فهرست مطالب

Archives of Razi Institute
Volume:69 Issue: 2, Autumn 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/09/02
  • تعداد عناوین: 14
|
  • ناهید مژگانی* صفحات 115-125
    هموفیلوس آنفلونزا یکی از علل اصلی مننژیت در کودکان است که موجب مرگ و یا عوارض عصبی می گردد. این بیماری حدود 15 تا 35 درصد ناتوانی هایی مانند عوارض مغزی را شامل می شود. علی رغم وجود آنتی بیوتیک های جدید و موثر جهت درمان مننژیت، میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری توسط باکتری هموفیلوس آنفلونزا کم نشده است. علت اصلی این مرگ و میرها آسیب های عصبی و مقاومت آنتی بیوتیکی می باشد. تا سال 1970 کپسول پلی ساکاریدی حاوی فسفو ریبوزیل باکتری هموفیلوس آنفلونزا تیپ ب هدف اصلی جهت توسعه واکسن بود. اولین واکسن پلی ساکاریدی هموفیلوس آنفلونزا تیپ ب در سال 1985 مجوز گرفت اما اگر چه این واکسن در بزرگسالان ایمنی زایی خوبی نشان داد ولی در کودکان زیر دو سال که بیشترین گروه هدف می باشند پاسخ ایمنی مناسبی ایجاد نکرد. این عوامل باعث شد که توسعه این واکسن به سمت کونژوگه کردن کپسول باکتری غیرفعال شده با ناقل پروتئین سوق پیدا کند. بر عکس سایر واکسن ها که برای یک بیماری شبیه به هم می باشند واکسن های اختصاصی کونژوگه هموفیلوس آنفلونزا تیپ ب در خصوصیات ساختاری و ایمنی زایی با هم تفاوت های زیادی دارند. در این مقاله مروری، ایمنی زایی و تاثیر سه گروه واکسن های PRP، کونژوگه و ترکیبی را بررسی خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: هموفیلوس آنفلونزا نوع ب، مننژیت، پلی ساکارید، کونژوگه، واکسن
  • محمد ابراهیمی، سورن گریگوریان، عبدالحمید شوشتری*، فاطمه عابدینی، حسن مویینی صفحات 127-135
    اولین گزارش شیوع ویروس آنفلوآنزادر گله های طیور ایران مربوط به سال 1998 می باشد. درصد مرگ و میر بالا و کاهش شدید تولید تخم مرغ از عوارض اقتصادی است که به ویروس آنفلوآنزا سویه H9N2 نسبت داده می شود. در مطالعه حاضر ژن NS ده نمونه ویروس آنفلوانزا طیور سویه H9N2 که طی سال های 1386-1377 از استانهای مختلف ایران جدا شده بودند بطور کامل از نظر توالی اسیدهای آمینه و نوکلئیک وفیلوژنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تمام این ویروسها متعلق به آلل A هستند و تحت تیپ ویروس کره ای A/Chicken/Korea/38349-p96323/96 به دو گروه مجزا تقسیم می شوند. میزان همولوژی ژن NS در بین نمونه های مورد مطالعه از 7/98-6/91 درصد متغیر بوده است. موتیف شناساگر لیگاند PDZ در ویروسهای گروه اول این مطالعه EDEV (N=6) و یا (N=1) ESEV بود در حالیکه موتیف شناساگر لیگاند PDZ ویروسهای گروه دوم KSEV (N=3) بود. مطالعه حاضر اطلاعات مولکولار اپیدمیولوژیک بسیار مفیدی در رابطه با مسیر تکاملی و منشا ویروسهای آنفلوآنزا که در طی سالهای 1377 تا 1386 در مرغداری های ایران در گردش بودند را در اختیار ما قرار می دهد.
    کلیدواژگان: فیلوژنتیک پروفایلینگ، ویروس آنفلونزا، H9N2، ژنNS، ایران
  • مریم شفیع پور، مسعود قانع، سمیه رحیمی النگ، صدیقه لیوانی، عزت الله قائمی* صفحات 137-142
    شناسایی مایکوباکتریوم تا سطح گونه دارای اهمیت پزشکی فراوانی دارد. تست های بیوشیمیایی پر زحمت و وقت گیر است، بنابر این تکنیک های جدید می تواند برای شناسایی گونه مورد استفاده قرار گیرد. این تحقیق به منظور مقایسه روش های بیوشیمیایی و تعیین توالی ژن 16S rDNA برای شناسایی مایکوباکتریوم های غیر توبرکلوزی در بیماران مشکوک به سل در استان گلستان که از شایع ترین مناطق بیماری سل در ایران می باشد، انجام شده است. از بین 3336 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان ها و مراکز بهداشت استان گلستان 1389-1390، تعداد 319 مورد (9.56 درصد) کشت مثبت جمع آوری شد. شناسایی گونه ها ابتدا با روش بیوشیمیایی انجام شد. بر روی نمونه هایی که به عنوان مایکوباکتریوم غیرتوبرکلوزی شناسایی شد، پس از استخراج DNA توسط روش جوشاندن، واکنش زنجیره ای پلیمراز ژن 16S rDNA انجام شد و پس از تعیین توالی، سپس تعیین گونه توسط بلاست انجام شد. از 319 مورد کشت مثبت در استان گلستان، 19 مورد (5.01 درصد) توسط روش بیوشیمیایی به عنوان مایکوباکتریوم غیرتوبرکلوزی و 300 مورد به عنوان مایکوباکتریوم توبرکلوزیس شناخته شدند. شناسایی گونه در 15 مورد از 19 مورد، با روش های بیوشیمیایی و مولکولی با یکدیگر مطابقت داشته (78.9 درصد تشابه) است. اما بعد از تعیین توالی در یک مورد مایکوباکتریوم سیمیه به عنوان مایکوباکتریوم لنتی فلاووم و در 3 مورد نوکاردیا شناسایی شد. تست های بیوشیمیایی در 78.9% با روش مولکولی مطابقت داشته است. با این شناسایی مایکوباکتریوم لنتی فلاووم و نوکاردیا توسط روش مولکولی بهتر انجام می شود.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم های غیرتوبرکلوزی، 16S rDNA، مایکوباکتریوم سیمیه، مایکوباکتریوم لنتی فلاووم
  • سید داود حسینی* صفحات 143-147
