فهرست مطالب

مجله مرتع
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد علی زارع چاهوکی*، محبوبه عباسی، حسین آذرنیوند صفحه 106
    در این تحقیق قابلیت مدل شبکه عصبی در پیش بینی پراکنش مکانی گونه های گیاهی ارزیابی شده است. با توجه به هدف، اطلاعات پوشش گیاهی و عوامل رویشگاهی شامل اقلیم، خاک، پستی و بلندی و زمین شناسی جمع آوری شد. برای نمونه برداری از پوشش گیاهی در هر تیپ رویشی، 3 ترانسکت150 متری مستقر و در هر ترانسکت 15 پلات با فواصل 10 متر (به روش تصادفی-سیستماتیک) مستقر شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارائه نقشه عوامل محیطی از روش های زمین آمار و برای ارائه نقشه پیش بینی رویشگاه گونه های مورد بررسی از شبکه عصبی مصنوعی (MLP) استفاده شد. با توجه به نتایج ارزیابی مدل ها با ضریب کاپا، مدل شبکه عصبی موقعیت رویشگاه دو گونه Agropyron intermediumرا در سطح عالی (0/95=k)، رویشگاه دو گونه Thymus kotschyanus و Astragalus gossypinus را در سطح بسیار خوب (0/83 و 0/84 =k) و رویشگاه گونه Stipa barbata را در سطح خوب (0/70=k) پیش بینی کرده است، بنابراین، مدل شبکه عصبی قابلیت بالایی در پیش-بینی پراکنش مکانی گونه های مورد بررسی داشته است. همچنین بر اساس نتایج آزمون شبکه، صحت مدل برای هر چهار رویشگاه بیشتر از 95 درصد بوده است، این نشان می دهد که پارامترهای اقلیمی و خاکی بکار رفته در تشکیل مدل نهایی در این تحقیق، توانایی لازم در پیش بینی توزیع بالقوه گونه های مورد بررسی را داشتند.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، نقشه پیش بینی، زمین آمار، مراتع طالقان میانی
  • حامد جنیدی جعفری*، سمیه امانی، پرویز کرمی صفحه 116
    این مطالعه به منظور تعیین رابطه بیوماس اندام هوایی و اندام زیر زمینی و ارزیابی تاثیر شدت های چرای دام بر کمیت بیوماس گونه Bromus tomentellusدر منطقه حفاظت شده (قرق) و مناطق همجوار در شهرستان بیجار استان کردستان انجام شد. پس از تعیین سه منطقه نمونه برداری به عنوان تیمارهای مختلف چرای دام (در مجاورت یکدیگر) و با در نظر گرفتن خصوصیات توپوگرافی یکسان تیمارها، نمونه برداری از پوشش گیاهی در هر سه تیمار به روش تصادفی- سیستماتیک در قالب 20 پلات یک متر مربعی و در طول 2 ترانسکت عمود بر یکدیگر به طول 100 متر انجام شد. به منظور تعیین رابطه احتمالی میان وزن بیوماس اندام هوایی و اندام زیرزمینی در هر یک از تیمارها، از رگرسیون خطی ساده استفاده شد. مقایسه داده ها در سه تیمار از طریق تجزیه واریانس یک طرفه و آزمون دانکن با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که رابطه رگرسیونی معنی داری بین بیوماس اندام هوایی و اندام زیرزمینی این گونه در تیمارهای مختلف برقرار است. افزایش شدت چرای دام منجر به کاهش معنی دار بیوماس اندام هوایی، اندام زیرزمینی و بیوماس کل گونه مورد ارزیابی گردیده است. بدین ترتیب که چرای متوسط و چرای سنگین نسبت به قرق (چرا نشده) به ترتیب معادل 37 و 80 درصد بیوماس اندام زیر زمینی را کاهش داده اند. از طرفی میزان متوسط بیوماس کل در تیمارهای قرق، چرای متوسط و چرای سنگین به ترتیب معادل 839، 488/75 و 132/88 کیلوگرم در هکتار برآورد شده است. هم چنین با افزایش شدت چرای دام سهم نسبی اندام هوایی کاهش و بر سهم نسبی اندام زیرزمینی افزوده شده است. سهم نسبی بیوماس اندام هوایی از بیوماس کل در تیمارهای قرق، چرای متوسط و چرای سنگین به ترتیب 54/97، 61/42 و 64/34 درصد و سهم اندام زیرزمینی 45/03، 38/58 و 35/66 درصد برآورد گردید. به طور کلی شدت های مختلف چرای دام کاهش محسوسی بر بیوماس اندام هوایی و بیوماس اندام زیرزمینی گونه مذکور داشته اند، بنابراین توجه مدیران اکوسیستم های مرتعی را در جهت حفاظت خاک و جلوگیری از قهقرای این گونه مهم مرتعی ضروری می سازد.
