فهرست مطالب

Modern Rehabilitation - Volume:9 Issue: 3, 2016

Journal of Modern Rehabilitation
Volume:9 Issue: 3, 2016

  • ویژه نامه شماره 3
  • تاریخ انتشار: 1395/01/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • بهزاد امینی، منصور نوری، میترا جانقربان، امیر طیبی ثانی صفحات 10-19
  • پیمان دبیر مقدم، عذرا آقا دوست، مهدی بازیار، علیرضا آقا دوست صفحات 20-27
    زمینه و هدف
    صدا ابزار اصلی ارتباط کلامی است که در صورت مشکل در آن علاوه بر مشکلات جسمی، شاهد پیامدهای مستقیم ارتباطی، عاطفی و روانشناختی در زندگی روزمره و شغلی هستیم. هدف این مطالعه بررسی میزان شاخص معلولیت صدا در بیماران دارای توده حجمی حنجره و افراد سالم با استفاده از پرسشنامه Voice Handicap Index: VHIاست.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع توصیفی، تحلیلی و مقطعی- مقایسه ای میباشد. آزمودنی ها در دو گروه بیماران دارای توده حجمی حنجره (40n=) و افراد سالم (40n=) بررسی شدند. ابتدا اطلاعات زمینه ای آزمودنی ها از طریق مصاحبه دریافت و سپس پرسشنامه شاخص معلولیت صدا (VHI) مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت مقایسه دو گروه از آزمون تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    گروه بیماران دارای توده های حجمی حنجره در نمره کلی و هر سه زیرآزمون VHIنمرات بیشتری را نسبت به گروه سالم داشتند و در همه موارد این تفاوت نمرات معنادار مشاهده شد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد بیماران دارای توده های حجمی حنجره احساس معلولیت صدا بالاتر و معنادارتری نسبت به افراد سالم دارند که نشان دهنده کیفیت زندگی وابسته به صدای پایین تر است. بنابراین توصیه می شود در برنامه های درمانی بیماران اختلالات صوت علاوه بر درمان های پزشکی و جراحی، به جنبه های روانشناختی بیماران هم توجه نمود.
    کلیدواژگان: شاخص معلولیت صدا، توده های حجمی، اختلال صدا
  • آیلین طلیم خانی، افسون نودهی مقدم، لیلا عمخوار، شهرزاد محمدی راد، سمیه امیری آریمی، بهاره زینل زاده قوچانی صفحات 28-36
    زمینه و هدف
    تمرینات ویبریشن «تمام بدن»(whole body vibration: WBV) یک نوع مدالیتی درمانی است که با ایجاد تحریکات مکانیکی نوسانی باعث بهبود عملکرد عضلات، حس عمقی و کنترل پاسچر می شود. هدف از انجام این تحقیق، بررسی اثر آنی WBV بر روی کنترل پاسچر در افراد جوان بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی شبه تجربی، 22 فرد سالم به روش نمونه گیری غیر احتمالی ساده و به صورت تک گروهی شرکت کردند. افراد به مدت 4 دقیقه تحت درمان WBV قرار گرفتند. به این صورت که برنامه ی ورزشی سبک را 4 مرتبه و هر مرتبه به مدت یک دقیقه بر روی سکوی ارتعاشی تکرار کردند. تمرینات بر طبق دستورالعمل آزمونگر انجام شد. فرکانس ویبریشن در فواصل یک دقیقه ای از 15 هرتز در دقیقه ی اول به 30 هرتز در دقیقه ی آخر افزایش یافت.
    شاخص های کنترل پاسچرال شامل شاخص ثباتی کلی، قدامی- خلفی و طرفی در وضعیت دو پای ایستاده با چشم های باز و بسته با استفاده از سیستم تعادلی بایودکس، قبل و بعد از مداخله از افراد ثبت گردید. به منظور تجزیه تحلیل اطلاعات از آزمون تی زوجی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان داد که در وضعیت ایستاده روی دو پا و با چشم های باز، شاخص ثباتی کلی (02/0P=) ، داخلی- خارجی (01/0P=) و با چشم های بسته، شاخص ثباتی کلی (001/0P<)، قدامی- خلفی (001/0P=)، داخلی- خارجی (001/0P=) تفاوت معنی داری را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    یک جلسه WBV باعث بهبود کنترل پاسچر و تعادل در افراد جوان گردید.
    کلیدواژگان: تمرینات ویبریشن تمام بدن، تعادل، افراد جوان، ثبات
  • مجتبی عشرستاقی، الهام شیرزاد، حیدر صادقی صفحات 37-44
  • احسان حسین زاده، علی شیخانی، افسانه صفر چراتی صفحات 45-57
    زمینه و هدف
    آسیب دیدگی مفصل زانو از مهمترین آسیب های رایج در زندگی روزمره افراد و ورزش های پرتحرک می باشد. از شایع ترین آسیب ها در مفصل زانو می توان آسیب های منیسک، رباط صلیبی و پارگی این اعضا را عنوان نمود. تشخیص های پارگی منیسک عموما به صورت بالینی و با استفاده از تصاویر رزونانس مغناطیسی (Magnetic Resonance Imaging: MRI) می باشد. هدف ما در این مقاله استفاده از ثبت و ضبط سیگنال های ویبراسیون زانو (Vibroarthrography: VAG) برای تشخیص پارگی منیسک می باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق بر روی20 شخص سالم و20 شخص بیمار که پارگی منیسک آنها مورد تایید پزشک و تصاویر عکس برداری بوده است آزمایش انجام داده و درمدت 15 ثانیه 3 بار از پای مصدوم و سالم، با دستگاه الکترواستتوسکوپ سیگنال ثبت کرده ایم. از هر بیمار تاییدیه رضایت و سلامت آزمایش دریافت شد و برای ثبت سیگنال ها محل قرار گیری پروب روی زانو اصلاح شد.
