فهرست مطالب

ادب پژوهی - پیاپی 7-8 (بهار 1388)

فصلنامه ادب پژوهی
پیاپی 7-8 (بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/29
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسن لی کاووس*، زیبا قلاوندی صفحه 7

    در داستان نویسی مدرن بسیاری از شیوه های سنتی روایت از میان رفته و معمولا صناعت داستان بیشتر از محتوای آن در کانون توجه قرار گرفته است. رمان کوتاه شازده احتجاب اثر هوشنگ گلشیری یکی از نخستین داستان های ایرانی است که در آن به «فرم» داستان و شیوه های روایت بیش از هر چیز دیگر تکیه شده است. از نکته های مهم این رمان، چرخش های به جا و به موقع زاویه دید است. بررسی و تحلیل زاویه دید و شیوه های روایی با دیدگاه های متفاوت از بحث های جدید نقد ادبی است که امروزه به عنوان شاخه ای مستقل و مهم در مباحث داستان نویسی به آن توجه می شود. گلشیری در این رمان از تکنیک های تک گویی درونی مستقیم روشن و تک گویی درونی غیرمستقیم به شایستگی استفاده کرده و جریان داستان را پیش برده است. این اثر از نظر روایت، رمانی منسجم و ساخت مند است که همه بخش های آن به طور منظم و منطقی در جای خود قرار گرفته اند. روایت در این رمان به شیوه رمان های جریان سیال ذهن است اما اغتشاش آن گونه از رمان ها ندارد.

  • قدرت الله طاهری، لیلا سادات پیغمبرزاده صفحه 27
    این پژوهش به تحلیل ساختاری داستان های کوتاه امیرحسن چهل تن با تاکید بر نظریه ژرار ژنت، نظریه پرداز فرانسوی می پردازد. ژنت با کتاب گفتمان روایی خود، نقش بسزایی در شناخت روایت داشت. تلاش او در زمینه تعریف داستان و بررسی انتقادی پیرامون مقوله نظرگاه، نقطه آغازین بررسی های بعدی در زمینه بوطیقای داستان بود. او متاثر از شکل گرایان روس، قصه را یکی از جنبه های روایت می دانست و آن را ترتیب واقعی روایت ارزیابی می کرد؛ در نتیجه توانست از تمامی روابطی که ممکن است بین توالی زمانی رخدادها و ترتیب روایت پیش آید تحلیلی دقیق ارائه دهد. نتیجه بررسی ساختاری آثار امیرحسن چهل تن نشان می دهد زمان به عنوان یکی از عناصر اصلی روایت، بیشتر مورد توجه نویسنده قرار می گیرد، به گونه ای که به کمک آن و بر اساس تغییراتی که در نظم خطی آن ایجاد می کند، پیرنگ و شکل مطلوب و پیچیده داستانی خود را بنا می سازد. نویسنده با در نظر داشتن قوانینی مانند رعایت اصل معناداری و علیت کنش ها، در ترتیب نقل وقایع و کنش های داستان دست به گزینش و انتخاب می زند و به این صورت زمان مندی خاص جهان داستانش را ایجاد می کند.
  • محمدرضا پهلوان نژاد، فائزه وزیرنژاد صفحه 51
    زبان شناسی نقش گرا یکی از سه نگرش اصلی زبان شناسی نظری است که در آن نقش و معنا توامان در نظر گرفته می شود. از گرایشهای مختلف این نظریه، نقش گرایی هلیدی را برگزیده ایم. در این نظریه با سه نوع معنا روبه روییم: فرانقش تجربی، فرانقش میان فردی و فرانقش متنی. در این مقاله برآنیم تا رمان چراغ ها را من خاموش می کنم اثر زویا پیرزاد را با توجه به فرانقش میان فردی (Interpersonal Metafunction) از نظریه نقش گرای هلیدی بررسی کنیم. ابتدا به تبیین مبانی تئوری نظریه پرداخته و سپس آن را بر روی متن مورد نظر پیاده کرده ایم. بعد از تطبیق داده ها با مبانی نظری و نمایش آن به صورت نمودارهای آماری این نتایج حاصل شده است که بیشترین زمان به کار رفته در رمان مذکور، زمان گذشته است و برای زمان آینده کاربردی دیده نشد. همچنین وجه خبری از سایر وجه ها بیشتر به کار رفته است که گویای سبک روایی رمان می باشد. در انواع ادات نیز ادات کلامی بیشترین و ادات کیفی کمترین کاربرد را دارند.
