فهرست مطالب

مجله مرتع
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی آریاپور، حمیدرضا محرابی، علی ده پهلوان صفحه 1
    طرح های مرتع داری از جمله ابزارهای مدیریتی جهت افزایش کمیت و کیفیت مراتع در مناطقی که فشار چرا بر آنها زیاد بوده و وضعیت و گرایش آنها رو به قهقرا بوده می توانند با اجرای صحیح مفید باشند. به منظور بررسی اثرات اجرای طرح های مرتعداری بر تولید، وضعیت و گرایش مراتع این تحقیق در منطقه خزل شهرستان نهاوند در سال 1393 انجام شد. عواملی نظیر تولید، وضعیت و گرایش در 8 سامانه دارای طرح مرتعداری که در آنها عملیات اصلاح و احیاء انجام شده و در 4 سامانه که طرح برای آنها تهیه شده ولی هنوز پروژه اصلاح و احیاء در آنها اجرا نشده است مورد بررسی قرار گرفت. در هر سامانه 30 پلات یک متر مربعی در جهت شیب و بر روی ترانسکت 50 متری مستقر و در داخل آن ها تولید، وضعیت و گرایش اندازه گیری شدند. جهت مقایسه درصد تغییرات عوامل یاد شده در سامانه ها، از آزمون t استفاده شد. نتایج اولیه اطلاعات نشان داد که وضعیت مراتع در کل سامانه هایی که دارای طرح بودند، بعد از اجرای طرح بهبود یافته اند و فقط سامانه های گورنصیب و سرتزن به علت نداشتن طرح تغییری نکرده بودند. همچنین در خصوص تولید علوفه در کل سامانه های دارای طرح به جز ابوالفتح و فارسبان (در سطح 95 درصد)، در سطح 99 درصد دارای اختلاف معنی داری بوده و نشان از تاثیر طرح های مرتع داری بر میزان تولید علوفه دارد. در همین رابطه مراتع سیاه دره با 560 و مراتع دولت آباد با 240 کلیوگرم تولید علوفه در هکتار در سال به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار را به خود اختصاص داده اند. همچنین آزمون آماری در خصوص وضعیت مراتع دارای طرح نشان از اختلاف معنی داری در سطوح 99 و 95 درصد در کل مراتع داشت به طوری که امتیاز سامانه های کوتاه دره، سیاه دره و دولت آباد بیشترین تغییرات و سایر سامانه ها کمترین تغییرات معنی داری را داشته اند. مقایسه گرایش سامانه های عرفی مورد مطالعه قبل و بعد از اجرای طرح مرتعداری نشان داد که گرایش مراتع در سامانه های عرفی تاریک دره و ده کبود مثبت شده و در 6 سامانه دیگر که گرایش ثابتی داشت نیز رو به مثبت گذاشته است. نتیجه گیری کلی نشان داد که مراتعی که دارای طرح بوده و در آنها طرح به خوبی اجرا شده است شرایط بهبودی تولید، وضعیت و گرایش حاصل شده و حاکی از تاثیر مدیریت صحیح بر مراتع بوده و باعث حفظ و ثبات بهره برداری بلند مدت از مراتع می شود.
    کلیدواژگان: طرح مرتعداری، وضعیت و گرایش مرتع، تولید، مراتع منطقه خزل نهاوند
  • کبری کریمی، اسماعیل کرمی دهکردی صفحه 11
    اجرای طرح های اصلاحی و احیایی مراتع به منظور حفظ و احیای منابع طبیعی، همچنین تامین معیشت جمعیت قابل توجهی از بهره برداران به خصوص بهره بردارن روستایی دامدار ضروری است. مطالعه موردی حاضر به بررسی عوامل موثر بر عدم تعادل دام و مرتع و تاثیر طرح های مرتعداری در روستاهای شهرستان ماهنشان در استان زنجان می پردازد. داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختار یافته با بهره برداران مراتع، مشاهده مشارکتی، بررسی مدارک و اسناد طرح های مرتعداری موجود و ترسیم نقشه های روستا گردآوری گردید و در نهایت داده ها، با استفاده از مفهوم سازی، کد بندی، ترسیم نمودار و تحلیل نقل قولی، تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد، بهره