فهرست مطالب

فصلنامه نوآوری های مدیریت آموزشی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود ابوالقاسمی، مهدی خیراندیش، مرتضی مهدوی نیک*، داریوش مهری صفحات 7-21
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین عدالت سازمانی و سکوت معلمان می پردازد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی معلمان مدارس دولتی و غیر انتفاعی متوسطه ناحیه 5 تبریز در سال تحصیلی 1392-1391 به تعداد 242 نفر می باشد که با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 150 نفر به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند.این پژوهش از نظر هدف، توصیفی از نوع همبستگی و از نظر نوع استفاده، تحقیقی کاربردی است. ابزار سنجش پژوهش شامل دو پرسش نامه استاندارد عدالت سازمانی نیه هوف و مورمن (1993) و پرسش نامه سکوت سازمانی برگرفته از مدل ون داین و همکاران (2003) می باشد. روایی پرسش نامه ها توسط اساتید مدیریت آموزشی و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به مقدار92 درصد و 84 درصد تایید شدند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها با کمک آزمون همبستگی پیرسون و ضریب رگرسیون نشان داد که بین تمامی ابعاد عدالت سازمانی و مولفه های سکوت سازمانی به جز عدالت رویه ای و سکوت انفعالی و عدالت توزیعی و سکوت فرااجتماعی رابطه معکوس و معناداری وجوددارد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، سکوت سازمانی، سکوت انفعالی، سکوت تدافعی، سکوت فرااجتماعی
  • مصطفی باقریان فر*، محمد جوادی پور، مجتبی حاج خزیمه، امین هماینی دمیرچی صفحات 23-39
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه سلامت سازمانی و تعهد حرفه ای کارکنان ادارات آموزش و پرورشمناطق استان کهگیلویه و بویراحمد است. این تحقیق در قالب یک تحقیق توصیفی و همبستگی انجام گرفته است. جامعه آماری شامل 220 نفر از کارکنان ادارات آموزش و پرورش مناطق استان کهگیلویه و بویراحمد بودند که از این تعداد با استفاده از فرمول کوکران 140 نفر از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و پرسشنامه سلامت سازمانی (OHI) هوی و فیلدمن و تعهد حرفه ای میان آنان توزیع گردید. روایی صوری و محتوایی ابزار مورد تایید قرار گرفته و پایایی آن از طریق مطالعه مقدماتی و به وسیله 30 نفر نمونه انتخابی از جامعه اصلی، بررسی شد که با به کارگیری ضریب آلفای کرونباخ پایایی پرسش نامه سلامت سازمانی 87/0 و پرسش نامه تعهد حرفه ای 71/0 محاسبه گردید. اطلاعات به دست آمده در این پژوهش با استفاده از آمار توصیفی (محاسبه فراوانی، درصد، تدوین جدول، انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چند متغیره و تحلیل واریانس) با استفاده از نرم افزار spss ویرایش 19 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین سلامت سازمانی و تعهد حرفه ای رابطه مثبت معنادار در سطح P <0/01و P <0/05وجود دارد.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، تعهد حرفه ای، سلامت سازمانی، کارکنان، کهکیلویه و بویراحمد
  • فریده دوکانه ای فرد*، علی یگانه دوست صفحات 41-62
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر دوره های آموزشی بین المللی کاربری کامپیوتر3 بر توانمندی حرفه ای و عملکرد شغلی کارکنان سازمان بازرگانی استان تهران بوده است. جامعه آماری مورد مطالعه کلیهکارکنان سازمان بازرگانی استان تهران بوده است، با توجه به اینکه پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و گمارش تصادفی می باشد در این پژوهش حجم نمونه به منظور آموزشیICDL بر توانمندی حرفه ای و عملکرد شغلی کارکنان30 نفر در نظر گرفته شد. روش جمع آوری اطلاعات جهت اندازه گیری متغیرهای مورد پژوهش، پرسش نامه های توانمندی حرفه ای اسپریتزر(1995)، پرسشنامه عملکرد شغلی پاترسون(1970) و نیز آموزش مهارتهای ICDL (فناوری اطلاعات و ارتباطات مبانی IT، مدیریت فایلها: سیستم عامل ویندوز، واژه پرداز4، ایجاد جداول اطلاعاتی5، اینترنت6، بانک اطلاعات7، ارایه مطلب8) در طی 10 جلسه بر روی نمونه مورد نظر اجرا شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، واریانس و نمودار،...) و در آمار استنباطی به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از آزمون آماری (تحلیل کوواریانس) در محیط نرم افزار spss صورت گرفت. نتایج نشان داد: که دوره های آموزشی ICDL بر توانمندی حرفه ای و عملکرد شغلی کارکنان سازمان بازرگانی استان تهران تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: دوره های آموزشی ICDL، توانمندی حرفه ای، عملکرد شغلی، کارکنان سازمان بازرگانی
