فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب حماسی - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار و تابستان 1397)

پژوهشنامه ادب حماسی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سجاد آیدنلو * صفحات 13-34
    در داستان رستم و اسفندیار کتایون برای این که مانع رفتن پسرش اسفندیار به سیستان و رویارویی با رستم بشود خدمات و پهلوانی های رستم را یادآوری می کند و از جمله می گوید: «همان ماه هاماوران را بکشت/نیارست گفتن کس او را درشت» در این بیت منظور از ترکیب «ماه هاماوران» سودابه است و با این که فقط در یک نسخه (لندن/ بریتانیا 675 ه. ق) آمده در همه چاپ های معتبر و نیمه معتبر شاهنامه انتخاب شده است، اما نگاشته بیش تر دست نویس ها، «شاه هاماوران» است که فقط در بعضی چاپ های سنگی و کم اعتبارتر شاهنامه دیده می شود. چون در گزارش نبرد هاماوران در شاهنامه، شاه هاماوران از رستم زنهار می خواهد و به دست او کشته نمی شود مصححان، وجه «شاه هاماوران» را نادرست انگاشته و رها کرده اند، در حالی که بررسی منابع متعدد فارسی و عربی نشان می دهد که از داستان جنگ هاماوران چند روایت (حداقل سه گزارش) مختلف وجود دارد که در بعضی از آن ها شاه هاماوران زنده می ماند و در برخی دیگر به دست رستم کشته می شود. ماخذ اشاره بیت مذکور دسته دوم از روایات مربوط به عاقبت کار پادشاه هاماوران و مستند بر مآخذ اصیل و حتا کهن تر از شاهنامه است که اتفاقا در بیتی دیگر از داستان رستم و اسفندیار هم بازتاب یافته است. بر این اساس ضبط «شاه هاماوران» که بظاهر نادرست می نماید به لحاظ داستانی معتبر است و از نظر ضوابط تصحیح متن نیز به دلیل استناد بر اکثر نسخ و دشوارتر بودن نسبت به وجه «ماه هاماوران» باید در متن نهایی شاهنامه بیاید.
    کلیدواژگان: ماه هاماوران، شاه هاماوران، جنگ هاماوران، تصحیح، شاهنامه
  • حمید ایاز، سهیلا موسوی سیرجانی * صفحات 35-71
    نمادها بخشی از فرهنگ یک ملت هستند که برای درک بهتر اسطوره های آن ملت باید به مفاهیم آن ها پی برد. نماد، ع‍لامت، اشاره یا کلمه ای است که پیامی گاه متناسب با ظاهر و گاه ورای معنی ظاهری خود دارد. جانوران، گیاهان، آدمیان، اشیا و... مصادیقی هستند که با نمادها در پیوندند. این پژوهش با روش کتاب خانه ای و شیوه تحلیلی تطبیقی به بررسی مفاهیم نمادین شیر در آثار حماسی، غنایی و عرفانی (با تکیه بر شاهنامه فردوسی، خمسه نظامی و مثنوی مولوی) می پردازد. ابتدا نگرش حاکم بر اوستا و متون پهلوی در مورد شیر خواهد آمد؛ آن گاه مفاهیم نمادین این چارپا در حیطه های حماسه، غنا و عرفان بیان خواهدشد. نیز در پایان هر قسمت درصد تطبیق مفاهیم نمادین در دو یا هر سه اثر، بسامد نام جانور و درصد کاربرد مفاهیم نمادین شیر در هر اثر تعیین می گردد. نتیجه ای که از این مقاله بدست آمده، این است که شیر پرکاربردترین جانور از نظر تکرار نام (با 1487 بار کاربرد) و بعد از اسب، دومین جانور پرکاربرد از نظر شمار مفاهیم نمادین (با 19 مفهوم) است. چهار مفهوم نمادین آن (دلیری، قدرت مندی، شکارکنندگی و خشمگینی) در هر سه اثر (21 درصد) و شش مفهوم (تنومندی، چالاکی، ظالم بودن، کینه توزی، بزرگان و وفاداری) در دو اثر (5/31 درصد) مطابقت دارد؛ نه مفهوم (5/47 درصد) نیز فقط در یکی از سه اثر بکار رفته است. نیز 5/47 درصد مفاهیم در حیطه حماسی، 5/10 درصد مفاهیم در حیطه غنایی و 5/42 درصد مفاهیم در حوزه عرفانی می گنجند.