    یافته ها
    پس از ثبت سیگنال ها، آنها را پردازش کرده و با کاهش نویز آنها با الگوریتم تجزیه مقدار منفرد (Singular Value Decomposition :SVD) ، چهار ویژگی از این سیگنال ها در حوزه انرژی و فرکانس که شامل پارامتر انرژی (Energy Parameter: EP)، پارامتر انرژی بسط داده شده (Energy Spread Parameter :ESP)، پارامتر فرکانس (Frequency Parameter: FP) و پارامتر فرکانس بسط داده شده (Frequency Spread Parameter: FSP)) استخراج کرده ایم و سپس میانگین و انحراف استاندارد هر ویژگی را در نظر گرفته و مجموعا هشت ویژگی را تجزیه و تحلیل نموده ایم. آنالیزهای آماری نشان داده اند که ویژگی ها دارای 05/0 بوده اند. در این تحقیق ما از سه روش برای طبقه بندی داده ها استفاده کردیم. روش پرسپترون چند لایه، ماشین بردار پشتیبان و K نزدیکترین همسایه که به ترتیب دارای (1670/0 82/0) و (0958/0 84/0) و (0895/0 943/0) درصد صحت و انحراف استاندارد بوده اند. روش k نزدیکترین همسایه دارای بیشترین درصد صحت بوده است.
    نتیجه گیری
    روش پردازش سیگنال های ویبراسیون زانو روشی مناسب و غیرتهاجمی برای تشخیص پارگی منیسک زانو می باشد که می تواند باعث صرفه جویی در زمان و همچنین کاهش هزینه باشد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی مفصلی، پارگی منیسک، سیگنال های VAG، تجزیه مقدار منفرد(SVD)، توزیع زمان، فرکانس
  • سیدصادق رحیمی، مرتضی فرازی، اکبر دارویی، عنایت الله بخشی، وحید ولی نژاد، سلمان عبدی صفحات 58-64
    زمینه و هدف
    لکنت یک اختلال چند وجهی است که کنترل حرکتی و عملکرد زبانی را درگیر می کند و نوعا تغییرات نگرشی را نیز به همراه دارد. لذا به نظر می رسد که بررسی رابطه ی بین دو بخش ظاهری (شدت) و پنهان (نگرش ارتباطی) لکنت ضروری به نظر می رسد. هدف این تحقیق نیز بررسی رابطه ی بین شدت لکنت و نگرش ارتباطی افراد با لکنت بزرگسال می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه توصیفی-تحلیلی حاضر بر روی 56 فرد بزرگسال با لکنت انجام شد. برای جمع آوری داده ها از آزمایه تعیین شدت لکنت Stuttering Severity Instrument-3: SSI-3 در موقعیت گفتاری خواندن شفاهی «متن 200 کلمه ای (448هجایی)» و آزمون ارزیابی جامع تجربه فرد از لکنت بزرگسالان OASES-A Overall Assessment of the Speaker''s Experience of Stuttering-Adult: برای بررسی نگرش ارتباطی، استفاده شد. از ضریب همبستگی اسپیرمن جهت آزمون وجود ارتباط بین شدت لکنت با نگرش ارتباطی و آزمون غیرپارامتری من ویتنی بین سابقه درمان لکنت با شدت لکنت و نگرش ارتباطی استفاده گردید.
    یافته ها
    پس از بررسی های آماری، همبستگی معنی داری بین شدت لکنت با نگرش ارتباطی مشاهده نشد(14/0 P) همبستگی معنی داری مشاهده شد. همچنین از لحاظ آماری بین شدت لکنت با سن(13/0
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از این است که بین شدت لکنت و نگرش ارتباطی تفاوت معنی داری وجود نداشت. از طرفی چون در افرادی که سابقه درمان داشته اند، شدت لکنت کاهش یافته بود ولی نگرش ارتباطی خیر، پیشنهاد می شود که جنبه نگرش ارتباطی نیز در درمان مورد توجه قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: لکنت، پروتکل ارزیابی شدت لکنت، نگرش ارتباطی، پروتکل ارزیابی جامع تجربه فرد از لکنت
  • لیلی برنا، امیر احمدی، جواد صراف زاده، نادر معروفی صفحات 65-71
    زمینه و هدف
    جلوآمدگی سر یکی از اختلالات شایع پاسچرال می باشد که مرتبط با سبک زندگی امروزی می باشد. این اختلال ممکن است باعث ایجاد تغییراتی در کنترل حرکتی عضلات ناحیه گردن شود.
