فهرست مطالب

حقوق اداری - پیاپی 7 (بهار 1394)

نشریه حقوق اداری
پیاپی 7 (بهار 1394)

  • 147 صفحه، بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/02/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شوراهای محلی و کارکرد وضع قواعد عام الشمول / بررسی نظریات شورای نگهبان و دیوان عدالت اداری
    بیژن عباسی، علی سهرابلو* صفحه 11
    قانونگذاری در معنای خاص، کارکردی است که در انحصار قوه مقننه قرار می گیرد؛ اما در حوزه قانونگذاری به معنای عام آن، واقعیت های اجتماعی و سیاسی جوامع موجب می گردد که این کارکرد بر عهده نهادهای متعددی قرار گیرد. در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران، اعمال قوه مقننه مطابق اصل 58 قانون اساسی از طریق مجلس شورای اسلامی است، ولی نهادهایی دیگر نیز در ذیل مجلس شورای اسلامی، صلاحیت هایی در عرصه تقنین و وضع قواعد عام الشمول و لازم الاجرا یافته اند. شوراهای محلی یکی از این نهادهاست که مطابق اصول 6 و 7 و اصول فصل هفتم قانون اساسی، از کارکرد وضع قواعد عام الشمول برخوردار گشته اند. شورای نگهبان در نظریات خویش، کارکرد شوراهای محلی را منحصر به نظارت می داند؛ اما در مواردی همچون قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب 1/3/1375 و قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 17/2/1387، با اتخاذ رویکردی موسع در تفسیر اصول مربوط به شوراهای محلی، کارکرد وضع قواعد عام الشمول را برای نهاد مزبور به رسمیت می شناسد. دیوان عدالت اداری نیز بر مبنای قوانین مصوب در این حوزه با قبول این کارکرد برای شوراهای محلی به تحدیداتی در این رابطه دست یازیده است.
    کلیدواژگان: شوراهای محلی، وضع قواعد عام الشمول، تصمیم گیری، نظارت، کارکرد
  • محمد مظهری*، فرزاد جنگجوی (خراطا)، علیرضا ناصری صفحه 33
    حقوق شهروندی از دغدغه های مهم و اساسی جامعه بین المللی است که در دنیای معاصر، کشورهای مختلف با اتخاذ سیاست های گوناگون سعی در اظهار حمایت حکومتی خویش از این مفهوم دارند تا بدین طریق پیوندهای خود را با جامعه جهانی استحکام بخشند. ماده 570 قانون مجازات اسلامی از آن جهت که در حمایت از حقوق و آزادی های مقرر در قانون اساسی یک ماده عام با گستره زیاد است، دارای اهمیت بسیاری می باشد. اما به نظر می رسد که این ماده از نظر ماهوی و شکلی دارای برخی ایرادات است که می تواند اجرای آن را با اشکالاتی رو به رو کند و نتیجه آن مخدوش شدن حقوق بنیادین شهروندان باشد. از همین رو لازم است که مفاد ماده و اصطلاحات به کار رفته شده در آن مورد واکاوی قرار گیرد. همچنین اشکالات و ابهامات موجود در اجرای ماده مذکور مرتفع شود تا از این طریق حقوق و آزادی های مردم در حمایت قانون قرار گیرد و ماموران دولتی دست خود را در تعدی به این حقوق باز نبینند.
    کلیدواژگان: تعدیات، حقوق فردی، آزادی های فردی، ماده 570 قانون مجازات اسلامی، مقامات دولتی، مامورین دولتی
  • ولی رستمی*، سید محمد هاشمی، محمدرضا تقوایی صفحه 57
    یکی از مهم ترین بخش های هر اقتصاد، بخش مالی آن است. صنعت بانک داری و صنعت بیمه مهم ترین ارکان این نظام مالی هستند؛ اما در ایران گسترش و رشد پایدار صنعت بیمه با چالش های فراوانی روبروست. بخشی از این چالش ها ناشی از دید سنتی به این بخش از سوی مصرف کننده و نیازمند اصلاح نوع نگاه مخاطبین است. لیکن بخشی از این مشکل درون زاست و از خود صنعت بیمه برمی خیزد. در مقاله پیش رو کوشیده شده است که یکی از مهم ترین عوامل مانع رشد صنعت بیمه که از خود این صنعت برمی خیزد یعنی چالش های مقررات گذاری، مورد موشکافی و مداقه قرار گیرد.
