فهرست مطالب

نشریه حقوق اداری
پیاپی 8 (تابستان 1394)

  • 172 صفحه، بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/06/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا صالحی، معصومه اکبرزاده*، ایمان دهقانی دهج صفحه 9
    دولت در راستای خدمت رسانی و انجام وظایف خود ناگزیر از انعقاد قرارداد است. قراردادهای منعقده توسط دولت به علت مبالغ قابل توجهی که آن ها در مجموع دارند، به واسطه طریقی که دولت آن ها را انجام می دهد و سیاستی که دولت در قراردادهای دولتی اعمال می کند از اهمیت اقتصادی بالایی برخوردار هستند. در این قراردادها نیز مانند هر قرارداد دیگری وجود شرایط عمومی صحت قراردادها ضرورت دارد. علاوه بر شرایط عمومی، ماده 79 قانون محاسبات عمومی رعایت تشریفات مناقصه و مزایده را در قراردادهای دولتی لازم دانسته است. با این وجود، ماهیت این شرایط مشخص نیست. به عبارت دیگر، در مورد این که این شرایط شرط لزوم ، صحت یا شرط نفوذ هستند و فقدان آن ها قرارداد را با چه وضعیت حقوقی روبرو می سازد، ابهام وجود دارد. همین امر موجب شده، اولا ماهیت قراردادهای دولتی با ابهام مواجه شود؛ ثانیا سبب شده در مورد این که ایجاب کدام عمل است (فراخوان مناقصه/ مزایده، پیشنهاد قیمت، اعلام برنده یا ابلاغ به برنده به منظور امضای سند) و کدام عمل قبول محسوب می شود و در نهایت قرارداد چه زمانی منعقد می شود اختلاف نظر به وجود آید. با توجه به سکوت مقنن و فقدان رویه قضایی در مورد تاثیر تشریفات مناقصه و مزایده بر انعقاد قراردادهای دولتی و اختلاف نظر علمای حقوق، ضرورت مطالعه این امر مبرهن است. در این نوشتار بعد از تبیین نظرات مطرح شده، به تعیین ماهیت و ضمانت اجرای تشریفات مناقصه و مزایده با توجه به مقررات موجود پرداخته شده است. متعاقبا به نقشی که این شرایط در ماهیت قراردادهای دولتی ایفا می کنند پرداخته شده و در نهایت با تعیین ایجاب، زمان انعقاد عقد تبیین شده است.
    کلیدواژگان: ماهیت مناقصه و مزایده، ضمانت اجرای مناقصه و مزایده، زمان انعقاد قراردادهای دولتی، ماهیت قراردادهای دولتی
  • سید مجتبی واعظی*، مارال بردبار صفحه 35
    کنترل قضایی صلاحیت های اختیاری یکی از مباحث مطرح در مطالعات حقوق اداری ناظر بر حوزه اختیارات دولتی است. آزادی عمل ایجاد شده به واسطه اختیاری که قانونگذار به مامور داده است، ارزیابی قانونی بودن عمل اداری در کنترل قضایی را متمایز از کنترل صلاحیت های تکلیفی و در چارچوب «کنترل حداقلی» تبیین می نماید و حوزه کنترل قاضی بر اختیارات دولتی را با محدودیت مواجه می سازد. این امر در تعامل با ضرورت پایبندی به اصل «تفکیک نظارت از دخالت» منجر به بروز ابهام در پاسخ به این پرسش شده است که «چه چیز قابل کنترل است؟». بر این اساس قاضی ملزم است با وضوح هر چه تمام تر مرزهای صلاحیت قضایی خویش در کنترل اختیارات را شناسایی نماید. پژوهش حاضر تلاش دارد از طریق تقسیم بندی انواع کنترل بر اساس موضوع آن، با رویکردی تحلیلی بر عملکرد قضات دیوان عدالت اداری، رویه قضایی مطرح در این خصوص و تاسیس نوین قانون دیوان عدالت اداری، در جهت روشن سازی چیستی و گستره کنترل قضایی صلاحیت های اختیاری و تفکیک «حسن تصمیم» از «قانونی بودن» اقدام نماید.
