فهرست مطالب

مجله پیاورد سلامت
سال یازدهم شماره 6 (بهمن و اسفند 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه محمد جانی، کیومرث امینی * صفحات 610-617
    زمینه و هدف
    استافیلوکوکوس اورئوس فاکتورهای ویرولانس متعددی از قبیل توکسین ها، فاکتورهای تعدیل کننده ی سیستم ایمنی و اگزوآنزیم ها را تولید می کنند. این مطالعه به منظور شناسایی فاکتورهای مرتبط با ویرولانس و مقاومت(tst ،etB ،etA ،mecA و femA) در استافیلوکوکوس اورئوس جداشده از نمونه های بالینی با روش Multiplex PCR انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی توصیفی- مقطعی، درمجموع 60 استافیلوکوکوس اورئوس از بیمارستان شریعتی در تهران جمع آوری شد. حساسیت آنتی بیوتیکی به چندین عامل ضد میکروبی با استفاده از روش انتشار از دیسک و مطابق با دستورالعمل موسسه استاندارد آزمایشگاه و بالین انجام شد. پس از استخراج DNA ،Multiplex-PCR به منظور تکثیرtst ،etB ،etA ،mecA و femA بر روی تمامی ایزوله های کلینیکی انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، تمامی 60 ایزوله(%100) ازنظر وجود ژن femA مثبت بودند. بیشترین و کمترین میزان مقاومت به ترتیب مربوط به اریترومایسین و سفوکسیتین بود. تعداد 33/3%(20N) و 43/3%(26N) از ایزوله به ترتیب ژن های etb و tst را حمل می کنند. همه سویه ها برای ژن eta منفی بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج ما نشان داد که در میان فاکتورهای زیاد تولیدشده توسط استافیلوکوکوس اورئوس، etb و tst نقش مهمی در پاتوژنز عفونت های استافیلوکوکی دارند. این نتایج نشان داد که شناسایی سویه های MRSA با استفاده از دیسک cefoxitin (در مقایسه اگزاسیلین) و یا PCR برای ژن mecA انجام شود.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، ژن های بیماری زا و مقاومت، Multiplex PCR
  • مژگان تنهاپور، علی اصغر صفایی * صفحات 618-631
    زمینه و هدف
    سامانه های پرونده ی سلامت شخصی(PHR) دارای نقشی کلیدی در به کارگیری مراقبت های بیمارمحور هستند. از طرف دیگر تمایل به استفاده از خدمات اینترنت در حوزه ی پزشکی در سال های اخیر افزایش یافته است. هدف این مقاله توصیف نیازمندی های لازم برای پیاده سازی مدل پیشنهادی پرونده ی PHR در شبکه اجتماعی است.
    روش بررسی
    در این پژوهش با استفاده از مطالعه ی توصیفی توسعه ای ابتدا یک مدل ترکیبی برای پرونده PHR به منظور پیاده سازی در شبکه ی اجتماعی سلامت طراحی شد. سپس با استفاده از روش های مشاهده، تفکر و تامل و پرسش نامه نیازمندی های لازم برای ایجاد شبکه ی اجتماعی پیشنهادی احصا و با استفاده از نرم افزار 16 SPSS و بهره گیری از آمار توصیفی(فراوانی مطلق) تجزیه و تحلیل شدند. در نهایت سامانه پیشنهادی در قالب استاندارد SRS توصیف شد.
    یافته ها
    مدل ترکیبی پیشنهادی PHR به گونه ای طراحی شد که بیشترین تطابق را با تعریف پرونده PHR داشته(کنترل و مالکیت پرونده بر عهده افراد باشد) و شامل اطلاعاتی قابل استفاده و مورد اعتماد برای افراد و پزشکان باشد. یافته ها حاکی از آن است که سامانه ی پیشنهادی قابلیت های پرونده ی PHR و امکانات قابل ارایه توسط شبکه اجتماعی را دارد؛ بنابراین با ایجاد ارتباط بین افراد نسبت به سایر مدل های PHR موجود مزایای بیشتری را فراهم می آورد.
    نتیجه گیری
    شبکه ی اجتماعی سلامت در این پژوهش با فراهم آوردن اطلاعات سلامت قابل اعتماد موجب بهبود ارتباط پزشکان و بیماران خواهد شد. در نتیجه، علاوه بر فراهم آوردن مزایای پرونده های PHR و مراقبت های بیمارمحور، امکان بهره گیری از قابلیت های وب 2 و شبکه های اجتماعی هم در حوزه سلامت ایجاد خواهد شد.
    کلیدواژگان: مراقبت بیمارمحور، پرونده سلامت شخصی، وب 2، شبکه اجتماعی
  • سعید غفاری، شعله زکیانی *، زهره رضایی صفحات 632-638
    زمینه و هدف
    امروزه در هر سازمانی بحث به کار‏گیری فناوری ‏اطلاعات مطرح است. نیروی انسانی یکی از عوامل تاثیرگذار بر کارایی و موفقیت هر سازمان می باشد. پژوهش حاضر به بررسی تاثیرات فناوری اطلاعات بر توانمندسازی کارکنان شاغل در دانشگاه علوم پزشکی تهران پرداخته است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به روش تحقیق توصیفی- پیمایشی و از حیث هدف، کاربردی بود. 274 تن از کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی تهران از طریق نمونه گیری بر اساس جدول Krejcie - Morgan از میان 950 کارمند مورد پژوهش قرار گرفته اند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه پایان نامه اردلان در دو بخش فناوری اطلاعات مشتمل بر 10 سوال و پرسشنامه توانمندسازی کارکنان مشتمل بر 23 سوال بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS 13 و آزمون کولموگروف اسمیرونف و آزمون T تک نمونه ای تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که به کارگیری فناوری اطلاعات بر پنج بعد توانمند سازی شغلی شامل: احساس شایستگی، بهبود کیفیت عملکرد، افزایش توان تصمیم گیری، افزایش خودکنترلی و کاهش استرس شغلی تاثیر بسزایی دارد.
