فهرست مطالب

مرتع - سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1394)

مجله مرتع
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن یگانه *، حسین آذرنیوند، ایرج صالح، حسین ارزانی، حمید امیرنژاد صفحات 106-119
    هدف از این مطالعه برآورد ارزش اقتصادی کارکرد تنظیم گازها در اکوسیستم مرتعی حوزه آبخیز تهم بود. در این تحقیق از روش اندازه گیری های تجربی و فرمول فتوسنتز به ترتیب برای محاسبه جذب و ذخیره کربن و عرضه اکسیژن استفاده شد. در این تحقیق برای ضریب تبدیل و میزان کربن آلی گیاه از روش سوزاندن (احتراق) در کوره های الکتریکی استفاده شد. همچنین برای ارزش گذاری کارکرد ترسیب کربن از سیاست مالیات بر کربن و مخارج انتشار کربن به عنوان ارزش سایه ای کربن استفاده شد و ارزش کارکرد عرضه اکسیژن نیز با استفاده از روش هزینه جایگزین محاسبه شد. نتایج نشان داد، به طور متوسط در هر هکتار از اکوسیستم های مرتعی نیمه استپی حوزه آبخیز تهم، سالانه 9/1 تن دی اکسید کربن (54/0 تن کربن در هکتار) جذب و به طور متوسط سالانه 5/1 تن اکسیژن تولید می شود. ارزش سایه ای جذب کربن توسط تیپ های مرتعی حوزه تهم برابر با 4/2325 میلیون ریال در سال و ارزش اقتصادی تولید اکسیژن نیز برابر با 4/10777 میلیون ریال در سال، برآورد شد. به طور کلی اکوسیستم های مرتعی حوزه آبخیز تهم سالانه ارزشی معادل 8/13102 میلیون ریال (950 هزار ریال در هکتار) از لحاظ کارکرد تنظیم گازها دارند. بایستی در متون علمی مرتع داری و منابع طبیعی، ترسیب کربن و تولید اکسیژن به عنوان یکی از تولیدات مراتع در کنار استفاده های شناخته شده ای مانند تولید علوفه، گیاهان دارویی، محصولات فرعی، چرای دام و حیات وحش، تنوع زیستی و استفاده های تفرجگاهی قرار داده شود.
    کلیدواژگان: ترسیب کربن، ارزش گذاری اقتصادی، عرضه اکسیژن، مدیریت و تهم
  • الهام سادات ابریشم، محمد جعفری *، علی طویلی صفحات 120-128
    استفاده از تکنیک های جدید، با هدف افزایش توان ذخیره سازی آب در خاک، یکی از روش های مقابله با شرایط سخت کمبود رطوبت در مناطق خشک است. به منظور ارزیابی تاثیر سطوح مختلف ماده معدنی زئولیت (کلینوپتیلولایت) و تنش خشکی بر برخی خصوصیات خاک و ویژگی های رویشی Halothamnus glaucus، کشت شده در عرصه واقع در منطقه عمرانی شهرستان گناباد، پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 25 تکرار انجام شد و اثر تیمار سه سطح مصرف ماده اصلاح کننده زئولیت (صفر، 10 و 15 درصد وزنی) و تیمار آبیاری (آبیاری معمول در منطقه: هر30 روز یک بار و کم آبیاری: هر 60 روز یک بار)، موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، ظرفیت تبادل کاتیونی (CEC) خاک، تحت تاثیر حداقل 10 درصد وزنی زئولیت نسبت به شاهد 9/27 درصد افزایش داشته و با افزایش مقدار زئولیت در خاک ظرفیت تبادل کاتیونی افزایش می یابد. همچنین کاربرد حداقل 10 درصد وزنی زئولیت و آبیاری معمول در منطقه، ارتفاع اندام هوایی را 5/12 درصد، پتاسیم قابل جذب را 4/26 درصد و رطوبت قابل دسترس گیاه را 2/36 درصد افزایش داده است. تیمار کم آبیاری در حضور حداقل 10 درصد وزنی زئولیت کلینوپتیلولایت، بر درصد استقرار نهال و ارتفاع اندام هوایی، تاثیر معنی دار نداشت. بدین ترتیب می توان فواصل زمانی آبیاری نهال های عجوه را به دو برابر افزایش داد، بدون آنکه تاثیر منفی بر درصد استقرار و ارتفاع اندام هوایی گیاه داشته باشد. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق و فراوانی منابع معدنی زئولیت کلینوپتیلولایت در ایران، به نظر می رسد استفاده از این ماده می تواند تنش خشکی در فصول خشک سال را برای گیاهان مناطق خشک کاهش دهد.
