فهرست مطالب

مجله مرتع
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/13
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مهدی بصیری، مجید ایروانی صفحه 155
    چرای مفرط به عنوان مهمترین عامل تخریب مراتع ایران در طول دهه های اخیر شناخته شده است. بنابراین یکی از سوالات کلیدی برای مدیران مراتع این است که آیا قرق مراتع منجر به احیای طبیعی پوشش گیاهی خواهد شد یا نه، مهم است که مدت زمان برای احیاء مکانهای مختلف مرتعی شناخته شود. در این تحقیق از قرق های طولانی مدت استفاده شد تا اثر قرق بر احیاء پوشش گیاهی مراتع مناطق خشک و نیمه خشک در ایران بررسی شود. هفده مکان مرتعی مختلف واقع در دو ناحیه در منطقه زاگرس مرکزی در فریدونشهر استان اصفهان انتخاب گردید. در سال 1362، در هر یک از مکان های مرتعی، یک قرق (2050 متر) و در داخل هر قرق 7 پلات دائمی به ابعاد 25/1 متر مستقر شد. پس از 19 سال، پوشش گیاهی از نظر تراکم و تاج پوشش هر یک از گونه ها، پوشش تاجی کل، پوشش لاشبرگ و همچنین تولید علوفه سالیانه در پلات های دائمی داخل قرق ها و همچنین در 10 پلات (25/1 متر) که به صورت تصادفی در خارج از قرق ها مستقرگردید، مطالعه شد. مقایسه بین داخل و خارج قرق ها نشان داد پس از 19 سال، پوشش تاجی کل، پوشش لاشبرگ، تولید علوفه سالیانه، تعداد و فراوانی نسبی گونه های گراس و لگوم و همچنین فراوانی نسبی گونه های خوشخوراک داخل قرق ها به طور معنی داری افزایش یافته است. محافظت از چرا همچنین باعث افزایش تشابه تیپ های گیاهی در داخل قرق ها گردید. در نتیجه قرق به مدت 19 سال باعث تغییر ترکیب پوشش گیاهی در بیشتر مکانهای مرتعی گردید. این مطالعه همگرایی جوامع گیاهی در طول توالی ثانویه در شرایط قرق را تائید می کند.
    کلیدواژگان: همگرایی پوشش گیاهی، قرق، توالی ثانویه، بانک بذر خاک، زاگرس مرکزی، اصفهان
  • بررسی رابطه بین تنوع گونه ای و عوامل محیطی / مطالعه موردی: مراتع آرتون-فشندک طالقان
    محمدعلی زارع چاهوکی، ساره قمی، حسین آذرنیوند، حسین پیری صحراگرد صفحه 171
    در این تحقیق رابطه بین تنوع گونه ای مراتع طالقان با عوامل محیطی بررسی شده است. برای اندازه گیری اطلاعات پوشش گیاهی با توجه به حساس بودن پارامتر تنوع گونه ای به سطح و تعداد پلات، سطح مناسب پلات نمونه برداری به روش سطح حداقل و تعداد پلات بعد از نمونه برداری اولیه با توجه به تغییرات پوشش گیاهی به روش آماری تعیین شد. سپس در هر واحد، نمونه برداری در طول 3 ترانسکت 150 متری انجام شد. در طول هر ترانسکت، 15 پلات با ابعاد یک متر مربع و به فاصله 10 متر از هم قرار داده شدند. در هر پلات نوع و تعداد گونه های گیاهی موجود و درصد آنها تعیین شد. همچنین در ابتدا و انتهای هر ترانسکت پروفیل حفر و از عمق 30-0 سانتی متر نمونه خاک برداشت شد. از خصوصیات خاک رس، سیلت، شن، ماده آلی، آهک، اسیدیته، هدایت الکتریکی، ازت، فسفر و پتاسیم اندازه گیری شد. بعد از جمع آوری اطلاعات، شاخص های تنوع گونه ای شانون- وینر و سیمپسون تعیین شد. همچنین مهمترین عوامل تاثیرگذار بر تغییرات تنوع گونه ای با روش تجزیه مؤلفه های اصلی مشخص شد. نتایج نشان داد که از بین عوامل مورد بررسی، جهت جغرافیایی، عمق، بافت، آهک و پتاسیم خاک بیشترین تاثیر را بر تنوع گونه ای دارند.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، مراتع طالقان، تجزیه مؤلفه های اصلی، عوامل محیطی
  • محسن شرافتمند راد، منصور مصداقی، عبدالرضا بهره مند صفحه 181
    این تحقیق به منظور بررسی رابطه بین میزان لاشبرگ تولیدی با ویژگی های پوشش گیاهی شامل پوشش تاجی، سطح لاشبرگ و زیتوده بالای سطح زمین در منطقه استپی پارک ملی خبر انجام شد. بر اساس رابطه تعیین حجم نمونه، 90 قاب یک مترمربعی به طور تصادفی در عرصه قرار داده شد. در هر یک از این قاب ها پوشش تاجی و سطح لاشبرگ برآورد گردید. سپس به منظور توزین، لاشبرگ درون قاب ها جمع آوری شد. برای محاسبه زیتوده بالای سطح زمین از روش نمونه گیری مضاعف استفاده ش. براساس این روش در 35 قاب از 90 قاب، پوشش سرپا از سطح زمین قطع و مواد گیاهی جمع آوری شده در هوای آزاد خشک و سپس توزین شد. با استفاده از رابطه رگرسیونی بین زیتوده و پوشش تاجی، مقادیر زیتوده در 55 قاب باقیمانده محاسبه گردید. برای نشان دادن رابطه بین لاشبرگ تولیدی با پوشش تاجی، سطح لاشبرگ و زیتوده بالای سطح زمین از ماتریس همبستگی ها و روش رگرسیونی گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد که وزن متوسط لاشبرگ برابر 5/83 گرم در متر مربع بود. در نهایت متغیر پوشش تاجی در مدل باقی ماند که رابطه آن با لاشبرگ به صورت خطی و ضریب تبیین آن 95/0 بود لذا پوشش تاجی معیار مناسبی برای برآورد میزان لاشبرگ در درمنه زارهای مناطق خشک و نیمه خشک است.
