فهرست مطالب

مجله مرتع
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود حمیدیان، حسین ارزانی*، حسین آذرنیوند، محمد علی زارع چاهوکی صفحه 293
    پژوهش حاضر به منظور بررسی مقدار شش عنصر پرمصرف کلسیم، منیزیم، فسفر، کلر، سدیم و پتاسیم در هشت گونه مرتعی پهن برگ علفی Sanguisorba minor، Trifolium montanum، Medicago sativa، Ferula ovina، Melilotus officinalis، Stachys inflate، Lotus goeblia، Prangus ulopteraمورد استفاده گوسفند در مراتع طالقان در مراحل رویشی، گلدهی و بذردهی انجام شد. مقدار عناصر اندازه گیری شده در گونه های گیاهی با استفاده از آزمون t با یک مقدار ثابت با سطح نیاز میش و قوچ نژاد فشندی مقایسه شد. مقدار فسفر (88/ 3 تا 35/ 12 گرم بر کیلوگرم)، کلسیم (05/ 4 تا 88/ 12 گرم بر کیلوگرم)، پتاسیم (12/12 تا 9/ 29 گرم بر کیلوگرم) و کلر (09/ 4 تا 87/ 10 گرم بر کیلوگرم) به دست آمده از گونه های گیاهی در هر سه مرحله فنولوژیک بیشتر از سطح نیاز میش و قوچ نژاد فشندی بود. مقدار منیزیم (54/ 0 تا 12 /2 گرم بر کیلوگرم) اکثر گونه ها برای میش و قوچ دچار کمبود بود. همچنین مقدار سدیم (16/ 0 تا 41/ 0 گرم بر کیلوگرم) به-دست آمده از همه گونه ها در هر سه مرحله فنولوژیک کمتر از سطح نیاز میش و قوچ نژاد فشندی بود. بنابراین با توجه به نقش حیاتی این دو عنصر در اعمال حیاتی حیوانات، پیشنهاد می شود برای جبران کمبود این عناصر از مکمل های غذایی (برای جبران کمبود سدیم از نمک و برای منیزیم از اکسید منیزیم) استفاده شود.
    کلیدواژگان: مراتع طالقان، عناصر معدنی، پهن برگ علفی، نژاد فشندی
  • ایرج رحیمی پردنجابی*، مهدیه ابراهیمی، پژمان طهماسبی صفحه 304

    سوسک های سرگین خوار قادر هستند مراحل اکولوژیکی گوناگونی را در اکوسیستم هایی که در آن زندگی می کنند به انجام رسانند. تحقیق حاضر برای مطالعه تاثیر عملکرد سوسک های سرگین خوار در برداشت سرگین دام و پراکنش ثانویه بذر ها در مرتع تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در قالب طرح کاملا تصادفی در فصل تابستان سال 1392 انجام گرفت. بدین منظور توری های با اندازه سوراخ های بزرگ و کوچک و کود دامی گاو در شش حالت مختلف با شش تکرار به عنوان تیمار های مطالعه انتخاب شدند. برای سنجش کارکرد اکولوژیکی این حشرات در انتقال بذر ها از مهره های پلاستیکی در سه اندازه به عنوان بذر های تقلیدی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد سوسک های سرگین خوار در برداشت کود گاوی مربوط به حالتی بود که احتمال حضور سوسک های اقامت گر، عدم حضور تونل گرهای بزرگ و غلتان گرهای بزرگ و همچنین حضور تونل گرهای کوچک و غلتان گرهای کوچک بررسی شد. حداقل مقدار سرگین جابه جا شده مربوط به حالت شاهد (عدم حضور سوسک) و حالتی که احتمال حضور سوسک های اقامت گر، تونل گرهای بزرگ و کوچک و همچنین عدم حضور غلتان گرهای بزرگ و حضور غلتان گر های کوچک مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین و کمترین بذر های جابه جا شده توسط سوسک ها به ترتیب بذر های با اندازه کوچک و بزرگ بود. به-طورکلی این حشرات در برداشت سرگین دام و پراکنش ثانویه بذر ها نقش مهمی ایفا می کنند که باتوجه به تاثیر فاکتور های متعدد در عملکرد این حشرات، نیاز به مطالعات بیشتر طی فصول مختلف سال و همچنین بررسی عملکرد این حشرات در سرگین دام های مختلف که از پوشش گیاهی مراتع تغذیه می کنند، می باشد.

