فهرست مطالب

Medical Laboratory Journal - Volume:1 Issue: 1, 2008

Medical Laboratory Journal
Volume:1 Issue: 1, 2008

  • 68 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/10/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محسن محمدیان، عباس صاحبقدم لطفی، دکترمهرداد نصرالله ثابت، نغمه ژاله جو، دکترمرضیه امیریان، مریم بیگلرزاده صفحات 1-4
    زمینه و هدف
    کمبودآلفا-1- آنتی تزیپسین) (AAT با بیماری های ریوی، کبدی و چندین اختلال دیگر همراه است. به همین دلیل این پروتئین دارای اهمیت بالینی بوده، ارزیابی سرمی دقیق آن از دیدگاه تشخیصی مهم می باشد. در این مطالعه سطح سرمی AAT با سه روش الکتروفورز استات سلولز(CAE)، ظرفیت مهاری تریپسین(TIC) و ایمونودیفیوژن شعاعی(SRID) ارزیابی و نتایج حاصله مقایسه شد.
    روش بررسی
    318 نمونه سرم از دانشجویان داوطلب خوابگاه های دانشگاه های تهران تهیه و میزان AAT آن با سه روش CAE، SRID و TIC ارزیابی شد.
    یافته ها
    در روش TIC، SRID و CAE به ترتیب 34، 84 و 112 نمونه غیر طبیعی بود. 201 نمونه با هر دو روش TIC و CAE در محدوده طبیعی و 29 نمونه غیرطبیعی بود. 83 نمونه با روش TIC طبیعی و با روش CAE غیرطبیعی و 5 نمونه با روش TIC غیرطبیعی و با روش CAE طبیعی بود. 227 نمونه با هر دو روش TIC و SRID طبیعی و 27 نمونه غیرطبیعی بود. 57 نمونه با TIC طبیعی و با SRID غیرطبیعی و 7 نمونه با TIC غیرطبیعی و با SRID طبیعی بود. نتایج ارزیابی AAT نشان داد که روش های CAE و SRID در مقایسه با TIC به ترتیب حساسیت 70% و 83% و ویژگی 85% و 90% دارند.
    نتیجه گیری
    هر چند روش CAE و تعیین درصد باند آلفا-1 گلوبولین روشی رایج در آزمایشگاه های بالینی است، از ویژگی و حساسیت بالایی برای ارزیابی AAT برخوردار نمی باشد. روش SRID نیز با اینکه نسبت به روش CAE از ویژگی و حساسیت قابل توجهی برخوردار است ویژگی و حساسیت آن کمتر از روش TIC است. بنابراین روش TICبه عنوان روش ارجح برای ارزیابی AAT سرمی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آلفا، 1، آنتی تریپسین، الکتروفورز استات سلولز، ایمونودیفیوژن شعاعی، ظرفیت مهاری تریپسین
  • عبدالجلال مرجانی، آزاد رضا منصوریان، حمیدرضا جوشقانی، کیومرث حیدری، عبدالجلیل ساریخانی صفحات 5-11
    زمینه و هدف
    قرار گرفتن گلبولهای قرمز در معرض رادیکالهای آزاد منجر به پراکسیداسیون لیپید و همولیز گلبولهای قرمزو تخریب هموگلوبین می گردد. مطالعه حاضر برای بررسی تغییرات سطح پلاسمایی پراکسیداسیون لیپید و فعالیت آنزیمهای سوپراکسیددیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز گلبول قرمز خونهای ذخیره طراحی شده، تا تغییرات کمی و مدت زمان مفید نگهداری و ذخیره خون در آن تعیین گردد.
    روش بررسی
    خون تام از10اهدا کننده خون تهیه شد. تعداد گلبولهایی قرمز خون شمرده شد. سطح پلاسمایی پتاسیم و فعالیت آنزیم لاکتات دهیدروژناز برای تعیین میزان همولیز تعیین گردید. سطح پلاسمایی مالون دی الدئید و فعالیت آنزیمهای سوپراکسیددیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز گلبول قرمز برای تعیین پراکسیداسیون لیپیدو فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان در روزهای 0 - 1 – 3- 5- 7 - 9 - 11 - 13 - 15 - 17 - 19 - 21 23- 25- 27- 29- 31 - 33 اندازه گیری شد.