    کلیدواژگان: نماد، شیر، ادبیات حماسی، ادبیات غنایی، ادبیات عرفانی
  • پرادز اکتور پشروو ترجمه: حمیدرضا اردستانی رستمی صفحات 73-108
    در این جستار به بررسی پیوند میان سنت حماسی کهن ایرانی و کتاب غولان مانی پرداخته ام: روایت حماسی اسطوره ای و داستان های پرآوازه گذشته درباره سرچشمه جهان و انسان، تا اندازه ای در اسطوره مانی و مبلغان مانوی گنجانده شده و با سنت های اسطوره ای و در پیوند با کتاب مقدس درباره غولان و طوفان برآمیخته است. مانی اسطوره های ایرانی را دگرگون کرده است تا با روایت خویش از پیدایش گیتی هم آهنگی یابد. همه قطعه های ادبی بازمانده از مانی که دربردارنده اشاره هایی به سنت حماسی ایران است، برای آسانی کار در این جا گرد آمده است.
    کلیدواژگان: کتاب غولان، سنت های حماسی، شاهنامه، اسطوره، مانی، مانویت
  • نجم الدین جباری * صفحات 109-125
    ایران شهر، نام عام سرزمین های ایران زمین است که در اساطیر ایرانی و متون پهلوی، به سرزمین روشنایی و قلمرو اهوره مزدا شناخته شده است؛ همین نگرش در کتاب های جغرافیایی دوره اسلامی و متون ادب فارسی تکرار شده که نتیجه چنین نگرشی، ایران شهر را هم چون یک مرکز برای جهان کهن می انگارد که تقدس دارد و باید از دست ‎اندازی اهریمنان مصون ماند. از سویی دیگر، بابل تمدنی بزرگ و اثرگذار در بین النهرین بود که پس از سومریان سر برآورد و بسیاری از تمدن های خاورمیانه و شمال آفریقا و اروپا را بویژه در باورهای نجومی متاثر کرد. با تسخیر بابل از سوی کورش هخامنشی و افزودنش به ایران، این سرزمین، همواره بخشی از ایران شهر بشمار می آمده که این وضعیت در متون جغرافیایی اسلامی هم انعکاس یافته است. با توجه به این انتساب، بابل هم باید مانند ایران سرزمینی سپند باشد، اما در باور ایرانیان، همین بابل خاست گاه جادوان و اهریمنان و قلمرو برای آنان انگاشته شده و پاره ای از مصائب ایران نیز از آن جا خاسته و این برخلاف همه انگاره های خوبی است که درباره ایران شهر وجود دارد. در این جستار به شیوه ای توصیفی تحلیلی گفته شده که چون بابل در غرب جغرافیای اسطوره ای ایران قرار گرفته، غروب جای خورشید است. چنین وضعیتی، طبق باورهای مهرپرستی، برای سرزمین های غربی و از جمله بابل شومی به هم راه آورده است.
    کلیدواژگان: ایران شهر، بابل، جغرافیای اسطوره ای، غرب، ادبیات فارسی
  • حمیدرضا خوارزمی، وحید قنبری ننیز صفحات 127-148
    اسکندر مقدونی که بعد از ویرانی و به آتش کشیدن سرزمین پارسیان، در ذهن و زبان ایرانیان، دارای صورت گجسته ای بود، بعد از ورود اسلام به ایران و با تفسیر ذوالقرنین به اسکندر مقدونی در سوره کهف آیات 83 تا 98، چهره ای خجسته به خود می گیرد و ایرانیان کتاب های منظوم و منثور بسیاری راجع به او می نگارند. هر کتاب با توجه به منبع مورد استفاده، به جنبه های گوناگون زندگیش پرداخته است. کتاب اسکندرنامه، سروده ناصری کرمانی هم گوشه هایی از زندگی اسکندر را مورد توجه قرار داده، که در این مقاله ضمن آشنایی با متن کتاب یادشده، به سبک و شیوه شاعری ناصری پرداخته خواهد شد. او در سرودن این کتاب، به مانند بسیاری از مقلدان نظامی، بشدت تحت تاثیر کلام و تصاویر نظامی گنجوی بوده است و برخلاف کتاب های حماسی، از بحر خفیف برای سرودن این اثر بهره جسته است. نکته هایی جدید هم در مقایسه با اسکندرنامه های دیگر بچشم می خورد که از جمله می توان به سوزاندن تخت جمشید به وسوسه معشوق اشاره کرد.