    کلیدواژگان: پراکنش بذر ها، سوسک های سرگین خوار، تدفین سرگین، مراتع شهرکرد
  • سوسن براتی*، مهدی بصیری، محمدرضا وهابی، محمدرضا مصدقی، مصطفی ترکش صفحه 318
    به منظور ارزیابی و مقایسه عملکرد دو گونه یونجه (Medicago sativa L.) و علف پشمکی (Bromus tomentellus Boiss.)، آزمایشی در ایستگاه تحقیقاتی اداره منابع طبیعی فریدون شهر استان اصفهان در سال 1391 در قالب فاکتوریل و بر پایه طرح کاملا تصادفی با پنج تکرار انجام شد. تیمارها شامل کشت گونه های یونجه و علف پشمکی به صورت خالص و مخلوط، تراکم در سه سطح کم (4 ردیف)، متوسط (8 ردیف) و زیاد (16 ردیف) و تاریخ کاشت پاییزه و بهاره بود. نتایج نشان داد که کشت پاییزه و بهاره علف پشمکی و کشت بهاره یونجه موفقیت آمیز است. عملکرد دو گونه در کشت مخلوط، دارای افزایش معنی داری نسبت به کشت خالص بود. بررسی عملکرد به ازاء ردیف، نشان داد که عملکرد یک ردیف از گونه ها، در تراکم 8 ردیفی بالاترین عملکرد است. همچنین تولید به ازاء ردیف در کشت مخلوط نسبت به کشت خالص در هر دو گونه یونجه و علف پشمکی بیشتر است. در تیمارهای کشت مخلوط، شاخص نسبت برابری زمین (LER) در تراکم های 8 و 16 تایی بیشتر از یک به دست آمد که نشان دهنده کارایی بیشتر استفاده از زمین در کشت مخلوط نسبت به کشت خالص است. با توجه به نتایج این تحقیق، کشت مخلوط یونجه و علف پشمکی در بهار با تراکم 8 تایی و فاصله ردیف 30 سانتی متری در دیم زارهای کم بازده شهرستان فریدون شهر و مناطق مشابه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: یونجه، علف پشمکی، کشت خالص، کشت مخلوط
  • علی محمد شریفی، قاسمعلی دیانتی تیلکی*، سید جلیل علوی صفحه 328
    این تحقیق در مراتع استان مازندران، حوزه آبخیز گلندرود انجام شد. هدف این مطالعه بررسی عکس العمل F. ovina نسبت به برخی متغیرهای محیطی با استفاده از تابع HOF بود. برای انجام این تحقیق 150 پلات یک متر مربعی در طول گرادیان ارتفاعی برداشت شد. روش نمونه برداری تصادفی- سیستماتیک بود. در هر سطح نمونه گیری حضور و عدم حضور گونه، ارتفاع از سطح دریا، شیب و جهت دامنه ثبت شدند. نمونه های خاک از عمق 20-0 سانتی متری خاک در هر پلات برداشت شدند. در هر نمونه خاک، وزن مخصوص ظاهری، pH، ازت، EC، مواد آلی، کربن آلی، درصد شن، رس و سیلت اندازه گیری شدند. به منظور مطالعه شکل منحنی پاسخ و استخراج مقدار بهینه اکولوژیکی در ارتباط با متغیرهای مورد مطالعه، تابع HOF با توزیع دوجمله ای استفاده شد. سپس داده ها به وسیله نرم افزارRver.3.0.2 آنالیز شدند. نتایج نشان داد که پاسخ F. ovina نسبت به ارتفاع روند هم نوا افزایشی داشت. مقدار بهینه ارتفاع برای حضور این گونه 3037 و دامنه اکولوژیکی آن بین ارتفاع 2244 متر تا 3037 متر بود. رفتار گونه F. ovina نسبت به EC، کربن آلی خاک، شن و شیب روند هم نوا افزایشی داشت. اما برای درصد رس روند هم نوا کاهشی نشان داد. آن بدین معنی است که F. ovina در خاک هایی که دارای حجم بالای رس باشند از حضور در آنجا اجتناب کرده است. رفتار F. ovina نسبت به pH با توجه به دیگر متغیرهای محیطی مورد مطالعه پاسخ تک نمایی و متقارن بود.