    ابتدا چالش های فوق را در درون صنعت بیمه بررسی و احصا کرده ایم و در ادامه و در سطحی کلان تر به تفکیک قوای حاکم بر کشور در مورد مقررات گذاری صنعت بیمه بحث کرده ایم و در نهایت به همین موضوع از زاویه مشتریان و فرهنگ عمومی نگاه کرده ایم. در میانه این بحث از دید اقتصادی به مقررات گذاری و مقررات زدایی و اینکه در چه شرایطی این دو مفید و در چه شرایطی مضر هستند پرداخته ایم. در نهایت راهکارهایی برای بهبود وضع موجود و حرکت به سمت شرایط مطلوب پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: چالش های مقررات گذاری، صنعت بیمه، بیمه مرکزی، شورای عالی بیمه
  • اسماعیل کاوسی*، محسن نایبی، مهدی حسینی راد صفحه 89
    اگر با دید کلی به هدفها و فعالیتهای مربوط به حقوق شهروندی و تعلیمات و پیامهای اصلی ادیان الهی نگاه کنیم؛ خواهیم دید تعلیمات ادیان الهی نقش بسیار موثری در ترویج حقوق بشر داشته است. لذا در سیر تاریخی مباحث حقوق شهروندی باید بزرگ ترین سهم را به ادیان الهی داد؛ زیرا ادیان الهی همواره در برابر ستمکاران و قدرتمندان غاصب و ناقض حقوق انسان ظهور کرده اند، در بعد تعلیمات اجتماعی نیز برای عدالت و تساوی حقوق انسان ها و رفع تبعیضات نژادی و امتیازات طبقاتی مبارزه نموده اند. بنابراین تردیدی نیست که مفاهیم عالی انسانی از قبیل کرامت، شخصیت انسان، آزادی، مساوات و غیره، ریشه در تعالیم انبیای الهی دارد و ادیان آسمانی کمک بزرگی به پیشرفت حقوق شهروندی کرده اند. حق و حقوق از واژه های کلیدی نهج البلاغه است. در این کتاب از اوصاف حق، حقوق الهی، حقوق مردم، زمامداران حق، آمیختگی حق و باطل، حق در دل باطل، حقوق دوجانبه، آسیب شناسی انحراف از حق، تفاوت در صفوف باطل و... سخن به میان آمده است. سوال پژوهش این است که شاخص های ارتقای حقوق شهروندی از دیدگاه نهج البلاغه کدامند؟ و راهکارهای ارتقای حقوق شهروندی از نظر حضرت علی(ع) کدامند؟با توجه به یافته های این تحقیق شاخص های حقوق شهروندی در نظر حضرت علی(ع) ، حفظ حق کرامت و احترام انسانی و برابری شهروندان در مقابل قانون است؛ همچنین شهروندان صاحب حق در تعیین سرنوشت خود، ناظر بر اداره امور و حق بازخواست از متصدیان امر را دارند و حکومت خدمتگذار مردم است. این پژوهش تحلیلی- توصیفی است که با استفاده از منابع کتابخانه ای- اینترنت و... درصدد است تا راهکارهای ارتقای حقوق شهروندی را با تاکید بر دیدگاه نهج البلاغه تبیین نماید.