    یافته ها: سطح پلاسمایی مالون دی الدئید، پتاسیم و فعالیت آنزیم لاکتات دهیدروژناز با توجه به روزهای ذخیره، افزایش یافته، در حالی که فعالیت آنزیمهای سوپراکسیددیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز گلبول قرمز و تعداد گلبولهای قرمز خون کاهش نشان داده است. تغییرات مالون دی الدئید، پتاسیم و فعالیت آنزیمهای لاکتات دهیدروژنازو سوپراکسیددیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز گلبول قرمز و تعداد گلبولهای قرمز خون بترتیب از این قرار می باشد: سطح پلاسمایی مالون دی الدئید، پتاسیم و فعالیت آنزیم لاکتات دهیدروژنازبه طور معنی داری بترتیب در روزهای 9و5و5 افزایش یافته، در حالی که فعالیت آنزیمهای گلوتاتیون پراکسیداز گلبول قرمز،سوپر اکسید دیسموتاز و تعداد گلبولهای قرمز خون بترتیب در روزهای 11،7و29 کاهش نشان داده است.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که افزایش سطح مالون دی الدئید و کاهش فعالیت آنزیمهای سوپر اکسیددیسموناز و گلوتاتیون پراکسیداز می تواند منجر به شروع همولیز گلبولهای قرمز بشود. بنابراین اندازه گیری این فاکتورها قبل از ذخیره سازی خونها می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: پراکسیداسیون لیپید، سوپراکسیددیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز
  • سیدعلی علوی، شهلا مرادی، نوشین میرخشتی، آتوسا قدیری، فاطمه هادیزاده صفحات 12-17
    زمینه و هدف
    همین(Hemin)، ترکیب پورفیرینی از مشتقات هموگلوبین است که خود، ماده پیش ساز در تهیه بقیه مشتقات پورفیرینی هموگلوبین می باشد. این ماده دارای کاربردهای فراوانی در پزشکی می باشد و همچنین ماده اولیه تهیه هماتین است. بر این اساس و با در نظر گرفتن کاربردهای وسیع این دارو در درمان و تشخیص بیماری ها و کاربردهای تحقیقاتی آن، بر آن شدیم تا علاوه بر سنتز این ماده در فاز آزمایشگاهی برای اولین بار در کشور، بهترین روش سنتز همین از ضایعات خونی را با بالاترین میزان بازدهی تعیین نماییم.
    روش بررسی
    در روش اول به خون سیتراته، استیک اسید گلاسیال و کلرید سدیم در دمای بالا اضافه گردید. سپس کریستالهای همین با سرد کردن مخلوط از آن جدا شدو در نهایت محصول بدست آمده توسط طیف سنجی مرئی و طیف سنجی مادون قرمز با نمونه استاندارد مقایسه گشت. علاوه بر این به منظور مقایسه بازدهی، خون سیتراته، خون سیتراته لیز شده با آب مقطر و سلولهای خون سیتراته شسته شده با نرمال سالین، به عنوان ماده اولیه در تهیه همین، مورد استفاده قرار گرفت. در روش دوم، به محلول استرانسیوم در اسید استیک و استون، خون را اضافه نمودیم. پس از رسوب کریستالهای همین، آنها را با استون شسته و خشک کردیم.
    یافته ها
    وضوح گروه های عاملی موجود در نمونه همین در نتایج حاصل از طیف سنجی مادون قرمز، نشان دهنده تولید این ترکیب است. بررسی نتایج طیف سنجی مرئی در مقایسه با نمونه شاهد و همچنین نتایج توزین نمونه ها، موید بازدهی بالای مراحل سنتز و خلوص ترکیبات حاصل از آنهاست. بر اساس نتایج حاصله، تولید همین با استفاده از روش استرانسیوم کلراید از بازدهی وزنی و درجه خلوص بالاتری نسبت به سایر روش های بکار رفته، برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از خون سیتراته بدون تغییر در بافت خون،محصول وزنی بیشتری را در مقایسه با انواع دیگر به دست می دهد. علاوه بر این روش اسید استیک با استفاده از خون سیتراته، بدون نیاز به انجام مراحل اضافی روی خون، روش بهینه برای تولید به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: همین، خون، اسید استیک، استرنسیوم کلراید، استخراج
  • شهناز آرام، ابوالفضل خلیلیان فرد صفحات 18-21
    زمینه و هدف
    علی رغم مراقبتهای دوران بارداری، پره اکلامپسی هنوز یکی از مهمترین علل مرگ و میر و عوارض در مادر و جنین است. در حال حاضر هیچ گونه غربالگری برای پره اکلامپسی وجود نداردکه قابل اعتماد، میسر و مقرون به صرفه باشد. یکی از تستهای بیوشیمیایی ارزان قیمت و قابل دسترس، اندازه گیری اسید اوریک می باشد. هدف از این مطالعه بررسی بیماران پرخطر از نظر پیدایش پره اکلامپسی چند هفته زودتر از پیدایش علائم بالینی آن است.
    روش بررسی