برداری از مراتع به صورت جمعی (مشاعی) و بر اساس واگذاری مراتع ملی به آن ها انجام می گردید. معیشت خانوارها وابسته به چرای مراتع بود و اگرچه تعداد دام سرانه هر خانوار کم ارزیابی گردید، ولی جمع آن ها به طور متوسط 25/2 بیشتر از ظرفیت مراتع ارزیابی شد. طرح های مرتعداری موجود نیز نتوانسته است به کاهش تعداد دام موجود و کاهش فشار بر مراتع بیانجامد. از جمله دلایل این امر می توان به مواردی همچون، وابستگی بالای معیشتی خانوارها به دامداری و بهره برداری از مراتع، نبود تنوع در استراتژی های معیشت خانوارها، حضور اندک بهره برداران در تصمیمات مربوط به مراتع و عدم توجه برنامه ریزان به این موارد در تهیه و اجرای طرح های مرتعداری اشاره کرد. بنابراین این طرح ها زمانی می توانند به تعادل دام و مرتع به صورت پایدار منجر گردند که تجدید نظری در آن ها صورت گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع طبیعی، معیشت پایدار، بهره بردار روستایی، ماهنشان
  • سمانه نظری، جمشید قربانی، سید حسن زالی، رضا تمرتاش صفحه 27
    در این تحقیق اثر چرای دام و هجوم گونه زیادشونده Stachys byzantina بر ترکیب گیاهی، گروه های کارکردی و تنوع و غنای گونه ای بررسی شد. شاخص های پوشش گیاهی در سه منطقه کلید، بحرانی و تحت تاثیر گونه زیادشونده در علفزار کوهستانی دامنه شمالی البرز در شهرستان سوادکوه در استان مازندران نمونه گیری شد. نتایج نشان داد که ترکیب گیاهی متفاوتی در سه منطقه وجود داشته که شامل حضور 55 گونه در منطقه بحرانی، 85 گونه در منطقه کلید و 67 گونه در منطقه تحت تاثیر گونه زیادشونده بوده است. در آنالیز چند متغیره دو منطقه بحرانی و تحت تاثیر گونه زیادشونده از نظر ترکیب گونه ای با منطقه کلید متفاوت بوده اما تعداد گونه های بیشتری بین دو منطقه کلید و تحت تاثیر گونه زیادشونده مشترک بودند. برخی گونه های خوشخوراک نظیر Dactylis glomerata، Trifolium repens و Sanguisorba minor در منطقه تحت تاثیر گونه زیادشونده به طور معنی داری از میانگین درصد تاج پوشش بیشتری نسبت به دو منطقه دیگر برخوردار بودند. پاسخ گروه های کارکردی نشان داد که گیاهان چند ساله به طور معنی داری در منطقه بحرانی تاج پوشش کمتری نسبت به دو منطقه دیگر داشتند. پهن برگان علفی به طور معنی داری از درصد تاج پوشش بیشتری در منطقه تحت تاثیر گونه زیادشونده برخوردار بودند و در مقابل منطقه کلید درصد تاج پوشش بیشتری از گندمیان را دارا بوده است. شاخص های غنا بین سه منطقه تفاوت معنی داری نداشته و تنها در مورد شاخص تنوع سیمپسون، بیشترین تنوع در منطقه تحت تاثیر گونه زیادشونده مشاهده شد. ترکیبی از گیاهان مرغوب و خوشخوراک در مراتع تحت هجوم وجود دارد که در صورت کنترل گیاه مهاجم می توانند موجب احیاء مراتع منطقه شوند.
    کلیدواژگان: منطقه بحرانی، منطقه کلید، Stachys byzantina، گیاه مهاجم، شدت چرای دام
  • عباس احمدی، مسعود گماریان، حمید ترنج زر، حسین احمدلو صفحه 41
