فهرست مطالب

Modern Rehabilitation - Volume:6 Issue: 4, 2013

Journal of Modern Rehabilitation
Volume:6 Issue: 4, 2013

  • تاریخ انتشار: 1391/12/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهنوش طحان زاده، زهرا سلیمانی، آذر مهری، سیده مریم خدامی، شهره جلایی صفحه 1
    زمینه و هدف
    آسیب بازیابی اسامی در میان انواع سندرم های زبان پریشی متداول است، اما برخی از مطالعات پیشین بین توانمندی بازیابی اسامی سندرم های مختلف زبان پریشی تفاوت قائل شده اند. مطالعه حاضر به بررسی و مقایسه توانمندی نامیدن 4 بیمار زبان پریش روان و ناروان در تکلیف نامیدن تصویر می پردازد.
    روش بررسی
    در مطالعه حاضر توانمندی نامیدن 2 بیمار زبان پریش روان و 2 ناروان توسط آزمون تصویری نامیدن شفاهی بررسی گردید. این آزمون شامل تصویرخطی 109 اسم می باشد. ازبیماران خواسته شد تا هر تصویر را با یک کلمه نام ببرند. پاسخ های بیماران براساس سیستم نمره دهی آزمون نامیدن فیلادلفیا به انواع صحیح وخطای معنایی، صوری، آمیخته، ناکلمه، خطای نامرتبط و سایر موارد (حذف، حاشیه پردازی/توصیف و بینایی) طبقه بندی شدند. سپس، داده ها به صورت توصیفی بررسی شده و با آزمون من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نمره افراد زبان پریش ناروان بیش از موارد روان بود. درصد خطای معنایی در گروه روان و موارد عدم پاسخ دهی در بیماران ناروان بیش از سایر نوع ها بود. علی رغم وجود تفاوت های فردی تمامی انواع خطاها در پاسخ های بیماران یافت می شد. اختلاف میانگین نمره وانواع خطاها بین بیماران روان وناروان معنادار نبود (05/0p>).
    نتیجه گیری
    این سیستم نمره دهی می تواند تنوعی از خطاهای بازیابی واژه را توصیف نماید.افراد زبان پریش روان مشکل بیشتری در بازیابی اسامی نسبت به بیماران ناروان دارند. اگرچه میان دو گروه اختلافاتی وجود دارد، اما نوع خطا در نامیدن تصویر عامل دقیقی جهت تمایزگذاری بین سندرم های مختلف زبان پریشی نمی باشد و میان مکانیسم های زیربنایی آسیب دیده و رفتار نامیدن آن ها شباهت وجود دارد.
    کلیدواژگان: زبان پریشی روان، زبان پریشی ناروان، نامیدن، اسامی
  • حوریه احدی، رضا نیلی پور، بلقیس روشن، حسن عشایری، شهره جلایی صفحه 8
    زمینه و هدف
    با توجه به نتایج اکثر تحقیقات که نشان دهنده اختلالات صرفی در کودکان دچار اختلال ویژه زبانی هستند و توجه ویژه ای که در تحقیقات به رابطه میان دوزبانگی و اختلال ویژه زبانی شده است، مقاله حاضر به بررسی تکواژهای صرفی افعال زبان فارسی در افراد دوزبانه دارای اختلال ویژه زبانی و مقایسه آنها با کودکان دوزبانه بهنجار و تک زبانه دارای اختلال ویژه زبانی می پردازد تا هم به بررسی این مهارت در دوزبانه ها پرداخته باشد و هم نظریه ظرفیت محدود پردازش (LPC: Limited Processing Capacity) و نظریه مصدر اختیاری بسط یافته(Extended Optional Infinitive: EOI) را مورد بررسی قرار دهد.
    روش بررسی
    در این پژوهش 6 کودک 7 تا 8 ساله، دوزبانه ءدارای اختلال ویژه زبانی(آذری - فارسی) و 6 کودک تک زبانه (فارسی)دارای اختلال ویژه زبانی از لحاظ صرف زمانی فعل مورد بررسی قرار گرفتند و داشتن تاخیر زبانی، نداشتن مشکلات شنوایی، بینایی و هوشی از معیارهای ورود به این پژوهش بودند. ابزار سنجش، آزمون اختلال ویژه زبانی و نمونه گفتار پیوسته کودکان بود و برای مقایسه نتایج از آزمون غیر پارامتریک من ویتنی استفاده شد.
    یافته ها
    پژوهش حاضر نشان داد که کودکان دوزبانه دارای اختلال ویژه زبانی در مهارت های درک و بیان زمان افعال(گذشته، حال، آینده) نسبت به تک زبانه های دارای اختلال ویژه زبانی تاخیر دارند ولی تفاوت موجود از لحاظ آماری معنادار نیست (057/0،p=057/p= (کودکان دوزبانه دارای اختلال ویژه زبانی در مهارت های درک و بیان زمان افعال(گذشته،حال،آینده) نسبت به همتایان سنی خود تاخیر دارند و تفاوت موجود از لحاظ آماری معنادار است(020/0، p=019/0
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد تکواژهای زمانی در کودکان دوزبانه دارای اختلال ویژه زبانی نسبت به کودکان دوزبانه طبیعی کم تر است و در درمان باید مورد توجه جدی قرار گیرد و هر چند به دلیل آموزش دوزبان به طور همزمان، توانایی کودکان دوزبانه در این تکلیف پایین تر بود، ولی تفاوت معناداری بین دوزبانه ها و تک زبانه های دارای اختلال ویژه زبانی وجود ندارد و این می تواند دلیلی بر رد نظریه LPC و تائید نظریه EOIباشد.