    کلیدواژگان: کلینوپتیلولایت، عجوه، کم آبیاری، مناطق خشک، درصد استقرار
  • اردوان قربانی *، معصومه عباسی خالکی، علی اصغری، عاطفه امیدی، بهارک زارع حصاری صفحات 129-141
    هدف از انجام این مطالعه شناخت عوامل محیطی موثر بر پراکنش دو گونه Artemisia fragrans و Artemisia austriaca در دامنه های جنوب شرقی سبلان بود. بدین منظور 140 مکان انتخاب شد و در هر مکان 5 پلات 1 متر مربعی در طول ترانسکت 40 متری به روش تصادفی- سیستماتیک مستقر و نمونه برداری انجام شد. در تمامی مکان ها برخی عوامل بوم شناختی مانند درصد سنگ و سنگریزه، خاک لخت، لاشبرگ و تراکم گونه های A. fragrans و A.austriaca اندازه گیری شد. نمونه برداری خاک از ابتدا، وسط و انتهای ترانسکت تا عمق 30 سانتیمتری سطح خاک صورت گرفت. سپس، برخی از خصوصیات خاک شامل اسیدیته، کربن آلی، پتاسیم، فسفر، آهک و هدایت الکتریکی و کربنات کلسیم معادل، درصد شن، رس و سیلت، تراکم گونه های مورد نظر و درصد سنگ و سنگریزه، خاک لخت، لاشبرگ نیز اندازه گیری شد. برای بررسی وجود یا عدم وجود تفاوت معنی دار بین اثر عوامل محیطی بر حضور و عدم حضور دو گونه مورد نظر، تجزیه واریانس یک طرفه انجام شد. برای مقایسه میانگین خصوصیات اندازه گیری شده از آزمون دانکن استفاده شد. برای تعیین درجه اهمیت متغیرهای اندازه گیری شده در پراکنش این گونه ها و تایید گروه بندی مکان های نمونه برداری، آنالیز تشخیص مورد استفاده قرار گرفت. با توجه به نتایج حاصل از تجزیه تشخیص، دو تابع به ترتیب 86 و 14 درصد و در مجموع 100 درصد از واریانس کل داده ها را توجیه کردند و به طورکلی 2/94 درصد موارد گروه بندی شده، به درستی طبقه بندی شده اند. در نهایت نتایج این مطالعه نشان داد که لاشبرگ، ارتفاع، بارندگی، دما و همچنین پارامترهای مربوط به خاک مانند کربن آلی، خاک لخت، سنگ و سنگریزه، پتاسیم، درصد شن، سیلت، شیب و جهت جغرافیایی مهم ترین عوامل موثر در انتشار گونه های موردمطالعه هستند.
