فهرست مطالب

فصلنامه نوآوری های مدیریت آموزشی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/08/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • دکتر فتاح ناظم صفحه 11
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی یادگیری سازمانی در دانشگاه آزاد اسلامی است. جامعه آماری این پژوهش را همه‎ی کارمندان دانشگاه آزاد اسلامی تشکیل می دهد. که از میان آنها تعداد 1662 نفر به روش تصادفی چند مرحله ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه یادگیری سازمانی واتکینز و مارزیک است. نتایج حاصل از آزمون پیگردی LSD نشان داد که بین یادگیری سازمانی در واحدهای دانشگاهی مناطق 12گانه تفاوت معنی دار وجود دارد) 558/2 F=،01/0 (Pو در بین مناطق 12گانه یادگیری سازمانی منطقه‎ی 1 از مناطق 2، 5، 7، 8، 9، 10 و 12 بالاتر، منطقه‎ی 2 از منطقه‎ی 1 کوچکتر و از منطقه‎ی 7 بزرگتر، منطقه‎ی 3 از مناطق 5، 7 و 10 بزرگتر، منطقه‎ی 4 از منطقه‎ی 7 بزرگتر، منطقه‎ی 5 از مناطق 1و 3 کوچکتر، منطقه‎ی 6 از مناطق 7 و 10 بزرگتر، منطقه‎ی 7 از مناطق 1، 2، 3، 4، 6، 8، 11 و 12 کوچکتر، منطقه 8 از منطقه‎ی 1 کوچکتر و از 7 بزرگتر، منطقه‎ی 9 از منطقه‎ی 1 کوچکتر، منطقه‎ی 10 از مناطق 1، 3، 6 کوچکتر، منطقه‎ی 11 از منطقه‎ی 7 بزرگتر و در نهایت منطقه‎ی 12 از منطقه‎ی 1 کوچکتر و از منطقه‎ی 7 بزرگتر است.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • دکتر علی اکبر امین بیدختی، پروانه پرورش صفحه 25
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه‎ی جو سازمانی با سبک مدیریت و آثار آن بر معلمان مدارس ابتدایی بود. اهداف ویژه عبارتند از: 1- تعیین نوع جو سازمانی حاکم بر این مدارس، 2- تعیین نوع مدیریت حاکم بر این مدارس، 3- تعیین رابطه‎ی جو سازمانی با نوع مدیریت، 4- تعیین رابطه‎ی جو سازمانی و نوع مدیریت با ویژگی های دموگرافیک معلمان.
    روش مطالعه، توصیفی از نوع همبستگی بود. برای ارزیابی متغیرها از پرسش‎نامه‎ی جو سازمانی هالپین و کرافت، و پرسش‎نامه‎ی تعیین مدیریت لوتانز استفاده شد. برای نمونه‎گیری از روش نمونه‎گیری تصادفی طبقه‎ای، متناسب با حجم جامعه استفاده گردید. داده ها با استفاده از شاخص‎های آمار توصیفی، آزمون تحلیل واریانس، آزمون آماری مربع کای و ضریب همبستگی پیرسون با به‎کارگیری نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج پژوهش نشان داد که:- بین جو سازمانی و مدارس ابتدایی دولتی و غیرانتفاعی شهر تهران تفاوت معناداری وجود دارد.
    - بین جو سازمانی مدارس ابتدایی دخترانه و پسرانه شهر تهران تفاوت معناداری وجود دارد.
    - بین جو سازمانی مدارس ابتدایی شهر تهران و سبک‎های مدیریت (رابطه مدار و وظیفه مدار) تفاوت معناداری وجود دارد.
    - بین مدرک تحصیلی مدیر و نوع مدرسه و نوع سبک مدیریت ارتباط معناداری وجود ندارد.
    نوع مدیریت 97/72% مدارس رابطه مدار و جو سازمانی 68/75% مدارس باز می‎باشد.
