فهرست مطالب

دو ماهنامه میکروب شناسی پزشکی ایران
سال یازدهم شماره 4 (مهر و آبان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد بشارتی*، علی ژیانی اصغرزاده، وحید سهیلی، بی بی صدیقه فضلی بزاز، مجید رجبیان نقندر صفحات 1-12
    زمینه و اهداف
    داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) به دلیل خواص کاهش دهنده درد، تب و التهاب کاربرد دارند. در این مطالعه NSAIDs برای شکستن مقاومت باکتری به توبرامایسین به کار گرفته شدند. هدف این مطالعه، ارائه یک روش آسان و کم هزینه برای مقابله با بیوفیلم باکتری Pseudomonas aeruginosa، با استفاده از NSAIDs و توبرامایسین می باشد.
    مواد و روش کار
    پس از انجام مدل سازی مولکولی، NSAIDs در کنار آنتی بیوتیک توبرامایسین برای باکتری P. aeruginosa سویه PAO1، استفاده شد. دستگاه Plate Reader جذب محلول کریستال ویوله در اتانول را اندازه گیری کرد. میزان نفوذ NSAIDs در بیوفیلم، توسط نمک تترازولیوم اندازه گیری و جذب آن نیز توسط دستگاه Plate Reader اندازه گیری شد.
    یافته ها
    پس از داکینگ، بهترین کونفورماسیون هرکدام از NSAIDs برای مهار پروتئین های LasR و PqsE انتخاب شد. با توجه به اینکه انجام کار روی مهارکننده دوگانه بود، توانستیم به شکلی دست پیدا کنیم، که ثابت مهار برای LasR و PqsE هم زمان در پائین ترین حالت قرار گیرد. نتایج نشان داد که تشکیل بیوفیلم باکتری در مجاورت NSAID و آنتی بیوتیک توبرامایسین کمتر بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شباهت ساختمانی NSAID هایی مانند پیروکسیکام، ملوکسیکام و کتورولاک با لاکتون های هموسرین N (AHLS) این داروها، با مهار پروتئین های LasR و PqsE می توانند به عنوان مهارکنندگان سیستم Quorum-sensing به کار روند و مانع از بیماری زایی باکتری گردند.
    کلیدواژگان: باکتری Pseudomonas aeruginosa، بیوفیلم، توبرامایسین، داکینگ، کوئوروم سنسینگ، NSAIDs
  • نعمت شمس*، امین جایدری، لیدا اعتمادفر صفحات 13-20
    : بروسلوز یا تب مالت یکی از شایع ترین بیماری های مشترک بین انسان و دام است که در بسیاری از کشورهای خاورمیانه ازجمله ایران به عنوان یک معضل بهداشتی و اقتصادی مورد توجه ویژه قرار دارد. مصرف شیر و فرآورده های لبنی آلوده و نیز تماس با ترشحات دام آلوده از اصلی ترین راه های انتقال سویه های بیماری زای بروسلا در انسان می باشند. هدف از بررسی حاضر جستجوی هم زمان بروسلا آبورتوس و بروسلا ملی تنسیس در تانک های ذخیره شیر خام و غیرپاستوریزه گاو مراکز فروش لبنیات سنتی در شهرستان خرم آباد می باشد.
    در این مطالعه مقطعی– توصیفی طی ماه های آبان و آذر سال 1394 درمجموع 120 نمونه از تانک های ذخیره شیر خام و غیرپاستوریزه گاو مراکز فروش لبنیات سنتی شهرستان خرم آباد جمع آوری گردید. برای اثبات حضور جنس بروسلا در کلیه نمونه ها آزمون PCR منفرد با استفاده از پرایمرهای اختصاصی B4 و B5، و برای جستجوی گونه های بروسلا آبورتوس و بروسلا ملی تنسیس از آزمون PCRچندگانه استفاده شد.
    مطالعه حاضر نشان داد که 10% از نمونه های شیر تانک های ذخیره شیر خام و غیرپاستوریزه گاو مراکز فروش لبنیات سنتی در شهرستان خرم آباد به بروسلا آلوده هستند.