    شوره زارهای مرطوب و اراضی حاشیه کویرهای ایران هم به لحاظ کمی و هم به لحاظ کیفی نقش مهمی در تامین علوفه دام ایفا می نمایند. در تحقیق حاضر کیفیت علوفه چهار گونه شورپسند (هالوفیت) و مقاوم به شوری شامل Atriplex verrucifera ، ، Halocnemum strobilaceum ، Haloxylon persicumو ، Nitraria schoberi در مراتع شورروی حاشیه کویر میقان اراک (استان مرکزی) در سه مرحله فنولوژیکی رشد رویشی، گلدهی و رسیدن بذر مورد بررسی قرار گرفت. شاخص های کیفیت علوفه شامل ماده خشک(DM) ، پروتئین خام (CP) ، دیواره سلولی منهای همی سلولز(ADF) و دیواره سلولی(NDF) فسفر (P)، ماده خشک قابل هضم(DMD) ، خاکستر خام (Ash)، مصرف ماده خشک (DMI) و ارزش نسبی علوفه (RFV) با روش های استاندارد اندازه گیری شد. نتایج بدست آمده نشان داد که اثر شاخص های کیفیت علوفه بین چهار گونه و نیز مراحل رشد فنولوژیکی اختلاف معنی داری از نظر آماری در سطح %1 دارند. ضمنا بر طبق آزمون مقایسه میانگین دانکن اثر متقابل گونه گیاهی و مرحله رشد نیز بر روی تمامی این شاخص ها به لحاظ آماری معنی دار بود. در اکثر گونه ها با پیشرفت مرحله فنولوژیکی، از میزان پروتئین خام کاسته و بر میزان ADF و NDFافزوده شد. گونه قره داغ دارای بیشترین میزان پروتئین خام در مرحله رویشی (42/32 درصد) و تاغ دارای کمترین پروتئین در مرحله بذردهی (06/11 درصد) بوده است. بیشترین ارزش نسبی علوفه در گونه قره داغ (77/529) و کمترین آن در مقایسه با بقیه گونه ها، در گونه آتریپلکس (4/217) محاسبه شده است. در مجموع، با وجود کیفیت علوفه نسبتا مناسب این گونه ها، استفاده از مکمل های غذایی و عناصری مانند فسفر برای دام در این منطقه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ارزش غذایی، مراحل فنولوژیکی، هالوفیت، ارزش غذایی نسبی، تالاب کویری میقان
  • حامد جنیدی، سمیه امانی، پرویز کرمی صفحه 53
    به منظور ارزیابی میزان ذخیره سازی کربن تحت شدت های متفاوت چرای دام، پژوهشی در منطقه حفاظت شده بیجار در استان کردستان انجام شد. منطقه کاملا حفاظت شده (چرا نشده یا قرق)، منطقه چرای متوسط و منطقه چرای سنگین به عنوان تیمارهای مختلف چرای دام (در مجاورت یکدیگر) و با در نظر گرفتن خصوصیات توپوگرافی یکسان انتخاب شدند. نمونه برداری از پوشش گیاهی به صورت تصادفی- سیستماتیک با استقرار 2 ترانسکت 100 متری و 10 پلات 1×1 متر مربعی در منطقه معرف صورت گرفت. به منظور تعیین زیست توده گیاهی، اقدام به نمونه برداری کامل از اندام های هوایی و لاشبرگ در پلات ها گردید. به منظور نمونه برداری از اندام زیر زمینی و خاک با توجه به عمق متوسط ریشه دوانی گونه های غالب ابتدا اقدام به حفر پروفیل هایی مکعبی به ابعاد 25*25*25 سانتی متر در دو عمق 25-0 و 50-25 سانتی متر گردید و ضمن برداشت خاک، تمامی ریشه های موجود در معکب های حفر شده بطور کامل جمع آوری گردید. سپس در نمونه های خشک گیاهی و خاک، درصد کربن آلی محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزارSPSS ، مقایسه داده ها در سه تیمار از طریق آزمون تجزیه واریانس یکطرفه و میانگین صفات مورد بررسی با آزمون دانکن مقایسه شدند. نتایج نشان داده است که با افزایش شدت چرای دام ترکیب گیاهی از گراس های چند ساله Festuca ovina و Bromus tomentellus در منطقه قرق به گونه ovine. Fو گونه یکساله Vaccaria pyramidataدر منطقه چرای متوسط و در نهایت به گیاه بوته ای Artemisia sieberi و گراس نامرغوب Aegilops sp. در منطقه چرای سنگین تغییر یافته است. نتایج بیانگر آن است که با افزایش شدت چرای دام ذخایر کربن خاک، زیست توده گیاهی و لاشبرگ کاهش چشمگیری داشته اند. چرای متوسط و سنگین دام با کاهشی معادل 6/45 و 5/75 درصد نسبت به قرق ذخایر کربن زیست توده کل را کاهش داد. میزان کربن آلی خاک در مناطق قرق، چرای متوسط و چرای سنگین به ترتیب 9/185، 6/105 و 4/64 تن در هکتار بود. نتایج توزیع کربن نیز نشان داد که بیش از 98 درصد از کل ترسیب کربن را کربن آلی خاک تشکیل داد و همچنین ذخیره کربن در زیتوده زیرزمینی، بیش از زیتوده هوایی بود. قابل ذکر است که در طول 43 سال بر اثر چرای متوسط و سنگین دام در منطقه حفاظت شده به ترتیب 9/1 و 3/3 تن در هکتار سالانه هدر رفت ذخایر کربن آلی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: ترسیب کربن، شدت چرای دام، زیست توده، منطقه حفاظت شده بیجار