    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، شاخص های حقوق شهروندی، راهکارهای ارتقای حقوق شهروندی از منظر حضرت علی (ع)
  • نور محمد یعقوبی*، حلیمه یوسفی طبس صفحه 113
    نقشه راه اصلاح نظام اداری و سیاست های کلی نظام اداری منبعث شده از آن، به خوبی بیانگر اهمیت نظام اداری برای جامعه و قدم نهادن در راه اصلاح آن و پژوهش در این زمینه است. هدف این پژوهش بررسی سلامت نظام اداری با رهیافت اجرایی شدن سیاست های کلی نظام اداری (مطالعه تاثیر توسعه دولت الکترونیک بر ارتقای سلامت نظام اداری) است. ابزار اصلی گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد است. جامعه آماری مورد مطالعه، کارکنان دانشگاه بیرجند هستند که این جامعه محدود به 260 نفر است. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 152 نفر انتخاب و پرسشنامه در بین آن ها توزیع شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون توصیفی و استنباطی با کمک نرم افزار spss استفاده شد. آزمون های مورد استفاده در این پژوهش شامل تی دو متغیره، تحلیل واریانس یک طرفه و تی مستقل می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد که توسعه دولت الکترونیک بر سلامت نظام اداری و زیر متغیرهای آن یعنی قانونگرایی، شفافیت، سامانه های الکترونیک، نظام نظارت و کنترل داخلی، پاسخگویی، انضباط اداری مالی، آموزش و الگوی مصرف تاثیر دارد. همچنین نتایج نشان می دهد توسعه دولت الکترونیک بر شایسته سالاری در جامعه مورد مطالعه تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، سلامت نظام اداری، سیاست های کلی نظام اداری، قانونگرایی، شفافیت
  • تهمینه رحمانی*، نادر میرزاده کوهشاهی صفحه 143
    سالانه معاملات زیادی در قالب فرایند مناقصه و یا مزایده در دستگاه های دولتی و در راستای تامین تدارکات عمومی و به منظور تحقق اهداف توسعه ای، زیرساختی، نگهداری و تعمیر، پشتیبانی و نظیر آن صورت می گیرد. خریدهای دولتی با به کارگیری ابزارهای مختلف مثل قوانین و مقررات مالی و معاملاتی و سایر قوانین ناظر بر تشریفات انجام خرید اعم از کالا و خدمات حاصل می شود که در ایران به قانون برگزاری مناقصات و در سایر نقاط جهان، به قانون تدارکات عمومی، شهرت یافته اند. در این مقاله تلاش شده است، نقاط قوت و ضعف قوانین و مقررات برگزاری مناقصات از جمله قانون برگزاری مناقصات مصوب 1383 مورد بررسی قرار گیرد. نتایج این تحقیق بیانگر این است که اجرای قانون برگزاری مناقصات، همواره با ایرادات و مشکلاتی همراه بوده و اصلاح فرایند برگزاری مناقصات ضروری و اجتناب ناپذیر است هرچند نقش مناقصه در مفاسد اقتصادی و وجوه مختلف آن، موکدا مورد بحث و بررسی کارشناسان و صاحب نظران حوزه مناقصات قرار گرفته، لیکن متاسفانه تاکنون هدف اولیه قانونگذار مبنی بر خلق یک ابزار قانونی کارآمد برای ایجاد شفافیت و جلوگیری از بروز فساد در روند برگزاری مناقصات محقق نشده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی حقوقی، برگزاری مناقصات، خریدهای دولتی، تدارکات عمومی
|
  • Bizhan Abbasi*, Ali Sohrablu Page 11
    Legislation in specific sense, is a functional that is the legislature power's exclusive jurisdiction. But in the legislation in general sense, this function placed in authority of the various institutions, because of social and political realities. In the Islamic Republic of Irans legal system, according to Article 58 of constitution, legislative power apply via parliament. But along with parliament, other institutions have competencies in the field of legislation. Local councils is one of these institutions in accordance with principles 6 and 7 and of chapter VII of the constitution. Guardian Council in their views, limited's the function of this institution to supervision. But in In cases such as the “establishment, functions and elections of Islamic councils and municipal elections Act” and the “VAT Act”, recognizes the legislative function by adopting a broad approach to the interpretation of the constitutions articles that related to local councils, implicitly. Also the court of administrative justice , based on legislation in this area, with excepting this function for local councils, take some limit in this connection.
    Keywords: Local councils, Legislation, Decision making, Supervision, Function
  • Mohammad Mazari*, Farzad Jangjooi(Kharata), Alireza Naseri Page 33
    Citizenship rights and individual freedoms are the most important concerns of international communities. Currently, different nations try to announce their governmental support of the concept through taking different policies to consolidate their relations with international community. Article 570 of Islamic Punishment Code is of great importance, it is so because it is a wide and public article in guaranteeing rights and freedoms acted in constitution. However, it seems that the article has some problems with its nature and form, which might lead to difficulties in its implementation, consequently results in the loss of the fundamental rights of citizens. Hence, it is necessary to reassess the contents of the article and terms used in it, seriously. Moreover, it is necessary to solve the problems and ambiguities in implementation of the article. Doing so law will support citizen’s freedoms and rights, and consequently authorities will not find themselves free to violate the rights.
