فهرست مطالب

مطالعات حقوق خصوصی - سال چهلم شماره 1 (بهار 1389)

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال چهلم شماره 1 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/01
  • تعداد عناوین: 18
|
  • حمید ابهری، رضا زارعی صفحه 1
    در امور فوری، دادگاه به صدور دستور موقت مبادرت می کند که ممکن است ناظر به توقیف مال، انجام عمل یا منع از امری باشد(مواد 310 و 316 قانون آیین دادرسی مدنی). دستور موقت دارای ویژگی هایی است که آن را از نهادهای مشابه مانند تامین خواسته متمایز می کند، این دستور محدودیت هایی را برای طرف مقابل دعوا ایجاد می کند، بدون آنکه صدور آن، تاثیری در ماهیت دعوا داشته باشد. موضوع دستور موقت نباید دقیقا منطبق با موضوع دعوای اصلی باشد زیرا در این صورت، قبل از صدور حکم در ماهیت دعوا، خواهان خواهد توانست با صدور دستور موقت به خواسته دعوای اصلی نائل گردد. صدور دستور موقت نیاز به شرایطی دارد، تقدیم درخواست دستور موقت، پرداخت هزینه دادرسی دعاوی غیرمالی و قابل تجدید بودن این درخواست از جمله این شرایط می باشد. در این تحقیق، ویژگی ها و شرایط دستور موقت، بررسی می شود.
    کلیدواژگان: درخواست، فوری، خواهان، دستور موقت
  • محمود باقری، جواد شیخ سیاه صفحه 19
    جرقه جنبش حقوق و اقتصاد در اواخر دهه 60 میلادی با چاپ مقاله معروف «مسئله هزینه اجتماعی» نوشته رنالد کاوز زده شد. کاوز در این مقاله با طرح نظریه اش که به «قضیه کاوز» شهرت یافت؛ با قائل شدن نقش محوری برای هزینه های معامله در نیل به کارایی اقتصادی، از طرفی سنت پیگویی حاکم بر اقتصاد نئوکلاسیک را زیر سوال برد و از طرف دیگر، بر نقش انکار ناپذیر قواعد حقوقی در حصول کارآیی اقتصادی تاکید کرد. در این نوشتار، ابتدا قضیه کاوز به عنوان شالوده جنبش حقوق و اقتصاد تبیین شده و سپس مفاهیم کلیدی آن چون هزینه های معامله و عوارض خارجی توضیح داده شده است. در پایان نیز، با ارائه تعریفی متفاوت از قضیه کاوز، از تاثیر غیر قابل انکار ابزارهای حقوق عمومی و دولت و هم چنین نهادهای تعیین کننده حقوق و تکالیف در حقوق خصوصی، در رسیدن به کارایی اقتصادی، پرده برداشته شده است.
    کلیدواژگان: عدم موفقیت بازار، کارایی اقتصادی، _ قضیه کاوز، عوارض خارجی، هزینه های معامله
  • احمد باقری، شکیبا امیرخانی صفحه 39
    طبق نظر مشهور فقی هان امامیه، چنانچه مرد بیمار زنی را به عقد خود درآورد و آنگاه پیش از زفاف از دنیا برود، همسر او از مهر و ارث محروم خواهد ماند. ماده 945 قانون مدنی نیز به تبعیت از نظریه یاد شده شرط زفاف را در بهره مندی زن از ارث مرد بیمار معتبر شمرده است. از این رو در این نوشتار سعی شده است ادله ی موافقان حرمان مورد نقد و بررسی قرار گیرد تا از رهگذر تضعیف دلایل ایشان و تقویت ادله ی نظریه مخالف ضرورت حذف ماده 945 قانون مدنی آشکار شود و موجبات رفع تصور تبعیض میان حقوق زن و مرد و مخالفت بااصل بیستم قانون اساسی که صراحتا بر حمایت قانونی برابر از زن و مرد تاکید دارد، فراهم آید.