  • سیده خدیجه مهدوی، احمد آذریان، محمدرضا جوادی، جلال محمودی صفحه 68
    پخش سیلاب نقش موثری در بهبود و حاصل خیزی خاک، تغذیه آب های زیر زمینی، احیا و تقویت پوشش گیاهی و کنترل بیاران زایی دارد. در نتیجه لازم است تا میزان این تغییرات در طول زمان بررسی شود. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر آبیاری با سیلاب بر خصوصیات خاک در منطقه بند علی خان ورامین می باشد. منطقه مورد مطالعه در جنوب ورامین، شمال دشت مسئله و سواحل دریاچه نمک قم قرار دارد. برای نمونه برداری از خاک در هر دو منطقه (منطقه پخش سیلاب و شاهد) در طول 5 ترانسکت 50 متری، از پلات اول، وسط و آخر تا عمق 20 سانتی متری یک نمونه خاک برداشته و با هم مخلوط گردید. همچنین نمونه برداری از خاک پای بوته و بین بوته (خاک لخت) در منطقه پخش سیلاب به منظور مقایسه خصوصیات آنها انجام گرفت. نتایج با استفاده از آزمونt استیودنت نشان داد که میانگین درصد کربن آلی، نیتروژن، فسفر، پتاسیم و همچنین رطوبت اشباع خاک و سیلت در عرصه پخش سیلاب افزایش و هدایت الکتریکی، وزن مخصوص ظاهری و درصد رس کاهش یافته است. همچنین در عرصه پخش سیلاب میزان کربن آلی، هدایت الکتریکی، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، رطوبت اشباع خاک، شن و رس خاک پای بوته در مقایسه با خاک بین بوته افزایش و درصد سیلت در خاک زیر بوته کاهش معنی داری داشته است. از این رو می توان بیان نمود که اجرای سیستم پخش سیلاب در منطقه به مرور زمان حاصل خیزی خاک این منطقه را افزایش داده است.
    کلیدواژگان: پخش سیلاب˓ بند علی خان ورامین، خصوصیات فیزیکی - شیمیایی، حاصلخیزی خاک
  • الهام رحمانی آزاد، مهدی قربانی صفحه 82
    گله داران در جوامع روستایی و عشایری در ایران جهت انجام امور گله داری و مدیریت دام های خود فعالیت هایی را به صورت مشترک و در کنار هم انجام می دهند. این همکاری متقابل یا در واقع همیاری نقش مهمی را در بین گله داران ایفا می نماید. روش مطالعاتی در این تحقیق بر مبنای روش های پیمایشی است که جهت تولید اطلاعات از روش های کیفی مشاهده مستقیم، مشاهده مشارکتی و مصاحبه سازمان یافته استفاده شده است. نتایج این تحقیق در بر گیرنده ابعاد مختلفی از دانش بومی از جمله تحلیل شیوه مدیریتی مکانیسم تعاونی سنتی شیررفیق بر پایه همیاری و سنت های و باورهای محلی مرتبط با آن می باشد. در این تحقیق بر همیاری فصلی در بین بهره برداران مرتع تاکید شده که نقش مهمی در استفاده و مدیریت شیر دام و تولید فرآوری های شیری دارد. نقش های اجتماعی مختلفی از جمله سرچکنه، چکنه، تراز و چوپان در قالب یک نهاد اجتماعی بنام«چکنه» در مدیریت گله دام حضور دارند. «شیررفیق» یک نوع نهاد اجتماعی برای تقسیم شیر دام ها در بین افراد است. این نهاد در بین گله داران پیوندهای اجتماعی و بازدهی تولید فرآوری شیری را هم از لحاظ خودمصرفی و هم از لحاظ بازاری تقویت می نماید.