    روش بررسی
    در این مطالعه 8 نفر مبتلا به جلو آمدگی سر و 8 نفر سالم که با یکدیگر یکسان سازی شده بودند، بکار گرفته شد. هریک از آزمودنی ها مورد سنجش کینماتیک و الکترومیوگرافیک قرار گرفتند و پدیده فلکشن-ریلکسیشن در آنها مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتیجه نشان داد که خاتمه پدیده فلکشن-ریلکسیشن بین دو گروه تفاوت معنی دار آماری (05/0p <) داشته است و همچنین نتیجه آزمون همبستگی نشان داد که بین زاویه کرانیوورتبرال و خاتمه پدیده فلکشن- ریلکسیشن ارتباط معنی دار آماری وجود داشته است(05/0p <).
    نتیجه گیری
    پدیده فلکشن-ریلکسیشن در افراد دچار جلوآمدگی سر نسبت به افراد سالم متفاوت می باشد و انقباض کانسنتریک در این افراد با تاخیر شروع می شود و باعث طولانی تر شدن پدیده مذکور خواهد شد. به همین دلیل احتمال ایجاد اختلال در کنترل حرکتی و ثبات ناحیه گردن در این افراد وجود دارد.
    کلیدواژگان: جلو آمدگی سر، پدیده فلکشن، ریلکسیشن، الکترومیوگرافی، کینماتیک
  • زیبا دلخواه، زهرا سلیمانی، هوشنگ دادگر، نجوا موسوی صفحات 72-78
    زمینه و هدف
    نظریه ذهن به عنوان یکی ازمولفه های شناختی، شالوده توانایی ما برای توضیح دادن یا پیش بینی کردن رفتار خودمان و دیگران است که از طریق نسبت دادن حالات ذهنی انجام می شود. این توانایی در کودکان ناشنوا آسیب دیده است و در دختران رشد سریعتر و بهتری دارد. هدف این پژوهش بررسی نظریه ذهن در کودکان کاشت حلزون 5 تا 6 سال است تا تاثیر تجربه افت شنوایی بر نظریه ذهن و نیز رابطه نظریه ذهن با جنسیت و سن کاشت مورد مطالعه قرار گیرد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی، 18 کودک کاشت حلزون 5 تا 6 سال از بیمارستان امیراعلم شهر تهران و 18 کودک طبیعی فارسی زبان به شیوه نمونه گیری در دسترس و آسان انتخاب شدند. کودکان طبیعی از نظر سن و منطقه زندگی با کودکان کاشت حلزون تطبیق داده شدند و مشکلات حسی و گفتاری نداشتند. عملکرد نظریه ذهن پایه با آزمون قمرانی (1385) در این کودکان بررسی شد.
    یافته ها
    عملکرد دو گروه در نظریه ذهن پایه، به طور معنی داری متفاوت بود (001/0>P). همچنین مقایسه بین دختران و پسران طبیعی (3/0P=) و کاشت حلزون (2/0P=) نشان داد در هر دو گروه تفاوت معناداری بین دختران و پسران وجود ندارد. بین سن کاشت حلزون و امتیاز نظریه ذهن رابطه معنادار وجود ندارد (1/0P=).
    نتیجه گیری
    آسیب شنوایی بر رشد نظریه ذهن پایه در کودکان کاشت حلزون موثر بوده است. سن کاشت و جنسیت تاثیری بر رشد نظریه ذهن ندارد.
    کلیدواژگان: نظریه ذهن، کاشت حلزون، زبان فارسی
  • عباس پور ابراهیم عمران، محمدرحیم شاهبداغی، سلمان عبدی، محمد کمالی صفحات 79-85
    زمینه و هدف
    منبع کنترل به عنوان میزان درکی که فرد نتایج را تحت تاثیر رفتار خود می داند، تعریف شده است. بعضی از افراد دارای لکنت مسئولیت های پیگیری درمان را می پذیرند که در نتیجه بهبودیشان نیز حفظ می شود؛ درحالیکه افرادی که به این مسئولیت ها توجهی نمی کنند در خطر بازگشت (لکنت) قرار می گیرند. لزوم دسترسی به ابزاری برای شناسایی این پدیده و تلاش برای پیشگیری از بازگشت لکنت ضروری به نظر می رسد. یکی از این ابزار ها مقیاس منبع کنترل رفتار می باشد. هدف از این پژوهش تهیه نسخه فارسی و بررسی روایی و پایایی مقیاس منبع کنترل رفتار بود.
    روش بررسی
    این پژوهش روی 35 فرد بزرگسال دارای لکنت و 35 فرد بزرگسال بدون لکنت انجام شد. بعد از ترجمه و معادل سازی مقیاس منبع کنترل رفتار (LCB : Locus of Control of Behavior) به زبان فارسی، روایی صوری و محتوایی آن بر اساس نظر صاحبنظران مشخص شد. سپس بررسی روایی همزمان، این مقیاس به همراه مقیاس منبع کنترل راتر بر روی افراد دارای لکنت انجام شد. پایایی مقیاس از شیوه آزمون بازآزمون و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد.