    نتیجه گیری
    مهمترین وظیفه ی مدیران و روسای دانشگاه ها جهت ارتقای توانمندی و رضایت شغلی کارکنان، برگزاری دوره های آموزشی ضمن خدمت در زمینه ی رایانه و اینترنت و تشویق کارکنان به استفاده ی بیشتر از رایانه در انجام فعالیت های مرتبط با آنان است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، توانمندسازی، کارکنان، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • نجمه عباسی، مینو نجفی، نازیلا زرقی، مریم کرباسی مطلق، فروزان خاتمی دوست، ماندانا شیرازی * صفحات 639-649
    زمینه و هدف
    ارزیابی توانمندی فرهنگی سازمانی از اولویت های سازمان بهداشت جهانی است به این منظور ابزار بومی مناسب منطقه مورد نیاز است. هدف از تحقیق حاضر تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه(Ontario Healthy Communities Coalition) در دانشگاه علوم پزشکی تهران بود.
    روش بررسی
    به منظور تایید پایایی پرسشنامه 143 نفر از کارکنان(پرستاری و پزشکی) مجتمع بیمارستانی امام خمینی تهران پرسشنامه ها تکمیل شد. با استفاده از فرایند تعدیل یافته ی health service research، پرسشنامه توسط دو متخصص زبان انگلیسی و آموزش پزشکی ترجمه شد. سپس روایی صوری و محتوایی آن تایید شد(CVR و CVI=0/79) و در ادامه، برای تعیین همسانی درونی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد(0/91). سپس پرسشنامه به زبان اصلی و به متخصص اصلی برگردانده شد تا با متن اصلی مقایسه شده و نظر موافق خویش را اعلام نماید. به منظور ارزیابی روایی سازه از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد، که مشخص گردید 20 سئوال پرسشنامه به درستی در قالب 6 عامل بارگذاری شده اند. میزان آماره ی KMO برای پرسشنامه پژوهش 0/75 به دست آمده و آزمون بارتلت در سطح خطای 0/05=α رد شد.
    یافته ها
    نهایتا با حذف 2 آیتم از 22 آیتم، پرسشنامه، روایی محتوایی لازم را کسب کرد و با اطمینان 95% پایایی ابزار سنجش توانمندی فرهنگی سازمانی موسسه OHCC در تهران تایید شد.
    نتیجه گیری
    می توان از این پرسشنامه در جهت سنجش توانمندی های سازمانی استفاده کرد و نهایتا موجب ارزیابی میزان ارتقای سطح فرهنگی در سازمان های ارایه خدمات سلامت شد و موجبات ارتقای سطح فر هنگی آنها را فراهم نمود.
    کلیدواژگان: پرسشنامه، توانمندی فرهنگی سازمانی، روایی، پایایی
  • مجید صادق پور، احسان استبرقی *، علیرضا مختاری، سپیده ریحانی صفحات 650-659
    زمینه و هدف
    شیر به عنوان محیط کشتی مناسب برای بیشتر میکروارگانیسم ها است. آلودگی در زنجیره ی تولید شیرخام و عمل آوری آن نتیجه ی شرایط بهداشتی نامناسب، حمل و نقل طولانی مدت و نبود امکانات برای ذخیره سازی شیر اتفاق می افتد. هدف تحقیق، شناسایی و اثرات میکروارگانیسم های شایع عفونت های ورم پستانی و نقش آنها در انتقال بیماری ها به همراه شیر به عنوان عامل اصلی در مخازن نگهداری و سرانجام انتقال این پاتوژن های عفونی به انسان، می پردازد.