    کلیدواژگان: دانش بومی، انسجام اجتماعی، روستای لزور، همیاری، مرتع، شیررفیق
  • پروانه عشوری، عادل جلیلی، افشین دانه کار، محمد علی زارع چاهوکی، بهنام حمزه صفحه 94
    در اغلب مطالعات بوم شناسی جوامع، بررسی تنوع زیستی در سطح گونه ها و به صورت انفرادی درنظر گرفته شده است و به وابستگی گونه ها به سطوح بالاتر درخت تکاملی کم تر توجه شده است. شاخص های جدید تنوع و تمایز تاکسونومیکی با ملاحظه پراکندگی روابط بین گونه ها در سطوح مختلف خویشاوندی نسبت به سایر شاخص های مرسوم تنوع زیستی اطلاعات بیش تری را در سطوح بالاتر از گونه در اختیار بوم شناسان قرار می دهد. در این مطالعه با استفاده از این شاخص ها به بررسی تنوع و تمایز ساختار تاکسونومیکی گونه های گیاهی شش سایت مرتعی واقع در اطراف استان تهران در شش سطح تاکسونومیکی پرداخته شد. نتایج نشان داد که سایت ساوه (8/67=∆ و 3/71=*∆) و سایت سلفچگان (4/61=∆ و 4/64=*∆) به ترتیب بیش ترین و کم ترین میزان شاخص های تمایز و تنوع تاکسونومیکی را به خود اختصاص دادند که نشان دهنده وجود طول مسیر زیاد بین گونه ها در طول درخت فیلوژنی سایت ساوه است. شاخص میانگین تمایز تاکسونومیکی در سلفچگان نشان می دهد خانواده ها و راسته های کم تری به ازای کل گونه ها وجود دارد (2/65 = Δ+). با توجه به نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که سایت های سلفچگان، البرز و دماوند نسبت به سایت های ساوه، فیروزکوه و سمنان از گونه زایی نسبی بیش تری برخوردارند و دارای ساختار تکاملی ناهمگنی هستند. به عبارت دیگر در این سایت ها بخش بزرگی از گونه ها به طور نامتعادل در تعداد کمی از خانواده ها تجمع پیدا کرده اند. به طور کلی شاخص های تنوع تاکسونومیکی در کنار سایر شاخص های تنوع گونه ای می تواند جهت ارزیابی کامل تر و جامع تری از تنوع زیستی و فرایندهای موجود در اکوسیستم ها به ویژه آنالیز تنوع گونه ای جوامع مرتعی به کار رود.
    کلیدواژگان: تنوع تاکسونومیکی، تمایز تاکسونومیکی، شاخص تنوع زیستی، آنالیزجوامع مرتعی
  • حمیدرضا سعیدی گراغانی، حسین ارزانی، مهدی قربانی، نسیم جهانبخش گروهی صفحه 109
    دانش بومی در تعامل و هماهنگی بومیان (روستائیان، کوچ نشینان، جنگل نشینان) با محیط پیرامون آنها بوجود می آید. از این رو بومیان از طریق همسو و هماهنگ کردن خود با محیط به کسب دانشی نائل می شوند که چون خاص محیط آنان است به نام دانش بومی نامیده می شود. در این پژوهش سعی شده است ضمن معرفی ساختار اجتماعی عشایر محمدی سلیمانی بخش اسفندقه شهرستان جیرفت به نقش دانش بومی، شناخت و بهره گیری از آن در بهبود وضعیت و شرایط اقتصادی و اجتماعی بهره برداران پرداخته شود. روش انجام این پژوهش کیفی است، در این روش ضمن انجام مصاحبه های عمیق و جمع آوری اطلاعات، سوالات محوری در خصوص استفاده از مراتع تعیین شد. نتایج جمع بندی اظهارات مصاحبه شوندگان نشان می دهد. بهره برداران مراتع باتوجه به آمیزه های بومی می توانند تقسیم مکانی پراکنش دام، محل های تامین آب شرب گله و مسیر حرکت گله را به خوبی پیش بینی و تعیین نمایند. آنها همچنین می توانند با چرای دام در شب، چرای تناوبی، مدت توقف دام، از تمام قسمت های یک محدوده عرفی به صورت یکنواخت استفاده نمایند. بر اساس نتایج این تحقیق مشخص گردید که هر یک از افراد در ایل جایگاه خاصی داشته و وظایف خاصی را انجام می دهد. در امر مدیریت ایل، ایشوم و گله پنج نقش بزرگ طایفه، بزرگ تیره و سرایشوم، چوپان و رفیق تعریف شده است. آنها در سکونتگاه هایی زیست می کنند که ساخت خودشان بوده و از مصالح محلی ساخته شده که از آن جمله می توان به کپر، کوار و سیاه چادر اشاره کرد. از آنچه که گفته شد می توان نتیجه گرفت که ساختار مدیریتی و دانش اکولوژیک بومی گله داران نقش مهمی در پایداری سرزمین ایفا می نماید و باتوجه به قدمت زیاد شبانی درکشور زنده نمودن بخش های از این دانش که امروزه مصداق های علمی آنها مشخص شده است، می تواند مبنایی برای توسعه و معیشت پایدار در مراتع باشد.