    کلیدواژگان: Festuca ovina، مقدار بهینه، تابع HOF، متغیر های محیطی، منحنی عکس العمل
  • منصوره کارگر*، زینب جعفریان، رضا تمرتاش، سید جلیل علوی صفحه 342
    امروزه استفاده از شاخص های اکولوژیک برای شناخت وضعیت اکوسیستم ها و پایش و ارزیابی تغییرات ایجاد شده در طی زمان، به صورت امری متداول تبدیل شده است. لذا هدف از این تحقیق بررسی سطح برگ ویژه، ماده خشک برگ و ارتفاع گیاه چای کوهی و ارتباط آنها با برخی عوامل محیطی شامل خصوصیات خاک و توپوگرافی در مراتع انگمار حوزه آبخیز لاسم بود. برای تعیین خصوصیات خاک و بررسی ارتباط آنها با میزان سطح ویژه برگ، درصد ماده خشک برگ و ارتفاع گیاه،30 نمونه خاک از عمق 0-30 سانتی متری تهیه و ویژگی های فیزیکی و شیمیایی نمونه های خاک در آزمایشگاه اندازه گیری شد. برای تعیین عوامل فیزیوگرافی و خاک بر روی سطح برگ ویژه و ماده خشک برگ گونه چای کوهی، از آزمون مربع کای (ضریب همبستگی پیرسون) و رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج آزمون مربع کای نشان داد که بین درصد ماده خشک برگ با عوامل توپوگرافی شامل ارتفاع از سطح دریا، جهت های جغرافیایی و شیب رابطه معنی داری وجود ندارد. بین عوامل خاکی (اسیدیته، نیتروژن و درصد شن) و سطح ویژه برگ ارتباط معنی داری مشاهد شد. هم چنین فاکتورهای اسیدیت ه،کربن آلی، فسفر و درصد رس با درصد ماده خشک برگ ارتباط معنی داری در سطح اطمینان 95 درصد داشتند. نتایج نشان داد که بین شاخص سطح برگ ویژه با ارتفاع گیاه 03/ 0= sig و417/ 0= R2 در سطح 5 درصد ارتباط معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سطح ویژه برگ، درصد ماده خشک برگ، ارتفاع گیاه، خاک
  • لاله آموزگار، جمشید قربانی*، مریم شکری، سید حسن زالی صفحه 351
    بخشی از تغییرات پوشش گیاهی مراتع در ارتباط با حضور گونه ها در خاک به صورت بانک بذر است. بررسی این ذخایر در اکوسیستم هایی که بیشتر تغییر کاربری یافته و تنها مساحت های اندکی از آنها باقی مانده اهمیت دارد. هدف از این مطالعه بررسی حضور گونه های موجود در پوشش گیاهی و بانک بذر خاک در شش تیپ گیاهی مراتع جلگه ای شهرستان بهشهر در استان مازندران است. نمونه برداری از پوشش گیاهی در امتداد ترانسکت های 100 متری و در دو نوبت انجام شد. نمونه برداری بانک بذر خاک از دو عمق 5-0 و 10-5 سانتی متری خاک انجام شد. نمونه های خاک در گلخانه قرار داده شده تا با جوانه زنی بذرها گونه های گیاهی شناسایی شوند. فراوانی گونه های گیاهی و تنوع و غنا برای پوشش گیاهی و بانک بذر خاک محاسبه گردید. از آزمون منتل برای مقایسه تشابه پوشش گیاهی و بانک بذر خاک استفاده شد. نتایج نشان داد که تعداد گونه در پوشش گیاهی و بانک بذر خاک بر حسب تیپ گیاهی متفاوت بوده است. در پوشش گیاهی تیپ Halocnemum strobilaceum-Juncus maritimus با 34 و در بانک بذر خاک تیپ Juncus maritimus با 26 بیشترین تعداد گونه را دارا بوده است. تروفیت ها در پوشش گیاهی و بانک بذر