    این مطالعه بر روی 124 زن باردار پر خطر در هفته24-28 حاملگی اجرا شد. بیماران در صورت زایمان قبل از هفته 32 از مطالعه خارج شدند. نمونه گیری به صورت غیر احتمالی آسان از افراد مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر اصفهان اجرا شد. اسید اوریک بیماران در هفته 24-28 حاملگی اندازه گیری شد. افرادی که اسیداوریک بالای 5/4 داشتند، به عنوان بالا و افرادی که اسید اوریک سرم آنها کمتر از 5/4 بود، به عنوان پایین در نظر گرفته شدند.
    یافته ها
    از 124 زنان بارداری که در هفته 24- 28حاملگی اسید اوریک آنها اندازه گیری شد، 20 نفر (1/16 %) مبتلا به پره اکلامپسی شدند و 104 نفر (9/83 %) مبتلا به پره اکلامپسی نشدند.
    39 نفر (4/31 %) دارای اسید اوریک بالای 5/4 و 85 نفر (6/68 %) دارای اسید اوریک کمتر یا مساوی 5/4 بودند. از میان افرادی که دارای اسید اوریک بالای 5/4 بودند، 10 نفر (6/25 %) مبتلا به پره اکلامپسی شدند و 29 نفر (4/74 %) پره اکلامپسی نشدند. در بین افرادی که اسید اوریک کمتر یا مساوی 5/4 داشتند، 10 نفر (8/11 %)به پره اکلامپسی مبتلا شدند و 75 نفر (2/88 %) پره اکلامپسی نشدند.
    نتیجه گیری
    خطر نسبی افزایش اسید اوریک به تنهایی در بروز پره اکلامپسی در هفته24 -28 حاملگی 2/2 محاسبه شد. آزمون chi-square نشان دادکه بین پره اکلامپسی و اسید اوریک بالای 5/4 رابطه معنی داری وجود دارد. (P < 0.05) مسلما بالا بودن اسید اوریک در هفته4 2-28 همراه با سایر عوامل خطر ارزش پیشگویی کننده بیشتری خواهد داشت.
    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، اسید اوریک، حاملگی پرخطر
  • عبدالوهاب مرادی، علیرضا احمدی، سپیده بخشنده نصرت، اسماعیل صانعی مقدم، محسن سعیدی صفحات 22-26
    زمینه و هدف
    ویروس HTLV-1 از خانواده رتروویروسها بوده و بیشترین موارد آلودگی در افرادی مشاهده می شود که بیش از یکبار خون دریافت کرده اند. از آنجاییکه در بین دریافت کنندگان خون، بیماران تالاسمیک نیاز به دریافت مکرر خون دارند، ریسک عفونت به HTLV-1 در آنها بالا می باشد. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی آلودگی به HTLV-1 در بیماران تالاسمیک شهرستان گرگان انجام شده است.
    روش بررسی
    از 181 بیمار تالاسمیک مراجعه کننده به بیمارستان طالقانی گرگان در سالهای83 و 84 خونگیری به عمل آمد. سرمها با روش الیزا از نظر وجود آنتی بادی علیه HTLV بررسی شد و نمونه های مثبت برای تائید مثبت واقعی بودن و تعیین تیپ ویروس با روش و سترن بلات مورد آزمون قرار گرفت.
    یافته ها
    از 181 نفر افراد تالاسمیک، 93 نفر (4/51%) مذکر و بقیه مونث بودند. سن افراد یک تا 25 سال با میانگین سنی 5/6 ± 11/14 بودند. 169 نفر (4/93%) آنها در ماه فقط یکبار پکدسل دریافت می کردند. در تست الیزا از 181 نفر مورد مطالعه 27 نفر(9/14%) از نظر HTLV مثبت شدند ولی با تست وسترن بلات از 27 مورد ا لیزا مثبت فقط 8 نفر (6/29%)مثبت شده و همگی از تیپ HTLV-1 بودند. نتایج نشان می دهد که در کل افراد مورد مطالعه فقط 4/4% نمونه ها از نظر HTLV-1 مثبت بودند.همچنین مشخص گردید که با بالا رفتن سن درصد آلودگی با این ویروس افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که در بیماران تالاسمیک شهرستان گرگان مواردی از آلودگی با HTLV-1 وجود دارد و فراوانی آن با دیگر نقاط ایران همخوانی دارد. برای شناسایی خونهای آلوده در اهدا کنندگان خون مطالعه وسعیتر پیشنهاد می شود تا در نتیجه خطر انتقال عفونت در جامعه بخصوص در گیرندگان خون، از جمله بیماران تالاسمیک، به حداقل برسد.
    کلیدواژگان: HTLV، 1، تالاسمی ماژور، ا لیزا، وسترن بلات، گرگان
  • رضوان نصوحیان، مریم یاوری، علی عجمی، محمود صادقی صفحات 27-32
    زمینه و هدف