    کلیدواژگان: ارث، مهر، زفاف، بیمار، ارث، _ مهر
  • لعیا جنیدی، محمد نوروزی صفحه 51
    امروزه شرکت های سهامی عام با افراد زیادی سر و کار دارند که یا در داخل شرکت به عنوان عضوی از ارکان سه گانه آن مشغول به کارند و یا در خارج از شرکت به موجب یک قرارداد، خدمتی را برای شرکت انجام می دهند و یا کالایی را به آن می فروشند. این ارتباط نزدیک باعث خواهد شد که چنین افرادی کم و بیش از اطلاعات نهانی شرکت آگاهی یابند. سپس این امکان وجود دارد که این افراد چنین اطلاعاتی را در روابط خود با دیگر اقشار جامعه به طور خواسته یا ناخواسته به آنها منتقل کنند. بدین سان گروه های مختلف از اطلاعات نهانی شرکت مطلعند که نخستین گام در جلوگیری از سوء استفاده این افراد از این اطلاعات شناخت آنهاست. در همین راستا، نگارندگان این مقاله نیز به دنبال شناخت و بررسی تفصیلی دارندگان این اطلاعات خواهند بود.
    کلیدواژگان: جایگاه ویژه نزد شرکت، دارنده رده دوم، دارنده رده اول، مالک اطلاعات نهانی، موقعیت برتر اطلاعاتی
  • محمد روشن، مصطفی مظفری صفحه 71
    صدور حکم ورشکستگی منجر به توقف تاجر می گردد، در واقع با صدور حکم ورشکستگی تاجر محجور و از تصرف در امور مالی منع می گردد. در قانون تجارت احکام مختلف در خصوص معاملات تاجر ورشکسته آمده است که بعضا با سوء ظنی بودن حجر وی و برخی از مواد قانون مدنی تعارض دارد. ماده ی423 ق.ت. در سه مورد معاملات تاجر بعد از توقف را باطل اعلام می کند، این حکم با اصول و مبانی حقوق مدنی که بر اساس آن می توان معاملات ذاتا ضرری را که نفوذ آنها منوط به اجازه طلبکاران است غیر نافذ دانست، هماهنگی ندارد. از سوی دیگر با توجه به استثنایی و خلاف قاعده بودن حکم این ماده باید از تفسیر موسع و تسری آن به معاملات پس از صدور حکم ورشکستگی اجتناب شود.
    کلیدواژگان: تاجر، اعاده ی اعتبار، _ حجر، ورشکسته، اهلیت
  • عباس زراعت صفحه 91
  • محمد علی سعیدی صفحه 109
    تعیین مهریه های سنگین توسط زوجین که گاه ادای آن در توان زوج نیست از مشکلات شایع حقوقی است. این مهریه ها اغلب به طور کلی فی الذمه بر عهده زوج قرار می گیرد در حالی که اوضاع و احوال نشان می دهد متعهد نه تنها توان بالفعل پرداخت آن را ندارد بلکه احتمال معقولی به توانایی او در آینده نیز نیست. بطلان این گونه مهریه ها به علت مقدور التسلیم نبودن، مورد اشاره بعضی از اساتید حقوق قرار گرفته است. اما این اشکال تا جایی که تتبع شد، در فقه مورد استناد قرار نگرفته است. به عقیده نگارنده بطلان مهر با استناد به دلیل مزبور منحصرا با اتخاذ بعضی از مبانی ممکن است و پس از بحث و بررسی احتمالات مختلف در موضوع، اعتقاد به بطلان مهریه سنگین به علت مقدور التسلیم نبودن ترجیح داده شده است.