    کلیدواژگان: شدت چرا، Bromus tomentellus، بیوماس اندام هوایی، بیوماس اندام زیرزمینی، بیجار
  • غلامعباس قنبریان*، آرش طیب صفحه 127
    پژوهش حاضر با هدف بررسی قابلیت های نرم افزار Sample point در برآورد پوشش سطح خاک در مقایسه با روش رایج و سنتی تخمین چشمی در مراتع نیمه استپی حوزه دشت ارژن واقع در غرب استان فارس انجام شد. بدین منظور تخمین ویژگی های سطحی خاک شامل درصد پوشش تاجی، لاشبرگ، سنگ و سنگریزه و خاک بدون پوشش به روش برآورد چشمی (O.E.) انجام شد. به طور همزمان نیز با استفاده از پلات نمونه گیر پایه دار با قابلیت نصب دوربین در ارتفاع دو متری، تصاویر با کیفیت 8 مگاپیکسل تهیه شد. در مرحله ستادی نیز با استفاده از نرم افزار ver. 1.65 Sample Point (S.P.) طبقه بندی تصاویر انجام گردید. زمان صرف شده در هر روش به تفکیک مراحل صحرایی و ستادی نیز ثبت شد. نتایج نشانگر آن است که بین تمامی ویژگی های سطح خاک برآورد شده در دو روش O.E و S.P. همبستگی معنی داری وجود دارد (P≤ 0.05). بین درصد تاج پوشش، لاشبرگ، سنگ و سنگریزه و خاک بدون پوشش در روش O.E. با روش S.P. تفاوت معنی داری در سطح 5 درصد مشاهده نمی گردد. نتایج بدست آمده بیانگر آن است که مدت زمان صرف شده در مرحله صحرایی و همچنین زمان کل در روش O.E. بیشتر از روش S.P. و معنی دار است (P≤0.01). در حالی که روش S.P. زمان ستادی بیشتری را به خود اختصاص می دهد. به طور کلی نتایج این پژوهش بیانگر قابلیت مناسب روش عکسبرداری دیجیتال با استفاده از نرم افزار Sample Point برای برآورد پوشش سطح خاک است و می تواند به عنوان روشی آسان، ارزان، سریع و تکرار پذیر در مراتع نیمه استپی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عکسبرداری دیجیتال زمینی، برآورد چشمی، پوشش سطح خاک، مراتع نیمه استپی، استان فارس
  • آرزو علیزاده، قاسمعلی دیانتی تیلکی*، بهنام ناصریان خیابانی صفحه 137
    تحقیق حاضر استفاده از تیمار پرتودهی با دزهای 15، 20، 30، 50، 100 و 150 گری را بر بذر 2 گونه B. inermis و B. tomentellus به منظور بررسی کارایی تیمار پرتو گاما جهت تحریک رشد و افزایش مقاومت نسبی و فیزیولوژیک گیاه در برابر نوسان مقطعی و روزانه دما و رطوبت از طریق اندازه گیری شاخص هایی همچون پروتئین محلول، پرولین و کلروفیل مورد مطالعه قرار داد. بدین منظور آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی طراحی و بذور پرتودهی شده در شرایط گلخانه کشت شده و شاخص های مورد نظر ارزیابی شد. بر اساس نتایج حاصل دز 15 گری در گونه B. inermis بیشترین تاثیر مثبت را بر مقدار کلروفیل و وضعیت فیزیولوژیک گیاه داشت. همچنین در رابطه با گونه B. tomentellus نیز تیمار بذر با دز30 گری تاثیر مثبت بر وضعیت فیزیولوژیک گیاه داشت. در هر 2 گونه دزهای 100 و 150 گری سبب بروز تاثیر منفی و کاهش فتوسنتز و تعرق شد. بعلاوه در رابطه با محتوای پروتئین محلول در هر دو گونه با افزایش شدت پرتودهی مقدار پروتئین محلول نیز افزایش یافت. در رابطه با غلظت پرولین تیمار پرتودهی بذر B. inermis سبب کاهش معنی دار (0/01>p) غلظت پرولین شد به طوری که بین تیمار شاهد و 15 گری اختلاف معنی دار وجود نداشت و با افزایش شدت پرتو غلظت پرولین از تیمار 20 گری روند کاهشی نشان داد، اما در گونه B. tomentellus پرتودهی اثر معنی دار بر غلظت پرولین نداشت. در نتیجه گیری کلی می توان تیمار 15 گری را برای گونه B. inermis و تیمار 30 گری برای گونه B. tomentellus به عنوان دزهای اپتیمم توصیه نمود.