    اسهال خونی یکی از بیماری های حاد دستگاه گوارش است که عوامل متنوعی باعث ایجاد آن می شود، تنوع عوامل و بروز مقاومت دارویی، درمان تجربی را با مشکل مواجه می سازد. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی شیگلا در موارد اسهال خونی دراستان اصفهان و نیز بررسی حساسیت دارویی شیگلا های جدا شده صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این بررسی 200مورد نمونه مدفوع ارسالی از شبکه های استان اصفهان به معاونت بهداشتی استان در پاییز سال 85 مورد بررسی باکتری شناسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در34مورد(17 درصد) شیگلا و 1مورد(0.5 درصد) سالمونلا جدا گردید. از 34 مورد شیگلا، 27 مورد(79 درصد) گونه دیسانتری و 5 مورد (15 درصد) گونه فلکسنری و 2 مورد(5 درصد) شیگلا سونیی بودند. موردی از آنتامبا هیستولیتیکا واشرشیا کلی H7:O157 مشاهده نگردید. سیپروفلوکساسین، موثرترین آنتی بیوتیک موردآزمایش بود و هیچ موردی از مقاومت مطلق نسبت به آن دیده نشد.
    نتیجه گیری
    شایع ترین باکتری مولد اسهال خونی در این مطالعه، شیگلاوعمدتا از گونه دیسانتری بوده است. با توجه به این که مقاومت قابل ملاحظه ای نسبت به آنتی بیوتیک های آمپی سیلین، آموکسی کلاو و کوتریمو کساسول مشا هده شد، توصیه می شود از تجویز تجربی (امپریکال) آنها خودداری شود.
    کلیدواژگان: اسهال خونی، شیگلا، سالمونلا، حساسیت میکروبی
  • هادی بزازی، محمد علی رمضانی، مسعود بازوری، مریم عرب احمدی، سید ابوالقاسم محمدی بندارخیلی، عزت الله قائمی صفحات 33-37
    زمینه و هدف
    بیماری های کرونری قلب بسیار شایع هستند. مطالعات متعدد نشان داده اند که بین عفونت با بروز بیماری های کرونری قلب ارتباط وجود دارد، که منجر به ارایه فرضیه عامل عفونی بیماری های قلبی وعروقی شده است.این مطالعه به منظور بررسی ارتباط سندروم حاد کرونری با عفونت هلیکوباکتر پیلوری در شهرستان گرگان اجرا شده است.
    روش بررسی
    این بررسی از نوع موردی شاهدی بود و به صورت مقطعی روی سرم 109 فرد مبتلا به سندرم حاد کرونری و 85 فرد سالم انجام یافت. دو گروه از نظر سن با هم همسان شده بودند. میزان آنتی بادی های سرمی از کلاسهای IgG و IgA در هر دو گروه علیه آنتی ژنهای هلیکوباکترپیلوری به طور مجزا باروش الیزا اندازه گیری شد.
    یافته ها
    فراوانی آنتی بادی از کلاس IgG و IgA در سرم بیماران به ترتیب 2/53 % و 4/51 % و در افراد گروه کنترل 4/62% و 9/32% بود. فراوانی آنتی بادی ضد هلیکوباکتر پیلوری از کلاس IgA در بیماران بالاتر از گروه شاهد بود (p<0.007). همچنین مشخص گردید که فراوانی مواردی که هر دو کلاس IgA و IgG بطور همزمان در سرم افراد یافت می شود، در بیماران مبتلا به سندروم حاد کرونری بیشتر از افراد گروه شاهد می باشد.(P < 0.003)
    نتیجه گیری
    بین حضور همزمان آنتی بادی علیه هلیکوباکتر پیلوری ازهر دو کلاس IgA و IgG در سرم فرد با بیماری های عروق کرونر ارتباط وجود دارد و جستجوی آن در افراد مشکوک می تواند کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: سندرم حاد کرونری، هلیکوباکترپیلوری، آنتی بادی
  • احمد هلاکو، نورامیر مظفری، هما فروهش، محمود خرمالی صفحات 38-42
    زمینه و هدف
    ویبریو پاراهمولیتیکوس یکی از گونه های بیماریزا جنس ویبریو می باشد. این باکتری برای رشد نیاز به نمک دارد و ساکن آب دریاهای شور می باشد. این میکرو ارگانیسم باعث تهوع، استفراغ، دردهای شکمی، تب و اسهال آبکی در انسان می شود. در این مطالعه نمونه های آب برداشت شده از سواحل دریای خزر در استان گلستان از نظر ویبریو پاراهمولیتیکوس بررسی شد.
    روش بررسی
    برای جدا سازی اولیه این گونه ازآب پپتونه قلیائی و محیط کشت TCBS استفاده شد و با تستهای بیوشیمیایی استاندارد تشخیص نهایی حاصل شد.
    یافته ها