    کلیدواژگان: اختلال ویژه زبانی، دوزبانگی، صرف زمانی افعال، زبان فارسی
  • ابوالقاسم فلاح زاده ابرقویی، مهدی عبدالوهاب، افسون حسنی مهربان، فرانک علی آبادی، محمود جلیلی، احمدرضا باغستانی صفحه 15
    زمینه و هدف
    کودکان فلج مغزی از مراجعین اصلی به مراکز کاردرمانی هستند.دست به عنوان ابزاری مهم در عملکرد روزمره زندگی به حساب می آید. در اکثر کودکان فلج مغزی عملکرد دست دچار اختلال می شود. ارتزها و اسپلینت ها به منظور بهبود پوزیشن، دامنه حرکتی، کیفیت حرکت و عملکرد دست مورد استفاده قرار می گیرند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر اسپلینت استاتیک cock up c-bar بر قدرت، اسپاستی سیته، دامنه حرکتی و عملکرد دست غالب کودکان فلج مغزی دایپلژی اسپاستیک 8-12 ساله می باشد.
    روش بررسی
    روش مطالعه در این پژوهش از نوع مداخله ای و به صورت قبل - بعد می باشد. 13 بیمار فلج مغزی دایپلژی اسپاستیک 8 تا 12 ساله از میان افرادی که در مدارس جسمی حرکتی شهر تهران تحصیل می کردند و معیار های ورود را داشتند انتخاب شدند. بیماران از یک اسپلینت استاتیک cock up c-bar (با زوایای 10 درجه اکستانسیون مچ دست، پالمار ابداکشن و آپوزیشن شست) به مدت 2 ماه، 2 ساعت در روز و 4 تا 6 ساعت در شب استفاده کردند. در این مطالعه از تست جبسون تیلور برای ارزیابی عملکرد دست، مقیاس اشورث اصلاح شده برای ارزیابی اسپاستی سیته شست، مچ دست و آرنج، گونیامتر برای ارزیابی دامنه ی حرکتی شست، مچ دست و آرنج و داینامومتر برای ارزیابی قدرت دست استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج ارزیابی ها نشاندهنده ی بهبود معنادار در عملکرد دست (P <0/001)، اسپاستی سیته مفصل آرنج (P<0/008)، مفصل مچ دست (P<0/001)، پالمار ابداکشن شست (P<0/002) و دامنه حرکتی مفصل مچ دست (P<0/001)، دامنه حرکتی پالمار ابداکشن دست (P<0/001) و قدرت گریپ (P<0/001) بود اما تاثیر معناداری بر روی دامنه حرکتی آرنج (P<0/160) نداشت.
    نتیجه گیری
    اطلاعات حاصل از تحقیق حاضر نشان می دهد که استفاده از اسپلینت استاتیک cock up c-bar به مدت 2 ماه، 2 ساعت در روز و 4 تا 6 ساعت در شب، می تواند روش موثری جهت بهبود قدرت و عملکرد دست، اسپاستی سیته آرنج، مچ دست و شست و دامنه ی حرکتی شست و مچ دست کودکان فلج مغزی دایپلژی اسپاستیک باشد
    کلیدواژگان: اسپلینت استاتیک cock up c، bar، اسپاستی سیته، قدرت، عملکرد دست، فلج مغزی
  • بنفشه قمیان، مجتبی کامیاب، حسن جعفری، محمد ابراهیم خمسه صفحه 23
    زمینه و هدف
    شایع ترین عارضه نوروپاتی دیابتی در اندام تحتانی ایجاد زخم در نواحی پر فشار کف پا می باشد. رایج ترین اصلاح کفش طبی جهت پیشگیری از ایجاد زخم در پای این بیماران، استفاده از زیره غلتکی است. از طرفی نوروپاتی محیطی می تواند منجر به بی ثباتی پاسچر و کاهش کنترل تعادل در بیماران دیابتی گردد. همچنین به نظر می رسد زیره غلتکی سبب اختلال در تعادل افراد سالم می شود. از آنجا که در زمینه تاثیر زیره غلتکی بر پاسخ پاسچر بیماران دیابتی مطالعه ای یافت نشد، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر زیره غلتکی بر ثبات پاسچر بیماران دیابتی توام با نوروپاتی انجام شد.
    روش بررسی
    هفده بیمار مبتلا به نوروپاتی دیابتی در این مطالعه شرکت کردند. به منظور ارزیابی ثبات پاسچر حین پوشیدن کفش، با و بدون زیره غلتکی، آزمون کنترل حرکت با استفاده از دستگاه نوروکام انجام شد. میزان جابجایی مرکز نیرو، مدت زمان تاخیر در پاسخ و قدرت پاسخ پاسچر در دو حالت با و بدون زیره غلتکی مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان جابجایی مرکز نیرو و مدت زمان تاخیر در پاسخ، با و بدون زیره غلتکی یکسان بود (05/0‹P). قدرت پاسخ پاسچر حین اغتشاش متوسط قدامی و خلفی صفحه نیرو با استفاده از کفش با زیره غلتکی بیشتر از میزان آن با کفش بدون زیره غلتکی بود (05/0›P).
    نتیجه گیری
    در بررسی آنی، کفش با زیره غلتکی منجر به تغییر ثبات پاسچر بیماران مبتلا به نوروپاتی دیابتی نمی شود. از آنجا که قدرت پاسخ پاسچر هنگام استفاده از زیره غلتکی افزایش می یابد ممکن است که استفاده دراز مدت، نقش آموزشی برای مهارتهای تعادلی داشته باشد.
    کلیدواژگان: زیره غلتکی، تعادل، نوروپاتی دیابتی
  • ثریا قره باغی، مهدی رصافیانی*، فاطمه بهنیا، اشرف کربلایی نوری، هوشنگ میرزایی صفحه 30
    زمینه و هدف

