فهرست مطالب

مجله پیاورد سلامت
سال هشتم شماره 2 (خرداد و تیر 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد مهدی سلطان دلال*، فاطمه هدایتی راد، عباس رحیمی فروشانی، حمید عمادی کوچک، شبنم حقیقت خواجوی، علی طاهری میرقائد، حمید چوبینه، محمد کاظم شریفی یزدی صفحات 90-100
    زمینه و هدف
    همگام با افزایش مداوم جمعیت جهان و به تبع آن، روند رو به رشد نیاز برای تامین سلولز، بعنوان فراوان ترین ماده آلی موجود در طبیعت در جهت تولید فراورده های سلولزی، نگرانی هایی از بابت آلودگی احتمالی این محصولات امکان وجود عفونت های پوستی، چشمی و دستگاه تناسلی ادراری بوجود آمده است. هدف از این تحقیق تعیین آلودگی های احتمالی میکروبی موجود در فراورده های سلولزی عرضه شده در شهر تهران بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی بوده، که بر روی تعداد 200 نمونه(50 نمونه از هر نوع) از انواع فراورده های سلولزی منقضی نشده شامل دستمال کاغذی، پوشک، نوار بهداشتی و جعبه مقوایی حمل شیرینی در طی 6 ماه از شهریور تا بهمن 1391 از سطح شهر خریداری انجام شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان می دهد که 18 نمونه(9%) دارای شمارش کلی باکتری های هوازی و کپک بیشتر از حد مجاز در یک گرم نمونه بودند. همچنین از نظر باکتری های پاتوژن 16 نمونه(8%)، آلوده به یکی از باکتری های پاتوژن استرپتوکوک گروه D، استافیلوکوک اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا و اشریشیاکلی بودند. در مجموع 34 نمونه(17%) از نمونه های مورد بررسی غیرقابل مصرف بودند. بررسی انجام شده نشان داد که جعبه شیرینی با(5%) و نوار بهداشتی با(5/0%) به ترتیب بیشترین و کمترین آلودگی را داشته اند.
    نتیجه گیری
    وجود باکتری های پاتوژن و نقش این باکتری ها در برخی عفونت ها بویژه عفونت های پوستی و دستگاه تناسلی ادراری، لزوم کنترل هرچه بیشتر اینگونه فرآورده های بهداشتی را می طلبد.
    کلیدواژگان: آلودگی میکروبی، فراورده های سلولزی، تهران
  • فرزاد فرجی خیاوی*، منصور ظهیری، کامبیز احمدی انگالی، بهاره میرزایی، محمد ویسی، مرجان عرب رحمتی پور صفحات 101-112
    زمینه و هدف
    سواد اطلاعاتی مجموعه ای از مهارت ها برای شناسایی منابع درست اطلاعاتی و نیز دسترسی به آنها است. این مهارت ها توان استفاده ی هدفمند از منابع اطلاعاتی را تقویت می کند. هدف پژوهش حاضر تعیین میزان توانمندی دانشجویان کارشناسی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی از نظر سواد اطلاعاتی بر اساس الگوی «هفت ستونی اسکانل» بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی و مقطعی با استفاده از پرسش نامه ای مبتنی بر الگوی هفت ستونی اسکانل انجام شد. روایی پرسش نامه ی فوق با استفاده از تحلیل محتوا از سوی استادان تخصصی تایید و آلفای کرونباخ آن 0.93 محاسبه شد. جامعه ی پژوهش شامل 95 دانشجوی کارشناسی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی بود که در سال 1391 در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز تحصیل می نمودند. تعداد نمونه 40 نفر محاسبه شد که به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون های آماری ناپارامتری Man Whitney و Cochran در محیط SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین امتیاز مهارت های سواد اطلاعاتی جامعه ی مورد مطالعه، نسبتا خوب برآورد شد(میانگین 0.5±0.43). سواد اطلاعاتی دانشجویان سال اول اختلاف معنی داری با سایر دانشجویان داشت(P<0.03). دانشجویانی که واحدهای درسی مبانی کامپیوتر و روش تحقیق را گذرانده بودند از نظر مدیریت اطلاعات با سایر دانشجویان اختلاف معناداری داشتند(P<0.01).