    کلیدواژگان: لاشبرگ، درمنه زار استپی، مدل رگرسیونی، پارک ملی خبر
  • روجا صفاییان، حسین آذرنیوند، محمد جعفری، سیروس آزادی صفحه 190
    بیشتر گیاهان خانواده چتریان از ذخایر با ارزش صنعتی، دارویی، علوفه ای و حفاظتی کشور می باشند. جاشیرزاران ایران دربردارنده خانواده گیاهان چتریان با گونه غالب گیاه جاشیرPrangos ferulacea (L.) lindl. است. دانش بومی، این گیاه را در زمره بهترین گیاه مرتعی ایران دانسته و از بروز تغییراتی کیفی در آن آگاه است. مرتعداران سنتی ایران، گیاه مذکور را در هنگام سبز بودن که برای دام سمی است، جمع آوری و پس از خشک شدن به دام می دهند. توجه روز افزون دامداران به این گیاه و برداشتهای بی رویه، اختلال در امر زادآوری و نیز تخریب زیستگاه آن را موجب شده است. به نظر می رسد، با شناخت عوامل محیطی تشکیل دهنده زیستگاه طبیعی این گیاه و رعایت جنبه های بوم شناختی در بهره برداری آن، حفاظت و استفاده پایدار از گیاه جاشیر میسر باشد. در این تحقیق که با نگرشی بوم شناختی و با کاربرد روش تحلیل عوامل محیطی، در مراتع ییلاقی شمال استان فارس انجام شده است، بر اساس شناسایی اولیه فلور منطقه، 5 رویشگاه معرف جاشیر (تیمارگون، آسپاس، خرم بید، سیمکان و کوه بل) انتخاب شد. درصد تاج پوشش و فراوانی نسبی گونه ها در مناطق معرف ارزیابی و نمونه های خاک در دو عمق (10- 0 سانتیمتر) و (10- 50 سانتیمتر) در مکان های مذکور برداشت گردید. برای تعیین ارتباط بین گونه و عوامل محیطی از تحلیل گرادیان مستقیم CCA استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده های محیطی (خصوصیات خاک، توپوگرافی و پوشش) با متغیرهای مورد بررسی از نرم افزار PC-ORDversion4.17 استفاده گردید. تلفیق نتایج حاصل از روش های آنالیز پوشش گیاهی با برخی از عوامل خاکی بیشترین همبستگی پراکنش گونه جاشیر را با میزان ازت، فسفر و بافت خاک و نیز بیشترین همبستگی را با برخی از عوامل توپوگرافی از جمله شیب و ارتفاع منطقه نشان داد. با توجه به دستاوردهای این تحقیق می توان اذعان نمود مدیریت و بهره برداری پایدار با اتخاذ سیستم های چرا منطبق با شرایط اقلیمی- بوم شناختی و رعایت اصول علمی مرتعداری مقدور است.
    کلیدواژگان: فارس، جاشیرزار، عوامل محیطی، خاک، آنالیز تطابق کانونیک (CCA)
  • بختیار فتاحی، سهیلا آقابیگی امین، علیرضا ایلدرمی، معصومه ملکی، جمال حسنی، طاهره ثابت پور صفحه 203
    پوشش گیاهی مهمترین عامل تاثیرگذار بر پایداری و تعادل اکوسیستم هاست؛ بنابراین شناخت عواملی که باعث رشد و توسعه جوامع گیاهی می شوند ضروری است. هدف از این تحقیق بررسی ارتباط درصد پوشش و تراکم گون سفید با مهمترین عوامل محیطی نظیر خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک و پستی و بلندی است. تیپ بندی گیاهی به روش فیزیونومیک–فلورستیک و نمونه برداری پوشش گیاهی به روش سیستماتیک- تصادفی و اندازه و تعداد پلات به ترتیب به روش سطح حداقل و روش آماری تعیین گردید. در هر واحد کاری 4 ترانسکت 100 متری با 5 پلات در امتداد آن مستقر شد. نمونه برداری های خاک به صورت تصادفی و به تعداد 3 تکرار در هر واحد کاری تا عمق50 سانتی متر (عمق مؤثر خاک بر گیاه)، انجام شد و ویژگی های pH، N، P، K، EC و بافت هر یک از نمونه ها به روش های آزمایشگاهی اندازه گیری شد. برای بررسی ارتباط دو ویژگی درصد پوشش و تراکم گون سفید به عنوان متغیرهای وابسته با عوامل خاکی و پستی و بلندی به عنوان متغیرهای مستقل از تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج نشان داد که با اطمینان 99 درصد بین تراکم و پوشش گون با عوامل خاکی و پستی و بلندی رابطه خطی وجود دارد و همه عوامل در تراکم و پوشش گون مؤثر بوده اند. در بین عوامل پستی و بلندی، دامنه جنوبی، شیب 30-20 درصد و طبقه ارتفاعی 2300-2100 متر و در بین عوامل خاکی اسیدیته، پتاسیم، شن و سیلت بیشترین ارتباط و نقش را در تراکم گون دارند. همچنین در بین عوامل پستی و بلندی طبقات ارتفاعی 2500-2300 و 2300-2100 متر، شیب های 50-30 و 30-20 درصد، دامنه های شمالی و جنوبی و در بین عوامل خاکی نیز اسیدیته، پتاسیم، سیلت و شن در پوشش گون نقش معنی داری دارند.