    ویروس بیماری بورس عفونی طیور(گامبورو) عامل عفونت در جوجه های جوان باعث خسارات جدی به صنعت طیور در سراسر جهان می باشد. تا بحال تلاشهای زیادی جهت پیشگیری از این بیماری شده است و اخیرا نیز با استفاده از بیان ژن VP2 در باکتری و تخلیص آن در برانگیختن سیستم ایمنی بدن طیور تحقیقاتی صورت گرفته است که عمدتا با نتایج مطلوبی همراه نبوده است در این مطالعه میزان برانگیختن سیستم ایمنی جوجه ناشی از بیان اپی تپ های خنثی کننده ویروس موجود در ژن VP2 و پیش ساز آن VPXاز ویروس بسیار حاد و شایع در ایران (SDH1) در باکتری BL21 مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق به میزان cc 3/0 از سوسپانسیون حاوی پیکره باکتری و پروتئین نو ترکیب بصورت جداگانه و یا همراه با اجوانت به جوجه های SPF در سنین 0، 2، 4 هفتگی بصورت زیر پوستی تزریق شد. تیتر آنتی بادی 2 هفته پس از واکسیناسیون قابل اندازه گیری بود و بیشترین تیتر 4 هفته پس از واکسیناسیون ثبت شد. در آزمایش مواجهه با ویروس نیز گروه در یافت کننده سوسپانسیون همراه با اجوانت بدون علائم کلینکال زنده ماندند (با 100% مصونیت) در حالیکه تمامی جوجه های گروه شاهد 3-4 روز پس از مواجهه با ویروس تلف شدند. نتایج فوق نشان می دهد بیان پروتئین VP2حاوی اپی تپ های خنثی کننده در باکتری در صورتیکه در پروسه تخلیص دچار تغییرات ساختاری نشود می تواند بعنوان جایگزین واکسن پیشنهاد شود.
    کلیدواژگان: مصونیت، ویروس بورس عفونی طیور، VP2، VPX
  • حبیب دستمالچی ساعی*، سمیه حسین زاده صفحات 149-156
    استافیلوکو ک های کواگولاز منفی (CoNS) اغلب با ورم پستان گاو ارتباط داشته و ممکن است به درمان ضد میکروبی مقاوم باشند. هدف از مطالعه حاضر بررسی حضور ژن های blaZ (مسوول مقاومت نسبت به پنی سیلین) و mecA (مسوول مقاومت نسبت به متی سیلین) در بین 108 CoNS متعلق به 9 گونه مختلف بدست آمده از ورم پستان گاو در هفت گله شیری (H1-H7) می باشد. از 108 جدایه CoNS، 44 جدایه استافیلوکوکوس همولیتیکوس، 17 جدایه استافیلوکوکوس کروموژنز، 11 جدایه استافیکوکوکوس اپیدرمیدیس، 11 جدایه استافیکوکوکوس وارنری، 11 جدایه استافیکوکوکوس کوهنی، 6 جدایه استافیکوکوکوس سیمیولانس، 4 جدایه استافیکوکوکوس هومینیس، 3 جدایه استافیکوکوکوس کاپیتیس، و 1 جدایه استافیکوکوکوس زایلوسوس بودند. ژن blaZ در 7/65% (71=n) از جدایه ها متعلق به همه گونه های استافیلوکوکوس شناسایی شد. پنج جدایه از نظر حضور ژن mecA مثبت بودند (6/4%)، که شامل 2 جدایه استافیلوکوکوس هومینیس، 1 جدایه استافیلوکوکوس همولیتیکوس، 1 جدایه استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، و 1 جدایه استافیلوکوکوس وارنری بودند. همه CoNSهای حامل mecA همچنین از نظر ژن blaZ مثبت بوده و از دو گله مورد مطالعه (H3 و H6) بدست آمدند. همچنین اختلاف جزیی در توزیع هر دو ژن blaZ و mecA در بین گونه های CoNS مشاهده شد. این مطالعه نشان داد که CoNSهای بدست آمده از ورم پستان گاو می توانند مخزنی برای ژن blaZ باشند. این مطالعه همچنین شواهدی مبنی بر حضور CoNS-های مقاوم نسبت به متی سیلین (MR-CoNS) را ارائه نموده و نیاز به پیگیری همه گیرشناسی آن ها را به منظور جلوگیری از خطر انتشار به انسان از طریق تماس مستقیم و/یا مصرف غذای آلوده تاکید می نماید.
    کلیدواژگان: استافیلوکوک های کواگولاز منفی، ورم پستان گاو، blaZ، mecA، واکنش زنجیره ای پلیمراز، ایران
  • علیرضا کوچک زاده، تقی زهرایی صالحی*، بهار نیری فسایی، مهدی عسکری بادرودی صفحات 157-163
    هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان سوش های انتروپاتوژنیک و شیگاتوکسیژنیک و سروگروپ 157 O اشرشیا کلی در مدفوع برخی سگ سانان و اسب سانان اهلی و وحشی در برخی نقاط ایران بود. جهت انجام این مطالعه 79 نمونه مدفوع مربوط به 6 گونه مختلف اخذ شد، نمونه ها جهت بررسی استرین های مذکور مورد ارزیابی قرار گرفتند به نحوی که فراروانی حضور ژن های stx1، stx2، eae و Ehly توسط توسط multiplex-PCR در تمامی جدایه ها مورد سنجش قرار گرفت، همچنین جدایه های سوربیتول منفی اشرشیا کلی و جدایه های واجد ژن یا ژن های حدت جهت پی بردن به وجود ژن 157 rfb O توسط روش واکنش زنجیره ای پلیمراز ارزیابی شدند. هیچ یک از جدایه های سوربیتول منفی، شیگاتوکسیژن و انتروپاتوژن متعلق به گروه سرمی 157 Oنبودند. این در حالی بود که 36/6% از حیوانات مورد آزمون واجد سویه های دارای ژن های حدت بوده و 18.9% حیوانات نیز حامل سویه های شیگاتوکسیژنیک واجدstx1 بودند و در هیچ یک از جدایه های مذکور stx2 شناسایی نشد. فراوانی حیوانات حامل سوش های واجد ژن های eae و Ehly نیز به ترتیب 3/78% و 7/22% ارزیابی شد. نتایج مطالعه حاکی از نقش سگ سانان و اسب سانان به عنوان مخازن سویه های اشرشیا کلی شیگاتوکسیژنیک و انتروپاتوژنیک می باشد. از آنجا که این مطالعه بر روی تعداد محدودی از اسب سانان و سگ سانان موجود در برخی نقاط ایران صورت گرفته نتایج آن قابل تعمیم به تمام حیوانات مذکور در ایران نمی باشد. بر اساس اطلاعات در دسترس، این اولین گزارش حضور سویه های انتروپاتوژنیک و شیگاتوکسیژنیک اشرشیاکلی در سگ سانان و اسب سانان وحشی در ایران می باشد.