خاک به ترتیب با 31 و 25 گونه بیشترین تعداد گونه را داشتند. تعداد 15 تیره گیاهی بین پوشش گیاهی و بانک بذر خاک مشترک بود که تیره های گندمیان و کاسنی در پوشش گیاهی و تیره های گندمیان و بقولات در بانک بذر بیشترین تعداد گونه را داشتند. شاخص های تنوع و غنا در تمامی تیپ های گیاهی جز Salicornia europaea-Spergularia marina در پوشش گیاهی به طور معنی داری بیشتر از بانک بذر خاک بودند. بین پوشش گیاهی و بانک بذر خاک در کل منطقه و تمامی تیپ های گیاهی به جز Aeluropus littoralis شباهتی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: باتلاق شور، توالی پوشش گیاهی، پراکنش بذر، جوانه زنی بذر، گیاهان شورپسند
  • مجید آجورلو*، ام البنین فیروزی، علیرضا شاه محمدی صفحه 363
    حضور و تردد زیاد دام های اهلی و چرای مفرط از گونه های علوفه ای همراه در رویشگاه های گون مولد صمغ کتیرا، می تواند سبب کاهش پتانسیل تولیدی کتیرا در گون ها شود. هدف این مطالعه، تعیین اثر شدت های مختلف چرای دام بر تولید صمغ کتیرا در رویشگاه های گون سفید پنبه ای (Astragalus gossypinus) در گون زارهای شهرستان گلپایگان، استان اصفهان بود. مقدار تولید صمغ کتیرا در هر بوته گون و متغیرهای رو-زمینی بوته های متناظر شامل ارتفاع از سطح خاک، قطر تاج پوشش و درصد تاج پوشش به روش نمونه برداری تصادفی- سیستماتیک بر روی مجموع ترانسکت ها در سه تیمار چرای سبک، چرای متوسط و چرای سنگین در تابستان 1392 اندازه گیری شد. داده ها با آزمون تجزیه واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل و میانگین های دارای تفاوت معنی دار، با آزمون توکی در سطح اطمینان 95 درصد تفکیک شدند. مقدار تولید صمغ کتیرا در گون زار تحت شدت چرای سنگین با گون زار تحت شدت چرای متوسط تفاوت معنی دار داشت (P < 0.05). مقدار تولید صمغ کتیرا در گون زار تحت شدت چرای سنگین 75/ 54 درصد کم تر از مقدار تولید صمغ کتیرا در گون زار تحت شدت چرای متوسط بود. تولید صمغ کتیرا در گون زار تحت شدت چرای سنگین 18/ 60 درصد کم تر از تولید صمغ کتیرا در شدت چرای سبک بود (P > 0.05). نهایتا، تولید صمغ کتیرا در گون زار تحت شدت چرای متوسط با گون زار تحت شدت چرای سبک تفاوت معنی دار نداشت (P < 0.05). شدت چرای دام بر متغیرهای روزمینی گون شامل ارتفاع، قطر تاج پوشش و درصد تاج پوشش تاثیر معنی داری داشت (P > 0.05). کم ترین مقدار متغیرهای مذکور در رویشگاه تحت شدت چرای سنگین و بیش ترین مقدار آن ها در رویشگاه تحت شدت چرای سبک بود. در ضریب همبستگی (r) بین قطر و ارتفاع هر بوته با مقدار تولید صمغ کتیرا در بوته های متناظر به ترتیب 33/ 0 و 21/ 0 بود (P > 0.05). به علاوه، درصد تاج پوشش هر بوته با مقدار تولید صمغ کتیرا رابطه معنی داری داشت (r = 0.45; P < 0.05). حضور و چرای دام در رویشگاه های گون با تغییر ویژگی های ظاهری بوته ها، به-ویژه در شدت چرای سنگین، بر تولید صمغ کتیرا در گون سفید پنبه ای اثر منفی می گذارد.