    کلیدواژگان: گون سفید، خاک، پستی و بلندی، مراتع کوهستانی، زاگرس، ایران
  • بررسی علل و عوامل موفقیت یا عدم موفقیت بکارگیری سیستم های چرایی در طرح های مرتعداری / مطالعه موردی طرح های مرتعداری مراتع قشلاقی استان سمنان
    علی اکبر کریمیان، حسین بارانی، محمدرضا محبوبی، فرهاد یغمایی صفحه 217
    مطالعه حاضر با هدف بررسی علل موفقیت یا عدم موفقیت سیستم های چرایی طراحی شده در طرحهای مرتعداری به شیوه مشارکتی، طراحی و در سال 86 در استان سمنان به اجرا در آمد. کلیه کارشناسان شاغل در ادارات منابع طبیعی در سطح استان سمنان و همچنین بهره برداران از مراتع جمعیت مورد بررسی در این پژوهش را تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی شده با تخصیص نسبتی و بکارگیری فرمول کوکران در نظر گرفتن قضیه حد مرکزی حجم نمونه که در این تحقیق طرح مرتعداری است، 30 طرح بدست آمد. داده های آماری با کمک پرسشنامه جمع آوری و تجزیه تحلیل آماری با استفاده از معیارهایی همچون درصد انجام شد. یافته ها حاکی از عدم موفقیت سیستم های چرایی به میزان 77 درصد بود. عمده ترین دلایل عدم موفقیت سیستم های چرایی در مراتع قشلاقی استان سمنان از دیدگاه پاسخگویان، عدم مشارکت بهره بردار 33 درصد، عدم توجه به اقتضائات انسانی 25 درصد، غیر بومی بودن سیستم های طراحی شده و عدم همخوانی آنها با شرایط مراتع مناطق مورد مطالعه 22 درصد و عدم طراحی صحیح 20 درصد می باشند.
    کلیدواژگان: سیستم چرایی، طرح مرتعداری، ارزیابی پروژه، ارزیابی مشارکتی
  • بررسی رفتار چرایی و انتخاب جیره سنین مختلف گوسفند زندی / مطالعه موردی: مراتع بیابانی حوض سلطان قم
    عباس احمدی، عباسعلی سندگل، محسن محسنی ساروی، حسین ارزانی، قوام الدین زاهدی امیری صفحه 232
    در صورتی که قادر به درک عادات علوفه خواری و ارزش رجحانی گیاهان مورد چرای دام باشیم، می توانیم مصرف بهینه مواد مغذی را برای آنها به دست آوریم. بدون شناخت این رفتارها برنامه ریزی و مدیریت مرتع و دام مقدور نمی باشد. بدین منظور دو قرق در مرتع بیابانی حوض سلطان قم ایجاد و در آنها تولید و مصرف علوفه در ماه های مختلف فصل چرا به روش وزنی محاسبه گردید. در عین حال میش های نژاد زندی با سنین 1 ،3 و 5 ساله از هر گله انتخاب و در طول ماه های فصل چرا، رفتار چرا و ارزش رجحانی گونه ها برای دام از روش زمان سنجی (فیلم برداری) بررسی شدند. سپس ترکیب جیره و شاخص رجحان برای برای هر گونه گیاهی محاسبه و مقایسه گردید. سیکل چرای دام (سرعت و مسافت طی شده و مدت زمان چرا و استراحت) با استفاده از دستگاه GPS مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشانگر آن بود که در تیپ اول گونه لور Halocnemum strobilaceum و در تیپ دوم گونه خارشتر Alhagi camelorum بیشترین درصد زمان چرا (ترکیب جیره) را به خود اختصاص داده اند. همچنین گونه های گزpasserinoides Tamarix و خارشتر در تیپ های اول و دوم بیشترین شاخص رجحان را برای دام دارا بودند. تجربه دام، طعم، درصد پوشش و ترکیب گیاهی (گیاهان همراه)، عوامل اصلی در انتخاب گونه های منطقه برای دام بودند. در مراتع حوض سلطان گوسفند نژاد زندی رفتار بوته خواری و سرشاخه چری از خود نشان داد و بین سنین مختلف دام به لحاظ انتخاب علوفه تفاوت معنی داری وجود داشت که البته این تفاوت بارز و برجسته نبود. با توجه به وضعیت فنولوژی و رطوبت خاک زمان مناسب حضور دام در این مرتع نسبتا«مناسب است، اما پیشنهاد می شود در زمان گلدهی گز در اسفند نوعی سیستم تناوبی تاخیری اعمال گردد.