    کلیدواژگان: کنترل قضایی، صلاحیت اختیاری، حسن تصمیم، کنترل قانونیت
  • ولی رستمی، محمدصادق مجیبی فر صفحه 59
    دولت بر اساس اختیارات قانونی، انجام امور عمومی را در زمینه های خاصی با انعقاد قراردادی اداری به نام موافقت نامه پیمان به پیمانکاران خصوصی واگذار می کند. در این نوع قرارداد که فی مابین دستگاه اجرایی به عنوان کارفرما و یک شخص حقیقی یا حقوقی به عنوان پیمانکار منعقد می شود، طبیعی است که ممکن است میان طرفین مذکور این پیمان، اختلافی در اجرا یا تفسیر آن پیدا شود. از آنجایی که امر عمومی باید استمرار داشته باشد، باید این اختلاف سریعا حل و فصل شود تا انجام امور عمومی با وقفه مواجه نشود.
    داوری از بهترین سازوکارهایی است که در این خصوص کاربرد دارد. این شیوه علاوه بر سرعت در رسیدگی از دقت و اطمینان لازم در حل و فصل اختلاف نیز برخورداراست و در قراردادهای پیمانکاری دولتی هم کاربرد دارد. داوری در ماده 53 شرایط عمومی پیمان که شرایط ضمن عقد این نوع قراردادها را معین می کند، با شرایطی جهت رفع اختلافات پیمانکاری های دولتی تصریح شده است. در این مقاله در صدد تبیین این مساله هستیم که داوری به چه نحوی در قراردادهای پیمانکاری دولتی شکل می گیرد، اجرا می شود و زوال می یابد.
    کلیدواژگان: داوری، قراردادهای پیمانکاری دولتی، شرایط عمومی پیمان، شورای عالی فنی
  • محمد جواد رضایی زاده*، محسن داوری صفحه 83
    اشخاص حقوق عمومی دارای شخصیت حقوقی بوده و به موجب قانون عهده دار یک یا چند امر عمومی هستند؛ از جمله ثمرات داشتن شخصیت حقوقی، برخورداری از اهلیت و صلاحیت و نیز طرف حق و تکلیف واقع شدن است. در اشخاص حقیقی، شایستگی دارا شدن حق را اهلیت تمتع و شایستگی اجرای حق و تکلیف را اهلیت استیفا می نامند. با توجه به این که اشخاص حقوق عمومی، از شخصیت حقوقی برخوردارند آیا صلاحیت این موسسات، همانند اشخاص حقیقی، قابل تفکیک به تمتع و استیفاست؟ موسسات عمومی به محض ایجاد، شخصیت حقوقی می یابند. ایجاد این موسسات نیز تنها به موجب قانون امکان پذیر است؛ اما سوال دیگری که قابل طرح است این که زمان ایجاد این موسسات از زمان تصویب قانون موسس آنهاست و یا این که تصویب اساسنامه نیز جزیی از مراحل ایجاد محسوب می شود؟ در این مقاله ضمن طرح دیدگاه هایی پیرامون این موضوع با مراجعه به اساسنامه ها و قوانین موسس تعدادی از موسسات عمومی و با استفاده از روش توصیفی تحلیلی نتیجه گرفته شده است که قوانین موسس نهادها و موسسات عمومی گاهی جنبه شرط لازم و کافی برای تاسیس و ایجاد این موسسات داشته و گاهی صرفا شرط لازم برای ایجاد این موسسات هستند و نه شرط کافی. صلاحیت تمتع موسسات عمومی ناظر به زمان ایجاد و اعتبار شخصیت حقوقی آنهاست و صلاحیت استیفای این موسسات ناظر به فراهم آمدن شرایط اعمال اراده در راستای صلاحیت های آنهاست که آن هم از زمان تعیین مقامات آنها به موجب قانون یا تصویب اساسنامه آنهاست.