  • محمدکاظم یوسفپور، اختیار بخشی صفحه 79
    این مقاله بر آن است که جلوه های گوناگون معرفت شناختی و هستی شناختی عنصر نور را در مثنوی بررسی و آن را با آثار عرفانی مهم فارسی مقایسه کند. نتیجه کار نشان می دهد که مولوی بیشتر به جنبه های معرفتشناختی عنصر نور با تکیه بر قرآن و شریعت پرداخته است و تلقی او از عنصر نور و توابع آن، هم با تلقی اصطلاحی صوفیانی مثل علی بن عثمان هجویری و ابوالقاسم قشیری و هم با تلقی هستی شناختی و معرفت شناختی ویژه امثال عینالقضات همدانی و احمد غزالی و نیز نظام اندیشه ای ساختارمند و منسجم تاویلی ابن عربی و پیروانش تفاوت دارد. مولوی هرچند به ویژگی ها و ارزشهای معرفت شناختی عنصر نور از جنبه های مختلف اشاره دارد، اما از دید هستی شناختی از چهارچوب قرآن و حدیث پا را فراتر نمی نهد.
  • مهدی نیک منش، فاطمه مقیمی صفحه 101
    توجه به کلام پایانی در شعر از دیرباز مورد توجه شاعران بوده است. این توجه در سروده های کلاسیک به صورت حسن مقطع و رد المطلع، و در شعر نو به شکل شیوه ای که نیما آن را «برگردان» نامیده است، به چشم می خورد. پس از نیما توجه به پایان اشعار از حد کاربرد شیوه برگردان شعری فراتر رفته و در مسیر تکاملی شعر جای خود را به آنچه در دوره اخیر «پایان بندی» (Ending) می گویند، داده است. بسامد و تنوع شیوه های پایان بندی، شعر قیصر امین پور را از زیبایی و قدرت تاثیر دوچندانی برخوردار کرده است. این توجه به «پایان بندی» و نوآوری در این شیوه به اندازه ای است که می توان وی را در پردازش پایانی شعر، شاعری خلاق و صاحبسبک خواند. در این پژوهش، با نگاهی کوتاه به سیر توجه به پایانه اشعار و ضمن بیان کارکرد شگفت این شیو ه، شگردها و نوآوری های قیصر در پایان بندی اشعارش دسته بندی و بررسی شده است.
  • ابوالفضل حری صفحه 125
    این مقاله زمان و مکان روایی را در قصص قرآنی بررسی می کند. ابتدا به عنصر زمان روایی از دیدگاه ژنت اشاره می شود و بر این اساس رابطه میان زمان داستان و زمان متن، مفاهیم «نظم»، «تداوم» و«بسامد» را با ذکر نمونه هایی از قصص قرآنی تبیین می کنیم. سپس به سنخ شناسی، شاخص های متنی و کارکردهای مکان روایی با اشاره به سوره یوسف (از میان سایر قصص) می پردازیم. می توان گفت که تحلیل زمان و مکان روایی در قصص قرآنی اولا، به بسط و گسترش پی رنگ قصص، ثانیا، شخصیت پردازی و در نهایت، تفسیر و درک سوره ها کمک می کند
  • حسن ذوالفقاری، لیلا احمدی صفحه 143
    بومی سرود به اشعاری گفته می شودکه شاعران محلی با استفاده از فرهنگ، وازگان و درون مایه هایبومی منطقه خود آن را می سرایند. این ترانه ها در ادبیات شفاهی اهمیت ویژه ای دارند؛ زیرا ما را با مفاهیم و اندیشه های متعالی آنان آشنا می سازند. بومی سرودها در حوزهجغرافیای فرهنگی ایران بزرگ تنوع و گوناگونی فراوانی دارند. امیری، تبری، طالبا، نجما، کتولی، حقانی، سوت خوانی، شرفشاهی، چهاردانه، کیلالی و لاکو؛واسونک، شربه، شروه، حاجیانی، فایزخوانی، شنبه ای، کله فریاد، دوبیتی، چهاربیتی، سرحدی، سرصوت، فریاد، نوا، فراقی، عاشقانه، شعردلبر، شعرجاهلی، حقیقی، سه خشتی، گورانی، بیت، نوول، فهلویات، هوره، حیران، لاوک و چهار لنگی، بایاتی، عاشیقی، آغی، باغلاما، قوشما، لایلالار، جیغالی، سالاما، الف لام، قایتارما، دیل ودؤئمز، لیکو، شیر، زهیرک، کردی و سیتک، تنها بخشی از بومی سرودها هستند که ضروری است تا پیش از نابودی آنها شناخته و گونه شناسی شوند. در این مقاله پس از تبیین، پیشینه و تعریف بومی سرود، تاریخچه، ارزش ها و ویژگی های آن ارائه می شود، سپس بومی سرود های برجستهمناطق مختلف ایران از نظر حوزه جغرافیایی، وجه تسمیه، قالب، زیبایی شناسی، محتوا و درون مایه بررسی و طبقه بندی می شوند.