    یافته ها
    تمامی آیتم های مقیاس دارای ترجمه آسان و کیفیت مطلوب بودند و همچنین روایی صوری و محتوایی مطلوبی داشتند. بین دو مقیاس منبع کنترل رفتار و منبع کنترل راتر همبستگی وجود داشت (53/0r=) و ضریب آلفای کرونباخ برای کل آزمون 85/0 بدست آمد. همچنین نسخه فارسی منبع کنترل رفتار پایایی آزمون بازآزمون بالایی داشت. (87/0ICC=)
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از پژوهش بیانگر اینست که نسخه فارسی منبع کنترل رفتار از روایی و پایایی مناسبی برای بزرگسالان دارای لکنت فارسی زبان برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: لکنت، روایی، پایایی، منبع کنترل رفتار
  • سلمان عبدی، شهره جلایی، محی الدین تیموری سنگانی، احمد پور محمد صفحات 86-92
    پرسشنامه های مختلفی برای بررسی نگرش عمومی نسبت به خصیصه های مختلف انسانی وجود دارد اما ابزارهای استاندارد کمی در ارتباط با ارزیابی نگرش عمومی نسبت به لکنت وجود دارد. هدف از این پژوهش تهیه نسخه فارسی و بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس سنجش نگرش عمومی نسبت به ویژگی های انسانی لکنت بود.
    این پژوهش از نوع ساخت آزمون که روی 30 فرد آزمودنی بدون لکنت (8 مرد و 22 زن) با میانگین سنی 9/24 سال انجام شد. بعد از تهیه و کسب اجازه از طراح آزمون، اقدام به ترجمه و معادل سازی مقیاس به زبان فارسی شد، سپس روایی صوری آن بر اساس نظر آزمودنی ها مشخص شد. پایایی آزمون باز آزمون مقیاس نیز از دو روش؛ محاسبه ضریب همبستگی پیرسون و تعیین درصد توافق نقطه به نقطه انجام شد.
    تمامی آیتم های مقیاس، ترجمه آسان، کیفیت مطلوب و همچنین روایی صوری مطلوبی داشتند. نتایج نشان داد که همبستگی نسبتا قوی بین دو بار تکرار در کل پرسشنامه وجود داشت 70/.r=. همچنین افراد شرکت کننده در بیش از 69 درصد از کل سوالات پاسخ های کاملا یکسان در دو بار اجرای پرسشنامه داده اند.
    نتایج حاصل از پژوهش بیانگر این است که نسخه فارسی مقیاس سنجش نگرش عمومی نسبت به ویژگی های انسانی –لکنت از روایی و پایایی مناسبی برخوردار می باشد. بنابراین می توان از این مقیاس برای بررسی نگرش افراد مختلف جامعه نسبت به لکنت استفاده کرد.
    کلیدواژگان: لکنت، روایی، پایایی
  • صدریه صدرنیا، جواد صراف زاده، محمد اکبری، سید حسین سعید، غلامرضا علیایی صفحات 93-105
    زمینه و هدف
    پارگی تاندون عضلات روتاتورکاف شایع ترین علل درد و ناتوانی در مفصل شانه، به خصوص در سنین میان سالی و کهن سالی است. فیزیوتراپی به عنوان یک روش درمانی غیر جراحی یا کانسرواتیو در این زمینه محسوب می شود. . هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر فیزیوتراپی در پارگی کامل تاندون سوپرااسپیناتوس بر درد و دامنه حرکتی فعال مفصل شانه بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، تعداد 17 بیمار (5 مرد و 12 زن) با میانگین سنی 13/7 ± 35/54 سال که پارگی کامل تاندون سوپرااسپیناتوس داشتند تحت 30 جلسه فیزیوتراپی قرار گرفتند. برنامه درمانی فیزیوتراپی بیماران شامل مدالیتی های گرمایی ، اولتراسوند و تحریکات الکتریکی و برنامه تمرین درمانی شامل سه جزء تمرینات کششی، تقویتی و استقامتی بودند. بیماران در جلسه اول ، جلسه بیستم و پایان جلسه سی ام از نظر درد و دامنه حرکتی مورد ارزیابی قرار گرفتند. متغیر درد با آزمون دیداری درد و متغیر دامنه حرکتی توسط گونیامتر ارزیابی شدند.
    یافته ها
    آزمون پارامتریک تحلیل واریانس یک طرفه درون آزمودنی ها و آزمون غیرپارامتریک فریدمن، بین فیزیوتراپی و کاهش درد و افزایش دامنه حرکتی شانه بیماران، ارتباط معنا داری (01/0>P) را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که فیزیوتراپی در افراد مبتلا به پارگی سوپرااسپیناتوس که کاندید جراحی هستند، ممکن است منجر به تسکین درد و بهبود دامنه حرکتی شانه بیماران شود و از ضرورت انجام جراحی بکاهد. با این حال مطالعات با پیگیری های طولانی تر جهت ارزیابی این روش درمانی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پارگی تاندون سوپرااسپیناتوس، فیزیوتراپی، درد، دامنه حرکتی، آزمون دیداری درد، گونیامتر
  • عباسعلی آهنگر، مهدی بختیار، مهدی محمدی، مریم شاکری کواکی صفحات 115-124
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین پیچیدگی نحوی (به لحاظ ساختار جمله و بند) و وقوع لکنت در کودکان پیش دبستانی فارسی زبان می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش مقطعی حاضر بر روی 15 کودک تک زبانه دارای لکنت، شامل 12 پسر و 3 دختر 4 تا 6 ساله فارسی زبان در شهر مشهد انجام گرفت. روش نمونه گیری، نمونه گیری آسان (در دسترس) بود. 30 دقیقه نمونه گفتار پیوسته محاوره ای کودک با گفتاردرمانگر، والدین (مادر یا پدر) در یک اتاق ساکت در یک مرکز گفتاردرمانی ضبط شد. .سپس تعداد 60 گفته تولید شده توسط هر کودک آوانگاری گردید و داده ها با استفاده از آزمون تی زوجی مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تفاوت معناداری بین گفته های روان (بدون لکنت) و لکنت شده از لحاظ پیچیدگی نحوی در ساختار جمله و بند مشاهده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که در سطح بند، با افزایش تعداد موضوع های فعل در هر دو بند پایه و پیرو، وقوع لکنت نیز به طور معناداری افزایش یافت. (01/0 > P). افزون بر این، وقوع لکنت در جملات مرکب بیشتر از جملات ساده بود (01/0 >P) .