  • شریفه عرب فیض آبادی، صمد کریم زاده، حسن شهرکی پور، ناصر ناستی زایی* صفحات 63-78
    هدف مطالعه حاضر پیش بینی عملکرد شغلی معلمان براساس مدل کیفیت زندگی کاری والتون می باشد. مطالعه حاضر توصیفی از نوع همبستگی بوده که به شیوه نمونه گیری طبقه ای تصادفی تعداد 338 نفر از معلمان ابتدایی زاهدان از طریق دو پرسش نامه کیفیت زندگی کاری والتون و عملکرد شغلی پاترسون مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه هم زمان با کمک نرم افزارSPSS21 استفاده شد. یافته ها نشان داد میانگین نمرات معلمان در متغیرهای کیفیت زندگی کاری و عملکرد شغلی در سطح بالاتری از میانگین نظری قرار داشت؛ بین کیفیت زندگی کاری و مولفه های آن (پرداخت منصفانه و کافی، محیط کار ایمن و بهداشتی، تامین فرصت رشد و امنیت مداوم، قانونگرایی سازمان، وابستگی اجتماعی زندگی کاری، فضای کلی زندگی کاری، یکپارچگی و انسجام اجتماعی، و توسعه قابلیت های انسانی) با عملکرد شغلی معلمان رابطه مثبت و معناداری وجود داشت (01/0p<). نتایج تحلیل رگسیون چندگانه هم زمان نیز نشان داد که تمام مولفه های کیفیت زندگی کاری به جز مولفه تامین فرصت رشد و امنیت مداوم توان پیش بینی عملکرد شغلی معلمان را دارند (05/0p<). باتوجه به یافته ها، مدیران می توانند با اتخاذ راه کارهای مناسب، مولفه های مهم کیفیت زندگی کاری معلمان را ارتقا داده و شرایط لازم جهت بهبود کیفیت ارایه خدمات و بهره وری آنهارافراهم سازند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، عملکرد شغلی، معلمان ابتدایی، زاهدان
  • گلاله آتش سیرو*، کاوه فیضی صفحات 79-92
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه ویژگی های رهبری معنوی مدیران و رابطه آن با رضایت شغلی در میان کارکنان دانشگاه ارومیه انجام شده است. با استفاده از روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی 234نفر از کارکنان با توجه به دانشکده محل خدمت به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم نمونه بطور تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه استاندارد ویژگی های رهبری معنوی فرای و پرسشنامه استاندارد وجود شغلی بر پایه مدل ویتل و دیویس استفاده شد. برای روایی پرسشنامه ها از متخصصان مدیریت بهره گرفته شده و برای سنجش میزان پایایی نیز از ضریب آلفا کرونباخ در یک مطالعه مقدماتی روی یک نمونه 30 نفری، پرسشنامه ویژگی های رهبری معنوی 933% α=و پرسشنامه رضایت شغلی 894%α= استفاده شده است. داده های تحقیق پس از جمع آوری براساس فرضیه های پژوهش و با استفاده از تحلیل مانوا و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. نتایج به دست آمده گویای آن است: بین ویژگی های رهبری معنوی با کل مولفه های رضایت شغلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، همچنین ویژگی های عضویت در سازمان، معناداری، چشم انداز سازمانی و بازخورد عملکرد می توانند به طور مثبت و معنادار مولفه های رضایت شغلی را پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، رضایت شغلی، کارکنان دانشگاه ارومیه
  • امیر حسین محمد داوودی، نادر قلی قورچیان، طلیعه مقیمی، مرجان سبزواری صفحات 93-119
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه اخلاق پژوهشی و هوش معنوی با روحیه علمی دانشجویان دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران انجام شد. پژوهش حاضربه علت این که به توسعه دانش کاربردی در این زمینه کمک می کند، کاربردی و به لحاظ نحوه جمع آوری داده ها میدانی و به لحاظ هدف توصیفی، همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان کلیه دوره های دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران به تعداد 3193 نفر تشکیل دادند. روش نمونه گیری تصادفی ساده بوده و حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان تعداد 257 نفر تعیین شد. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه استاندارد و محقق ساخته پیرامون سه متغیر پژوهش بود. در این پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره و همچنین روش تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج حاصل از این پژوهش مبین آن است کع تقویت هوش معنوی با تاثیری که بر بهبود رعایت موازین اخلاق پژوهشی دانشجویان دارد، می تواند در ارتقاء روحیه علمی ایشان در محیط های دانشگاهی تاثیر مثبت و مستقیمی داشته باشد.