    کلیدواژگان: نوع مدیریت، جو سازمانی، جو مدارس، دانش‎آموزان، معلمان
  • سوزان حیدرپور، دکتر فریده دوکانه ای فرد، دکتر سیف الله بهاری صفحه 41
    هدف اساسی این تحقیق بررسی تاثیر آموزش مهارت های برقراری ارتباط موثر بر افزایش عزت نفس و کاهش کم‎رویی معلولان است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون باگروه کنترل و با گمارش تصادفی انجام گرفته است. جامعه‎ی آماری شامل همهی معلولان جسمی- حرکتی استان تهران در سال 87-86 است. از این جامعه نمونه‎ای شامل 120 نفر به شیوه‎ی نمونه‎گیری تصادفی ساده انتخاب شد و به شیوه‎ی تصادفی نیز به دو گروه مساوی تقسیم شدند و به قید قرعه یکی از دو گروه به‎عنوان گروه آزمایش و دیگری به‎عنوان گروه گواه گمارده شدند (60 نفر گروه آزمایش و60 نفرگروه گواه) برای جمع‎آوری داده از آزمون عزت نفس آیزنگ و پرسش‎نامه کم‎رویی استنفورد استفاده شد. اعضای گروه آزمایش به مدت دو ماه و نیم و هر هفته2 ساعت تحت آموزش مهارت های برقراری ارتباط موثر مانند: مهارت خود آگاهی، اصول ارتباط میان فردی، آشنایی با مهارت های صحبت کردن، آشنایی با مهارت های گوش دادن، آشنایی با عناصر کلامی و غیرکلامی ارتباط، مهارت همدلی، آشنایی با مهارت های لازم برای دوست یابی و ادامه‎ی دوستی، شیوه های سالم حل تعارض های بین فردی، مهارت قاطعیت و جرات ورزی، آشنایی با راهبردهای فوری و کوتاه‎مدت برای کنترل خشم قرار گرفتند. از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس نتایج نشان داد: 1- بین عملکرد افراد دو گروه در پس‎آزمون متغیر عزت نفس تفاوت معنی‎دار وجود دارد. یعنی آموزش مهارت‎های برقراری ارتباط موثر در افزایش عزت نفس معلولان تاثیر دارد. 2- بین عملکرد افراد دوگروه در پس آزمون متغیر کم‎رویی تفاوت معنی‎دار وجود دارد. یعنی آموزش مهارت‎های برقراری ارتباط موثر در کاهش کم‎رویی معلولان تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: مهارت های برقراری ارتباط موثر، عزت نفس، کم‎رویی، معلولان جسمی، حرکتی
  • دکتر نادر سلیمانی، لیلا خاکساری صفحه 53
    هدف این پژوهش مطالعه جهت‎گیری کنترل دانش‎آموزان با رفتار انضباطی آنها در مدارس راهنمایی استان سمنان است. روش انجام تحقیق توصیفی می‎باشد. جامعه‎ی آماری تحقیق مدیران، معاونان و معلمان مدارس راهنمایی استان سمنان در سال تحصیلی 87-86 مشتمل بر 1432 نفر هستند. حجم نمونه مطابق با جدول مورگان 340 نفر برآورد گردید. نمونه تحقیق با استفاده از روش‎های نمونه‎گیری خوشه‎ای تصادفی و طبقه‎ای انتخاب گردید. برای تعیین جهت‎گیری کنترل دانش‎آموزان در مدارس از پرسش‎نامه PCI و برای سنجش رفتار انضباطی از پرسش‎نامه محقق ساخته استفاده گردید. داده های گردآوری شده به کمک آزمون T، تحلیل واریانس یک‎طرفه، تحلیل رگرسیون و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که در مدارس راهنمایی استان سمنان در امر کنترل دانش‎آموزان جهت‎گیری قیمی بیشتر از جهت‎گیری انسانی حاکم است (05/ >p). نتیجه دیگر آنکه در این پژوهش بین جهت‎گیری کنترل و رفتار انضباطی دانش‎آموزان رابطه معناداری مشاهده نشد (05/p>).