    روش بررسی
    در مجموع 450 نمونه شیر خام از دامداری های سنتی و صنعتی اطراف شهر تهران جمع آوری شد. به منظور تعیین هویت باکتری های رشد کرده، انتقال آن ها به محیط کشت افتراقی باتوجه به روش های استاندارد میکروب شناسی و بررسی حساسیت آنتی بیوتیکی(دیسک دیفیوژن) صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمایش های بیوشیمیایی تعداد 225 جدایه حاصل از کشت جهت جداسازی و تشخیص باکتری های موجود در شیر خام و بررسی تست حساسیت آنتی بیوتیکی و انجام آنتی بیوگرام مطابق با دستورالعمل استاندارد 2010 CLSI صورت گرفت. آنتی بیوتیک های تایلوزین و استرپتومایسین با داشتن بیشترین میزان مقاومت آنتی بیوتیکی به ترتیب: 221(98/2%) و 217(96/5%) مورد و در مقابل بیشترین حساسیت نسبت به تترادلتا و سیپروفلوکساسین به ترتیب مقاومت: 0(100%) و 15(6/7%) مورد باکتریایی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به وضعیت موجود و نتایج به دست آمده میزان آلودگی شیرهای حاصل از دامداری های سنتی و صنعتی بسیار بالاست. درمان های منظم ورم پستان و عفونت های حاصل توسط متخصصان امر صورت می گیرد ولی آلودگی های ناشی از دوشیدن و جمع آوری، زیادتر از مقادیر طبیعی می باشد. استفاده ی مکرر از آنتی بیوتیک ها و ایجاد مقاومت ناشی از آن مشکل بسیار مهم و قابل تاملی را در این زمینه فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: شیر خام، دیسک دیفیوژن، ورم پستان، تست حساسیت آنتی بیوتیکی
  • علیرضا احمد نژاد، محمد صادق سنگری *، علی بزرگی امیری صفحات 660-674
    زمینه و هدف
    امروزه سیستم های تدارک الکترونیک با استفاده از ارتباطات الکترونیک مبتنی بر اینترنت برای تعاملات تامین کنندگان و خریداران فرصت های بسیاری برای بهبود فعالیت های تامین و تدارک در صنعت بهداشت و درمان فراهم کرده اند. با توجه به موارد متعدد شکست این سیستم ها، ضروری است پیش از پیاده سازی، نسبت به زمینه سازی و ایجاد آمادگی کافی در حوزه های مرتبط اقدام شود. هدف این مقاله، ارایه چارچوبی از عوامل کلیدی آمادگی بیمارستان ها جهت به کارگیری سیستم تدارک الکترونیک می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و ماهیتا، پیمایشی توصیفی است. چارچوب عوامل آمادگی بر اساس مرور گسترده ی ادبیات و مدل های آمادگی الکترونیک و نظرگیری از خبرگان حوزه های فناوری اطلاعات، تدارک و سلامت ارایه شده و در یک مطالعه ی موردی در یک بیمارستان تخصصی در تهران در سال 1395 اجرا گردیده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده و از روش نقشه شناختی فازی جهت مدل سازی و تجزیه و تحلیل عوامل استفاده گردیده است.
    یافته ها
    در این تحقیق، چارچوب جامعی از عوامل کلیدی آمادگی بیمارستان ها برای به کارگیری سیستم تدارک الکترونیک در پنج حوزه ی اصلی: مدیریت، فناوری، فرایند، نیروی انسانی و محیط ارایه شده است. عوامل محیطی و مدیریتی اصلی ترین عوامل موثر بر آمادگی بیمارستان مورد مطالعه بوده و در بین عوامل مختلف، توانمندی مدیران در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، کفایت زیرساخت های فناوری بیمارستان، نظارت مستمر بر عملکرد سیستم از اولویت بالاتری برخوردار می باشند.
    نتیجه گیری
    این تحقیق با معرفی مهم ترین و تاثیرگذارترین عوامل در آمادگی بیمارستان برای سیستم تدارک الکترونیک، امکان برنامه ریزی دقیق برای افزایش آمادگی و به کارگیری موفق این سیستم ها را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: تدارک الکترونیک، آمادگی الکترونیک، بیمارستان، نقشه شناختی فازی
  • مرجان قاضی سعیدی، ساسان مقیمی عراقی، شادی بابادی * صفحه 675
    زمینه و هدف
    بیماری گلوکوم همراه با افزایش فشار داخلی چشم، از عوامل نابینایی در سراسر جهان است که تنها راه درمان آن معاینه ی منظم و کنترل فشار داخلی چشم است. اطلاعات متمرکز حاصل از این معاینات، یک پیش نیاز ضروری برای ارایه مراقبت های بهداشتی مطلوب بوده که این امر توسط ایجاد پرونده الکترونیک امکان پذیر است. مجموعه ی حداقل داده ها ابزاری استاندارد جهت دسترسی به داده های دقیق بوده که از نیازهای اولیه در طراحی پرونده الکترونیک به شمار می رود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی– تحلیلی بود. جامعه ی پژوهش شامل پرونده بیماران گلوکوم بیمارستان چشم فارابی، کتب مرجع و متخصصان گلوکوم بود. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای شامل داده های دموگرافیک، بالینی و سوابق بیماران بود که بین 22 نفر از متخصصان گلوکوم در دسترس پخش شد. روایی پرسشنامه توسط تیم متخصصان و پایایی آن از طریق آزمون مجدد انجام شد. تحلیل داده ها نیز از طریق محاسبه ی درصد فراوانی و آزمون دلفی صورت گرفت.
    یافته ها
    پس از بررسی درصد موافقت متخصصان با مولفه های مورد نظر سنجی، تمامی موارد دارای موافقت بالای 75 درصد به عنوان مجموعه ی حداقل داده های گلوکوم در نظر گرفته شدند. مجموعه ی حداقل داده ها به سه دسته ی کلی داده های دموگرافیک، بالینی و سوابق بیمار دسته بندی شدند.
    نتیجه گیری
    تعیین مجموعه ی حداقل داده های گلوکوم گامی موثر جهت یکپارچه سازی و بهبود مدیریت اطلاعات این بیماران خواهد بود. همچنین امکان ذخیره و بازیابی مناسب اطلاعات بیماران را امکان پذیر خواهد کرد.
    کلیدواژگان: گلوکوم، مجموعه حداقل داده ها، پرونده الکترونیک
  • الهام رنجبر، کیومرث امینی * صفحات 685-693
    زمینه و هدف
    سودوموناس آئروژینوزا یکی از عوامل مهم عفونت های بیمارستانی به ویژه در بیماران مبتلا به نقص سیستم ایمنی و کودکان است. شدت بیماری زایی ناشی از حضور ژن پیووردین PVD است و تاثیرات زیادی در نوع وحشی باکتری طی مسیر عفونت زایی ایفا می کند. شناسایی کلاس های مختلف ژن پیووردین برای تدوین برنامه ی پیشگیری و مبارزه امری لازم و ضروری به شمار می آید. در این تحقیق سعی شده است که با جداسازی و بررسی حضور ژن های PVD در نمونه ها، قدرت تاثیرگذاری آن در شدت بیماری زایی ارزیابی گردد.