    کلیدواژگان: مهر المسمی، مهریه های سنگین، مهریه غرری، مهریه های سنگین، قدرت بر تسلیم
  • محمدحسن صادقی مقدم، رضا شکوهی زاده صفحه 129
    منظور از سبب امری است که دائر مدار وجود و عدم مسبب بوده و تصور آن مقدم بر تصور مسبب است. مطابق نظریه ذهنی، تعهد جوهر عقد بوده و بنابراین، سبب عقد اراده طرفین است و دیگر امور دخیل در تشکیل عقد، شرط اثرگذاری این سبب هستند. البته منظور از تعهد، التزام طرفین به مفاد عقد نیست، بلکه منظور رابطه ای شخصی است که منشاء آثار دیگر عقد باشد. در مقابل، برابر نظریه عینی در سببیت عقود، موضوع قرارداد، اعم از آن که مال، حق یا وضعیت حقوقی خاص (مانند تسالم در عقد صلح) باشد، سبب عقد بوده و دیگر امور دخیل در انعقاد عقد، شرط اثرگذاری این سبب هستند. هر یک از این نظریات مبتنی بر دلایلی است که مقایسه آنها با یکدیگر می تواند پذیرش یکی از آنها را در حقوق ایران ممکن سازد.
    کلیدواژگان: طرفین عقد، نظریه عینی، نظریه شخصی، اراده، عوضین، سبب، شرط، معاوضه معکوس
  • سید حسین صفایی، جلال سلطان احمدی صفحه 149
    به موجب اصل تجزیه پذیری قرارداد، در صورت عدم تحقق، نقض و یا تخلف از بخشی از عقد ضمانت اجرای مربوطه (بطلان یا فسخ) تنها بر همان بخش از عقد وارد می شود و مابقی عقد به اعتبار خود باقی است. در حقوق انگلیس و کنوانسیون بیع بین المللی کالا این اصل به صراحت مقرر شده است که بر اساس آن بطلان یا فسخ تنها بر بخش نامحقق عقد جاری است. در حقوق ایران نیز با استفاده از مستندات فقهی از جمله قاعده انحلال عقد واحد به عقود متعدد و بر اساس اصول صحت و لزوم، احکام حاصل از استقرا در متون قانونی از قبیل موارد متعدد بطلان و فسخ جزیی، انفساخ، ضابطه مقصود بالاصاله و بر مبنای اراده طرف های عقد می توان تجزیه پذیری را به عنوان اصل پذیرفت. موارد معارض استثناهایی محدود است که بر آن وارد شده است.
    کلیدواژگان: حاکمیت اراده، قاعده انحلال، تجزیه پذیری، لزوم وصحت، فسخ و بطلان جزیی، قرارداد
  • محسن صفری، شهاب مشهدیان صفحه 167
    یکی از قراردادهایی که به عنوان امری تبعی، پس از پیدایش و رسمیت یافتن حقوق مالکیت فکری و به طور خاص پس از ظهور و اهمیت یافتن حقوق مربوط به علائم تجاری منعقد می گردد قرارداد فرانچایز می باشد. قرارداد فرانچایز، قراردادی است میان امتیازدهنده (Franchisor) بعنوان مالک حقوق مالکیت فکری از یک سو و امتیاز گیرنده (Franchisee) از سوی دیگر که برای استفاده از حقوق علائم تجاری و بعضا برخی دیگر از حقوق مالکیت فکری مربوط به امتیازدهنده، برای مدت زمانی مشخص که معمولا 5 سال است منعقد می شود. با توجه به جدید بودن این قرارداد و عدم وجود این قرارداد در قوانین ایران، ماهیت حقوقی این قرارداد تعیین کننده ی آثار حقوقی آن است.
    کلیدواژگان: حق انتفاع، نمایندگی تجاری، قرارداد فرانچایز، امتیازگیرنده، امتیازدهنده، صلح، اجاره، علامت تجاری، بیع
  • علی حسین صمدی، محسن رنانی، رحیم دلالی اصفهانی صفحه 183
    این مقاله با هدف نشان دادن اهمیت تحلیل های اقتصاد نهادگرایی، به عنوان یک تحلیل مکمل در تجزیه و تحلیل مسائل اقتصادی، به بررسی مفهوم و آثار اقتصادی حفاظت از حقوق مالکیت پرداخته است. برای رسیدن به این هدف، ضمن ارائه تعاریف متعدد از حقوق مالکیت، مشخص شد که حفاظت از حقوق مالکیت باعث انباشت سرمایه های فیزیکی، انسانی و اجتماعی، افزایش پس انداز، افزایش کارایی اقتصادی، تخصیص بهینه منابع، کاهش فعالیت های رانت جویی خصوصی و دولتی و در نهایت تسریع رشد و توسعه اقتصادی و در یک کلام بهبود عملکرد اقتصادی می شود. درباره مسئولیت حفاظت از حقوق مالکیت نیز می توان این نتیجه را گرفت که نظام اقتصادی جامعه و وضعیت اقتصادی و اجتماعی و سیاسی آن، راهبرد بهینه حفاظت از مالکیت را تعیین می کنند.