    کلیدواژگان: اسب سانان، سگ سانان، اشرشیا کلی شیگاتوکسیژن، اشرشیا کلی انتروپاتوژن، ایران
  • مرتضی حسینی نژاد*، حمدالله مشتاقی، فرزانه حسینی، نیما اشراقی سامانی صفحات 167-170
    عفونت ناشی از توکسوپلاسما گوندئی یکی از شایع ترین عفونت ها در جهان به شمار می رود. معمول ترین تیپ های جدا شده از این انگل، تا کنون شامل تیپ های NED، ME49 و Rhهستند.در برخی مطالعات، بیماری زایی و حدت سویه های جدا شده از این تک یاخته مورد بررسی قرار گرفته اند. تاکنون مطالعه کنترل شده ای جهت مقایسه تفاوت تیپ های مختلف انگل در ایجاد پاسخ ایمنی در میزبان انجام نشده است. این مطالعه به منظور پاسخ میزبان در راستای تولید پادتن های IgG در مواجهه با هر کدام از تیپ های این تک یاخته انجام گرفت. به این منظور اقدام به ایجاد عفونت تجربی در گربه ها با استفاده از سویه ME49 و مقایسه پاسخ ایمنی متعاقب آن (با اندازه گیری پادتن های ایمنوگلوبولین G در گربه هایی که سابقه عفونت قبلی ناشی از این تک یاخته را نداشتند تا روز 25 پس از عفونت گردید. نتایج این بررسی نشان داد که تا هفت روز پس از ایجاد آلودگی، هیچ گونه پادتنی بر علیه تیپ های Rh و NED مشاهده نمی شود در حالی که این دوره زمانی در مورد تیپ ME49 به 19 روز رسید. اندکس های سرمی اندازه گیری شده در روش الایزا، در گربه های آلوده شده با تیپ های Rh و NED به طور معنی داری بیشتر از مقدار آن ها در مورد تیپ ME49 بودند. نتایج بررسی نشان دهنده این بود که گربه ها با تاخیر بیشتر و شدت کمتری به عفونت ناشی از سویه ME49 در مقایسه با سویه های دیگر پاسخ می دهند.
    کلیدواژگان: گربه، توکسوپلاسما گوندئی، ME49، NED، Rh
  • احسان زایرزاده*، آزاده فردی پور، عباس زارع میرک آبادی، محمد کاظم کوهی صفحات 171-177
    در این مطالعه، پاسخ التهابی ایجاد شده توسط سم عقرب مزوبوتوس اپئوس و اثرات خنثی کنندگی آنتی ونوم پلی والان در برابر پاسخ التهابی ایجاد شده توسط این سم در خرگوش مورد بررسی قرار گرفت. حیوانات به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. به سه گروه از حیوانات به میزان LD50 از سم عقرب مزوبوتوس اپئوس از راه زیر جلدی تزریق گردید. آنتی ونوم در زمان های تزریق سم و یک ساعت پس از تزریق سم از راه وریدی به ترتیب به حیوانات گروه های دوم و سوم تزریق گردید. گروه چهارم به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. تزریق سم باعث ایجاد عوارض شدید تنفسی شامل دیسترس تنفسی، تنفس با دهان باز و نهایتا ایست تنفسی شد. تزریق سم عقرب باعث افزایش معنی دار سیتوکین های پیش التهابی نظیر فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا و اینترلوکین 1 گردید. همچنین تعداد نوتروفیل ها و گلبول های سفید، پس از تزریق سم، افزایش معنی داری نشان داد. تزریق آنتی ونوم به طور همزمان با تزریق سم در گروه دوم از ایجاد عوارض کلینیکی و تغییرات سیتوکین ها، نوتروفیل ها و گلبول های سفید جلوگیری کرد. در گروه سوم تزریق آنتی ونوم به تدریج عوارض ایجاد شده نظیر عوارض کلینیکی، تغییرات سیتوکین ها و تغییرات هماتولوژیک توسط سم عقرب را کاهش داد. بنابراین تزریق آنتی ونوم پلی والان در زمان مناسب، مقدار کافی و از راه مناسب، جهت درمان قربانیان نیش خورده توسط عقرب مزوبوتوس اپئوس مفید و ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: سم عقرب مزوبوتوس اپئوس، سلول های التهابی، سیتوکین ها، ایمنی تراپی، خرگوش
  • عباس نوری*، منصور بنانی، حسین گودرزی، سید علی پوربخش، سید غلامرضا میرزایی صفحات 179-183
    آوی باکتریوم (هموفیلوس) پاراگالینارم، باکتری گرم منفی است که ایجاد بیماری حاد تنفسی کوریزای عفونی در ماکیان می کند. کوریزای عفونی در بیشتر کشور ها دیده می شود. در گله های طیور تخمگذار و مادر در ایران نیز این بیماری دیده می شود. اطلاعاتی تاکنون در کشور در خصوص سروتیپ های شایع باکتری عامل این بیماری وجود ندارد. این مطالعه جهت تعیین سرو وار دو مورد جدایه از قبل گزارش شده این باکتری به روش واکنش زنجیره ای پلیمراز اجرا شد. این جدایه ها در زرده تخم مرغ فریز شده نگهداری می شدند که بطور غیر عمدی غیر فعال شده بودند. لذا استخراج ژنوم باکتری از زرده به روش فنل – کلروفرم انجام گرفت و سپس محصول های نهایی استخراج، تحت آزمایش واکنش زنجیره ای پلیمراز با استفاده از پرایمر های اختصاصی گروه اوی باکتریوم پاراگالینارم قرار گرفتند. بدنبال آن با مثبت شدن نتایج، مجددا آزمایش واکنش زنجیره ای پلیمراز دیگری با استفاده از پرایمر های شناسایی سروار های A، B، C بر اساس تفاوت های توالی ژنی مربوط به پروتئین سطحی هماگلوتینین، انجام شد.