    روش بررسی
    ابتدا 60 جدایه سودوموناس آئروژینوزا جمع آوری شده از نمونه های بالینی دام و انسان، پس از تایید توسط آزمایش های تشخیصی و افتراقی، بررسی گردید. درنهایت برای هر 60 جدایه، Multiplex PCR جهت ردیابی ژن های کد کننده ی پیووردین انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که فراوانی ژن PVD کد کننده ی کلاس 3 پیووردین در جدایه های انسانی و دامی، بیشترین فراوانی با 76/6% درصد شایع ترین و کمترین فراوانی مربوط به کلاس 2 پیووردین با %46 بوده است.
    نتیجه گیری
    شناسایی هر سه نوع کلاس PVD در سویه های سودوموناس آئروژینوزای مورد آزمایش، می تواند کمک زیادی به شناسایی نمونه های مبتلا به عفونت سودوموناسی نماید. با توجه به حضور ژن کد کننده ی PVDs که رابطه ی مستقیمی در قدرت بیماری زایی باکتری دارد بررسی و تحقیق در این مورد حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: سودوموناس آئروژینوزا، پیووردین، PCR چندگانه
  • ثریا رضایی، علی اصغر صفایی *، نیلوفر محمدزاده صفحات 694-703
    زمینه و هدف
    یکی از مهم ترین حوزه های کاربرد فناوری اطلاعات در بخش بهداشت پایش وضعیت بیماران است. به کارگیری شبکه های حسگر بدنی در حوزه مراقبت- بهداشت به تازگی پیشرفتهای چشمگیری داشته است. هدف از نگارش این مقاله بررسی و شناخت کاربردهای شبکه های حسگر بدنی بی سیم در حوزه سلامت می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر مطالعه ای مروری است که از طریق جستجو در منابع علمی معتبر از جمله( IEEE ،Springer، Science Direct Elsevier و Pubmed ) سایر منابع اطلاعاتی فارسی نظیر Magiran و Sid انجام گرفته است. برای جستجو در منابع انگلیسی مذکور از کلیدواژه هایی چون “body area sensor network” و “wearable and implantable body sensor” و برای جستجو در منابع فارسی از کلیدواژه هایی همچون «گره های حسگر کاشتنی و پوشیدنی» استفاده شد.
    یافته ها
    وظایف شبکه های حسگری بدن پایش پارامترهای مهم بدن می باشد که این پارامترهای حیاتی گویای وضعیت ناخوشی و بیماری فرد هستند. مضاف براین با استفاده از انواع مختلف شبکه های حسگری می توان بیماری های مختلف را کنترل کرد. به عنوان مثال: بیماری های قلبی، نئوپلاسم ها، دیابت، بیماری های کلیوی، پارکینسون، بیماری های عفونی و غیره. همچنین می توان گفت انواع شبکه های حسگر بدنی بی سیم در حوزه پزشکی بر دو دسته ی اصلی تقسیم می شوند: شبکه های حسگر بی سیم بدنی پوشیدنی و شبکه های حسگر بی سیم بدنی کاشتنی.
    نتیجه گیری
    استفاده از شبکه های حسگر بدنی تاثیر شگرفی در امر سلامت دارد و به بهبود کیفیت زندگی و آسایش خاطر بیماران منجر می شود. این تکنولوژی ها روز به روز در حال پیشرفت است و هدف از توسعه ی آنان کمک به بیماران و پزشکان و تیم درمان است.
    کلیدواژگان: شبکه های حسگر بدنی، حسگرهای پوشیدنی و کاشتنی، پایش علایم حیاتی
  • کیانا فرهادیار، رضا صفدری * صفحات 704-714
    زمینه و هدف
    اشتباهات دارویی به معنای هر رویداد قابل پیشگیری است که به استفاده ی نامناسب از دارو یا آسیب رسیدن به بیمار منجر می شود و یکی از مشکلات جهانی مراقبت سلامت محسوب می شود. مدیریت دارو یک فرایند پیچیده است که باعث بهبود ایمنی بیمار شده و از اولویت های برنامه ی مراقبت بیمار به شمار می رود. امروزه فناوری و به خصوص سلامت همراه یکی از امکانات مهم برای حل این مشکلات است. لذا هدف از این پژوهش انجام یک مطالعه ی مروری به منظور استخراج الزامات سیستم های مدیریت داروی مبتنی بر سلامت همراه و فناوری های مورد استفاده برای پیاده سازی آن ها بوده است.