    کلیدواژگان: ارزش رجحانی، رفتار چرا، نژاد زندی، روش زمان سنجی، سیکل چرا
  • مرضیه علی خواه اصل، حسین آذرنیوند، حسین ارزانی، محمد جعفری، محمدعلی زارع چاهوکی صفحه 246
    با توجه به اینکه گونه های گیاهی مختلف در مراحل رویشی مختلف از خوشخوراکی یکسانی برخوردار نیستند، بنابراین در امر مدیریت مراتع با مطالعه خوشخوراکی گیاهان علوفه ای می توان نسبت به انتخاب گونه های گیاهی مناسب که در مراحل مختلف دچار نوسانات کمتری در رابطه با کاهش خوشخوراکی می گردند، اقدام کرد و به این ترتیب پتانسیل استفاده مؤثر از مراتع را افزایش داد. در این تحقیق، خوشخوراکی سه گونه گیاهی از خانواده گرامینه در مراحل فنولوژیکی مختلف و ارتباط آن با نسبت وزنی (WP) برگ و ساقه به کل گیاه مطالعه شد. به این منظور خوشخوراکی سه گونه گندمی مشترک در 2 تیپ گیاهی مختلف برای 2 نوع دام گوسفند و بز در 3 مرحله فنولوژیکی با روش فیلمبرداری اندازه گیری گردید. همچنین نسبت وزنی برگ و ساقه نسبت به کل گیاه در گونه های مذکور در سه مرحله فنولوژیکی، اندازه گیری شد. سپس تجزیه واریانس و مقایسه میانگین بر روی داده ها انجام شد. نتایج نشان داد که در هر سه گونه در مرحله گلدهی و بذردهی بین خوشخوراکی و نسبت وزنی برگ به کل اندام رابطه وجود دارد. در هر یک از این دو مرحله گونه ای که نسبت وزنی برگ در آن بیشتر بود، نسبت به دو گونه دیگر خوشخوراک تر بود. فقط در مرحله رشد رویشی گونه Dactylis glomerata با وجود داشتن نسبت وزنی کمتر برگ ها، نسبت بهBromus tomentellus خوشخوراک تر بود، اما در همین مرحله هم گونه Agropyron trichophorum با داشتن کمترین نسبت وزنی برگ، کمترین خوشخوراکی را دارا بود. بنابراین با انجام مطالعات بیشتر در این مورد می توان در مناطق آب و هوایی مختلف ارتباط بین دو عامل نسبت وزنی برگ به کل گیاه و درصد زمان چرا را تعیین کرد.
    کلیدواژگان: خوشخوراکی، نسبت وزنی(WP)، مرحله فنولوژی، Bromus tomentellus، Dactylis glomerata، Agropyron trichophorum
  • حمید ترنج زر، مهدی عابدی، عباس احمدی، زید احمدی صفحه 259
    با توجه به گستره مراتع کشور و تنوع آن، شناخت و بررسی آن مستلزم برنامه ریزی و ارزیابی می باشد. ارزیابی بهنگام مرتع به کارشناس کمک می کند تا از بروز تغییرات در مرتع آگاه و آنرا مورد بررسی قرار دهد. مطالعات عملکرد مرتع با استفاده از برخی شاخص های ساده در سطح خاک بازگو کننده تاثیر فعالیت های مدیریتی و اصلاحی است. بدین منظور در منطقه میقان اراک نمونه برداری در سطح چشم انداز که دارای شرایط یکسان بوده و در آن برخی گونه های بومی مانند درمنه و از طرفی سه گونه قره داغ، تاغ و آتریپلکس مستقر شده است، انتخاب گردید و اثر این قطعات گیاهی بر ویژگی های عملکردی مرتع مورد بررسی قرار گرفت. جهت نمونه برداری4 ترانسکت 50 متری در منطقه مستقر شد و با استفاده از مدل LFA سه ویژگی پایداری، نفوذپذیری و چرخه عناصر با استفاده از 11 شاخص سطح خاک تعیین گردید. با توجه به نتایج ملاحظه گردید که 3 گونه کاشته شده دارای عملکرد بالاتری نسبت به گونه بومی هستند و کلیه قطعات با میان قطعات از نظر آماری تفاوت معنی داری دارند. میان قطعات متعلق به گونه آتریپلکس در بین گونه ها دارای ویژگی های عملکردی بالاتری نسبت به سایر گونه ها می باشند.
    کلیدواژگان: عملکرد، پایداری، نفوذپذیری، چرخه عناصر، قطعه
  • علی طویلی، بتول صفری، مرتضی صابری صفحه 272
    Salsola rigida از گونه های بسیار خوشخوراک منطقه ی استپی و به طور پراکنده نیمه استپی است که بررسی ویژگی های مختلف از جمله تکثیر آن جهت توسعه ی پوشش گیاهی این مناطق ضروری به نظر می رسد. تحقیق حاضر به دنبال بررسی و مقایسه روش های موثر در تسریع جوانه زنی بذر آن است. در این بررسی تیمارهای جیبرلیک اسید(GA3) با غلظت های 100و 300 قسمت در میلیون و نیترات پتاسیم (KNO3) با غلظت های 2/0 و 1/0 درصد و بدون تیمار (شاهد) در دو آزمایش شامل آبیاری با تیمار در طول دوره ی جوانه زنی و پیش تیمار بذور با جیبرلیک اسید و نیترات پتاسیم، در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر تیمارهای مختلف بر افزایش درصد جوانه زنی بذر گونه ی Salsola rigida معنی دار است. در بین تیمارهای مورد استفاده پیش خیساندن نیترات پتاسیم با غلظت 2/0 درصد بیشترین اثر مثبت را بر جوانه زنی بذر گونه ی Salsola rigida داشت اگرچه در عین حال نتایج به دست آمده از اثر جیبرلیک اسید 300 قسمت در میلیون نیز نزدیک به نتایج حاصل از نیترات پتاسیم 2/. درصد بود. با توجه به نتایج درصد و سرعت جوانه زنی در دو مرحله می توان اذعان داشت تیمار پیش خیساندن نسبت به آبیاری با تیمار در طول دوره ی جوانه زنی، مؤثرتر است به طوری که در این تحقیق درصد جوانه زنی را تا صد در صد افزایش داد.
