فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال دهم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی بیگی*، علی محمد رضایی، محمد علی محمدی فر، محمود نجفی صفحات 1-10
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه صمیمت زوجین و باورهای معنوی و اعمال مذهبی افراد با انسجام و سازگاری خانوادگی انجام گرفت. در این مطالعه توصیفی همبستگی، تعداد 234 زن و مرد متاهل از بین کارمندان و دانشجویان شهرستان های شاهرود و میامی به صورت خوشه ایتصادفی وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها مقیاس صمیمیت زوجین، مقیاس تجربه معنوی و مقیاس انسجام و سازگاری خانوادگی بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام و نرم افزار SPSS-16 استفاده شد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که گشودگی (ریزمولفه صمیمیت زوجین)، معنایابی در زندگی و ارتباط با خداوند (ریزمولفه های معنویت)، به ترتیب، به طور معناداری در پیش بینی انسجام خانوادگی نقش داشتند. هم چنین، مشکلات در صمیمیت (ریزمولفه صمیمیت زناشویی)، و فعالیت های اجتماعی مذهبی (ریزمولفه معنویت)، به ترتیب، در پیش بینی سازگاری خانوادگی نقش داشتند. به نظر می رسد که افراد با تجربه معنوی بالا که روابط صمیمانه ای را در زندگی زناشویی تجربه کرده اند، انسجام و سازگاری خانوادگی بالایی را گزارش می کنند.
    کلیدواژگان: صمیمیت زوجین، باورهای معنوی و اعمال مذهبی، انسجام وسازگاری خانواده
  • زهره خسروی، پروین رحمتی نژاد*، فاطمه شاهی صدرآبادی صفحات 11-24
    هدف از این پژوهش مقایسه صمیمیت و تجربه خشم میان فردی در افراد مبتلا به اختلال وسواس اجباری، اضطراب فراگیر و گروه بهنجار بود. نمونه پژوهش شامل 90 نفر (30 نفر مبتلا به اختلال وسواس فکری – عملی، 30 نفر اختلال اضطراب فراگیر و 30 نفر گروه بهنجار) بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه های مقیاس چند بعدی خشم (MAI)، پرسشنامه کیفیت روابط (QRI) و پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) را تکمیل کردند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد، در بعد کیفیت روابط میانگین نمرات آزمودنی ها تنها در زیر مقیاس حمایت اجتماعی با یکدیگر تفاوت معنادار داشت. میانگین حمایت اجتماعی در گروه مبتلا به اضطراب فراگیر با گروه بهنجار متفاوت بود. میانگین گروه مبتلا به اضطراب فراگیر در مقیاس کلی خشم بیشتر از گروه بهنجار بود. در زیر مقیاس انگیختگی هر دو گروه بالینی نمرات بیشتری از گروه بهنجار داشتند و تجربه درونی خشم نیز در افراد مبتلا به وسواس اجباری بیشتر بود. این نتایج برخی جنبه های مشابه دو اختلال را آشکار ساخته که می تواند در آسیب شناسی و درمان اختلال ها مفید باشد.
    کلیدواژگان: صمیمیت، خشم، اختلال وسواس اجباری، اختلال اضطراب فراگیر
  • مجتبی توکلی، فرزاد فرجی خیاوی، ولی سلیمی جدا *، نسترن مجدی نسب، محمدحسین حقیقی زاده صفحات 25-36
    زمینه وهدف
    بیماری مولتیپل اسکلروزیس به عنوان یک بیماری پیش رونده، از شایعترین ومهمترین اختلالات عصب شناختی است. لذا پرداختن به مسائل روانشناختی و تأثیر این بیماری بر افراد مبتلا ضروری می باشد . پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط سرمایه های روانشناختی با ادراک بیماری در افراد مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس اجرا شد .
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی است در این پژوهش 120 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس از انجمن ام -اس شهر اهواز با روش نمونه گیری دردسترس مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات، شامل دو پرسشنامه: پرسشنامه سرمایه های روانشناختی لوتانز و پرسشنامه کوتاه ادراک بیماری (بردبنت ، پتریه ، مین ووینمن 2006) می باشد که توسط بیماران تکمیل شدند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار spss نسخه 19، و از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد .
