فهرست مطالب

Modern Rehabilitation - Volume:2 Issue: 3, 2009

Journal of Modern Rehabilitation
Volume:2 Issue: 3, 2009

  • تاریخ انتشار: 1388/02/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • خسرو خادمی کلانتری، عبدالرضا زاهدی، سمانه رحمنی، سحر بوذری، مهدی رضایی صفحات 1-5
    زمینه و هدف
    مفصل زانو بدلیل تحمل فشارهای زیادی که در حین انجام فعالیتهای روزمره و ورزشی به آن وارد می شود مستعدترین مفصل در ابتلا به استئوآرتریت است.جهت درمان انواع مختلفی از اورتزها به بیماران پیشنهاد می شود که در این میان اورتزهای نئوپرن و سه نقطه فشارازهمه طرفداران بیشتری دارند. با وجود استفاده شایع از این اورتزها اطلاعات دقیقی در مورد اثرات آنها در بهبود علائم بیماران مبتلا به آرتروز زانو وجود ندارد. در این تحقیق اثر فوری دو ارتز زانوی «نئوپرن چهار فنره» و «سه نقطه فشار اصلاحی» بر کاهش درد و بهبود عملکرد بیماران مبتلا به آرتروز کمپارتمان داخلی زانو مقایسه شده است.
    روش بررسی
    بیست بیمار (متوسط سن12 ± 53 سال) با تشخیص استئوآرتریت کمپارتمان داخلی زانو و با درجه کمتر از 4(طبق درجه بندی Kellgren& Lawrence و بر اساس تشخیص متخصص ارتوپد) و زاویه واروس بالاتر از o180درجه در این مطالعه شرکت کردند. عملکرد از طریق آزمون Six minute walking در روز اول بدون استفاده از ارتز و در روزهای دوم و سوم بلافاصله پس از استفاده یکی از ارتزها با ترتیبی تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان درد بیمار با روش آزمون 100 میلیمتری VAS(visual analogue scale) قبل و بلافاصله بعد از راه رفتن شش دقیقه ای در روز اول مراجعه و در روز دوم و سوم تنها بعد از آزمون راه رفتن بررسی گردید.
    یافته ها
    استفاده از هر دو نوع ارتز باعث کاهش قابل توجه درد (01/0>p) و بهبود عملکرد بیماران (01/0>p) گردید. مقایسه بین دو نوع ارتز نیز از نظر درد بعد از آزمون min walking test 6 نشاندهنده تاثیر بیشتر ارتز سه نقطه فشار در کاهش درد بود (007/0
    نتیجه گیری
    ارتز اصلاحی سه نقطه فشار و نئوپرن باعث کاهش قابل توجه درد و اصلاح ظرفیت عملکردی بیماران مبتلا به آرتروز کمپارتمان داخلی زانو می گردند. به نظر می رسد ارتز سه نقطه فشار از جنبه کاهش درد و بهبود عملکردی بیماران بر ارتز نئوپرن ارجحیت دارد.
    کلیدواژگان: استئوآرتریت کمپارتمان داخلی زانو، ارتز سه نقطه فشار اصلاحی، ارتز نئوپرن
  • شهلا رفیعی، قربان تقی زاده، حسین کریمی، ثریا رحیم زاده رهبر، مائده اشرافی صفحات 6-11
    زمینه و هدف
    رشد و تصور از بدن به موازات رشد حسی حرکتی است. ارزیابی مناسب رشدی در کشورهای غربی انجام شده ولی اغلب آنها برای نژادهای مختلف طراحی نشده و یا اگر هم شده، اطلاعات کافی در دسترس نیست لذا بر آن شدیم که به یکی از مقوله های مهم رشدی بدن یعنی شناخت اعضای بدن بپردازیم.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی برروی 90 کودک(46 دختر،44پسر) درمنطقه شرق تهران انجام شد.کودکان مورد ارزیابی4- 1ساله بودند. پس از پر کردن پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک توسط مربیان مهد کودک، بخش دوم که شامل نام اجزا بدن خود و عروسک به منظور تعیین تعداد اجزا اشاره شده برای کسب نمره نهایی بود تکمیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اختلاف معناداری(P<0.0001) بین سه گروه سنی وجود دارد. همچنین هیچ اختلاف معناداری(P>0.05) ما بین دو گروه جنسی (پسرها و دخترها) در میانگین نمرات شناسایی بدن خود و عروسک در تمامی گروه های سنی وجود نداشت. و در نهایت هیچ اختلاف معناداری(P=0.12) ما بین شناسایی بدن خود و بدن عروسک وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    کودکانی که در شناسایی قسمتهای بدن خود ناتوان هستند ممکن است شانس بیشتری برای تاخیر در زبان، شناخت و رشد شمای بدن داشته باشند و بایستی ارزیابی و غربالگری بشوند.