    کلیدواژگان: Salsola rigida، جوانه زنی، اسید جیبرلیک، نیترات پتاسیم
  • حمیدرضا کشتکار، حسین آذرنیوند، احسان شهریاری صفحه 281
    گیاه Ferula gummosa (باریجه) و Ferula assafoetida (آنغوزه) به تیره چتریان تعلق دارند و از نظر صنعتی، دارویی و علوفه-ای حایز اهمیت هستند. به سبب وجود مشکلاتی که طی جوانه-زنی و رشد این دو گونه وجود داشت، آزمایش هایی به منظور شکستن خواب بذر این گونه ها با بکارگیری عوامل مختلف انجام شد. در این تحقیق چهار آزمایش کلی صورت گرفت و در هر آزمایش، بذرها در سطوح مختلف تحت تیمار قرار گرفتند. آزمایش ها شامل شستشو (3 سطح)، پیش سرمادهی (2 سطح)، شستشو و سرمادهی (4 سطح) و مواد شیمیایی (4 سطح) بود. تحلیل داده ها نشان داد که پیش سرمادهی به مدت 60 روز بهترین تیمار برای شکست خواب بذر گونه باریجه است و تیمار شستشو و سرمادهی (14 روز در دمای 5+ سانتی-گراد) بهترین روش برای شکستن خواب بذر گونه آنغوزه می-باشد. نتایج نشان داد که شستشو اثر معنی داری بر درصد جوانه زنی این گونه ها ندارد.
    کلیدواژگان: بذر، جوانه زنی، شکست خواب، آنغوزه، باریجه
  • محمد ساغری، حسین بارانی، حمیدرضا اصغری، منصور مصداقی، مهدی صدروی صفحه 291
    قارچ های اندومیکوریز از جمله میکروارگانیسم‎های مفید خاکزی هستند که می توانند بعنوان یکی از انواع کودهای زیستی بخشی از احتیاجات غذایی گیاهان تلقیح شده (به ویژه عنصر با اهمیت فسفر) را تامین کنند. بررسی حاضر به منظور مطالعه تاثیر یک گونه از این قارچ ها بر افزایش رشد و تولید دو گونه یونجه یکساله بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو عامل کود زیستی میکوریزی (در دو سطح با کود و بدون کود) و کود شیمیایی فسفره (در دو سطح صفر و 65 کیلوگرم فسفر در هکتار) با 4 تکرار در مزرعه آموزشی دانشگاه صنعتی شاهرود به اجرا در آمد. نتایج حاصله نشان داد که تلقیح هر دو نوع گیاه علوفه ای با قارچGlomus intraradices درصد همزیستی ریشه و وزن خشک اندام هوایی را به طرز بسیار معنی دار و وزن خشک ریشه را به طرز معنی داری تحت تاثیر قرار داده است و عملکرد علوفه را به میزان بیش از 30 درصد افزایش داد اما استفاده از کود شیمیایی فسفره میزان همزیستی میکوریزی را بشدت کاهش داد. با توجه به اثر مثبت قارچ میکوریز در تامین فسفر مورد نیاز گیاه یونجه یکساله، بنظر می رسد می توان از این نوع قارچ ها بعنوان کود زیستی بجای کود شیمیایی فسفره در جهت افزایش عملکرد محصول علوفه و نیل به کشاورزی پایدارسود برد.
    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، کودهای زیستی، آربوسکولار میکوریز، فسفر، Medicago polymorpha L، _ Medicago scutellata (L)Mill
  • علی اکبر تجلی، غلامرضا امین، اکبر گندمکار قالهری صفحه 302
    پوشش طبیعی گیاهان مراتع ایران به دلیل شدت چرا و بهره برداری بی رویه، دست خوش تغییر شده است. گونه های خوشخوراک مراتع کاهش یافته و گیاهان بدخوراک و سمی افزایش یافته است. اغلب گونه های زیاد شونده، سمی، دارویی یا صنعتی هستند. شناخت ترکیبات موجود در اسانس این گیاهان می تواند در مدیریت استفاده چند منظوره از مراتع راهکاری برای جایگزینی شیوه معشیت یا درآمد اقتصادی برای دامداران باشد. اسانس گیاه کافوری که در این تحقیق مورد آزمایش قرار گرفته است یکی از مواد مورد نیاز در صنعت داروسازی است. این تحقیق به منظور تعیین درصد و شناسایی ترکیبات اسانس گیاه کافوری در سه رویشگاه اصلی آن (اراک، همدان و شهرکرد) در دو مرحله فنولوژیک قبل از گل (مرحله رویشی) و بعد از گل دهی (مرحله زایشی) انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که بازده اسانس گیاه در سه منطقه مورد بررسی از 1/0 تا2/0 درصد متغیر است. همچنین در مجموع 114 ترکیب شیمیایی در اسانس گیاه کافوری در هر سه منطقه و در هر دو مرحله فنولوژیک رویشی و زایشی شناسایی شد. بیشترین تعداد ترکیب شیمیایی تشخیص داده شده مربوط به منطقه همدان با 103 ترکیب در مرحله زایشی و کمترین مربوط به منطقه اراک با 55 ترکیب در مرحله زایشی می باشد و شهرکرد با 78 ترکیب در مرحله زایشی در حد واسط بین این دو منطقه می باشد. از ترکیبات شناسایی شده گیاه 10 ترکیب به طور مشترک در مرحله زایشی در هر سه منطقه بیشترین درصد اسانس را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: گیاه کافوری، مراحل فنولوژیک، گیاهان دارویی، ترکیبات اسانس
  • عطاالله کلارستاقی، حسن احمدی، محمد جعفری، زینب جعفریان جلودار، جمال قدوسی، علی گلکاریان صفحه 317
    فرسایش آبی یکی از مهمترین مشکلات محیطی در نقاط مختلف دنیا می باشد. برآورد دقیق فرسایش آبی و ته نشست رسوبات برای ارزیابی پتانسیل هدررفت خاک و ظرفیت ذخیره سدها بسیار مهم می باشد. مدل پایه فیزیکی وپ (پروژه پیش بینی فرسایش آبی) مقادیر رواناب، فرسایش و رسوبدهی را بصورت رگباری و پیوسته برآورد می نماید. در این تحقیق هدررفت خاک و رواناب سطحی شبیه سازی شده توسط مدل دامنه وپ با مقادیر مشاهده ای حاصل از دو کرت آزمایشی تحت پوشش مرتعی مقایسه گردید. این کرتها دارای 5/12 متر طول و 2 متر عرض با شیب 34 درصد بودند. نتایج نشان داد در مجموع مدل دامنه وپ مقادیر رواناب را کمتر از مقدار مشاهده ای، برآورد نمود. زمانیکه هدایت هیدرولیکی موثر واسنجی گردید، مقادیر برآوردی از مدل تا حد زیادی بهبود یافت. مقایسه بین مقادیر برآوردی و مشاهده ای رواناب و رسوب نشان داد که مدل دارای کارایی 86/0 و 87/0 به ترتیب در برآورد رواناب و رسوب می باشد.