    کلیدواژگان: رشد و توسعه اقتصادی، _ حفاظت، انسانی و اجتماعی، تخصیص بهینه منابع، کارایی اقتصادی، حقوق مالکیت، پس انداز، فعالیت های رانت جویی، انباشت سرمایه های فیزیکی
  • علی غریبه صفحه 203
    اشتباه به عنوان عیب اراده، وقتی در قرارداد موثر واقع می شود که اشتباه مربوط به مرحله رضا و قصد باشد و اشتباه در مراحل دیگر اراده یعنی تصور، تدبر و تصدیق در قرارداد تاثیر نمی گذارند مگر اینکه اشتباه در آن مراحل به اشتباه در رضا و قصد منتهی شود. بعلاوه اشتباه در هر امر اساسی قرارداد موجب معیوب شدن اراده و تحت تاثیر واقع شدن قرارداد نمی شود و باید اشتباه حداقل در یکی از مسائل مهم قرارداد یعنی اموری که در قلمرو حرکت قصد قرار می گیرد، رخ بدهد و اراده شخص نیز در تغییر و یا دخالت یا عدم دخالت آن امور در قرارداد مؤثر باشد.
    کلیدواژگان: عیب اراده، اشتباه مؤثر، _ رضا، قرارداد، اشتباه، قصد
  • بهنام غفاری فارسانی صفحه 219
    هر انسان متعارف و معقول، برای رسیدن به مقصودی عقد می بندد. این مقاصد دو دسته اند: برخی «نوعی» یعنی در هر عقد از نوع مشابه یکسانند و برخی دیگر شخصی و از هر عقد به عقد دیگر ولو از یک نوع، متفاوتند. گاه رخ می دهد که پس از انعقاد عقد، در اثر وقوع حادثه ای پیش بینی نشده یکی از متعاقدین در رسیدن به هدفی از گونه اخیر ناکام و انجام تعهد طرف مقابل برای وی بی فایده می گردد. این فرض در حقوق آمریکا تحت عنوان قاعده «منتفی شدن هدف قرارداد» بررسی می شود منتها وجود، مبانی و شرایط آن محل اختلاف است. در حقوق ایران، اهداف مورد نظر را «جهت معامله» می نامند اما به منتفی شدن آنها کمتر توجه شده است. این مقاله به بررسی فرض فوق و مطالعه اثر آن بر سرنوشت عقد در حقوق این دو کشور می پردازد.