    اگرچه مشکلات حرکتی به عنوان ملاک های تشخیصی اختلال نقص توجه همراه با بیش فعالی در ویرایش چهارم راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی مطرح نشده است، عموما این اختلال همراه با این کودکان مشاهده می گردد. رویکرد «شناخت گرا به عملکردکاری روزمره» (Cognitive Orientation to daily Occupational Performance) یا به اختصار CO-OP رویکردی است که اهداف عملکردی کودک را مخاطب قرار می دهد. در این رویکرد درمانگر کودک را حمایت می کند تا از راهبرد های شناختی استفاده کند و طی فرآیند کشف راهنمایی شده و استفاده از راهبردهای خاص حوزه مشکلات عملکرد کاری را بهبود دهد. از اهداف CO-OP بهبود کارکرد حرکتی برای از بین بردن موانع، و در نتیجه تسهیل فعالیت های کودک و ارتقاء مشارکت وی در فعالیتهای روزمره می باشد.

    روش بررسی

    در این تحقیق از «مطالعه تک موردی تجربی» استفاده شد تا اثربخشی مداخلهCO-OP را در کودکان با نقص توجه همراه با بیش فعالی بررسی کند. بر این اساس شش کودک برای شرکت در مداخله انتخاب شدند. مقیاس های ارزیابی شامل مقیاس کانادایی عملکرد کاری(Canadian Occupational Performance Measure: COPM) و مقیاس کفایت حرکتی برونینکز اوزرتسکی بود. در ابتدا و قبل از آغاز مداخله، COPM برای تعیین اهداف عملکردی و رتبه دهی عملکرد و رضایت برای اهداف انتخابی، توسط کودک و والدین به صورت مجزا اجرا شد. مداخله درمانی بر اساس برنامه درمانی CO-OP که پلاتاجکو و همکاران در سال 2001 طراحی کردند، انجام گردید. در طول مداخله، کودک راهبرد کلی حل مسئله را یاد می گیرد و برای کشف راهبرد های خاص حوزه راهنمایی می شود. برنامه درمانی شامل 12 جلسه مداخله به قرار هفته ای دو جلسه، هر جلسه 60-45 دقیقه در مرکز توانبخشی شهداء جلائی پور بود. ارزیابی های حرکتی به صورت دوره ای طی جلسات درمانی اجرا شد و نتایج ثبت گردید، همچنین مقیاس COPM بعد از مداخله مجددا اجرا شد.

    یافته ها

    رتبه دهی والدین و کودک به عملکرد و رضایت اهداف عملکردی بر اساس COPM و آنالیز دیداری نتایج برونینکز اوزرتسکی در دو مرحله پایه ای و مداخله اثربخشی درمان را نشان داد، و کاربرد CO-OP را در کودکان با نقص توجه همراه با بیش فعالی تایید کرد.

    نتیجه گیری

    ارائه پروتکل درمانی که ممکن است موجب بهبود مشکلات حرکتی کودکان با نقص توجه همراه با بیش فعالی و همچنین هدایت کننده مطالعات آینده در جهت به کاربردن CO-OP بر پایه نتایج درمان CO-OP در درمان مشکلات حرکتی کودکان با نقص توجه همراه با بیش فعالی باشد.

    کلیدواژگان: نقص توجه همراه با بیش فعالی، مقیاس کانادایی عملکرد کاری روزمره، رویکرد شناخت گرا به عملکرد کاری روزمره
  • نرگس کرد، محمدرحیم شاهبداغی*، سیده مریم خدامی، ماندانا نوربخش، شهره جلایی صفحه 38
    زمینه و هدف