    کلیدواژگان: وپ، کرت آزمایشی، هدایت هیدرولیکی موثر، کارایی مدل
|
  • M. Bassiri, M. Iravani Page 155
    High grazing pressure has been considered as the main reason for degradation of Iran’s rangeland over past few decades. A key question for range management is therefore whether temporary exclusion from grazing would lead to spontaneous regeneration of the vegetation. If so, it is important to know how long this regeneration will take and whether the regeneration pathway is the same in all sites. A long-term exclosure experiment was established to assess effects of grazing exclusion on rangeland recovery in arid and semi-arid rangelands in Iran. The experiment was carried out in 17 rangeland sites in central Zagros region. At each site, an exclosure and inside each exclosure seven permanent plots (1.5 × 2 m) were established in 1983. After 19 years (2002), vegetation, including cover and density for each species, total vegetation cover, litter cover as well as annual forage production, were measured in these seven permanent plots and also in 10 randomly located plots (1.5 × 2 m) outside each exclosure. The comparison between inside and outside exclosures showed that after 19 years, total vegetation cover, litter cover, annual forage production, the number as well as the relative abundance of grasses and legumes, and the percentage of palatable plants were significantly increased inside exclosures. The overall similarity between different sites inside exclosures was also increased. In conclusion, 19 years grazing exclusion has changed the species composition of the vegetation in most sites. This study confirms convergence of vegetation development during the secondary succession.
  • M.A. Zare Chahouki, S. Qomi, H. Azarnivand, H. Pirri Sahragard Page 171
    The first step in ecosystem management is the determination of effective factors on species distribution and diversity. In this paper the relationship between species diversity of Taleghan rangelands and environmental factors has been investigated. For measuring vegetation data, according to sensitivity of species diversity parameter to plot number and area, the proper area of sampling plot was determined by least area method and the number of plot after the primary sampling was determined by statistical method according to vegetation variations. Then, sampling in each unit was done along three 150 meter transects. 15 plots (1 m2), established along each transect in 10 meter distances. The kind and the amount of existing species and the percentage of vegetation cover were determined in each plot. At the beginning and at the end of each transect, a profile was dug and soil. Sampling was done from 0-30 centimeter. Among soil properties, clay, silt, sand, organic material, lime, PH, EC, azote, phosphorous, acidity, Electrical conduction potassium, were measured, After collecting data, Shanon-Winer species diversity and Simpson indices were determined using Ecological methodology Software. To determine the major factors affecting species diversity variations, Principle component analysis was used. The results showed that among studied factors aspect, texture, lime, potassium and depth of soil had the most influence on species diversity.
  • M. Sharafatmand Rad, M. Mesdaghi, A. Bahremend Page 181
    A study was conducted to examine the relationship between litter weight and vegetation parameters including canopy and litter cover and biomass in steppe vegetation of Khabr National Park. According to the sample size equation, 90 plots of 1-m2 randomly were placed within study area. In each plot, the percentages of canopy and litter cover are estimated and the weight of litter is measured. The results indicate that the mean litter weight is 83.53gr/m2. For calculating standing biomass, double sampling method is used. According to this method, standing crops is harvested to the ground level in 35 quadrats of 90 plots. Air dry collected plant materials are weighted. By using regression equation, the amounts of biomass in other 55 quaderats are estimated. Correlation matrices and stepwise regression model were used to show the relationships. Finally, just canopy cover was remained in model which had linear relationship with litter weight and the correlation coefficient was 0.95. Therefore, canopy cover is an appropriate parameter to estimate litter weight in arid and semi arid shrublands.
  • R. Safaiean, H. Azarnivand, M. Jafari, S. Azadi Page 190
    Most species of Umbelliferae have medicinal and industrial values and also are used for forage production and soil conservation in Iran. Prangos ferulacea (L.) Lindly from Umbelliferae is the dominant species of Iranian Jashirzar. In local knowledge it is known as the best rangeland plant which aware of its qualitative changes. Jashir is collected by traditional rangeland managers when it is green and toxic for livestock and then dry them to feed livestock. This caused a disturbance on its reproduction and also the degradation of its habitats by ranchers. Therefore, conservation and sustainable use of this species depends on knowledge of environmental factors influencing its natural habitat and also utilization according to the ecological aspects. This study aimed to assess soil and topographic factors using canonical correspondence analysis (CCA) on five Jashir habitats (Timargon, Asopas, Khoram Bid, Simakan and Koh Bel) in summer rangeland of northern part of Fars province. Percentages of canopy cover and species frequency in key areas have been recorded and soil sampled in two depths (0-10 cm and 10-50 cm). Data were analysed using CCA in PC-ORDversion 4.17 package. Results showed that the distribution pattern of Jashir was correlated with some edaphical factors such as the amount of N, P and soil texture as well as with some topographic factors including slope and elevation from sea level. Management and sustainable utilization of these habitats are possible under grazing systems compatible with ecological and climatic conditions and considering scientific framework of rangeland management.