    روش بررسی
    در این پژوهش چهار پایگاه اطلاعاتی(PubMed ،Embase ،Web of Science و Science Direct) مورد جستجو قرار گرفتند و یک مطالعه ی مروری بر روی 15 مقاله ی مرتبط به دست آمده صورت گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه 13 الزام عملکردی استخراج و الزامات کاربری به شش گروه اصلی تقسیم شدند. همین طور فناوری های مورد استفاده در سیستم های مدیریت داروی مبتنی بر سلامت همراه به دست آمدند.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان می دهد که سیستم های مدیریت داروی مبتنی بر سلامت همراه برای افراد با بیماری های مزمن، سالمند و... اجرایی است و فناوری های متنوع می توانند، الزامات عملکردی را پیاده سازی و نیازهای افراد را برطرف نمایند اما یکی از مواردی که در این حیطه می تواند زمینه ی پژوهش های بیشتری گردد، در نظر گرفتن افراد با آسیب بینایی است چرا که نتایج این پژوهش نشان می دهد که با وجود این که این افراد در معرض خطر بیشتری برای اشتباهات دارویی قرار دارند، کمتر از سایر گروه ها مورد توجه قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: سلامت همراه، مدیریت دارو، برنامه ی کاربردی موبایل
  • راشین بهمن آبادی *، محمدباقر خلیلی، محمد مهدی سلطان دلال صفحات 715-722
    زمینه و هدف
    باکتری اشریشیاکلی انتروپاتوژن(EPEC; Enteropathigenic E.coli) از خانواده ی انتروباکتریاسه و به عنوان یک عامل مهم گاستروانتریت و اسهال به ویژه در کودکان کشورهای در حال توسعه و نیز توسعه نیافته می باشد. این پاتوتایپ می تواند در کودکان زیر 5 سال سبب بیماری شدید و یا حتی مرگ شود. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی اشریشیاکلی انتروپاتوژنیک از نمونه های اسهال کشوری ناشی از طغیان های غذایی در کودکان زیر 5 سال با روش مولکولی PCR است.
    روش بررسی
    در یک مطالعه ی توصیفی مقطعی، 45 نمونه طغیان کشوری مربوط به کودکانی که مبتلا به اسهال شده بودند، به بخش میکروب شناسی دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران ارسال شد. باکتری اشریشیاکلی با استفاده از روش استاندارد و تست های بیوشیمیایی شناسایی شد. برای تشخیص اشریشیاکلی انتروپاتوژنیک وجود ژن eae با استفاده از روش PCR و تست سرولوژی با استفاده از آنتی سرم اختصاصی و چنددودمانی(شرکت مست انگلستان) به روش آگلوتیناسیون بر روی لام انجام شد.
    یافته ها
    از 45 نمونه طغیان، 28 جدایه اشریشیاکلی شناسایی شدند که از بین آنها 1 جدایه(3/6%) به عنوان اشریشیاکلی انتروپاتوژنیک شناسایی شد. این جدایه دارای ژن eae بود. بر اساس واکنش سرولوژیکی آنتی ژن های سوماتیک(O) و فلاژلی(H)، سروتایپ اشریشیاکلی انتروپاتوژن جدا شده O119B14 بود.
    نتیجه گیری
    نتایج ما نشان می دهد که جداسازی اشریشیاکلی انتروپاتوژنیک از نمونه های اسهال کودکان ناشی از طغیان های غذایی می تواند از توجه و اهمیت خاصی برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: اشریشیاکلی انتروپاتوژنیک، کودکان، اسهال، طغیان غذایی
  • سید جواد قاضی میرسعید، فاطمه شیخ شعاعی، حسین دهداری راد، رسول نصیریان * صفحات 723-732
    زمینه و هدف
    ارگونومی، علم اصلاح و بهینه سازی محیط کار، شغل و تجهیزات و مطابقت دادن آن با قابلیت ها و محدودیت های انسان است. این پژوهش با هدف مقایسه ی شرایط محیط کار کارکنان کتابخانه های دانشگاه های منتخب علوم پزشکی شهر تهران با اصول ارگونومیک در سال 1395 انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی؛ به لحاظ نوع، توصیفی؛ و از نظر زمانی، مقطعی است که به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کتابداران کتابخانه های دانشکده ای دانشگاه های منتخب علوم پزشکی شهر تهران بودند. این مطالعه به صورت سرشماری انجام گرفت و تمامی اعضای جامعه(85 نفر) مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها شامل چک لیست شرایط ارگونومیک در محیط کتابخانه و پرسشنامه محقق ساخته وضعیت آموزش اصول ارگونومی بود. داده ها پس از گردآوری و ورود به رایانه، توسط نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    براساس یافته های به دست آمده مشخص شد که وضعیت متغیرهای وضعیت بدنی، فضای کاری، تجهیزات و شرایط محیطی در سطح متوسط از نظر رعایت اصول ارگونومیکی و متغیرهای عوامل بهداشتی، عوامل ایمنی و تسهیلات رفاهی در سطح نامطلوب می باشند. شرایط ارگونومیکی در هر کدام از متغیرهای وضعیت بدنی، فضای کاری، تجهیزات و عوامل ایمنی در بین کتابخانه های دانشگاه های منتخب مورد مطالعه، تفاوت معنی دار ندارد.
    نتیجه گیری
    با استناد به نتایج این مطالعه می توان این گونه نتیجه گیری کرد که شرایط محیط کار کتابداران جامعه ی مورد مطالعه از لحاظ اصول ارگونومیکی در شرایط مطلوبی قرار ندارند.
    کلیدواژگان: ارگونومی، محیط کار، کتابداران، کتابخانه دانشکده ای، دانشگاه های علوم پزشکی
|
  • Fatemeh Mohammad Jani, Kumarss Amini * Pages 610-617
    Background And Aim
    Staphylococcus aureus produces many virulence factors, including toxins, immune-modulatory factors, and exoenzymes. The study was performed to determine virulence and resistance-related factors etA, etB, tst, mecA and femA in the S. aureus isolated from clinical samples using Multiplex PCR.