    کلیدواژگان: شدت چرا، صمغ کتیرا، گون سفید پنبه ای، متغیرهای روزمینی گون، مراتع گلپایگان
  • بهرام امیری*، هدی رستمی، سید حمید حبیبیان، بهروز رسولی صفحه 374
    علم ارزیابی مرتع به عنوان یک مفهوم جامع دائما در حال تغییر می باشد و روش های تعیین آن در حال تکامل است. اخیرا مفهوم وضعیت اکولوژیکی به وسیله بسیاری از محققان به عنوان پایه های ارزیابی و انوانتری مرتع مطرح شده است. در این بین، بررسی کیفی سلامت مرتع، ابزار مناسبی را برای مدیران و متخصصان ارزیابی فنی مرتع فراهم می سازد. بنابراین، در این مطالعه کارایی روش سلامت مرتع مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این روش، از 17 شاخص برای ارزیابی سه ویژگی اکوسیستم (پایداری خاک و رویشگاه، توابع هیدرولوژیک و سلامت موجودات زنده) استفاده می گردد. به همین منظور، سه منطقه با مجموع مساحت 1 /1464 هکتار شامل قرق کوتاه مدت (چرای متعادل)، طولانی مدت (قرق 5 ساله و منطقه مرجع) و چرای سنگین (حدود 3 برابر ظرفیت چرا) در منطقه گودجاشیری سپیدان استان فارس انتخاب شدند. نتایج نشان داد که در رویشگاه چرای سبک، پایداری خاک و رویشگاه و عملکرد هیدرولوژیک در طبقه متعادل و سلامت موجودات زنده -در طبقه نسبتا حاد قرار دارد. درحالی که در رویشگاه چرای سنگین ویژگی های مورد مطالعه در مقایسه با منطقه مرجع در محدوده در خطر (طبقه حاد و یا بالاتر از آن) قرار دارند. همچنین شاخص های گیاهان مهاجم، مرگ و میرگیاهان، گروه های ساختاری و عملکردی و شاخص های مربوط به فشردگی و پایداری خاک جزو تاثیرگذارترین شاخص ها در منطقه شناسایی شدند. بررسی تحقیقات مشابه نشان می دهد که در رویشگاه های مختلف با توجه به شرایط اکولوژیکی، خاک، اقلیم و هیدرولوژی تفاوت هایی از نظر برخی از فاکتورها وجود دارد. اما در غالب آنها وجود گیاهان مهاجم و درصد آنها، پارامترهای خاک مانند درصد خاک لخت و پایداری آن و تنوع گونه ها و گروه های ساختاری-عملکردی در ارزیابی سلامت مرتع مهم معرفی نموده اند.
    کلیدواژگان: مرتع، شاخص های سلامت، قرق، چرای سنگین، سپیدان
|
  • M. Hamidian, H. Arzani *, H. Azarnivand, M.A. Zare Chahouki Page 293
    The objectives of this study were to estimate the six macro elements contents Ca, Mg, P, Cl, Na and K in eight species of rangeland forbs Prangus uloptera Medicago sativa, Lotus goeblia, Trifolium montanum, Sanguisorba minor, Stachys inflate, Melilotus officinalis and Ferula ovina used by sheep in Taleghan rangelands sampled in vegetative, flowering and seeding stages. The amount of measured elements in plant species were compared using t-test with a fixed value to ewes and rams need of Fashandi race. The amount of P (3/88 to 12/35 g/kg), Ca (4/05 to 12/88 g/kg), K (12/2 to 29/9 g/kg) and Cl (4/09 to 10/87 g/kg) obtained from plant species at three phenological stages were higher than ewes and rams requirementsd of Fashandi race. For most plant species the Mg (0/54 to 2/12 g/kg) deficiency was observed, and also Na (0/16 to 0/41 g/kg) content of all species at three phenological stages was lower than required level for ewes and rams of Fashandi race. Thus because of critical role of these two elements in livestock vital activities, it is suggested to compensate the deficit of these elements, food supplements should be used (for Na and Mg deficiency using salt and Mg oxide is useful).
    Keywords: Taleghan rangelands, Macro elements, Forb, Fashandi race
  • I. Rahimi Pardanjabi*, M. Ebrahimi, P. Tahmasbi Page 304

    Dung beetles are influencing on a wide variety of ecological processes in their habitats. A completely randomized design was used to assess the effects of dung beetles function on dung removal and seeds dispersion in University of Sharekord research station during summer of 2013. The large and small size meshes were used and filled by cattle dung in six treatments with six replications. To evaluate the ecological effects of the insects in seeds translocation, three sizes of plastic beads were used as seed mimics. Data were analyzed by SPSS18 software. Results indicated that the maximum function of the dung beetles was found when dwellers and small tuneller and roller beetles were present but large tunneler and roller beetles were absent. The least dung removal was observed in the control treatment (absent of beetles) and a low possibility of presence of dwellers, large and small tunellers and small rollers as well as absence of large rollers. The maximum numbers of translocated seeds had small size but a few large size seeds were moved by beetles. Overall, the beetles play an important role in dung removal and secondary seeds dispersal in rangelands. The functionality of the beetles are highly affected by many factors and may vary in different seasons, hence further research are required to study the effects of beetles on various livestock dungs in rangelands.