    کلیدواژگان: حقوق ایران، جهت معامله، حقوق آمریکا، _ منتفی شدن، هدف قرارداد
  • عباس کریمی، حسین کاویار صفحه 239
    فضای مجازی اینترنت، فارغ از زمان و مکان، چنان مرزها را در هم نوردیده که درباره تعیین حوزه ی قضایی واجد صلاحیت رسیدگی، دادگاه ها را به چالشی بزرگ کشیده است. در عصر فناوری اطلاعات، تجار از طریق فضای بیکران اینترنت، می توانند در هر نقطه ای که باشند قراردادهای الکترونیک بین المللی منعقد کنند. بدیهی است که دعاوی ناشی از اختلافات قراردادی در فضای الکترونیکی، پتانسیل قلمروی گسترده تر نسبت به فضای سنتی مبتنی بر کاغذ (که در آن تعداد زیادی از قراردادهای تجاری ماهیت محلی دارد) را داراست. سؤال اساسی مقاله این است که آیا می توان قواعد سنتی صلاحیت را که بیشتر از عوامل جغرافیایی نشات گرفته اند و معمولا به مکان اجرای قرارداد استناد می کنند، بر دعاوی ناشی از قراردادهای نوظهور الکترونیک اعمال کرد؟
    کلیدواژگان: قراردادهای الکترونیکی، نظریه ی حداقل ارتباط، نظریه ی فعالیت هدفمند، _ صلاحیت عام، صلاحیت استثنایی، صلاحیت خاص، صلاحیت مبتنی بر اینترنت
  • اسدالله لطفی صفحه 257
    در فقه اسلامی بسیاری از احکام شرعی با استفاده از منابع چهارگانه ی قرآن، سنت، اجماع و عقل قابل استنباط می باشند. لیکن تعیین تکلیف برای همه موارد خاص و استنباط حکم مشخص آنها چیزی نیست که در آغاز قابل پیش بینی باشد به همین سبب مجتهد با استفاده از اصول عملیه، خلاء قانونی را پرکرده و در جهت کار آمدی علم فقه و پویایی اجتهاد قدم بر می دارد. یکی از آن اصول عملیه، اصل استصحاب است. چنان چه وجود حکم یا موضوعی در گذشته معلوم باشد آنگاه بقاء آن به جهتی در زمان حال مورد تردید قرار گیرد، اگر به اعتبار حالت سابق، حکم بر بقاء حالت سابقه شود می گوییم، وجود حکم یا موضوع استصحاب شده است مثلا هر گاه ندانیم سربازی که به جبهه جنگ اعزام شده، کشته شده یا همچنان زنده است؟ زنده بودن او را که تا چندی پیش یقین داشتیم،
    کلیدواژگان: اصل، شبهه ی موضوعیه، مقتضی و مانع، _ شبهه ی حکمیه، اماره، استصحاب
  • سید مصطفی محقق داماد، فرزان منشی زاده طهرانی صفحه 277
    نمایندگی قراردادی به اعتبار نقش نماینده در تحمل آثار ناشی از قرارداد منعقده به نمایندگی، به دو دسته مستقیم و غیرمستقیم تقسیم می شود. نمایندگی غیرمستقیم نوعی نمایندگی که در آن، نماینده عمل حقوقی موضوع نمایندگی را به نام خود ولی به حساب اصیل انجام می دهد و تعهدات ناشی از آن را در مقابل شخص ثالث شخصا بر عهده می گیرد و متعهد به تسلیم حقوق ناشی از آن به اصیل می شود، در دنیای تجارت امروز هم به دلیل مسائل ناشی از حقوق رقابت و... هم به دلیل مشکلات و تعهدات بسیار ناشی از معاملات مستقیم از اهمیت و کاربرد بسیار برخوردار است. علی هذا با توجه به برخی ویژگی های خاص و تفاوت های نمایندگی غیرمستقیم نسبت به نمایندگی مستقیم از جهت ماهیت و آثار، در حقوق ایران و حقوق اروپایی، این نوع نمایندگی در این مقاله بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: دعوای مستقیم، اصیل، حق العملکاری، دعوای متقابل، نمایندگی، نمایندگی غیر مستقیم، ثالث، _ نماینده تجاری خویش فرما
  • پژمان محمدی صفحه 297
    تحولات قانونی پس از انقلاب اسلامی و افزایش دامنه و قلمرو اثباتی ادله ی شرعی مانند شهادت شهود (بینه) و سوگند باعث شد تا به زودی قانون گذار احکامی را که در این راستا نمی دید از نظام حقوقی برچیند و مقررات جایگزین ارائه نماید. با بررسی ماهیت و ویژگی های سوگند هم چنان می توان اعتقاد داشت که سوگند در دعاوی که یک طرف یا هر دو طرف آن شخص حقوقی است، قابل استفاده نیست. سوگند مربوط به عمل قابل انتساب به کسی است که قسم به وی متوجه شده و از این رو مباشرت در ادای آن شرط است. این قید به نوبه خود آثار متعدد دارد. علاوه بر همه اینها، کسی که قسم متوجه وی می شود باید واجد شرایط متعدد از جمله اهلیت کامل و ایمان به خداوند باشد. توجیه ضرورت برخی از این شرایط مانند رشد و عدم ورشکستگی دشوار است.