    کلیدواژگان: شناسایی قسمت های مختلف بدن، رشد کودک، تصور از بدن، پزشکی کودکان
  • فرهاد سخایی، محمد رحیم شاهبداغی، سقراط فقیه زاده، شهین نعمت زاده صفحات 12-18
    زمینه و هدف
    بر طبق مطالعات مختلف، کودکان لکنتی نسبت به کودکان غیر لکنتی عملکرد واژگانی (درکی و بیانی) کاهش یافته ای دارند. یادگیری فعل نقش محوری در مفهوم سازی ساختار نحوی بازی می کند. کودکان لکنتی به طور معنادار افعال کمتر و تنوع فعلی کمتری دارند، اما تفاوتی در استفاده از افعال چند منظوره کلی ندارند. در حقیقت کودکان لکنتی نسبت به کودکان غیر لکنتی از افعال کمتری استفاده می کنند و کاربرد کم فعل عامل اساسی است که منجر به اختلاف مشاهده شده در تنوع کلی واژگان می شود. اگر کودکان لکنتی از افعال کمتری استفاده کنند، متوسط طول گفته نیز ممکن است تحت تاثیر قرار گیرد. با توجه به چالش یادگیری افعال در کودکان لکنتی ارزیابی تنوع واژگانی درکودکان گام مهمی است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی بود ونمونه های این پژوهش از مراجعان به کلینیک های گفتار درمانی انتخاب شدند که شامل 57 فرد غیر لکنتی و 13 فرد لکنتی مقطع ابتدایی بودند. از آنجا که برخی عوامل مثل اختلالات عصب شناختی، اختلالات زبان، مردودی بودن و کوررنگ بودن می تواند بر بسامد واژگان پایه اثر داشته باشد، لذا در معیار ورود به این عوامل دقت زیادی شده است و از افراد حایز شرایط آزمون گرفته شد. سپس برای به دست آوردن بسامد واژگان پایه در کودکان لکنتی و غیر لکنتی از آزمون تولیدی و آزمون ادراکی واژه استفاده شد. و بسامد واژگان درکی و بیانی در مقوله اسم، فعل و صفت ثبت گردید.
    یافته ها
    یافته های حاصل از تحقیق حاکی از آن بود که میانگین بسامد واژگان درکی و بیانی در مقوله اسم در کودکان لکنتی کمتر از کودکان غیر لکنتی بود و میانگین دو گروه در بسامد واژگان درکی و بیانی در مقوله اسم اختلاف معنادار آماری داشت. هر چند که میانگین بسامد واژگان درکی و بیانی در مقوله صفت در کودکان لکنتی کمتر از کودکان لکنتی بود، اما میانگین دو گروه در بسامد واژگان درکی وبیانی در مقوله صفت اختلاف معنادار آماری نداشت. میانگین بسامد واژگان درکی و بیانی در مقوله فعل در کودکان لکنتی کمتر از کودکان غیر لکنتی بود، اما میانگین بسامد واژگان بیانی در مقوله فعل بین دو گروه اختلاف معنادارآماری نداشت و اختلاف معنادار آماری درمیانگین بسامد واژگان درکی در مقوله فعل بین دو گروه مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از تحقیق حاضر بیانگر این بود که بسامد واژگان درکی و بیانی در مقوله اسم در کودکان لکنتی به طور معنادار کمتر از کودکان غیر لکنتی است و لکنت بر بسامد واژگان درکی و بیانی در مقوله اسم موثر است. بسامد واژگان بیانی در مقوله فعل در کودکان لکنتی اختلاف معناداری با کودکان غیرلکنتی ندارد و لکنت بر بسامد واژگان بیانی در مقوله فعل موثر نیست ولی بسامد واژگان درکی در مقوله فعل در کودکان لکنتی به طور معنادار کمتر از کودکان غیر لکنتی است و لکنت بر بسامد واژگان درکی در مقوله فعل موثر است. بسامد واژگان درکی و بیانی در مقوله صفت در کودکان لکنتی اختلاف معناداری با کودکان غیر لکنتی ندارد و لکنت بر بسامد واژگان درکی و بیانی در مقوله صفت موثر نیست.
    کلیدواژگان: واژگان پایه، واژه های ادرکی، واژه های تولیدی، لکنت
  • فرشته پورکاظمی، نسرین ناصری، حسین باقری، زهرا فخاری صفحات 19-24
    زمینه و هدف
    در ارزیابی های فیزیوتراپی و ارتوپدی، یکی از ابزارهای مهم برای تعیین میزان پیشرفت بیمار، بررسی میزان تاثیر تکنیک های درمانی مختلف و همچنین تصمیم گیری در مورد انجام درمانهای بعدی، اندازه گیری زاویه مفصل می باشد. هدف این مطالعه بررسی پایایی اندازه گیری زاویه مفصل زانو با استفاده از سیستم متشکل از عکس برداری دیجیتال، مارکر های پوستی و آنالیز با نرم افزارAutoCAD بود.
    روش بررسی
    در مرحله اول پایایی مارکرگزاری با سه فاصله زمانی کوتاه (5 دقیقه)، متوسط(2 روز) و بلند مدت (20 روز) مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله دوم پایایی عکس برداری با دوربین دیجیتال از وضعیت مفصلی جهت اندازه گیری با AutoCAD، ابتدا طبق روش گفته شده بررسی شد. در مرحله سوم بررسی پایایی آنالیز زاویه با نرم افزار AutoCAD صورت گرفت.
