهای تخریب محیط زیست و مصرف انرژی و انتشار دی اکسید کربن تایید شد. همچنین رابطه مثبت و معنی داری در بلندمدت بین متغیرهای انتشار دی اکسید کربن و مصرف انرژی با تخریب محیط زیست بدست آمده است. انتشار دی اکسید کربن تاثیرگذارترین متغیر بر تخریب محیط زیست تشخیص داده شد به طوری که با افزایش یک درصدی در انتشار دی اکسید کربن، تخریب محیط زیست حدود 27/2 درصد افزایش می یابد. همچنین ضریب تصحیح خطا نشان داد که 52/0 از شوک وارد شده در کوتاه مدت به سمت رابطه بلندمدت اصلاح می گردد. لذا، حدود 2 سال طول می کشد تا یک عدم تعادل در کوتاه-مدت به سمت بلندمدت تعدیل شود.
    کلیدواژگان: انتشار دی اکسید کربن، مصرف انرژی، تخریب محیط زیست، الگوی خود رگرسیونی با وقفه های توزیعی
  • آرش دوراندیش، مسعود حسین زاده، زهرا نعمت الهی صفحات 197-219
    با توجه به ارزش بالای غذایی آبزیان و اهمیت مصرف آن در سلامت افراد و جامعه، مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر مصرف آبزیان در شهر مشهد انجام شده است. بدین منظور اطلاعات مصرفی 150 خانوار مشهدی با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی جمع آوری و نتایج با استفاده از مدل های Double-Hurdle و دومرحله ای هکمن مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مطالعه نشان داد، جمعیت خانوار، سطح تحصیلات، تعداد افراد زیر 10سال، درآمد، فاکتورهای مرتبط با سلیقه، دسترسی به آبزیان، دانش روش های تهیه و طبخ آبزیان و فاکتورهای مرتبط با بهداشت و سلامت آبزیان، بر تصمیم خانوار جهت مصرف آبزیان موثرند. همچنین بر اساس مدلDouble- Hurdle ، سطح تحصیلات، درآمد، شغل سرپرست خانوار، منطقه مسکونی، فاکتورهای مرتبط با سلیقه، دانش تهیه و طبخ آبزیان و بهداشت و سلامت آبزیان، اقدام خانوارها جهت مصرف آبزیان را را تحت تاثیر قرار می دهند. با توجه به نتایج به دست آمده و برتری مدل Double- Hurdle در مطالعه حاضر، این روش به عنوان روشی جایگزین، جهت استفاده در مطالعات کاربردی توصیه می شود
    کلیدواژگان: مصرف، آبزیان، مدل Double، Hurdle، روش دو مرحله ای هکمن، شهر مشهد
  • محمد قربانی، اهون کاسب، علیرضا کرباسی، محمدرضا کهنسال صفحات 221-245
    در چند سال اخیر نحوه نگرش به موضوع انرژی در ایران تغییر یافته است، تجدیدناپذیری انرژی های فسیلی و از سوی دیگر افزایش مداوم قیمت ها و اجرای طرح هایی همچون هدفمند کردن یارانه ها، دولت ها را بر آن داشته است که به سوی مجموعه ای از انرژی های نو حرکت کنند. اتخاذ و توسعه سیاست ها و راهبردهای مناسب برای سرمایه گذاری در انرژی های تجدیدپذیر، به تجزیه و تحلیل مزایای سرمایه گذاری در آن بر اساس تمایل به پرداخت خانوارها نیاز دارد. این مقاله با استفاده از اطلاعات مقطع زمانی سال 1393 مربوط به 250 خانوار و 4518 مشاهده از استان خراسان رضوی و به کارگیری آزمون انتخاب و مدل لاجیت متداخل به ارزش گذاری ویژگی های سرمایه گذاری در انرژی های تجدیدپذیر پرداخته است. برآورد مدل لاجیت متداخل با متغیرهای اقتصادی- اجتماعی نشان داد، که سن، مالکیت مسکن و داشتن خودرو بر میزان تمایل به پرداخت ها تاثیر مثبت و معنی داری دارد. هم چنین خانوارهای شهری برای کاهش آلودگی هوا و افزایش اشتغال زایی ارزش بیشتری قائل هستند. آنها برای این دو ویژگی به ترتیب تمایل به پرداخت ماهانه ای برابر 48033 و 34947 ریال دارند. از طرفی برای تاثیرات چشم اندازی ارزش زیادی قائل نیستند و تمایل به پرداخت ماهانه ای برابر 1669 ریال برای آن دارند. با توجه به یافته ها، اجرای مطالعه به صورت جامع تر در ایران و به صورت دوره های زمانی 3 تا4 ساله برای بررسی سیاست های اجرا شده در خصوص انرژی های تجدیدپذیر پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: انرژی های تجدیدپذیر، آزمون انتخاب، لاجیت متداخل
|
  • Afsaneh Nikoukar Pages 1-29
    In integrated markets, price shocks in one market are answered in the other markets. Under these conditions, price differences of homogenous commodities in various markets arise from transit costs. Survey of spatial price transmission is one of the methods for studying market integration. With this point of view, spatial price transmission process of pistachio is studied in threshold price transmission models framework. Threshold price transmission models from producer province (Kerman) to consumer provinces (the other provinces of Iran) were estimated by using monthly retail price index