    کلیدواژگان: توکیل در قسم، ادای سوگند، شخص حقوقی، توجه قسم، سوگند استظهاری، مباشرت
  • علیرضا یزدانیان صفحه 317
    در ماده 189ق.م به تعلیق اشاره ای مختصر شده در حالی که قانون مدنی فرانسه از مواد 1168تا 1184به بیان تعلیق پرداخته و تعلیق را در تشکیل عقد و انحلال آن پذیرفته است. شارحین فرانسوی در کتب تعهدات مطرح کرده اند که بین آثار عقدی که تشکیل آن معلق شده با آثار عقدی که انحلال آن معلق شده است، در سه دوره زمانی شامل قبل از حصول معلق علیه، پس از حصول معلق علیه و پس از قطعیت بر عدم امکان حصول معلق علیه تفاوت های بسیار وجود دارد. در فقه اصولا تنجیز شرط صحت عقد بوده و عقد معلق کمتر با استقبال فقها روبرو شده و به همین دلیل، آثار تعلیق در این سه مقطع زمانی کمتر اشاره شده ولی به هر حال از منظر حقوق ایران عقد معلق یکی از اقسام عقود صحیح بوده و بررسی آثار آن ضروری است.
    کلیدواژگان: تشکیل، انحلال، تعهد، اثرقهقرایی، _ معلق علیه، تعلیق
|
  • Page 1
    The court issues Temporary order in the affairs that have emergency state that it may consists of detention of property, doing or undoing an act (Articles of 310 and 316 civil procedure code). Temporary order has some features that distinguish it from the same institutions. This order enforces some limitations to defender of suit without it effects on quiddity of claim. The subject of temporary order must not be correspond with the subject of original claim because in such situation, the plaintiff can receive to demand of original claim with issuing temporary order. The existence of conditions is necessary for issuing temporary order, including giving request for temporary order, paying of trail sums and possibility for renewing of request for issuing this order. In this article, we consider the features and conditions for requesting of temporary order.
  • Page 19
    The starting point of law and economics movement was marked by publication of Coase's famous paper "the Problem of Social Cost" in late 1960s. In this paper, Coase came up with a theory which is now known as Coase's theorem. In this paper he emphasized on the central role of transaction costs in understating efficiency in the economics. On the one hand, he questioned Pigouvian tradition, and on the other hand, emphasized on the undeniable role of legal rules in achieving efficiency. In this paper we shall first discuss Coase's paper as the foundation of the economic approach to law and then we shall explain the key concepts of this theorem, i.e. transaction costs and externalities. Finally, the paper by giving a different interpretation of Coase's theorem shall reveal the far-reaching effects of public law and private law mechanisms and direct intervention of state in achieving economic efficiency.
  • Page 39
    According to the well-known view among the Imami jurists, if a sick man marries a woman and die before Coition, his wife is deprived of Dower and Inheritance. The article 945 of civil law also mentions Coition as a Condition for the woman to have a share of the sick man's Inheritance. So, in this paper it is tried to criticize the reasons by people who agree with depriving, in order to reveal the necessity of crossing out the article 945 of civil law, by weakening these reasons and supporting the opposite reasons and availing the situation to remove the discrimination between men and women which the article 20 of constitution points to obviously.
  • Page 51
    New-a-day, public companies communicate with lots of people who are either into them, as a member of their organs, or are out of them and, by virtue of a contract, sell goods or do a service for. This close relationship will lead to knowledge of those people about company’s inside information. Then, it seems possible that those people, willingly or unwillingly, transfer this information to other members of society. So, different groups will know company’s inside information. The first step for preventing those people from abusing this information is to identify them. In this way, the authors of the article look for identification of insiders.