    نتیجه گیری
    با توجه به توسعه ی روزافزون فن آوری اطلاعات، نیاز به گسترش مهارت های سواد اطلاعاتی بویژه در افرادی که با بخش سلامت در ارتباط خواهند بود بسیار محسوس است. اگر چه میانگین سواد اطلاعاتی دانشجویان نسبتا خوب برآورد شد، لازم است تدابیری برای بهبود مولفه های سواد اطلاعاتی ایشان اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، دانشجویان مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، مدل هفت ستونی اسکانل
  • محمد علی کریمی اقدم، ابوالقاسم پوررضا *، عباس رحیمی فروشانی صفحات 113-120
    زمینه و هدف
    دانش فنی مدیران عرصه سلامت در زمینه ی بودجه ریزی، در افزایش کارایی سازمان ها و موسسات این بخش نقش اساسی دارد، زیرا مبنای هر تصمیم و اقدام صحیح، آگاهی و تحلیل صحیح است. بنابراین، هدف این مطالعه، سنجش دانش فنی مدیران بهداشت و درمان در زمینه ی بودجه می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه، یک مطالعه ی توصیفی، تحلیلی به روش مقطعی است. از 80 نفر مدیر دانشگاه علوم پزشکی تبریز، 63 نفر در این بررسی شرکت کردند. ابزار جمع آوری، اطلاعات پرسش نامه ای با محورهای کلیدی شناخته شده در عرصه بودجه ریزی بود. داده ها پس از جمع آوری با نرم افزار spss16 و با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون، T-test و ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمرات کل 16.9±4.6از 30 بود. نمرات کل در رشته های تحصیلی(P=0.276)، و سمت های مختلف(P=0.431) اختلاف معنی داری نداشت. میانگین نمرات کل زنان و مردان(0.782=P) یکسان بود. دانش فنی مدیران با سن(p=0.392، r=0.1)، سابقه کار(p=0.299، r=0.1) و سابقه مدیریت(p=0.121، r=0.2) رابطه معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    باتوجه به مشکلات ناشی از پایین بودن آگاهی مدیران در زمینه اصول بودجه ریزی، ارتقای دانش فنی آنان ضرورت دارد. عدم ارتباط دانش فنی با سابقه کار و سابقه مدیریت شاید ناشی از جدی نگرفتن این امور توسط مدیران و بی ثباتی مدیریت باشد که می تواند آسیب های جدی سازمانی در پی داشته باشد. بازنگری در برنامه های آموزشی موجود، افزایش کمی دوره ها به موازات ارتقای کیفی آنها و آموزش مداوم به منظور بهبود عملکرد مدیران، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی، دانش فنی، مدیران سلامت
  • مریم احمدی، آزاده بشیری* صفحات 121-133
    زمینه و هدف
    به منظور طراحی بهتر سامانه ی پرونده ی الکترونیک سلامت در سطح کشور، تعیین عناصر داده ای استاندارد برای ایجاد یک نظام اطلاعاتی یکپارچه دارای اهمیت است. هدف این پژوهش، تعیین مجموعه حداقل داده ی سیستم گزارش دهی رادیولوژی در کشور ایران است.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی توصیفی مقطعی، 13 رادیولوژیست، سه متخصص بیهوشی، سه پزشکی عمومی و سه نفر از کارشناسان بیمه شاغل در مرکز تصویربرداری بیمارستان امام خمینی(ره) شهر تهران انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته بود. به منظور روایی پرسش نامه، از روش اعتبار محتوا و برای سنجش پایایی از روش test-retest استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Spss انجام شد.