    از مجموع 73 نمونه برداشت شده، 32 مورد V. parahaemolyticus جدا شد. 16 مورد از منطقه بندر ترکمن، 10 مورد از منطقه بندر گز و 6 مورد از منطقه گمیشان بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که گونه ویبریو پاراهمولیتیکوس در سواحل دریای خزر به فراوانی یافت می شود.
    کلیدواژگان: انتشار، ویبریو پاراهمولیتیکوس، سواحل جنوب شرقی دریای خزر
  • حشمت الله طاهر خانی، خسرو سرداریان صفحات 43-47
    زمینه و هدف
    ژیاردیا لامبلیا یکی از شایعترین تک یاخته های روده ای انسان در سراسر جهان می باشد. ایزوله های مختلف ژیاردیا آثارمتفاوتی در ایجاد عفونت و بیماری دارند. تظاهرات بالینی عفونت ژیاردیایی به صورت اسهال حاد، سندرم اسهال مزمن و سوء جذب می باشد. هدف مطالعه حاضر تعیین فراوانی و نوع علائم بالینی درافراد ارجاعی آلوده به ژیاردیا لامبلیا به دانشکده پزشکی همدان در طی سالهای1383- 1384بوده است.
    روش بررسی
    نمونه های مدفوع 274 نفر از بیماران مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر همدان طی سالهای84-1383، با استفاده از روش های مستقیم و فرمل- اتر مورد بررسی قرار گرفت. علائم بالینی مشاهده شده در پرسشنامه هایی درج گردید.در پایان اطلاعات مربوط به آزمایشات انگل شناسی و علائم بالینی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه مشخص گردید که 4/20درصد افراد به ژیاردیا آلوده اند(4/55% جنس مذکر و 6/44% جنس مونث) درد شکم (5/46%) شایعترین علامت مشاهده شده، بود. این علامت در گروه های سنی 6-10 ساله و 1 -5 ساله به ترتیب به صورت 8/30درصد و 1/23درصد مشاهده گردید. بعد از درد شکم، اسهال، و استفراغ به ترتیب شایعترین علائم بودند.
    نتیجه گیری
    شایعترین علائم مشاهده شده، در این مطالعه درد شکم می باشد که با علائم دیده شده در سایر مطالعاتی که در نواحی مختلف ایران و جهان شده، همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: ژیاردیا، علائم بالینی، اپیدمیولوژی، همدان
  • مظهر اقبال قریشی، مهدی زنگی آبادی، عادل ابراهیم زاده، محمد رضایی فیروز آبادی، مسعود رودباری صفحات 48-52
    زمینه و هدف
    نقش عوامل قارچی موجود در هوا در ایجاد بیماری های مختلف جلدی، تنفسی و چشمی بویژه در برخی اماکن و اجتماعات بسیار مهم است. هدف از این مطالعه تعیین میزان فراوانی فصلی عوامل قارچی موجود در هوای شهر زاهدان بوده است.
    روش بررسی
    در این بررسی توصیفی مقطعی در فصول مختلف سال 1380 تعداد 1080 نمونه در ساعات مختلف روز از مناطق مختلف شهر بصورت سیستماتیک تهیه و با کشت روی لام و استفاده از محیط (سابورودکستروزآگار) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در 1080 پلیت مورد بررسی 1917 کلنی شمارش شد. شایعترین قارچهای جداشده، آسپرژیلوس (1/41%) پنی سیلیوم (33%)و رایزوپوس (8/6%) بودند. فراوانی عوامل قارچی در ساعات اولیه صبح 5/22درصد، هنگام ظهر 2/38درصد و هنگام غروب 3/39درصد بود.آزمون X2 اختلافی در فراوانی عوامل قارچی در ساعات مختلف شبانه روز نشان نمی دهد. بیشترین فراوانی آلودگی در مناطق تجاری و شلوغ مرکز شهر و بعد از آن در محوطه بیمارستانها مشاهده شد. از نظر فصلی بیشترین جداسازی در تابستان (4/31%) و کمترین آن در فصل زمستان (9/15%) بود. بین فراوانی عوامل قارچی و فصل سال رابطه معنی داری وجود داشت (100/0 P).
    نتیجه گیری
    رعایت بهداشت محیط و بهسازی معابر و ساختمانها بویژه در نقاط پر رفت و آمد و نیز دفع سریع زباله در جهت کاهش آلودگی های قارچی خطرناک ضروری است. بنظر می رسد موثرترین راه در کاهش بیماری های قارچی و عوارض ناشی از آنها، تدوین و اجرای برنامه های ویژه آموزشی باشد. از طرفی اطلاعات حاصل از این مطالعه برای برنامه ریزی های بهداشتی و پزشکان مفید می باشد.
    کلیدواژگان: عوامل قارچی، هوا، زاهدان
  • فرهاد نیک نژاد، خدابردی کلوی، سید محمد هدایت مفیدی، عبدالجلیل ساریخانی صفحات 53-57
    زمینه و هدف