    یافته ها
    میانگین نمره کل سرمایه های روانشناختی (39/16±29/2) وادراک بیماری (27/5 ±03/1) محاسبه شد .آزمون همبستگی پیرسون همبستگی مثبت ومعناداری بین نمره کل سرمایه های روانشناختی ومولفه های آن با ادراک بیماری نشان داد (001/0P=). درنتایج رگرسیون از بین مولفه های سرمایه های روانشناختی ، مولفه های خودکارآمدی ،خوشبینی وتاب آوری بیشترین همبستگی را با ادراک بیماری نشان دادند .
    نتیجه گیری
    افرادی که سرمایه های روانشناختی مطلوبتری دارند با درک عمیق تر بیماری خود این سرمایه ها را برای تقویت و سازگاری با وضعیت بیماری خود به کار می گیرند.
    کلیدواژگان: سرمایه های روانشناختی، ادراک بیماری، مولتیپل اسکلروزیس
  • علی نوری *، شهرام محمدخانی صفحات 37-50
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ادراک کودکان شهری با کودکان روستایی از کارت های لکه جوهر رورشاخ انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان پسر 10-7 شهر زنجان و روستاهای تابعه تشکیل می دادند و حجم نمونه نیز 80 نفر بود که به صورت خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. روش پژوهش علی- مقایسه ای و ابزار پژوهش را کارت های لکه جوهر رورشاخ تشکیل می دادند. یافته های حاصل از تحلیل تی استودنت نشان داد تعداد پاسخ های کودکان شهری به صورت معناداری از کودکان روستایی بیشتر بود. همچنین بین کودکان روستایی و شهری در شاخص های حرکت اشیا فعال(ma)، حرکت انسانی غبر فعال (Mp)، پاسخ شکل-بافت (FT)، پاسخ بافت-شکل (TF)، پاسخ بعد-شکل (VF) و پاسخ شکل-چشم انداز (FY) تفاوت معناداری مشاهده شد. در سایر شاخص ها تفاوتی مشاهده نشد. با توجه به نتایج نتیجه گرفتیم کودکان روستایی با کودکان شهری تفاوت قابل ملاحظه ای باهم به لحاظ ادراکی از کارت های رورشاخ ندارند. بین کودکان روستایی و شهری فقط در تعداد پاسخ ها و شاخص های تعیین کننده تفاوت معنادار مشاهده شد و در شاخص های محتوا، پاسخ های رایج، کیفیت تحولی و محل ادراک لکه تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: آزمون لکه جوهر رورشاخ، نظام جامع اکسنر، کودکان شهری، کودکان روستایی
  • فرهاد خرمایی*، فاطمه ازادی ده بیدی، شیوا حق جو صفحات 51-66
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش صبر در پیش بینی دشواری در نظم بخشی هیجانی دانشجویان بود. مشارکت کنندگان در پژوهش، 400 دانشجوی کارشناسی دانشگاه شیراز ( 155 پسر و 245 دختر) بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی چند مرحله ای از دانشکده های دانشگاه شیراز انتخاب شدند و به مقیاس دشواری در نظم بخشی هیجانی ( (DERS و مقیاس صبر پاسخ دادند. پایایی این ابزارها به وسیله ی ضریب آلفای کرونباخ و روایی آن ها به وسیله تحلیل عاملی تعیین شد. نتایج تحلیل مسیر با استفاده از مدل معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS نشان داد که صبر پیش بینی کننده منفی و معنادار دشواری در نظم بخشی هیجان است و با افزایش نمره صبر و مولفه های آن نمره دشواری در نظم بخشی هیجان کاهش می یابد. بر این اساس پیشنهاد می شود که آموزش صبر و مولفه های آن به عنوان کانون عمده ی کنترل هیجانی مورد استفاده قرار گیرد. این آموزش ها علاوه بر تقویت این فضیلت اخلاقی در دانشجویان، کمک موثری در تسهیل نظم بخشی هیجانات خواهد بود.