    کلیدواژگان: اسکندرنامه، ناصری کرمانی، فردوسی، حماسه
  • پیمان ریحانی نیا، خلیل بیگ زاده * صفحات 149-172
    ارسطو تراژدی را به اجزایی شش گانه تقسیم کرده است و افسانه مضمون (پی رنگ) از اهم آن هاست که پی رنگ تراژدی های شاهنامه فردوسی هم گونی جالب توجهی با آن دارد. این پژوهش با هدف تبیین پی رنگ تراژدی های شاهنامه فردوسی بر پایه دیدگاه ارسطو با روی کردی توصیفی - تحلیلی انجام شده و نشان داده است که پی رنگ تراژدی های شاهنامه غالبا با عنصر پی رنگ ارسطویی و اجزای آن: بازشناخت، دگرگونی و واقعه دردانگیز هم خوانی دارد، چنان که روابط علی و معلولی رخ دادهای تراژدی ها، وجود بازشناخت و دگرگونی در آن ها و واقعه دردانگیز سرنوشت قهرمان، خواننده را به خواندن چندین باره تراژدی های شاهنامه ترغیب می کند. بنابراین، راز ماندگاری و جذابیت تراژدی های شاهنامه فردوسی ریشه در پی رنگ محکم و استوار آن ها دارد که با الگوی ارسطو تا حدود زیادی منطبق است، اگر چه روی کرد ناهم گونی پی رنگ تراژدی های شاهنامه فردوسی با الگوی پی رنگ ارسطویی در بخشی از ساختار روایی مانند پیش گویی آغاز آن ها و غلبه سرنوشت و تقدیر فرجامین در این تراژدی ها وجود دارد.
    کلیدواژگان: ادب حماسی، شاهنامه فردوسی، تراژدی، ارسطو، افسانه مضمون
  • اردشیر سنچولی جدید * صفحات 173-191
    دیوها و مخلوقات اهریمنی بخشی جدایی ناپذیر از اساطیر و باورهای ایرانیان باستان را تشکیل می دهند، در واقع پیشینیان ما برای هر کدام از رذیلت ها و پدیده های شر، قائل به دیوی خاص بودند و آشکار شدن هریک از این عناصر شرور و ویران گر را به آن دیوها نسبت می دادند. از جمله پدیده هایی که ایرانیان برای آن دیوی خاص قائل بودند، پدیده مرگ است؛ پدیده ای که آن را به استوی هاد یا دیو مرگ منسوب می کردند. این باور هرچند پس از ورود اسلام در نزد ایرانیان کم رنگ گردید، اما بازتاب آن را می توان در برخی از آثار از جمله شاهنامه بخوبی مشاهده کرد؛ آن گونه که برخی از تصاویر و استعاره هایی که فردوسی در شاهنامه برای مفهوم مرگ بکار برده است، تاثیر بسیار او را در این مساله آشکار می کند. بر همین اساس در این پژوهش قصد داریم تا با مطابقت تصاویر مربوط به مرگ در شاهنامه با آن چه در مورد استوی هاد یا دیو مرگ آمده است، بازتاب این اسطوره و این باور را که در قبل از اسلام در دین زرتشتی وجود داشته است، نشان دهیم و به اثبات این نکته بپردازیم که فردوسی در خلق این تصاویر به صورت خودآگاه یا ناخودآگاه تحت تاثیر باور به این دیو قرار داشته است.
    کلیدواژگان: دیو، مرگ، استویهاد، شاهنامه، ایرانیان باستان
  • حامد مهراد * صفحات 193-205
    در راستای تبیین و تشریح مجموعه حماسه ملی ایران، نداشتن آگاهی دقیق از تاریخ سرایش و نام سراینده اغلب منظومه های حماسی پس از شاهنامه، از مهم ترین چالش های پیش روی پژوهش گران این حوزه است که سکوت معنادار تذکره ها در این باب نیز بر این مشکل دامن می زند. تنها معادلات سبک شناسی، زبان شناسی و برخی اشارات بینامتنی است که باب گمان زد را در این زمینه گشوده نگه داشته است. منظومه حماسی جهان گیرنامه نیز از همین دست است. با وجود این که سراینده آن در ابیات پایانی، خود را قاسم مادح و محل نظم اثر را هرات معرفی می کند، اما تاریخ نظم اثر هم چنان از سوی پژوهش گران محل تردید و گمانه زنیست، اما نگارنده بر آن است که سراینده جهان گیرنامه در آخرین بیت این منظومه، علاوه بر مکان، زمان سرایش اثر را نیز در قالب ماده تاریخ بیان کرده است و 1077 ه. ق را سال بنظم کشیدن آن اعلام می کند. بررسی شواهد و قرائن زبانی، تاریخی و ادبی، تعلق این منظومه را به نیمه دوم قرن یازدهم تایید می کند.