    یافته ها
    در مرحله اولICC در پایایی تکرار اندازه گیری های آزمونگر جهت انجام مارکرگذاری با فاصله زمانی کوتاه (5 دقیقه)، متوسط(2 روز) و بلند مدت (20 روز) به ترتیب معادل 97/0، 94/0 و 73/0 شد. در مرحله دوم ICC در پایایی تکرار اندازه گیری های آزمونگر جهت انجام عکس برداری معادل 99/0 و در مرحله سوم ICC در پایایی تکرار اندازه گیری های آزمونگر جهت اندازه گیری زاویه با نرم افزار AutoCAD نیز معادل 99/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مشاهده شد که سیتم معرفی شده دارای پایایی بالا بوده و جهت استفاده برای اندازه گیری زاویه مفصلی مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: مفصل زانو، اندازه گیری زاویه مفصل، پایایی
  • تکتم مالکی شاه محمود، زهرا سلیمانی، شهره جلایی صفحات 25-33
    زمینه و هدف
    آسیب ویژه ی زبانی یکی از اختلالات زبانی دوران رشد در کودکان است. در زبان فارسی مطالعات بسیار اندکی بر روی ویژگی های زبانی کودکان مبتلا به این اختلال انجام شده است. هدف از مطالعه ی حاضر پاسخ به این سؤال است که آیا بین توانمندی های زبانی کودکان مبتلا به آسیب ویژه ی زبانی با کودکان خردسال تری که بر اساس میانگین طول گفته (Mean Length of Utterance) با آن ها تطبیق یافته اند همسانی وجود دارد یا خیر.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی مورد- شاهدی، نتایج به دست آمده از 6 خرده آزمون اصلی آزمون رشد زبان و آنالیز نمونه ی گفتاری 12 کودک مبتلا به آسیب ویژه ی زبانی با 12 کودک طبیعی که بر اساس میانگین طول گفته با آن ها تطبیق یافته بودند، مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد در میانگین درصد استفاده از انواع مختلف واژه ها و تک واژها در گفتار، بین گروه مبتلا به آسیب ویژه ی زبانی و گروه کنترل تفاوت معنی داری دیده نمی شود. علیرغم همسان سازی بر اساس میانگین طول گفته، میانگین امتیاز بهره های زبان گفتاری، سازماندهی و معناشناسی و نیز میانگین نمرات استاندارد خرده آزمون های تقلید، واژگان ربطی و واژگان شفاهی در گروه مبتلا به SLI به طور معناداری پایین تر از گروه کنترل همتای زبانی آنهاست.
    نتیجه گیری
    کودکان مبتلا به آسیب ویژه ی زبانی در برخی مهارت های زبانی از کودکان همتای MLU خود هم عقب ترند. داده های این پژوهش از این فرضیه که کودکان دارای MLU-m یکسان عملکردهای زبانی مشایه دارند حمایت نمی کنند. لازم است درمانگران در برنامه ریزی های درمانی به نقاط ضعف این کودکان نسبت به کودکان طبیعی دارای سطح زبانی مشابه توجه کنند.
    کلیدواژگان: آسیب ویژه ی زبانی، همتای زبانی، میانگین طول گفته بر اساس تکواژ، آزمون رشد زبان
  • مهدی عبدالوهاب، محمود جلیلی، لیلا دهقان، پروین راجی، فرشته فرزیان پور صفحات 34-39
    زمینه وهدف
    ارزشیابی یک برآورد یا تخمینی از توانایی های بالقوه و بالفعل می باشد. فرایند ارزیابی درونی به ویژه در سطح گروه آموزشی می تواند به عنوان یکی از ساز وکارهای موثر در کیفیت آموزش باشد.
    هدف از این پژوهش تعیین سطح عوامل تشکیل دهنده گروه کاردرمانی و تعیین نقاط قوت، ضعف، فرصتها وتهدیدها بود که جهت ارتقائ برنامه ها وفعالیتهای گروه کاردرمانی استفاده می شود.
    روش بررسی
    پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی بود. دراین ارزیابی نه عامل مورد بررسی قرارگرفت که عبارت بودند از: 1- رسالتها واهداف 2- ساختار سازمانی ومدیریت 3- هیات علمی 4- دانشجویان 5- فرآیند تدریس ویادگیری 6- دوره های آموزشی و برنامه درسی 7- دانش آموختگان 8- امکانات و تجهیزات آموزشی وپژوهشی 9- پژوهش. بررسی از طریق پرسشنامه بوده و جمع آوری اطلاعات هر پرسشنامه بر حسب حوزه مورد ارزیابی انجام شد. نتایج بر حسب درصد بیان گردید که مقادیر کمتر از 9/49 درصد نامطلوب و بین 50 تا 9/74 درصد مطلوب و بیشتر از 75 درصد بسیار مطلوب تفسیر شد.
    یافته ها
    یافته های نه عامل مورد بررسی در تحقیق حاضر به قرار ذیل بود: عامل رسالتها و اهداف در سطح بسیار مطلوب (امتیاز 06/4، 2/81 درصد)، ساختار سازمانی و مدیریت در سطح بسیار مطلوب (امتیاز 95/3، 79 درصد)، هیات علمی در سطح مطلوب (امتیاز 63/3، 6/72 درصد)، دانشجویان در سطح مطلوب (امتیاز 1/3، 62 درصد)، دوره های آموزشی و برنامه های درسی در سطح مطلوب (امتیاز 56/3، 2/71 درصد)، دانش آموختگان در سطح نامطلوب (امتیاز 25/2، 45 درصد)،امکانات و تجهیزات آموزشی وپژوهشی در سطح مطلوب (امتیاز 18/3، 6/63 درصد)، پژوهش در سطح مطلوب (امتیاز 11/3، 2/62 درصد) و کیفیت درمان در سطح بسیار مطلوب (امتیاز 22/4، 4/84 درصد) قرار گرفت. همچنین از کل عوامل مورد ارزشیابی گروه کاردرمانی، در مجموع(امتیاز 44/3، 1/68 درصد) را بدست آورد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های ارزیابی درونی، گروه کاردرمانی در وضعیت مطلوب قرار دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی درونی، گروه کاردرمانی، دانشکده توانبخشی
  • پروین نعمتی، زهرا سلیمانی، علیرضا مرادی، شهره جلایی صفحات 40-46
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر برخی ویژگی های زبانی شامل: معناشناسی، نحو و واج شناسی را به عنوان مهارت های پایه ای مورد نیاز و تاثیرگذار بر روی مهارت خواندن در کودکان مبتلا به نارساخوانی مورد بررسی قرار می دهد.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی مقطعی، 40 کودک 7 تا 8 سال در دو گروه 20 نفره شامل کودکان مبتلا به نارساخوانی رشدی با میانگین سنی 100 ماه و گروه کودکان طبیعی با میانگین سنی107 ماه بر اساس نمونه گیری غیر تصادفی انتخاب و مقایسه شدند. برای به دست آوردن داده ها از پرسشنامه ی والدین، پرسشنامه ی معلم و متون انتخابی جهت ارزیابی های غیررسمی و از آزمون هوش ریون رنگی و آزمون خواندن و نارساخوانی نما جهت تشخیص قطعی و دقیق تر نارساخوانی استفاده شد سپس آزمون رشد زبان به منظور بررسی ویژگی های زبانی در دو گروه کودکان طبیعی و نارساخوان انجام شد. داده ها نیز با آزمون t مستقل و من ویتنی تحلیل شدند.