    کلیدواژگان: بروسلا، تانک ذخیره شیر، خرم آباد، PCR
  • مژده اماندادی، هادی روان *، مهدی حسن شاهیان صفحات 21-36
    : سالمونلا انتریکا سرووار تیفی موریوم یکی از علل شایع مسمومیت های غذایی در انسان می باشد. با توجه به این که انتخاب مارکرهای مناسب یکی از چالش های اصلی روش های تشخیصی ارائه شده برای این پاتوژن می باشد، در مطالعه حاضر، با استفاده از ابزارهای بیوانفورماتیکی، مارکرهای ژنتیکی این سرووار به عنوان اهداف تشخیصی مناسب غربال گردید. در فاز دوم کار، ساختار و عملکرد پروتئین های کد شده به وسیله این مارکرها تعیین شد.
    این مطالعه در سال 96-1395 اجرا گردید. به منظور یافتن مارکرهای ژنی سالمونلا تیفی موریوم، 45 ژنوم کامل سرووار سالمونلا تیفی موریوم و سایر جنس های خانواده انتروباکتریاسه با استفاده از نرم افزار Mauve مورد مقایسه قرار گرفتند. به منظور تعیین ساختار و عملکرد پروتئین های مربوط به این توالی ها به ترتیب از نرم افزارهای I-TASSER و Phyre2 برای مدل سازی ساختاری و از پایگاه ها و نرم افزارهای CDD، InterProScan، DALI و ProFunc برای تعیین عملکرد استفاده شد.
    نواحی خاصی از ژن های STM4491-STM4496 به عنوان مارکرهای اختصاصی سالمونلا تیفی موریوم تعیین شدند. عملکرد پروتئین های مربوط به این ژن ها در 5 گروه شامل Lon پروتئازها، پروتئین های متصل شونده به نوکلئوتید، NTPase ها، پروتئین های درگیر در مسیر ترمیم DNA و DNA متیلازها پیش بینی شد.
    کلیدواژگان: سالمونلا تیفی موریوم، مارکرهای اختصاصی، مدلسازی ساختار پروتئین
  • مرتضی مهاجری امیری، محمدرضا فاضلی، نسرین صمدی*، محسن امینی، نسیم حیاتی رودباری صفحات 35-44
    : اثر کمبود ویتامین D3 درخطر ابتلای به بیماری هایی مانند نرمی استخوان، استئوپنی، پوکی استخوان و انواع سرطان، به خوبی شناخته شده است. سویه پروبیوتیک باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم که بتواند ویتامین محلول در چربی D3 را در توده زیستی خود ذخیره کند، علاوه بر اینکه می تواند زمینه ساز تولید محصولاتی با مزایای پروبیوتیک شود، احتمالا اثرات نقص ویتامین D3 را کاهش خواهد داد.
    در این مطالعه که در سال 1395 انجام شد، با طراحی آزمایش های یک فاکتور در زمان، گستره متغیرهای موثر احتمالی بر جذب ویتامین D3 در توده زیستی باکتری مشخص و فاکتورهای موثر انتخاب گردیدند. سپس با طرح رویه پاسخ، با انجام آزمایش های باکس- بنکن این متغیرها بهینه سازی شدند. روش تعیین کمی ویتامین در توده زیستی، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) می باشد.
    از میان فاکتورهای بررسی شده، سه فاکتور دما، غلظت اولیه ویتامین D3 و غلظت ساکارز از بقیه اهمیت بیشتری داشت. در غلظت اولیه ویتامین D3 IU/mL 351723/537، غلظت ساکارز افزوده شده به محیط کشت (g/L) 2/89 و دمای 33/8 درجه سلسیوس، بیشترین میزان انباشته شدن ویتامین در وزن خشک سلولی (IU/g 1028/5) به دست آمد که با مدل آماری پیشنهادی مطابقت داشت.
    کلیدواژگان: لاکتوباسیلوس پلانتاروم، ویتامین D3، آزمایش های باکس، بنکن، طرح رویه پاسخ
  • هما حمایلی، مهدی حسن شاهبان*، عبدالحمید نمکی شوشتری، مجید عسکری حصنی صفحات 45-56
    : بیوفیلم های میکروبی، ساختارهای ایجاد شده توسط میکروارگانیسم ها هستند. اسفنج های دریایی با بقاء در شرایط پیچیده و پر استرس دریایی، توانایی خاصی در مقابله با میکروارگانیسم ها دارندکه این توانایی را با تولید برخی متابولیت های ثانویه بدست آورده اند.