    Keywords: Seed dispersal, Dung beetles, Dung burial, Shahrekord rangelands
  • S. Barati *, M. Bassiri, M.R. Vahabi, M.R. Mosaddeghi, M. Tarkesh Page 318
    A field experiment was conducted to compare forage production of Medicago sativa and Bromus tomentellus species using factorial experiment based on the completely randomized design with 5 replications in the Fereydoon-Shahr research station, located in west part of Isfahan province in 2012. Treatments consisted of three crop compositions (M. sativa, B. tomentellus or mixture of the two), three density levels including low (4 rows), medium (8 rows) and high (16 rows)) in similar size plots and two planting date seasons (spring and autumn). Results indicated that autumn and spring planting of B. tomentellus and spring planting of M. sativa were more successful. The forage production of M. sativa and B. tomentellus in intercropping was significantly higher than in mono-cropping. The highest biomass production of both species per row was observed in 8 rows density and yield of intercropping per row was higher than mono-cropping per row, either. In the intercropping treatments, land equivalent ratio (LER) values were more than 1 for 8 and 16 rows density, indicated that land-use efficiency in intercropping was higher than in mono-cropping. According to the results, intercropping of M. sativa and B. tomentellus with 8 rows density (30 cm row spacing) is recommended in Fereydoon-Shahr poor dryland fields and similar areas.
    Keywords: Medicago sativa, Bromus tomentellus, Mono, cropping, Intercropping
  • A.M. Sharifi, Gh.A. Dianati Tilaki*, S.J. Alavi Page 328
    This study aimed to evaluate the response of Festuca ovina to some environmental variables using HOF function in Galandrood watershed rangelands located in Mazandaran province. A randomized-systematic sampling was used to establish 150 quadrates of 1m2 along an elevation gradient. Frequency of Festuca ovina, elevation from sea level, slope and aspect were recorded in the all quadrates. Soil samples were taken from 0-20 cm in each quadrates and bulk density, pH, N, EC, organic matter, organic carbon, sand, silt and clay percentages were measured. HOF function with binomial distribution was used to provide the response curves and identify ecological optimum point of F. ovina to the measured environmental variables. The data were analysed using R ver.3.0.2 program. The results showed a monotonically increasing trend for F. ovina frequency to elevation. The optimum frequency and elevation range of the species were 3037 and 2244 – 3037 meters from sea level, respectively. The behavior of F. ovina to EC, organic carbon, sand and slope was a monotonically increasing trend, but its frequency was decreased where the soil clay content was increased. It implies that F. ovina does not prefer heavy soil texture. F. ovina frequeny had a symmetric unimodal response to the soil pH.
    Keywords: Festuca ovina, Optimum, HOF function, Environmental variables, Response curve
  • M. Kargar*, Z. Jafarian, R.Tamartash, S.J. Alavi Page 342
    Using ecological indicators for assessing and monitoring the ecosystem status is highly important. This study aimed to investigate the effects of some soil and topography properties on functional traits of Stachys lavandulifolia including species leaf area index, leaf dry matter content and plant height in Angemar rangeland. Thirty soil samples were collected from 0-30 cm of soil surface and their physical and chemical characteristics were measured in the laboratory. Chi-square test (Pearson) and multiple regressions were used to analyze the data. According to the results, leaf dry matter of the species was not correlated to the measured physiographic factors (altitude, aspect and slope). There were significant correlations between leaf area index of the species with pH, nitrogen content and sand percentage of soil samples. Results indicated that dry matter content had significant correlations (P<0.05) with pH, organic carbon, phosphorus and clay percentage of the soil samples. There was also a significant correlation between the species height and their leaf area index (P < 0.05, R2= 0.417).