    آهنگ گفتار نقش بسیار مهمی در افزایش قابلیت فهم گفتار و انتقال صحیح مفهوم خصوصا در گفتار محاوره ای دارد. تشخیص آهنگ گفتار با سه پارامتر آکوستیکی فرکانس پایه، شدت و دیرش ارتباط دارد. هدف از این مطالعه بررسی وابسته های آکوستیکی آهنگ گفتار و قابلیت فهم گفتار در کودکان کاشت حلزون شده و مقایسه آن با کودکان دارای شنوایی طبیعی می باشد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر بر روی 25 کودک کاشت حلزون شده و 25 کودک دارای شنوایی طبیعی در محدوده سنین دبستان انجام گرفت. 10 تصویر به کودکان نشان داده شد و جملات خبری و سوالی از آنها استخراج گردید. جهت بررسی قابلیت فهم گفتار، جملات بیان شده توسط هفت نفر گفتاردرمانگر مورد قضاوت ادراکی قرار گرفتند و با استفاده از مقیاس 5 رتبه ای، امتیازدهی شدند. با استفاده از نرم افزار Praat وابسته های آکوستیکی تعیین شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در هر یک از وابسته های آکوستیکی آهنگ گفتار میان دو گروه تفاوت معنادار آماری وجود داشت (05/0p<). امتیاز قابلیت فهم گفتار کودکان کاشت شده به طور معناداری پایین تر از کودکان طبیعی بود (05/0p<). میان آهنگ گفتار و قابلیت فهم گفتار و نیز میان قابیلت فهم گفتار و مدت زمان استفاده از پروتز همبستگی معنادار وجود داشت (05/0p<).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر عملکرد کودکان کاشت شده در استفاده از وابسته های آکوستیکی آهنگ گفتار پایین تر از همتایان دارای شنوایی طبیعی می باشد، که منجر به آهنگ گفتار نامناسب می شود. آهنگ نامناسب می تواند باعث قابلیت فهم گفتار پایین در کودکان کاشت شده باشد. بنابراین لازم است در برنامه گفتاردرمانی این کودکان مداخله در زمینه آهنگ در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: وابسته های آکوستیکی، آهنگ گفتار، قابلیت فهم، کودکان کاشت شده، کودکان دارای شنوایی طبیعی
  • شاهین سلطانی، احمدرضا خاتون آبادی، محمدصادق جنابی، امین پیران صفحه 44
    زمینه و هدف
    آفازی اختلال اکتسابی زبان به علت آسیب مغزی می اشد. شیوع آفازی ناشی از سکته مغزی درمطالعات اولیه بین ٪38-21 گزارش شده است ولی تا به امروز مطالعه ای که درباره فراوانی آفازی در جامعه ما نشان داده شده باشد انتشار نیافته است.هدف پژوهش حاضرتعیین فراوانی آفازی ناشی از سکته مغزی در بیمارستانهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر بصورت توصیفی مقطعی بر روی 30 بیمار آسیب دیده مغزی در 3 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی تهران با دامنه سنی 80-15 سال انجام گرفت. برای انجام این مطالعه از پرسشنامه اطلاعات فردی، آزمون غربالگری آفازی می سی سی پی(Mississippi Aphasia Screening Test: MAST)، و پس از جمع آوری اطلاعات نیز از نرم افزار آماری 16SPSS برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    این مطالعه توصیفی نشان داد که از 22 بیمار مبتلا به سکته مغزی 5 نفر (7/22%) دچار آفازی هستند. میانگین سن بیماران آفازی(78-50)6/69 سال با انحراف معیار 52/11 بود. ٪60 بیماران آفازی مرد و ٪40 آنها زن بودند. علت آسیب مغزی در تمام بیماران آفازی سکته مغزی بود، همچنین در این مطالعه ٪80 بیماران آفازی سابقه ابتلا به بیماری دیابت و فشار خون را داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه با آخرین مطالعات انجام گرفته در زمینه شیوع آفازی همخوانی داشت.همچنین این مطالعه نتایج دیگر مطالعات را تصدیق کرد بر این اساس که اتیولوژی آسیب، سن و سابقه ابتلا به بیماری های دیابت و فشار خون نقش مهمی در بروز آفازی دارند.
    کلیدواژگان: آفازی، سکته مغزی، فراوانی، شیوع
  • گلاره رادمهر، رضا مظاهری، محمدعلی سنجری، فرزین حلبچی، محمدعلی منصورنیا صفحه 49
    زمینه و هدف
    باتوجه به تفاوتهای بیومکانیکی راه رفتن روی زمین و تردمیل انتظار می رود نحوه انقباض عضلات متفاوت بوده و درنتیجه تمرین ورزشی در این حالات تاثیرات متفاوتی بر عضلات تنه داشته باشد. هدف مطالعه، مقایسه الگوی فعالیت عضلات تنه از نظر مدت زمان و دامنه فعالیت در چرخه راه رفتن روی زمین و تردمیل بود تا با درنظرگرفتن شرایط ویژه هر فرد نسخه ورزشی مناسب وی تجویز شود.
    روش بررسی
    19 مرد 40-20 سال دارای زندگی کم تحرک از طریق نمونه گیری ساده انتخاب شدند. فعالیت عضلات راست شکمی، مایل خارجی شکم، لانجیسیموس و مولتی فیدوس توسط دستگاه الکترومیوگرافی سطحی ثبت گردید.
    یافته ها
    مدت زمان انقباض عضلات تنه در هر چرخه راه رفتن، تفاوت معنی داری بین زمین و تردمیل نداشت. میانگین دامنه فعالیت عضلات در هنگام راه رفتن روی تردمیل بیشتر از زمین بود واین تفاوت برای عضلات راست شکمی) 005/0 =P)، لانجیسیموس (018/0=P) و مولتی فیدوس (044/0=P) معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نقش پایدار کنندگی عضلات تنه هنگام راه رفتن باعث می شود تا عضلات تنه در تمامی چرخه فعال باشند. افزایش دامنه فعالیت عضلات تنه روی تردمیل می تواند نشانه انقباض واحدهای حرکتی بیشتر باشد که در تجویز نوع ورزش خصوصا به افرادی که ضعف عضلات تنه دارند،کمک کننده است.
    کلیدواژگان: عضلات تنه، دامنه فعالیت عضله، الکترومیوگرافی سطحی
  • لیلا فیاضی بارجینی، مجید رفیعی، بهمن زندی صفحه 58
    زمینه و هدف
    وجود مشکل در برتری طرفی اندام ها و نقص در عملکرد زبانی و ارتباطی افراد اتیستیک می توانند با وضعیت تحصیلی آن ها مرتبط باشند. هدف این پژوهش بررسی وضعیت برتری طرفی اندام ها و عملکردارتباطی در دانش آموزان مبتلا به اتیسم در ارتباط با وضعیت تحصیلی آنها است.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی -مقایسه ای، مقطعی و به لحاظ هدف کاربردی بر روی 40 دانش آموز مبتلا به اتیسم با میانگین سنی ده سال و 8ماه (انحراف استاندارد2سال و 5ماه) انجام شد.از پرسشنامه ی ارزیابی عملکردارتباطی و چک لیست مشاهده ای ارزیابی برتری طرفی اندام ها)دست،پا،چشم وگوش) برای گردآوری اطلاعات استفاده گردید.جهت بررسی فرضیه ها، آزمون T-test و تحلیل واریانس یکراهه به کار گرفته شد.
    یافته ها