    کلیدواژگان: ساختار اجتماعی، دانش بومی، عشایر، اسفندقه
  • سعید رشوند، حسن یگانه، مهدی معمری صفحه 124
    بدون شناخت خصوصیات تولیدی گیاهان و مقدار مصرف علوفه یک مرتع در طول دوره چرا، برنامه ریزی و مدیریت صحیح مرتع و دام مقدور نمی باشد. لذا به منظور میزان تغییرات تولید و مصرف دو گونه گندمی مهم در مراتع نیمه استپی الموت قزوین بررسی شد. این تحقیق در 4 سال انجام گرفت و هر ساله پایه های یکسان در داخل قرق و پایه های یکسان در خارج قرق از گونه های (Link) Agropyrum trichophorum و(Host) Agropyron intermedium به منظور بررسی تغییرات تولید و مصرف انتخاب شد. در هر ماه از فصل چرا، تولید و مصرف علوفه تعداد 5 پایه از هر یک از دو گونه مورد بررسی برداشت و به تفکیک در پاکت های جداگانه به آزمایشگاه منتقل و پس از خشک شدن در هوای آزاد، اختلاف وزن علوفه خشک در داخل و خارج قرق، مبنای محاسبات علوفه تولید شده و مصرف شده در سایت قرار گرفت. داده های حاصل از سال 1386 تا سال 1389 مورد تجزیه واریانس مرکب در قالب طرح کاملا تصادفی قرار گرفت. نتایج آنالیز واریانس دو گونه مورد مطالعه نشان داد که اختلاف معنی داری در سطح 1 و 5 درصد در بین سال ها و ماه های آماربرداری از نظر میزان علوفه تولیدی وجود دارد و از نظر میزان مصرف دو گونه هم به غیر از اثر سال در گونه (Link) Agropyrun trichophorum اثرات سال و ماه معنی دار است. همچنین درصد مصرف دو گونه نسبت به هم و زمان اوج مصرف گونه ها در بین ماه های مورد بهره برداری نیز متفاوت بود.
    کلیدواژگان: گندمیان، مرتع، فصل چرا، قرق و بهره برداری
|
  • Dr Ali Ariapour, Dr Hamidreza Mehrabi, Engineer Ali Dehpahlavan Page 1
    Various management practices have been used to enhance rangeland condition and trends. This study was conducted to evaluate the effects of range reclamation plans on forage supply, range condition and trend in Khezel rangelands -Nahavand region in 2014. Forage supply, condition and trend changes of eight management units (samaneh orfi) under range management plans and four management units without such a plan were studied and compared using T-test analysis. Vegetation characteristics in each site were measured in 30 quadrates with one square meters plots along 50 meters transect parallel to the dominant slope. According to the results, all treated rangelands showed considerable positive changes in range condition but the measured characteristics in Goornasib and Sertezen sites did not differ significantly because no treatment applied. Forage supply of sites with range management plans increased significantly compared to control sites (p 0.05) except Abolfath and Faresban sites. The forage production varied considerably between the sites. The maximum and minimum productions in the sites were observed in Siah-Dare with 560 kg/ha and Dolat-Abad with 240 Kg/ha respectively. Positive trends were observed in all the treated sites. This study indicated that implementing range management plans can enhance forage production, range condition and trend therfore it can conserve rangeland sustainability in the long term.
    Keywords: Range management project, Range condition, Trend, Forage, Khezel, Nahavand
  • K. Karimi, E. Karami Dehkordi Page 11
    It is essential to implement rangeland rehabilitation plans to enhance rangeland condition and to support the livelihoods of the land users, particularly rural livestock holders. This case study aimed to explore the factors affecting the imbalance of livestock numbers and rangeland carrying capacities and evaluate the impacts of rangeland management projects on forage production in the rural areas of the Mahneshan Township of the Zanjan Province. The data were collected using semi-structured interviews, participatory observations, rangelands document analysis. Finally data were analyzed using the coding, content analysis and sentences and phrases categorization techniques. Rangelands were utilized and managed communally and based on national rangeland allocation. Household livelihoods mostly depended on rangeland grazing and despite a small number of livestock per household capita, the average total number of livestock were 2.25 times more than the rangeland capacity. The rangeland management projects have not led to reduce livestock numbers in these rangelands. This can be explained by the high dependency of rural household livelihoods on livestock and rangeland utilization, lack of alternative livelihoods, lack of participatory approach in decision making process to select management policies and programmes. These projects can lead to a sustainable balance of livestock and rangeland capacity if these progarmes can be modified and adapted to recent range condition.