    سندرمهای تالاسمی گروهی از اختلالات ارثی هستند که در آنها سنتز حداقل یکی از زنجیره های گلوبین در مولکول هموگلوبین دچار نارسایی است.تالاسمی بر اساس علائم بالینی به سه دسته مینور، اینتر مدیا و ماژور تقسیم می شود.ناقل بتا تالاسمی(مینور) بدون علامت یا دارای کم خونی ضعیف است. گلبولهای قرمز میکروسیتیک و هیپوکروم بوده، HbA2 بیش از میزان طبیعی می شود.

    روش بررسی

    این تحقیق بر روی 813 دانش آموز پسر سال آخر دبیرستانهای شهرستان علی آباد کتول از توابع استان گلستان اجرا شد. پس از تعیین شاخصهای گلبول قرمز، افرادی راکهMCV آنها کمتر از fl 80 بود،مورد آزمایش HBA2 قرار گرفتند.

    یافته ها

    از کل افراد مورد پژوهش 67 نفر (8.24%) دارای MCV پایینتر از fl 80 بودند. از مجموع 67 نفری که MCV پایینتر از fl 80 داشتند، 34 نفر دارای HbA2 کمتر از 5/3 درصد (طبیعی) و 33 نفر دارای HbA2 بالاتر از 5/3 درصد (مینور) بودند.