    کلیدواژگان: روحیه علمی، اخلاق پژوهشی، هوش معنوی
  • بهاره ملکی فراهانی*، پریوش جعفری صفحات 121-137
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش رهبری معنوی و سرمایه روانشناختی در اشتیاق شغلی معلمان انجام شده است. این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری آن شامل کلیه معلمان مدارس دخترانه دولتی در مقطع تحصیلی متوسطه (دوره اول و دوم) منطقه چهار آموزش و پرورش شهر تهران (1418=N)در سال تحصیلی 94-93 بوده است. حجم نمونه آماری مطابق با جدول مورگان 302 نفر برآورد و از طریق روش نمونه گیریتصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های رهبری معنوی فرای و همکارن( 2005 )، سرمایه روانشناختی لوتانز و همکاران (2007) و اشتیاق شغلی شوفلی و همکاران (2006) استفاده شد. روایی صوری پرسشنامه ها از طریق اجرای آزمایشی و روایی محتوایی از طریق مرور جامع ادبیات و قضاوت خبرگان مورد تایید قرار گرفت، و پایایی آنها از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و به ترتیب 95/0، 85/0، 87/0برآورد شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (جداول فراوانی، میانگین، واریانس، انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون تی تک نمونه، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر) استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها در سطح (01/0 >P) نشان داد کهمیانرهبری معنوی و اشتیاق شغلی معلمانرابطه مثبت و معنادار (56/0r=) و میان سرمایه روانشناختی و اشتیاق شغلی معلمان رابطه مثبت و معنادار (60/0r=) و همچنینمیان رهبری معنوی وسرمایه روانشناختی معلمان رابطه مثبت و معنادار (54/0r=) وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل مسیر نشان داد که رهبری معنوی و سرمایه روانشناختی می توانند تغییرات اشتیاق شغلی را تبیین کنند؛ و اشتیاق شغلی بیشتر تابع تغییرات سرمایه روانشناختی می باشد و رهبری معنوی نیز هم به طور مستقیم و هم غیر مستقیم و به واسطه سرمایه روانشناختی بر اشتیاق شغلی تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، سرمایه روانشناختی، اشتیاق شغلی، معلمان
  • رقیه نژادی پیله رود، بهزاد شوقی* صفحات 137-153
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین وجدان کاری و رضایت شغلی با بهره وری معلمان دوره اول و دوم متوسطه شهرستان ساوه بود. روش مورد استفاده در این پژوهش برحسب هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی و از نوع همبستگی بود. در این پژوهش جامعه آماری 850 نفر از معلمان دوره اول و دوم متوسطه شهرستان ساوه بود که از بین آنان با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی 265 معلم به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. به منظور گردآوری اطلاعات از سه پرسشنامه وجدان کاری عسگریان و جوادپورشیروان (1391)؛ رضایت شغلی وایزوزوران و همکاران (1998) وبهره وری هرسی و گلداسمیت (1980)استفاده شد. به منظور سنجش پایایی پرسشنامه ها از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار این ضریب برای هر یک از پرسشنامه ها بالای 0.7 به دست آمد، هم چنین به منظور سنجش روایی از روایی محتوا استفاده شد که برای این منظور پرسشنامه ها به تائید متخصصان مربوطه رسید. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS در دو بخش توصیفی و استنباطی(آزمون همبستگی پیرسون) انجام پذیرفت. یافته های پژوهش نشان داد که بین رضایت شغلی و وجدان کاری(خویشتن داری، تلاش برای موفقیت، وظیفه شناسی و نظم و ترتیب) با بهره وری معلمان دوره اول و دوم متوسطه شهرستان ساوه رابطه معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: وجدان کاری، رضایت شغلی، انگیزش، وظیفه شناسی، بهره وری
|
  • Mahmood Abolghasemi, Mehdi Khairandish, Morteza Mahdavinik*, Dariush Mehri Pages 7-21
    The present study seeks to examine the correlation between organizational silence and teachers’ silence in Tabriz high schools. The method used in this study has a descriptive-correlative nature. The statistical population for this study involves all of the Zone five high school teachers in city of Tabriz, Iran, through the year 2012-2013 including 242 people, from whom 150 teachers were selected using random sampling via Morgan table. Data was collected through two standard questionnaires: (a) organizational justice (Niehoff & Moorman, 1993) and (b) organizational silence (Van Dyne et al). The validity of the question was confirmed by the experienced professors in the field of educational management, and their reliability was calculated through Cronbach alpha an .92 and .84 respectively. The results of data analysis that was done through Pearson correlation and multiple regression showed that there is a significant negative relationship between organizational justice and organizational silence.