    کلیدواژگان: پرتو گاما، پروتئین، پرولین، فیزیولوژیک، کلروفیل، B، inermis، B، tomentellus
  • سهیلا نوری*، عادل سپهری، حسین بارانی صفحه 148
    شناسایی گیاهان مرتعی مبنایی برای مدیریت مرتع و استفاده های مختلف از مراتع می باشد. هدف از این تحقیق، بررسی فلور و رابطه پوشش گیاهی و عوامل اقلیمی در مراتع ایرانشهر است. فهرست گیاهان بر اساس مطالعات صحرایی با استفاده از روش های تاکسونومی تهیه شد. سپس پراکنش جغرافیایی گونه ها براساس تقسیم بندی نواحی رویشی و شکل زیستی آن ها با استفاده از روش رانکایر تعیین شد. همچنین در این بررسی 27 متغیر اقلیمی از 12 ایستگاه هواشناسی سینوپتیک در داخل و مناطق مجاور ایرانشهر انتخاب گردید. برای کاهش تعداد متغیرها و تعیین عوامل موثر از تحلیل عاملی با روش PCA استفاده شد. همبستگی پراکنش گونه های گیاهی با متغیرهای اقلیمی از طریق تجزیه چند متغیره انجام شد. جهت رج بندی جوامع گیاهی روش CCA استفاده شد. نتایج نشان داد که در این منطقه 44 تیره، 136 جنس و 175 گونه گیاهی وجود دارد. مهم-ترین تیره های گیاهی عبارتند از؛ گندمیان، کاسنی، پروانه آسا و چغندر. از نظر شکل زیستی 25/72 درصد تروفیت، 25/14 درصد همی کریپتوفیت، 24/57 درصد فانروفیت، 20/57 درصد کامفیت و 4 درصد ژئوفیت هستند. تحلیل پراکنش جغرافیایی نشان داد که گونه های صحرا-سندی با 28/57درصد رویش غالب منطقه، ایران-تورانی/ صحرا-سندی با 24 درصد، ایران- تورانی با 20 درصد و گونه های جهان وطن 4 درصد از رویش های ناحیه را به خود اختصاص داده اند. بنابراین می توان گفت که این منطقه در ناحیه رویشی صحرا- سندی قرار دارد. تجزیه چند متغیره نیز نشان داد که متغیرهای نسبت اختلاط، میانگین بیشینه رطوبت نسبی، تعداد روزهای تندری، تعداد روزهای بارشی و بیشینه بارش روزانه اثر معنی داری بر روی پراکنش گونه ها دارند.
    کلیدواژگان: فلور، پراکنش جغرافیایی، شکل زیستی، متغیر اقلیمی، ایرانشهر، سیستان و بلوچستان
  • جواد معتمدی*، سعیده توپچی زادگان صفحه 164
    روش های متفاوتی به منظور تعیین شایستگی مراتع از جنبه های مختلف ارائه شده است. روش عامل محدود کننده فائو، رایج ترین روش می باشد. تعیین شایستگی مرتع با این روش به جهت تعدد عوامل و اینکه در برخی از موارد نیاز به عملیات آزمایشگاهی دارد، زمان بر بوده و امکان قابلیت کاربرد آن توسط تمامی کارشناسان وجود ندارد. از اینرو ضرورت داشت دستورالعملی بدین منظور پیشنهاد گردد که ضمن علمی بودن، ساده و کم هزینه باشد. بر اساس دستورالعمل پیشنهادی، شایستگی مرتع برای چرای دام، از تلفیق سه معیار پوشش گیاهی (20 امتیاز)، آب (15 امتیاز) و فرسایش خاک (15 امتیاز) حاصل می شود. به منظور ارزیابی قابلیت دستورالعمل طبقه بندی شایستگی مرتع برای چرای گوسفند، پژوهش حاضر در مراتع کوهستانی هندوان انجام و نتایج حاصل از تعیین شایستگی تیپ های گیاهی بر مبنای دستورالعمل پیشنهادی با نتایج حاصل از عامل محدودکننده روش فائو توسط آزمون غیر پارامتری ویلکاکسون مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که در هر دو روش، تولید علوفه محدودیت بیشتری برای شایستگی ایجاد کرده و حساسیت خاک به فرسایش در درجه دوم اهمیت قرار دارد. ضمن اینکه تفاوت معنی داری بین دو روش از نظر طبقات شایستگی نهایی وجود ندارد. بنابراین دستورالعمل پیشنهادی، قادر به شناسایی و تفکیک مناطق مستعد و غیر مستعد از نظر چرای دام می باشد و کارایی آن در مقایسه با روش فائو با توجه به صرفه جویی در هزینه و سادگی، قابل توجه است. این دستورالعمل کارشناسان را قادر خواهد ساخت که در هنگام تهیه طرح های مرتعداری با روشی ساده و کاربردی در عرصه به تناسب استفاده از مراتع جهت چرای دام پی ببرند.