    نتیجه گیری

    بر پایهیافته های این تحقیق حدود 50 % افراد مبتلا به کم خونی میکروسیتیک، ناقل بتا- تالاسمی نیز هستند. با توجه به شیوع نسبتا بالای بتا-تالاسمی مینور در این منطقه (06/4) سنجش HbA2 در کلیه افرادی که MCV آنها پایینتر از fl 80 است پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تالاسمی مینور، HbA2، استان گلستان
|
  • Pages 1-4
    Background and Objective
    Alpha-1-antitrypsin (AAT) is the major component of the human plasma alpha-1 globulin proteins and acts as a major inhibitor of proteolytic enzymes, particularly elastase. AAT deficiency is accompanied by lung, liver and other disorders, therefore, AAT is clinically important and its precise evaluation is diagnostically critical. In present study serum AAT was evaluated by three Cellulose Acetate Electrophoresis (CAE), Trypsin Inhibitory Capacity (TIC) and Single Radial Immunodiffusion (SRID) methods and results wene compared.
    Materials And Methods
    AAT evaluation was carried out, by CAE, SRID and TIC Methods, on 318 normal sera obtained from volunteer students of Tehran Universities.
    Results
    The results indicated: 34, 84 and 112 samples by TIC, SRID and CAE methods (with reference ranges of 2.1-3.5 mol/min/ml, 126- 226 mg/dl and 2-4.5% respectively) were abnormal; 201samples by CAE and TIC were normal and 29 abnomal, 83 sera were normal by TIC and abnormal by CAE; five of them were abnormal by TIC and normal by CAE; 227 of the samples were normal and 29 abnormal(TIC and SRID); 57 were normal by TIC and abnormal by SRID and seven samples were abnormal by TIC and normal by SRID.
    Conclusion
    Although CAE and alpha-1 globulin band determination are routine in clinical laboratory, they are not reliable in evaluating AAT. SRID sensitivity is more Than CAE and less Than TIC; therefore, TIC is recommended as a precise and reliable method for serum AAT evaluation.
    Keywords: Alpha, 1, antitrypsin, Cellulose Acetate Electrophoresis, Single Radial Immunodiffusion, Trypsin Inhibitory Capacity
  • Pages 5-11
    Background And Objective
    Exposure of red blood cells to oxygen radicals can induce Lipid proxidation, hemoglobin damage and hemolysis of erythrocyte. The present study was designed to determine the alteration of plasma lipid peroxidation and erythrocyte Superoxide Dismutase and Glutathione Peroxidase enzyme activities in stored blood and to find out the quantitative alterations and the useful length of stored blood.
    Materials And Methods
    First, the whole blood form 10 donors was taken. Then Red Blood Cells(RBC) were counted, the levels of Potassium(P) and lactate dehydrogenate activity(LDH) were measured to determine the amount of hemolysis, the plasma levels of malondialdehyde (MDA), erythrocyte Superoxide Dismutase(SOD) and Glutathione Peroxidase(GPx) were studied for determination of lipid peroxidation and antioxidant enzyme activities at the days of 0,1,3,5,7,9,11,13,15,17,19,21,23,25,27,29,31,33 and 35 of the storage.
    Results
    upon storage time, the plasma levels of malondialdehyde (MDA) and Potassium and lactate dehydrogenate activity increased (P< 0.05) whereas erythrocyte Superoxide Dismutase and Glutathione Peroxidase enzyme activities and Red Blood Cells decreased (P< 0.05). The alterations of MDA, SOD, GPx, P, LDH and RBC in the measurement days were as follows: MDA, P and LDH significantly increased at the day of 9, 5 and 5 whereas SOD, GPx and RBC decreased at the day of 11, 7 and 29 respectively.
    Conclusion
    The results of this study showed that the increased level of MDA and decreased SOD and GPx in stored blood can cause the beginning of hemolysis of erythrocyte; therefore, it is necessary to control these factors before storing the donated blood.
    Keywords: lipid peroxidation, Superoxide Dismutase, Glutathione Peroxidase
  • Pages 12-17
    Background And Objectives
    Hemin is a porphyrin compound derived from hemoglobin, the precursor of other porphyrin hemoglobin derivatives and the raw material of Hematin. Since hemin is widely used in medicine, we decided primarily to synthesize this substance in Laboratory and to determine the best way of hemin extraction from untransfused and expired blood units.
    Materials And Methods
    In the first method, Glacial acetic acid and sodium chloride were added to citrated blood and hemin crystals were extracted by means of cooling. Finally, the obtained product, by visible spectrophotometer and Infrared Spectrophotometer, was compared to standard samples. Fur thermore, citrated blood, citrated blood hemolysed by distilled water and citrated blood washed by normal saline were used comparatively as a raw material to produce Hemin. The second method was performed by adding Strontium, acetic acid and acetone to blood samples and then after precipitating Hemin crystals they were washed and dried with acetone.
    Results
    The presence of functional groups in Hemin samples, analyzed by infrared Spectrophotometer, indicates the production of this compound. The results of visible Spectrophotometer in comparison with control samples and the results of samples weighting demonstrates high efficiency of extraction stages and the purity of obtained compound.
    Conclusion
    The use of intact citrated blood produces more Hemin than the other kind of Citrated blood samples. Moreover, acetic acid with citrated blood, without any processing on blood, is the best way for Hemin production.
    Keywords: strontium, Hemin, Blood, acetic acid, extraction
  • Pages 18-21
    Background And Objectives
    Despite prenatal care, pre-eclampsia is still one of the most important causes of maternal and fetal mortality. There is no screening test for pre-eclampsia to be reliable and economical. One of the most accessible and easiest screening tests is blood uric acid measurement. The goal of this study is to assess the level of uric acid in high risk pregnant women a few weeks before emerging the manifestations of pre- eclampsia.
    Materials and Methods
    In this study carried out in Isfahan medical centers, 124 pregnant women with gestational age of 24-28 weeks were selected by simple non-probability sampling. Then the subject's uric acid were measured and considered high if it would be more than 4.5mg/dl.
    Results
    of all the subjects, only 20 (16.1%) suffered from preeclampsia. 10 of 39(31.4%) who had high uric acid(more than 4.5mg/dl) showed pre-eclampsia.It is true for low uric acid women(68.6%), that is, the number of pre-eclampsia was ten.
    Conclusion
    Relative risk of increased level of uric acid in preeclampsia at 24-28 weeks of gestational age was 2.2. Chi-square test showed that there is significant difference between the level of uric acid at 24-28 weeks of gestational age and the Incidence of preeclampsia.