    کلیدواژگان: صبر، دشواری در نظم بخشی هیجان و فضیلت اخلاقی
  • زهرا بهزادی، صمد رحمتی* صفحات 67-72
    آرتریت روماتویید شایع ترین بیماری التهابی مفاصل است که علاوه بر ناتوانی جسمی، پریشانی های روانی مکررا در این بیماران دیده می شود؛ بنابراین هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی میزان شیوع باورهای وسواسی در بیماران آرتریت روماتوئید و مقایسه آن با افراد سالم می باشد. در یک پژوهش علی- مقایسه ای تعداد 100 نفر (50 بیمار آرتریت روماتوئید و 50 نفر از افراد سالم) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و پرسشنامه مشخصات فردی و باورهای وسواسی (OBQ-44) را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و آزمون آماری Independent T-test تحلیل گردیدند. نتایج نشان داد 92% از بیماران آرتریت روماتوئید واجد باورهای وسواسی بودند و در مورد مولفه های باورهای وسواسی 88% در زمینه «کمال طلبی و قطعیت»، 84% در زمینه «احساس مسئولیت و ارزیابی خطر و تهدید»، 50% در زمینه «اهمیت و کنترل افکار»، 42% در زمینه «عامل عام» و 8% در زمینه «انجام کامل امور» واجد باورهای وسواسی بودند. مقایسه دو گروه نشان داد در زمینه « باورهای وسواسی (کل)» «کمال طلبی و قطعیت»، «احساس مسئولیت و ارزیابی خطر و تهدید» و «عامل عام» تفاوت معنی دار بود ولی در زمینه «اهمیت و کنترل افکار» و «انجام کامل امور» تفاوت معنی دار نبود. باورهای وسواسی با اضطرابی که در افراد برای اجبار عمل به افکار وسواسی ایجاد می کنند، می توانند افراد را آنقدر نسبت به عمل به این افکار حساس کنند که با وجود آگاهی از آثار سوء آن بر سلامت روانی و جسمی همچنان این روال را ادامه دهند، که در نهایت می توانند منجر به دردهای مزمن استخوانی و آرتریت روماتوئید شوند.
    کلیدواژگان: باورهای وسواسی، آرتریت روماتوئید، افراد سالم
  • جمیله زارعی*، رضا پورحسین، اعظم طرفداری، مجتبی حبیبی عسکرآباد صفحات 73-86
    هدف
    در بحث سلامت جنسی، عوامل مختلفی مطرح است. در مجموع، عوامل تاثیرگذار بر سلامت جنسی شامل عوامل زیستی، عوامل روانشناختی و عوامل فرهنگی می شود. پژوهش حاضر به منظور بررسی نقش عوامل زیستی و روانشناختی به عنوان متغیرهای پیش بین با در نظر گرفتن نقش واسطه ای عوامل فرهنگی در سلامت جنسی زنان یائسه انجام شده است. در این راستا اثرات مستقیم و غیرمستقیم این متغیرها در جهت تبیین سلامت جنسی بررسی گردید.
    روش
    ابزار این پژوهش شامل پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ، پرسشنامه تصور از خود بک، مقیاس طرحواره های جنسیتی بم، پرسشنامه خود کارآمدی شرر، پرسشنامه شخصیت خودشیفته آمز، پرسشنامه کیفیت روابط، مقیاس عملکرد جنسی زنان، و چک لیست علائم یائسگی بود که بر روی 307 نفر از زنان یائسه ساکن شهر تهران در سال 1393 و 1394 اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد که عوامل فرهنگی به صورت مستقیم بر سلامت جنسی تاثیر گذار است. همچنین عوامل زیستی و روان شناختی نیز به صورت مستقیم و غیر مستقیم با واسطه ی عوامل فرهنگی سلامت جنسی را پیش بینی می کند.
    نتیجه گیری
    بررسی نتایج پژوهش در خصوص برازش مدل نشان داد که الگوی حاضر را می توان جهت تبیین سلامت جنسی زنان یائسه مورد قبول واقع کرد.