    کلیدواژگان: شایستگی مرتع، چرای دام، مراتع کوهستانی هندوان، آذربایجان غربی
  • اردوان قربانی*، ویدا احمدآلی، علی اصغری صفحه 178
    این تحقیق با هدف امکان سنجی استفاده از چهارچوب کانون های بحران (روستا) در ارزیابی تخریب مراتع با تاکید بر ترکیب و تنوع پوشش گیاهی در جنوب شرقی سبلان انجام گرفت. نمونه برداری از پوشش گیاهی و خاک در سه کانون بحرانی آلوارس، لاطران و ورگسران و سه شدت چرایی سنگین، متوسط و سبک با استفاده از پلات های یک متر مربعی در امتداد یک ترانسکت 100 متری انجام شد. پس از مشخص کردن ترکیب گونه ای، از تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها، شاخص های تنوع و یکنواختی، تجزیه خوشه ایو تجزیه به مولفه های اصلی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد در هر سه روستا و در هر سه فاصله غلبه با گونه های کلاس سه مرتعی (بیش از 56 درصد) می باشد. نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها نشان داد که روند تغییرات در مقدار تولید، تراکم و تاج پوشش در روستاهای آلوارس و ورگسران وجود دارد، ولی در روستای لاطران روندی مشاهده نشد (P<0.05). در تجزیه و تحلیل کلی سه روستا نتایج نشان داد که پارامترهایی مانند تولید و تاج پوشش دارای روند تغییرات مشخص، ولی سایر پارامترها فاقد روند می باشند (P<0.05). نتایج شاخص های تنوع و یکنواختی روند مشخصی را نشان نداد، ولی سایت ها از تنوع نسبتا بالایی برخوردار هستند (P<0.05). نتایج گروه بندی نشان داد که سایت ها با مشارکت تمامی پارامترها قابل تفکیک نمی باشند (P<0.01). با توجه به تبدیل و تخریب صورت گرفته در این مراتع و چگونگی پراکنش کانون های بحرانی روستا، استفاده از این چهارچوب در ارزیابی تخریب مناسب نمی باشد. توصیه می گردد مطالعات بیشتری در دامنه های مختلف سبلان تکرار گردد تا امکان سنجی استفاده از این چهارچوب در ارزیابی تخریب این مراتع حاصل گردد. در مدیریت این مراتع به اصلاح ترکیب گونه ی باید توجه گردد.