  • علی تسلیمی صفحه 171
    جامعهشناسی ساخت گرا یکی از رویکردهای اساسی نقد ادبی معاصر است. جامعهشناسان ساخت گرا چون گلدمن آلتوسر و ماشری گاه متون سمبولیستی و سوررئالیستی را مورد بررسی قرار میدهند. داستان سه قطره خون صادق هدایت دارای ظرفیت هایی است که میتواند قرائتهای متفاوتی داشته باشد. معمولا داستان سه قطره خون را از دیدگاه روان شناختی تحلیل کرده اند، اما این مقاله داستان حاضر را با رویکرد ادبی متفاوت، یعنی بر اساس نظریات جامعه شناسان ساخت گرا بررسی می کند. بررسی نموده است. جامعه شناسان ساخت گرا، بازتاب ایدئولوژی و ساختارها و صورت بندی های اجتماعی را در متن جستجو می کنند و آنگاه توانایی نویسندگان و فردیت آنها را در تحولات اجتماعی نشان می دهند. داستان سه قطره خون واقعیات اجتماعی زمان خود را بازتاب می دهد و ناتوانی شخصیت های آن را در زیر سیطره ایدئولوژی آشکار می سازد
  • منوچهر تشکری، پروین گلی زاده، علی یاری صفحه 189
    دهه چهل شمسی یکی از درخشان ترین مقاطع شعر معاصر فارسی است. در این دهه، جریان ها و موج های زیادی مانند موج نو، شعر دیگر و شعر حجم از دل شعر نیمایی سر برآوردند. هوشنگ چالنگی از جمله شاعرانی بود که در این دهه به شعر بیوزن موج نو گرایش پیدا کرد و به همراه چند شاعر، گروه «شعر دیگر» را تشکیل دادند که بعدها هسته نخستین «شعر حجم» شدند. آموخته ها و آموزه های شعری چالنگی در دهه پنجاه سرمشق شاعران جوان مسجدسلیمان قرار گرفت و از پس آن و با حمایت پرشور منوچهر آتشی، موج ناب پا گرفت. چالنگی از زبانی ویژه در سروده هایش بهره گرفته است. شعر او، شعری موجز است. توجه به عناصر اقلیمی و طبیعت زادبوم خویش در سروده هایش جلوه ای تازه به شعرهایش بخشیده است. بازآفرینی اسطوره در شمایلی تازه، فراروی از تقطیع نیمایی، تصویرهای فراواقعی، آشنایی زدایی و استعاره گرایی از دیگر ویژگی های شعری اوست.