    یافته ها
    در اولویت ها، بیشترین میانگین مربوط به پیشنهادها و توضیحات متنی رادیولوژیست(9.6)، تفسیر تصویر(9/5)، نام ماده حاجب(9/4)، نام اقدام تصویربرداری(9/3)، نوع و تاریخ اقدامات قبلی(9/1) و تشخیص نهایی(9) بود و سطح تحصیلات و کدپستی(5)، آدرس و تلفن پزشک ارجاع دهنده(4/8) و نسبت بیمار با بیمه شده اصلی(4/3)، دارای کمترین میانگین بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت گزارش های رادیولوژی در تشخیص و مدیریت آتی مشکلات بالینی بیمار، توجه به حداقل داده های مربوط به این گزارش ها همچون داده های مدیریتی، بیمه ای، هویتی، بالینی، بیهوشی و نتایج معاینات رادیولوژی برای تبادل با سامانه پرونده الکترونیک سلامت ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: گزارش رادیولوژی، نیازهای اطلاعاتی، گزارش دهی ساختارمند، مجموعه حداقل داده، سامانه پرونده ی الکترونیک سلامت
  • رضا صفدری، حسین درگاهی، فرزین حلب چی، کامران شادانفر، رباب عبدالخانی* صفحات 134-142
    زمینه و هدف
    کیفیت پرونده سلامت به کیفیت محتویات آن و مستندسازی درست وابسته است. حداقل مجموعه داده ها یک روش استاندارد برای جمع آوری عناصر داده ای کلیدی در پرونده ایجاد می کند که فهم آنها را آسان ساخته و امکان مقایسه آنها را فراهم می آورد. این پژوهش با هدف تعیین حداقل مجموعه داده ها برای پرونده سلامت ورزشکاران ایران انجام شده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به روش توصیفی-تطبیقی انجام شد. با استفاده از یک مطالعه ی تطبیقی درمورد مجموعه داده های پرونده سلامت ورزشکاران در سه کشور پیشرو در پزشکی ورزشی شامل استرالیا، کانادا و امریکا و نیز ایران، چک لیستی شامل مجموعه حداقل داده های پرونده سلامت ورزشکاران تدوین و در میان 50 نفر از متخصصان دو حوزه پزشکی ورزشی و مدیریت اطلاعات سلامت در داخل کشور با استفاده از روش دلفی به نظر سنجی گذاشته شد.
    یافته ها
    از بین 97 عنصری که به نظرسنجی گذاشته شده بود، 85 عنصر با موافقت بیش از 75 درصد به عنوان عناصر اصلی و 12 عنصر با موافقت 50 تا 75 درصد به عنوان عناصر پیشنهادی مطرح شد. در مورد اهمیت وجود 97 عنصر در پرونده، بین پاسخ های گروه متخصصان حوزه پزشکی ورزشی با متخصصان مدیریت اطلاعات سلامت، اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    حداقل عناصر اطلاعاتی پرونده سلامت ورزشکاران ایران با چهار گروه اطلاعات دموگرافیک، تاریخچه ی سلامت، ارزیابی و طرح درمان ارائه شد. الگوی پیشنهادی برای سیستم های دستی و پرونده های الکترونیک پزشکی قابل ارائه است.
    کلیدواژگان: حداقل مجموعه داده ها، عناصر اطلاعاتی، مستندسازی، پرونده سلامت، پزشکی ورزشی
  • مهرداد فرزندی پور، زهرا میدانی*، حمیدرضا گیلاسی صفحات 143-153
    زمینه و هدف
    با توجه به نقش وب سایت ها در ارائه ی خدمات الکترونیک این مطالعه قصد دارد تا خدمات بهداشتی درمانی وب سایت دانشگاه های علوم پزشکی کشور را در راستای مراحل چهارگانه مدل بلوغ دولت الکترونیک چندلر و امانوئل ارزیابی و با یکدیگر مقایسه نماید.
    روش بررسی
    این پژوهش به شیوه ی توصیفی– مقطعی و از طریق تحلیل محتوی و بهینه کاوی وب سایت های دانشگاه های علوم پزشکی کشور جهت ارزیابی و مقایسه ی نحوه ارائه ی خدمات بهداشتی درمانی آنها با یکدیگر در مراحل دولت الکترونیک شامل اطلاع رسانی، تعاملی، تراکنشی و یکپارچه سازی در سال 1390 انجام شد.