    Materials And Methods
    In this cross - sectional study, a total 60 S. aureus were collected from the Shariati hospital in Tehran, Iran. Susceptibility test to several antimicrobial agents was performed by disk diffusion agar based on clinical and laboratory standard institute guidelines. After DNA extraction, the multiplex-PCR amplification of the etA, etB, tst, mecA and femA was performed in all the clinical isolates.
    Results
    In this study, all isolates (100%) were positive for the presence of femA gene. The highest and lowest resistance rate were related to erythromycin and cefoxitin, respectively. 33.3% (n; 20) and 43.3% (n; 26) of isolates carried in order etb and tst genes. All strains were negative for the eta gene.
    Conclusion
    Our results showed that, among many virulence factors produced by S. aureus, etb, tst play an important role in the pathogenesis of staphylococcal infections. Results suggested that identification of MRSA strains to be done using cefoxitin disk (in comparison of oxacillin) or PCR for mecA gene.
    Keywords: S. Aureus, Virulence, Resistance, Multiplex PCR
  • Mozhgan Tanhapour, Ali Asghar Safaei * Pages 618-631
    Background And Aim
    Personal Health Record (PHR) systems play a key role in employing patient-centered care. Besides, the inclination to use Internet services has increased in recent years. The goal of this study is to describe the needed requirements for developing the proposed hybrid PHR model in a social network.
    Materials And Methods
    Using a descriptive study, a hybrid PHR model was designed in this paper to be implemented in the social health network. Then, by using observation, introspection and questionnaire methods, the requirements of the proposed social network were listed. The elicited requirements were then analyzed by SPSS 16 using descriptive statistics (absolute frequency). Finally, the proposed system was described in the Software Requirement Specification (SRS) standard format.
    Results
    The proposed hybrid PHR model has benefits of all existing PHR models and is most consistent with PHR definition (individuals control and manage their PHR). It is also applicable and reliable both for individuals and physicians. The results indicated that the proposed system had PHR capabilities as well as social network functionalities. So, the possibility of creating relations between individuals provided more benefits in comparison to other PHR models.
    Conclusion
    By providing reliable information, the social health network can improve patient-physician relationships. As a result, the proposed social health network can make possible the utilization of web 2.0 and social network capabilities in the healthcare field as well as the benefits of PHR records and patient-centered care.
    Keywords: Patient, Centered Care, Personal Health Records, Web 2.0, Social Network
  • Saied Ghaffari, Sholeh Zakiani *, Zohreh Rezaie Pages 632-638
    Background And Aim
    In each organization, there is a debate about the use of IT. Human development is one of the factors influencing the efficiency and success of any organization. The present study aimed to investigate the effects of information technology on empowerment of staff working in Tehran University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This study was descriptive-survey research and applied in terms of purpose. A total of 274 staff members from the Tehran University of Medical Sciences were surveyed by sampling according to the Krejcie-Morgan table from among 950 employees. The tools used in the Ardalan questionnaire were divided into two parts of IT, including 10 questions and a staff empowerment questionnaire containing 23 questions. Data were analyzed by SPSS 13 software, Kolmogorov-Smirnov test and one-sample T-test.
    Results
    The research findings showed that the use of information technology on five dimensions of job empowerment including competency, improvement of quality of work, increased decision-making power, increasing self-control, and reducing job stress have a significant effect.
    Conclusion
    The most important task of managers of universities is to improve the ability and job satisfaction of employees, holding in-service training courses in the field of computers and the Internet and encouraging employees to use more computers in their related activities.
    Keywords: Information Technology, Empowerment, Staff, Tehran University of Medical Sciences
  • Najmeh Abbasi, Minoo Najafi, Nazila Zarghi, Maryam Karbasi Motlagh, Fourouzan Khatami Doost, Mandana Shirazi * Pages 639-649
    Background And Aim
    World Health Organization (WHO) has prioritized cultural competence to provide high-quality healthcare and patient-centered services. Therefore, it is necessary to develop them for all organizational levels. The present study aimed to determine the validity and reliability of the Persian version of OHCC (Ontario Healthy Communities Coalition) organizational cultural competence (2005) instrument in Tehran University of Medical Sciences (TUMS).
    Material and
    Methods
    In order to confirm reliability, 143 staff members (nurses and physicians) in different administrative positions working in Imam Khomeini educational Hospital, completed the questionnaire. Modified HSR toolkit for translating and adapting instrument, was used for contextualizing the questionnaire: first, two medical education experts who were proficient in English translated it. Then, the content validity of Persian version was confirmed using Lawshe method (CVR and CVI = 0.79); its internal consistency was calculated by Cronbach's alpha coefficient (0.91). It was backward translated to compare with the original copy and was sent to experts for their approval. Construct validity was calculated by LISREL software and the result showed that the questions were fit to the domains. The KMO, calculated for this instrument, was 0.75 and α was less than 0.05.
    Results
    Content validity was confirmed by deleting two items from the original 22-item questionnaire. Cronbach's alpha was calculated as 0.95 following the removal of two items.
    Conclusion
    The organizational cultural competence instrument was confirmed to be valid and reliable with 20 items in Iranian context.
    Keywords: Questionnaire, Organizational Culture Competence, Validity, Reliability
  • Majid Sadeghpour, Ehsan Estabraghi *, Alireza Mokhtari, Sepideh Reihani Pages 650-659
    Background And Aim
    Milk is a suitable environment for most microorganisms. Pollution in the suckling production chain and its implementation result in unsatisfactory sanitation, long-term transportation, and the lack of facilities for storing milk. The purpose of the study was to identify and control the effects of common microorganisms of mast infections and their role in the transmission of diseases with milk as a major contribution to storage and, finally, the transmission of these pathogenic infections to humans.