    رابطه ی معناداری بین وضعیت تحصیلی و برتری طرفی در دو اندام دست و پا مشاهده شد به طوریکه آزمودنی های دارای وضعیت تحصیلی ضعیف گرایش کمتری به یک سوتوانی داشتند)05/0< (P اما این رابطه درمورد گوش و چشم معنادار نبود. همچنین رابطه معناداری بین عملکردارتباطی و وضعیت تحصیلی آزمودنی ها (علیر غم تفاوت درمیانگین نمرات عملکرد ارتباطی) مشاهده نشد)05/0(P>.
    نتیجه گیری
    اقدامات توانبخشی به منظور تثبیت برتری طرفی اندام ها در جهت ایجاد زمینه لازم برای بهبود قابلیت های زبانی و پیشرفت تحصیلی، دارای اهمیت است.
    کلیدواژگان: اتیسم، برتری طرفی، عملکردارتباطی، جانبی شدگی نیمکره های مغزی، وضعیت تحصیلی
  • شیرین گل کرمی، حسین مبارکی، محمد کمالی، فاطمه فرهودی صفحه 65
    زمینه و هدف
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر اجرای برنامه های توانمندسازی بر افسردگی سالمندان در مرکز روزانه توانبخشی فرزانگان شهرستان خرم آباد انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مداخله ای، 40 نفر سالمند در شهرستان خرم آباد با میانگین سنی 65.25 سال در گروه آزمون (8 مرد و 12 زن) و 64.95 در گروه شاهد (8 مرد و 12 زن) شرکت داشتند. این افراد دارای توانایی انجام کارهای معمول بدون وابستگی به دیگران و فاقد بیماری های سیستمیک و محدود کننده، بودند. نمونه گیری به صورت در دسترس بوده و افراد به طور تصادفی ساده، به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. در گروه آزمون برنامه توانمندسازی 3 ساعت در روز و به مدت 40 روز اجرا گردید. خدمات توانمندسازی شامل: آموزش شیوه زندگی سالم، ارائه خدمات توانبخشی، ارائه خدمات حمایتی، ارائه خدمات فرهنگی، ورزشی، هنری، ارائه خدمات گردشگری و اوقات فراغت بود. بخشی از برنامه ها مانند کلاس های آموزش شیوه زندگی سالم و ورزش روزانه عمومی بوده و بخش دیگری از خدمات بر اساس نیازسنجی و تشخیص تیم درمان و توانبخشی به سالمندان نیازمند این خدمات ارائه می شد. این برنامه توسط طراحان و کارشناسان دفتر امور سالمندان بهزیستی کشور تهیه شده است. نمره افسردگی هر دو گروه، قبل از مداخله و در پایان مداخله به وسیله پرسشنامه افسردگی بک ارزیابی گردید.
    یافته ها
    استفاده از برنامه توانمندسازی، نمره افسردگی افراد را نسبت به قبل از مداخله کاهش داد(047/0P≤) و این در حالی است که در گروهی که در برنامه توانمندسازی شرکت نداشتند تغییر معناداری در نمره افسردگی آن ها ایجاد نشد.
    نتیجه گیری
    با استفاده از یافته های حاصل از پژوهش انتظار می رود که با به کارگیری برنامه توانمندسازی منظم و مداوم در این گروه سنی، توانمندسازی بتواند به عنوان شیوه ای موثر و مکمل در کنار درمان های رایج دیگر و همچنین به عنوان یک درمان غیر دارویی در بهبود افسردگی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: سالمندی، توانمندسازی، افسردگی
|
  • Behnosh Tahanzadeh, Zahra Soleymani, Azar Mehri, Seyede Maryam Khodami, Shohreh Jalaei Page 1
    Background And Aim
    Impairment of noun retrieval is common among aphasic patients, but some of previous studies represent differences between noun retrieval ability of various aphasia syndromes. Current study investigates and compares the picture naming ability of 4 patients with fluent and non-fluent aphasia.
    Materials And Methods
    Present study investigated the naming ability of 2 fluent and 2 non-fluent aphasic patients with oral picture naming test. This test contains line drawing of 109 nouns. Patients were asked to name each picture with a single word. Responses were classified according to Philadelphia Naming Test scoring system as correct and semantic, formal, mixed, non-word, unrelated and others error (no response, description/circumlocution, miscellaneous error). Then, the data were investigated in terms of descriptive statistics and analyzed by Mann-Whitney U test.
    Results
    The score of non-fluent aphasics was more than fluent ones. The percentage of semantic errors in fluent group and no responses among non-fluent patients were more than the other types. Despite of personal differences, all error types were found in responses of patients. The difference between score and error types in fluent and non-fluent patients was not significant (p. 05).
    Conclusion
    This scoring system can define a variety of word retrieval errors. The fluent aphasics have more noun retrieval problems than non-fluent patients. Although, there are differences between two groups, but error type in picture naming is not a precise factor for distinguish between various aphasia syndromes and there is similarity in impaired underling mechanisms and naming behavior of them.
    Keywords: Fluent aphasia, Non, Fluent aphasia, Naming, Nouns
  • Hourieh Ahadi, Reza Nilipour, Belgheys Roshan, Hasan Ashayeri, Shohreh Jalaei Page 8
    Background And Aim
    The goal of this study was to search verb morphology in bilingual with specific language impairment and comparing them with normal bilingual and Persian children with special language disorder because we want to find their ability in this skills in bilingual children with specific language impairment and and evaluating Low Capacity Processing(LCP) theory.
    Materials And Methods
    Six bilingual (Azeri- Persian) children with specific language impairment and 6 Persian were selected from clinics of Tehran. They were 7-8 years old. Children with specific language impairment were evaluated about Perception and Expression tense morpheme of verbs and then they were compared with 6 age- matched-children as control groups. Children with specific language impairment are diagnosed as exhibiting a significant delay (more than one year) in language that can not be explained by intelligence deficits, hearing loss or visual impairment. In this research we used narrative speech and specific language impairment's test and we used Man Whitney's test for comparing these groups.