    However, there were two meaningful relationships between these two variables as follows: (a) between procedural justice and acquiescent silence, and (b) between distributive justice and met asocial silence.
    Keywords: organizational justice, organizational silence, acquiescent silence, defensive silence, metasocial silence
  • Mostafa Bagherianfar *, Mohammad Javadipoor, Mojtaba Hajkhozeymeh, Amin Homayeni Damirchi Pages 23-39
    This study is aimed to investigate the relationship between organizational health and occupational commitment of education staff in different areas of Kohgilouye-va-Booyer-Ahmad province. The research method was descriptive and of correlation type. The statistical population consisted of 220 employers 140 members were selected through from whom stratified random sampling method. Moreover, Hoy-and-Feldman’s organizational health questionnaire (OHI) and the reseacher-made-occupational-commitment questionnaire were distributed among them. Face and content validity of the instruments were confirmed and their reliability was colluded in pilot study through Cronbach’s Alpha Coefficient as 0.87 and 0.71 for the organizational health questionnaire and occupational commitment questionnaire respectively. Results of the present study were analyzed using descriptive statistics (calculating frequency, percentage, table editor, standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation coefficient, multivariate regression and analysis of variance) through SPSS (19). Findings show that there is a significant relationship between organizational health and occupational commitment at confidence region of and .
    Keywords: Education, office occupational commitment, organizational health, staff, Kohgiloye, va Boyer, Ahmad
  • Farideh Dokaneheeifard*, Ali Yeganehdost Pages 41-62
    The purpose of this study was to evaluate the effect of ICDL courses on professional abilities and job performance of commercial organizations in Tehran. The population in this study were all employees of Commerce organization in Tehran, and the research method was quasi-experimental, including pretest-posttest, treatment, and random assignments. The sample size for ICDL training the instruments used for data collection were: (a) Espriters’s (1995) questionnaire of professional power, (b) Paterson’s (1970) questionnaire of job performance, and (c) ICDL training which encompassed principles of IT, managing, files, Windows operating system, word processor (Microsoft Word), Information tables (Microsoft Excel), Internet Explorer, Information bank (Access), and Content Providing (Microsoft Power Point), the whole treatment 10 sessions lasted for. To analyze the data, both descriptive and inferential statistics were utilized and to text the research hypotheses, analysis of covariance was run through spss software. The results showed that the ICDL courses had significant effect on professional abilities and job performance of commerce organization staff in Tehran.