    Materials And Methods
    A total of 450 raw milk samples from traditional and industrial plants were collected around the city of Tehran. In order to determine the identity of the bacteria, their transmission to a differential culture, was used standard microbiological methods and antimicrobial susceptibility testing (Disc diffusion).
    Results
    The results of biochemical experiments were conducted on 225 isolates from isolation and diagnosis of bacteria in raw milk, antibiotic susceptibility test in accordance with CLSI 2010 standard guidelines. Antibiotics of tylosin and streptomycin with the highest antibiotic resistance were 221 (98.2%) and 217 (96.5%), respectively, which were most susceptible to the tetra delta and ciprofloxacin respectively (0%, 100%) and 15 (6.7%) bacterial resistance cases were observed.
    Conclusion
    According to the present situation and the results obtained, the level of contamination obtained from traditional and industrial livestock is still high. Although regular mastitis and infections are commonly found by specialists, but the contamination caused by milking and collecting is higher than normal values. The frequent use of antibiotics and the resulting resistance has provided a very important and controversial problem.
    Keywords: Raw Milk, Disc Diffusion, Mastitis, Antibiotic Sensitivity Test
  • Alireza Ahmadnezhad, Mohammad Sadegh Sangari *, Ali Bozorgi-Amiri Pages 660-674
    Background And Aim
    Nowadays, e-procurement systems have provided many opportunities to improve supply and procurement activities in healthcare industry through Internet-based electronic communications for supplier-buyer interactions. Considering the fact that the implementation of these systems is not successful in many cases, extensive preparation in relevant areas is necessary before implementation. This paper aims to present a framework of key readiness factors of hospitals for the adoption of e-procurement system.
    Materials And Methods
    This study was an applied descriptive survey. The framework of readiness factors was developed based on an extensive review of literature and e-readiness models as well as opinions of experts in the field of information technology, procurement, and healthcare systems. The proposed framework was applied in a case study of a specialty hospital located in Tehran in 2016. The data were collected using a questionnaire, and Fuzzy Cognitive Map (FCM) method was used for modeling and analysis of the identified factors.
    Results
    In this research, a comprehensive framework of critical readiness factors of hospitals for e-procurement adoption was developed comprising five main components: management, technology, process, human resource, and environment. Environmental and managerial factors were identified as the most important readiness determinants of the case hospital, and among various factors, manager's expertise in IT, IT infrastructures of hospital, and continuous monitoring of system's performance are of higher priority.
    Conclusion
    This paper provides guidance for more accurate planning to improve readiness and successful adoption of e-procurement systems in hospitals by identifying the most important influential readiness factors.
    Keywords: E, Procurement, E, Readiness, Hospital, Fuzzy Cognitive Map
  • Marjan Ghazi Saeidi, Sasan Moghimi Araghi, Shadi Babadi * Page 675
    Background And Aim
    Glaucoma, with an increasing pressure inside the eye, is one of the causes of blindness worldwide. The only glaucoma treatment is regular eye examination and control of intraocular pressure (IOP). The centralized information obtained from these examinations is an essential prerequisite for providing optimal healthcare which is possible by creating electronic records. Minimum Data Set (MDS) is a standard tool for getting access to accurate data, which is among the basic needs for the design of electronic records.
    Materials And Methods
    This is descriptive-analytical study. The population of this study consisted of glaucoma patients’ medical records at Farabi Eye Hospital, reference books, and glaucoma specialists. The data collection tool was a questionnaire -- containing patient's records, and demographic and clinical data -- which was distributed between 22 available glaucoma specialists. The validity of the questionnaire was assessed by an expert team and its reliability was determined by test-retest method. Data analysis was performed by calculating the frequency percentage and Delphi test.
    Results
    After reviewing the rate of experts’ agreement with the components of the survey, all of the cases with over 75% approval rate were considered as minimum data set for glaucoma. Minimum data set was divided into three general categories: patient's records, demographic data, and clinical data.
    Conclusion
    Determination of minimum data set for glaucoma will be an effective step to integrate and improve the management of patients’ records. Moreover, it will be feasible to store and retrieve such records.
    Keywords: Glaucoma, Minimum Data Set, Electronic Record
  • Elham Ranjbar, Kumarss Amini * Pages 685-693
    Background And Aim
    Pseudomonas aeruginosa is one of the most important factors in hospital infections, especially in patients with immune deficiency and Childhood diseases. The Virulence of bacteria are due to the presence of the Pyoverdine gene, which has many effects on the wild type of bacteria during the pathogenic pathway. Identification of different classes of PVD gene is necessary for the development of prevention and control Diseases program. In this research, the presence of PVD genes in the samples and their effect on pathogenicity was isolated and investigated.
    Materials And Methods
    In the present study 60 Species of P. aeruginosa was isolated from clinical samples of human and animal, after approval by diagnostic tests and differential, were studied. Finally, for every 60 Species, isolated, Multiplex PCR was performed to detect target genes. Multiplex PCR method is to be considered as the gold standard. Its results are more reliable.
    Results
    The results showed that the frequency of PVD gene in human isolates and livestock gene encoding the 3rd Pyoverdine was the highest frequency with 76.6% the lowest frequency is for Pyoverdine class 2 with 46%.
    Conclusion
    As a result, the identification of three type’s genes of PVD classes in all strains tested by Pseudomonas could help to identify human patients and livestock with Pseudomonas infection and, given the presence of the gene encoding PVDs, has a direct relation to important bacterial pathogenicity.