  • رحمان مشتاق مهر صفحه 207
    دکتر توفیق سبحانی در حین تصحیح کلیات شمس بر اساس نسخه770 قونیه، بعضی اختلاف های نسخه اساس خود و تصحیح فروزانفر را که به زعم ایشان در آنها ضبط قونیه ترجیح داشته، استخراج و آنها را ضمن مقاله ای طرح کرده است. اگر امر دایر بر استخراج اختلاف های نسخه قونیه به عنوان یکی از نسخه های مرجع فروزانفر و متن نهایی چاپ فروزانفر باشد، این اختلاف ها سر به هزاران مورد خواهد زد؛ چون همچنان که تصور شده است، نسخه قونیه از نظر ضبط کلمات، برای فروزانفر نسخه اساس تلقی نمی شده و مرجعیت تام نداشته است. در این مقاله یکایک موارد 93گانه مقاله دکتر سبحانی یک بار دیگر بررسی شده تا معلوم شود که ضبط کدام، مرجح است و چرا.
|
  • Kāvoos Hassanli, Zibā Ghalāvandi Page 7

    Modern story-telling is no longer interested in the traditional ways of narrating and the content of the story is no more as significant as the narrative devices. The novelette Shāzde Ehtejāb by Hooshang Golshiri, is one of the early examples in Persian fiction in which a great emphasis is laid on "form" and "techniques" of narrating the story. A significant point in this work is the technical turn in point of view which has some crucial effects on the function of the other fictional elements. In Shāzde Ehtejāb, Golshiri has made use of both indirect and direct interior monologue. Our study tries to demonstrate that this work of fiction is so coherent and structured that all its elements do exactly the functions they are supposed to. Although benefiting the technique of the stream of consciousness, the work does not suffer from the confusion prevailing among the novels written by this technique.

  • Ghodratollāh Tāheri, Leylā Sādāt Peyghambarzādeh Page 27
    This article, based on the theory of Genette, intends a structural analysis of some short stories by Amir Hassan Cheheltan. Genette, by his Narrative Discourse, shed light on the concept of narrative; meanwhile his definition of fabula as well as his critical study of "point of view", became a turning point in the area of "Poetics of Fiction". Influenced by the Russian formalists, Genette saw fabula as a narrative aspect and the real order of narrating. He could thus give a precise analysis of all the possible relations between the chronology of events and the narrative order. This study intends to demonstrate that in It is late to die at five, "time", as an essential element of narrative is in the focus of the writer, through which and by the change in its linear order, he will be able to establish his ideal complicated form of narrating the story. Keeping in mind the principle of meaningfulness and the causality of actions, Cheheltan finds the possibility of setting up his own order of narrating the story and finally creates the temporality he is after.
  • Mohammad Rezā Pahlevān Nezhzād, Fāeze Vazir Nezhād Page 51
    Functional linguistics is one the three major trends of linguistics in which both function and meaning are simultaneously taken into account. In Halliday's functionalism, three kinds of meaning are concerned: Experimental Metafunction, Textual Metafunction, Interpersonal Metafunction, of which the third one is used in this article for analyzing The Lights, Ill Turn Off, by Zoyā Pirzād. This article, after determining the theoretical principles of Halliday's functionalism, applies them to the novel of Pirzād. The statistical graphs produced by this application proves that the past tense is mostly used in the novel, while future tense is not used at all; meanwhile indicative mood which is comparatively used more, characterizes the narrative style of the novel. Concerning the adjuncts, the verbal adjuncts and the qualitative adjuncts have respectively the most and the least usage.
  • Mohammad Kāzem Yoosefpoor, Ekhtiār Bakhshi Page 79
    The present article intends to examine the various epistemological and ontological aspects of the element "Light" in Mathnavi and compare them with the function of "Light" in the other important mystic works of Persian literature. According to the findings of the article, Mathnavi is mostly concerned with these epistemological aspects of "Light" which deal with The Law and The Quran, and its interpretation of "Light" and the related concepts differ from both ontological and epistemological interpretation of the mystics such as Ali-ebn Othmān Hojviri Hamedāni and Ahmad Ghazzāli, and the systematic and coherent understanding of Ibn-Arabi and his followers. Molavi, although exploring the multiple features and values of "Light", never goes beyond the epistemology of Holy Quran and Tradition.
  • Mehdi Nikmanesh, Fātemeh Moghimi Page 101
    The technique of "Fair Endings", as it was traditionally called, has always been in the centre of attention of the Persian poets. In Modern Poetry, this technique continued to be an esthetic element. Nimā coined the term "Refrain", but this word, later on evolved to the general term of "Ending". Concerning the poems of Gheysar Aminpoor, the frequency and variety of "endings" play such a significant role that they double the beauty and effect of the poems. It can even be said that Aminpoor has his own style of creating the "endings". This article, while taking a look on the function of this technique, investigates and classifies the devices and innovations of "endings" in the poetry of Aminpoor.