    Result
    Bilingual children with specific language impairment (SLI) have delay in comparison with their age- matched group in tense morphemes (p=0.020,p=0.019). They also have delay in tense of verbs(past, present, future) in comparison with Persian language children with special language impairment but it was not meaningful (p= 0.057).
    Conclusion
    Comparison between typical development of bilingual children and bilinguals with SLI shows that verb morphology is a good clinical marker for diagnosing and treatment of these children. Comparison between Persian language children with SLI and bilinguals with SLI shows that there is no evidence for LCP theory.
    Keywords: Specific language impairment, Bilingualism, Tense morpheme, Persian language
  • Abolghasem Fallahzadeh Abarghuei, Mehdi Abdolvahab, Afsoon Hasani Mehraban, Faranak Aliabadi, Mahmood Jalili, Ahmad Reza Baghestani Page 15
    Background And Aim
    Cerebral Palsy (CP) children are the most clients referred to occupational therapy settings. Hand function is important in Activities of Daily living. There is a hand dysfunction in most cerebral palsy children. Orthosis and splints are commonly used to improve the position, range of motion, quality of movement and function of a person's arm or hand. The aim of this study was to investigate the effects of static cock up c-bar splint on strength,spasticity, range of motion, and dominant hand function in spastic diplegic children with 8 to 12 years old.
    Materials And Methods
    This interventional study is in a before-after design. Thirteen spastic diplegic cerebral palsy children with 8 to 12 years old were selected through students who studied in physical disabled schools in Tehran city and had the inclusion criteria. Patients used a static cock up c-bar splint (wrist in 10 degrees of extension and thumb in palmar abduction and opposition) for two months, 2 hours daily and 4-6 hours at night. In this study the Jebsen Taylor test was used to evaluate hand function, the Modified Ashworth Scale was used to assess spasticity of thumb, wrist and elbow, ROM of thumb, wrist and elbow were tested with goniometer and power grip was evaluated with dynamometer.
    Results
    Results showed a significant improvement in hand function (p<0.001), in wrist`s spasticity (p<0.001), elbow`s spasticity(p<0.008), palmar abduction of thumb spasticity (p<0.002), wrist`s ROM (p<0.001), Palmar abduction of thumb ROM(p<0.001) and power grip(p<0.001). The data did not show significant improvement on elbow`s joint ROM.
    Conclusion
    Information from present research shows that using static cock up c-bar splint for 2 months, 2 hours a day and 4 to 6 hours nightly, can be an effective method to improve power grip, hand function, thumb, wrist and elbow spasticity and range of motion of thumb and wrist of spastic diplegic CP children.
    Keywords: Static cock up c, bar splint, Spasticity, Power grip, Hand function, Cerebral palsy
  • Banafsheh Ghomian, Mojtaba Kamyab, Hasan Jafari, Mojammad Enrahim Khamseh Page 23
    Background And Aim
    The effect of rocker soles on improvement of foot plantar pressure distribution is well documented. Rockers are commonly prescribed for diabetic patients with neuropathy in order to offloading the particular area of the foot sole thereby decreasing the chance of the foot ulcers. On the other hand, these patients may experience balance problems because of the somatosensory defects due to peripheral neuropathy. There is an evidence of postural destabilizing effect of rocker soles in healthy adults. The purpose of the current study was to investigate the postural responses to the rocker sole in diabetic patients with neuropathy.
    Materials And Methods
    Seventeen diabetic patients with neuropathy participated in this study. Canvas shoes were modified by addition of toe only rocker soles made of EVA (Ethyl Vinyl Acetate). The motor control test was conducted by the use of Neurocom system to evaluate postural stability with and without rocker sole. The Center of force displacement, response latency and response strength were measured.
    Results
    No significant difference was observed between the toe only rocker sole and without it in center of force displacement and response latency of the patients (P› 0.05). The results also indicated a significant increase in the response strength of patients by the rocker shoe, only in medium perturbations (P‹ 0.05).
    Conclusion
    The results of this study demonstrated that the postural stability of diabetic patients with neuropathy in response to the toe only rocker shoe is the same as the shoe without any rocker profiles. However, rocker shoes increase the need for generating active force during the automatic postural response of these patients which may indicate a training effect on diabetic patients with neuropathy.
    Keywords: Rocker sole, Diabetic neuropathy, Balance
  • Soraya Gharebaghy, Mehdi Rassaffiani, Fatemeh Behnia, Ashraf Karbalaee Nori, Hosshang Mirzaee Page 30
    Background And Aim