    کلیدواژگان: آوی باکتریوم (هموفیلوس) پاراگالینارم، شناسایی مولکولی، طیور تخمگذار، سروتایپینگ، کوریزای عفونی
  • عبدالحسین دلیمی اصل*، غلامعلی سبزواری، فاطمه غفاری فر، مهدی فروزنده مقدم صفحات 185-190
    نئوسپورا کانینوم از تک یاخته های کوکسیدیایی و عامل سقط جنین در گاوها شیری و گوشتی و همچنین اختلالات عصبی در سگ ها و اسبان می باشد. در تشخیص نئوسپورا کانینوم از طریق نمونه مدفوع روش های ملکولی حساس شناخته شده اند که می توانند بطور اختصاصی انگل را تشخیص دهند. در مطالعه حاضر، از روش واکنش زنجیره ای پلیمراز برای تکثیر قطعه ژنی اختصاصی Nc5 برای تشخیص اووسیست نئوسپورا در مدفوع سگ در استان لرستان استفاده شده است. نمونه مدفوع از سگهای گاو داری های کوچک جمع آوری شد. نمونه ها در بیکرومات سدیم 5/2 درصد مخلوط و در دمای یخچال نگهداری گردید. DNA ژنومی با روش CTAB استخراج و با استفاده از پرایمرهای اختصاصی واکنش زنجیره ای پلیمراز انجام و قطعه حاصل تعیین ترداف گردید. در نتیجه واکنش زنجیره ای پلیمراز نمونه های مثبت، باندی به اندازه 340 جفت باز حاصل گردید. ترادف بازی حاصل نیز دارای 99 درصد مشابهت با نمونه های نئوسپورا کانینوم ثبت شده در بانک ژن بوده است. از مجموع 428 نمونه جمع آوری شده 9 نمونه مثبت تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: نئوسپورا کانینوم، سگ، Nc5، واکنش زنجیره ای پلیمراز، لرستان، ایران
  • یحیی تهمتن*، نجمه نامداری، محمد کارگر صفحات 191-196
    باکتری ایکولی انترهموراژیک مانند ایکولیO157 بعنوان پاتوژن بیماریزای نوظهور منتقل شونده از طریق غذا در سطح جهانی مطرح است. این ارگانیسم قادر است به بافتهای اپیتلیومی روده بزرگ صدمه بزند. این ضایعات سلولی بوسیله پروبیوتیکهائی مانند بیفیدوباکتریوم بیفیدم خنثی می شود. پروبیوتیکها سلولهای زنده ای هستند که اثرات مفیدی بر روی سلامت میزبان دارند. هدف این مطالعه فعالیت مهاری بیفیدوباکتریوم بیفیدم بر علیه باکتری ایکولی O157 با استفاده از مدل سلول ورو است. سلولهای ورو با پروبیوتیک بیفیدوباکتریوم بیفیدم تیمار و به مدت 3 تا 24 ساعت گرمخانه گذاری و در پایان پروبیوتیک از روی سلولها جمع آوری شد، بدین ترتیب سلولهای ورو تغییر یافته بدست آمد. خاصیت ضد باکتریائی بیفیدوباکتریوم بیفیدم بوسیله کاهش چسبیدن باکتری به سلول نشان داده شد. حداکثر کاهش زمانی بود که سلول به مدت 24 ساعت قبل از آلوده سازی در معرض پروبیوتیک قرار داشت. عمل کاهش چسبیدن ایکولی O157 به سطح سلول توسط بیفیدوباکتریوم بیفیدم به مدت 10 روز ادامه داشت. در این مطالعه نشان داده شد که سلول تغییر یافته ورو صدمات ناشی از باکتری ایکولی O157 را مهار می کند. بنابراین سلول تغییر یافته می تواند بعنوان مهار ایکولی O157 در مدل سلولی ورو بکار برود، حتی زمانی که سلول قبلا تیمار شده باشد. بنابراین بیفیدوباکتریوم اثر سلول کشی ایکولی O157 در سلول ورو را مهار می کند.
    کلیدواژگان: ایکولیO157، بیفیدوباکتریوم بیفیدم، سلول ورو، مهار
  • حسین مدیرروستا*، مجتبی محرمی، محمد علی منصوری صفحات 197-200
    نوزموزیس شایعترین بیماری در زنبوران بالغ می باشد. دو گونه نوزما آپیس و نوزما سرانه عامل خسارتهای اقتصادی مهمی به زنبورداران در سراسر جهان می باشند. شدت بیماری در نقاط مختلف متفاوت است. سابقا در مناطقی که دارای زمستان طولانی بود بیشتر نوزما آپیس مشاهده می شد بویژه در اواخر زمستان و اوایل بهار ولی در سالهای اخیر بیماری در فصل های گرم نیز گزارش شده است. مطالعات انجام شده حاکی از دخالت گونه جدیدی به نام نوزما سرانه در تلفات ناشی از این بیماری و ریزش های ناشی از آن در زنبوران بالغ می باشد، بنابر این تشخیص و تفریق گونه های نوزما در سندرم کاهش جمعیت زنبور عسل در کلنی ها حائز اهمیت بسیار زیادی می باشد(CCD). هدف از این تحقیق بررسی گذشته نگر نمونه های مثبت جمع آوری شده از زنبورستان ها (از نظر نوزما) بود. 41 نمونه مثبت نوزما در فواصل سال های 92-83 از 5 استان جمع آوری شده بود. نمونه ها با روش مولتی پلکس واکنش زنجیره ای پلیمراز با استفاده از دو جفت پرایمر نوزما آپیس و نوزما سرانه بطور همزمان مورد آزمایش قرار گرفتند. همه نمونه ها از نظر نوزما سرانه مثبت بودند. محصول واکنش زنجیره ای پلیمراز برای سکانسینگ ارسال شد. نتایج سکانسینگ نیز نوزما سرانه را تایید کرد. نتایج نشان داد که نوزما سرانه از سالهای گذشته و تقریبا همزمان با سایر نقاط دنیا در ایران نیز شیوع یافته است (از سال1383).