    یافته ها
    وب سایت دانشگاه های علوم پزشکی تیپ 1 از لحاظ اطلاع رسانی خدمات درمانی در سطح متوسط(79/0±8/1 امتیاز) و دانشگاه های تیپ 2 و 3 در سطح ضعیف هستند. وب سایت دانشگاه های علوم پزشکی تیپ 1، 2 و 3 از لحاظ تعاملی بودن خدمات درمانی با کسب امتیاز(1.4±0.73)، (1.3±0.75) و (1.2±0.62) در سطح ضعیف و کلیه ی دانشگاه ها در مراحل تراکنشی و یکپارچه سازی خدمات، عملکرد ضعیف(امتیاز0±1) داشته اند.
    نتیجه گیری
    ارائه ی خدمات الکترونیک در وب سایت دانشگاه های علوم پزشکی کشور با تاخیر مواجه است. به دلیل وجود چالش های مربوط به اطلاعات و خدمات سلامت، تحقق دولت الکترونیک در این حوزه، ملاحظات ویژه ای را می طلبد. لذا توصیه می شود با اجرای خدمات دولت الکترونیک در سایر سازمانها، شناسایی موانع و تدوین قوانین و سیاست های مرتبط زمینه ی مناسب جهت تحقق دولت الکترونیک در حوزه ی سلامت فراهم گردد.
    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، خدمات الکترونیک، وب سایت، خدمات بهداشتی درمانی، دانشگاه های علوم پزشکی
  • سید رضا حجازی*، پیام منصور حسین صفحات 154-168
    زمینه و هدف
    تجاری سازی در نانوپزشکی حلقه ی اتصال تحقیقات و بازار است و از عوامل متعددی تاثیر می پذیرد. برخی از این عوامل، مانع تجاری سازی هستند. هدف این مقاله شناسایی موانع محیطی تجاری سازی نانوپزشکی در ایران است.
    روش بررسی
    تحقیق حاضر از نوع کیفی مبتنی بر هشت مصاحبه ی نیمه ساختاریافته است که در سال 1390 تا مرحله ی اشباع نظری انجام شده است. جامعه ی پژوهش در این مطالعه کلیه ی خبرگان و مدیران نانوپزشکی، تجاری سازی و مجریان پروژه های تجاری سازی در حوزه ی نانوپزشکی مستقر در شهر تهران می باشند. داده های حاصل از مصاحبه با روش کدگذاری باز و محوری تحلیل شده اند.
    یافته ها
    مدل تجاری سازی نتایج تحقیقات پیشنهادی مبتنی بر پنج بخش انتقال دهنده فناوری، گیرنده فناوری، موضوع انتقال، روش انتقال و عوامل محیطی می باشد. در این مطالعه بیست و شش عامل محیطی در هفت طبقه کلی به عنوان عامل بازدارنده محیطی در فرآیند مربوطه معرفی شده اند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که عوامل محیطی متعددی مانع اجرای فرآیند تجاری سازی در حوزه نانوپزشکی می شوند. مهمترین موانع، مشکلات دریافت مجوزها، نداشتن فرهنگ مصرف و کمبود سرمایه است.
    کلیدواژگان: فناوری نانو، نانوپزشکی، تجاری سازی، انتقال فناوری، موانع محیطی
  • رحیم احمدی، سحر عشق جو* صفحات 169-175
    زمینه و هدف
    مصرف دخانیات بر فعالیت آنزیمهای کبدی و قلبی تاثیرگذار است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات مصرف دود سیگار و قلیان بر سطح سرمی آنزیم های آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز در موشهای صحرایی نر می باشد.