data of pistachio for March 2007 to February 2013 period. The results showed that there is positive asymmetric price transmission in the most provinces of country in short-run and marketing agents gain extra benefits and consumers loss from different speed of market integration when price decreases compared with when price increases. But at the whole, markets are integrated in long-run and there is no long-run asymmetric price transmission. With attention to the almost competitive structure of pistachio market at retail level, asymmetric price transmission probably arise from inflation, inventory management, adjustment costs and asymmetric information. Thus, ant inflation policies, assembling market information systems and creating stock market help to the symmetric price transmission and more integrated markets.
    Keywords: Spatial Price Transmission, IRAN, Pistachio, Market integration, Threshold Error Correction Model
  • Pages 31-56
    The main objective of this study is to simulate farmers’s response to the increasing prices of agricultural products policy in the cites of Qazvin province. The corn in city of Alborz and tomatoes in city of Abyek that have high volatility in the market price were studied. To achieve this goal, an economic modeling system consists of the Positive Mathematical Programming and State Wide Agricultural Production Function was used. In following the farmers’s response to the increasing prices of agricultural products policy under the scenarios 10, 20, 30, 40 and 50 percent was simulated and created changes in cropping pattern and farmer's gross profit were analyzed. The required data were related to the year 2011-2012 that with referring directly to the relevant organizations in Qazvin province were collected. The results showed that with increase in the price of tomatoes and corn, farmers cites of Abyek and Albrz tends to increase the acreage of these crops to achieve the more profits and decreases the acreage of products with lower returns. Also, the results showed that increases the farmer's gross profit of Abyek 4/18 to 20/39 percent with increasing the price of tomato and increases farmer's gross profit of Alborz 3/02 to 19/4 percent with increasing the price of corn. To effectiveness of the increasing prices of agricultural products policy, the use of supplementation policies in the supply side of inputs and products and also the use of auxiliary policies in the water resources side simultaneously with this police were proposed.
    Keywords: Economic Modeling, Positive Mathematical Programming, Regional Production Function, Pricesing of Agricultural Products, Farmer's Gross Profit
  • S.S.Hossini, N.M.Abyar, S.Salami, R.Peykani Pages 57-74
    Agricultural research systems in the public sector of developing countries have entered the era of resource scarcity. Therefor financing and support economic policy makers from this research will be required to provide documentary evidence.Without specific and convincing evidences of benefits, Agricultural research can not receive sustainable funding supports. This research has been conducted in order to assessment of potential benefits of breeding research in three agro-climatic zones of Iran. Results while creating awareness can convince and persuade the policy making and planning system to support agricultural research. In order to conducting this research, has been used from economic surplus model that can offer useful and effective outputs from potential benefits of research. Based on findings, most of breeding research have acceptable economic benefits and can play a fundamental role increasing production and supply of agricultural products. This finding emphasis on necessary support and funding of agricultural research and its uncertainty management in farmers conditions that apply research technologies.