    کلیدواژگان: نوزما، آپیس، سرانه، زنبور عسل، ایران
  • روزبه فلاحی* صفحات 201-205
    در خرگوش ها خصوصا در بعضی از نژادها، اختلالی در اندام های حرکتی تحت عنوان در رفتگی پاها وجود دارد که بیشتر بصورت یک طرفه یا دو طرفه در پاهای جلویی یا عقبی و در سنین پایین ایجاد می شود. دامنه شدت این حالت از حد ملایم تا شدید، متغیر است. در این تحقیق در تعدادی (5/2-5/1%) از 750-700 سر خرگوش های آزمایشگاهی نژاد هلندی (دوچ) آلبینو، در محدوده سنی50-20 روزه، طی سالیان متمادی و بطور همیشگی، حالت در رفتگی پاها در نوزادان هر دو جنس مشاهده می شد. با توجه به پرورش این حیوان در قفس های فلزی، تصور بر این بود که ضربه های مکانیکی و آسیب رسیدن به اندام های حرکتی، علت اصلی این اختلال بوده است. اما در این تحقیق با بررسی دقیق آسیب شناسی اندام های درگیر و نیز تهیه تصاویر رادیوگرافی و بررسی عوامل تغذیه ایی در جیره غذایی که کمبود آنها می تواند منجر به بروز آتروفی عضلانی و نهایتا فلجی گردند، مشخص گردید که هیچگونه عاملی که منجر به بروز این حالت گردد، وجود نداشته و با توجه به اینکه در نژاد دوچ، نقش عوامل ارثی، در بروز اختلال در رفتگی پاها، در گزارشات متعددی ذکر شده است، طی 8 دوره تولید مثلی و در زمان 2 سال اقدام به شناسایی و حذف نوزادان مبتلا و اعضاء فامیل آنها شامل نوزادان و والدین به ظاهر سالم که احتمالا ناقل ژن بیماری می باشندگردید و پس از آن در 4 دوره تولید مثلی دیگر، کلنی پرورشی حیوانات، مجددا تحت نظر قرار گرفت که هیچگونه موردی از نوزادان مبتلا به دررفتگی اندام های حرکتی مشاهده نگردید و درصد بروز اختلال به صفر رسید و اختلال مورد نظر بطور کامل حذف گردید.
    کلیدواژگان: در رفتگی پا، خرگوش آزمایشگاهی، تشخیص، حذف
  • شیوا قاضی میر سعید، بهمن عابدی کیاسری*، بابک تیمورپور صفحات 207-213
    هستان نگاری یک محصول مهندسی شده و عنصر اصلی کشف دانش است. هستان نگار شامل واژگان برای توصیف واقعیت و مجموعه ای از فرضیات وروابط است که با استفاده از آن، می توان معانی واژگان را درمیان جوامع با جزئیات مشخص، تعیین نمود. هستان شناسی واکسن با زبان هستان شناسی وب بیان می شود. حوزه تحقیقاتی انفورماتیک واکسن در حال ظهوراست که در آن تمرکز بر توسعه برنامه های کاربردی است که ازروش های بیوانفورماتیک و ایمونو انفورماتیک استفاده می کند و می تواند به منظور تسهیل کار صاحب نظران متخصصان بالینی و موسسات واکسن مورد استفاده قرار گیرد. علم واکسن در ایران به دلیل دانش بومی و قدمتی بیش از هشتاد سال در تحقیق و تولید محصول با اصطلاحات تخصصی و فرآیندهای پیچیده روبرو است که به کمک هستان شناسی می توان به غنا و شفاف سازی داده های ایجاد شده در آن کمک کرد. نتایج مفید هستان نگاری برای کشف دانش واکسن ایران شامل شناسایی خبرگان این رشته، مدیریت دانش، ایجاد هماهنگی در فعالیتهای تحقیقاتی و تولیدی درزمینه واکسن، توسعه فرهنگ پژوهش و شکوفایی فناوری اطلاعات در صنعت واکسن می باشد که در این تحقیق مورد توجه قرارگرفته است. ارزیابی و نحوه بررسی کیفیت هستان شناسی اهمیت روز افزونی یافته است و همواره اعتبار آن به عنوان عنصر اصلی کشف دانش، از نظر کیفی مورد سنجش قرارمی گیرد. نحوه بصری سازی، ارزیابی، اعتبارسنجی و بررسی کیفیت هستان نگار پیاده سازی شده با استفاده از نرم افزارهای معتبر و نتایج ارزیابی خبرگان حاصل از پرسشنامه و چگونگی کشف دانش واکسن وب صری سازی آن درمقاله حاضر بیان شده است. همچنین در این پژوهش تقویت همکاری ها و ارتباطات علمی ازطریق کشف شبکه همکاری نویسندگان مقالات واکسن ایران، کشف ارتباط پژوهشکده ها و کشف ارتباط مجلات آن و همچنین تحلیل مورد توجه قرارگرفته است. نتایج حاصل از تحلیل شبکه دو قسمتی محقق-پژوهشکده نشان می دهد که 2811 محقق و پژوهشکده به عنوان گره وجود دارد و همچنین 3341 همکاری صورت گرفته است. تحلیل شبکه دوقسمتی محقق-ژورنال نشان می دهد که 2458 محقق و ژورنال به عنوان گره وجود دارد و همچنین 3456 همکاری صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: هستان شناسی، واکسن، بصری سازی، کشف دانش، شبکه دو قسمتی
|
  • N. Mojgani * Pages 115-125
    Haemophilus influenzae، a major cause of meningitis in young children leading to death and other neurological sequelae. The disease leaves 15 to 35% of the survivors with permanent disabilities، such as، mental retardation or deafness. Despite the availability of new and more powerful antibiotics children with Hib meningitis still suffer from high mortality or morbidity. The emergence of multiresistant Hib strains causes increasing difficulties in selecting proper antibiotics for the treatment. Since 1970، the capsular polysaccharide polyribosylribitol phosphate (PRP) in H. influenzae b has been the target for vaccine development. The first Hib polysaccharide vaccine licensed in 1985، proved immunogenic in human adults، but failed to elicit an immune response in children under 2 years of age who were at greatest risk of developing the invasive Hib infection. These factors led to one of the most exciting advances in pediatrics، the development of Hib conjugate vaccines. Unlike most other vaccines for preventing a particular disease which are generally similar for all types، the specific characteristics of the available Hib conjugate vaccines licensed vary from each other in structure and immunological properties. In this review the immunogenicity and efficacy of Hib vaccines including a) PRP vaccine; b) Conjugate vaccines; and c) Combination vaccines is evaluated.