    کلیدواژگان: جهان گيرنامه، صفويه، شاه جهان، اورنگ زيب، ماده تاريخ، تعميه
|
  • Sajjad Aydenloo * Pages 13-34
    In the tale of Rostam and Esfandyar, Katayun in order to stop Esfandyar from going to Sistan and confront Rostam reminds him of Rostam’s heroic deeds and his services to save Iran and thus states: “He who killed the moon of Hamavaran/person had the audacity to question him”.In this couplet the moon of Hamavaran means Sudabeh and although this couplet appear in only one copy (in London, Britain 675Hijra) in all authentic and semi authentic editions of Shahnameh had been chosen. However in most manuscripts it is the king of Hamavaran which exists and this is encountered in merely certain stone and less authentic Shahnameh editions. Since in the report about the battle of Hamavaran in Shahnameh, the king of hamavaran begged Rostam for mercy and thus is not killed by him, editors regarded the version of King of hamavaran as incorrect and ignore this possibility whereas the study of various Farsi and Arabic sources indicate that from the story of the battle of hamavaran several versions at least three different reports exist in some of them the king of Hamavaran stays alive and in some other gets killed by Rostam. The reference for the aforementioned couplet above belongs to the second group of narratives related to the final destingy of King of hamavaran and is documented and based on the authentic and genunine source even earlier than Shahnameh which is also reflected in another couplet in the tale of Rostam and Esfandyar. Based on this latter evidence the register of “King of Hamavaran” which apparently seems incorrect, from the story’s point of view is reliable and also as far as criteria for the correction of the text are concerned since most editions agree and rely on the latter authentic source and the fact that it is more complex than the register “Moon of Hamavaran”,King of Hamavaran should be included in the final text of Shahnameh.
    Keywords: Moon of Hamavaran, King of hamavaran, Battle of Hamavaran, Correction, Shahnameh
  • Hamid Ayaz, Soheala Moosavi Sirjani * Pages 35-71
    Symbols are part of a culture of a nation and for better understanding of the myths of each nation their concepts should be comprehended. Symbol is a mark, hint, or a word which imparts a message sometimes appropriate to the surface meaning and at times beyond its apparent sense. Animals, plants, people, and objects are true examples in connection with symbols. This research deals with the study of symbolic concepts of lion in epic, lyric, and mystic masterpieces namely Shahnameh, Kamsa of Nezami and Masnavi respectively using the library method and analytic comparative approach. First, the all encompassing view of lion from Avesta and Pahlavi texts are provided next, the symbolic concepts of this majestic creature in the above genres are stated and towards the end of each section the degree of correspondence of symbolic concepts in each work, the frequency of the name of the beast and the percentage of the symbolic concept of lion employed is determined for every work. The result obtained from this study shows that lion is the most employed beast as far as repetition of its name is concerned (1487 times) and second to horse is the most employed beast for the number of symbolic concepts used (19 concepts). Lion’s four symbolic concepts such as bravery, might, predatory, and rage in three works consist 21% correspondence. Six characteristics such as massiveness, agility, being tyrannical, and rancorous, immensity, and faithfulness correspond to 31.5 % in two works and nine features 47.5% is observed in one three works. Also 47.5% of concepts belong to epic domain, 10.5% in lyric domain, and 42.5% concepts fall into mystic domain.
    Keywords: Symbol, lion, epic, lyric, mystic literature
  • Prods Oktor Skjaervo, Hamid Reza Ardestani Rostami Pages 73-108
    This research deals with the study of the relationship between the ancient Persian epic tradition and Mani’s Book of Giants. The epic mythological narrative and the well known stories of the past regarding the origin of the world and man’s origin to a certain extent is incorporated in Mani’s myth and those myths propagated by Manichean missionaries were also intertwined with mythological traditions in connection with biblical accounts regarding Giants and flood. Mani had transformed Iranian mythologies in such a way to create harmony between the old mythological traditions and his own narrative version of origin of the world. All literary pieces come down to us from Mani encompass references to Persian epic tradition and for easy access they are presented in this paper.
    Keywords: Book of Giants, epic traditions, Shahnameh, myth, Mani, Manicheism
  • Najmeddin Jabbari * Pages 109-125
    Iranshahr is the common name of the lands in Iran’s terrain recognized in Persian mythology and in Pahlavi texts as the land of light and the territory of Ahuramazda. This idea is repeated in geography books in the Islamic era and in Persian literary texts. The result of this view regards Iranshahr as a center for the ancient world which is sacred and should remain intact from the invasion of evil doers. On the other hand, Babylon had been an immense influential civilization in Mesopotamia rising after Summerians and had a great impact on other civilization of Middle East and North of Africa and in particular influenced Europe by its astronomical beliefs. After Cyrus’s capture of Babylon and its incorporation into Iran’s soil, it had been always regarded as part of Iranshar, a fact reflected also in geographic texts. Regarding this issue, Babel like Iran should be seen as a sacred and auspicious land, yet according to Iranian’s beliefs Babylon is assumed a place where demons and sorcerers arise and certain Iran’s miseries proceeds from this place and this is contrary to all the positive attributes given to Iranshahr. Using descriptive analytic approach in this research it is argued that since Babel is located in the west of Iran’s mythological geography where the sun sets, therefore according to cult of Mithras, its adherents believe that such strategic position had brought ominous outcome for the western lands, Babylon included.