    روش بررسی
    در این تحقیق تجربی آزمایشگاهی، 15 سر موش صحرایی نژاد ویستار به گروه های 5 سری شاهد، دریافت کننده ی دود قلیان و دریافت کننده ی دود سیگار تقسیم بندی شدند. نمونه ها 6 هفته تحت تجربیات آزمایشگاهی قرار گرفتند و پس از 6 هفته نمونه های خونی از طریق خون گیری از قلب تهیه شدند و سطح سرمی آنزیم های آلانین آمینو ترانسفراز و آسپارتات آمینو ترانسفراز با استفاده از روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری گردید. داده ها بر اساس آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه بین گروه ها مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    سطح سرمی آنزیم های آلانین آمینو ترانسفراز در گروه دریافت کننده ی دود سیگار و گروه دریافت کننده ی دود قلیان، نسبت به گروه شاهد، دچار افزایش معنادار شده(P<0.05)، سطح سرمی آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز تنها در گروه دریافت کننده ی دود قلیان نسبت به گروه شاهد، دچار افزایش معنادار شد(P<0.05). سطح سرمی آنزیم ها در گروه دریافت کننده ی دود سیگار در مقایسه با گروه دریافت کننده ی دود قلیان، تفاوت معناداری نداشت.
    نتیجه گیری
    دود قلیان همانند دود سیگار دارای اثرات پاتوفیزیولوژیک بر کبد و قلب است که با افزایش سطح سرمی آنزیمهای های آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز آشکار می شود.
    کلیدواژگان: دود سیگار، دود قلیان، آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز، موش صحرایی
|
  • Mohammad Mehdi Soltan Dallal*, Fatemeh Hedayati Rad, Abbas Rahimi Forushani, Hamid Emadi Koochak, Shabnam Haghighat Khajavi, Ali Taheri Mirghaed, Hamid Choobineh, Mohammad Kazem Sharifi Yazdi Pages 90-100
    Background And Aim
    Along with the constant increase in world population and consequently, the growing need to provide cellulose, as the most abundant organic substance in nature to produce cellulose products, concerns regarding the possible contamination of these products might cause skin, and genital and urinary infections. The aim of this study is to determine the possible microbial contamination of these products supplied in the city of Tehran.
    Materials And Methods
    This is a descriptive study on 200 samples of unexpired cellulose products including napkins, nappies, sanitary napkin, and cardboard boxes to carry sweets. Fifty samples were obtained in the city of Tehran during six months from September 2011 to February 2012. Microbial contamination was investigated according to the procedure proposed by the Institute of Standards and Industrial Research of Iran.
    Results
    The results obtained indicate that 18 samples (9%) exceeded the level allowed for aerobic bacteria and molds in one gram of specimens. Besides, 16 samples (8%) were contaminated with at least one of the following bacteria: Streptococcus Group D, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa and Escherichia coli. A total of 34 samples (17%) could not be consumed. The least and the most contaminated products were sanitary napkins (0.5%) and cardboard boxes to carry sweets (5%), respectively.
    Conclusion
    The presence of pathogenic bacteria in cellulose products that could cause skin, and genital and urinary tract infections asks for more control over such sanitary products.
    Keywords: Microbial Contamination, Cellulose Products, Tehran
  • Farzad Faraji Khiavi, Mansour Zahiri, Kambiz Ahmadi Angali, Bahareh Mirzaei, Mohammad Veisi, Marjan Arab Rahmatipour Pages 101-112
    Background And Aim
    Information literacy is a set of skills required to identify rightful information resources and access to them. These skills are empowering goal oriented use of information resources. This study aimed to determine the ability rate of information literacy among health services administration students in Jundishapur University of Medical Sciences based on SCONUL seven pillars model.
    Materials And Methods
    This cross-sectional descriptive-analytic study was conducted using a questionnaire developed based on SCONUL information literacy seven pillars model. Validity of the questionnaire was confirmed through content analysis and coefficient of Chronbach’s alpha was 0.93. The study population included students of health services administration in Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in 2013. The sample size included 40 cases collected randomly. Data analyzed through SPSS descriptive statistics and non-parametric statistical tests.
    Results
    The mean score for the studied components of information literacy abilities among the study population was 0.5±0.43. Information Literacy score among freshmen was significantly different from other students (P<0.03). Students who passed Computer Basics and Research Methodology educational courses showed significant differences from other students in the information management (P<0.01).