    Keywords: H. influenzae type b, PRP, meningitis, conjugate, vaccine
  • M. Ebrahimi, S. Grigorian, A. Shoushtari *, F. Abedini, H. Moeini Pages 127-135
    The earliest evidences on circulation of Avian Influenza (AI) virus on the Iranian poultry farms date back to 1998. Great economic losses through dramatic drop in egg production and high mortality rates are characteristically attributed to H9N2 AI virus. In the present work non-structural (NS) genes of 10 Iranian H9N2 chicken AI viruses collected during 1998-2007 were fully sequenced and subjected to a phylogenetic analysis. The observations proved allele A was the single-detectable type of the NS gene within the studied isolates. All the examined Iranian isolates fell into the Korean sublineage with a relatively broad sequence homology (91.6-98%) in nucleotide construction of the NS genes. The motif for PDZ ligand recognition of the group one isolates was either EDEV (N=6) or ESEV (N=1) While all viruses as group two contained a PL motif “KSEV” (N=3). The present work provides useful epidemiological data at molecular level on source and contemporary evolution of H9N2 virus population in Iran.
    Keywords: Phylogenetic profiling, Influenza Virus, H9N2, NS gene
  • M. Shafipour, M. Ghane, S. Rahimi Alang, S. Livani, E. Ghaemi * Pages 137-142
    The identification of Mycobacteria in the species level has great medical importance. Biochemical tests are laborious and time-consuming، so new techniques could be used to identify the species. This research aimed to the comparison of biochemical and sequencing 16S rDNA gene methods to identify nontuberculous Mycobacteria in patients suspected to tuberculosis in Golestan province which is the most prevalent region of tuberculosis in Iran. Among 3336 patients suspected to tuberculosis referred to hospitals and health care centres in Golestan province during 2010-2011، 319 (9. 56%) culture positive cases were collected. Identification of species by using biochemical tests was done. On the samples recognized as nontuberculous Mycobacteria، after DNA extraction by boiling، 16S rDNA PCR was done and their sequencing were identified by NCBI BLAST. Of the 319 positive samples in Golestan Province، 300 cases were M. tuberculosis and 19 cases (5. 01%) were identified as nontuberculous Mycobacteria by biochemical tests. 15 out of 19 nontuberculous Mycobacteria were identified by PCR and sequencing method as similar by biochemical methods (similarity rate: 78. 9%). But after PCR، 1 case known as M. simiae by biochemical test was identified as M. lentiflavum and 3 other cases were identified as Nocardia. Biochemical methods corresponded to the 16S rDNA PCR and sequencing in 78. 9% of cases. However، in identification of M. lentiflavum and Nocaria sp. the molecular method is better than biochemical methods.
    Keywords: Nontuberculous Mycobacteria, 16S rDNA, M. simiae, M. lentiflavum
  • S.D. Hosseini * Pages 143-147
    Infectious bursal disease virus (IBDV) infects young chickens and causes serious lose to the poultry industry، worldwide. Previous attempts using purified bacterially expressed IBDV VP2 failed to elicit a protective immune response to the virus. This study was designed to investigate if the initial expressed protein contained neutralizing epitopes but became nonfunctional during purification steps. The full length IBDV VP2 and its precursor VPX genes from the highly virulent IBDV (hvIBDV) SDH1 isolate were cloned and expressed in BL21 bacterial cells. Specific pathogen-free (SPF) chickens were inoculated subcutaneously with 0. 3 ml crude extract with/without adjuvant at week 0، 2، and 4. At week 2 post-immunization، IBDV antibody was detected in the vaccinated chickens and increased to its highest titre at week 4. Virus challenge using the SDH1 isolate did not result in IBDV specific clinical signs when chickens were vaccinated with adjuvant-extract preparation (100% protection) while mock-inoculated chickens died 3-4 days post-inoculation. The above results، taken together، demonstrated that bacterially expressed IBDV VP2 harbors neutralizing epitopes required for induction of protective response، and suggest less detrimental purification procedures for vaccine preparation.