    در این مطالعه، اثر ضد میکروبی عصاره متانولی: دی کلرومتانی (1:1) سه گونه اسفنج دریایی از جنس Dysidea sp. جمع آوری شده از خلیج فارس بر روی 6 باکتری پاتوژن انسانی به فرم منفرد، با استفاده از روش دیسک پلیت انجام گردید. حداقل غلظت ممانعت کنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) هر یک از عصاره ها مشخص شد. در سطح بیوفیلم میکروبی، آزمون تخریب بیوفیلم تشکیل شده و مهار تشکیل بیوفیلم توسط هر کدام از عصاره ها به صورت مجزا انجام پذیرفت.
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که اسفنج Dysidea sp c بیشترین اثر مهاری را بر روی فرم منفرد باکتری های مورد مطالعه داشت. بیشترین اثر مهاری تشکیل بیوفیلم عصاره Dysidea sp. a در غلظت mg/ml 5/12 بر باکتری باسیلوس سرئوس و کمترین درصد مهار نیز در همین غلظت اما بر باکتری پسودوموناس آئروژینوزا تعیین گردید. بیشترین اثر تخریب بیوفیلم تشکیل شده عصاره Dysidea sp. c در غلظت mg/ml 25/6 و بر باکتری کلبسیلا پنومونیه بوده و همچنین کمترین این اثر در غلظت mg/ml 5/12 بر باکتری باسیلوس سرئوس تعیین گردید.
    کلیدواژگان: اسفنج، باکتری بیماریزا، مقاومت آنتی بیوتیکی، عصاره، خلیج فارس
  • طناز فاتحی، معصومه انوری *، نجمه رنجی صفحات 57-63
    : کلبسیلا پنومونیه یکی از عوامل شایع در عفونت های مهم بیمارستانی می باشد. هدف از این مطالعه تعیین میزان فراوانی ژن blaTEM و blaSHV در سویه های کلبسیلا پنومونیه جدا شده از عفونت خون از نمونه های کلینیکی شهر رشت می باشد.
    در این مطالعه، 163 ایزوله جدا شده از نمونه های خون بیمارستان های شهر رشت از نظر حساسیت آنتی بیوتیکی به روش انتشار دیسک و تست غربالگری به روش دیسک ترکیبی و همچنین وجود ژن های blaTEM و blaSHV با استفاده از PCR مورد بررسی قرار گرفت.
    از مجموع 163 نمونه خون کشت داده شده، تعداد 16 نمونه کشت مثبت بود که تنها 3 مورد (75/18 درصد) کلبسیلا پنومونیه تشخیص داده شد. از 3 نمونه مثبت، 2 نمونه (67 درصد) تولیدکننده بتالاکتاماز وسیع الطیف بودند. نتایج PCR بر روی 3 نمونه نشان داد که 3 مورد (100 درصد) حاوی ژن SHV، 1 مورد (3/33 درصد) حاوی ژن TEM و 1 مورد (3/33 درصد) نیز هر دو ژن SHV و TEM را دارا بودند. کلبسیلا پنومونیه های جدا شده بیشترین مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک های پنی سیلین و آموکسی سیلین (100 درصد) و کمترین مقاومت به آنتی بیوتیک های ایمی پنم و سفتازیدیم (33 درصد) بود.
    کلیدواژگان: کلبسیلا پنومونیه، بتالاکتاماز طیف گسترده (ESBL)، TEM، SHV، PCR
  • سمیه نقی زاده، غلامعلی مرادلی* صفحات 64-69
    : سالمونلوز یک بیماری مهم در انسان و حیوانات است که به وسیله سرووارهای مختلف سالمونلا انتریکا ایجاد می شود. سرووارهای انتریتیدیس و تیفی موریوم از شایع ترین سرووارها در انسان و دام و همچنین عامل بیماری منتقله از طریق غذا می باشند. هدف از این مطالعه بررسی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در سویه های سالمونلای جداسازی شده از گوشت قرمز و شناسایی مولکولی ژنهای مقاومت به تتراسایکلین می باشد.