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که در کودکان لکنتی پیش دبستانی فارسی زبان، بین متغیر پیچیدگی نحوی برحسب ساختار جمله و بند و وقوع لکنت ارتباط معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: پیچیدگی نحوی، جمله، بند، موضوع فعل، لکنت
|
  • Soheila Shahbazi, Moslem Rahmani, Ali Heyrani Pages 1-9
    Background And Aim
    The purpose of this study was to investigate the effects of sensory-motor integration on Balance and Reaction time in children with Developmental Coordination Disorder( DCD). Motor developmental coordination disorder (DCD) is a statement that the American Psychiatric Association was described for children who have difficulty in implementing some of the skills and competencies necessary to deal with the needs of the motor suffering their everyday lives, proposed locomotors.
    Materials And Methods
    This study was a semi-experimental study. Twenty patients (mean age, 8.5years old) were randomly divided into two groups of experimental and control groups from the DCD children rehabilitation center in Kermanshah. Continuous performance test, test improved stork and test walk heel to toe were used. After the pretest, the experimental group had a protocol for 8 weeks, three sessions per week of 120 minutes exercise (Swinging, jumping on Trampoline, baby turn around, turn around and coach children). To investigate the differences between the groups and the effect of exercise, ANOVA with repeated measures design with 2 × 2 (two with double measurement) were used. Post hoc t-test and t-test was used to analyze differences within groups and between groups.
    Results
    The results showed that the experimental group showed a significant improvement in reaction time, dynamic and static balance. There was a significant difference at post-test in experimental group due to the extent of the practice.
    Conclusion
    Improvement in balance is more likely due to the increased proprioception and stability. It is also likely to reduce the reaction time of integrated activities due to the pre-movement or speed up of the processing of perceptual or cognitive.
    Keywords: Sensory, motor integration, Balance, Reaction time, DCD
  • Behzad Amini, Mansour Noori, Mitra Janghorban, Amir Tayebi Sani Pages 10-19
    Background And Aim
    This study was conducted dueto the limited results of past studies in relation to postural control in children with developmental coordination disorders and the importance of postural control with the ability to integrate the vestibular, visual and somatosensory inputs. In this study the postural control of the children with Developmental Coordination Disorder (DCD) and their normal peers was compared under the reduced or the conflicted sensory input conditions.
    Materials And Methods
    Twenty two children with Developmental Coordination Disorder (16 males, 6 females with mean age of 7 years old and 9 months, SD 1 year and 5 months) and 19 children with normal motor development (13 males, 6 females, with mean age of 6 years and 11 months, SD 1 year and 1 month) were evaluated. Standing balance, sensory organization and motor control strategy were evaluated using the sensory organization test (SOT).
    Result
    The results showed that the children with DCD had poorer function than the normal children in the composite equilibrium (p≤ 0.001), visual ratios (p=0.005) and vestibular ration (p=0.002). There were no meaningful differences between groups in their average somatosensory ratio. Additionally, children with Developmental Coordination Disorder had lower motor strategy scores than the normal children when they were forced to depend on vestibular cues alone (p
    Conclusion
    In order to improve the postural control in the patients, the rehabilitation protocols should focus on the sensory-motor deficits.
    Keywords: Postural control, Postural stability, Developmental Coordination Disorder
  • Peyman Dabirmoghaddam, Ozra Aghadoost, Mehdi Baziar, Alireza Aghadoost Pages 20-27
    Background And Aim
    The voice is an important verbal communication in voice problems. In addition to physical problems, pay attention to communication, emotional and mental health in our life and work is very important. The aim of this study is to assess and compare of voice handicap index (VHI) in patients with vocal mass lesion and healthy people.
    Materials And Methods
    This is a cross-sectional descriptive-analytical study. Participants were divided into two groups, patients with mass lesion (n=40) and healthy people group (n=40). Basic information was collected by interview. Voice handicap index (VHI) questionnaire was assessed. The data was analyzed with SPSS16 (IBM corporation) software. In order to compare the two groups, the independent sample T-test was used.
    Results
    Patients with vocal mass lesion had high scores in total and three subscales (physical, emotional and functional) VHI than healthy people and there was a significant differences between two groups in all variables (p˂0.05).