    کلیدواژگان: سلامت جنسی، عوامل روانشناختی، عوامل زیستی، طرحواره های جنسیتی، یائسگی
|
  • Ali Beigi *, Alimohamad Rezaee, Mohammad Ali Mohammadifar, Mahmoud Najafi Pages 1-10
    This study aimed to examine the relationship of marital intimacy and spirituality with family cohesion and adaptability. In this descriptive correlation study 234 married men and women that consisted of students and employees from Shahrood and Mayamey cities completed marital intimacy, spiritual experience and family cohesion and adaptability scales. Data analyzed with Pearson correlation coefficient and stepwise regression method using SPSS-16. Results showed that openness (marital intimacy subscale), and god related effect (spirituality subscale), rolled in prediction of family cohesion, as well, intimacy problems (marital intimacy subscale), and sociospritual activities (spiritual subscale), rolled in prediction of family adaptability. It seems that people with high spirituality that experience intimacy relationships in marital lives, reported high family cohesion and adaptability
    Keywords: Marital intimacy, Spirituality, Family cohesion, adaptability
  • Zohreh Khosravi, Parvin Rahmatinejad *, Mrs Fatemeh Shahisadrabadi Pages 11-24
    The goal of this research was to compare the intimacy and interpersonal experience anger in people with obsessive-compulsive, anxiety and normal group. The sample of the study included 90 Participants (30 patients with obsessive–Compulsive disorder, 30 patients with generalized anxiety disorder, and 30 normal subjects) that were selected by convenience sampling. Participants completed Multidimensional Anger Inventory (MAI), Quality of relationship inventory (QRI) and General Health Questionnaire (GHQ). The analysis of the data showed, in the quality of intimate relationships the average of the participant's scores only had significant difference in subscale in social support. The average of social support in individual with generalized anxiety was different with the normal group. The average of the GAD group was more than normal group in total scale of anger. Both clinical group had more scores of normal group in arousal and experience inner anger was more in OCD group. The results revealed the some similar aspects of disorders that can be useful in pathological and treatment of disorders.
    Keywords: intimacy, anger, Obsessive, compulsive disorder, generalized anxiety disorder
  • Mojtaba Tavakoli, Farzad Faraji Khiavi, Vali Salimi Jeda *, Nastaran Majdinasab, Mohammadhosein Haghighi Zadeh Pages 25-36
    Background and Objective
    As a progressive disease, multiple sclerosis is considered as one of the foremost and most common neurological disorders. Therefore, addressing the psychological issues and the impact of this disease on patients appears to be essential.This study was performed to investigate the relationship between psychological capitals and illness perception in patients with multiple sclerosis.
    Methodology
    This was a descriptive - cross-sectional study. In this study, 120 patients with multiple sclerosis were selected and studied from the MS Society of city of Ahwaz by using available sampling method. The data collection tools included two questionnaires, "Luthans Psychological Capital Questionnaire" and "Brief Illness Perception Questionnaire" (Boardbent, Petrie, Maine and Weinman, 2006), which were completed by patients. The SPSS, Ver. 19 software and statistical methods of Pearson correlation coefficient and stepwise regression were used for data analysis.
    Results
    The mean scores of psychological capitals (2.29 ± 16.39) and illness perception (1.03 ± 5.27) were calculated.Pearson correlation test showed a positive and meaningful correlation between the total score of psychological capitals and its components with the illness perception (P = 0.001). In regression results, among the psychological capitals components, the components of self-efficacy, optimism and resilience indicated the highest correlation with illness perception.
    Keywords: Psychological Capital, Illness Perception, MS
  • Ali Nouri *, Shahram Mohammadkhani Pages 37-50
    This research was aimed to compare urban and rural children’s perceptions of Rorschach inkblots. The research population consisted of 7-10 year-old male students in the City of Zanjan and its surrounding villages. The sample included 80 students selected through random quota cluster sampling. The research was a causal-comparative study and Rorschach inkblot cards were used as the research tools. Student‘s t-test analysis results showed that the mean number of responses received from urban children was significantly greater than the mean responses received from rural children. Regarding, Mp, ma, FT, TF, VF and FY indexes, significant differences were found between urban and rural children. No difference was observed regarding the other indexes. The results concluded that urban children are significantly different from rural children in terms of their perceptions of Rorschach inkblots. The only significant differences between urban and rural children were found in the number of responses and determinant indexes. No significant difference was found between urban and rural children regarding content, common responses, developmental quality, and percept location indexes.