    یافته ها
    مقایسه ی میانگین نمرات استاندارد کودکان مبتلا به نارساخوانی با کودکان طبیعی در خرده آزمون های مهارت معناشناسی شامل: واژگان تصویری، واژگان ربطی و واژگان شفاهی نشان داد تفاوت معناداری بین دو گروه وجود دارد (05/0 > p). همچنین مقایسه ی میانگین نمرات استاندارد خرده آزمون های نحوی نیز شامل: درک دستوری، تقلید جمله و تکمیل دستوری نشان دهنده ی تفاوت معنادار در بین دو گروه بود (05/0 > p). در رابطه با مهارت واج شناختی مقایسه ی میانگین نمرات استاندارد خرده آزمون های تمایزگذاری کلمه و تحلیل واجی نشان دهنده ی تفاوت معنادار بین دو گروه بود (05/0>p)، ولی در خرده آزمون تولید کلمه تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نگردید (05/0 < p).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های فوق به نظر می رسد که کودکان مبتلا به نارساخوانی در توانایی های زبانی شامل معناشناسی، نحو و واج شناسی در مقایسه با کودکان طبیعی هم سن خود ضعیف تر هستند. در نتیجه جای آن دارد که در کار بالینی و در کنار درمان های رایج کودکان مبتلا به نارساخوانی، ارزیابی دقیق و عمیق ویژگی های زبانی گنجانده شود و در صورت نیاز، گفتاردرمانی با تمرکز بر روی مهارت های زبانی در درمان این کودکان به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: نارساخوانی، معناشناسی، نحو، واج شناسی
  • فریده دهقان منشادی، افسانه آذری، جلیل کوهپایه، مهری قاسمی صفحات 47-54
    زمینه و هدف
    پوکی استخوان یک بیماری چندین عاملی مزمن است که مشخصه اصلی آن کم شدن دانسیته استخوان است.این بیماری یکی از عوامل عمده شکستگی ها به خصوص شکستگی های استخوان ران است که منجر به افزایش نرخ مرگ و میر و کاهش کیفیت زندگی افرادمی شود. هرچند در حال حاضر درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد، پوکی استخوان و عوارض آن تا حدود زیادی قابل پیشگیری هستند. شناخت سطح آگاهی، نگرش و عملکرد افراد و ارتقای آن اجزای اصلی یک برنامه پیشگیری موثر می باشند. هدف پژوهش حاضر بررسی سطح آگاهی، نگرش و عملکرد دختران نوجوان شرکت کننده در اردوگاهی در شمال تهران در مورد پوکی استخوان بود.
    روش بررسی
    626 دختر نوجوان با دامنه سنی (4/1 ± 9/13) 19-10 سال از که از مناطق روستایی استان تهران و مناطق شهری و روستایی 9 استان دیگرکشور به یک اردوگاه در شمال تهران آمده بودند، با نمونه گیری به روش تصادفی سیستماتیک در این مطالعه توصیفی شرکت کردند. پس از ثبت مشخصات فردی شرکت کنندگان، پرسشنامه بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد[Knowledge، Attitude and Practice (KAP)] در اختیار آنان قرار می گرفت که خود شامل سه بخش مجزا بود:1- چهارده سوال با گزینه های صحیح، غلط و نمی دانم برای سنجش سطح آگاهی2- یازده سوال با گزینه های صحیح، غلط و نمی دانم برای سنجش سطح نگرش و باورها3- نه سوال با گزینه های صحیح و غلط برای بررسی وضعیت عملکردامتیاز (2+) برای هر پاسخ صحیح، (0) برای پاسخ غلط و (1+) برای پاسخ نمی دانم در نظر گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری (5/11) SPSS و آزمونهای t و پیرسون استفاده شد. موازین اخلاقی با نظر کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه علوم پزشکی ایران لحاظ شد.
    یافته ها
    نمره کلی KAP دانش آموزان شرکت کننده در طرح (8/13± 3/43) 65-2 بود که به تفکیک عبارت بودند از:نمره آگاهی(9/2± 23) 30-14، نمره نگرش (4/2 ± 2/19)22-10، نمره عملکرد (8/2 ± 1/10)18-2با افزایش سطح تحصیلات والدین نمره KAP آنها افزایش می یافت. محل سکونت دانش آموز(شهر یا روستا)، شغل والدین و تعداد افراد خانواده با نمره کلی KAP ارتباطی را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    سطح آگاهی جامعه دختران نوجوان شرکت کننده در پژوهش حاضر در مورد پوکی استخوان، از نمره قابل قبولی برخوردار بود، اما نمره سطح نگرش و عملکرد کمتر از سطح آگاهی بود. بر لزوم بر گزاری بر نامه های آموزشی مدون به خصوص با هدف ارتقای سطح عملکرد زنان جوان ایرانی در مورد بیماری پوکی استخوان تاکید می شود.