  • Reza Hezareh, Naser Shahnousi, Hossein Mohammadi, Seyed Mehdi Saghaian Pages 75-96
    Fluctuation in food price and its effect on food security and society welfare has led economists to be interested in evaluating factors affecting the food price; Identifying these factors is an appropriate approach to reduce the negative consequences of such a fluctuation. The aim of this study was to evaluate the effect of economic variables on the food price index of oil exporting and importing countries during 2000 to 2013. The monthly data was provided for this period. For this purpose, in this study was used of Panel vector autoregressive models. Regression model coefficients revealed the effect of oil price lags on the food price to be more obvious in exporting countries in comparison to those of importing ones. On the other side, the results of impulse response function showed that food price and interesting rate shocks had a transitory effect, while oil price, fertilizer price and exchange rate shocks had permanent effects on the food price. In addition, the results suggested the food price shocks to consist more than 90% of fluctuation in both exporting and importing countries.
    Keywords: Oil Price, exchange rate, Panel Var, Commodity Food Price
  • Mohammad Ghahremanzadeh, Mohammad Bagher Ziaei, Esmaeil Pishbahar, Ghader Dashti Pages 97-119
    The objective of the study is to measure welfare effects of food price on Iranian urban households within 10 income deciles between 2009 and 2012. Food consumption behavior in Iran is analyzed by estimating a complete food demand system using Quadratic Almost Ideal Demand System (QUAIDS) with considering homogeneity and symmetric conditionsfor 9 major food groups for each income deciles.The elasticity coefficients derived from QUAIDS were used to evaluate the distributional impacts of the relative food price changes in terms of Compensated Variations (CV). Based on our estimates, the food groups of cereals, dairy products, vegetable and pulses, Potables and Spices are necessary goods, as their budget elasticity is positive and below one at the same time. Meat, edible oils, fruits and dried fruits and Sugary products are luxury goods, with income elasticity above one. Results showed that all urban households groups, suffered welfare loses from rise in the food prices during 2009 and 2012. In addition for households in the lower deciles need the greatest relative amount of new income to return to pre-reform consumption levels and, indeed, this amount declines monotonically as household expenditures increase. Also the relative loss of poorest urban households is about threefold than the loss of richest households, which demonstrates the vulnerability of these households to food price increases. Consequently, it is essential that the policy makers support the poor households.
    Keywords: Welfare Effects, Food price raise, Deciles of consumption, QUAIDS, Compensated Variation (CV)
  • Shiva Soltani, Seyed Habibollah Mosavi Pages 121-149
    In this study, deficit irrigation strategy as a lasting solution to deal with the effects of climate change in Hamedan-Bahar plain, were examined. For this purpose, at first, the effects of changes in temperature, precipitation and the release of CO2 on cropping pattern in four economic, physiology, hydrology and meteorology dimensions were analyzed. The results indicated that increased levels of carbon dioxide emissions and the climate changes, by reducing yield of agricultural crops and reduce groundwater balance, have negative effects on cropping pattern and in the most pessimistic prediction, reduce the amount of the agricultural value added about 169 billion Rials, reduce the amount of groundwater resources the extent of 11 percent and increase the economic value of water by 21 percent will be followed by 2040 in Hamedan-Bahar plain. However, the mentioned lose will be offset with the policy of 5% optimal deficit irrigation and the use of modern irrigation technologies.
    Keywords: Deficit irrigation, Carbon dioxide, climate changes, groundwater resources, economic value of water
  • Hassan Yeganeh, Hamed Rafiee, Iraj Saleh, Ahmad Bazgir Pages 151-175
    Taham watershed as one of ecotourism attractions and geo-tourism in Zanjan province is an important zone of tourist. Thus, study of recreational value can be effective in predicting needs and shortages and tourism development in the region. The aim of this research is the estimation of recreational value of Taham watershed and measurment of individual’s willingness to pay (WTP) based on contingent valuation method (CVM) and dichotomous choice (DC). Required data were gathered through 181 viditors in the zone. The results showed that annual variables of visit number, education, income, indigenous persons and bid mount are significant and effective factors on WTP. The mean of WTP for recreational value of this rangeland is 6266 Rials for per per visitor and total recreational value of rangeland is annually about 539062303 Rials that visitors that it shows the visitors attention to the recreational resources in the zone.