    کلیدواژگان: پراکنش گونه ها، Artemisia fragrans، Artemisia austriaca، آنالیز تشخیص، استان اردبیل
  • علی آریاپور، حمیدرضا محرابی، گلناز خردمند * صفحات 142-158
    بررسی گیاهان مورد استفاده زنبور عسل، شناسایی گیاهان شهد زا و گرده زا و همچنین تعیین جذابیت آن ها در مراتع می تواند اولین مرحله برای پرورش زنبور عسل در مناطق مختلف باشد. در این پژوهش سعی بر این بود برای پرورش زنبور عسل در مراتع سراب سفید، گیاهان مورد استفاده زنبور عسل شناسایی و سپس به تعیین جذابیت گیاهان مولد شهد و گرده پرداخته شد. در بهار سال 1392 با شروع زمان گلدهی گیاهان مراتع سراب سفید، بازدید ها از منطقه آغاز شد. با استفاده از روش مشاهده مستقیم گیاهان مورد استفاده زنبور عسل جمع آوری و شناسایی شدند. برای تعیین جذابیت گیاهان از کرنومتر استفاده شد و زمان استقرار زنبورهای عسل روی هر گیاه و تعداد زنبوران عسل استفاده کننده از همان گیاه در مدت زمان ثابت 5 دقیقه ثبت گردید. تعیین جذابیت گیاهان شهدزا و گرده زا در 9 مرحله انجام شد. سپس با استفاده از نرم افزار SPSS و به روش آنالیز خوشه ایجذابیت گیاهان در چهار کلاس عالی، خوب، متوسط و ضعیف طبقه بندی گردید. در این تحقیق 160 گونه ی گیاهی متعلق به 31 تیره گیاهی و 106 جنس شناسایی شدند. از این تعداد 29 گونه مولد شهد، 28 گونه مولد گرده و 104 گونه مولد شهد و گرده هستند. طول دوره گلدهی گیاهان از دهه سوم ماه اردیبهشت تا دهه اول ماه مرداد تعیین شد. همچنین نتایج حاصل از تعیین جذابیت گیاهان نشان داد که 29 گونه معادل 12/18 درصد دارای جذابیت عالی، 46 گونه معادل 75/28 درصد دارای جذابیت خوب، 60 گونه معادل 5/62 درصد دارای جذابیت متوسط و 25 گونه معادل 63/15 درصد دارای جذابیت ضعیف برای زنبوران عسل می باشند.
    کلیدواژگان: زنبور عسل، گیاهان شهدزا، گیاهان گرده زا، تعیین جذابیت، مراتع سراب سفید
  • مریم زارع، علیرضا سیروس مهر، سارا عبدخانی * صفحات 159-169
    این تحقیق به منظور بررسی اثر قارچ میکوریزا (Glomus mosseae) بر صفات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی سورگوم در سطوح فلز سنگین کروم به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمار های آزمایش شامل چهار سطح میکوریزا (0، 50، 100، 150، گرم قارچ میکوریزا) و چهار غلظت کروم (0، 5، 10، 15 میلی گرم در لیتر) بود. آنالیز آماری داده ها نشان داد که قارچ میکوریزای آربوسکولار اثر معنی داری بر طول ریشه، وزن تر و خشک ریشه، طول بوته و وزن تر بوته داشت، به طوری که حضور قارچ منجر به کاهش اثر منفی سمیت کروم می شود. در سطوح کروم نیز، طول بوته در گیاهان میکوریزایی تلقیح شده با 50 گرم و 100 گرم قارچ بیشتر شد و در سطوح بالای قارچ اثر سمیت کروم کاسته شده است. در گیاهان میکوریزایی در سطوح کروم میزان کلروفیل افزایش یافت به طوری که با افزایش میزان قارچ از سمیت کروم کاسته شده است. نتایج نشان داد که بین مقدار قند های محلول در اندام هوایی گیاه سورگوم تلقیح شده با قارچ و سطوح مختلف کروم تفاوت معنی دار (01/0 p≤) وجود نداشت. فعالیت آنزیم های سمیت زدا شامل گایاکول پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز و کاتالاز گیاهان میکوریزایی و غیر میکوریزایی نیز افزایش یافت. طبق نتایج به نظر می رسد که قارچ میکوریزای آربوسکولار می تواند در تحمل سمیت کروم به گیاه زراعی سورگوم کمک کند.