    Keywords: Iransharhr, Babel, mythological geography, west, Persian literature
  • Hamidreza Kharazmi, Vahid Ghanbari Pages 127-148
    After setting fire of Persian lands, Macedoni Eskandar who in the mind and language of Iranians enjoyed a bad reputation and possessed negative characteristics, after coming of Islam in Iran suddenly finds an auspicious face and is identified as Du’l-Qarnayn from then on according to Kahf Sura verses 83-98 Iranians write many books about him both in prose and verse. Each book according to the references referred to dealt with different aspects of his life. The book of Eskandar Nameh, composed by Naseri Kermani paid attention to some angles of his life. This article familiarizes the reader with the text and deals with the style of Naseri’s composition of poetry. Like many Nezami’s imitators, Naseri had been immensely under the influence of Nezami Ganjavi in composition of his book as far as diction and imageries are concerned and in spite of epic works had used Khafif meter in his composition. In comparison with other Eskandar Namehs new points are encountered such as the fire that consumed Persepolis set by Eskandar had something to do with temptation on the behalf of a beloved.
    Keywords: Eskandar Nameh, Naseri Kermani, Ferdowsi, epic
  • Peiman Reihani Nia, Khalil Baygzade * Pages 149-172
    Aristotle divided tragedy into six formative elements and mythos or plot is the most important one. In shahnameh plot plays a pivotal role in tragedies and bears considerable resemblance to Aristotle’s mythos. The purpose of this research is to discuss this issue according to Aristotle’s views employing descriptive analytic approach to indicate that most tragedies in Shahnameh correspond to Aristotelian mythos and its constituent elements such as recognition, transformation and catastrophic event or downfall. Plot refers to the sequence of events inside a tragedy which affect other events through the principle of cause and effect. The existence of recognition, transformation and catastrophic fate of the protagonist encourage the reader to reread times and times again tragedies of Shahnameh. Therefore the everlasting appeal and the secret of survival of Shahnameh owes itself to its strong plot greatly corresponding to mythos of Aristotle although as far as narrative structure is concerned in parts for instance forecasting in the beginning of tragedies and domination of destiny and final fate discrepancies exist.
    Keywords: Epic literature, Shahnameh Ferdowsi, tragedy, Aristotle, mythos
  • Ardeshir Sanchooli * Pages 173-191
    Demons and demonic creatures are indispensable part of mythology and are the integral part of ancient Persian beliefs. Indeed, our ancestors for every malice and evil deed and phenomena believed in a particular demon and revelation of any of these demonic and destructive elements were related to a corresponding demon. A phenomenon named Astovidatu or demon of death is one such example. Although after coming of Islam this belief had lost its original vigor, yet its reflection could be clearly seen in certain works particularly in Shahnameh all the more reason for Ferdowsi’s use of imageries in connection with the concept of death. It is the purpose of this article to compare these imageries with information that exists regarding the demon of death, a belief already existed before Islam in Zoroastrian religion and to prove and demonstrate that the creation of those imageries consciously or unconsciously were under the influence of Astovidatu.
    Keywords: Demon, death, Astovidatu, Shahnameh, Ancient Persians
  • Hamed Mehrad * Pages 193-205
    One of the biggest challenges facing researchers regarding defining and describing the collection of Persian national epics is the inexact information about the date of their composition and the name of most composers of epic poetry after Shahnameh remain unknown, unsolved problem in this domain. Only stylistic and linguistic references and certain intratextual inferences come to aid to make certain assumptions. Jahangir Nameh, an epic composition is one such work. Although its composer in final couplets introduces himself as Ghasem Madeh and states the place of its composition as Herat, yet the date of composition according to researches is still uncertain and vague. However the writer of this article assumes that the composer apart from Herat, had also referred to the time of composition in a form of chronogram and thus in this way announces the year 1077 Hijra in the final couplet. The study of linguistic, historical and literary data and evidences supports the assumption that this epic work belongs to the second half of the eleventh century.
    Keywords: Jahangir Nameh, Safavid, Shah Jahan, Aurangzeb, chronogram, decoding