    Keywords: Immunization, Infectious bursal disease virus, VP2, VPX
  • H. Dastmalchi Saei *, S. Hossein-Zadeh Pages 149-156
    Coagulase-negative staphylococci (CoNS) are often associated with bovine mastitis and may be resistant to antimicrobial therapy. The aim of the current study was to investigate the presence of blaZ (responsible for penicillin resistance) and mecA (responsible for methicillin resistance) genes among 108 CoNS belonging to 9 different species isolated from bovine mastitis in seven dairy herds (H1-H7). Of 108 CoNS isolates، 44 were Staphylococcus haemolyticus، 17 S. chromogenes، 11 S. epidermidis، 11 S. warneri، 11 S. cohnii، 6 S. simulans، 4 S. hominis، 3 S. capitis، and 1 S. xylosus. The blaZ was detected in 65. 7% (n=71) of all Staphylococcus spp. isolates. Five isolates were positive for the presence of mecA gene (4. 6%)، including 2 S. hominis، 1 S. haemolyticus، 1 S. epidermidis، and 1 S. warneri. All mecA-carrying CoNS were also positive for the blaZ gene and were recovered from two studied herds (H3 and H6). Some variations were also observed in distribution of both blaZ and mecA genes between CoNS species. This study demonstrates that CoNS from bovine mastitis can be reservoirs of blaZ gene. This study also provides evidence of the presence of methicillin resistant CoNS (MR-CoNS) and emphasizes the need for their epidemiological monitoring، in order to prevent the risk of spread to human through direct contact and/or consumption of contaminated food.
    Keywords: Coagulase, negative staphylococci, bovine mastitis, blaZ, mecA, PCR, Iran
  • A. Koochakzadeh, T. Zahraei Salehi *, B. Nayeri Fasaei, M. Askari Badouei Pages 157-163
    The aim of this study was to investigate the prevalence of STEC and EPEC strains and E. coli O157 serogroup in some Equidae and Canidae. The fecal samples of 79 animals from 6 different species were evaluated for presence of these strains. All the Isolates were tested for virulence genes using multiplex-PCR. Non-sorbitol fermenting (NSF) Escherichia coli isolates and positive strains for virulence factors were subjected to serogroupe specific PCR for rfb O157 gene. None of the STEC، EPEC and NFS strains in this study belonged to O157 serogroupe. While 36. 64% of animals carried strains positive for one or more of the virulence factors tested، and 18. 9% of animals harbored STEC strains (stx1)، stx2 was not detected in this study. eae and Ehly positive strains were found in 3. 79% and 22. 7% of animals respectively. In conclusion، these species can act as a reservoir for EPEC and STEC strains. Also، since the study was conducted in some parts of Iran، a more accurate conclusion needs more distributed sampling. To our knowledge this is the first study which reports the faecal shedding of STEC and EPEC from wild captive Canidae and Equidae in Iran.
    Keywords: Canidae, Equidae, STEC, EPEC, Iran
  • M. Hosseininejad *, H. Moshtaghi, F. Hosseini, N. Eshraghi Samani Pages 167-170
    Toxoplasma gondii is one of the most prevalent parasitic infections in world. Rh، NED and Me49 are of the most prevalent clonal types of the parasite isolated till now. Differences in pathogenicity and virulence of different types have been investigated in different studies. No controlled study was performed to compare the ability of different types to initiate humoral immune response. We investigated IgG antibody responses of kittens infected with each of these three clonal types. For this، experimental infection was performed using ME49 clonal type of T. gondii and humoral immune response (by measurement of IgG) was detected and compared with the other two clonal types of the parasite. No antibodies were detectable at least until 7 days post infection for types Rh and NED while this period of no response was 19 days for ME49. Serum ELISA indices were significantly higher in kittens infected with Rh and NED tpes in comparison with ME49. The results of this study showed that humoral immune response of cats to ME49 starts with delay and are weaker than two other clonal types.
    Keywords: Cats, Toxoplasma gondii, NED, ME49, Rh
  • E. Zayerzadeh *, A. Fardipour, A. Zare Mirakabadi, M.K. Koohi Pages 171-177
    This study evaluated the effects of Mesobuthus eupeus (Me) scorpion venom on inflammatory response following injection. Additionally، the present study examined whether immunotherapy at specific time intervals would be effective on inflammatory response after Me venom inoculation. Animals were divided randomly into four groups: the first group received LD50 of venom and the second and third groups of animals; immunotherapy was performed in different time intervals and fourth group was considered as control group. Me venom inoculation is caused respiratory perturbations such as respiratory distress، respiration with open mouth، crepitation and finally respiratory arrest. Me inoculation is resulted in increased pro-inflammatory cytokines including TNF-α and IL-1. Venom injection also induced inflammatory response، characterized by significant increase in serum white blood cells and neutrophils at 30، 60 and 180 min following envenomation. Simultaneous administration of antivenom and venom prevented entirely clinical sings، cytokines and hematological changes. Delayed immunotherapy gradually ameliorated clinical features، cytokines changes and hematological abnormalities related to the envenomation. In conclusion، our observations indicate injection of M. eupeus scorpion venom induces severe inflammatory response which can be one of the causes of clinical complications. Additionally، immunotherapy beyond 1 h after envenomation with appropriate dose and route in victims with severe inflammatory response related to the M. eupeus scorpion envenomation is beneficial.
    Keywords: Mesobuthus eupeus scorpion venom, inflammatory cells, cytokines, immunotherapy, rabbit
  • A. Nouri *, M. Banani, H. Goudrzi, S.A. Pourbakhsh, S.G. Mirzaei Pages 179-183
    Avibacterium paragallinarum is Gram-negative bacteria that cause infectious coryza (IC)، an acute respiratory disease of chickens. Despite vaccination of Layer and breeder farms of Iran against IC، they are still experiencing the disease clinically and there is no knowledge of serotypes prevalence of this bacterium in this country. This study designed to determine serovar identity by molecular identification tests of previously studied isolates from Iran that were inactivated accidentally in egg yolk storing culture media. Genomes of the isolates extracted from egg yolk and then were subjected to two set of PCR tests using by published group specific and Page''s serovar specific primers. The later primers were based on sequence differences in hypervariable region of haemagglutinin protein of Av. paragallinarum. These two sequential PCR confirmed that the bacteria were Av. paragallinarum and were associated to Page''s serotype B. This is the first report of molecular detection of serotype B of Av. paragallinarum from Iran.