    در این مطالعه، تعداد230 نمونه گوشت قرمز از کشتارگاه ها و مراکز توزیع گوشت قرمز جمع آوری شد و با استفاده از روش های کشت و بیوشیمیایی جهت جداسازی سالمونلا مورد بررسی قرار گرفت. سروتایپینگ نمونه ها با استفاده از آنتی سرم های O و H انجام شد. آزمون حساسیت آنتی بیوتیکی برای تمامی جدایه ها انجام گرفت. جهت تشخیص ژنهای مقاومت به تتراسایکلین از روش MultiplexPCR و پرایمرهای اختصاصی ژنهای tetA، tetB، tetC و tetD استفاده شد.
    کلیدواژگان: سالمونلا انتریتیدیس، سالمونلا تیفی موریوم، ژنهای مقاومت به تتراسایکلین
  • ارزو توکلی * صفحات 70-76
    : استافیلوکوکوس آرئوس یک عامل مهم در بروز عفونت های بیمارستانی است. برخی حامل این باکتری در بخش هایی از بدن مانند بینی هستند. ناقلین این باکتری در کارکنان بیمارستان ها مانند پرستاران بیشتر از معمول است و سپس سویه های استافیلوکوکوس آرئوس مقاوم به آنتی بیوتیک ها به بیماران منتقل می شوند. این مطالعه با هدف شناسایی و ارزیابی حاملین استافیلوکوکوس آرئوس در بینی و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری های جدا شده در جامعه آماری منتخب دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اقلید می باشد.
    اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه جمع آوری شده و سپس نمونه گیری از دانشجویان پرستاری از هر دو حفره بینی با استفاده از سواپ مرطوب پنبه ای انجام شد. سویه های جدا شده از نمونه ها با استفاده از روش های متداول مانند رنگ آمیزی گرم و تست های کاتالاز و کواگولاز و کشت در محیط های DNase و مانیتول سالت اگار انجام گرفت تا باکتری های استافیلوکوکوس آرئوس جدا شوند و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی برای آنتی بیوتیک های گوناگون مانند آمپی سیلین، اریترومایسین، تتراسیکلین و کلرامفنیکل با روش انتشار دیسک ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس آرئوس، مقاومت آنتی بیوتیک، پرستاران، حاملین
  • افسون شریعت * صفحات 77-82
    : ویروس اپشتین بار با سرطان نازوفارنکس، لنفوم بورکیت و لنفوم هوجکین مرتبط است. هدف از این تحقیق شناسایی میزان فراوانی ویروس اپشتین بار در نمونه های بافتی بیماران مبتلا به لنفوم هوجکین با روش ایمونوهیستوشیمی در استان فارس می باشد.
    تعداد 30 نمونه بافتی لنفوم هوجکین از بلوک های پارافینه فیکس شده در فرمالین از بیمارستان های استان فارس انتخاب شدند و بیان پروتئین ویروسیLMP1 با روش ایمونوهیستوشیمی ارزیابی گردید. داده ها با نرم افزار آماری SPSS و آزمون دقیق فیشر آنالیز شدند.
    کلیدواژگان: ویروس اپشتین بار، لنفوم هوجکین، ایمونوهیستوشیمی، استان فارس
|
  • Mohammad Besharati *, Ali Zhianiasgharzadeh, Vahid Soheili, Bibi Sedigheh Fazli Bazzaz, Majid Rajabian Noghondar Pages 1-12
    Background And Aims
    Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs), are used as analgesic and antipyretic agents. In this study NSAIDs were used to overcome the resistance of Pseudomonas aeruginosa biofilms to Tobramycin antibiotics. The aim of this study was to find an easy and low-cost method, using NSAIDs and Tobramycin, to deal with the biofilms of P. aeruginosa..
    Materials And Methods
    Follwoing molecular remodeling, NSAIDs were used alongside Tobramycin against PAO1 strain of P. aeroginusa . The Plate Reader measured the absorbance of crystal violet solution in ethanol. The Infiltration rate of NSAIDs in biofilms and its absorbance were measured by Tetrazolium salt and Plate Reader, respectively.
    Results
    After performing the docking techniques, the most suitable conformation of NSAIDs, to inhibit LasR and PqsE proteins, were chosen. Having worked on dual inhibitors, we could find a configuration in which the inhibition coefficient was at its lowest level for both PqsE and LasR.