  • B. Fattahi, S. Aghabeigi, A. Ildoromi, M. Maleki, J. Hasani, T. Sabetpour Page 203
    Vegetation cover is one of the most important factors for sustainability of ecosystems and catchments; thus recognizing and understanding factors that affect growth and development of vegetation societies is necessary. The aim of this study is to investigate the relations between "Astragalus gossypinus" with some environmental factors (soil characteristics, slope, aspect and elevation) and identify the most important affective factors in mountainous rangelands of central Zagros. So, three elevation and slope classes and four aspect (skirt) classes have been determined in the study area. Flora and vegetation types were studied by physiognomic- floristic method in the field. The factors of vegetation were measured by transect using systematic-randomized method. Four transects (100 m) and 5 plots were used. Three soil samples (complex) in each area collected in 0-50 cm and parameters such as pH, EC, N, P, K, TNV, OC and texture were measured. Investigating of the relations between density and cover percentage of A. gossypinus (dependent variables) and soil and topographical factors (independent variables) has been done by multiple regressions. Statistical analysis of data showed that density and percentage cover of A. gossypinus have significant linear regression with soil and topographic factors. In topographic factors; southern aspect, 20%-30% slope and 2100-2300 m elevation and in soil factors; pH, K, sand and silt have most relationship and significant role to anticipate of density model. For anticipation of cover’s model, in topographic factors; southern and northern aspects, 20%-30% and 30%-50% slope and 2100-2300 m and 2300-2500m elevation and in soil factors; pH, K, sand and silt have most relationship and significant role.
  • A.A. Karimian, H. Barani, M.R. Mahboubi, F. Yaghmaie Page 217
    The study examined the grazing systems in range management plans via a participatory evaluation. This research performed in 1386 in Semnan province. All of experts in natural resources offices and livestock manager that exploit/own selected ranches were whole/reference population in this study. Using stratified random sampling method and applying Cochran formula, the sample volumes 30 were estimated to select from Range management Plans. Result showed that grazing systems in range management plans for winter rangelands in this area was unsuccessful/failure (%77). Some important reasons of this unsuccessfulness is no participation of livestock managers(%33), no attention to special affairs of pastoral society (%25), no adaptation with natural conditions (%22) and no correct designing for grazing systems (%20).
  • A. Ahmadi, A.A. Sanadgol, M. Mohseni Saravi, H. Arzani, Gh. Z. Amiri Page 232
    Optimal intake of nutrients by grazing animals can be achieved if we were able to understanding and controlling their dietary habits and preference. Without understanding these behaviours, correct management of rangelands is not possible. Therefore, in desert rangelands in Qom province two fenced enclosures (1 ha. area) were constructed in which plants production and intake measured during grazing period. The feeding behaviour of three Zandi ewes (1, 3 and 5 years old) in free grazing system was evaluated considering the plant palatability and preference value based on close observation method (recording films by video camera) in each month of grazing season. Then diet composition and preference index for each plant species calculated and compared. Grazing cycle) distance and motivation speed and time spent for grazing, resting or walking) were assessed using a GPS mounted on the back of sheep. The results showed that during grazing season, Tamarix passerinoides And Alhagi camelorum- in first and second vegetation type - had the highest preference index, respectively. The highest diet composition was related to Halocnemum strobilaceum and Alhagi camelorum. Animal experience, plant’s flavor, plant cover and composition were the most effective factors on sheep preference. In Houze sultan, sheep showed browsing behaviour. There were significant differences in diet selection (p<0.01) among three ewe ages. Considering to plants phenology and soil moisture conditions, Presence period of Livestock in Houze sultan range was suitable but a rest- rotating grazing system can be suggested in period of flowering of Tamarix sp.
  • M. Alikhah Asl, H. Azarnivand, H. Arzani, M. Jafari, M. A. Zare Chahouki Page 246
    Different plant species in different phenological stages dont have similar palatability. Therefore, in range management studying the palatability of forage species can help us select proper plant species with less palatability fluctuations in different stages and increase the potential of efficient utilization of rangelands. In this investigation, the palatability of 3 plant species from Gramineae in different phenological stages and its relationship with leaf:stem WP ratio was studied. The palatability of 3 grass species existence in 2 plant types was measured by camera for sheep and goat in 3 phenological stages. Then analysis of variance and mean comparison (Tukey's test) were done on data. The results showed that in 3 species there is relationship between palatability and leaf:stem WP ratio in second and third phenological stages and in both stages the grass species with the highest leaf:stem WP ratio had the most palatability. In growth stages, Dactylis glomerata was more palatable despite of having lower leaf:stem WP ratio than that of Bromus tomentellus. However, in mentioned stage, Agropyron trichophorum with the lowest leaf:stem WP ratio had the least palatability. Therefore, with conducting more studies, we can find the relationship between leaf:stem WP ratio and grazing time percent in different climates
  • H. Toranjzar, M. Abedi, A.Ahmadi, Z. Ahmadi Page 259
    Rangeland health has defined as the degree to which the integrity of the soil, vegetation, water and air as well as the ecological processes of rangeland ecosystems are balanced and sustained. By determination rangeland health attributes we can judge about management practice effects. The present study was carried out in Meyghan desert of Arak in order to determine the most important ecological indicator to achieve suitable for rangeland health and condition assessment using LFA model. in this region by LFA model and 11 soil surface indicators were measured on four transects 50 m and effects of patch were investigated with functional characteristic including stability, infiltration and nutrient cycling. The Results showed that planted species (Atriplex canecence, Nitraria shoberi, Haloxylon persicum) had a higher function than endemic species (Artemisia sieberi). Also all species had significant relation with inter patch. Atripilex canecence had higher function than another species.
