فهرست مطالب

مجله پیاورد سلامت
سال دوازدهم شماره 2 (خرداد و تیر 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی سبک رو، رضا ابراهیم زاده پزشکی*، نگار براهیمی، عالیه حق بین صفحات 80-89
    زمینه و هدف
    طفره روی به عنوان یکی از آفت های فعالیت گروهی در مشاغل حساسی همچون گروه های فوریت پزشکی مضرات دو چندان دارد. با توجه به اهمیت بی عدالتی سازمانی در ایجاد نارضایتی اعضای گروه و اهمال کاری فردی، مطالعه ی حاضر در راستای بررسی تاثیر عدالت سازمانی ادراک شده بر ایجاد یا تشدید پدیده ی طفره روی اجتماعی در گروه فوریت های پزشکی شهرستان یزد تحقق یافته است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع هدف کاربردی-تحلیلی و جامعه ی تحقیق شامل کلیه پرستاران شاغل در گروه فوریت های پزشکی شهرستان یزد در نیم سال دوم سال 1395 می باشد. گردآوری داده ها از طریق سرشماری و ابزار مورد استفاده در این مطالعه متشکل از دو پرسش نامه ی محقق ساخته ی عدالت سازمانی ادراک شده و طفره روی اجتماعی است. به منظور سنجش پایایی پرسش نامه ها از آلفای کرونباخ بهره گرفته شده که با مقادیر 0/862 و 0/913 در سطح معتبر قرار دارد. همچنین روایی پرسش نامه از دو جنبه ی روایی محتوا و اعتبار عاملی بررسی شد. در نهایت، داده ها با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن، آزمون T-Student و روش حداقل مربعات جزئی در نرم افزار Smart-PLS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    بر اساس یافته های تحقیق، عدالت توزیعی، عدالت مراوده ای و عدالت اطلاعاتی با مقادیر 0/169-، 0/241- و 0/40- دارای ارتباط معکوس و معنادار با طفره روی می باشند و در مجموع وضعیت طفره روی در جامعه ی مورد مطالعه با مقدار معناداری 0/043 و میانگین معادل 2/171 نامطلوب استنباط شد.
    نتیجه گیری
    مدیران سازمان ها می توانند از طریق تعریف مجدد مفهوم عدالت و روش های تحقق آن، به خصوص در زمینه ی عدالت مراوده ای نقش اساسی را در کاهش طفره روی اجتماعی ایفا نمایند.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی ادراک شده، طفره روی اجتماعی، فعالیت های گروهی، فوریت های پزشکی
  • محمد عرب، ابراهیم جعفری پویان، عباس رحیمی فروشانی، اعظم سادات ریوندی* صفحات 90-98
    زمینه و هدف
    کیفیت خدمات در فرایند بهبود بیماران، ارتقای رضایت آنان، رتبه بندی مراکز ارایه خدمت، جلوگیری از مراجعات تکراری گیرندگان خدمت و هزینه سازی های بعدی و تحمیل آن به بیمه ها بسیار تعیین کننده است. اگرچه، هدف این پژوهش بررسی کیفیت خدمات آزمایشگاه های طرف قرارداد سازمان بیمه سلامت از دیدگاه مراجعه کنندگان است.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی مقطعی، دیدگاه های 302 نفر از مراجعان به آزمایشگاه های طرف قرارداد بیمه سلامت شهر تهران در مورد کیفیت خدمات با استفاده از پرسشنامه توسعه یافته توسط محققان، پس از سنجش روایی و پایایی، مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های آماری استنباطی کروسکال والیس و آنوا و با کمک نرم افزار 22 SPSS تحلیل شدند.
    یافته ها
    نمونه مطالعه شامل 43/5 درصد مرد و 56/5 درصد زن بود. بیشتر شرکت کنندگان را افراد متاهل با 71/3 درصد تشکیل می دادند. نمره برداشت مراجعان از کیفیت خدمات آزمایشگاه 136(از 175) و در رتبه بالا و انتظارات آنها از خدمات 149 و در رتبه خیلی بالا قرار گرفت. شکاف بین ادراک و انتظارات مراجعان در همه ابعاد و کیفیت کل معنادار بود(0/001>p).