    کلیدواژگان: صلاحیت، اهلیت، تمتع، استیفاء، اشخاص حقوق عمومی، موسسات عمومی
  • اکبر میرزا نژاد جویباری* صفحه 115
    اصل 139 قانون اساسی در مورد ارجاع دعاوی راجع به اموال عمومی و دولتی به داوری در 35 سال گذشته معرکه آرا، نظرات و تفاسیر شورای نگهبان، مجلس شورای اسلامی، مراجع قضایی و مراکز داوری داخلی و بین المللی بوده است. یکی از این تفاسیر جدید، تفسیری است که هیات عمومی دیوان عدالت اداری در رای شماره 139-138 در مقام رسیدگی به تقاضای ابطال تصویب نامه دولت حاوی موافقت با ارجاع اختلافات ناشی از یک قرارداد مشخص به داوری مرکز داوری اتاق بازرگانی بین المللی پاریس ارائه نموده و با این استدلال که اجازه دولت مبنی بر موافقت با ارجاع دعوی به داوری باید در زمان انعقاد قرارداد داوری (زمان درج شرط داوری در قرارداد اصلی) اخذ شود و اجازه بعدی موثر در مقام نیست؛ تصویب نامه مورد شکایت و به تبع آن قرارداد داوری را باطل و بی اثر اعلام کرده است. این مقاله به نقد و بررسی این رای و تجزیه و تحلیل مبانی و مستندات آن همچنین جایگاه موضوع در حقوق خارجی پرداخته و چنین نتیجه گیری کرده است که این رای نه با ظاهر و روح و غرض قانون اساسی و قوانین مرتبط با امر داوری سازگار است و نه با اصول و موازین کلی فقهی و حقوقی همچنین رویه و عرف 35 سال اخیر انطباق دارد و نه از لحاظ اجرایی و منطقی قابل توجیه است.
    کلیدواژگان: اموال عمومی، اموال دولتی، دولت، داوری، دعاوی، اجازه، تنفیذ
  • رضوان ضیایی*، قدرت الله نوروزی، سید عبادالله جهان بین صفحه 143
    امروزه اصل احترام به حقوق مکتسبه شهروندان در کنار سایر اصول حقوق عمومی و حقوق اداری نقش تعیین کننده در راستای تضمین و صیانت حقوق و منافع شهروندان ایفا می نماید و موجب کارامدی اداری می گردد. در این راستا، نقش دیوان عدالت اداری به عنوان ضامن حقوق و آزادی های شهروندان در ابطال تصمیمات مقامات اداری که موجب سلب یا تضییع حقوق مکتسبه افراد گردیده، بسیار قابل توجه می نماید.گرچه مطالعه سیاست رویه ای دیوان عدالت اداری حاکی از آن است که دیوان رویکرد حمایت گرایانه ای در تضمین حقوق مکتسبه شهروندان اتخاذ کرده است لیکن پاره ای از موارد حکایت از رویکرد سلبی و نگرش انقباضی دیوان به این اصل بنیادین دارد.
    کلیدواژگان: حق مکتسب، انتظار مشروع، رویکرد ایجابی دیوان، رویکرد سلبی دیوان
|
  • Hamidreza Salehi, Masomeh Akbarzadeh*, Eeman Dehaghi Page 9
    Government to serve and do their duty compels the conclusion of the contract. government contracts due to substantial sums that they are in total because of the way their government is doing and the policy that the government imposes on government contracts are of great economic importance. the contract like any other contract, the general conditions necessary to the validity of contracts. In addition to general terms, article 79 of the public audit tender due process in government contracts is required. however, the nature of the condition is unknown. In other words, in these circumstances if necessary, correct or influence the condition and the lack of experience makes them deal with the legal situation is ambiguous. this has led, first, second, because of the nature of government contracts face uncertainty about what action is offer, Call the auction, Tender, the winner or the winner's notification to sign the document and what is acceptable practice and eventually signed a contract when there is disagreement. Given the silence of the legislator and the lack of case law about the impact of signing government contracts Tender procedures and controversial scholars of law, it is clear the need to study. The opinions expressed in this article after explanation, to determine the nature and guarantee the implementation of the Tender procedure will be discussed according to existing regulations. Consequently, the role that the state plays in the nature of government contracts paid for and finally required to determine the time of conclusion of the contract is explained.
    Keywords: The nature of Tender, Tender guarantee implementation, the government contracts, the nature of government contracts
  • Sayyed Mojtaba Vaezi*, Maral Bordbar Page 35
    Judicial control of discretionary powers is one of the topics discussed in administrative law studies related to the limits of governmental power. Freedom of action established due to the power which the legislator gives to the official, explains evaluating the legality of administrative act by judge, different from duties control, in the “minimum control” and restricts the judicial competence in controlling governmental powers. Considering the necessity of making a distinction between the controlling and interfering as a principle, leads to an ambiguity in answering this question “what can be controlled?”. Based on this fact the judge must clearly recognize his legal competence boundaries in controlling his powers. This studymakes an attempt to make clear the content and the area of judicial control of discretionary powers and make a distinction between “merits” and “legality” by classifying all kinds of control based on their subjects and by analyzing perspective on the judge act of administrative justice court, the related case law and the new innovative institution of administrative justice court law.