    کلیدواژگان: پوکی استخوان، دختران نوجوان، آگاهی، نگرش و عملکرد
  • سعید طالبیان، آزاده شادمهر، محمد اکبری، سحر موسوی قمی، مرضیه نجفی صفحات 55-59
    زمینه و هدف
    عضلات شرکت کننده در تولید صدا در ناحیه حنجره از مهم ترین بخش در گفتار دقیق و تکلم هستند. شناخت فعالیت طبیعی این عضلات در اختلالات گفتاری و آسیب شناسی گفتار از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ارزیابی های کلینیکی در این زمینه به غیر از آزمایشات گفتاری و ارزیابی های رفتار گفتاری و سنجش تولید شاخص های صوت در واکه های مختلف، شامل ثبت الکترومیوگرافی فعالیت های عضلات با استفاده از الکترودهای سوزنی است که بسیار مشکل و نیاز به آرامش بیمار و مهارت بالای فرد معاینه کننده دارد. ثبت فعالیت الکتریکی عضلات با استفاده از الکترودهای سطحی راحت و مقدور می باشد. اگرچه این روش های ارزیابی تا سطح تشخیصی راه زیادی دارند ولی برای سنجش رفتارهای نوروفیزیولوژیک و تعیین اثر بخشی مداخله های درمانی استاندارد و مورد قبول جوامع علمی هستند. هدف این تحقیق رسیدن به راهی جدید در این زمینه بود.
    روش بررسی
    تعداد 68 فرد سالم (34 زن و 34 مرد) در محدوده سنی 30-20 سال پس از تکمیل پرسشنامه، توجیه و آموزش اولیه دراین پژوهش شرکت کردند. افراد بصورت نشسته روی صندلی با تکیه گاه مناسب در پشت و ساعد قرار می گرفتند. الکترودهای ثبات سطحی بر روی عضلات ناحیه قدام گلو شامل تیروآریتنوئید و کرایکوتیروئید در دو سمت چپ و راست و در محدوده های میانی و پایینی گردن با فاصله 1 سانتیمتری از خط میانی واقع می شدند. ثبت سکوت گفتاری و تولید همخوان های سایشی واکدار (ز- ژ) و بی واک (س- ش) به مدت 10 ثانیه به طور تصادفی و استراحت بینابینی به مدت 10 ثانیه به تعداد 5 تکرار انجام می گرفت. اطلاعات بدست آمده در حوزه زمان و فرکانس و همچنین معیارهای غیر خطی مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    در ثبت الکترومیوگرافی سطحی از عضلات مسئول تولید همخوان های سایشی واکدار میزان انتروپی و درصد تکرار پذیری این عضلات کمتر از همخوان های بی واک بود (05/0(P>.
    نتیجه گیری
    ثبت سطحی از عضلات تیروآریتنوئید و کرایکوتیروئید مقدور میباشد و حساس ترین پارامتر مؤلفه های غیرخطی هستند. در نهایت ثبت الکترومیوگرافی سطحی روش جدیدی است در ارزیابی عضلات فوق در کنار ارزیابی های کلینیکی آسیب شناسی گفتار.
    کلیدواژگان: الکترومیوگرافی سطحی، گفتار درمانی، تیروآریتنوئید، کرایکوتیروئید
  • مجتبی سلطانلو، غلامرضا علیایی، مهدی تهرانی دوست، مهدی عبدالوهاب، حسین باقری، سقراط فقیه زاده صفحات 60-65
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر انتقال پذیری توجه (Attentional Set Shifting) را که از جمله مهمترین کارکردهای اجرایی در انجام تکالیف یادگیری و کنش های هوشی هستند، در کودکان مبتلا به فلج مغزی دایپلژی اسپاستیک بررسی می کند.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی مقطعی، 40 کودک 7 تا 12 سال در دو گروه 20 نفره شامل کودکان مبتلا به فلج مغزی دایپلژی اسپاستیک با میانگین سنی 94/8 سال و گروه کودکان طبیعی با میانگین سنی 86/8 سال بر اساس نمونه گیری غیرتصادفی انتخاب و مقایسه شدند. برای به دست آوردن داده ها از آزمون توانایی ها و مشکلات (SDQ)، آزمون عصبی روان شناختی CANTAB و آزمون هوش ریون استفاده شد. داده ها نیز با آزمون t مستقل تحلیل شدند.
    یافته ها
    کودکان مبتلا به فلج مغزی دایپلژی اسپاستیک در انتقال پذیری توجه، با گروه کودکان طبیعی تفاوت نداشتند. مقایسه ی میانگین 3 حوزه: تعداد دفعات تلاش، تعداد مراحل تکمیل شده و تعداد خطاها که مجموعا شامل 18 خروجی است، نشان داد که تفاوت معناداری بین دو گروه وجود ندارد (05/0
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های فوق به نظر می رسد که کودکان مبتلا به فلج مغزی دایپلژی اسپاستیک در توانایی فراشناختی انتقال پذیری توجه در مقایسه با کودکان طبیعی هم سن خود در غالب حوزه ها ضعیف ترند اما این ضعف قابل توجه نیست، که البته می تواند به دلیل حجم نمونه کم باشد. این نتیجه گیری علیرغم ضعیف تر بودن قابل ملاحظه این کودکان در بسیاری از توانایی های فراشناختی دیگر همچون برنامه ریزی فضایی، حافظه کاری فضایی و ظرفیت حافظه کاری در مقایسه با کودکان هم سن خود می باشد.