    Keywords: Rorschach Inkblot Test, Exner's Comprehensive System, Urban Children, Rural Children
  • Farhad Khormaei *, Fateme Azadi Dehbidi, Shiva Haghjoo Pages 51-66
    The present study was aimed at investigating the role of patience to predict the difficulty of emotional regulation in students. Research participants were 400(155 males and 245 females) bachelor students of Shiraz University that were chosen using the multi-stage cluster sampling method from various colleges of the University, and they have responded to Difficulties in Emotion Regulation scale( (DERS) and patience scale. The reliability of the research instruments was determined by Cronbach's alpha coefficient and their validity was determined by factorial analysis. Results of path analysis using the structural equation in AMOS software showed that the patience is a negative and significant predictor of difficulties in emotion regulation, and by increasing the patience score(grade) and its components, the score of difficulites in emotion regulation is reduced. Accordingly, it is proposed that patience education and its components are used as the major center of emotional control. These educations, in addition to reinforce the moral virtues of students, will be effective help in facilitate the emotions regulation.
    Keywords: Patience, difficulites in education regulation, amp, amp, amp, moral virtues
  • Zahra Behzadi, Samad Rahmati * Pages 67-72
    Rheumatoid arthritis is the most prevalent inflammatory disease of the joints in addition to physical disability, psychological distress is frequently seen in these patients; The aim of this study was to prevalence of Obsessive beliefs in Rheumatoid Arthritis patients and compared with healthy peoples. In a causal-comparative study, 100 persons (50 patients with rheumatoid arthritis and 50 healthy peoples were selected using convenience sampling method and Demographic questionnaires and Obsessive beliefs (OBQ-44) completed. Data using descriptive statistics and statistical analysis Independent T-test were analyzed.The results showed that 92% of RA patients were eligible and obsessive beliefs and about the components of obsessive beliefs 88% in the field of "Perfection and certainty", 84% in the field of "responsibility and risk assessment and threat", 50% in the field of "the importance and thought control", 42% in the field of "common factor" and 8% in the field of "completing the" obsessive beliefs were eligible. Compare the two groups showed that in the field of "obsessive beliefs (total)", "Perfection and certainty", "sense of responsibility and threat assessment" and "common cause" significant differences, but on "the importance of thought control" and "Full perform the" difference was not significant.
    Keywords: Obsessive beliefs, Rheumatoid arthritis, Healthy people
  • Dr Jamileh Zarei *, Dr Reza Pour Hosein, Dr Azam Tarafdari, Dr Mojtaba Habibi Askar Abd Pages 73-86
    Purpose
    there are several factors which mentioned in sexual health. In overall, biological, psychological and cultural factors effect on sexual health. The aim of this study was the investigation of predictive role of biological and psychological factors with the mediator role of cultural factors in sexual health. In this regard, direct and indirect effects of these variables were investigated to predict sexual health.
    Method
    the instruments of this study included ENRICH marital satisfaction questionnaire, Beck self-concept scale, Bem's gender schemas questionnaire, Sherer's self-efficacy questionnaire, Amz's Narcissistic personality inventory, quality of object relations inventory,Brief Index of Sexual Functioning for Women (BISF-W), and checklist of menopause symptoms, which performed on 307 women in Tehran between 1393-1394.
    Findings: results suggest that cultural factors effect directly on sexual health. In addition, biological and psychological predict sexual health in direct and indirect (with the mediator role of cultural factors) way.
    Conclusion
    results show that this model is acceptable for explaining sexual health in menopausal women.
    Keywords: sexual health, psychological factors, biological factors, gender schemas, menopause