    کلیدواژگان: آنزیم، قارچ میکوریزا، قند های محلول، کلروفیل، کروم
  • نادیا کمالی، احمد صادقی پور * صفحات 170-181
    تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر غلظت های مختلف (0، 10، 100، 500 و 1500 میلی گرم بر لیتر) نانودی اکسید تیتانیوم بر جوانه زنی، رشد ریشه چه و ساقه چه 5 گونه مرتعیL. Nitraria schoberi،f. Eurotia ceratoides، Salsola rigida Pall.، Botsch. Halothamnus glaucus، (L.) A.J. Scott Kochia prostrata بر پایه طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار صورت گرفت. نتایج نشان داد، غلظت 500 میلی گرم بر لیتر نانوذرات دی اکسید تیتانیوم نه تنها اثر منفی بر گیاهان نداشت بلکه باعث افزایش میزان جوانه زنی دو گونه E. ceratoides (از 28 درصد به 51 درصد) و K. prostrate (از 68 درصد به 84 درصد) گردیده است. غلظت 1500 میلی گرم بر لیتر اثر منفی بر جوانه زنی و رشد ریشه چه در سه گونه N. schoberi (کاهش درصد جوانه زنی از 32 درصد به 20 درصد و رشد ریشه چه از 85/13 سانتی متر به 68/10 سانتی متر)، E. ceratoides (کاهش درصد جوانه زنی از 28 درصد به20 درصد و رشد ریشه چه از 63/11 سانتی متر به 78/8 سانتی متر) و K. prostrate (کاهش درصد جوانه زنی از 68 درصد به 56 درصد و رشد ریشه چه از 3/11 سانتی متر به 8/8 سانتی متر) داشته است. بطور کلی در اکثر گیاهان، غلظت های پایین نانودی اکسید تیتانیوم تاثیر معنی داری بر جوانه زنی و رشد گیاهچه نداشت ولی در غلظت بالا (1500 میلی گرم بر لیتر) با ایجاد سمیت موجب کاهش جوانه زنی و رشد گیاهچه شد. بنابر این در کاربرد نانوذرات، توجه به میزان مصرفی که هم موثر باشد و هم سمیت ایجاد نکند بسیار حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: نانودی اکسید تیتانیوم
  • مهدی قربانی *، فاطمه سالاری، حمیدرضا سعیدی گرغانی، انور سنایی صفحات 181-194
    مراتع به عنوان بستر حیات و رکن اصلی اکوسیستم ها نقش بسزایی در حیات بشر دارند. در این راستا راهکارهای مختلفی برای استفاده بهینه و حفاظت پایدار از منابع طبیعی بخصوص مراتع مطرح شده که در این میان مشارکت مردم بیش ازپیش مورد تاکید قرارگرفته است. وجود سرمایه اجتماعی بالا در بین افراد منجر به مشارکت بیشتر آنان و موفقیت طرح های مشارکتی خواهد گردید. در این پژوهش روابط اجتماعی بین بهره برداران مرتع در سامان عرفی گرگوآقایی، منطقه گرگو در استان کهگیلویه و بویراحمد با استفاده از روش تحلیل شبکه اجتماعی و با تاکید بر اعتماد و مشارکت (به عنوان ابعاد اصلی سرمایه اجتماعی)، مورد تحلیل قرارگرفته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که انسجام و سرمایه اجتماعی در بین بهره برداران در حد ضعیف است. پایداری روابط و تعادل شبکه نیز ضعیف و پیوندهای اعتماد و مشارکت در بین افراد در حد مطلوبی نهادینه نشده است. قرار گرفتن بیش از نیمی از بهره برداران در پیرامون شبکه و سرعت پایین گردش اعتماد و مشارکت و عدم اتحاد و یگانگی در بین افراد از دیگر چالش های مهم در ساماندهی مدیریت مشارکتی مرتع در این منطقه است. با توجه به این نتایج می توان بیان نمود که در این سامان عرفی، تقویت اعتماد و همکاری بین بهره برداران سرمایه اجتماعی را افزایش خواهد داد. می توان انتظار داشت به دنبال افزایش سرمایه اجتماعی، درگیری های اجتماعی در بین بهره برداران کاهش یافته و توانمندسازی اجتماعی ارتقا خواهد یافت.