    کلیدواژگان: فلج مغزی (دایپلژی اسپاستیک)، کورتکس پره فرونتال، انتقال پذیری توجه
|
  • Khademi Kh, Zahedi Ar, Rahmani S., Bozari S., Rezaei M Pages 1-5
    Background And Aim
    The great amount of load tolerated by the knee joint during daily activities has made this joint the most vulnerable joint to osteoarthritis. Different types of knee orthosis are prescribed for treatment and among them neopran and 3 pressure points orthosis are the most common ones. Although these orthosis are used widely, little is known about their effects on the relief of patient's symptoms. In this study the immediate effects of two "4 spring-loaded neopran" and "3 pressure points corrective" knee orthosis on the pain reduction and functional improvement of the patients suffering from medial compartment knee orthosis were compared.
    Materials And Methods
    Twenty patients (age; 53±12) with medial compartment knee osteoarthritis, with severity of less than grade 4 (based on the Kellgren & Lowrence grading method and diagnosis of an orthopedist) and tibiofemoral angle of above 180º were recruited. The functional performance was assessed by 6 min walking test in the first day without orthosis and in the 2nd and 3rd day immediately after wearing one of the orthosis in random order. The intensity of pain was evaluated by 100 mm VAS test in the first day before and after 6 min walking test and in the 2nd and 3rd day only after the walking test.
    Results
    Both orthosis induced a significant reduction in patient's pain (p<0.01) and improvement in functional capacity (p<0.01). the comparison between the two orthosis regarding the pain reduction after the walking test revealed the dominance of the 3 pressure points corrective orthosis (p<0.007). The difference between the functional improvements of two knee orthosis was statistically not significant (average increase in walking distance of 15 m and 24 meters for neopran and 3 pressure point orthosis).
    Conclusion
    The 3 pressure point and neopran knee orthosis can induce significant reduction in pain and improvement in the functional capacity of the patients with medial compartment knee osteoarthritis. The 3 pressure point orthosis seems to dominate the neopran in pain reduction and functional improvement (however not statistically significant).
  • Rafiee S., Taghizadeh G., Karimi H., Rahimzadeh Rahbar S., Ashrafi Pages 6-11
    Back ground and
    Aim
    The development of body parts identification is parallel with the development of sensory motor. The proper evaluation of developmental is done in western countries, but they are not designed for different races, therefore we decide to survey about body part identification in Tehran.
    Materials And Methods
    This study performed on 90 children (46 girls and 44 boys) of 1-4years old in east of Tehran with cross sectional design. The first demographic questionnaire was completed by chief nursery and then the second section of questionnaire which was consisted of self body and doll body parts identification, filled in order to determine the number of parts pointed for obtaining of total grade survey on the children and dolls bodies.
    Results
    The findings showed that there were significant difference between three group of age (P<0.0001). There was no significant differences between two gender groups (boys and girls) in scores mean of self and doll bodies identification in all age groups (P>0.05). In final there was no significant difference between body identification on self body and doll body (P=0.12).
    Conclusion
    Children who are unable to point to body parts may be at risk for delays in language, cognition, and body scheme development and should be screened or evaluated further.
  • Sakhaei F., Shahbodaghi Mr, Faqihzadeh S., Nematzadeh Sh Pages 12-18
    Background And Aim
    Several recent studies have suggested that young children who stutter tend to show depressed lexical performance relative to peers. Children who stutter was produced fewer total verbs and fewer different verbs than peers did, but these differences can not be attributed to increased general all-purpose verb use. Production of gap verbs was similar between the groups. The fact that the children who stutter produce significantly fewer verbs in their samples relative to peers and overall lexical diversity would be impacted by children who stutter producing fewer total and fewer different verbs. Likewise, if children who stutter produced fewer verbs than peers did, mean length utterance should be impacted, as well due to challenge in learning verbs in children it is important to assess lexical diversity in children.
    Material And Methods
    This research was a descriptive-analysis study and cases was selected in speech therapy clinics that conducted on 57 non-stutter children and 13 stutter children (primary school).Due to effects of some distortion factors on the frequency of core vocabulary, we have some exclusion criteria such as: neurological disorders, language disorder, color blinded and etc. The qualified subject entered the test. Then stutter's children implemented 100 words test to access in percent and severity of stuttering. Comparison of frequency of core vocabulary implemented by word articulation test and word perceptive test and we register frequency of perceptive and expressive vocabulary in noun, verb and adjective category.
    Result
    The result of this study reveal that mean of frequency of expressive and receptive vocabulary in noun category in stutter children is lesser than non stutter children. There was significant difference between stutter children and non stutter children in frequency of expressive and receptive vocabulary in noun category. The mean of frequency of expressive and receptive vocabulary in adjective category in stutter children is lesser than non-stutter children. There was not significant difference between stutter children and non stutter children in frequency of expressive and receptive vocabulary in adjective category. The mean of frequency of expressive and receptive vocabulary in verb category in stutter children is lesser than non-stutter children. But there was not significant difference between stutter children and non stutter children in frequency of expressive vocabulary in verb category. There was significant difference between stutter children and non stutter children in frequency of receptive vocabulary in verb category.