    کلیدواژگان: تخریب مراتع، کانون های بحرانی، تنوع گونه ای، استان اردبیل
  • سمیرا حسین جعفری*، محمدرضا طاطیان، رضا تمرتاشو علی اکبر کریمیان صفحه 192
    با توجه به تاثیر نوع دام چراکننده بر تغییرات پوشش گیاهی و خاک و اهمیت و لزوم شناخت روابط بین این عوامل بوم-شناختی در اداره صحیح اکوسیستم های مرتعی، این تحقیق به بررسی تغییرات ترکیب گیاهی و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک تحت دو رژیم چرایی دام اهلی (گوسفند و بز) و وحشی (آهو) در مراتع دشتی کالمند- بهادران استان یزد پرداخته است. بنابراین پس از تعیین مناطق رویشی، نمونه برداری از پوشش گیاهی و خاک در هر یک از این مناطق به روش تصادفی سیستماتیک، با استفاده از 10 ترانسکت 100 متری به طور تصادفی و قرار دادن 3 پلات 2 متر مربعی بر روی هر ترانسکت به صورت سیستماتیک صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار CANOCO4 انجام شد. نتایج آنالیز RDA نشان داد که دو تیمار یعنی دام اهلی و حیات وحش محور اول را تحت تاثیر قرار دادند. گونه هایی از قبیل Colchicum kotschyi،Stachys inflata، Iris songarica، Lolium rigidum، Boissiera squarrosa، Noae mucronata و Astragalus sp. همچنین درصد سنگ و سنگریزه در منطقه چرایی حیات وحش افزایش یافتند. در مقابل گونه هایی مانند Echinops sp.، Scorzonera sp.،Launea acantodes، Zygophyllum eurypterum، Stipa barbata وPeganum harmala و درصد خاک و لاشبرگ در منطقه دام اهلی حضور بیشتری یافته اند. گونه غالب Artemisia sieberi و گونه های Lactuca sp. و Cousinia sp. تحت تاثیر چرای دام اهلی و حیات وحش قرار نگرفت. از بین عوامل خاکی بافت و رطوبت و تا حدودی کربن آلی کمتر نسبت به نوع چرا در دو منطقه واکنش نشان داده اند، در حالی که EC، pH، درصد آهک و وزن مخصوص ظاهری در منطقه تحت چرای دام اهلی مقادیر بیشتری را به خود اختصاص دادند. با توجه به تغییرات به وجود آمده در خاک و پوشش گیاهی منطقه، چرای حیات وحش با اثرات مثبتی همراه بوده است که مدیریت اعمال شده در این بخش می تواند در بهبود شرایط در منطقه چرای دام اهلی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گروه های بوم شناختی، مولفه های چند متغیره، پوشش گیاهی، خاک، استان یزد
  • نیما شاکری بروجنی، حسین بشری*، مصطفی ترکش صفحه 201
    پایش و تفسیر نحوه تغییرات پوشش گیاهی نسبت به شرایط مختلف اکولوژیکی و مدیریتی به عنوان یک پیش نیاز جهت دستیابی به مدیریت پایدار در اکوسیستم های مرتعی مطرح است. این مطالعه با هدف بررسی عکس العمل گونه های مرتعی به شدت های مختلف چرایی، در 31 مکان مرتعی نیمه استپی منطقه فریدن اصفهان انجام شد. مکان های مرتعی با شرایط اکولوژیکی نسبتا مشابه و با شدت های چرایی متفاوت انتخاب و فراوانی گونه های گیاهی در هر مکان مطالعاتی با استفاده از روش قدم نقطه در امتداد 4 ترانسکت متعامد 30 متری اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آنالیز تحلیل تطبیقی قوس گیری شده (DCA) و آنالیز مرکزی تجزیه مولفه های اصلی (CPCA) در نرم افزار آماری ISPD رج بندی شدند. بر اساس نتیجه تجزیه و تحلیل های رگرسیونی بین فراوانی گونه های گیاهی و محور اول آنالیز CPCA (که بیانگر موقعیت مکان های مرتعی در یک شیب چرایی بود)، گونه های با مقدار شاخص پذیرش بالاتر از 0/5 که ضریب تبیین آنها نیز بالاتر از 0/3 بود، به عنوان گونه های معرف شدت چرایی انتخاب شدند. از 34 گونه گیاهی مطالعه شده، تعداد 5 گونه به شکل کمی به عنوان گونه های معرف شدت های مختلف چرایی تعیین شدند که Agropyron trichophorum به عنوان گونه کم شونده، Hordeum bulbosum وAcanthophyllum microcephalum به عنوان گونه های زیاد شونده و Astragalus verus و Cousinia bachtiarica به عنوان گونه های مهاجم معرفی شدند. بررسی تغییرات فراوانی این گونه های معرف، می تواند گویای تغییرات مثبت و منفی در ترکیب گیاهی از لحاظ ارزش چرایی منطقه مورد مطالعه باشد و مدیران مرتع با بررسی تغییرات فراوانی این گونه های گیاهی می توانند راهکارهای مدیریتی مناسب را اتخاذ نمایند.