    کلیدواژگان: اعتماد، مشارکت، تحلیل شبکه اجتماعی، مدیریت مشارکتی مرتع، سرمایه اجتماعی، گرگوآقایی
  • زهره میردیلمی *، سیدعلی حسینی صفحات 195-205
    گیاهان به ویژه در اکوسیستم های مرتعی خشک به صورت لکه های گیاهی پراکنده هستند. لکه های گیاهی پویا بوده و متاثر از چند فاکتور از قبیل آشفتگی های محیطی و فراهم بودن منابع یا مواد غذایی است. در مراتع خشک و نیمه خشک، چرای دام، یکی از مهم ترین عوامل ایجاد آشفتگی است. این مطالعه باهدف اثرگذاری چرای دام بر لکه های گیاهی است. بدین منظور پارامترهای لکه های گیاهی (شامل طول، عرض، ارتفاع، سطح و فاصله بین لکه های گیاهی) در تیمارهای مختلف شدت های چرایی (بدون چرا، متوسط و سنگین) مقایسه شده است. برای انجام این تحقیق در شدت های مختلف چرایی، تعداد 3 ترانسکت 50 متری در امتداد یکدیگر و در سه جهت مختلف جغرافیایی در منطقه معرف به صورت تصادفی- سیستماتیک مستقر گردید. پارامترهای موردنظر در طول هر ترانسکت ثبت شدند. برای مقایسه آماری میانگین پارامترهای اندازه گیری شده از آزمون مقایسه ی میانگین دانکن استفاده شد. نتایج به دست آمده حاکی از اثرگذاری شدت چرا بر ارتفاع لکه های گیاهی است (05/0P<). کمترین ارتفاع لکه های گیاهی در شدت چرایی سنگین و بیشترین ارتفاع لکه های گیاهی در منطقه قرق است. سطح لکه های گیاهی بین منطقه قرق با منطقه با شدت چرایی سنگین متفاوت است (05/0P<). سایر پارامترهای مربوط به ابعاد لکه های گیاهی در همه ی تیمارها به جزء ترانسکت واقع در جهت جنوبی ازنظر آماری اختلافی نداشتند (05/0P>).
    کلیدواژگان: لکه های گیاهی، ابعاد، چرا، اینچه برون
|
  • Pages 106-119
    The aim of this study was to estimate the economic value of the gas regulation function in rangeland ecosystems of Taham watershed basin. The fixed carbon and produced oxygen in photosynthesis process of the plant species were measured using field method. The ash method (combustion) in electric furnaces was used to measure organic matter contents of plant species in the laboratory. The values of carbon sequestration and produced oxygen in the study area were calculated using the Carbon Tax and replacement cost methods. According to the results، the studied Semi-Steppe rangelands sequestrate about 1. 9 tons of carbon dioxide per year / hectare (0. 54 tons of carbon per hectare)، and produce 1. 5 tons oxygen per year. The shadow values of carbon sequestration and oxygen production in the study area were estimated about 2325. 4 and 10777. 4 million Rials per a year respectively. The overall value of gas regulation function in the rangeland ecosystems of Taham watershed basin was estimated about 13102. 8 million Rials per a year (0. 95 million Rials in ha). This study highlighted the carbon sequestration and oxygen production values of rangelands along with other benefits such as livestock and wildlife grazing، medicinal plants، biodiversity and recreational uses.
    Keywords: Carbon sequestration, Economics valuation, Oxygen supply, Management, Taham
  • Pages 120-128
    Various soil amendments have been introduced to increase soil water storage in the arid regions. A factorial research with completely randomized design with 25 replications was carried out to evaluate the effects of three amount of Zeolite (Clinoptilolite) (0، 10 and 15 wt%) and two irrigation intervals (every 30 and 60 days) on the growth characteristics of Halothamnus glaucus and soil properties in Emrani area located in Gonabad- Iran. The results indicated that the application of at least 10 wt% of Zeolite in the soil¸ increases the height of H. glaucus، CEC، Potassium and plant available water 12. 5%، 27. 9%، 26. 4% and 36. 2% respectively. According to the results، the “60 days interval” irigation treatment with the use of at least 10 wt % Zeolite had no significant effect on the establishment of H. glaucus. This study indicated that the Zeolite extracted from frequent and available mines can be used efficiently to reduce water stress in plants and enhance plant growth in arid ecosystems and combating desertification programs in Iran.