    نتیجه گیری
    شکاف در تمام ابعاد، نشان دهنده ی وجود زمینه هایی برای بهبود در خدمات آزمایشگاه می باشد. نتایج این ارزیابی، در آینده می تواند در تنظیم ارتباطات سازمان های بیمه ای با آزمایشگاه های ارایه دهنده ی خدمات در زمینه ی انعقاد قراردادها و خرید راهبردی خدمات و همچنین توجه به نظرات بیمه شدگان در راستای بهبود کیفیت خدمات بسیار تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: آزمایشگاه خصوصی، کیفیت ادراک شده، کیفیت مورد انتظار، بیمه سلامت، تهران
  • عاطفه سادات حقیقت حسینی*، حسین بوبرشاد، فاطمه ثقفی، ایمان نوروزی صفحات 99-111
    زمینه و هدف
    فناوری های نوظهور در شبکه های اجتماعی سلامت افزایش دانش و رضایت کاربران را دربردارد. هدف این تحقیق ارایه مدل معماری برای شبکه اجتماعی سلامت در بیمارستان شریعتی تهران است.
    روش بررسی
    ابتدا ابعاد چارچوب معماری مورد نیاز برای شبکه اجتماعی سلامت شامل 6 بعد ورودی، خروجی، اهداف، دیدگاه ها، انتزاع و چرخه ی حیات سیستم از مقالات استخراج شد و با این ابعاد چارچوب زکمن بیشترین امتیاز را کسب کرد. در ادامه با پرسشنامه ی محقق ساخته مبتنی بر مدل های معماری و اجماع خبرگان با آزمون تی عناصر مدل تایید شدند و ریسک آنها مبتنی بر مصاحبه با خبرگان شناسایی شد.
    یافته ها
    چارچوب زکمن بر اساس ابعاد 6 گانه ی خاص شبکه های اجتماعی سلامت، میزان اهمیت و وزن ابعاد، اهمیت هر بعد از منظر نتایج مطالعات تطبیقی موجود در سایر کشورها بررسی شد و با به کارگیری فرمول راجر با بالاترین امتیاز به عنوان چارچوب مبنا برای طراحی مدل معماری بومی شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    در این تحقیق مدل معماری شبکه اجتماعی سلامت در کشور مشتمل بر 6 بعد و 72 عنصر ارایه شد اما با توجه به شرایط کشور 65 عنصر تایید شدند. ریسک های استخراج شده به تفکیک هر لایه معرفی گردید. این ریسک ها، الزامات پیاده سازی آن لایه محسوب شده و می تواند در کاهش شکست شبکه اجتماعی و موفقیت و پایداری آن موثر باشد.
    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، سلامت، معماری اطلاعاتی، مدل، ریسک
  • سید جواد قاضی میرسعید، نادیا معتمدی، سیده ملیحه امامی* صفحات 112-119
    زمینه و هدف
    بررسی تولیدات علمی در پایگاه های اطلاعاتی معتبر جهانی علاوه بر تعیین وضعیت موجود و کاستی ها، رهیافتی در سیاستگذاری ها و برنامه ریزی هاست. هدف این مطالعه، بررسی تولیدات علمی مراکز تحقیقاتی دانشگاه های علوم پزشکی تهران و اصفهان نمایه شده در پایگاه اطلاعاتی Scopus طی سال های 2009 تا 2013 می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی و با رویکرد کاربردی است. جامعه پژوهش تمامی مقالات مراکز تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی تهران و اصفهان نمایه شده در پایگاه اطلاعاتی Scopus طی سال های 2009 تا 2013 بود که به ترتیب، 5880 و 2154 مقاله در پایگاه بازیابی شد. برای توصیف داده ها، شامل توزیع فراوانی، محاسبه ی انحراف معیار و میانگین ها از روش های آمار توصیفی و برای مقایسه ی میانگین ها از آزمون T-Test در سطح استنباطی استفاده شد. داده ها در نرم افزارهای SPSS و Excel تحلیل گردید.