    کلیدواژگان: گونه های معرف، فشار چرایی، شیب تغییرات چرایی، آنالیز مرکزی مولفه اصلی
|
  • M.A. Zare Chahuki *, M. Abbasi, H. Azarnivand Page 106
    This study aimed to evaluate the Artificial Neural Network (ANN) model potential to predict the spatial distribution of plant species. The vegetation data as well as topography, climate, geology and soil data were collected. A randomized-systematic method was used to collect the vegetation data. Three parallel transects with 150 meters lengths were established in each sampling unit, and the vegetation data were collected from 15 quadrates placed with intervals of 10 meters. Various geo-statistical methods were used to produce environmental maps, and ANN technique was used to predict the potential vegetation habitats. The produced model was assessed using Kappa coefficient. According to the results, the study area was identified as a good habitat for species such as Agropyron intermedium, Thymus kotschyanus, Astragalus gossypinus and Stipa barbata with Kappa coefficient of 0.95, 0.84, 0.83 and 0.7 respectively. The results indicated that ANN technique has good potential to predict the spatial distribution of range species. According to the results, the accuracy of the model prediction for the species of all four studied habitats was more than 95%. This indicates that the potential habitat maps of plant species can be produced appropriately by using the selected soil and climatic variables in a plant distribution model.
    Keywords: Artificial Neural Networks, Prediction map, geostatistical
  • H. Joneidi Jaafari *, S. Amani, P. Karami Page 116
    This study aimed to evaluate the effects of various grazing intensities including non-grazing (as control site), moderate grazing and heavy grazing on aboveground and belowground biomass of Bromus tomentellus in Bijar protected area- Kordestan province. Regression techniques were used to assess the relationships of aboveground and belowground biomass of the species, and one-way ANOVA and Duncan's test were used to compare all the treatments. According to the results, there was a linear relationship between aboveground and underground biomass in the different treatments. Increasing grazing intensity leads to a significant reduction in aboveground, belowground and total biomass of the plant species. The species biomass in moderatly and heavily grazed sites declined 37% and 80% respectively in compare with the control. ‏‏‏‏‏‏The average total biomass in the control, moderately and heavily grazed sites were estimated 839, 488.75 and 132.88 kg/ha respectively. The relative contribution of aboveground and belowground biomass of the species were decreased and increased respectively as the grazing intensities were increased. The relative contribution of aboveground biomass in the control, moderately and heavily grazed sites were 54.97%, 61.42% and 64.34% respectively. The relative contribution of belowground biomass in the control, moderately and heavily grazed sites were 45.03%, 38.58% and 35.66% respectively. The results of this study highlight the importance of controlling the grazing intensities to prevent soil erosion and losing the valuable plant species.
    Keywords: Grazing intensity, Bromus tomentellus, aboveground biomass, biomass underground biomass, Bijar
  • G.Ghanbarian *, A.Tayeb Page 127
    This study was conducted to evaluate the ability of Sample Point software compared with Ocular estimation (O.E.) as a traditional method for estimating soil cover in Semi-steppe rangelands of Arjan area in the west part of Fars province. Estimation of soil cover attributes including canopy cover, litter, stone and bare soils were performed using ocular estimation (O.E.). Simultaneously, the digital images of each plot were obtained using a Canon camera with 8-megapixel quality installed 2 meters height above the sampling plots. Image processing was carried out in Sample Point software version 1.65. The times consumed in different parts of sampling process were also recorded. The results demonstrated that all the soil cover attributes in the two different methods (O.E. and S.P.) were significantly correlated (P≤0.01). The percentage of measured canopy cover, litter, stone cover and bare soil were not significantly different between the two sampling methods (P≤0.05). The time of field work and the overall time which spent in O.E. method was more than S.P. sampling approach. Nevertheless, the lab analysis time in S.P. method was greater than the O.E. method (p≤0.01). Generally; the result of this research indicated that digital imaging techniques can be used by Sample Point software to estimate soil cover appropriately. We therefore introduce and recommend this technique as a practical, easy, inexpensive and repeating method to evaluate the soil cover of Semi-steppe rangelands.