    Keywords: ICDL courses, professional empowerment ob performance, commerce organization
  • Sharifeh Arabfaizabadi, Samad Karimzadeh, Hasan Shahrakipoor, Naser Nastizaei* Pages 63-78
    This study aimed to assess the relationship between job performance with the components of quality of work life (suggested model by Walton) among primary school teachers in Zahedan. The research method was descriptive and of correlation type 338 primary school teachers in Zahedan were selected through Simple Random Sampling model. For the collecting data, the Walton's quality of work life and Paterson's job performance questionnaires were used. The data was analyzed using Pearson correlation and Regression analysis through Spss21 software. The findings showed that there was a significant relationship between the quality of work life (p
    Keywords: Quality of work life, job performance, primary teachers, Zahedan
  • Golaleh Atashsiro*, Kaveh Feazi Pages 79-92
    The present study was conducted to investigate managers’ spiritual leadership qualities and its relationship with job satisfaction among Urmia University employees. Using descriptive correlation method, 234 employees were selected through stratified random sampling. To collect the data, a standard questionnaire was adopted and adapted by the researchers from Fry’s Spiritual Leadership Scale and Job Satisfaction model develop by Wittle and Davis. To validate the questionnaires, management experts were consulted. Conducting a pilot study on a sample with 30 subjects, using the reliability of Spiritual Leadership Qualities and Job Satisfaction Questionnaires were computed as /.933 and/.894, respectively Chronbach’s alpha. Through courted data was analyzed using MANOVA and multiple regression analyses. The results revealed that there was a significant positive correlation between spiritual leadership qualities and all job satisfaction components. Furthermore, organization membership, significance, organizational vision, and performance feedback could predict job satisfaction components significantly and positively.
    Keywords: spiritual leadership, job satisfaction, Urmia University employees
  • Amirhoseain Mohammad Davoody, Nader Ghorchiyan, Taliee Moghimi, Marjan Sabzevary Pages 93-119
    The purpose of this survey was to investigate the relationship between research ethics spiritual intelligence and scientific spirit of students of IAU, science and Research branch in Tehran. The research method is descriptive and of correlation type. 257 students out of 3193 in Tehran, Islamic Azad University, science and research branch were selected through Morgan Table. The sampling method was random and the instruments for data collection were there questionnaires. The collected data was analyzed the statistical methods used for data analysis were Pearson’s correlation coefficient and multivariable regression and pass analysis. The results showed that there was a meaningful relationship between research ethics and spiritual intelligence of the students and that Spiritual intelligence promote their scientific spirit and there is a positive relationship between these two variables, accordingly.
  • Bahareh Maleky Farahany*, Parivash Jafary Pages 121-137
    This study was conducted to investigate the role of spiritual leadership and psychological capital on teachers work engagement. The research method was descriptive and of correlation type. Statistical population included all teachers in public secondary and high schools in region 4 of Tehran (N=1418) in 2014-15. The sample size was estimated 302, according to Morgan table, and was selected through cluster sampling. To collect the data, three questionnaires were used: (a) Fry et al’s (2005) Spiritual Leadership questionnaire, (b) Luthanz et al’s (2007) Psychological Capital questionnaire, and (c) Schaufeli et al’s (2006) Work Engagement questionnaire. The validity of the questionnaires verified through Pilot study and comprehensive review of the literature, as well as the judgment of experts. The reliability of the questionnaires was estimated as 0.95, 0.85 and 0.87 respectively through Cronbach Alpha. Descriptive statistics (frequency tables, mean, variance, standard deviation) and inferential statistics (One sample t-test, Pearson correlation coefficient and path analysis) were used for analyzing the data. The results of Data analysis at level of significance indicated that there was a positive and significant relation between (a) spiritual leadership and teachers work engagement (r=0.56), (b) psychological capital and teachers work engagement (r=0.60), and (c) spiritual leadership and teachers psychological capital (r=0.54). Also the results of path analysis indicated that spiritual leadership and psychological capital can explain changes in work engagement and work engagement is mushy a function of psychological capital changes. Moreover spiritual leadership influences both directly and indirectly work engagement via psychological capital.
    Keywords: spiritual leadership, psychological capital, work engagement, teachers
  • Rohgaieh Nezhadi Pilerood, Behzad Showghi* Pages 137-153
    This aim of this study was to investigate the relationship between job satisfaction, work Conscience, and productivity of teachersin first and second levels of high schools in Saveh, Iran. The research was descriptive and of correlational type method Data collection was carried out through 3 standard questionnaires: (a) saurian and Javadpourshirvans (2012) work Conscience; (b) Viswesvaran et al (1998) job satisfaction; and (c) Hersey and Goldsmiths (1980) productivity. The reliability 265 out of 850 teachers were selected via Morgan table and through stratified random sampling of the questionnaires was measured through Cronbach Alpha as over 0.7 content validity of the questionnaires was confirmed by experts in the field data analysis was done through SPSS software in two aspects of descriptive and inferential (Pearson correlation). Findings showed that there were significant relationship between job satisfaction, work Conscience, productivity of teachers of first and second levels of high school in Saveh city in Iran.
    Keywords: job satisfaction, work conscience, motivation, fealty, productivity