    Keywords: judicial control, discretionary power, controlling discretionary power, merits, controlling legality
  • Vali Rostami, Mohammad Sadegh Mojibifar Page 59
    Government entrusts performance of certain functions to private contractors by signing an administrative contract called contractual agreement.in this contract that is held between administrative agency as employer and a real person or a legal entity as contractor. It is quite natural that there may arise dispute or disagreement in execution and interpretation of the contract between parties to the contract. As for a public affair to be continued, settlement of dispute is necessary so that fulfillment of public affair is not impeded. Arbitration is one of the best technique that is used in this regard. This method, in addition to quick proceeding has the necessary accuracy and reliability in settlement of disputes which is also applicable in governmental contracts. Arbitration in article 63 of general conditions of contract which determines provisos of these contracts has been stipulated for settling disputes of governmental contracts. This paper aims to explain how arbitration is formed, executed and terminated.
    Keywords: arbitration, governmental contractual contracts, general conditions of contracts, supreme technical council
  • Mohammad Javad Rezaee Zadeh*, Mohsen Davari Page 83
    Public-law persons possess legal personality and according to the law, they are responsible for several public affairs. One of benefits of possessing legal personality, is having capacity and competence and being expected rights and obligations. For natural persons, the competence of possession of rights is called the “capacity to acquire rights” and the competence of exercise of rights and duties is called “capacity to exercise rights”. In view of the fact that public-law persons possess legal personality, is the competence of these institutions capable to be distinguished to the acquire rights and exercise rights, the same as the case of natural persons? Once the public institutions are created, they get legal personality. The creation of these institutions is just allowed by law. But another question that can be proposed, is that when do these institutions valid? Since ratification of institution act or after ratification of statute? Is ratification of statute one of the steps of this creation? In this essay, along with proposing some perspectives about this moot point— by referring to statutes and some institution acts of public institutions and by using descriptive and analytical methods, it is deduced that the institution acts of organisations and public institutions, sometimes are necessary and sufficient conditions for creation of these institutions and sometimes are only necessary conditions for creation, not sufficient. The competence of public institutions to acquire rights is bound to creation time and validity of their legal personality and the competence of these institutions is bound to providing will enforcement conditions along their competence. This competence is tied with authorities’ time set, in terms of law or statute approval.
    Keywords: Competence, Capacity, Capacity to acquire rights, Capacity to exercise rights, Public-law persons, Public institutions
  • The reference of claims relating to state and public property to arbitration / in point of view the n.138-139 award of rendered administrative justice tribunal public board
    Akbar Mirzanezhad Jouybary* Page 115
    Constitution 139 article about reference of claims relating to state and public property to arbitration in the past years 35 is differentially interpreted or awarded by Conservator Council, Parliament, Courts and domestic and international arbitration Centers. one of these interpretations, is one that administrative justice tribunal public board rendered in the n.138-139 award regarding to state regulation relating to reference of claim arising from a special contract to arbitration of ICC and annulled it and in consequence, arbitration clause with arguing that permit of state was absent in the time of conclusion of arbitration contract and subsequent confirmation couldn’t validate it. This article analyzed the foundations and documentations of mentioned award and proved that this award is inconsistent with appearance wordings of ordinary Act and constitution and intention legislator relating to arbitration also legal and religious jurisprudence general principles and state practice in the past years 35.in addition it isn’t executable.
    Keywords: public property-state property-state-arbitration- permitconfirmation
  • Rezvan Ziaei*, Ghodratolah Noroozi, Ebadollah Jahanbin Page 143
    Today, respect to the fundamentals of citizens’ vested rights, along with other public laws and principles of administrative laws, plays a significant role in guaranteeing and protecting citizens’ rights, which would lead to administrative efficiency. With regards to this, role of administrative justice tribunal as ensuring citizens’ rights and freedom is very critical, particularly in annulling decisions made by authorities which, in respect, cause breach or trampling of citizens’ rights. Adopting an analytical approach, the present study seeks to investigate performance of the tribunal in dealing with individuals’ vested rights. A review of procedural policies made by the tribunal indicates that justice tribunal has adopted a supportive approach to guarantee citizens’ vested rights. However, analysis of some cases shows a negative approach and a constricted viewpoint to this fundamental principle.
    Keywords: vested rights, Legitimate Expectation, positive approach, negative approach