    Keywords: Species leaf area, Leaf dry matter content, Vegetation height, Soil
  • L. Amozgar, J. Ghorbani*, M. Shokri, S.H. Zali Page 351
    The soil seed bank condition is relatively responsible for variations in rangeland vegetation dynamics. Investigation on soil seed banks is very important where native ecosystems have been converted to other land uses substantially and the size of natural ecosystems are declined. The aim of this study was to evaluate the presence of species in vegetation and soil seed banks in six vegetation types of Behshahr lowland rangeland in Mazandaran province. Vegetation was sampled in 1 m2 plots along 100 m transects. Soil samples were collected from 0-5 cm and 5-10 cm of soil surface. Soil samples were put in germinating pots in the greenhouse and the numbers of seedlings were then counted. Vegetation similarity with soil seed bank was measured using Mantel test and Sorenson index. Results showed that the number of species in vegetation and soil seed bank varied based on the vegetation types. The Halocnemum strobilaceum- Juncus maritimus vegetation type contained 34 species (the greatest number of species recorded between the vegetation types). Twenty six species were also identified in the soil seed bank of Juncus maritimus vegetation type (the greatest number of species in the soil seed bank). Therophytes were the most frequent life form in both vegetation and soil seed bank pools with 31 and 25 species, respectively. Fifteen plant families were found in both vegetation and soil seed banks. The species from Poaceae and Compositae families were dominant in vegetation types but the species from Poaceae and Leguminosae were dominant in soil seed bank. Diversity and richness indices in vegetations were significantly greater than that in seed banks except in Salicornia europaea-Spergularia marina vegetation type. There was no similarity between vegetations and soil seed banks in the whole region and all vegetation types except in Aeluropus littoralis vegetation type.
    Keywords: Salt marsh, Vegetation succession, Seed dispersal, Seed germination, Halophytes
  • M. Ajorlo*, U. Firozi, A.R. Shahmohammadi Page 363
    Livestock grazing and trampling on Astragalus sp habitats can negatively affect gum production potential in these natural habitats. This study aims to evaluate the effect of livestock grazing intensity on gum tragacanth yield in Astragalus gossypinus habitats of Golpayegan, Esfahan province, central Iran. Quantity of discharged tragacanth in each individual plant and above-ground attributes including height from soil surface, canopy diameter and canopy size of corresponding plants were measured using randomized-systematic sampling procedure on all transects in three grazing intensities, i.e., low, moderate and heavy in 2014. Data were analyzed with One-way Analysis of Variance and the means with significant difference were separated with Duncan test. Tragacanth production in habitats with heavy grazing intensity was differed from that in habitats grazed moderately by animals. The quantity of tragacanth secretion in habitats of A. gossypinus with heavy grazing intensity was 54.75% lower than that in the habitats grazed moderately (P < 0.05). Tragacanth yield in heavily grazed habitats was 60.18% lower than that in the habitats with low grazing intensity (P < 0.05). However, gum production in habitats with moderate and low grazing intensities was generally similar (P > 0.05). Correlation coefficient (r) between individual plant height from the soil surface and canopy diameter with the quantity of tragacanth were 0.21 and 0.33, respectively (P < 0.05). In addition, there was a positive significant relationship between canopy size and the quantity of gum in A. gossypinus habitats (r = 0.45; P < 0.05). Livestock grazing affects gum yield in A. gossypinus through changing of above-ground attributes of individual plant particularly in heavily grazed sites.
    Keywords: above, ground attributes of A. gossypinus, grazing intensity, gum tragacanth, Rangelands of Golpayegan
  • B.Amiri*, H.Rostami, S.H.Habibiam, B. Rasouli Page 374
    The science of assessing rangelands is changing as concepts and protocols continue to evolve. Recently, the ecological status concept is currently used by most range professionals as the basis for inventory and assessment. Qualitative assessments of rangeland health provide land managers and technical assistance specialists with a good tool to communicate with the public. The current study investigates efficiency of rangeland inventory with rangeland health method. In this method, 17 indicators were used to assess 3 ecosystem attributes (soil and site stability, hydrologic function, and biotic integrity). Thus, 3 sites with 1464.1 ha included long term exclosure (5years exclosure and refrence site), mid term exclosure (moderate grazing intensity) and overgrazed sites were selected in Goud Jashir of Sepidan, Fars. The results showed that soil stability and hydrologic function were in moderate category and biotic integrity was in moderate to extreme category in mid- term explosure. In overgrazed region, the measured characteristics were categorized as "at risk" comparing with the reference area. Also, indicators such as invasive plants, plant mortality, plant functional/structural groups, soil resistance to erosion and soil compaction were identified as the main factors for rangeland health assessment in the study areas. In other studies the presence of invader plants, soil parameters such as bare soil and stability, species diversity and plant functional/structural groups were reported as the most important indicators in rangeland health assessment.
    Keywords: Rangeland, Health indicators, Exclosure, Over grazing, Sepidan