    کلیدواژگان: جهت‎گیری کنترل شاگرد، رفتار انضباطی، مدرسه راهنمایی
  • محمد حسین غلامی صفحه 73
    این پژوهش به‎منظور مقایسه‎ی نظرات مدیران و دبیران مدارس متوسطه شهرستان لار درباره‎ی ویژگی های مدیران اثربخش انجام شده است: ویژگی های موردنظر شامل: ویژگی های علمی و تخصصی، رفتاری، اخلاقی، اداری و رسمی، فردی و شخصی، اعتقادی می‎باشد. بدین منظور از بین همه‎ی دبیران و مدیران مقطع متوسطه (دخترانه و پسرانه) شهرستان لار، تعداد 25 مدیر و 75 دبیر به‎طور تصادفی ساده انتخاب شدند، ابزار جمع‎آوری اطلاعات پرسش‎نامه محقق ساخته بود که پایایی آن در حدود 94 درصد محاسبه شد. داده های به‎دست آمده با استفاده از روش‎های توصیفی آماری (فراوانی، فراوانی درصدی، میانگین و انحراف استاندارد) و نیز روش آماری استنباطی (آزمون t استودنت برای دو نمونه منتقل) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته های این پژوهش نشان می‎دهد که بین نظرات مدیران و دبیران، فقط در مورد ویژگی های رفتاری و اخلاقی مدیران اثربخش مدارس متوسطه تفاوت معنی‎داری وجود دارد. و در مورد سایر ویژگی ها (علمی و تخصصی، اداری و رسمی، فردی و شخصی، اعتقادی) تفاوت معنی‎داری مشاهده نشده است. همچنین در این پژوهش مشخص شد که عامل جنسیت، تاثیری در نظرات مدیران و دبیران نسبت به ویژگی های مدیران اثربخش ندارد.
    کلیدواژگان: اثربخش، مدیر، دبیر، مقطع متوسطه، ویژگی‎های علمی، اخلاقی، اداری، اعتقادی، رفتاری، شخصی
  • دکتر مجید کفاشی صفحه 87
    هدف این پژوهش شناخت عوامل تاثیرگذار و دستیابی به یک الگوی نظری تحلیلی می‎باشد که با استعانت از نظریه های «مبادله»، «کنش پارسونز»، «مازلو»، عوامل مهم و اثرگذار و تبیین‎کننده‎ی پژوهشگران در زمینه‎ی انجام فعالیت پژوهشی مورد بررسی قرار می‎گیرد.
    روش این پژوهش، پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش‎نامه است. نمونه‎ی مورد مطالعه 320 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای منطقه12 هستند که با روش نمونه‎گیری طبقه‎بندی شده متناسب با حجم و در نهایت با استفاده از روش تصادفی ساده انتخاب شده‎اند.
    برای انجام مباحث آمار توصیفی و استنباطی از نرم افزارspss استفاده شده است. نتایج این پژوهش بر وجود یک الگوی رابطه‎ی آماری بین متغیرهای مستقل و متغیر وابسته حکایت دارد. به‎عبارت دیگر رابطه معنی‎داری بین وجود ارزش ومنزلت پژوهشگر، عملکرد مدیریت پژوهشی، نوع فعالیت تحقیقاتی اعضای هیات علمی، امکانات تحقیقاتی دانشگاه، اعمال سلایق و ارزش‎های فردی مدیران، پایگاه اجتماعی اعضای هیات علمی و میزان گرایش آنها به انجام فعالیت‎های علمی و پژوهشی رابطه وجود دارد. همچنین مشخص شد میزان گرایش اعضای هیات علمی به فعالیت پژوهشی به تفکیک گروه های علمی و امکان فعالیت اعضای هیات علمی با یکدیگر متفاوت است. به بیان دیگر می‎توان اذعان داشت بالاترین میزان گرایش از آن پژوهشگرانی است که در رشته های مهندسی تحصیل می‎کنند و پژوهشگرانی که در رشته های علوم پایه و مهندسی تحصیل می‎کنند، در مراتب بعدی قرار دارند. همچنین میانگین سطح گرایش پژوهشگرانی که در دانشگاه پژوهش می‎کنند در مقام قیاس با کسانی که بیرون از دانشگاه پژوهش می‎کنند به اندازه 9 واحد اختلاف نشان می‎دهد.