    Keywords: violations, individual rights, individual freedom, article 570 of Islamic Penal Code, Government officials, State authorities
  • Vali Rostami*, Seyyed Mohammad Hashemi, Mohammad Reza Taghvaei Page 57
    One of the most important sector of every economy, is its financial one. Banking and Insurance industry are two main elements of this sector. However, developing Insurance industry and increasing its penetration is subject to many challenges that need to be addressed. Some of these issues are endogenous ones that origin from insurance industry itself. In this paper, we have tried to fully address the most important category of these endogenous challenges, i.e. regulation challenges. For this porpose, we have first listed the insurance challenges in regulation. Then we have addressed the issue from a macro view and based on the origin of the challenges; i.e. whether or not they come from any of three major power recognized by the constitution. Furthermore, we have analyzed the issues in the costomer side as well as the cultural norms. Last, we have proposed some policy suggestion in order to move from current equilibrium toward the optimum one. Throughout the paper, we have tried to discuss the concept from an Economic point of view, beside the main legal point that we have utilized.
    Keywords: Regulation Challenges, Insurance Industry, Central Insurance, high Council of Insurance
  • Esmaeel Kavousy*, Mohsen Nayebi, Mahdi Hoseinirad Page 89
    In the history of civil rights issues that have the biggest share in the divine religions. So no doubt that the great concepts such as human dignity, personality, liberty, equality, etc., is rooted in the teachings of the divine prophets and heavenly religions have a major contribution to the development of citizenship rights. Keywords rights of the Nahj al-Balagha. In this book the right attributes, divine rights, rights of the people, rulers of the right, the mix of truth and falsehood, right in the heart of falsehood, Mutual Legal, pathological deviation from the right, false and discusses the differences in the ranks. This research aims to promote the rights of citizenship from the perspective of Nahj al-Balagha What are the indicators? self-determination, monitoring and administration of the incumbents have the right to demand open government is the servant of the people.
    Keywords: Citizenship rights, Citizenship rights indicators, guidelines to enhance the rights of citizenship from the perspective of Imam Ali
  • Administrative system Health with The approach of Implementation of the Administrative System General Policies / study the effect of the development e-government on the Promotion of administrative system Health
    Noor Mohammad Yaghoubi*, Halimeh Yousefi Tabas Page 113
    plan of administrative System reform and Administrative System general Policies derived from it, As well as, state to the importance of administrative system for the community And start to reform it And research in the its field. The aim of this study was to “administrative system Health with the propose of Implementation of the Administrative System General Policies, study of the development of e-government effect on the Promotion of administrative system Health”. Data was collected by using standard questionnaire. Statistical population of the study was all personnel Birjand University, consist of 260 that Through Morgan table 152 employees were selected as statistical sample. To analyze data Independent-samples t test, ANOVA and One sample t-test, test were performed. Research data were analyzed by SPSS software. Result shows that the development of e-government influence on administrative system Health and its under-variables include: Rule of law, transparency, electronic systems, monitoring systems and internal controls, accountability, administrative and financial discipline, training and development of culture and consumption patterns. Also, result shows that the development of e-government don’t effect on the merit in the case-study society.
    Keywords: e-government, health administrative system, General Policies Administrative System, rule of law, transparency
  • Tahmineh Rahmani*, Nader Mirzadeh Koohshahi Page 143
    Many transactions are carried out annually in the form of a tender or auction process in the public sector and In order to provide the public procurement and in order to achieve the goals of development, infrastructure, maintenance, and support and so on. Government purchases are known to Tender Holding in Iran and in other parts of the world, public procurement law. Government purchases are done using, For example, laws and regulations and other laws governing financial procedures shopping including goods and services. In this article we have tried, Strengths and weaknesses in Iran's laws and regulations tenders has been studied, In particular, the law enacted in 1384 tenders. The results of this article, shows, Implementation of tenders has the shortcomings and problems and it is necessary to reform the process of tenders. However, tender role in economic corruption and its dimensions are chiefly discussed experts in tenders. However, It has not been realized nor the legislator's primary objective is to create an effective legal tool to create transparency and prevent corruption in the process of tenders, even it has been the Expand the scope of corruption in tenders and public.
    Keywords: Government purchases, Public procurement, Tender, Tender Bidder (Tender Holder), Tenderer, Complaints Board of Iran Tender Holding