    Keywords: Rangeland management, Natural resources management, Rural farmer, Mahneshan
  • Samaneh Nazari, Dr Jamshid Ghorbani, Dr Seid Hasan Zali, Dr Reza Tamartash Page 27
    This study was conducted to investigate the effects of livestock grazing and the invasion of Stachys byzantina as an increaser species on species composition, functional groups and species richness and diversity. The vegetation data were collected from critical area, key area and invaded grassland by S. byzantine in northern slopes of Alborz mountain range. Results showed that the plant richness in these sites varies in some extent and 55 species were identified in critical areas, 85 in key areas and 67 in the invaded areas. Multivariate analysis showed that species composition in critical and invaded areas were different from that in the key areas. Palatable species such as Dactylis glomerata, Trifolium repens and Sanguisorba minor were more frequent in the invaded sites. The perennial species functional groups had ssignificantly lower cover percentage in critical areas ( p 0.05) compared to other sites. Results indicated that forbs functional groups were more frequent in the invaded areas. Grass species were more frequent in the key areas. Although Simpson diversity index was higher in the invaded sites compared to other sites, there was no significant difference between the species richness of the studied sites. The infested grassland by S. byzanthina can be effectively restored as there are many palatable species in vegetation composition.
    Keywords: Critical area, Key area, Stachys byzanthina, Invasive species, Livestock grazing intensity
  • Dr Abbas Ahmadi, Dr Masood Gomaryan, Dr Hamid Toranjzar, Dr Hossein Ahmadloo Page 41
    Saline areas and marginal rangelands of some playas in Iran have important role to supply forage for livestock. This study was conducted to compare forage quality of four native halophyte and salt tolerant species including: Atriplex verruciferum, Halocnemum strobilaceum, Haloxylon persicum and Nitraria schoberi, collected from Meighan saline rangelands near Arak (Markazi province). Edible parts of aerial biomass of the species were collected in three phonological stages (vegetative growth, full flowering and seed ripening). Forage quality indices such as Crude Protein (CP), Dry Matter Digestibility (DMD), Dry Matter Intake (DMI), Metabolizable Energy (ME), Acid Detergent Fiber (ADF), Neutral Detergent Fiber (NDF) and Phosphorus (P) contents of the plant samples were measured. The results showed that the forage quality were different significantly between the species and various phonological stages (p
    Keywords: Nutritive value, Phenological stages, Halophyte, Relative feeding value, Mighan desert wetland
  • Dr Hamed Joneidi, Somaye Amani, Dr Parviz Karami Page 53
    This study was conducted to investigate whether different livestock grazing intensities and exclusion could affect rangeland total carbon (C) storage in the Bijar protected area, Kurdistan. Carbon storage in above- and below-ground of samples collected from 1 m2 plots established along the 50 meters transects were measured. The results showed that the plant community composition has been gradually changed from perennial grasses ( Festuca ovina and Bromus tomentellus ) in exclusion to F. ovine and annual species ( Vaccaria pyramidata) in low grazing pressure and Artemisia sieberi and Aegilops sp in heavily grazed sites. The biomass C storage was also decreased significantly under livestock grazing conditions (P
    Keywords: Carbon sequestration, Livestock grazing, Biomass, Protected area, Bijar
  • Dr Seiedeh Khadijeh Mahdavi, Engineer Ahmad Azaryan, Dr Mohamadreza Javadi, Dr Jalal Mahmoodi Page 68
    Flood spreading has been identified as an effective method to improve soil fertility, recharging groundwater, restoring vegetation condition and combating desertification. Identifying the rate of changes under this treatment has great value for restoration programs. The purpose of this study was to study the effects of flood irrigation on the soil properties in Band-E-Alikhan area in Varamin. The study area is located in south part of Varamin, north of Masileh Plain and Salt Lake coast in Qom. Mixed soil samples were collected from the first, middle and the last plots established along the five transects with 50 meters length in both treated and control sites. Soil samples were also collected and compared from under canopy and bare soils in flood spreading area. Results of T test showed that the average percentage of organic carbon, nitrogen, phosphorus, potassium and saturated water content and silt were increased and electrical conductivity, soil bulk density and clay content were decreased in flood spreading area compared to control site. Results also indicated that electrical conductivity, nitrogen, phosphorus, potassium, saturated water content, sand and clay content were increased and silt percentage was decreased under plant canopy compared to the bare soil areas. Therefore, it can be stated that establishing flood spreading system in the region has gradually increased the soil fertility.