    Keywords: Pseudomonas Aeruginosa, Pyoverdine, PCR Multiple
  • Sorayya Rezayi, Ali Asghar Safaei *, Nilofar Mohammadzadeh Pages 694-703
    Background And Aim
    Nowadays, one of the most important areas of application of information technology in the health sector is monitoring patient's condition. Recently utilization of body area sensor networks in healthcare had significant advances. The purpose of this article is to examine the applications of wireless health sensor networks in the field of health.
    Materials And Methods
    This study was a review study which was done by searching in reliable scientific sources such as Pubmed, IEEE, Science Direct, Springer and other Persian information sources like Magiran and Sid. In order to search English sources, keywords such as “Wearable and implantable body sensors” “Body area sensor network”, and in order to search in Persian sources, keywords such as “implantable and wearable network nodes”, were used.
    Results
    The tasks of the body sensor networks are to monitor the important parameters of the body, which are vital signs of ill health and illness. Additionally, various types of sensor networks can control various illnesses, for example, heart disease, neoplasms, diabetes, kidney disease, Parkinson's disease, infectious diseases, and so on. Also a variety of wireless body sensor networks in the medical field are divided into two main categories: the wearable wireless body area networks and the implantable wireless body area network.
    Conclusion
    The use of body sensor networks has a tremendous impact on health and leads to improvements in the life quality and comfort of patients. These technologies are improving, and their development aims to help patients, doctors and the treatment team.
    Keywords: Body Area Sensor Network, Wearable, Implantable Sensors, Vital Sign Monitoring
  • Kiana Farhadyar, Reza Safdari * Pages 704-714
    Background And Aim
    Medication errors are preventable event, which may result inappropriate medication intake or damage to patients and, Medication management is a complicated process including multiple activities in order to improve patient safety. There are many documentations that indicate the considerable potential of information technology, especially mhealth in this area. The aim of this study was to review the mobile based medication management systems in order to extract the requirements for these systems development.
    Materials And Methods
    Four electronic databases (PubMed, Embase, Web of Science and Science Direct) were searched for papers regarding mhealth based medication management systems. After screening the abstracts and publications information a descriptive study was performed on 15 papers.
    Results
    In this study, 13 functional requirements were extracted and the user requirements was divided into six main groups. Also the technologies which was used in order to implement the functional requirements were extracted.
    Conclusion
    According to the current study, medication management systems using mhealth technologies are feasible for people with chronic diseases, elderly people and etc. but there is not any medication management system for visually impaired people. Although due to their disabilities they are at higher risk of medication errors and it is a research gap that should be considered in future works.
    Keywords: mHealth, Medication Management, Mobile Application
  • Rashin Bahmanabadi *, Mohammad Bagher Khalili, Mohammad Mehdi Soltan Dallal Pages 715-722
    Background And Aim
    Enteropathogenic Escherichia coli (EPEC) pathotypes belong to Enterobacteriaceae family that is known as the cause of gastroenteritis and diarrhea in under-5-year-old children. These bacteria have high prevalence in developed and developing countries that may cause severe illness or even death. The aim of this study was to examine EPEC prevalence in diarrheal samples of children under 5 years -- caused by the country’s food -- by PCR method.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional study, 45diarrheal samples of children suffering from country food outbreaks were transferred to the Department of Microbiology, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences (TUMS). E. coli strain was identified using standard methods and biochemical tests. For the detection of Enteropathogenic E. coli, the presence of eae gene was checked by PCR method, and serologic test using specific antiserum (Mast company, England) was checked by agglutination method on slide.
    Results
    Of the 45 outbreaks, 28 Escherichia coli were identified, among which 1 isolate (3.6%) was identified as E. coli EPEC. This isolate contained eae gene. Based on the serological response of somatic antigen (O) and flagella (H), the isolated Escherichia coli serotype was EPEC O119B14.
    Conclusion
    Although the prevalence of EPEC E. coli in children’s diarrheal samples from food outbreaks is low, the presence of these isolates is important and should be considered.
    Keywords: Enteropathogenic Escherichia coli, Children, Diarrhea, Food Outbreak
  • Seyed Javad Ghazi Mirsaeid, Fatemeh Sheikhshoaei, Hossein Dehdari Rad, Rasoul Nasirian * Pages 723-732
    Background And Aim
    Ergonomics is the science of refining and optimizing the working environment, occupation and equipment, and matching it with human capabilities and limitations. The purpose of this study was to compare the working environment conditions of the library staff with Ergonomic Principles in selected Universities of Medical Sciences in Tehran in 2016.
    Materials And Methods
    This is a descriptive and cross-sectional study. The population of this study included all faculty librarians of selected Medical Sciences Universities in Tehran. This study was conducted by census method and all population members (n=85) were studied. The data collection tools were ergonomic checklist in the library environment and a researcher-made questionnaire on the educational status of ergonomic principles. The data were analyzed by SPSS software version 22 after they were collected and entered into the computer.
    Results
    Based on the obtained findings, it became clear that the status of variables such as body conditions, work space, equipment and environmental conditions was average in terms of ergonomic principles and health variables, and safety factors and welfare facilities were at an undesirable level. In each of the variables of body condition, work space, equipment and safety factors among the libraries of selected Universities, ergonomic conditions did not have significant differences.
    Conclusion
    According to the results of this study, it can be concluded that the conditions of the librarians’ working environment in the studied community were not favorable in terms of ergonomic conditions.
    Keywords: Ergonomics, Work Condition, Librarians, College Library, Medical Universities