    Conclusion
    : The results of this research indicate that frequency of expressive and receptive vocabulary in noun category in stutter children is significantly lesser than non-stutter children and stutter effect on frequency of expressive and receptive vocabulary in noun category. The frequency of expressive vocabulary in verb category in stutter children was not significantly lesser than non stutter children but frequency of receptive vocabulary in verb category in stutter children is significantly lesser than non stutter children and stutter effect on frequency of receptive vocabulary in verb category. The frequency of expressive and receptive vocabulary in adjective category in stutter children was not significantly lesser than non stutter children and stutter does not effect on frequency of expressive and receptive vocabulary in adjective category.
  • Pour Kazemi F., Naseri N., Bagheri H., Fakhari Z Pages 19-24
    Background And Aim
    In physical evaluations, measuring the joint angle is one of the most important outcomes to assess the patient's progress, the effectiveness of various treatment techniques and to delineate the need for future treatments. The aim of this study is to study the reliability of a system consists of skin markers, digital photography, and AutoCAD software for measuring the knee joint angles.
    Materials And Methods
    In first section, reliability of markers placement was evaluated within three different intervals (five minutes, two days, and twenty days). At second section, reliability of digital photography was evaluated while position of the skin markers and subjects was the same. At the end, in third section, reliability of angle measurement by means of AutoCAD software was assessed.
    Results
    In first section, the ICC for test-retest reliability of markers placement between first and second sessions, first and third sessions, and also first and forth sessions were 0.97, 0.94, and 0.73, respectively. In second section, the ICC for test-retest reliability of digital photography was 0.99 and in third section, the ICC for intra-rater reliability of angle measurement by means of AutoCAD software was 0.99 (p=0.05).
    Conclusion
    It was noted that the introduced system was highly reliable, so it could be utilized to measure the knee joint angles.
  • Maleki Shahmahmood T., Soleymani Z., Jalaei Sh Pages 25-33
    Back ground and
    Aim
    Specific language impairment is one of developmental language disorders in children which have no known etiology. Very few researches have been done about children with this type of disorder in Persian language. The aim of this study is to detect whether there are similarity in language abilities between SLI children and their MLU -m matched group or not.
    Materials And Methods
    In this case- control study, the results of speech samples analysis, quotients for composite scores and standard scores of subtests of TOLD, from 12(7 boys and 5 girls) 5-7 years old children with SLI were compared with the results obtained from 12 younger normal (8 boys and 5 girls) children who were matched according to MLU- m with SLI children.
    Results
    results show that there are no obvious differences in percent- point average use of words and morphemes in speech between two groups. While the two groups were adapted according to m-MLU, but we found that children with SLI are significantly lower than their MLU matched children in quotients for composite scores of spoken language, organization and semantic and in standard scores of sentence imitation, relational vocabulary and oral vocabulary subtests of TOLD.
    Conclusion
    Our findings demonstrated that some language skills in children with SLI are lower than their MLU matched peers. Results of this study were not provided evidence to support the hypothesis that children with similar m-MLU have similar language skills too. So it is necessary for clinician to consider it when they work with these children.
  • Abdolvahab M., Jalili M., Dehghan L., Raji P., Farzianpour F Pages 34-39
    Background And Aim
    Internal Evaluation is an appraisal of abilities and potentials. The Internal Evaluation process, especially in an Educational Department, is an effective mechanism of the Departments quality process. The Aim of this research was to determine level of factors in the Occupational therapy Department and determining points of the strength, weaknesses, opportunities and threats of the Occupational therapy department in order to improve the programs and activities after this research.
    Material And Methods
    This research was descriptive and analytical study. In this evaluation, nine important factors were taken into account. These include: 1- missions statement and goals; 2- managerial and organization structure; 3- faculty members; 4- students; 5- educational course and curriculum; 6- graduate students; 7- educational and research facilities and equipment; 8- research 9- quality of treatment. Data were collected by questioner. Results were analyzed descriptively and were expressed as raw data and percentage. Scores of 49.9% was undesirable, between 49.9% and 74.9%, and more than 75% were desirable and very desirable, respectively.
    Results
    The nine above factors were scored as follows: 1- missions statement and goals (very desirable 4.06, 81.2%); 2- managerial and organization structure(very desirable 3.95, 79%); 3- faculty members (desirable 3.63, 72.6%); 4- students(desirable 3.1, 62%); 5- educational course and curriculum (desirable 3.56, 71.2%); 6- graduate student (undesirable 2.25, 45%) s; 7- educational and research facilities and equipment (desirable 3.18, 63.6%); 8- research (desirable 3.11, 62.2%) 9- quality of treatment(very desirable 4.22, 84.4%); The score of the Occupational therapy department, as the main factor is 3.44 out of 5 that is 68.1%.
    Conclusion
    An analysis of the findings of this research study led to the understanding that the Department of Occupational therapy was desirable.
  • Nemati P., Soleymani Z., Moradi Ar, Jalaei Sh Pages 40-46
    Back ground and
    Aim
    The present study evaluated some language characteristics include: Semantic, Syntax and phonology in children with developmental dyslexia.
    Materials And Methods
    For this cross sectional/analytical study, 40 children between 7 and 8 years old were recruited by non randomic sampling into 2 groups: 20 children with developmental dyslexia, with mean age of 8.04 years; and 20 normal children with mean age 8.11 years. Data were collected using Parents Questionnaire,Teacher Questionnair and selected texts for informal evaluation, and we use Raven test of intelligence and Test of Reading and Dyslexia (NAMA) for diagnosing dyslexic children more carefully. At the end we use Test of Language Development-P:3 for comparing the language characteristics between 2 groups. Data were analyzed using t-test and Mann-Whitney.