    Keywords: pre, eclampsia, uric acid, high risk pregnancy
  • Pages 22-26
    Background And Objectives
    HTLV-1 virus belongs to the retrovirus and infection with this virus mostly is seen among people having more than one time blood transfusion. Because of requiring repeated blood transfusions, thalassemic patients are considered to be high risk subjects in this regard. Thus, this study was carried out to indicate the frequency of HTLV-1 infection among the thalassemic patients.
    Materials And Methods
    Blood samples of 181 thalassemic patients referred to Taleghani hospital during nearly two years (2004-2005) were taken. By using ELISA technique, the sera were assessed to determine HTLV antibody. The positive ones subsequently were examined by western Blot (kit, 2.4) to confirm the ELISA positive samples and also to recognize the HTLV type.
    Results
    Of 181 thalassemic patients, 93 (51.4%) were male. The age was between one and twenty five (14.11 ± 6.5). 93.4% (169) were received packed cell only once in a month. 14.9% (27) were HTLV positive by ELISA technique, while just eight out of these 27 were considered to be true positive by Western blot and to be contaminated by type one virus. Of all subjects, 4.4% were positive HTLV1. Furthermore, the contamination with this virus is increased as the patients getting older.
    Conclusion
    The findings indicated that among the thalassemic patients in Gorgan, there are cases with HTLV-1 whose frequency is correlated with the other part of our country. Consequently, further comprehensive studies are required to identify those infected blood donated to minimize the transmission risk of this infection in the society and in particular among the people receiving blood, such as thalassemic patients.
    Keywords: HTLV, 1 antibody, thalassemic patients, ELISA, western Blood, Gorgan
  • Pages 27-32
    Background And Objectives
    Epidemic dysentery, which can be caused by different organisms, is a major problem in developing countries. The cause variability and drug resistance make the treatment difficult. This study was carried out to determine the prevalence and antimicrobial susceptibility patterns of Shigella in Isfahan reference laboratory.
    Materials And Methods
    In this descriptive study,200 stool samples referred to Isfahan Reference Laboratory were examined to detect possible microorganisms and their antibiotic sensitivity.
    Results
    The Shigella and Salmonella infections rates were 17% and 0.5%. Shigella which is the most frequent cultured organism(97% of bacterial samples) includes: 79% Sd1, 15% Shigella Flexneri and 5% Shigella Sunnei. None of the samples was infected by Ecoli O157H7 or Entamoeba histolitica. The most effective ntibioticwas Ciprofloxacin (no resistance was seen to this antibiotic).
    Conclusion
    The most important cause of bacterial dysentery in this study was shigellosis (sd1). Antibiotic resistance to ampicillin, Amoxiclav and Cotrimoxasole was quite high. This necessitates avoiding to empirical treatment of dysentery.
    Keywords: Dysentery, Antibiotic resistance, Salmonella, Shigella, Ecoli
  • Pages 43-47
    Background and Objectives
    Giardia lamblia is one of the most common protozoa in human being throughout the world. The different isolates of this parasite have various potential pathogenicity. Clinical demonstrations of Giardiasis are acute diarrhea, chronic diarrhea syndrome and malabsorbtion.The aim of this study has been the observation of the different kinds of clinical features in patients with Giardia lamblia referred to the Hamadan faculty of medicine, 2004- 2005
    Materials and Methods
    The fecal samples of 274 patients referred to Hamadan faculty of medicine were examined via direct and Formol- Eter methods. By a questionnaire, the subjects’ clinical manifestations were recorded and then analyzed.
    Results
    In this study, 20.4% of the patients (55.4% male, 44.6% female) were infected with Giardia. 46.5% of them complained of abdominal pain. The prevalence of Giardia was 30.8 %(6-10 years) and 23.1% (1-5 years). The most common signs observed were abdominal pain, diarrhea and vomiting, respectively.
    Conclusion
    The most common sign observed in this study was abdominal pain, partially similar to studies carried out in other parts of Iran and the world too.
    Keywords: Giardiasis, Clinical Signs, Epidemioloy, Hamadan
  • Pages 48-52
    Background And Objective
    Airborne fungi have been proposed as the most common cause of some adverse health effects such as skin, eye and respiratory disorders; therefore, we carried out an aerobiological study to determine fungal seasonal frequency in the air of Zahedan, Iran.
    Materials And Methods
    The air samples (n=1080) of this descriptive cross sectional study were obtained, in different hours, from different urban places of zahedan in 2001, and studied via sabouraud dextrose agar(S.D.A).
    Results
    1917 colonies were found in the 1080 studied plates and indicated that the most Common fungi were aspergillus(41%), penicillium(33%) and rhizopus(6.8%), based on chi square, The fungal frequencies in the evening(39.3%), at noon(38.2%) and in the morning(22.5%) were not statistically different. Highly contaminated area was down town (Bazar) and then hospitals. There was significant correlation (p<0.001) between fungal frequency and the seasons- winter (15.9%) and summer (31.4%).
    Conclusion
     Based on the results, we suggest strongly improving environmental hygienic condition of the buildings and passages and rapid waste material disposal. It seems that the most effective strategy in decreasing fungal disorder is performing some educational programs.
    Keywords: Fungal agents, air, Zahedan
  • Pages 53-57
    Background and Objectives

    Thalassemia syndromes isone of the inherited disorders in which one or more globulin chains are affected. On the basis of clinical symptoms, thalassemias are categorized as minor, intermediate, and major. Minor beta -thalassemia is a mild microcytic hypo chromic anemia; in most cases asymptomatic and HbA2 is more than normal.

    Materials and Methods

    This study carried out on 813 blood samples obtained from male high school students of Aliabad Katool, in the north of Iran. After detecting red blood cell indices of the subjects whose MCV was less than 80fl HbA study performed.

    Results

    The MCV of 8.24% of the subjects was less than 80fl.34 of 67 had HbA2 of less than 3.5 %(normal) while the rest more than 3.5%(minor).

    Conclusions

    Since about 50% of microcytic anemic patients were the carrier of beta-thalassemia and it is highly Prevalent in this region (4.06%), we recommend to investigate HbA2 in people with MCV less than 80 fl.

    Keywords: Thalassemia, Thalassemia minor, HbA2, Iran