    Keywords: Ground digital photography, Ocular estimation, Soil cover, Semi, steppe rangelands, Fars province
  • Arezu Alizadeh, Ghasem Ali Dianati Tilaki *, Behnam Naserian Khiabani Page 137
    This study was conducted to investigate the effects of different treats of gamma ray doses including 15, 20, 30, 50, 100 and 150 gray, on Bromus inermis and B. tomentellus seeds. The efficiency of gamma ray to stimulate the growth and increasing the plant tolerance and physiological stability in daily temperature and water supply fluctuations was evaluated by measuring some parameters including total protein, proline and chlorophyll content. A completely random design was used to collect the data from irradiated seeds that were sown in greenhouse condition. The results showed that the 15 gray doses caused the most positive effects on chlorophyll content and physiological condition of B. inermis. The most positive effect on B. tomentellus physiological conditions was observed in 30 gray treatment. Using 100 and 150 gray doses treatments decreased the seed growth of the both species through its negative effects on photosynthetic rate and evapotranspiration of the species. Soluble protein content in the both species increased as gamma ray intensity increased. Proline concentration of B. inermis seeds was also decreased significantly (p<0.01) after using gamma ray treatments. The proline content of B. inermis seeds in control and 15 gray treatments did not varied significantly but it was decreased in higher gamma ray intensities (from 20 gray intensities to higher doses). The results indicated that the gamma ray application had no significant effects on proline content of B. tomentellus. In conclusion, the 15 gray treat for B.inermis and 30 gray treat for B. tomentellus can enhance the seed growth of the both species.
    Keywords: B. inermis, B. tomentellus, Chlorophyll, Free radicals, Gamma ray, Physiologic. Proline, Protein
  • S. Noori* A. Sepehry, H. Barani Page 148
    Identification of rangeland species is an essential step in range management. This study aimed to study the flora, and investigate on the relationships of species distribution with climatic factors in Iranshahr region rangelands. Taxonomic studies were conducted to provide the plant floristic list. Plants life forms were determined using Raunkiaer categories. Twenty seven climate variables were collected from 12 synoptic stations close to the study area. Principal component analysis was used to identify the most effective climatic variables on the plant species distribution. According to the results, 175 plant species from 136 genera and 44 families were identified in the study area. Gramineae, Compositae, Papilionaceae and Chenopodiaceae contained the most plant species in the flora respectively. Results indicated that 25.72% of the plant species were Therophytes, 25.14% Hemicryptophytes, 24.57% Phanerophytes, 20.57% Chamaephytes and 4% Geophytes. According to the chrological analysis, 28.57% of the studied plant species belonged to Sahara-Sindian region, 24% Irano-Turanian /Sahara-Sindian, 20% Irano-Turanian, and 4% cosmopolitan elements. Results showed that the study area is located in Sahara-Sindian region. PCA results also indicated that the average of maximum relative humidity, number of days with thunderstorm, number of days with precipitation and maximum daily precipitation had significant effects on the plant species distribution.
    Keywords: Flora, Geographic distribution, Life form, Climatic variables, Iranshahr, Sistan, Baluchestan
  • Javad Motamedi*, Saeede Tupchizadeghan Page 164
    Various methods have been proposed for determining rangeland suitability from different aspects. Although FAO’s method is the most widespread approach for determining rangeland suitability, it is very time consuming, not convenient and field and laboratory data hungry. Accordingly, it was necessary to devise a scientific, simple and cost-effective guideline for range mangers to assess rangeland suitability. The new proposed guideline for assessing range suitability from animal grazing aspect consists of three criteria of vegetation (20 points), water (15points), and soil (15points). This study aimed to evaluate this guideline in Hendovan mountainous region. The non-parametric Wilcoxon Test was used to compare the results obtained from this guideline with the findings gained by the FAO’s method. According to the results, forage production and the sensitivity of soil to erosion was identified as the most limiting factor for the grazing suitability in the both models. Moreover, there was not any significant difference between the two methods regarding the levels of suitability. Therefore, it can be concluded that the proposed guideline is an appropriate method for recognizing and dividing the suitable and unsuitable areas for animal grazing. Furthermore, the cost-effectiveness, time saving, simplicity and efficiency of the proposed model are remarkable in comparison with FAO’s method. This guideline will assist range experts in making "rangeland management plans" to achieve a sound grazing management.