    Results
    Children with Dyslexia differ from the normal children in some language characteristics include: Semantic, Syntax and phonology. Comparing the means of Picture vocabulary,Oral vocabulary and Relational vocabulary tests were illustrated in 3 distinct features, demonstrated meaninngful difference between 2 groups (p<0.05). Comparing the means of Sentence imitation, Sentence comprehension and Sentence completation tests were illustrated in 3 distinct features, demonstrated meaninngful difference between 2 groups (p<0.05). Comparing the means of Phoneme analyze and Word discrimination tests were illustrated in 2 distinct features, demonstrated meaninngful difference between 2 groups (p<0.05). Only in Word speaking Test there were no significant difference between 2 groups (p>0.05).
    Conclusion
    In regard with these findings, accurate and deep evaluation of language by speech therapist is essential for dyslexic children and also speech therapy with focus on language skills can be clinical treatment, parallel to the traditional methods, in children with dyslexia.
  • Dehghan Fm, Azari A., Kuhpayeh Zadeh J., Ghasemi M Pages 47-54
    Back ground and
    Aim
    Osteoporosis, a multifactor disease characterized by reduction of bone mass. It is a major cause of fractures especially femoral fractures leading to morbidity, mortality and decreased quality of life. Although there is no known cure, osteoporosis and related fractures are largely preventable. Knowledge, Attitude and Practice (KAP) are the important components of any effective preventive program.The purpose of this investigation was to determine the level of KAP of osteoporosis among a group of Iranian adolescent females.
    Materials And Methods
    A descriptive study was conducted to determine the KAP level of osteoporosis on 626 randomly selected school girls aged 10-19 (13.9±1.4) years coming from rural and urban regions of Tehran and other provinces to student's camp in north of Tehran. A designed questionnaire with four parts containing questions regarding demographic information, knowledge, attitude and practice was used in this study. Questions were made based on YES/NO and Dont Know in knowledge and attitude (this third option allowed the respondent a choice without guessing) and just Yes /No related to the practice. Students were asked to read the guidelines and then to complete the questionnaire when they were in the camp. We descript +2 for correct responses, 0 for incorrect responses and +1 for dont know answers. The ethical committee of the Iran University of Medical Sciences & Health services approved the study. The SPSS version 11.5 statistical software was used for analysis. ANOVA, Pearson and student t-test were performed to compare mean values and significant P- value was considered at P<0.05.
    Results
    The total score of KAP was 2-65(43.3±13.8). In details a range between 14-30(23±2.9), 10-22(19.2±2.4) and 2-18(10.1±2.8) were seen in knowledge, attitude and practice respectively. There was a direct correlation between total score of KAP and parent's education. Student's Knowledge and attitude, and also attitude and practice had a positive correlation. There were no relationship between parent's occupation, family number and total score of KAP.
    Conclusion
    Iranian adolescent females would have relevant knowledge about osteoporosis but attitude and practice of them were less than knowledge. We recommend to perform further training programs to increase practice of Iranian young women about osteoporosis.
  • Talebian S., Shadmehr A., Akbari M., Moosavi Ghomi S., Najafi M Pages 55-59
    Background And Aim
    Muscles that contribute in production of sound have an important role in specific language. Knowledge of normal activities of these muscles is very important in language dysfunction and pathologic conditions. Needle electromyography is complementary approach in clinical evaluations of above conditions but it is a painful method for evaluating of the patient. Surface electromyography can be used to neurophysiological behaviors and effect of treatment interventions and is accepted by scientific academies. The purpose of this study is appointment of new approach in this area.
    Materials And Methods
    Sixty eight healthy subjects (34 female and 34 male) in range of 20-30 years old were contributed after supplement of questioner form in this study. Subjects sat in a chair with arm rest and recording electrodes placed on muscles of Thyroarytenoid and Cricothyroid of both side (right and left) at middle and lower parts of throat, near of 1 cm from midline. Silent activity and fricative voice (z-zh) and voiceless (s-sh) activities recorded randomly at 10 second with interval rest between them for 5 repetition. All of signals processed and then compared in time, frequency and non linear measurements.
    Results
    Non linear values such as Percent of recurrence, Entropy were reduced significantly in fricative voice (P<0.05).
    Conclusion
    Surface activity recording of Thyroarytenoid and Cricothyroid muscles is possible and sensitive parameter is non linear values. Surface electromyography is new approach for assessment of above muscle in clinical evaluation of speech pathologic conditions.
  • Soltanlo M., Olyaei Gr, Tehrani Dost M., Abdolvahab M., Bagheri H Pages 60-65
    Back ground and
    Aim
    The present study evaluates attentional set shifting, that is from the most important executive functions in performing the learning tasks and intellectual actions in children with cerebral palsy (spastic diplegia).
    Materials And Methods
    For this cross sectional/analytical study, 40 children between 7 and 12 were recruited by random sampling into 2 groups: 20 children with cerebral palsy (spastic diplegia), with mean age of 8.94 years old; and 20 normal children with mean age of 8.86 years old. Data were collected using Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ), CANTAB and Raven test of intelligence. Data were analyzed using independent t-test.
    Results
    Children with cerebral palsy did not differ from the normal children in attentional set shifting. Comparing of the means of errors, trials and complete stages, with 18 outputs over all, demonstrated no significant difference between 2 groups (p>0.05).
    Conclusion
    In regard with these findings, it seems that children with cerebral palsy are not weak in attentional set shifting in comparing with peers, while in some other metacognitive functions such as spatial planning, working memory capacity and spatial working memory, these children are more retarded than normal children.