    یافته ها
    تولیدات علمی مراکز تحقیقاتی هر دو دانشگاه در نمایه نامه اسکوپوس در سال های مورد بررسی، رشد صعودی داشته است. مراکز تحقیقاتی غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران و قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بیشترین مقالات را داشتند. بیشترین میزان تولیدات متعلق به حوزه های موضوعی غدد و متابولیسم، علوم دارویی و قلب بود. بین تولیدات علمی مراکز دو دانشگاه تفاوت معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    رشد صعودی تولیدات علمی مراکز تحقیقاتی مورد بررسی، حاکی از اهمیت و توجه به برون دادهای علمی در راستای توسعه ی پایدار کشور است. ارایه یافته های پژوهش های مشابه می تواند در ایجاد انگیزه در پژوهشگران و حمایت موسسات از پژوهش ها موثر باشد.
    کلیدواژگان: تولیدات علمی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، مراکز تحقیقاتی، پایگاه اسکوپوس
  • مینو شهبازی، رضا صفدری، محمد زارعی* صفحات 120-127
    زمینه و هدف
    کیفیت پرونده الکترونیک به کیفیت محتویات آن و مستندسازی درست وابسته می باشد. تعیین حداقل مجموعه داده ها برای بالا بردن کیفیت محتویات پرونده های الکترونیک و کمک به بالا بردن کیفیت ارائه خدمات درمانی به بیماران مبتلا به یووئیت امری ضروری است. این پژوهش برای تعیین حداقل داده های ضروری برای پرونده الکترونیک بیماران یووئیت انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی توصیفی و تحلیلی، 7 فوق تخصص شبکیه عضو هیئت علمی، 4 فوق تخصص شبکیه غیرهیئت علمی، 4 دستیار دوره ی فوق تخصصی شبکیه و 7 دستیار دوره ی تخصصی چشم پزشکی شاغل در بیمارستان فارابی تهران انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه ای بود که محقق آن را تهیه و تنظیم کرده بود. به منظور روایی پرسش نامه، از روش اعتبار محتوا و برای سنجش پایایی از روش test-retest استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    از بین عناصری که به نظر سنجی گذاشته شده بود، تمامی عناصر با موافقت بالای 90 درصد به عنوان عنصر اصلی مطرح شد. در مورد اهمیت عناصر اطلاعاتی ارایه شده بین پاسخ های پزشکان شرکت کننده در نظر سنجی اختلاف معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    حداقل عناصر اطلاعاتی پرونده الکترونیک بیماران یووئیت با پنج گروه اطلاعات دموگرافیک، اطلاعات بالینی بیمار، اطلاعات آزمایشگاهی، نوع یووئیت، توصیه های درمانی، اطلاعات تصاویر چشم پزشکی ارایه شد. الگوی پیشنهادی برای سیستم های دستی و پرونده الکترونیک پزشکی قابل ارایه است.
    کلیدواژگان: حداقل مجموعه ی داده ها، عناصر اطلاعاتی، مستند سازی، پرونده سلامت، یووئیت
  • محمد ذوالعدل، ابوالفضل دهبانی زاده*، عصمت نوحی صفحات 128-137
    زمینه و هدف
    ارایه خدمات مراقبتی و درمانی ایمن توسط گروه های پزشکی به خصوص پرستاران یک وظیفه ی قانونی و انسانی است. برنامه ریزی برای پیشگیری از خطاها اهمیت زیادی دارد و اولین گام در این زمینه شناسایی انواع خطا و نحوه ی برخورد با خطا می باشد. به همین منظور این مطالعه با هدف بررسی میزان خطاهای پروسیجر و عمل و نحوه ی مدیریت خطا در پرستاران بیمارستان شهید بهشتی یاسوج انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی-مقطعی است و جامعه آماری آن تمامی پرستاران شاغل در بیمارستان شهید بهشتی یاسوج بود. ابزار مورد استفاده، پرسش نامه ای محقق ساخته بوده که روایی و پایایی آن(آلفا کرونباخ=81/0) تایید شد و داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS تحلیل گردید.