  • Page 71
    Judgment of bankruptcy leads to bankruptcy of merchant. Therefore, merchant will be incapable and cannot possess in his asset. Various provisions can be found in commercial code, regarding contract’s of bankrupt merchant, which is inconsistent with civil code. Article 423 has stipulated that trades of merchant after bankruptcy, in three cases will be void. This position is not consistent with civil code which implies that transactions which are against the benefit of merchant is dependent on verification of debtors are invalid ones. The last step to remove incapacity from bankrupt merchant is rehabilitation of bankruptcy. However rehabilitation of bankruptcy of corporate is doubtful. Because of survival of juristic personality until at end of liquidation of a company and general interpretation of “any bankrupt merchant”, rehabilitation of juristic personality is acceptable.
  • Page 91
    The lot which is used for proving some claims is one of the important rules of jurisprudence and law. It is used by legislators when making a law, religious jurists in deducing the legal rules, and judges in the legal procedure. However, there is a lot of ambiguity regarding this rule which requires a detailed research to make the nature of the lot clear and to answer the following questions: Is the lot a religious or a conventional rule? Are the mentioned instances in jurisprudence and also the made laws restricted or analogical? What are the conditions for the execution of the rule and who is right to execute it? Finally, what is its real place, when it contradicts with other arguments of proving a claim?
  • Page 109
    Determining marriage portion, more than reasonable amount, by spouses which is not in financial ability of husband, has got legal common problem. The husband is usually undertaken by this kind of marriage portion generally, where as the circumstances indicate that he dosen’t have enough capability to pay it and there is no reasonable possibility for his ability in the future as well. Some authors have already mentioned the invalidity of these types of marriage portions for impossible delivery, but this objection has not been invoked in Islamic Jurisprudence (Fegh). The author believes that the nullity of marriage portion invoked by the above inference may be accepted exclusively by taking some general principles of law, and while considering the probabilities in the issue, the theory of invalidity of marriage portion, which are more than reasonable amount, has been preferred because of impossible delivery.
  • Page 129
    The cause is the basis of the existence and non-existence of a thing and its consideration is prior to consideration of the thing. In accordance with Subjective Theory, the will is the substance of the contract and the other elements of a contract are conditions of will’s efficiency. In contrast, according to Objective Theory, object of the contract is the substance of it and the other elements of a contract are the conditions of object’s efficiency. These two Theories are based on reasons which comparison of them could make it possible to choose one of them in Iranian Civil Law. Acceptance of each of these Theories has some effects in relation to definition, title, parties and unity or duality of the contract and resort to Correctness Principle.
  • Page 149
    According to the principle of Severability, in the case of partial breach related remedy is applied only on that part hence other part is valid. In English Law and Convention for the International Sale of Goods (1980) this principle is applied explicitly so, in partial breach, partial remedies are applied in these two laws. On the basis of Jurisprudence Rules like severance, inferred rules of applicable acts including partial rescission and avoidance, the intention of parties and principals of validity and enforceability of contract, severability of contract is proved in Iranian Law. Conflicting Samples are numerable exceptions to it. The Intention of contract parties is the basis of principle which also ascertains the rules and extent of it.
  • Page 167
    One of contract which is being naturally concluded after appearance and registration of Intellectual Property rights and especially after development of trade marks legal rights and its importance is Franchise Contracts. Franchise Contract is a contract which is concluded between the Franchisor as owner of intellectual property rights, on one hand and franchisee on the other hand which is normally considered for using trade marks legal rights and sometimes for other intellectual property rights related to the franchisor for a limited and determined period of time which is usually 5 years. This contract includes detailed terms & conditions. With attention to this contract is new and absence that in laws of iran, laws nature of this contract is determining of its law traces.
  • Page 183
    In this paper, we analysis the concept, economic effects, and theories of the protection of property rights. The results of the paper revealed that: 1) There is a consensus of opinions between economists in defining of property rights. 2) Securing property rights can led to accumulation of physical, human, and social capital, increasing savings, increasing economic efficiency, optimal resource allocation, decreasing private and public rent-seeking, and increasing economic growth and development. 3) Responsibility of property rights protection is depend on political, social, and economic conditions, and situation of economic system of a society. The results of this paper emphasized on the importance of institutional economics analysis as a complementary to traditional analysis.