    After analyzing the growth of P. aeruginosa biofilms near NSAIDs by using Tobramycin and measuring the absorption of crystal violet in ethanol, as a measure of composed biofilm, The findings showed a lower rate of biofilm formation by bacteria treated with NSAIDS and Tombramycin. [P1]
    Conclusions
    Based on the constructional similarities in some NSAIDs, like Piroxicam, Meloxicam and Homoserine lactones (AHLS), these drugs can be used as quorum-sensing system inhibitors to inhibit LasR and PqsE protein and hence reduce the P. aeruginosa pathogenesis.
    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, Biofilm, Tobramycin, Docking, Quorum sensing, NSAIDs
  • Nemat Shams *, Amin Jaidari, Lida Etemadfar Pages 13-20
    Background And Aims
    Brucellosis or Malta fever is one of the most prevalent zoonotic diseases considered as a health and economic problem in many countries in the Middle East, including Iran. The consumption of contaminated milk, milk products and contact with infected animals are the main transmission ways of pathogenic Brucella strains among human. The aim of the current study was to determine simultaneous detection of Brucella abortus and Brucella melitensis in raw and none-pasteurized bulk cow milk tanks of traditional domestic dairy sale centres in Khorramabad, Iran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study during October and November 2015, a total of 120 samples from raw and unpasteurized bulk cow milk tanks were collected from traditional domestic dairy sale centres in Khorramabad. To confirm the presence of Brucella genus among the samples, single PCR was carried out using B4 and B5 primers and multiplex PCR was then carried out in order to detect the B. abortus and B. melitensis spp..
    Results
    The present study revealed that 10% of the bulk milk tank samples in traditional domestic dairy sale centres in Khorramabad were contaminated with Brucella.
    Conclusions
    Results of PCR assay showed that raw and unpasteurized bulk cow milk tanks of traditional domestic dairy sale centres in Khorramabad are the potential cause of human brucellosis in this region.
    Keywords: Brucella, Bulk Tank Milk, Khorramabad, PCR
  • Mojdeh Amandadi, Hadi Ravan *, Mehdi Hassanshahian Pages 21-36
    Background And Aims
    Salmonella enterica serovar Typhimurium is one of the common causes of food poisoning in human. Since the selection of appropriate markers is one of the main challenges for the detection of this pathogen, in the current study, genetic markers of this serovar were screened using bioinformatical tools. In the second phase, structure and function of proteins encoded by these markers, were determined.
    Materials And Methods
    This study was conducted between 2016 and 2017. In order to find the genetic markers of Salmonella enterica serovar Typhimurium, 45 complete genomes belonging to Salmonella enterica serovar Typhimurium and the other genera of Enterobacteriacea family were compared using Mauve software. To determine the structure and function of proteins encoded by these sequences, I-TASSER and Phyre2 software beside CDD, Inter Pro Scan, DALI, and Pro Func databases were used for structural and functional modeling, respectively.
    Results
    Special regions of STM4491-STM4496 genes were determined as specific markers for Salmonella enterica serovar Typhimurium. The function of proteins encoded by these markers were proposed to be classified in five groups, including Lon protease, nucleotide binding proteins, nucleotide three phosphatases (NTP), proteins involved in the DNA repair , and DNA methylase.
    Conclusions
    Specific regions of STM4491-STM4496 genes can be used as effective diagnostic targets for the detection of pathogenic Salmonella enterica serovar Typhimurium. Moreover, proteins encoded by these genes can be suggested as suitable targets for the design of new therapeutic agents to prevent and treat the infections caused by this pathogen.
    Keywords: Salmonella typhimurium, Specific markers, Protein structure modeling
  • Morteza Mohajeri Amiri, Mohammad Reza Fazeli, Nasrin Samadi *, Mohsen Amini, Nasim Hayati Roodbari Pages 35-44
    Background And Aims
    Vitamin D3 deficiency can causes many diseases such as rickets, osteopenia and osteoporosis and increases the risk of some types of cancer. Probiotic strain of Lactobacillus plantarum, which can store fat-soluble vitamin D3 in its bulk, can reduce the effects of vitamin D3 deficiency in addition to being able to produce products with probiotic benefits..
    Materials And Methods
    This research was carried out in 2016. By designing the one-factor-at-a- time tests, the range of possible effective variables on vitamin D3 absorption in bacterial mass and effective factors were selected. Optimization of vitamin D3 entrapment in biomass of bacteria was performed using response surface methodology via Box-Behnken design. The high-performance liquid chromatography was employed for determination of vitamin D3 quantities.