    Conclusion
    Given the increasing development in information technology, the need to develop information literacy skills is considerable especially among those who are going to be engaged in the health sector. Although studied students’ information literacy estimated relatively well, it seems necessary to take measures to improve their information literacy in all components.
    Keywords: Information Literacy, Students of Health services Administration, The SCONUL Seven Pillars Model
  • Mohammad Ali Karimi Aghdam, Abolghasem Pourreza*, Abbas Rahimi Forushani Pages 113-120
    Background And Aim
    Technical knowledge of managers of health care industry regarding budgeting have an essential function on increased efficiency of organizations working in this sector, since every single right decision, rely on appropriate knowledge and analysis. Therefore, the purpose of this study was assessment of technical knowledge of managers of health care system regarding budgeting.
    Materials And Methods
    This was a descriptive -analytic, cross- sectional study. From 80 managers of Tabriz Medical Sciences University 63 participated in the study and a questionnaire was employed to collect data. Data was analyzed by Spss 16 software, Pearson correlation test, T test and ANOVA.
    Results
    Mean of total scores was 16.9±4.6 of 30. There was no significant difference between total scores in different courses (P=0.276) and positions (P=0.431). Mean of total scores between women and men (P=0.782) were the same.There werent significant relation between technical knowledge of managers with age (p=0.392, r=0.1), job background (p=0.299, r=0.1) and management background (p=0.121, r=0.2).
    Conclusion
    With respect to low level of manager's awareness about budgeting,improving of technical knowledge is essential. Lack of significant relation between technical knowledge of managers and their length of management practices, with unstable situation, may harm seriously organizational achievements. Reviewing and promotion of educational programs and continuous training of managers with respect to budgeting seems to be an essential need for improving manager's performance.
    Keywords: Budgeting, Technical Knowledge, Health Care Managers
  • Maryam Ahmadi, Azadeh Bashiri* Pages 121-133
    , Study Type: Research | Subject: hospital managment | Received: 2014/06/30 - Accepted: 2014/06/30 - Published: 2014/06/30
    Background And Aim
    In order to better design an electronic health record system in the country, determining standardized data elements for creating an integrated information system is important. In this study, the minimum data set of radiology reporting system is determined.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 13 radiologists, 3 anesthesiologists, 3 general practitioners and 3 insurance experts working in the Imaging Center of Imam Khomeini hospital in Tehran were chosen. The research tool was a questionnaire having 11 parts. Content validity and test-retest method were used to measure the validity and reliability of the questionnaire, respectively. Data analysis was performed using the SPSS software.
    Results
    The highest means reported were radiologist's written explanations and suggestions (9.6), image interpretation (9.5), the name of contrast material (9.4), the name of imaging procedure (9.3) type and date of previous measures (9.1), and the final diagnosis (9); and the lowest averages belonged to referring physician's address (4.8), relationship between patients and the primary individual insured (4.3), and religion (2.2).
    Conclusion
    In an electronic health record system, due to the importance of radiology reports for the diagnosis and future management of a patient's clinical problems, it is necessary to pay attention to the minimum set of data related to these reports such as administrative, insurance, patient identity, and clinical data, and the results of radiological examinations for exchanging with electronic health record system.
    Keywords: Radiology Report, Structured Reporting, Information Needs, Minimum Data Set, Electronic Health Record System
  • Reza Safdari, Hossein Dargahi, Farzin Halabchi, Kamran Shadanfar, Robab Abdolkhani* Pages 134-142
    Background And Aim
    The quality of health record depends on the quality of its content and proper documentation. Minimum data set makes a standard method for collecting key data elements that make them easy to understand and enable comparison. The aim of this study was to determine the minimum data set for Iranian athletes’ health records.
    Materials And Methods
    This study is an applied research of a descriptive - comparative type which was carried out in 2013. By using internal and external forms of documentation, a checklist was created that included data elements of athletes health record and was subjected to debate in Delphi method by experts in the field of sports medicine and health information management.