    Keywords: Clinoptilolite, Halothamnus glaucus, Water deficit, Arid land, Establishment percentage
  • Pages 129-141
    The purpose of this study was to identify the effects of environmental factors on distribution of Artemisia fragrans and Artemisia austriaca in southeastern rangelands of Sabalan. For this purpose، 140 sites were selected based on a random- systematic approach. The density of selected plant species were measured in five plots of 1m2، established along a 40 meters transect in each site. Soil samples were collected from 0 to 30 cm of soil surface in the beginning، middle and end part of each transect and their EC، OC، K، P، Lime، pH، TNV، sand، clay and silt content were measured. Litter and bare soil percentage were also measured in each site. One way ANOVA was performed to explore the relationships between the environmental factors characteristics and presence and absence of the selected species. Duncan's test was used to compare the mean values of the measured variables. Discriminant analysis was used to determine the importance of measured variables on the distribution of A. fragrans and A. austriaca and grouping the sampling sites. According to the results، the two produced functions were explained 86 % and 14% of the variances. The results indicated that 94/2% of grouped sites were classified correctly. Litter، elevation، precipitation، temperature، OC، bare soil، gravel، K، sand، silt، slope and aspect were identified as the most important factors، influencing the distribution of A. fragrans and A. austriaca in the study area.
    Keywords: Species distribution, Artemisia fragrans, Artemisia austriaca, Discriminant analysis, Ardabil province
  • Pages 142-158
    Appropriate management in beekeeping industry requires comprehensive information about nectar and pollen plants and flowers that attract honeybees. This study aimed to identify the range plants appropriateness for apiculture and evaluate the attraction of nectar and pollen producing plants in Sarab Sefid rangeland located in Brojerd- Lorestan. The data collection was performed in flowering stages in spring 2013، and the plants used to attract honeybees were identified by fieldwork. Chronometer method was used to record the time that bees spent in each plant type during a fixed five minutes period. The nectar and pollen plants attraction for bees were evaluated in 9 steps. The attractiveness of plants was categorized in 4 classes (excellent- good- average and low) using a cluster analysis method. In this study 160 plant species belonging to 106 genus and 31 families were identified. According to the results، 29، 28 and 104 plant species were identified as producing «nectar»، «pollen» and «nectar and pollen» respectively. Mid May to early August was identified as the best flowering period in the study area. Results showed that 29 plant species (78. 22%) were identified with excellent attractiveness to honey bees، 46 species (28. 75%) good، 60 species (62. 5%) average and 25 species (15. 63%) had low attractiveness to honey bees.
    Keywords: Honey bee, Nectar, producing plants, Pollen plant, Attraction, Sarab Sefid rangeland
  • Pages 159-169
    This study aimed to evaluate the effects of four levels of mycorrhizal fungi (0، 50، 100، 150 g) and chrome levels (0، 5، 10، 15 mg/l) as a heavy metal on sorghum physiological and morphological characteristics. A factorial experiment was carried out in a completely randomized design with four replications in greenhouse condition. The results showed that the effects of arbuscular mycorrhizal fungi had significant effect on root length، root dry weight، plant height and plant fresh weight. Results indicated that the presence of the fungus lead to a reduction in negative effects of chrome toxicity. With increasing chromium concentration، plant heights in plant species inoculated with mycorrhizal fungus (50 and 100 grams treatments) were increased. The chrome toxicity was decreased in high level of fungus treatments. Mycorrhizal plant had high chlorophyll content when they exposed to various level of chrome. The results showed that there were no significant differences (p ≤0/01) in amount of soluble sugars in the shoot of sorghum plants inoculated with the fungus and the plants exposed to chrome stress. The results showed that the toxicity of the chelators such as Guaiacol peroxidase enzyme activity، Ascorbate peroxidase and Catalase mycorrhizal and non-mycorrhizal plants also were increased. The findings of this study suggest that Arbuscular mycorrhizal fungi can facilitate sorghum growth in soils polluted by chrome.