    Results
    Among the parameters affecting vitamin D3 entrapment, three factors including incubation temperature, initial vitamin D3 and sucrose concentrations were most effective. The optimal points were obtained at vitamin D3 concentration of 351723.537 IU/mL, sucrose concentration of 2.89 (g/L) and incubation temperature of 33.8 °C. The maximum value of vitamin D3 in dry cell weight of L. plantarum was 1028.5 IU/g which was consistent with the proposed statistical model.
    Conclusions
    In this study L. plantarum enriched with vitamin D3 was produced and optimized for the first time. Experimental and statistical studies confirm the accuracy and reliability of this optimization.
    Keywords: Lactobacillus plantarum, Vitamin D3, Box-Behnken design, Response surface methodology
  • Homa Hamayeli, Mehdi Hasanshahian *, Abdolhamid Namaki Shoshtari, Majid Askari Hesni Pages 45-56
    Background And Aims
    Marine sponges have specific ability to growth in complex conditions deal with microorganisms by production of secondary metabolites. These metabolites can be used to degrade and inhibit the formation of microbial biofilms. Eliminating biofilms is important from the industrial and health aspect.
    Materials And Methods
    In this study the antimicrobial effects of methanol: dichloromethane (1:1) extracts of three marine sponges in Dysidea sp genus collected in 2015 at Persian Gulf, were studied against 6 human pathogenic bacteria. The minimal inhibitory concentration (MIC) and minimal bactericidal concentration (MBC) of each extracts was determined. In biofilm level, the destruction of biofilm and inhibition of biofilm production by each extract was carried out separately.
    Results
    The results of this study showed that the Dysidea spc have the highest inhibitory effect on planktonic form of studied bacteria. The maximum inhibitory effect on biofilm formation related to extracts of Dysidea sp.a in 12.5 mg/mL concentration against B. cereus and the minimum inhibitory effect in this concentration against P. aeroginosa. The highest destructive biofilm effect of Dysidea sp.c extract was observed in 6.25 mg/mL against K. pneumonia and lowest destruction in 12.5 mg/mL concentration was recorded against B. cereus.
    Conclusions
    The results obtained in this research confirmed that each marine sponges have different inhibitory effect against tested bacteria. This difference can be related to production of bioactive compounds and symbiosis microorganisms with these sponges.
    Keywords: Sponges, Pathogenic bacteria, Antibiotic resistance, Extracts, Persian Gulf
  • Tannaz Fatehi, Masoumeh Anvari *, Najmeh Ranji Pages 57-63
    Background And Aims
    Klebsiella pneumoniae is one of the most common causes of nosocomial infections. The aim of this study was to determine the frequency of the blaTEM and blaSHV genes in K. pneumoniae strains isolated from blood samples of neonates admitted to some health centers in Rasht.
    Materials And Methods
    In this study, 163 isolates from blood samples were taken during 6 months from July to December 2015. Antibiotic susceptibility was conducted by disc diffusion method and screening test using combination disc method. Also, the presence of blaTEM and blaSHV genes were studied using PCR method.
    Results and
    Conclusions
    Among the total of 163 cultured blood samples, 16 were positive. Only 3 strains were diagnosed as K. pneumonia (18.75%). Two out of 3 positive samples (67%) were identified as the ESBLproducers in the primary screening test. The isolated K. pneumonia had the highest resistance to penicillin and amoxicillin (100%) and the lowest resistance to imipenem and ceftazidime (33%). The results of PCR on 3 samples showed that all the 3 isolates (100%) contained SHV gene, 1 strain (33.3%) had TEM gene and 1 case (33.3%) had both TEM and SHV genes simultaneously. In conclusion the horizontal gene transfer among bacteria in hospitals and clinical centers and the patterns of antibiotic useage should receive more attention.
    Keywords: Klebsiella pneumoniae, Extended Spectrum ?-Lactamases (ESBLs), TEM, SHV, PCR
  • Somayeh Naghizadeh, Gholamali Moradl * Pages 64-69
    Background And Aims
    Salmonellosis is an important disease among human animals and which is caused by different serovars of Salmonella enterica. Serovars enteritidis and typhimurium are the most prevalent serovars among human and animals which are the causes of foodborne infections. This study aimed to detect the antibiotic resistance pattern in Salmonella strains isolated from red meat as well as the molecular identification of tetracycline resistance genes.