    یافته ها
    بر اساس یافته های این پژوهش، 5/79 درصد پرستاران خطای پروسیجر و عمل داشتند. بیشترین خطا(203 مورد) در استفاده از تجهیزات پزشکی موجود در بخش بوده است. بیشترین شیوه ی مدیریتی مورد استفاده، اطلاع به همکار و مشاوره با پزشک و کمترین مربوط به گزارش به بیمار بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که میزان خطاهای پروسیجر و عمل در پرستاران بالاست و مسئولان پرستاری ضمن برگزاری دوره های آموزشی باید در خصوص شناسایی و نحوه ی برخورد پرستاران با خطاها اقدامات آموزشی لازم را انجام دهند.
    کلیدواژگان: پرستار، خطا، خطای پروسیجر، مدیریت، ایمنی بیمار
  • زهرا قاسمی آقبلاغی*، فریدون آزاده، فاطمه شیخ شعاعی صفحات 138-149
    زمینه و هدف
    حوزه ی سلولهای بنیادی به عنوان یکی از حوزه های شاخص سلامت در ایران در حوزه ی علم سنجی کمتر به آن پرداخته شده است، از این رو، این پژوهش با هدف ترسیم نقشه ی حوزه ی سلولهای بنیادی(تحلیل همایندی واژگان) شکل گرفت که بر اساس مدارک نمایه شده در نمایه استنادی وب آو ساینس در کشورهای منتخب در طی سال های 2013-2011 بوده است.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی و با استفاده از تکنیک علم سنجی و فن تحلیل همایندی واژگان انجام گردیده است. در این تحقیق، 34142 عنوان مقاله از پایگاه وب آو ساینس بررسی شدند. ابزار گردآوری داده ها سیستم جستجوی پایگاه وب آو ساینس است. تحلیل داده ها با سیستم تحلیل نتایج وب آو ساینس و نرم افزار سایت اسپیس (Citespace) انجام شد.
    یافته ها
    بیشتر تولیدات این حوزه متعلق به کشور آمریکا و به زبان انگلیسی هستند. سلول بنیادی، تمایز سلولی، در شرایط آزمایشگاهی، بیان ژن، سلول های بنیادی مزانشیمی، سلولهای بنیادی جنینی و پیوند از واژگان پرکاربرد و مباحث موضوعی داغ این حوزه هستند.
    نتیجه گیری
    روند رو به رشد این حوزه باعث گردیده است که حوزه های موضوعی متفاوت در زمینه ی سلولهای بنیادی وارد شوند. با توجه به پربسامد بودن سلولهای بنیادی جنینی در این حوزه، می توان به اهمیت این سلولها پی برد؛ زیرا با استفاده از این سلول ها می توان بسیاری از بیماری ها را درمان نمود.
    کلیدواژگان: همایندی واژگان، حوزه ی سلولهای بنیادی، نقشه ی علمی، وب آو ساینس
  • رضا صفدری، محبوبه میرزایی، ماهنی مهدی بگلی* صفحات 150-160
    زمینه و هدف
    از آنجایی که شاخص های ایمنی، عملکردی و نتیجه ای می تواند منجر به بهبود کیفیت مراقبت ها شود بنابراین شاخص های ایمنی بیمار برای پایش و ایجاد ایمنی در مراقبت ها مورد نیازند. مطالعه ی حاضر با هدف تدوین مجموعه شاخص های ایمنی بیمار به منظور پایش در داشبورد ایمنی بیمار انجام گرفت.