    کلیدواژگان: عضو هیات علمی، فعالیت‎های پژوهشی، میزان گرایش
  • دکتر سید محمد میرکمالی، عماد ملکی نیا صفحه 113
    تحقیق حاضر با هدف تعیین رابطه بین مشارکت کارکنان و سلامت سازمانی دبیرستان‎های پسرانه دولتی شهر تهران انجام گردید. به همین دلیل سوال اصلی این تحقیق این بود که آیا بین مشارکت کارکنان و سلامت سازمانی دبیرستان‎های پسرانه دولتی شهر تهران رابطه مثبت و معنی‎داری وجود دارد؟ روش تحقیق استفاده شده، توصیفی از نوع همبستگی می‎باشد. 147 نفر از دبیران دبیرستان‎های پسرانه دولتی شهر تهران پرسش‎نامه محقق‎ساخته برای مشارکت کارکنان و پرسش‎نامه فهرست سلامت سازمانی (OHI) را تکمیل نمودند. برای انتخاب نمونه از روش نمونه‎گیری طبقه‎ای متناسب و به‎منظور تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از شاخص‎های آمار توصیفی (فراوانی، درصد و میانگین)، و آزمون‎های آماری (همبستگی پیرسون و رگرسیون)، استفاده شد. نتایج نشان می‎دهد که بین مشارکت کارکنان و سلامت سازمانی دبیرستان‎های پسرانه دولتی شهر تهران همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، برای پیش‎بینی سلامت سازمانی دبیرستان‎های پسرانه دولتی شهر تهران از طریق مولفه های مشارکت کارکنان از مدل آماری رگرسیون استفاده گردید. نتایج نشان می‎دهد که از بین مولفه های مشارکت کارکنان، مولفه های مشارکت در تغییر و تحول و مشارکت در حل مساله به‎عنوان متغیرهای پیش‎بین، معیار ورود به معادله نهایی رگرسیون برای توضیح تغییرات سلامت سازمانی دبیرستان‎های پسرانه دولتی شهر تهران (متغیر ملاک) را به‎دست آوردند.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، سازمان، مشارکت کارکنان و سلامت سازمانی
  • احمد ولی پور، دکتر عزت الله نادری، دکتر علی شریعتمداری، دکتر مریم سیف نراقی صفحه 135
    هدف این پژوهش بررسی میزان آگاهی معلمان دوره راهنمایی و متوسطه از مبانی برنامه ریزی درسی و اصول یادگیری است. روش انجام پژوهش زمینه‎ای است و جامعه‎ی آماری کلیه معلمان شاغل به تدریس در مدارس راهنمایی و متوسطه شهرستان بهشهر در سال تحصیلی 88 - 87 است، نمونه‎ی آماری 382 نفر از معلمان زن و مرد می‎باشند که به روش نمونه‎گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. در این تحقیق از ابزار آزمون محقق ساخته (حاوی 40 سوال چهار گزینه‎ای) استفاده شده است.
    داده ها در دو سطح توصیفی (با استفاده از جداول توزیع فراوانی، در صد، میانگین) و استنباطی (با استفاده از آزمون 2x و با نرم افزار Spss مورد توصیف و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. عمده‎ترین یافته های پژوهش این است که میزان آگاهی معلمان دوره راهنمایی و متوسطه از مبانی برنامه ریزی درسی و اصول یادگیری با کسب میانگین 83/10 (در مقیاس 20 نمره‎ای) در حد متوسط است. همچنین چون مقدار 2x به‎دست آمده در سطح اطمینان 95 درصد از مقدار 2x جدول بزرگ‎تر است بنابراین پراکندگی پاسخ‎ها واقعی است و بین فراوانی پاسخ‎های مشاهده شده و فراوانی مورد انتظار تفاوت معنی‎دار است. لذا می‎توان گفت که آگاهی معلمان دوره راهنمایی و متوسطه از مبانی برنامه ریزی درسی و اصول یادگیری در حد متوسط است.