  • Abolfazl Horri Page 125
    The present article studies the narratological space and time in Quranic anecdotes. At first, through examining the narratological time from Genette's point of view, the concepts of "order", "continuity", and "frequency" will be determined by referring to some Quranic anecdotes. Then, through reading the Joseph Surah (Surah Yoosef), the typology, textual indices, and function of the narratological space of the anecdotes will be discussed. The final achievement of the article is that the narratological analysis of space and time in Quranic anecdotes supports a better understanding of the anecdote's plots and characterization as well as a deeper reading of the Surahs.
  • Hassan Zolfaghāri, Leilā Ahmadi Page 143
    Aboriginal songs that take advantage of local culture, language and themes, are of great importance in oral literature because they familiarize the readers with the elevated concepts and ideas of a specific region. In the vast cultural area of Iran, the aboriginal songs benefit from a great variety and multiplicity: Amiri, Tāheri, Tālema, Najmā, Catooli, Haqāni, Soot khāni, Sharafshāhi, Chehārdāneh, Keylāee and Lāko, Sharbeh, Sharveh, Hājiāni, Fayezkhāni, Shanbehee, Dobeyti, Chehārbeyti, Sarhaddi, Sarsowt, Faryād, Navā, Farāghi, Asheqāneh,… are just a part of these songs which must be collected, identified and categorized before being metamorphosed into the vrersions of a dominant culture. This article firstly, through studying the historical backgrounds of the aboriginal songs, defines their characteristics, and secondly investigates and clarifies the songs of various parts of Iran considering their geographical districts, appellation, form, esthetic aspects, subject and theme.
  • Ali Taslimi Page 171
    Structuralist sociology is among the decisive approaches of the contemporary literary criticism whose pioneers such as Althusser, Macherey and Goldmann, have sometimes analyzed the symbolistic and surrealistic texts. Three drops of Blood by Sādegh Hedāyat, although mostly studied psychologically, has the capacity to be read from different viewpoints. The present study of this work is based on the ideas of the structuralist sociologists who look for the reflection of ideologies, social structures and formations in literary texts in order to picture the genius of their writers in representing social changes. Three drops of Blood as a representation of the social relationships of its time, reveals how an ideological society enfeebles its men and women by depriving them of their human rights.
  • Manoochehr Tashakkori, Parvin Golizādeh, Ali Yāri Page 189
    The 1340's is one of the most remarkable decades in Persian contemporary poetry in which many poetic trends and waves such as Moj-e Now (The New Wave), Sher-e Digar (A Different Poetry), and Sher-e Hajm (The Poetry of Dimensions) appeared, all originating from Nimā's poetical innovations. Hooshang Chālangi was among the poets who got interested in free verse, and together with some other poets founded a group called Gorooh-e Sher-e Digar, later on developed as Sher-e Hajm. In 1350's the poetic knowledge and achievements of Chālangi was a manifest for the young poets of Masjed Soleymān who were enthusiastically supported by Manoochehr Atashi, and finally established Moj-e Nab (The Pure Wave). Chālangi is known for his unconventional poetic diction, conciseness and taking advantage of the natural elements of his native land. A different interpretation of the old mythology, going beyond the scansions of Nimā, as well as making use of surrealistic images, defamiliarization and metaphoric language are among the other features of Chālangi's poetry.
  • Rahmān Moshtāghmehr Page 207
    While collating Kolliāt-e Shams based on Ghooniyeh Version 770, Towfigh Sobhāni extracted some cases which are different from those in the version used by Foroozānfar and through reasoning concluded that the Ghooniyeh Version is more authentic. If the comparison is to be based on the Ghooniyeh Version and the version finally published by Foroozānfar, the number of the differences will know no limits because Foroozānfar did not consider the Ghooniyeh Version as his only authentic text. In this article the 93 cases mentioned by Sobhāni are once more examined in order to show which record is more authoritative.