    Although motor difficulties are not considered as a diagnostic criterion in Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders: However its association with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is commonly reported. CO-OP is a problem-solving approach developed to help children with Developmental Coordination Disorder and addresses their motor-based problems. In this approach, therapist supports the children to use their cognitive strategies in a process of guided discovery to solve occupational performance problems. The objectives of CO-OP are to improve the motor performance of children with ADHD by helping them to discover various procedures to remove barriers and enhance supports by facilitating activities and participation. This study was designed to examine the influence of CO-OP on motor-based occupational performance of children with ADHD.

    Materials And Methods

    A single case experimental design (multiple baseline) was used to examine the influence of a 12 weeks intervention of CO-OP (twice a week) on Six children with ADHD. Each child selected three different goals to practice during intervention. Outcome measures included the Canadian Occupational Performance Measure (COPM), and the Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency and Performance (BOTMP). At first and prior to the intervention, the COPM was administered to the children and parents separately to obtain a rating of performance and satisfaction of the child in selective goals. The CO-OP intervention protocol was based on Polatajko and colleague's work in 2001. During intervention, children were taught the global problem solving strategies helping them to discover and perform domain-specific strategies. Therapist and family also supported children to achieve the performance of selected goals.

    Results

    The results of this study demonstrated improvements in both goals and motor performance in the participants due to the intervention. These results support the use of the CO-OP with children with ADHD.

    Conclusion

    Further research into the application of CO-OP with children with ADHD is warranted based on preliminary positive findings regarding the efficacy of this intervention to address motor-based performance difficulties.

    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Canadian Occupational Performance measure, Cognitive Orientation to daily Occupational Performance
  • Narges Kord, Mohammad Rahim Shahbodaghi, Seyede Maryam Khodami, Mandana Nourbakhsh, Shohreh Jalaei Page 38
    Background And Aim

    Intonation has important roles on increase in intelligibility and conveyance correct meaning especially in conversational speech. Recognition of intonation correlates with three acoustic parameters: fundamental frequency, intensity and duration. The purpose of the present study is to investigate the acoustic correlation of intonation and intelligibility of speech in children with cochlear implant (CI) and compare with normal hearing (NH) children.

    Materials And Methods

    This study has been carried out on 25 cochlear implant children and 25 children with normal hearing in primary school age ranges.Ten pictures were shown to children and statement and question sentences were elicited from them. To investigation of intelligibility, produced sentences were perceptually judgment by seven speech therapists and were scored by five point rating value. Acoustic correlationwere determined using Praat software.

    Results

    The results showed that there were significantly difference between two groups in each of acoustic correlations (P<0.05). Intelligibility scores of CI children were significantly lower than ones of NH children (P<0.05). There were significantly correlation between intonation and intelligibility scores, also between intelligibility and duration of implant use (P<0.05).

    Conclusion

    According to the findings of the present study, cochlear implant children's performance in using of acoustic correlation of intonation is lower than normal hearing peers that results in inappropriately intonation. Inappropriately intonation can be the cause of low intelligibility in cochlear implant children. Thus, intervention of intonation should be considered in treatment program of cochlear implant children.