    کلیدواژگان: مبانی برنامه ریزی، اصول یادگیری، معلمان دوره راهنمایی و متوسطه
|
  • Fattah Nazem Page 11
    The purpose of the present research was to study the organizational learning inIslamic Azad University (IAU). Out of all IAU employees, 1622 were randomlyselected. The research instrument was Watkins & Marsick’s OrganizationalLearning questionnaire. The results of the follow-up LSD test indicated that therewas a significant difference in organizational learning among 12 zones of IAU(p ≤ 0.01, F=2.558). Among these 12 zones, organizational learning in zone 1 washigher than zones 2, 5, 7, 8,9,10, and 12, zone 2 was lower than 1 and higher than 7,zone 3 was higher than 5, 7, and 10, zone 4 higher than 7, zone 5 lower than 1 and 3,zone 6 was higher than 7 and 10, zone 7was lower than 1, 2, 3, 4, 6, 8, 11, and 12,zone 8 was lower than 1 and higher than 7, zone 9 was lower than 1, zone 10 waslower than 1, 3, and 6, zone 11 was higher than 7 and finally zone 12 was lower than1 and higher than 7.
  • Ali Akbar Amin Bidokhti , Parvaneh Parvaresh Page 25
    The purpose of this paper was to study the relationship between organizational climate and managerial style and its impact on primary school teachers. This study was specifically conducted to determine the type of organizational climate in primary schools, the kind of management in these schools, the relationship between organizational climate and the type of management, and the relationship between organizational climate together with the type of management and teachers’ demographic features. In this correlational descriptive research, Halpin and Croft’s Organizational Climate questionnaire and Lotan’s Management Style questionnaire were administered. Having selected the sample using stratified random sampling, the data were analyzed applying descriptive statistics indices, ANOVA, Chi Square test, Pearson’s Coefficient of Correlation using SPSS software. The results of the study indicated that there was a significant relationship between state-run and private primary schools in Tehran regarding their organizational climate. Also, there was a significant relationship between girl and boy primary schools regarding their organizational climate. Moreover, there was a significant relationship between organizational climate and managerial styles (relationship-centered and taskcentered) in these primary schools. It was also concluded that there was no significant relationship between the principals’ academic degrees, the type of school (state-run and private), and their managerial style. 72.97% of the schools had relationship-centered management and 75.68% had open organizational climate.
  • Suzan Heidarpour, Farideh Dokaneifard , Seifollah Bahari Page 41
    The main objective of the paper is to investigate the impact of teaching effective communication skills on improving self-esteem and reducing shyness among physically challenged in Tehran. In this pretest posttest experimental research, 120 physically challenged subjects in Tehran province were selected using simple random sampling method. They were randomly divided into two equal groups of control and experimental. Eyesnick Self-esteem test and Stanford Shyness Questionnaire were used to collect data. The members of the experimental group received a-two-hour-per-week instruction of effective communication skills for two months and half. The findings of the study, analyzed through ANCOVA, indicated that there was a significant difference between subjects’ performance in two groups regarding their self-esteem. That is, teaching effective communication skills can help to improve their self-esteem. Also, there was a significant difference between subjects’ performance in two groups regarding their shyness. That is, teaching effective communication skills can help to reduce their shyness.