  • A. Tavili, B. Safari, M. Saberi Page 272
    Salsola rigida is one of the most palatable species of steppe and dispersedly semi-steppe areas. The investigation of various features such as its reproduction seems to be essential for vegetation expansion projects in abovementioned regions. The objective of the present study was to compare effects of different treatments on promoting seed germination in Salsola rigida. This study was conducted to evaluate the effects of KNO3 (%0.2 and %0.1) and GA3 (100 ppm and 300 ppm). For this purpose, a completely randomized design with four replications in two forms of experiments was done: treatment irrigation during the germination period and presoaking. The results of analysis of variance showed that the effect of various treatments were significantly different. The treatment of 0.2% KNO3 in presoaking had the highest seed germination percentage. The result obtained from gibberlic acid 300 ppm influence was a little smaller than 0.2% KNO3. Totally, this research cleared that presoaking treatment was more effective on germination stimulation so that presoaking with 0.2% KNO3 increased germination up to 100%.
  • H.R. Keshtkar, H. Azarnivand, E. Shahriari Page 281
    Ferula gummosa and Ferula asafoetida are species of flowering plants in the family Apiaceae. These plants have certain uses as industrial, medicinal and forage species. Due to seed germination problems, some seed dormancy breaking treatments were used. In this research used four breaking treatments with different levels. Treatments were as follows: Washing (Three levels), prechilling (Two levels), washing and chilling (Four levels) and chemical scarification (Four levels). The results showed that pre-chilling for 60 days period is the best treatment for breaking seed dormancy of ferula gummosa, and washing plus chilling (14 days at +5 ◦C) is the best treatment of ferula asafoetida. The results showed that washing treatment has not significant effect on breaking species seed dormancy.
  • M. Saghari, H.Barani, H.Asghari, M.Mesdaghi, M.Sadravi Page 291
    Endo-mycorrhizal fungi are useful soil microorganisms, which can be used as a biological fertilizer for providing nutrient requirements for plants (particularly phosphorus). Two field experiments were carried out in research farm of Shahrood University of Technology to investigate the effects of one species of arbuscular mycorrhizal fungi (Glomus intraradices) on growth and forage production of two annual medics (Medicago polymorpha and M. scutellata) in different conditions of soil phosphorus. Each experiment was arranged in a factorial randomized complete block design with two treatments of mycorrhizae (with inoculation and without inoculation) and phosphorus fertilizer (0 and 65 kg P/ha) with 4 replications. The results were shown that inoculation of Medicago polymorpha and M. scutellata with Glomus intraradices had positive and significant effect on root colonization, shoot and root dry weight, but had no significant effect on root and shoot length, dry weight and number of sheath. On the basis of the results of this study, mycorrhizal inoculation increased 30% of forage production in both annual medic species Medicayo polymorpha and M. scutellata Application of phosphorous chemical fertilizer also increased forage production as the same amount as mycorrhizal inoculation, but it decreased root mycorrhizal colonization in both plants significantly. With due attention to positive effects of mycorrhizal fungi on forage production of Medicago polymorpha and M. scutellata, it seems that mycorrhizal fungi can be used as a biological fertilizer instead of phosphorus chemical fertilizer, which have no environmental problems compared with phosphorus chemical fertilizer in sustainable agriculture.
  • A.A. Tajali, Gh.R. Amin, A. Gandomkar Page 302
    Iran ranges have one of the most reach floras in the world that the main part of this flora is medical plants. Many compounds in essential oil of these plants can use in food and medical industries that should attend in multiple use of ranges. One of the medical plants in Iran ranges is Camphorosma monspeliaca L. This research to identification and determination yield of essential oil composition of Camphorosma monspeliaca L. in three main habitat (Arak, Hamedan, Shahr-E-Kord) in two phonological stages including vegetative and flowering stages were done. The results show that the total yield of essential oil changes between 0.1% to 0.2%. Overall 114 components were identified of total essential oil of Camphorosma monspeliaca L. in three mentioned habitats the most components belong to Hamedan and the lowest belong to Arak in flowering stage (Hamedan=103, Shahr-E-Kord=78 Arak=55). Through identified compounds 10 common compounds had the most yields in flowering stage in three areas including
  • A. Kelarestaghi, H. Ahmadi, M. Jafari, Z. Jafarian Jeloudar, J. Ghodosi, A. Golkarian Page 317
    Soil Erosion due to water is a major environmental problem in many parts of the world. Accurate estimation of water erosion is very important for the assessment of potential soil loss and storage capacity in reservoirs due to sediment deposition. The physically based Water Erosion Prediction Project (WEPP) model provides event-based runoff, erosion and sediment yield estimates. In this study surface runoff and soil loss simulated by the WEPP hillslope model were compared with measurements from two experimental plots containing rangeland vegetation. These plots were 12.5 m long and 2 m wide with slope gradient of 34%. Results showed, in general, WEPP hillslope model simulated fewer runoff events than measured data. The model tended to present better results when effective hydraulic conductivity was calibrated. Correspondence between measured and simulated runoff and sediment data were represented model efficiency coefficient 0.86 and 0.87, respectively.