    روش بررسی
    با مرور متون و بررسی شاخص های ایمنی بیمار، ارایه شده در کشورهای استرالیا، انگلستان و سازمان های AHRQ،ESQH ، OECD مجموعه شاخص های ایمنی بیمار جمع آوری گردید. سپس شاخص ها طی فرایند دلفی در دو مرحله توسط کارکنان واحد ایمنی بیمار و بهبود کیفیت بیمارستان های دولتی و کارشناسان ایمنی بیمار در معاونت درمان دانشگاه و ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی تهران اعتبارسنجی شد. تحلیل داده ها با ویرایش 13 نرم افزار SPSS و روش های آمار توصیفی انجام گرفت.
    یافته ها
    با انجام مطالعه ی حاضر، 62 شاخص ایمنی بیمار در 8 دسته ی اصلی: شاخص های بیمارستان ایمن، شاخص های مرتبط با زایمان، شاخص های مرتبط با جراحی، شاخص های مرگ و میر، شاخص های مرتبط با کنترل عفونت، شاخص های مرتبط با خطاهای دارویی و تجویز، شاخص سقوط، سایر شاخص های ویژه، طبقه بندی گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به شناسایی شاخص های ایمنی بیمار در ابعاد مختلف، سنجش میزان اهمیت این شاخص ها و نیز استفاده از آن ها در قالب نرم افزار داشبورد در مراکز بهداشتی درمانی نقش بسزایی در ارتقای ایمنی بیمار و افزایش کیفیت خدمات بهداشتی درمانی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، شاخص های ایمنی بیمار، داشبورد، پایش
|
  • Mahdi Sabokro, Reza Ebrahimzadeh Pezeshki *, Negar Barahimi, Alie Haghbin Pages 80-89
    Background And Aim
    Loafing as one of the negative points of group activity in difficult jobs like medical emergency has two disadvantages. Regarding the importance of organizational injustice in creating frustration and individual procrastination, the present study was conducted to investigate the effect of perceived organizational justice on creating or intensifying the phenomenon of social loafing in emergency medical service of Yazd.
    Materials And Methods
    This is an analytical study and the research community included all nurses working in medical emergency service of Yazd in the second half of the year 2016. Data were collected through a census, and tools used in this study consisted of two questionnaires of perceived organizational justice and social loafing. To measure the reliability of the questionnaires, Cronbach's alpha was used and was at an authentic level with the values of 0.862 and 0.913. Also, the content validity of the questionnaires was evaluated. Finally, the data were analyzed by using Spearman correlation coefficient, student’s t-test and partial least squares method in SmartPLS software.
    Results
    Based on the results of the study, distributive justice, interactional justice and information justice have a significant inverse correlation with loafing with values of -0.169, -0.241 and -0.490; and overall, the status of loafing was an undesirable inference in this study with a significant amount 0.043 and average of 2.171.
    Conclusion
    The managers of organizations can play a major role in reducing social loafing by redefining the concept of justice and ways of its realization, especially in the field of interactional justice.
    Keywords: Perceived Organizational Justice, Social Loafing, Group Activity, Medical Emergency
  • Mohammad Arab, Ebrahim Jaafari Pooyan, Abbas Rahimi Forushani, Azam Sadat Rivandi * Pages 90-98
    Background And Aim
    The quality of healthcare services is determinant in patients’ improvement process, upgrading their satisfaction, ranking healthcare centers, and preventing patients’ repeated referrals leading to more costs for healthcare centers and insurance companies. The purpose of this study was to evaluate the quality of services -- from the perspective of patients -- given by the laboratories having contract with Iran Health Insurance Organization (IHIO).
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, the opinions of 302 patients having referred to the laboratories in contract with IHIO in Tehran were surveyed with a researcher-developed questionnaire. Descriptive and inferential statistical tests were used to analyze and report the results.
    Results
    The sample included 43.5% males and 56.5% females. Most of the participants were married (71/3%). Based on the results, the patient's perception of the quality of laboratory services was 78%. Their expectation of services was 85%. The gap between perception and expectation of clients in all dimensions was statistically significant (p
    Conclusion
    The gap between clients’ perception and expectation in all dimensions suggests that there is some room for improving the quality of laboratory services. The results of this assessment can surely affect the way IHIO treats with laboratories in terms of extending contracts and strategic purchase of services from these centers. In addition, patient's opinions will be important in improving the quality of services.