  • Nader Soleimani , Leila Khaksari Page 53
    The purpose of the study was to investigate the control pupil ideology and the pupil control behavior among students in junior high schools in Semnan Province. Out of all 1432 school principals, their deputies, and teachers of this province, 340 subjects, according to Morgan’s Table, were selected using stratified and cluster random sampling. Two questionnaires were administered: PCI questionnaire to check pupil control ideology and a researcher-made questionnaire to collect data on pupil control behavior. The results of the data analysis using t-test, one way ANOVA, Regression analysis, and Pearson’s coefficient of correlation indicated that custodial orientation in pupil control was more than the humanistic one among junior high school students in Semnan Province (p<0.05). Moreover, no significant relationship was observed between the pupil control ideology and behavior (p>0.05).
  • Mohammad Hossein Gholami Page 73
    This study aimed at comparing high school principals’ and teachers’ opinions regarding the features of effective principals in the town of Lar. The features under study included their knowledge, behavior, morality, administration, personality, and religion. Out of all high school principals and teachers in the town, 25 principals and 75 teachers were selected using simple random sampling. Data were collected through a researcher-made questionnaire with the reliability index of about 94. They were then analyzed applying descriptive statistics methods (frequency, percentage, mean, and standard deviation) and inferential statistics methods (Student’s t-test for two independent sample groups). The findings of the study indicated that there was only a significant difference between principals’ and teachers’ opinions in behavioral and moral features of effective principals. Regarding other features, no significant difference was traced. It was also proved that gender has no impact on principals’ and teachers’ opinions about features of effective principals.
  • Majid Kaffashi Page 87
    The purpose of the present study was to identify the factors affecting the Islamic Azad University (IAU) faculty members’ orientation towards conducting research projects and achieve an analytic-theoretical pattern under the influence of giving and receiving theory, Parson’s Action theory, and Maslow’s theory. 320 IAU faculty members from all 12 zones were selected using stratified random sampling. The results of the study, using SPSS software, indicated that there was a relationship between independent and dependant variables. In other words, There was a relationship between the researcher’s orientation towards conducting research projects and certain factors such as his/her status, function of managers in research department, the type of their research interests, research facilities, subjective view of the managers in research department, and their social status. Moreover, the strongest orientation towards conducting research projects was among those studying in engineering courses and the researchers in basic sciences stand second. Also, there was a nine unit difference between the average levels of orientation among those conducting research within university and those outside university.
  • S. Mohammad Mirkamali , Emad Malekinia Page 113
    This paper aimed at studying the relationship between staff participation and organizational health in state-run boy high schools in Tehran. A researcher-made staff participation questionnaire and the Organizational Health Inventory were administered to 147 high school teachers. They were selected through stratified random sampling. Descriptive statistics indices (such as frequency, percentile, and mean), Pearson coefficient of correlation, and Regression analysis were calculated. The findings showed that there was a significant positive relationship between staff participation and organizational health of the state-run boy high schools in Tehran. Furthermore, Regression analysis was used to predict organizational health in these high schools through the components of staff participation. The result indicated that two components of participation in change and participation in problem solving could be considered as the predictive variables in order to be used in the final regression equation to explain the variations in organizational health among staterun boy high schools in Tehran.
  • Ahmad Valipour, Ezzatollah Naderi , Ali Shariatmadari , Maryam Seif Naraghi Page 135
    This paper aims at studying junior and senior high school teachers’ knowledge ofthe basics of curriculum development and learning principles in order to upgradingtheir knowledge and skills. In this field study, the population includes all junior andsenior high school teachers in Behshahr in 2008-09 school year. 382 male andfemale teachers were selected applying simple random sampling. To collect data, aresearcher-made test (comprising 40 multiple choice items) was used. The data weretreated in two levels of descriptive statistics (using frequency tables, percentile, andmean) and inferential statistics (using x2 test and SPSS software). The major findingsof the study indicated that junior and senior high school teachers’ knowledge of thebasics of curriculum development and learning principles showed an average levelwith the mean index of 10.38 out of 20. Also, as the observed at 95% probabilitywas higher than that in the table, the dispersion of the responses were real and therewas a significant difference between the frequency of the observed and expectedresponses.