  • Page 203
    Mistake as a defect in will can be effective when it is related to the consent and intention. Mistake in other phases of will i.e. conception, measure and confirmation is ineffective unless it results in a mistake in consent and intention. Moreover a mistake in every essential affair of a contract does not defect will. It mast occur at least in one of the essential elements of the contract which is related to the intention of parties and the will of the parties in changing and/or interfering or un-interfering the same elements can be effective. Mistake as a defect in will can be effective when it is related to the consent and intention. Mistake in other phases of will i.e. conception, measure and confirmation is ineffective unless it results in a mistake in consent and intention.
  • Page 219
    Any reasonable person concludes a contract in order to attain (a) purpose(s). It sometimes arises that unforeseen occurrences, subsequent to the date of the contract, make worthless the promisee’s counter-performance for promisor without it has been become physically impossible or impracticability. This situation is analyzed under the doctrine of “Frustration of Purpose” in American law. Nevertheless, there are different opinions as to its existence, foundations and conditions in American jurisprudence. The situation, in which these purposes have subjective aspect, are known as “the cause of contract” in Iranian law but it does not render any express solution in cases of frustration of contract’s cause. This essay will study comparatively this issue in Iranian and American law].
  • Page 239
    In an era of information technology, businesses, through the use of the boundless Internet, can enter into international electronic contracts from anywhere in the world. The potential for cross-border disputes in electronic contracts is obviously much greater than in a paper-based environment, where a high degree of commercial contracts are domestic in nature. Can the traditional rules on jurisdiction, which are geographically orientated and generally rely on the place of performance, apply to the modern electronic contract disputes? This paper will analyse the EU and US approaches for determining jurisdiction in e-contracting cases and discuss the possibility of proposing specific jurisdiction rules for online contracts.
  • Page 257
    Some of the jurisprudential reasons which are discussed in the books of principles of jurisprudence are called practical principles (usul-e-'amaliya).. One of the practical principles is the principle of istishab(presuming continuation of the status quo ante).It may happen that those who must apply the justice, while setting disputes or applying civil or criminal statutes, would face with some cases that there are no express for them in the legal systems and codified laws. It is here that those who must apply the rules and judges, with the use of the nature of the laws, judicial precedence and legal doctrines and, in some cases, with respect to practical principles will on the base of them, resolve the problem in question.
  • Page 277
    In consideration of the commitment of the agent to the contract,Indirect representation is divided in two kind of direct and indirect representation. Indirect representative who acts in the name of himself and on behalf of the principal is bound with the contract himself and is commited to transfer(deliver) rights of the contract to the principal,So indirect representation has an important role in business relationships in consideration of the law of competion affairs and because of the obligations and too many problems of direct transaction between principals and third parties. Because of the existence of some differences between indirect and direct representation in relation of nature and effects in Iranian and European contrac Law,the survey research in this relation will be usefull.
  • Page 297
    The Law of evidence has seen a Sharp change in Iran since the Islamic Revolution of 1979. The change was mainly made in the form of substituting customary evidence with sharri-ah approved evidence such as witnessing (Bayyenneh) and oath (Ghasam). As to the oath, however, one can reject the idea that it can be taken as evidence in an action involving Legal entities. when an action is attributed to a person, he, himself, might be asked to take oath and so, it is considered as a personal evidence and cannot be delegated. This will generate consequences. These aside, The person who takes oath must qualify certain features and conditions like having believe in God and capacity which are difficult to justify, Particulaly, in respect of legal person?s oath.
  • Page 317
    In the article 189 of civil code, it has been signed to suspension.But in French from articles 1168 to 1184 there are two suspention: suspension of formation of obligation and suspension of dissolution of obligation.The French authors have proposed that there are the differences between the effects of suspension of formation of obligation and suspension of dissolution of obligation in three times: before fulfilement of evenment, after fulfilement of evenment and after non fulfilement of evenment.In Islamic jurisprudence achievement of contract is necessary. However in Iran suspended contract is one of the contract and examination of effects of suspension is necessary that it has been examined in this article.