    Keywords: Private Laboratories, Iran Health Insurance Organization (IHIO), Tehran, Patient's Perception, Expectations, Service Quality
  • Atefeh Sadat Haghighat Hoseini *, Hossein Bobarshad, Fatemeh Saghafi, Iman Noroozi Pages 99-111
    Background And Aim
    The emergence of Web interactive technologies has enabled interactive social networking services. The purpose of this research is to choose a model and present an architectural design for the social network of health at Shariati Hospital in Tehran.
    Materials And Methods
    At first, valid enterprise architecture frameworks were reviewed. Then, dimensions of the architecture frameworks needed for the social network of health were reviewed and six dimensions including of input, output, goals, views, abstraction, and system life cycle were selected. Architecture frameworks were prioritized on the basis of these six dimensions and the Zachman framework was selected. The extracted elements for these dimensions were evaluated by using a researcher-made questionnaire and experts’ opinion in the t-test. The questionnaire was distributed among 40 health-care information technology experts. After analyzing and verifying the dimensions and sub-indicators of each dimension, probable risks for the implementation of the health social network were identified based on interviews with experts and were approved by a panel of five experts.
    Results
    The Zachman framework was selected based on six dimensions as a suitable framework and potential implementation risks were identified.
    Conclusion
    The results showed that the proposed architecture model could be the basis for the implementation of this network in the country. Attention to extracted risks can minimize the failure of the implementation of the health social network.
    Keywords: Social Network, Health, Information Architecture, Model, Risk
  • Seyed Javad Ghazi Mirsaeid, Nadia Motamedi, Seyede Malihe Emami * Pages 112-119
    Background And Aim
    The review of scientific products in reputable international databases is a guideline for policy-making and planning, in addition to determining the present status and shortcomings. The aim of this study is to investigate the scientific products of the research centers affiliated to Tehran University of Medical Sciences (TUMS) and Isfahan University of Medical Sciences (MUI) indexed in Scopus during 2009-2013.
    Materials And Methods
    This is a descriptive, cross-sectional study with a functional approach. All articles of research centers of TUMS (5880 articles) and MUI (2154 articles) from 2009 to 2013 were retrieved from Scopus and analyzed. To compare the means, t-test was used. Moreover, the data were analyzed by SPSS and Excel softwares.
    Results
    The scientific products of both universities’ research centers in Scopus index have grown in the years under review. Most of the papers were from Tehran Endocrinology and Metabolism and Isfahan Cardiovascular Research Centers, and most of the products belonged to the subject areas of the endocrinology and metabolism, pharmaceutical sciences and cardiovascular science. No significant difference was found between the scientific products of the centers of the two universities.
    Conclusion
    The growth of scientific production of these research centers indicates the importance of scientific products in line with sustainable development in Iran. Presenting the findings of similar studies can be effective in motivating researchers and supporting research by institutions.
    Keywords: Scientific Production, Tehran University of Medical Sciences, Isfahan University of Medical Sciences, Research Centers, Scopus
  • Minoo Shahbazi, Reza Safdari, Mohammad Zarei * Pages 120-127
    Background And Aim
    The quality of Electronic Health Records (EHRs) depends on the quality of its content and proper documentation. Determining the Minimum Data Set (MDS) to enhance the quality of electronic health records’ content and helping to improve the quality of health care provision to uveitis patients are essential matters. The aim of this study is to determine the essential MDS for uveitis patients’ electronic health records.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytical study, data collection tools for collecting the Minimum Data Set were library resources and internet-based database. The MDS was obtained through Likert scale questionnaire and was surveyed by 22 ophthalmologists and retina subspecialists.
    Results
    Among the elements of the survey, all cases with over 90% approval were considered as main elements. Regarding the importance of presented data elements, no significant difference was found between the responses of ophthalmologists who participated in this study.