    Conclusion
    The results of this study indicate that patients with mass lesion in larynx have higher and significant VHI scales than healthy people, which presents less voice related quality of life. Therefore, patients with voice disorder should pay attention to the psychological aspects in addition to medical and surgical treatments.
    Keywords: Voice Handicap Index, Mass lesions, Voice disorder
  • Ailin Talimkhani, Afsoon Nodehi Moghadam, Leila Ghamkhar, Sharzad Mohammadi Rad, Somayeh Amiri Arimi, Bahareh Zeynalzadeh Ghoochani Pages 28-36
    Background And Aim
    Whole body vibration (WBV) is a new therapeutic modality which improves muscle function, proprioception and postural control by creating an oscillatory mechanical stimulation. The aim of this research was to investigate the immediate effect of WBV on postural control in young adults.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study, 22 healthy subjects were participated as a single group. Non-probability simple sampling method was used. Subjects were treated with 4 minutes WBV bout. The subjects repeated four times a 60-s light exercise program according to instructions which was shown by the therapist. During the vibration intervention, the vibration frequency increased in 1 minute intervals from 15 Hz for the first minute to 30 Hz for the last minute. Postural control indexes were recorded using the Biodex Balance system in situations of two leg standing with open and close eyes that included overall stability index (OSI), anterior-posterior stability index (APSI), medial-lateral stability index (MLSI) . In order to analyze the data, paired t-test was used.
    Results
    The results indicated that in the case of standing on two legs with eyes open, OSI and MLSI were statistically significant (P = 0.02; P = 0.01, respectively) and with eyes closed, OSI, APSI and MLSI were statistically significant (P = 0.000; P = 0.001; P = 0. 001, respectively).
    Conclusion
    Four minutes WBV bout can induce improvement of postural control and balance in young adults.
    Keywords: Whole body vibration, Balance, Young adults, Stability
  • Mojtaba Ashrostaghi, Elham Shirzad, Heydar Sadeghi Pages 37-44
    Background And Aim
    Leg stiffness has recognized as a parameter related to sports performance and injury risk. The aim of the present study was to compare of leg stiffness during hopping test between female and male athletes.
    Materials And Methods
    Thirteen females and 12 males of the best Iranian racket-players participated in this study and performed the bilateral hopping test at a frequency of 2.2 Hz. The subject's leg stiffness was measured and was normalized through dividing by their body weights. Independent samples t-test was used to compare the mean of research variables between the female and male groups.
    Results
    Leg stiffness in the females was significantly lower than the males (p
    Conclusion
    The lower leg stiffness observed in the female athletes may be a factor justifying their weakness in speed-based performances during horizontal movements. Furthermore, non-significant difference in normalized leg stiffness between two groups may indicate using a risky strategy by the females in vertical movement to compensate for the less inherent stiffness of their tendinous and muscular structures. Choosing the proper training programs to change the leg stiffness, may be an effective method to enhance the performance and to decrease the injury risk.
    Keywords: Leg stiffness, Female, male athletes, Sports performance, Injury risk
  • Ehsan Hossein Zadeh, Ali Sheikhani, Afsaneh Safar Cherati Pages 45-57
    Background And Aim
    Knee joint injuries are the most common injuries in routine life and stirring sports. The most common injuries in knee joint are meniscus injuries, anterior cruciate ligament rupture and kind of tears of above structures. Diagnosis of meniscus tear is generally clinically and by magnetic resonance imaging (MRI: Magnetic Resonance Imaging). In this study, meniscuc tear was recognized by recorded the knee vibration signals (VAG: Vibroarthrography).
    Materials And Methods
    Forty subjects (20 normal and 20 abnormal) with meniscus tear were selected and recorded the signals by electrostethoscope, 3 times in 15 sec. Testimonial form was taken from all of participants.
    Results
    After recording, the signals were processed and reduced the noise by singular value decomposition algorithm (SVD: Singular Value Decomposition), four parameters of these signals were extracted in energy and frequency domain. These were included energy parameter (EP: Energy Parameter), energy spread parameter (ESP: Energy Spread Prameter), frequency parameter (FP: Frequency Parameter) and frequency spread parameter (FSP: Frequency Spread Parameter). Mean and standard deviation of each feature were considered and analyzed eight features of the signals. Statistical analyzes showed the P-Value less than 0.05 ( ) for each feature. Three methods for data classification were used. ) Mean and standard deviation of the parameters were obtained as below: Multi Layer Perceptron (MLP: Multi Layer Perceptron), Support Vector Machine (SVM: Support Vector Machine) and K- Nearest Neighbor (KNN: K-Nearest Neighbor) with ( ), ( ) and ( . K-nearest neighbor method (K=5) has the highest percentage of accuracy.
    Conclusion
    Knee signals processing (VAG signals) is a suitable and non-invasive method for diagnosis of meniscus tear which can save the time and reduce the costs.
    Keywords: Articular pathology, Meniscus tear, VAG signals, Singular Value Decomposition (SVD), Time, frequency distribution
  • Seyed Sadegh Rahimi, Morteza Farazi, Akbar Daroui, Enayatollah Bakhshi, Vahid Valinejad, Salman Abdi Pages 58-64
    Background And Aim
    Stuttering is a multifaceted disorder that affects motor control, language performance and communication attitude. It seems that investigating the relationship between overt (stuttering severity) and cover (communication attitude) features of stuttering is necessary. The aim of this study is to investigate the relationship between stuttering severity and the communication attitude of adults who stutter.