    Keywords: Rangeland suitability, Animal grazing, Mountainous rangelands of Hendovan, West Azarbaijan
  • A. Ghorbani *, V. Ahmadalei, A. Asghari Page 178
    This study aimed to investigate the feasibility of using critical area (village) as a basis in the assessment of rangeland degradation with an emphasis on the composition and diversity of vegetation in Southeastern Sabalan. The vegetation and soil data were collected from the sites with high, moderate and low grazing pressure around three critical areas of Alvares, Latran and Vargasaran. One square meter plots along 100 meters transect was used to collect the data in each site. The species composition, diversity and evenness indices in the sites were determined and analysis of variance and mean comparison tests were then used to compare these characteristics. Cluster analysis and principal components analysis was also used to summarize and analyze the data. Results showed that unpalatable species (class III species) were dominant (more than 56 percent) in the heavily grazed sites. The production, density and canopy cover of plant species varied significantly in the sites with various distances from Vargasaran and Alvares villages, but there was no changes along this gradient in Latran village (P<0.05). Production and canopy cover of the species along the studied gradient varied significantly (P<0.05) but diversity and evenness indices did not show any particular trend. Cluster analysis could not separate sites with similar grazing pressure. According to the result, the defined degradation gradient cannot be used as a basis for rangeland assessment due to the distribution of critical areas in the studied area. Repeating similar studies in Sabaln rangelands can clarify if this framework is an appropriate basis for rangeland assessment or not.
    Keywords: Rangeland degradation, Critical centers, Species diversity, Ardebil Province
  • Samira Hossein Jafari *, Mohammad Reza Tatian, Reza Tamartash, Ali Akbar Karimian Page 192
    Vegetation and soil characteristics are highly affected by herbivores and exploring these relationships is essential for rangeland management. This study aimed to compare the plant composition and physico-chemical soil properties under livestock (sheep and goat) and wildlife (deer) grazing regimes in Kalmand-Bahadoran plain rangelands of Yazd province. A random-systematic method was used to collect the data from 10 randomly established transects with 100¬ meters lengths and 3 plots of 2 m2 were placed on each transect. CANOCO4 software was used to analyze the collected data. According to the results, livestock and wildlife grazing were identified as the most responsible factors, describing the sites places along the first axis of Redundancy analysis (RDA) plot. The frequency of some species such as Colchicum kotschyi, Stachys inflata, Iris songarica, Lolium rigidum, Boissiera squarrosa, Noaeae mucronata, Astragalus sp. and also stone percentage increased in the sites grazed by wildlifes. On the other hand, the frequency of Echinops sp., Scorzonera sp., Launaea acantodes, Zygophyllum eurypterum, Stipa barbata, Peganum harmala, litter and bare soil percentage raised in the sites grazed by livestock. livestock and wildlife grazing did not have any significant effects on the frequency of Artemisia sieberi as a dominant species, Lactuca sp. and Cousinia sp. Soil texture, soil moisture and soil organic carbon content did not varied significantly in the two studied areas but some soil characteristics such as EC, pH, TNV and soil bulk density were higher in the sites grazed by livestock than the other site. Wildlife grazing resulted to some positive changes in soil characteristics and vegetation composition, therefore it can be concluded that similar management practices experienced in sites grazed by wildlife can enhance the range condition of other sites.
    Keywords: Ecological groups, Principal components analysis, Vegetation, Soil, Yazd province
  • Nima Shakeri, Hossein Bashari *, Mostafa Tarkesh Page 201
    Monitoring and interpreting vegetqation changes to various ecological condition and management practices is required to achieve sustainable management in rangeland ecosystems. This study aimed to identify indicator species of grazing impacts in thirty one range places with relatively homogeneous ecological conditions and various grazing intensities in Semi-Steppe rangelands of Feridan- Isfahan. Plant species frequencies in each range site were studied along four perpendiculars 30 meters transects using step point method. Integrated System for plant Dynamics (ISPD) software was used to conduct the ِDetrended Corresponding Analysis (DCA) and Centered Principal Component Analysis (CPCA) on the frequency data. Once it was confirmed that the range places were well distributed along first axis of CPCA, the species frequencies were fitted by Gaussian curves against the first axis of ordination plot. According to the regression analysis results, the species with D-Statistic more than 0. 5 and correlation coefficient more than 0. 3 were identified as indicator species of grazing impacts. Five out of 34 plant species were quantitatively identified as indicators of grazing impact. Agropyron trichophorum was identified as decreaser, Hordeum bulbosum and Acanthophyllum microcephalum as increasers and Astragalus verus and Cousinia bachtiarica as invaders in the study area. Evaluating the frequency of these indicator species can assist range managers to track any positive or negative changes in grazing values of the vegetation compositions in the study area. They can adapt their management strategies using assessment of these indicator species accordingly.
    Keywords: Indicator species, Grazing impact, Grazing gradient, Centered Principal Component Analysis, Gradient analysis