    Results
    From 97 elements which were subjected to discussion, 85 elements by more than 75 percent of the participants (as the main elements) and 12 elements by 50 to 75 percent of the participants (as the proposed elements) were agreed upon. In about 97 elements of the case, there was no significant difference between responses of alumni groups of sport pathology and sports medicine specialists with medical record, medical informatics and information management professionals.
    Conclusion
    Minimum data set of Iranian athletes’ health record with four information categories including demographic information, health history, assessment and treatment plan was presented. The proposed model is available for manual and electronic medical records.
    Keywords: Minimum Dataset, Data Elements, Documentation, Health Record, Sport Medicine
  • Mehrdad Farzandipour, Zahra Meidani *, Hamidreza Gilasi Pages 143-153
    Background And Aim
    Due to the role of websites in delivering e-services, this study aims to benchmark rendering healthcare services at medical universitie's websites based on Chandler and Emanuel’s four-stage e-government maturity model.
    Materials And Methods
    This is a descriptive, cross-sectional study which was conducted using content analysis and benchmarking to evaluate the delivery of healthcare services through medical universities websites towards e-government maturity including Information, Interaction, Transaction and Integration services in 1390.
    Results
    The results of the study revealed that type I universities were moderate in giving information, and type II and III universities were poor in this regard. Websites of type I, II and III universities were poor in interaction with scores 1.4±0.73, 1.3±0.75 and 1.2±0.62, respectively. The score of all universities was weak in transaction and integration of healthcare services (mean 1 ±0).
    Conclusion
    Medical universitie's websites have lagged behind to render e-services. Due to the challenges of health services and information, realization of e-government in healthcare arena requires special consideration. Adopting e-government in other settings, detecting barriers, and formulating related laws and policies can pave the way to achieve e-government in healthcare arena
    Keywords: E, Government, E, Services, Website, Healthcare Services, Medical University
  • Seyed Reza Hejazi*, Payam Mansoor Hosseini Pages 154-168
    Background And Aim
    Nanomedicine is growing very fast. Transfer and commercialization of research results in Nanomedicine is a missing link between technology and market. This is affected by some factors which are barriers to commercialization. The aim of this study was to identify barriers to transfer and commercialize nanomedicine research results in Iran.
    Materials And Methods
    The research method was qualitative method based on eight semi-structured in-depth interviews with nanomedicine and commercialization experts in year 2011 in Iran.
    Results
    The proposed model of commercialization consisted of five distinct parts: transferor, transferee, transfer object, transfer mechanisms and environmental factors. In this study twenty six environmental factors in seven categories as Environmental Barriers to Transfer and Commercialization of Nanomedicine Research Results was identified.
    Conclusion
    The most important barrier to nanomedicine commercialization in Iran are licensing system, lack of capital, and consumption culture.
    Keywords: Nanotechnology, Nanomedicine, Commercialization, Technology Transfer, Environmental Barriers
  • Rahim Ahmadi, Sahar Eshghjoo* Pages 169-175
    Background And Aim
    Smoking can influence liver or heart enzymes. The main aim of this study is to determine the effects of cigarette or waterpipe smoke on serum level of alanine aminotransferase (SGOT) or aspartate aminotransferase (SGPT) in male rats.
    Materials And Methods
    In this experimental laboratory study, 15 male Wistar rats were randomly divided into control groups of 5, and animals were exposed to cigarette and waterpipe smoke. After 6 weeks, blood samples were collected using cardiac puncture method. Following serum collection, levels of SGOT or SGPT were measured by spectroscopy method. Data were statistically analyzed and compared between groups using one-way ANOVA.
    Results
    Serum levels of SGPT significantly increased in rats exposed to waterpipe and cigarette smoke compared with control animals (P<0.05), but serum levels of SGOT significantly increased only in animals exposed to waterpipe smoke. There was not a significant difference between serum levels of SGOT or SGPT in rats exposed to waterpipe or cigarette smoke.
    Conclusion
    Waterpipe smoke -- like cigarette smoke -- has pathophysiological effects on liver and heart, which appears in elevated serum levels of SGOT and SGPT.
    Keywords: Cigarette Smoke, Waterpipe Smoke, SGOT, SGPT, Rat