    Keywords: Rangelands of Taham watershed, Recreational value, Contingent valuation, Willingness to pay, Logit model
  • Hamid Amirnejad, Mohammad Zargartalebi, Mohammad Ali Roshanfar Pages 177-195
    During recent decades, the importance of environmental issues, all countries are trying to plan properly and using appropriate methods, not only to achieve their economic goals, but also to minimize the environmental damage caused by economic growth. Accomplish this without the knowledge of the relationship between economic activity and environmental pollution and the interplay between them is not possible and the problem for developing countries such as Iran, which is still in the early stages of economic development, has become more important. In this paper, short-run and long-run relationship between energy consumption, carbon dioxide emissions (as an indicator of environmental pollution), using data from 1974-2011 of Iran were studied. To investigate the relationship between the variables, the econometric regression methods Distributed Lag (ARDL) were used. The results showed that carbon dioxide emission relative to environmental degradation and its value in the long-run elastic 2.27. According to the results of variable energy consumption and carbon dioxide emissions significant positive and a long-term relationship with environmental degradation. In this case, the increase of energy consumption and carbon dioxide emissions further, environmental degradation is more; the comparison results show that short-run and long-term relationships Energy consumption in the short term greater impact on environmental degradation and destruction of carbon dioxide emissions in the long-run have a greater impact on the environment. The results show that the imbalance short term after two terms are moderated.
    Keywords: Carbon Dioxide Emissions, Energy Consumption, Environmental Degradation, Auto Regressive Distributed Lags
  • Arash Dourandish, Masud Hosseinzade, Zahra Nematollahi Pages 197-219
    Due to the high value of sea foods and importance usage of them in individual and social health, the present study was designed to investigate on the effective factors in aquatic consumption in Mashhad. The consumption information of 150 Mashhadian households that collected by random sampling has been used. The results have analyzed using Heckman’s two-stage model and Double- Hurdle model. The results showed that, household population, education level of households’ administrator, number of persons under 10 years old, income, factors related to taste, access to fish, knowledge of methods to preparing and cooking aquatic and health-related factors, are important for household to consumption of aquatic. Due to the results of Double-Hurdle model, Education, income, occupation of households’ administrator, residential area, Factors associated with taste, knowledge of methods to preparing and cooking aquatic and aquatic health, have the significant effects on Action with households to consume aquatic. According to the results and Double- Hurdle model excellence in this study, this method is recommended as an alternative method for use in studies.
    Keywords: consumption, aquatic, Double, Hurdle model, Heckman two, stage method, Mashhad
  • Ahvan Kaseb, Mohammad Ghorbani, Alireza Karbasi, Mohammad Reza Pages 221-245
    In recent years, attitude to energy issue have been changed in Iran. The nonrenewable fossil energy and the other hand a steady rise of prices and implementation plans such as “Targeting subsidies” have been forced governments to turn to new energies collection. Adoption and development of appropriate policies and strategies for investment on renewable energies need to analyse of investment advantages on it according to household's willingness to pay. This paper carried out to valuate the investment’s attributes in the renewable energies using a cross sectional data of 250 households and 4518 observations in 2014 from the Khorasan Razavi province and applying the choice experiment and nested logit model. Nested logit model estimation with socio-economic variables showed that age, house's ownership and having car have positive and significant effect on the level of willingness to pay. Also, decreasing air pollution and increasing of employment is worth more for urban households. They have willingness to pay equal 48033 and 34947 Rials per month to air pollution and employment, respectively. On the other hands, they have not value to landscape impacts and have willingness to pay equivalent1669 Rials per month to it. Regard to results, execution of this study as a complete plan in a periodically (3-4 year) in Iran to study of executed policies about renewable energies has suggested.
    Keywords: Choice Experiment, Renewable energy, Nested logit