    Materials And Methods
    Fifty-six adults who stutter participated in this study. The SSI-3 (Stuttering Severity Instrument-3) in the 200 words read text and communication attitude by Overall Assessment of the Speaker's Experience of Stuttering (OASES-A) were used. Spearman's correlation coefficient and Non-parametric Mann-Whitney test were used to determine relationship between severity of stuttering, communication attitude, age and history of treatment.
    Results
    This study showed that there was not significant correlation between the severity of stuttering assessment and communication attitude (P >0.14). As well as, age with communication attitude (P≥ 0.050) and history of treatment with the stuttering severity (P 0.13) and communication attitude with history of treatment (P >0.7) were not correlated.
    Conclusion
    There was no relationship between the severity of stuttering and communication attitude. Since, in people who have had a history of treatment, severity of stuttering was reduced but communication attitude did not reduce, therefore, communication attitude should be considered in treatment.
    Keywords: Stuttering, Stuttering severity inventory, Communication attitude, Overall assessment of the Speaker's Experience of Stuttering
  • Leili Borna, Amir Ahmadi, Javad Sarafzadeh, Nader Maarufi Pages 65-71
    Background And Aim
    Forward Head Posture (FHP) is one of the most common postural disorders which related to current life style. This disorder may cause some changes in motor control of cervical muscles.
    Materials And Methods
    Eight subjects with Forward Head Posture and 8 matched healthy subjects wereParticipated. The kinematic and electromyographic activity of each subject was analyzed and the flexion- Relaxation phenomenon was determined.
    Results
    The results showed that the cessation of flexion-relaxation phenomenon was different between two groups (P
    Conclusion
    The flexion- relaxation phenomenon was different in Forward Head Posture related to the healthy subjects and the concentric contraction was started with delay in the Forward Head Posture subjects. Therefore, the motor control and balance disorder may be seen in these subjects.
    Keywords: Forward Head Posture, Flexion, Relaxation, Electromyography, Kinematic
  • Ziba Delkhah, Zahra Soleymani, Hooshang Dadgar, Najva Mousavi Pages 72-78
    Background And Aim
    Theory of mind as a cognitive component is the foundation of our ability to explain or predict the behavior of ourselves and others which is done through the attribution of mental status. This ability damaged in deaf children and its development is fast in girls. The aim of this study was to study theory of mind in 5-6 years cochlear implant children and its relation with gender and age of cochlear implant (CI).
    Materials And Methods
    This study is descriptive and cross-sectional. Eighteen Farsi speaking children CI children and 18 normal development children aged 5-6 were participated in this study. The normal children were selected from living area of CI children. They were selected through available and easy sampling method. These children had no sensory or speech disorders. The basic theory of mind was tested in these children.
    Results
    Theory of mind was significantly different in both groups (p = 0.00). The comparison between girls and boys did not show significant difference in normal (p= 0.321) and CI children (p =0.231). There was no significant relationship between the age at CI and theory of mind scores (p=0.100).
    Conclusion
    Hearing impairment has influence on basic theory development in CI children. Age of implantation and gender had no effect on development of theory of mind.
    Keywords: Theory of mind, Cochlear implant, Farsi language
  • Abbas Pourebrahim Omran, Mohammad Rahim Shahbodaghi, Salman Abdi, Mohammad Kamali Pages 79-85
    Background And Aim
    The concept of locus of control refers to the degree in which a person perceives daily occurrences to be a consequence of his or her own behavior. Some people accept responsibility of their own continued well-being and maintained improvement, but the others, particularly those who do not accept this responsibility, may be at risk of relapse. It recommends a kind of measurement in order to identify such persons so that further steps can be taken to inhibit the relapse before occurs. One of this measurement is Locus of Control of Behavior. The purpose of the present study is to translate the Locus of Control of Behavior (LCB) into Persian and investigation of validity and reliability of the scale.
    Materials And Methods
    In this research, 35 adults with stuttering and 35 non-stuttering were evaluated. After the translation of the test according to Protocol IQOLA and its equalization to Persian Language, content validity and face validity of it were determined by the opinions of experts. Then, for concurrent validity determination 35 adults with stuttering were examined by LCB and Rotters locus of control .In order to test reliability, test –retest and Cronbach,s alpha were used.
    Results
    Entirely relevant items had simple translation. The translation items had content and face validity. Correlation between the marks of LCB and Rotters locus of control was (p=0.000, r= %53). LCB has high Test-retest (p=0.000, ICC= %87) and internal reliability (p=0.000, α=%85).
    Conclusion
    The present research showed that the Persian version of the LCB is a reliable and valid tool for locus of control from the perspective of a person who is stutter.
    Keywords: Stuttering, Reliability, Validity, Locus of Control of Behavior
  • Salman Abdi, Shohreh Jalaei, Mohyeddin Teimouri Sangani, Ahmad Pourmohammad Pages 86-92
    Background And Aim
    There are various questionnaires to assess public attitudes towards various human traits but few standard tools to evaluate public attitudes about stuttering. The purpose of the present study was to translate the Public Opinion Survey of Human Attributes -Stuttering (POSHA-S) into Persian and investigation of psychometric properties of the scale.