    Keywords: Enzyme, Mycorrhiza, Soluble sugars, Chlorophyll, Chrome
  • Pages 170-181
    Current study evaluates the effects of different concentrations (0، 10، 100، 500، 1500 mgl-1) of nano tio2 on germination، radicle and Plumule growth of five range plant species Nitraria schoberi L.، Eurotia ceratoides F.، Salsola rigida Pall.، Halothamnus glaucus Botsch.، Kochia prostrate (L.) A. J. Scott، using a completely randomized design with four replications. The results showed that the concentration of 500 mgl-1 of nano tio2، not only had no negative effect on plants، but increased the germination of Kochia prostrata from 28% to 51% and Eurotia ceratoides from 68% to 84%. Concentration of 1500 mgl-1 had negative effect on germination and radicle growth of three species of Nitraria schoberi (decrease in germination from 32% to 20% and radicle length from 13. 85 to 10. 68)، Eurotia ceratoides (decrease in germination from 28% to 20% and radicle length from 11. 63 to 8. 78) and Kochia prostrate (decrease in germination from 68% to 56% and radicle length from 11. 3 to 8. 8). Generally، in most plants، low concentrations of tio2 didn’t have significant effect on germination and seedling growth، but in high concentrations (1500 mgl-1) due to toxicity effect، germination and seedling growth was reduced. Therefore، in the case of using nanoparticles، attention to dosage، which is effective and not causes toxicity، is very important.
    Keywords: Nano tio2, Nitraria schoberi, Eurotia ceratoides, Salsola rigida, Halothamnus glaucus, Kochia prostrata
  • Pages 181-194
    Rangeland ecosystems play important role in human life. Participation is a key element to protect natural resources and achieve sustainability. High level of social capital leads to better participation and successful collaborative programs. In this research social relation of rangeland beneficiaries in traditional boundary of Gorgoo-e- Aghaei in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province was studied using social network analysis with emphasize on trust and cooperation (as principal dimensions of social capital). Results showed that cohesion and social capital was poor in the study area. Relation stability and network balance was also poor and trust and cooperation ties were not suitably adjusted. More than a half of actors were peripherally placed and trust and cooperation circulation speed was low، hence it affects collaboration of rangeland mangers negatively. It can be concluded that enhancing trust and cooperation among people assist social empowerment، increases social capital and decrease social conflicts in the region.
    Keywords: Trust, Cooperation, Social network analysis, Rangeland participatory management, Social capital, Gorgoo, Aghaei
  • Pages 195-205
    Plants form different patches in arid ecosystems. The plant patches are dynamic and affected by environmental disturbances and nutrients status. Livestock grazing has been identified as one of the most important disturbance factor in arid and semi arid rangelands. This study aimed to investigate the effects of livestock grazing on plant patch attributes. Plant patch's attributes (including length، width، height، area and distance between patches) were compared in range sites with various grazing histories (none grazed، slightly grazed and severely grazed). Three transects with 50 meters length at 3 different slope aspecst were established using a systematic random approach in each site. Duncan test was used to compare the mean values of patch attributes. According to the results، grazing intensity had significant effect on plant patches height (P<0. 05). The highest plant patch height was observed in none grazed site and the height of plant patch types were decreased in severely grazed site. The patch area sizes were different between severely grazed and non-grazed sites significantly (P<0. 05). All other measured patch attributes did not have significant difference in various sites (P>0. 05) except at southern transects.
    Keywords: Plant patch, Dimension, Grazing, Incheh boron