    Conclusion
    The Minimum Data Set of uveitis patients’ electronic health records can be represented by five groups of demographic information: patients’ clinical records, laboratory information, type of uveitis, treatment guidelines, and the information of ophthalmic pictures. A suggested model for manual systems and electronic medical records is available.
    Keywords: Minimum Data Set (MDS), Data Elements, Documentation, Health Records, Uveitis Disease
  • Mohammad Zoladl, Abolfazl Dehbanizadeh *, Esmat Nouhi Pages 128-137
    Background And Aim
    Providing safe healthcare services by medical groups, especially nurses, is a legal and human duty. Planning to prevent errors is of great importance, and the first step in this regard is to identify different types of errors and methods of error management. For this purpose, this study was conducted to examine the procedural and function errors of nurses working in Yasuj Shahid Beheshti Hospital.
    Material and
    Methods
    This study is a descriptive, cross-sectional research. The sampling method was complete enumeration and the target population included all nurses working at Yasuj Shahid Beheshti Hospital. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. The validity and reliability (0.81) of the questionnaire were confirmed. The data were analyzed using SPSS software version 19.
    Results
    According to the findings of this study, 79.5% of nurses have procedural error. The most frequent error was the one made in the use of medical equipment in the ward (203 cases). Among the methods of error management, reporting and consulting with colleagues had the highest frequency (151 cases) and reporting to the patient had the lowest (8 cases).
    Conclusion
    The results showed that procedural and function errors by nurses were high and that nursing managers should organize training courses to identify and deal with nursing errors.
    Keywords: Nurse, Error, Nursing Errors, Procedural Error, Management, Patient Safety
  • Zahra Ghasemi Aghbolaghi *, Fereydoon Azadeh, Fatemeh Sheikhshoaei Pages 138-149
    Background And Aim
    In the field of scientometrics, little attention has been paid to stem cells. Therefore, the purpose of this study is to draw a Scientific Map of stem cells area (co-word analysis) based on the papers indexed in Web of Science database in selected countries during the years 2011-2013.
    Materials And Methods
    This study is based on descriptive method, and it was conducted by scientometrics and co-word analysis technique. In this study, 34,142 articles were analyzed from Web of Science database. The search system of Web of Science is a tool for collecting data. Data analysis was done using Web of Science analysis system and CiteSpace software.
    Results
    Most productions in stem cells are in English and belong to America. Stem cell, cell differentiation, in vitro, gene expression, mesenchymal stem cells, embryonic stem cells and transplantation are the most frequently used words and hot topics in this field.
    Conclusion
    The growing trend in this area has caused different subject fields to enter stem cells areas. Considering the high frequency of embryonic stem cells in the field, it can be said that different diseases such as spinal cord problems and heart diseases can be treated using these cells.
    Keywords: Stem Cells Area, Scientific Map, Web of Science, Co, word Analysis
  • Reza Safdari, Mahboubeh Mirzaee, Mahni Mehdibagli * Pages 150-160
    Background And Aim
    Since safety, performance and outcome indicators can improve the quality of care, patient safety indicators are required to monitor and provide safety in care. The aim of this study was to compile a set of patient safety indicators for monitoring in patient safety dashboard.
    Materials And Methods
    A set of patient safety indicators was collected by reviewing such indicators presented in Australia, England and OECD, ESQH, and AHRQ organizations. Then, the indicators were validated during Delphi process in two stages by the staff of patient safety and quality improvement unit of governmental hospitals and patient safety experts at Tehran University of Medical Sciences treatment deputy office. Data analysis was performed by SPSS version 13 and descriptive statistics.
    Results
    The present study was conducted on 62 patient safety indicators and eight main categories were classified as follows: safe hospital indicators, childbirth indicators, surgery-related indicators, mortality indicators, infection-control indicators, drug and prescription error indicators, falling indicator, and other special indicators.
    Conclusion
    Considering the identification of patient safety indicators in different dimensions, measuring the importance of these indicators and using them in the form of dashboard software in health centers will have a significant role in improving patient safety and the quality of health care.
    Keywords: Patient Safety, Patient Safety Indicators, Dashboard, Monitor