    Materials And Methods
    Thirty adults without stuttering (8 men and 22 women) who have mean age of 24.9 participated in this developmental test study. After taking permission from test design, the translation of the test according to Protocol IQOLA and its equalization to Persian Language, face validity of it were determined by the opinions of participants. Then, Test-retest reliability of the scale was carried out by two methods; Pearson correlation coefficient and determination of point-to-point agreement.
    Results
    Entirely relevant items had simple translation. The translation items had face validity. The results showed that there was a high correlation between two completions in the whole questionnaire (p=0.000, r=0.70).
    Conclusion
    The present research showed that the Persian version of the "Public Opinion Survey of Human Attributes –Stuttering" is a reliable and valid tool. Therefore, the Persian version of this test can be used as a valid and reliable scale to assess community attitudes towards stuttering.
    Keywords: Stuttering, Reliability, Validity
  • Sadrieh Sadrnia, Javad Sarafzadeh, Mohammad Akbari, Seyed Hossein Saeed, Gholam Reza Olyaei Pages 93-105
    Background And Aim
    Rotator cuff tendon rupture is the most frequent cause of shoulder pain and disability, especially in middle and old age. Physiotherapy is known as non-surgical or conservative treatment for it. The goal of this research was to investigate the effect of physiotherapy treatment in full-thickness tear of Supraspinatus tendon on shoulder pain and shoulder active range of motion.
    Materials And Methods
    In this before and after clinical trial, 17 patients (5 men and 12 women) with average age of 54.35±7.13 years old whom had full-thickness tear of Supraspinatus tendon were treated within 30 physiotherapy clinical sessions. The physiotherapy protocol for patients was included of heat, ultrasound and electrical stimulations modules and exercise therapy program was consisted of three components of stretching, strengthening and endurance. Patients in the first, twentieth and at the end of the thirtieth session were evaluated for pain and range of motion. Pain variable by visual analogue scale and range of motion variable by goniometer were evaluated.
    Results
    Within subjects ANOVA (parametric) and Friedman (nonparametric) tests showed a significant difference in pain and range of motion between before and after physiotherapy (P
    Conclusions
    This study showed that physiotherapy may reduce pain and improve range of motion of shoulder in surgery candidate patients with full-thickness tear of Supraspinatus tendon and decrease client needs to surgery. However, studies with longer follow-up are recommended to evaluate this outcome.
    Keywords: Supraspinatus tendon tears, Physiotherapy, Pain, Range of motion, Visual analogue scale, Goniometer
  • Vahid Nejati, Somayeh Ramesh Pages 106-114
    Background And Aim
    Proverb comprehension can be used to assess cognitive function. Since tests of proverb comprehension impressed by language and culture, designing proverb comprehension test in Persian is necessary in order to evaluate cognitive and executive function. The purpose of the present study was to design a proverb comprehension test and to determine its validity and reliability.
    Material and
    Methods
    The present, Proverb Comprehension Test includes two subscales of out context and in context. The statistical population of the study were students of elementary and high schools in 1393-1394. The sample included 234 student with age range 10 to 18 years old that selected by Convenience Sampling scheme. Two halves method and Cronbach's alpha test were used in order to evaluate internal consistency. Discriminative validity was achieved from comparing average scores of age groups. For investigation of concurrent validity, Pearson test was used between results of proverb comprehension test and verbal fluency test.
    Results
    Subscales of out context Proverb Comprehension Test with verbal fluency test had positive significant relationship. Cronbach's alpha coefficient of subscales of out context, in context and the total test was respectively 0.76, 0.72 and 0.88 and the reliability coefficient of two halves method was 0.82. Comparing between groups indicated the discriminative validity of the test.
    Conclusion
    Proverb Comprehension Test is a valid and reliable test for measuring executive and verbal functions.
    Keywords: Proverb Comprehension, Reliability, Verbal fluency, Validity
  • Abbas Ali Ahangar, Mehdi Bakhtiar, Mehdi Mohammadi, Maryam Shakeri Kavaki Pages 115-124
    Background And Aim
    The purpose of the present research is to investigate the relationship between syntactic complexity (in terms of sentence and clause structure) on the stuttering occurrence in pre-school Persian speaking children who stutter (CWS).
    Materials And Methods
    The present cross-sectional study was carried out on 15 monolingual CWS (12 boys and 3 girls) ranging in age from 4 to 6 years old in Mashhad. The convenience sampling method was used to collect data. The 30 minute spontaneous speech samples were recorded in a quiet room in speech therapy clinic while the child was speaking with the speech therapist or the parent (mother or father). The 60 numbers of the utterances produced by CWS were transcribed and then a paired T-test was used to analyze the data.
    Results
    The results showed significant differences between fluent and non-fluent utterances in terms of syntactic complexity of sentence and clause structure. The results indicated that at clausal level, by increasing the verb arguments in both the main and subordinate clauses, the stuttering occurrence was significantly increased (P
    Conclusion
    The research findings denoted that there was a meaningful relationship between the syntactic complexity based on sentence and clause structure and the stuttering occurrence in Persian CWS.
    Keywords: Syntactic complexity, Sentence, Clause, Verb argument, Stuttering