    Keywords: Avibacterium paragallinarum, molecular identification, egg yolk, Serotyping, Infectious Coryza
  • A. Dalimi *, Gh. Sabevarinejad, F. Ghafarifar, M. Forouzandeh, Moghadam Pages 185-190
    Neospora caninum is a coccidian protozoan that causes abortion in dairy and beef cattle and neurological disorders in dogs and horses. To identify N. caninum oocysts in the dog feces the molecular approaches are known as sensitive methods that specifically detect the oocysts. In present study، a polymerase chain reaction (PCR) targeting N. caninum specific Nc5 genomic fragment was performed to identify the N. caninum DNA in the feces of naturally infected dogs of Lorestan province، West Iran. Fecal samples of dogs living in small dairy farms were collected. The samples were homogenized in 2. 5% Potassium dichromate (K2Cr2O7) and stored at 4 °C. Genomic DNA was extracted from the feces using CTAB protocol. PCR assay and DNA sequencing were performed with specific primers. DNA amplification of the Nc5 formed a 340bp fragment for the N. caninum specimens; however، the fragment was 99% identical to the homologous sequences from Neospora caninum isolates. Totally، 9 positive samples of N. caninum were detected by PCR from 428 fecal specimens.
    Keywords: Neospora caninum, Dog, Nc5, PCR, Lorestan, Iran
  • Y. Tahamtan *, N. Namdari, M. Kargar Pages 191-196
    Enterohemorrhagic Escherichia coli (EHEC)، such as E. coli O157: H7، are emerging food-borne pathogens worldwide. This micro-organism can damage the epithelial tissue of the large intestine. The cytotoxic effects can be neutralized by probiotics such as Bifidobacterium bifidum. Probiotics are viable cells that have beneficial effects on the health of the host. The preventing activity of B. bifidum against E. coli O157 was studied using a Vero cell model. Vero cell was pretreated with viable B. bifidum and incubated for either 3 h to 24 h and then collected from the cell to make modified Vero cell (MVC). Indirect antibacterial effects of B. bifidum were demonstrated by reduction of attachment of E. coli O157: H7 to MVC. The maximum reduction was resulted in pretreatment of Vero cell with B. bifidum for 24 h before infection. B. bifidum attenuated E. coli O157: H7 attachment to MVC up to 10 days of incubation. To our knowledge، MCV prevented Vero cell line injury induced by E. coli O157: H7. Therefore، B. bifidum can be used for inhibition of E. coli O157: H7 cytopathic effect (CPE) in Vero cell model، even as pretreatment of the cell line.
    Keywords: E. coli O157:H7, B. bifidum, Vero cell, Inhibition
  • H. Modirrousta *, M. Moharrami, M.A. Mansouri Pages 197-200
    Nosemosis is the most common disease in adult bees. Nosema apis and Nosema ceranae species are agents of important economic losses to beekeepers around the world. The severity of disease at various area is different. Previously، N. apis was observed in areas with a long winter، especially in late winter and early spring. But in recent years، disease has been reported in the warm seasons. The studies indicated that a new species as N. ceranae is involvement in loss and mortality in adult bees. Therefore، diagnosis and differentiation of Nosema species is importance at colony collapse disorders (CCD). The aim of this Research was a retrospective study on Nosema samples isolated from apiaries. Forty- one Nosema Sp. Positive samples were collected from five provinces during 2004 to 2013. The samples were tested by multiplex PCR method using both primers of N. ceranea and N. apis were simultaneously. All of samples were positive for N. ceranea. The products were sent for sequencing. The results show that N. ceranea has spread in Iran، from previous years almost simultaneously with other parts of the world.
    Keywords: Nosema, Apis, Ceranae, Honeybee, Iran
  • R. Fallahi * Pages 201-205
    In rabbits، especially in some races، limb movement disorder called splay legs، are mostly unilateral or bilateral in front or hind legs at an early age. The severity ranges from mild to severe in this case. In breeding colony of albino Dutch laboratory rabbits، the splay leg disorder has been observed over the years permanently. Within the scope of this research، 1. 5-2. 5% of 700-750 number of colonies population، were affected. Splay legs were observed in 20-50 days old infants of both sexes. According to breeding system in metallic cages، it was thought that the mechanical trauma and damage to limbs has been the main cause of this problem. In this study، the accurate survey in histopathology and radiography of suffering organs was performed but any agent was seen. As some nutritional deficiencies lead to muscular atrophy and paralysis، feed analysis was also performed. In analysis of nutrients، all of the nutritional factors were in normal ranges. As is regarded، in laboratory rabbits especially in Dutch strain، effect of hereditary factors to creation of the splay legs، are listed in some valid reports. During the 8 gestation periods in 2 years، suffering infants with their apparently healthy family (other infants and their parents) that could act as gene carriers were identified and eliminated. After the next four gestation periods، the colony was controlled again. During this time، no case of affected animal was seen. With this action، the percentage of splay leg observation have reached to zero and it was completely eliminated.
    Keywords: Splay leg, Laboratory rabbit, Detection, Elimination
  • Sh. Ghazi Mirsaeed, B. Abedi Kiasari *, B. Teimourpour Pages 207-213
    Ontology is a requirement engineering product and the key to knowledge discovery. It includes the terminology to describe a set of facts، assumptions، and relations with which the detailed meanings of vocabularies among communities can be determined. This is a qualitative content analysis research. This study has made use of ontology for the first time to discover the knowledge of vaccine in Iran. The ontology can be used for knowledge discovery in domain of vaccine in Iran and identification of experts in the field of vaccine، knowledge management، coordination of R & D activities on vaccine production، shaping a culture and flourishing IT in vaccine industry. Visualization، assessment، validation and evaluation of ontology quality، implemented via use of authentic tools and Experts evaluation results obtained from the questionnaires and how knowledge discovery and visualization of knowledge discovery have been discussed. Iran knowledge on vaccinology can be searched with the aid of ontology and can be developed with bipartite Networks of Iran''s vaccinology that is result of knowledge discovery. Analysis of the bipartite networks researcher-centers showed 2811 researchers and research centers as nodes and 3341 collaborations cases. Bipartite network researcher - journal analysis showed 2458 researchers and journals as nodes and 3456 collaborations cases
    Keywords: Ontology, Vaccine, Visualization, Knowledge discovery, Bipartite Network