    Keywords: Flood spreading, Band Alikhan in Varamin, physical, chemical properties, soil fertility
  • Elham Rahmaniazad, Dr Mehdi Ghorbani Page 82
    Rural communities and nomadic pastoralists in Iran manage their livestocks in cooperation with one another. This mutual cooperation or the mutual-help plays an important role among the pastoralists. Survey methods such as direct observation, participant observation and interviews were used to produce qualitative data. This study encompasses several aspects of traditional indigenous knowledge, including analysis of traditional cooperative mechanism of milk-mates management practices based on synergy and its associated local traditions and beliefs. This study emphasizes on the seasonal contribution of rangeland stakeholders which plays an important role on usage and management of sheep dairy and milk production. In the subject of herd management, various social roles are present in the form of a social institution called "Chakanah", which are traditionally named: Sarchakanah, Chakanah, Taraz and shepherds. There is a social institution for the distribution of cattle milk among individuals called "Shir-Rafigh". This organization of pastoralists strengthens social ties and dairy processing productivity in terms of both self-utilization and market.
    Keywords: Indigenous knowledge, social cohesion, Lazur Village, mutual, help, rangeland, Shir, Rafigh
  • Parvaneh Asouri, Dr Adel Jalili, Dr Afshin Danekar, Dr Mohammadali Zarechahouki, Dr Behnam Hamzeh Page 94
    Many studies in recent years have investigated biodiversity at the level of individuals or species and less attention has been paid to the relationships of species to higher taxonomic levels. New indicators of taxonomic diversity by considering the relationships between species distribution at different levels of relatedness relative to other more conventional indicators of biodiversity provide more information for ecologist on the higher level of taxa. In this study using new indices of taxonomic diversity, was conducted on the taxonomic diversity and distinctness of plant species in six rangeland sites around Tehran province in the six taxonomic levels. The results showed that Saveh and Salafchegan allocated the most (∆=67.8, *∆=71.3) and the least (∆=61.4, *∆=64.4) taxonomic diversity and taxonomic distinctness indices, respectively. This means that there are a lot of high path along the phylogenetic tree species in Saveh site. The average index of taxonomic distinctness shows there are fewer orders for entire families and species in Salafchegan (Δ=65.2). Results indicated that Salafchegan, Alborz and Damavand sites compared with Saveh, Firouzkouh and Semnan sites had more relative speciation and heterogeneous evolutionary structures. In other words, large part of these sites often has gathered asymmetrical in small number of families. In general taxonomic diversity indices along with other species diversity indices can be used to assess more complete and more comprehensive view of biodiversity and ecosystem process particularly in rangelands community analyses.
    Keywords: Taxonomic diversity, Taxonomic distinctness, Biodiversity indices, Rangeland communitie's analyses
  • Hamidreza Saeidi Garaghani, Dr Hossein Arzani, Dr Mehdi Ghorbani, Nasim Jahanbakh Goroohi Page 109
    Traditional knowledge is produced in interaction and coordination of local people (villagers, nomads and forest residents) with their environments. Local and native people achieve their traditional knowledge via controlling and fitting themselves with their surrounding environment. In this research, we evaluate the social structure and traditional ecological knowledge of Mohammad Soleimani's nomads Esfandagheh of Jiroft County. Special attentions were paid to evaluate the role of traditional knowledge to improve social and economic conditions of ranchers. A qualitative approach was used based on depth interviews and data collections about rangeland services. The concluding remarks of the interviews indicated that range mangers can determine sequential grazing parcells, manage livestock spatial distribution and herd path and determine the appropriate watering point. They can manage to utilize the rangeland uniformly by night grazing, adjusting rotation and halting grazing period. The results of this study showed that some individuals in a tribe have special role and perform specific tasks. Head of tribe, head of branch, head of ranch, rancher and rancher friend have specific roles in flock management. Their housing materials are made from local materials, such as Kapar, Kawar and black tent. It can be concluded that pastoralist's traditional ecological knowledge plays an important role in land sustainability and can be considered as a basis for development and sustainable livelihoods in the tribal areas.
    Keywords: Social structure, Indigenous knowledge, Nomads, Esfandagheh
  • Saeid Rashvand, Dr Hassan Yeganeh, Dr Mehdi Moameri Page 124
    Information about the characteristics and production fluctuations of plants with high nutritional value in grazing period are required for range management. The production and consumption of two important grasses were measured in the Semi-Steppe rangelands of Alamout mountain rangelands-Ghazvin. The same number of individuals from Agropyron trichophorum (Link) & Agropyron intermedium (Host) in enclosure and the grazed free area were selected and their production and consumption were measured during a four years period (from 1386 to 1389). The forage production and consumption of five plant individuals were measured inside and outside the enclosure in each month during the grazing season. The combined analysis of variance was used in a completely randomized design to analyze the data. According to the results, significant differences were observed between the monthly and yearly forage production and consumption (p 0.05). The utilization ratio and peak consumption times of these species during the grazing season were also significantly different (p 0.05).
    Keywords: Grasses, Rangeland, Grazing reason, Enclosure, Utilization