    Keywords: Acoustic correlation, Intonation, Intelligibility, Cochlear implant children, Normal hearing children
  • Shahin Soltani, Ahmad Reza Khatoonabadi, Mohammad Sadegh Jenabi, Amin Piran Page 44
    Background And Aim
    Aphasia is common symptom after acute stroke with a prevalence in earlier studies between 21 - 38%. In Iran; unfortunately no investigation has been reported on the prevalence of aphasia. So the main aim of this study was to investigate the frequency of aphasia after stroke at hospitals affiliated to Tehran University of medical sciences (TUMS).
    Materials And Methods
    This study is a cross-sectional design and has been done on 30 patients with brain injury who admitted to TUMS hospitals during three months. The Mississippi Aphasia Screening Test (MAST) was used to screening aphasia patients.
    Results
    The descriptive results indicated, from 22 patients with CVA five cases (22.7%) were aphasic. Mean age of aphasic patients (69.6 years) was more than non-aphasic patients (49.24 years) and of five aphasic patients, three cases (60%) were male and two of them (40%) were female. Also, regarding background diseases, four of five (80%) aphasic patients had history of high blood pressure and diabetes.
    Conclusion
    Results of this study was consistent with prevalence of aphasia in last studies. Also results of this study confirmed other studies based on that etiology of lesion, age, and high blood pressure and diabetes history of the patients plays an important role in prevalence of aphasia.
    Keywords: Aphasia, stroke, frequency, prevalence
  • Gelareh Radmehr, Reza Mazaheri, Mohammad Ali Sanjari, Farzin Halabchi, Mohammad Ali Mansournia Page 49
    Background And Aim
    Given the biomechanical differences between over ground and treadmill walking, it is expected that the contraction of muscles should be also different, so exercise training in these scenarios may have various effects on trunk muscles. The aim of this study was to compare amplitude and duration of activation of trunk muscles during over ground and treadmill walking to prescribe a suitable exercise mode considering the special circumstances of each person.
    Materials And Methods
    Nineteen healthy 20-40 years old male with sedentary life style were selected via simple sampling. Surface electromyography of rectus abdominis, external oblique, longissimus and multifidus muscles were recorded.
    Results
    In each gait cycle, there was not statistically significant differences on duration of trunk muscles activity between treadmill and over ground walking. The mean amplitude of these muscles was greater on treadmill in comparison with over ground and this difference was statistically significant for rectus abdominis (P=0.005), longissimus (P=0.018) and multifidus (P=0.044) muscles.
    Conclusion
    Stabilizing role of trunk muscles during walking causes them to be active throughout the entire gait cycle. The increased muscle amplitude on treadmill might show that more motor units may be recruited during the contraction, which is helpful in prescribing the appropriate type of exercise especially to patients who have trunk muscles weakness.
    Keywords: Trunk muscles, Muscle activity amplitude, Surface EMG
  • Leila Fayazi, Majeed Rafiee, Bahman Zandi Page 58
    Background And Aim
    Difficulties in sidedness of autistic students and their defected language and communication function can be in relationship with their educational state. This research was designed to investigate the possible relationship among sidedness, communicative function and educational state in autistic students.
    Materials And Methods
    This is a described-analytic research and a kind of cross sectional and comparative one. For these purpose 40 autistic students with age average 10 years old and 8 months (SD=±2.5) were chosen. Communicative function questionnaire were completed by all subjects‘parents. We used observation check list to examine handedness, footedness, and dominant eye and ear. Using of T-test, covariance analysis data were analyzed.
    Results
    Data analysis indicated that there is not significant statistically difference between communicative function and educational state(p<0.05),but participants with weak educational state less tend to definite sidedness preference-in hand and foot not in eye and ear (p>0.05).
    Conclusion
    These findings reveal that stability of sidedness, which obtains with interventions rehabilitation in autistic students, can perform important role in high language skills and appropriate educational state for them.
    Keywords: Autism, Sidedness, Communicative function, Lateralization, Educational state
  • Shirin Gol Karami, Hossein Mobaraki, Mohammad Kamali, Fatemeh Farhodi Page 65
    Background And Aim
    This study examined the effect of empowerment programs on geriatric depression in daily rehabilitation center Farzanegan of Khorramabad city.
    Materials And Methods
    In this interventional study, 40 elderly subjects were participated in the city of Khoramabad with a mean age of 65 years old. They were 8 men and 12 women in each group.These people have the ability to perform common tasks without dependence on others and they had no systemic and restrictive disease.Subjects randomly divided into two groups (case and control).In case group, empowerment programs was performed for 40 days and 3 hours in a day. Empowerment program included lifestyle education, rehabilitation services, support services, cultural, sports, arts, tourism and leisure services. Part of the program was general such as training of healthy lifestyle and daily exercise and another part of services was presented based on assessment and diagnosis of treatment and rehabilitation team. This program was produced by designers and experts from the office of country welfare elderly. Depression scores in both group, before the intervention and at the end of intervention was assessed by the beck depression inventory.
    Results
    Using the empowerment program, depression scores were reduced after intervention (P≤0.047), however in the control group did not make significant changes in depression scores.
    Conclusion
    The date showed that that regular and consistent application of empowerment program can an effective and complementary method in conjunction with other treatments as well as a non-drug therapy in improving depression.
    Keywords: Aging, Depression, Empowerment