    Materials And Methods
    In this study, 230 red meat samples were collected during 2015 from slaughterhouses,distribution centers and industrial processing plants around Tehran and were examined using culture and biochemical tests for the presence of Salmonella isolates. Serotyping was performed using O and H antisera. Antimicrobial susceptibility testing was done for all the strains. Detection the tetracycline resistance gene was performed using Multiplex PCR and specific primers for the tetA, tetB, tetC and tetD genes.
    Results and
    Conclusions
    A total of 60 Salmonella samples were isolated and identified. The serotyping results showed that all of the 60 samples belonged to group D and serovar enteritidis. The highest resistance was against amoxicillin and the lowest resistance against gentamicin. Twenty five percent of the samples showed phenotypical resistance to tetracycline, among which 60% had the tet genes, 7 isolates (46.6%) having the tetA gene, one isolate having the tetB and one isolate possessing the tetC gene. This study showed the prevalence of Salmonella isolates in red meat samples and and the presence of tetracycline resistance genes among these isolates.
    Keywords: Salmonella Typhimurium, Salmonella Enteritidis, tetracycline resistance genes
  • Arezoo Tavakoli * Pages 70-76
    Background And Aim
    Staphylococcus aureus is an important cause of nosocomial infections. Many people are carriers for S. aureus in some parts of their body such as nose. In general, the population of carriers is higher among hospital staffs such as nurses who harbour antibiotic resistant staphylococcus strains which can be transmitted to patients. The aim of this study was to identify and evaluate the nasal carriage of S. aureus and determination of their antibiotic resistance patterns in a statistical population of nursing students in the Islamic Azad University of Eghlid Branch during 2014-2016.
    Materials And Methods
    The relevant data were obtained using a questionnaire and the samples were then taken by rotating a moist cotton swab inside both nasal cavities of the nursing students. S. aureus strains were isolated and confirmed using conventional tests such as gram staining, catalase, coagulase and culture on DNase and Manitol salt agar. Antimicrobial susceptibility patterns against different antibiotics such as ampicillin, erythromycin, tetracycline, and chloramphenicol were carried out using Kirby-Bauer disk diffusion.
    Results and
    Conclusions
    Out of the 216 students, 68 (%31.4) were nasal carriers of S. aureus. The results revealed that the highest and lowest antibiotic resistances rates were found against penicillin (%94.1) and ciprofloxacin (%3), respectively. A large number of students are nasal carriers of S. aureus which can increase the incidence of nosocomial infections. Therefore, it is recommended that screening and treatment for S. aureus be done for all the students and staff which are in direct contact with patients in hospitals.
    Keywords: Staphylococcus aureus, Antibiotic resistance, Nurses, Carrier
  • Afsoon Shariat* Pages 77-82
    Background And Aims
    Epstein Barr virus is associated with nasopharyngeal carcinoma, Burkitt lymphoma and Hodgkin's lymphoma. The aim of this study was to detect the frequency of EBV in tissue specimens from patients with Hodgkin's lymphoma in the Fars province using the immunohistochemical method.
    Materials And Methods
    A number of 30 cases of Hodgkin’s lymphoma tissue samples were selected from formalin-fixed paraffin embedded blocks from the Fars province hospitals in 2016 and the expression of LMP1 was evaluated using the immunohistochemical method. Data were analyzed using SPSS statistical software and Fisher’s exact test.
    Results and
    Conclusions
    A total of 77% of the samples (23 of 30), were presented with Epstein-Barr virus and positive cases included 16 males and 7 females. Eighty seven percent (7 of 8) of the Hodgkin’s lymphoma patients infected with EBV were in the age group 1-14 years, 60% (3 of 5) in the age group of 15-49 years and 76% (13 of 17) in the age group over 49 years. The highest expression rate of the virus was seen among mixed cellularity Hodgkin’s lymphoma subtype (93%). According to the Fisher’s exact test, there was no significant correlation in the prevalence of EBV subtypes among different sex and age groups (p values > 0.05). The results showed a high expression of EBV among Hodgkin’s lymphoma specimens of children and adults in the Fars province. Also, the prevalence of EBV was higher among males compared to females and mixed cellularity was the predominant subtype. These results are similar to that in other developing countries.
    Keywords: Epstein-Barr virus, Hodgkin's lymphoma, Immunohistochemistry, Fars province